We gaan met deze "winter" cam offline en ruimte maken voor andere camera's. De lente is begonnen! Bedankt voor jullie bijdrage en we hopen dat jullie er net zo van hebben genoten als wij.
Een witte wereld
En toen was daar ineens Koning Winter. Het is gisteravond begonnen met sneeuwen en vandaag sneeuwt het nog even lekker door. Wel staat er een harde wind waardoor een officieel sneeuwdek meten lastig wordt. Maar ik heb toch een poging gewaagd. En het sneeuwdek bedraagt gemiddeld 6 cm in de tuin en sneeuwduinen tot 15 cm. Ik zal de vogels extra voeren de komende periode, want door de sneeuw en de kou is dat een stuk lastiger voor ze geworden en het bespaart een hoop energie als ze niet hoeven te zoeken naar voedsel.
Tot nu toe gespot; Ekster - Huiskat - Huismuis - Huismus - Kauw - Koolmees - Merel - Naaktslak - Pimpelmees - Roodborst - Spreeuw - Turkse tortel
Verschillen tussen de bruine vogels
De ‘kleine bruine vogeltjes’ lijken lastig uit elkaar te houden, maar met wat praktische tips kan iedereen ze herkennen. Kleuren, verenpatronen en gedrag: het helpt om ze uit elkaar te houden.
We richten ons nu even specifiek op de huismus (v) en de vink (v). Deze 2 zijn gemakkelijk te verwarren met elkaar. Maar er zijn wel een aantal verschillen waar je op kunt letten.
Vink: Let vooral op de vleugel: de lichte streep (van buik richting rug) van vrouwtje vink is het meest duidelijke verschil tussen de twee. In hun bewegingen zijn ze ook anders: vinken stappen over de grond, mussen hippen. Een vink zul je eerder op de grond of in de takken zien en gaat niet snel op een voedersilo. Daarnaast is het kopje van de vink duidelijk anders. De bouw is wat hoekiger/grover. Die is bij de huismus meer gestroomlijnd rond.
Huismus:Vrouwtje huismus ziet er wat ‘rommelig’ uit, wat minder scherp getekend dan mevrouw vink maar wel met een duidelijker oogstreepje. Foerageert vaak met meerdere huismussen tegelijk en gaat sneller op de voedersilo. Het tweede plaatje laat ook het verschil tussen man en vrouw huismus zien. Het mannetje lijkt ook wel op de ringmus, maar is gemakkelijk te onderscheiden door het grijze petje. Deze is bij de ringmus bruin.
Bron: mbv de Vogelbescherming
Ekster
Weer een nieuwe soort gespot vandaag. De ekster. De ekster is een vogel die behoort tot de familie van kraaiachtigen. Omavankevin heeft dit plaatje gemaakt.
Tot nu toe gespot; Ekster - Huiskat - Huismuis - Huismus - Kauw - Koolmees - Merel - Naaktslak - Pimpelmees - Roodborst - Spreeuw - Turkse tortel
Merel
Omavankevin heeft vanochtend de merel gespot en dit plaatje gemaakt.
Tot nu toe gespot; Huiskat - Huismuis - Huismus - Kauw - Koolmees - Merel - Naaktslak - Pimpelmees - Roodborst - Spreeuw - Turkse tortel
Kauw
Vandaag werd ook de kauw gespot en kan aan het lijstje worden toegevoegd. Plaatje gemaakt door omavankevin.
Tot nu toe gespot; Huiskat - Huismuis - Huismus - Kauw - Koolmees - Naaktslak - Pimpelmees - Roodborst - Spreeuw - Turkse tortel
De soortenlijst groeit
Het is nog vrij rustig op de voederplaats. De dieren moeten de nieuwe plek nog even zien te vinden. Maar toch hebben we al weer wat nieuwe soorten gespot.
Tot nu toe gespot; Huiskat - Huismuis - Huismus - Koolmees - Naaktslak - Pimpelmees - Roodborst - Spreeuw - Turkse tortel
Terug van weg geweest
Voercamera 4 is terug van weg geweest. Andere locatie, maar wel in dezelfde tuin. We hebben hem speciaal voor deze tijd sfeervol ingericht. Op de achtergrond is de ingang van egelkast 2 te zien en camera 2 is de binnenkant van de egelkast. De kast is ingebouwd in de composthoop. De egel heeft de kast niet uitgekozen als winterslaap locatie, maar toch zien we af en toe bezoek in de kast.... maar van wie.....
Tot nu toe gespot; Koolmees - Naaktslak - Roodborst
Drukte van belang
Het is overdag een drukte van belang. Vooral veel spreeuwen, huismussen, kauwen en turkse tortelduiven bezoeken de voederplaats. De muisjes en kleinere vogelsoorten zoals de meesjes en het roodborstje vinden het te druk en komen langs op de rustige momenten. Zie ook het filmpje.
Bosmuis
Gisteravond en vannacht kwam de bosmuis diverse keren op de voederplaats. Zie ook het filmpje.
Tuinvogeltelling dag 2
Van 14.00-14.30 uur de tuinvogeltelling gedaan in deze tuin. Uiteraard waren de meeste vogels ook vandaag weer te vinden bij de voederplaats. De tuinvogeltelling doe ik al diverse jaren en zoals ieder jaar staat de huismus in deze tuin ook vandaag weer op nummer 1. Het roodborstje was vandaag wel van de partij en opnieuw diverse spreeuwen aanwezig.
Hieronder de resultaten van vandaag: Merel staat er alleen 2x op, maar dit waren er gewoon 3.
Tuinvogeltelling dag 1
Van 12.30-13.00 uur de tuinvogeltelling gedaan in deze tuin. Uiteraard waren de meeste vogels te vinden bij de voederplaats. De tuinvogeltelling doe ik al diverse jaren en zoals ieder jaar staat de huismus in deze tuin weer op nummer 1. Nieuw zijn de grote hoeveelheid aanwezige spreeuwen. Het roodborstje liet zich nu niet zien. Wellicht komt die morgen even langs tijdens de telling.
Hieronder de resultaten van vandaag:
Recept Pindacakes
Op veler verzoek hier het recept om zelf pindacakes te maken.
Benodigdheden: * Pan * Blender * Lepel oid * Vorm om de pindacake in te gieten, bijv flexibele bakvormen, plastic beker etc. * Warmtebron (bijv gasfornuis) * Zuiver plantaardig vast frituurvet (wij gebruiken Het huismerk van Dirk en DekaMarkt; 1DeBeste Zuiver plantaardig frituurvet blokken) * Pinda’s * Evt ander vogelvoer
Neem 1 of meerdere pakjes zuiver plantaardig frituurvet en laat het op een zacht vuurtje langzaam smelten.
Ondertussen doe je ongeveer dezelfde hoeveelheid (naar eigen inzicht) ongezouten pinda’s in de blender, keukenrobot of mixer en maal je ze in kleine stukjes tot ze ongeveer de grootte hebben van grove suikerkorrels.
Voeg dit toe aan het gesmolten vet en zet het vuur uit. Voeg eventueel nog ander vogelvoer toe zoals bijv. zaadjes, zonnepitten of gedroogde meelwormen. Roer alles langzaam door elkaar.
Laat het een beetje afkoelen zodat niet alle zware delen van het mengsel naar de bodem zakken en het vet weer wat gestold is. Lepel of giet het dan in de vorm of vormen. Doe er evt nog een sateprikker of touwtje in als je de cake in de grond wil steken of wilt ophangen.
Zet deze vorm dan op een koude plaats bijv in de koelkast. Na enkele uren is het mengsel goed hard geworden. Ga met een schilmesje tussen de binnenrand van de vorm en de pindacake of hou de vorm even onder de warme kraan. Maak met het mesje een cirkelbeweging om de pindacake netjes los te maken. Keer dan de vorm ondersteboven en duw de pindacake eruit.
Klaar om in de tuin te zetten/hangen.
Spreeuw
De spreeuw heeft de voederplaats ook gevonden en genoot van de vogelpindakaas.
Tot nu toe gespot: Huismus, Kauw, Koolmees, Merel, Muis, Pimpelmees, Roodborst, Spreeuw, Turkse tortel en diverse buurtkatten
Veel huismussen
De huismussen hebben de voerplek nu echt ontdekt en zijn al aardig gewend. En meestal komen ze in groepsverband even eten.
Tot nu toe gespot: Huismus, Kauw, Koolmees, Merel, Muis, Pimpelmees, Roodborst, Turkse tortel en diverse buurtkatten
Merel en muis
Vanmorgen melde Ina de eerste merel voor de cam. Er zitten diverse merels in de buurt dus die gaan we vast nog vaker zien.
Daarnaast werd er gisteravond door diverse mensen een muis gezien. Welke soort is mij nog onbekend, dus als iemand het weet, meld het in de shoutbox.
Tot nu toe gespot: Huismus, Kauw, Koolmees, Merel, Muis, Pimpelmees, Roodborst, Turkse tortel en diverse buurtkatten
Kauw
Nog een nieuwe soort erbij vandaag. De kauw.
Tot nu toe gespot: Huismus, Kauw, Koolmees, Pimpelmees, Roodborst, Turkse tortel en diverse buurtkatten
Huismus
Zo langzaam aan begint het aantal soorten te groeien en zien we wat meer beweging voor de cam. De huismussen hebben het plekje ook ontdekt.
Tot nu toe gespot: Huismus, Koolmees, Pimpelmees, Roodborst, Turkse tortel en diverse buurtkatten
Turkse tortels
De tortelduifjes hebben de voederplaats vandaag ook gevonden en zijn gelijk al diverse keren even wat wezen eten.
Het roodborstje
9.36 uur; Het roodborstje is ook van de partij.
De eerste vogel
Vanmorgen om 8.48 uur was het dan zover. De eerste vogel bezocht de voerplek. Een koolmees.
Katten cam
Om 5.26 uur kwam er weer een andere kat langs. Het is een kattenrijke buurt hier. Het lijkt wel een kattencam nu ;-) Gelukkig zijn de vogels de katten gewend,dus dat komt vast goed.
Tweede bezoeker
Om 1.45 uur kwam de tweede bezoeker langs...... weer een kat uit de buurt, maar wel een andere.
Eerste bezoeker
De eerste bezoeker is feit. Geen vogel, maar 1 van de katten uit de buurt. Deze is heel vaak in de tuin te vinden dus dit zal zeker niet zijn of haar laatste bezoekje zijn.
Deze dieren komen in het zicht van de camera door het aanbieden van voedsel Zoals o.a. pindacakes. Deze kan je zelf maken met onderstaand recept. Dat maakt het extra leuk vogels in je tuin te lokken.
Recept Pindacakes
Op veler verzoek hier het recept om zelf pindacakes te maken.
Benodigdheden: * Pan * Blender * Lepel oid * Vorm om de pindacake in te gieten, bijv flexibele bakvormen, plastic beker etc. * Warmtebron (bijv gasfornuis) * Zuiver plantaardig vast frituurvet (wij gebruiken Het huismerk van Dirk en DekaMarkt; 1DeBeste Zuiver plantaardig frituurvet blokken) * Pinda’s * Evt een handje gedroogde meelwormen en/of zaden
Neem 1 of meerdere pakjes zuiver plantaardig frituurvet en laat het op een zacht vuurtje langzaam smelten.
Ondertussen doe je ongeveer dezelfde hoeveelheid (naar eigen inzicht) ongezouten pinda’s in de blender, keukenrobot of mixer en maal je ze in kleine stukjes tot ze ongeveer de grootte hebben van grove suikerkorrels.
Voeg dit toe aan het gesmolten vet en zet het vuur uit. Voeg eventueel nog ander vogelvoer toe zoals bijv. zaadjes, zonnepitten of gedroogde meelwormen. Roer alles langzaam door elkaar.
Laat het een beetje afkoelen zodat niet alle zware delen van het mengsel naar de bodem zakken en het vet weer wat gestold is. Lepel of giet het dan in de vorm of vormen. Doe er evt nog een sateprikker of touwtje in als je de cake in de grond wil steken of wilt ophangen.
Zet deze vorm dan op een koude plaats bijv in de koelkast. Na enkele uren is het mengsel goed hard geworden. Ga met een schilmesje tussen de binnenrand van de vorm en de pindacake of hou de vorm even onder de warme kraan. Maak met het mesje een cirkelbeweging om de pindacake netjes los te maken. Keer dan de vorm ondersteboven en duw de pindacake eruit.
Klaar om in de tuin te zetten/hangen. Met dank aan Dirk
Locatie
Deze voederplaats is sinds kort ingericht in een tuin in Nieuw-Lekkerland (Zuid-Holland). Er wordt al jaren vogel- en egelvoer aangeboden, maar dit is een nieuwe voederplek in deze tuin. Biotoop is park en tuin, stedelijk gebied. De tuin is ingericht als een natuurlijke tuin waarbij er veel aandacht is voor de dieren die er in kunnen verblijven en foerageren. De rode lijst soort de huismus heeft met een mooie kolonie oa deze tuin als verblijfplaats. Ook verblijft er een enorme grote groep kauwen in deze woonwijk, welke ook vaak op de achtergrond te horen zijn. Het kastje van Koolmees2 hangt ook in deze tuin.
De Voederplaats
Voor de wintermaanden hebben we een camera in gebruik genomen. Op de achtergrond is de ingang van egelkast 2 te zien en camera 2 is de binnenkant van de egelkast. De kast is ingebouwd in de composthoop. De egel heeft de kast niet uitgekozen als winterslaap locatie, maar toch zien we af en toe bezoek in de kast.... maar van wie..... De voederplaats is ingericht aan de rand van de tuin.