De verbinding naar de voercamera blijft uitvallen waardoor we genoodzaakt zijn de camera op off-line te zetten. We gaan na de broedtijd ons beraden hoe verder.
Goudvink
Het gaat goed met de vinkensoorten. Nog een vink in de lijst. Deze keer de goudvink. Gespot door M&M's team en omavankevin.
De goudvink leeft niet zoals de andere vinkensoorten in grotere groepen, maar liever samen of in kleine groepjes. Goudvinken zijn vogels van bossen, parken en tuinen die zich graag ophouden in de dekking. Ze blijven vaak minuten lang stil zitten. Kortom ook weer een hele leuke soort op deze voederplaats.
De goudvink eet bessen zoals die van meidoorn, liguster, kamperfoelie, braam en bitterzoet, vooral om de zaden. Ze eten ook zaden van kruidensoorten zoals brandnetel, wilgenroosje, boterbloem, paardenbloem, kruiskruid en melkdistel. Eten ook essenzaden. Als er 's winters weinig essenzaad is, eten ze ook de knoppen van de bomen.
Nog een vinkensoort kan op het lijstje. Namelijk de Sijs.
Mannetje sijs is opvallend geelgroen gekleurd met zwarte kruin, kin en vleugelstrepen. Zie foto. Het vrouwtje is meer grijsgroen en gestreept. Vleugels van beide zijn zwart met contrasterende gele vleugelstreep. Sijsjes staan ook bekend als vogels die graag in groepjes luidruchtig van boom naar boom vliegen om te foerageren. De spitse kegelvormige snavel van de sijs is bij uitstek geschikt om zaden uit sparappels, elzenproppen en berkenkatjes te peuteren.
Met zijn boven gemiddelde formaat en sterke snavel, is de appelvink de krachtpatser onder de vinken. Uit onderzoek is gebleken dat hij met zijn snavel een drukkracht van 50 kilogram kan uitoefenen. Een kersenpit is daarmee moeiteloos gekraakt. De soort is schuw en waakzaam, en brengt het grootste deel van de tijd hoog in grote bomen door. Zijn verborgen gedrag en onopvallende geluid maakt de appelvink al met al vrij moeilijk waarneembaar. Dus extra leuk dat we deze soort op de voederplaats kunnen zien. Bron: Vogelbescherming Tot nu toe gespot: Appelvink – Boomklever – Eekhoorn – Ekster - Glanskopmees – Groenling – Grote bonte specht - Heggenmus – Holenduif - Houtduif – Huismus – Keep - Koolmees – Matkopmees - Merel – Pimpelmees – Roodborst – Spreeuw - Turkse Tortel - Vink – Vlaamse gaai - Zwarte mees.
Eekhoorn
De eekhoorn is regelmatig op de voerplaats te zien, evenals vandaag o,a, de Groenling, Vink, Koolmees, Pimpelmees, Spreeuw, Huismus, Boomklever, Houtduif, Turkse Tortel, Holenduif, Merel.
Op veler verzoek hier het recept om zelf pindacakes te maken.
Benodigdheden: * Pan * Blender * Lepel oid * Vorm om de pindacake in te gieten, bijv flexibele bakvormen, plastic beker etc. * Warmtebron (bijv gasfornuis) * Zuiver plantaardig vast frituurvet (wij gebruiken Het huismerk van Dirk en DekaMarkt; 1DeBeste Zuiver plantaardig frituurvet blokken) * Pinda’s * Evt ander vogelvoer
Neem 1 of meerdere pakjes zuiver plantaardig frituurvet en laat het op een zacht vuurtje langzaam smelten.
Ondertussen doe je ongeveer dezelfde hoeveelheid (naar eigen inzicht) ongezouten pinda’s in de blender, keukenrobot of mixer en maal je ze in kleine stukjes tot ze ongeveer de grootte hebben van grove suikerkorrels.
Voeg dit toe aan het gesmolten vet en zet het vuur uit. Voeg eventueel nog ander vogelvoer toe zoals bijv. zaadjes, zonnepitten of gedroogde meelwormen. Roer alles langzaam door elkaar.
Laat het een beetje afkoelen zodat niet alle zware delen van het mengsel naar de bodem zakken en het vet weer wat gestold is. Lepel of giet het dan in de vorm of vormen. Doe er evt nog een sateprikker of touwtje in als je de cake in de grond wil steken of wilt ophangen.
Zet deze vorm dan op een koude plaats bijv in de koelkast. Na enkele uren is het mengsel goed hard geworden. Ga met een schilmesje tussen de binnenrand van de vorm en de pindacake of hou de vorm even onder de warme kraan. Maak met het mesje een cirkelbeweging om de pindacake netjes los te maken. Keer dan de vorm ondersteboven en duw de pindacake eruit.
Klaar om in de tuin te zetten/hangen.
Keep
Vandaag voor het eerst, sinds de de voerautomaat weer draait, de Keep op bezoek. Het is een vrouwtje. Tot nu toe gespot: Boomklever – Eekhoorn – Glanskop – Groenling – Grote bonte specht - Heggenmus – Holenduif - Houtduif – Huismus – Keep - Koolmees – Matkopmees - Merel – Pimpelmees – Roodborst – Turkse Tortel - Vink – Vlaamse gaai.
Roodborst?
Wat denken jullie?
Tortel
De Turkse Tortel stond nog niet op de lijst, even als de matkop.
De nieuwe en grotere voerautomaat draait alweer een poosje. Er wordt per half uur overdag een klein beetje gevoerd en de dieren weten het alweer snel te vinden.
De eekhoorn kwam vanochtend ook weer even lekker een hapje meepakken.
Hoewel ze in de winter minder actief zijn, kennen eekhoorns geen winterslaap . Bij regen, storm, ijzel of wanneer er een dik pak sneeuw ligt, blijft de eekhoorn (hooguit enkele dagen) in zijn nest. Met name in de herfst eten ze extra veel om een vetreserve aan te leggen en leggen ze voedselvoorraden aan om de wintermaanden door te komen. Eekhoorns verstoppen voedsel in de grond maar ook in boomholtes of de oksel van een boomstam. De plek waar ze hun voedsel hebben verstopt (slechts enkele noten bij elkaar) kunnen ze dankzij hun reukvermogen weer opsporen. Doordat eekhoorns echter niet alle voedsel terugvinden, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos. Eekhoorns ‘stelen’ geen eten van soortgenoten.
Bron; De Zoogdiervereniging
Glanskop, Matk....
Wat een mezen soorten. Sommige zijn lastig uit elkaar te houden.
Keep
Vandaag werd weer een nieuwe soort gespot op de voerplaats. De keep. Het is een mannetje, te herkennen aan de donkerdere kop. De keep wordt meest in de winter waargenomen foeragerend tussen andere vinkachtigen.
En weer een nieuwe soort erbij. Dat is leuk. Opnieuw eentje uit de categorie vinkachtigen, want vandaag om 15 uur kwam de sijs (V) voor het eerst een kijkje nemen.
Grote aantallen sijzen bevolken in de winter Nederlandse tuinen. De spitse kegelvormige snavel is bij uitstek geschikt om zaden uit sparappels, elzenproppen en berkenkatjes te peuteren. In de winter maken sijzen ook graag gebruik van pindanetjes.
Een eekhoorntje in de tuin is altijd gezellig en vooral erg boeiend. De meeste mensen zijn helemaal gek van het roodbruine beestje met zijn mooie grote pluimstaart. Doordat de mens steeds meer het milieu belast en leefgebieden van onze wilde dieren vernietigt is het soms nodig om de natuur een handje te helpen. Zo doe je een eekhoorn veel plezier door hem (bij) te voeren. Maar wat eet een eekhoorn nu eigenlijk en wat heeft hij dan nodig?
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, eten eekhoorns niet zo graag eikels. Deze bevatten namelijk looizuren (tannines), die eekhoorns niet goed kunnen verteren. Vooral bij soorten als Amerikaanse eik zijn dit hoge concentraties, en eten eekhoorns helemaal niet van de eikels. Ook in zomer- en wintereik zitten looizuren, maar minder, zodat eekhoorns bij gebrek aan beter hier toch van eten. Dan zie je soms dat ze enkel de top – die minder looizuren bevat – eruit eten. De naam 'eekhoorn' of in het Duits 'Eichhörnchen' is dus niet echt goed gekozen. Beter is dan de Latijnse naam 'Sciurus'. Deze komt van het oud-Griekse 'skia' (= schaduw) en 'oura' (= staart), dus een beestje dat in de schaduw van zijn staart zit...
Wat eten eekhoorns dan wel? In de herfst doen ze zich tegoed aan allerlei zaden van bomen, zoals beuk, hazelaar, tamme kastanje, walnoot, Corsicaanse en grove den, fijnspar, ... Aan bomen met kleine zaadjes, zoals berk, zwarte els en Canadapopulier, hebben eekhoorns dus niet veel. Je zal bv. zelden een eekhoorn zien in een populierenbos (tenzij misschien eentje dat tijdelijk komt foerageren in de hazelaars die in de ondergroei staan). Dennen- en sparappels hebben ook vrij kleine zaadjes, waardoor een eekhoorn er een 100-tal per dag moet eten om genoeg te hebben. Daarom zijn eekhoorns in naaldbossen tijdens de dag ook meer continu actief. In loofbossen hebben ze sneller voldoende eten bijeen: een paar grote hazelnoten en hun buikje zit vol... Hier gaan ze 's middags even rusten in hun nest om hun eten te laten verteren vooraleer ze verder gaan zoeken.
Eekhoorns leggen in de herfst een wintervoorraad aan, waarbij ze de zaden met 1 of 2 in een ondiep putje in de grond stoppen. Een deel van deze zaden vinden ze achteraf niet meer terug, en zo zorgen ze mee voor de verspreiding van een aantal boomsoorten. De zaden die ze wel terugvinden – waarschijnlijk op basis van de geur – kunnen ook door andere eekhoorns in de grond gestopt zijn. In de lente vind je zo regelmatig een putje in het bos met ernaast 2 helften van een hazelnoot: hier heeft de eekhoorn een wintervoorraad opgegraven en verorberd.
In de lente, wanneer de voedselvoorraden op zijn, schakelen eekhoorns over op allerlei andere voedselitems. Ze eten dan knoppen, scheuten, bloemen, insecten, insectengallen, rupsen, eieren, jonge vogeltjes, paddenstoelen, (korst)mossen enz. Later in het jaar komen daar ook nog allerlei bessen bij. Vanaf juli neemt het aandeel zaden in hun dieet weer toe. Eekhoorns moeten af en toe ook water drinken, want het vocht dat ze uit hun voedsel halen is niet voldoende.
Ze bezoeken ook regelmatig voederplaatsen om daar bijv pinda's te "pikken". Maar Eekhoorns hebben gevarieerde voeding nodig en indien ze alleen maar pinda's eten kunnen ze (op den duur) gezondheidsproblemen krijgen. Daarom is het verstandig om eekhoorns gevarieerde voeding aan te bieden die geschikt voor hun is. Dat is de reden dat wij ze niet alleen pinda’s voeren, maar een speciaal samengestelde voedermix. Wat je met een gerust hart mag voeren: Speciaal samengesteld eekhoorn voer is het beste, hier zit van alles wat in. Ongezouten pinda's Zwarte en/of gestreepte zonnebloempitten Hazelnoten, gepeld en/of ongepeld Walnoten Rozijnen Johannesbrood Beukennootjes
Wat op de voederplaats opvalt is dat de eekhoorn met de pelpinda's meestal direct de voederplaats verlaat om deze elders op te eten of te begraven. Bij het andere voedsel blijft de eekhoorn langer om het gelijk op te eten. Zie ook het filmpje.
Heggenmus
Vanmorgen werd de heggenmus gesignaleerd. De heggenmus heeft een onopvallend bruin-grijs verenkleed. Tekening van de rug lijkt veel op de tekening van een huismus. Verschil met de huismus is de loodgrijze (streperige) kop en de donkere borst en onderbuik.Daarnaast heeft de heggenmus een spitse snavel en is hij in tegenstelling tot de huismus meestal alleen.
De eekhoorns weten nu inmiddels wel waar het voer te vinden is en komen regelmatig even eten. Het leuke is dat ze nu vaker en langer voor de camera komen eten.
De spreeuw werd gisteren door cnv gezien. Inmiddels 17 soorten vogels op de voerplaats.
We hopen binnenkort een afspraak te maken om de laatste puntjes op de i te zetten. Het zou fijn zijn als we dan het probleem met de steeds vervuilende cameralens kunnen oplossen.
Vandaag hebben we div keren de eekhoorn voor de camera gezien. Ook de holenduif heeft de voerplaats gevonden. Tot nu toe gespot: Boomklever – Eekhoorn – Ekster – Glanskop – Holenduif - Houtduif – Huismus – Koolmees – Kuifmees – Merel – Pimpelmees – Roodborst – Staartmees – Turkse tortel – Vink – Vlaamse gaai – Zwarte mees.
Donkere en lichte eekhoorn
Er komen minimaal 2 verschillende eekhoorns op de voederplaats. Deze zijn namelijk door het kleurverschil goed uit elkaar te houden. Een lichte en een donkere. Zie het plaatje.
Nadat de lens weer was schoongemaakt, met dank aan Louis en Greet, was de eekhoorn weer mooi in het beeld te zien. Het lijkt erop dat we nu bereikt hebben wat we wilde; namelijk dat de eekhoorn langer op de voederplaats zou blijven. Bij de pinda's zagen we namelijk dat ze het komen halen en gelijk weer weggaan om deze waarschijnlijk te begraven. Nu bleef de eekhoorn om op z'n gemakje te eten van het voer uit de automaat. Hij was een kwartier aanwezig op de voederplaats waarbij hij 2x kort even weg ging. Nu maar hopen dat ze dat vaker gaan doen. Zie ook het filmpje.
Beeld weer goed
Gelukkig zat er geen vocht in de camera maar was het lensje vuil geworden door opspattende regendruppels van de voederplank. Louis heeft de lens voor ons schoongemaakt, dank daarvoor!!
We hebben wat aangepast en hopen daarmee minder opspattend water van de voedertafel te krijgen. Of dit werkt moeten we afwachten, duimen maar... Zie ook het filmpje
Beeld op grijs
Het beeld van de camera is dramatisch op het moment. Vrijdag is de eerste mogelijkheid om te kijken wat er aan de hand is, er zijn drie mogelijke oorzaken.
Regen; We sluiten deze uit omdat we op veel meer plaatsen dit type camera hebben en dan alleen tijdens een bui een poosje spetters op de lens hebben maar na de regen verbeterd het dan snel.
Opspattend water samen met vuil en voerresten vanaf de voedertafel; Dit is een mogelijkheid die redelijk voor de hand ligt en evt vrijdag wellicht simpel kan worden opgelost.
Vocht in de camera; Dit kan pas worden opgelost als we naar de locatie toe gaan.
In de loop van vrijdag hopen we wat meer te weten.
Gevonden
De eekhoorn heeft het voer uit de automaat gevonden. Het is even afwachten of hij/zij er nu meer van gaat eten. Het leuke is dat ze dan wat langer voor de camera te zien zijn. Met gepelde pinda's kwamen ze wel snel op de voedertafel maar die zijn snel op. Een tweede nadeel is dat veel pinda's niet goed zijn voor de gezondheid van de eekhoorn. Kunnen staks de pindas zoveel mogelijk achtwegen blijven en zien we ze langer in beeld, dat is winwin Zie ook het filmpje
Weer online
Het probleem is opgelost en de audio bij de camera werkt. Ook het voermengsel in de voerautomaat is aangepast. Nu afwachten of de eekhoorn wat van zijn gading kan vinden tussen het voer.
Verder zijn de voedertijden aangepast en wordt er nu overdag op het hele en halve uur gevoerd.
Storing
Er is op dit moment geen beeld door een technische storing. Morgen gaan we naar de locatie toe en hopen dan het probleem op te lossen.
Verder gaan we het geluid aansluiten en de aansturing van de voerautomaat aangepassen. Standaard werkt deze met een tijdklok, en is alleen lokaal in te stellen. We gaan nu een apparaatje aansluiten zodat we dit op afstand kunnen doen. Ook kunnen we dan aan de kijker in beeld laten zien wanneer er gevoerd wordt. Op afstand een keer extra voeren wordt hier mee ook mogelijk.
We hopen door een andere samenstelling van het voer (90% Eekhoornvoer 10% vogelvoer) de eekhoorn bij de voerplaats te houden. Mocht dit niet lukken hebben we nog een optie maar die houden we achter de hand.
Eekhoorn pikt vetbol mee
Vanmiddag werd gezien dat de eekhoorn de vetbol mee pikte. Zie ook het filmpje
Turkse tortel
Vandaag weer een nieuwe soort erbij. De Turkse tortel was diverse malen aanwezig en at graag een hapje mee.
Ook de staartmees is inmiddels aan het lijstje mezen toegevoegd hiermee staat het aantal mezensoorten op zes. alleen de matkopmees ontbreekt nog. De kans dat we die op de voerplaats gaan zien is klein.
De eekhoorn wordt op het moment niet vaak gezien. Dit komt doordat het eekhoornvoer met o.a. de zonnepitten en pinda's korte tijd na het voeren al door de vogels worden meegenomen. Hierdoor kunnen de eekhoorns niets van hun gading vinden. We gaan nog een aanpassing doen op de plaats waar het voer uit de automaat komt. Hiermee hopen we te bereiken dat een deel van het voer bestemd voor de eekhoorn minder goed tot onbereikbaar voor vogels wordt zodat er voer voor de eekhoorns blijft.
De Voedertijden zijn op dit moment: 08:00, 09:00, 10:30. 12:00, 13:30, 15:00: 16:30 en 18:00 uur. Dit wordt dan ook nog aangepast.
De eerste en laatste bezoeker
De eerste in de vroege morgen en de laatste vogel als het donker wordt is meestal het Roodborstje. Dus het is een vroege en een late eter ;-) Let maar eens op.
Zwarte mees
Om 15:57 uur is de zwarte mees op de voedertafel gezien. Hiermee staat de teller inmiddels op 12 vogelsoorten.
Tot nu toe gespot: Boomklever – Eekhoorn – Ekster – Houtduif – Huismus – Koolmees – Kuifmees - Merel – Pimpelmees – Roodborst – Vink - Vlaamse gaai - Zwartemees.
Kuifmees
Ook de kuifmees heeft de voerplek gevonden en was er al vroeg bij vanmorgen.
Het netje met pinda's is inmiddels leeg. We hadden dit opgehangen zodat de vogels de voedertafel sneller zouden vinden. Nu dit het geval is zal er meestal niets meer hangen. In het voer uit de automaat komen ook gepelde pinda's en stukjes vetbol.
Tot nu toe gespot: Boomklever – Eekhoorn – Ekster – Houtduif – Huismus – Koolmees – Kuifmees - Merel – Pimpelmees – Roodborst – Vink - Vlaamse gaai
Snel gevonden
Gisteren is de voedertafel geplaatst en de apparatuur geïnstaleerd. We werden gastvrij door Greet en Louis op de locatie ontvangen en zijn na een kopje koffie/thee en wat lekkers aan de slag gegaan. Het was al met al een hele klus. We zijn tot in het donker door gegaan. Alleen is er nog geen geluid. Daar moeten we nog een keer voor terug.
Toen de voedertafel met de voerderautomaat was getest en in bedrijf was gesteld had een eekhoorn deze al snel ondekt. Ook div vogels vonden het gereedschap wat er nog lag geen belemering om vast wat te komen eten. Vandaag zijn er twee eekhoorns gezien. Ze zijn uit elkaar te houden door de kleur van de vacht. 1 Van de eekhoorns heeft een donkere vacht. Ook de vogels weten de plek al goed te vinden.
Tot nu toe gespot: Boomklever – Eekhoorn – Ekster – Houtduif – Huismus – Koolmees – Merel – Pimpelmees – Roodborst – Vlaamse gaai
Tweede locatie
We hebben een nieuwe locatie gevonden waar gedurende het hele jaar eekhoorntjes voor komen.
De locatie vraagt wel wat aanpassingen, zo gaan we ook hier met een voerautomaat werken. Dit om er voor te zorgen dat er verspreid over de dag voer aangeboden wordt en er altijd wel iets voor de camera is te vinden. We gaan een mengsel van eekhoornvoer en vogelvoer aan bieden. Hiermee hopen we naast eekhoorntjes ook vogels voor de camera te krijgen.
Afgelopen weekend is de voedertafel in elkaar gezet (foto) en gisterenavond afgewerkt en in de eerste laag beits gezet. Ook de voerautomaat is geleverd kan samen met de camera geplaatst gaan worden op de tafel als deze ook van een tweede laag beits is voorzien. Zodra alles naar behoren is afgewerkt gaan we een afspraak maken om de tafel te plaatsen en de apparatuur te installeren.
De Locatie die al in beeld was gaan we op een later tijdstip in plannen. Voor welke soort we daar dan gaan moeten we nog bekijken.
Vertraging
Door omstandigheden loopt het project vertraging op. Op dit moment kijken we wat de mogelijkheden zijn. Ook wordt er nog naar andere opties gekeken. We doen ons best om zo snel mogelijk de camera's live te hebben.
Zodra we nieuws hebben zullen we hier berichten.
Planning
We zijn het plaatsen van de nieuwe camera aan het in plannen. De agenda's worden op dit moment naast elkaar gelegd om het tijdstip te bepalen. Op de locatie worden naast de eekhoorn ook andere soorten gespot. Zo is de das (foto van locatie) een geregelde bezoeker. Maar ook de vos, wild zwijn en de boommarter zijn waargenomen op de camera. Daarnaast zijn natuurlijk ook allerhande vogels te spotten. Dat beloofd wat!!
Nieuwe locatie gevonden
We kunnen melden dat we een nieuwe locatie hebben gevonden op de Veluwe. Wanneer deze cam online komt is nu nog niet te zeggen. Er moeten diverse werkzaamheden plaatsvinden om alles te realiseren. De planning is om na het hoogseizoen/broedseizoen van onze andere cams hieraan te beginnen.
Geen eekhoorns meer gezien
We hebben bericht gehad van de familie waar we de eekhoorn cam(s) zouden plaatsen dat er helaas al een poos geen eekhoorns meer gezien zijn in de tuin. Zowel voor de familie als voor ons een teleurstelling. Wat de oorzaak hiervan is, is helaas niet bekend. Maar de natuur laat zich niet dwingen, dat blijkt maar weer.
Uiteraard gaan we wel zorgen dat de eekhoorn er gaat komen. Maar we zullen nu eerst op zoek moeten gaan naar een andere locatie. Als we die hebben gevonden kunnen we weer verder. Suggesties en tips voor een locatie waar meerdere rode eekhoorns in de tuin komen en die willen meewerken hieraan zijn altijd welkom. Neem dan contact met ons op. Kortom wordt vervolgd.
Genoeg geld opgehaald
Het heeft even geduurd, maar het geld voor de eekhoorn is inmiddels ruimschoots opgehaald. Iedereen die gedoneerd heeft enorm bedankt.
We kunnen nu de apparatuur gaan bestellen. In verband met de drukte voor het aankomend broedseizoen is het een beetje daarvan afhankelijk wanneer we tot installatie kunnen overgaan. De planning is nu om dit te doen nadat we de werkzaamheden bij de slechtvalken hebben afgerond. Komen er echter spoed werkzaamheden tussen die betrekking hebben op het broedseizoen krijgen die voorrang.
Mooie donatie ontvangen
Gisteravond ontvingen we het goede nieuws dat Kringloopwinkel "De Kring" ons wilde steunen voor het mooie bedrag van € 250,00. Hier zijn we heel erg blij mee! BEDANKT!!!!
Helpt u mee?
014 is uitgeroepen tot het jaar van de Eekhoorn. Stichting NestkastLIVE heeft daarom besloten daaraan mee te doen en de soort ook de aandacht te geven die nodig is. Het gaat namelijk niet zo goed met onze eekhoorn. We hebben een mooie locatie gevonden voor eerst een voedercam en in de toekomst kunnen we misschien ook een nestje in beeld brengen.
Op de voerplaats komen tal van soorten vogels en ook zoogdieren.
Deze dieren komen in het zicht van de camera door het aanbieden van voedsel Zoals o.a. pindacakes. Deze kan je zelf maken met onderstaand recept. Dat maakt het extra leuk vogels in je tuin te lokken.
Recept Pindacakes
Op veler verzoek hier het recept om zelf pindacakes te maken.
Benodigdheden: * Pan * Blender * Lepel oid * Vorm om de pindacake in te gieten, bijv flexibele bakvormen, plastic beker etc. * Warmtebron (bijv gasfornuis) * Zuiver plantaardig vast frituurvet (wij gebruiken Het huismerk van Dirk en DekaMarkt; 1DeBeste Zuiver plantaardig frituurvet blokken) * Pinda’s * Evt een handje gedroogde meelwormen
Neem 1 of meerdere pakjes zuiver plantaardig frituurvet en laat het op een zacht vuurtje langzaam smelten.
Ondertussen doe je ongeveer dezelfde hoeveelheid (naar eigen inzicht) ongezouten pinda’s in de blender, keukenrobot of mixer en maal je ze in kleine stukjes tot ze ongeveer de grootte hebben van grove suikerkorrels.
Voeg dit toe aan het gesmolten vet en zet het vuur uit. Voeg eventueel nog ander vogelvoer toe zoals bijv. zaadjes, zonnepitten of gedroogde meelwormen. Roer alles langzaam door elkaar.
Laat het een beetje afkoelen zodat niet alle zware delen van het mengsel naar de bodem zakken en het vet weer wat gestold is. Lepel of giet het dan in de vorm of vormen. Doe er evt nog een sateprikker of touwtje in als je de cake in de grond wil steken of wilt ophangen.
Zet deze vorm dan op een koude plaats bijv in de koelkast. Na enkele uren is het mengsel goed hard geworden. Ga met een schilmesje tussen de binnenrand van de vorm en de pindacake of hou de vorm even onder de warme kraan. Maak met het mesje een cirkelbeweging om de pindacake netjes los te maken. Keer dan de vorm ondersteboven en duw de pindacake eruit.
Klaar om in de tuin te zetten/hangen. Met dank aan Dirk
Locatie
Deze Voedertafel staat sinds 28-11-2015 en een tuin in de buurt van Ede.
Biotoop
Bos/park.
Doel van de voerplaats
Door voer aan te bieden in het zicht van de camera proberen we zo veel mogelijk soorten op onze website te laten zien. We lokken als het ware de dieren in het beeld. Dat de etende dieren profiteren van het aangeboden voer mag duidelijk zijn.
De Voedertafel
De voedertafel is voorzien van een voerautomaat. Deze is gevuld met een mix voor Eekhoorns en vogels. Vier keer per uur (overdag) wordt er een beetje gevoerd waardoor er altijd wel wat te vinden zal zijn voor de camera.
Camera
Soorten
Op de voerdertafel zijn al div soorten gezien. Wellicht zal dit lijstje langer gaan worden. Tot nu toe gespot: Boomklever – Bosmuis – Eekhoorn – Ekster – Glanskop – Houtduif – Huismus – Koolmees – Kuifmees – Merel – Pimpelmees – Roodborst – Staartmees – Turkse tortel – Vink – Vlaamse gaai – Zwarte mees.