Ook in de nachtelijke uren is er volop activiteit rond de camera’s van NestkastLive. De muizen zijn erg actief op de voerplaats. Er zijn maar liefst 3 soorten te zien: bosmuizen, spitsmuizen en woelmuizen. Ook een jong egeltje doet zich te goed aan het aangeboden voer. Opvallend is wel dat er steeds maar één egeltje is terwijl er vorig seizoen 5 waren. En de kerkuil laat zich ook regelmatig zien. Vorige nacht heeft hij twee muizen opgepeuzeld op de prooipaal van de torenvalken en ook in de kast van de torenvalken heeft hij een muis verorberd. Het steenuiltje liet zich ook nog zien op de prooipaal. De bosuil is een poosje niet meer geweest. Zie ook het fimpje. Plaatje van Margriet
Eekhoorn op bezoek
Vanmorgen 09:32 uur melde Geesje een Eekhoorn in de shoutbox. Op de foto drinkt het uit de schaal. Zie ook het filmpje
Het wordt al drukker op de voerplaats
Naarmate het kouder wordt krijgen de vogels ook meer interesse in de voerplaats. Het wordt steeds drukker nu. De spreeuwen, Turkse tortels, vinken, groenlingen en huismussen zijn nu ook al regelmatig van de partij en de komende tijd zullen er nog wel meer soorten aanschuiven.
Twee egeltjes
Vannacht waren twee kleine egeltjes tegelijk op de voerplaats
Off-Line
De camera is offline en deze pagina verhuist binnenkort naar het tab Offline nestkasten. We hebben weer veel leuke dingen voor de camera gezien, grote afwezige dit jaar was de boomklever.
Leo, namens NKL en alle kijkers bedankt!!
Komend najaar komt de voercamera weer online.
Voercam offline
De voercamera gaat morgenochtend offline.
Egeltje
Het egeltje liet zich vannacht het eten weer goed smaken. Hij/zij is regelmatig langs geweest. Zie ook het filmpje.
Egeltje weer terug
Na enkele dagen afwezigheid is er vannacht weer een egeltje komen eten op de voerplaats.
Geluid is aangepast
Omdat we bij Leo maar twee audiokanalen kunnen verwerken moeten we keuzes maken bij welke camera’s we het geluid plaatsen. We hebben er voor gekozen om het geluid bij de torenvalken en bij de huismussen te laten horen. Dat betekent dat we bij het geluid bij de voercam niet kunnen laten horen. Om daar toch wat achtergrondgeluid te hebben is bij de voercam het geluid van de huismussen te horen.
Camera´s Offline
Inverband met het wegblijven van de bosuil heeft NKL besloten om de Huismusjes weer inbeeld te gaan brengen. Door de beperkte aansluitmogelijkheden is hier voor de muizencam (Voercam camera 2) en de Bosuil offline gegaan.
De kans bestaat dat ook de voercamera over een aantal dagen offline gaat. Deze wordt dan op een andere plaats ingezet.
Muizencam
Voercam 2 is wat verplaatst en ingezoomd naar een hol in de houtberg waar de muizen zitten. Dat levert leuke close up beelden op van de muizen. In Nederland leeft een groot aantal verschillende soorten muizen. Voor de cam zijn al bosmuizen en woelmuizen gesignaleerd. We zijn benieuwd welke muizen we nog meer aan het lijstje toe kunnen voegen. Zie ook het filmpje van de bosmuizen.
Hoe kan ik zelf vetbollen maken?
Recept voor vetbollen
Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Dit is geen precisiewerk, de bol moet gewoon lekker gevuld zijn. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Het frituurvet moet ongebruikt en ongezouten zijn.
Smelt frituurvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet. Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot. Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt. Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen.
Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houdt een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los. De kokosnoot hoeft u niet te verwijderen, hang hem zo op. U kunt het afgekoelde vet (met zaden) ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten.
Variatietip
doe naast het zadenmengsel rozijnen of meelwormen in de vetbol. Gezond vet?
Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij. Daarom is dit soort vet voor vogels prima. Vloeibare olie (zoals olijfolie) is voor vogels niet geschikt. Als dit op hun veren komt, wordt de conditie van het verenkleed aangetast. Daarnaast heeft het mogelijk een laxerend effect. Dat doet meer kwaad dan goed in een strenge winter.
Bron: Vogelbescherming
Bunzing even uit beeld
De bunzing is al enkele dagen niet meer voor de camera te zien geweest. Naar de oorzaak is het gissen. Het zou een mannetje kunnen zijn dat op zoek is gegaan naar een vrouwtje. In dat geval leggen ze grote afstanden af en blijven ze geruime tijd weg. Maar het is eigenlijk nog wat te vroeg voor de paartijd want die begint normaal pas in maart. Het kan ook zijn dat de bunzing een andere nestplaats is gaan zoeken die nog warmer is dan z’n nest hier in de houtmijt. We zullen het nooit weten. De natuur laat zich niet sturen dus we kunnen niets anders doen dan afwachten. In het filmpje zijn enkele fragmenten van de afgelopen tijd samengevoegd.
Bunzing aan kadaver konijn
Door de dag heen heeft de kat regelmatig aan het kadaver van het konijn gegeten maar vanavond was het de beurt aan de bunzing. Hij probeerde uit alle macht het kadaver mee te nemen naar z’n nest maar het touwtje was te sterk. Dan maar ter plaatse opeten. Hij is er geruime tijd mee bezig geweest. Uiteindelijk ziet hij toch kans om het kadaver naar z’n hol te slepen. Zie ook het filmpje.
Kat valt bunzing aan
De bunzing kijkt vanuit zijn nest naar de kat die bij de prooi zit. De kat loert ook naar de bunzing en gaat dan in de aanval en jaagt de bunzing verder terug z’n hol in. De kat heeft daarna nog uren bij de prooi gezeten om die te bewaken. Trees en Freddie maakten de filmpjes.
Bunzing bij prooi
De bunzing was al enkele nachten niet gespot en we waren al bang dat hij vertrokken zou zijn. Gelukkig kwam hij gisterenavond toch even in beeld en Trees kon er een filmpje van maken. Hij werd gestoord door een kat en hij liet de prooi (konijn) achter en ging vanuit z’n nest naar de kat zitten kijken. In het filmpje zie je de oogjes van de bunzing oplichten. Zie filmpje.
Camera 2
NestkastLIVE heeft een nieuwe camera besteld, deze is vandaag bij Leo afgeleverd. Hij heeft hem direct geplaatst bij de verblijfplaats van de bunzing. Als blijkt dat de beelden ook bij het invallen van de duisternis van voldoende kwaliteit zijn komt de camera online.
Camera 2
Zoals je ziet is er géén tweede camera toegevoegd.
Leo heeft in de wildtuin de verblijfplaats van de Bunzing ondekt. We hadden daar een zwartwitcamera uit de vleermuizenkast voor vrijgemaakt om de beelden rond dit verblijf te kunnen laten zien. Maar nu blijkt dat de Ir niet voldoende sterk is dit te bewerkstelligen.
Er is inmiddels een nieuwe camera besteld.
Egeltjes nog steeds niet in winterslaap
Door het aanhoudende zachte weer zijn er nog steeds egeltjes die geen zin hebben om in winterslaap te gaan. De grote egels zijn al geruime tijd onder de wol, maar de kleintjes gaan vrolijk door met het zoeken naar eten. Dat is wel gunstig voor ze want ze kunnen daardoor nog wat meer reserves opbouwen voor de koudeperiode die wellicht nog gaat komen. Afgelopen nacht waren twee egeltjes tegelijk op de voerplaats. Gezellig samen eten is er dan niet bij, er moet geduwd en getrokken worden. Bij zo’n stoeipartij belandde één egeltje in de waterbak. Zie ook filmpje.
Egeltje ruikt onraad
Egel is aan het eten op de voerplaats als hij/zij plots onraad ruikt, snel vertrekt de egel in de andere richting, en? wat komt daar, een poes.
Zie ook het filmpje
Vogeltjes vieren kerst
Als extra versnapering hebben de vogeltjes een kerstkrans gekregen met allerlei zaden en lekkers. In het filmpje zie je dat ze er van genieten. Het aantal vogels dat de voerplaats bezoekt blijft nog steeds groeien. Er zijn al 17 soorten gespot en er zullen zeker nog wat soorten bij komen. Het aantal egeltjes dat komt eten wordt nu snel minder. Alleen het allerkleinste egeltje komt nog steeds langs om te eten van de gevulde appel en de boterham met pindakaas. Het zal niet lang meer duren of ook dit kleintje gaat in winterslaap en dan zien we ze de komende maanden niet meer. Ze komen pas weer tevoorschijn als de temperaturen weer gaan stijgen en de lente in aantocht is.
Gezellige drukte
De meeste vogels hebben de voerplek inmiddels wel gevonden en het wordt dan ook steeds drukker. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het kouder worden van het weer en het verminderde aanbod aan natuurlijk voedsel. We missen nog wel enkele soorten zoals de boomklever die vorig seizoen een regelmatige gast was. De egeltjes blijven ook nog steeds komen. Alleen de jonkies want de oude egels zijn al in winterslaap gegaan. De egeltjes gaan niet altijd even vreedzaam met elkaar om, er wordt nog al eens geduwd en getrokken! Maar het kan natuurlijk nog erger als een kat een muis vangt op de voederplaats! Zie ook het filmpje van een dagje voederplaats.
Egeltje aan de appel
Elke nacht komen er nog egeltjes op de voerplaats. Het is afwachten of ze blijven komen nu de nachten kouder gaan worden. Vanavond is er een tweede muisje gezien waar uit blijkt dat steeds meer dieren de voerplek gaan vinden. Overdag groeien de aantallen vogels ook nog steeds samen met het aantal soorten dat de voerplek bezoekt.
Zaterdag 18 januari en zondag 19 januari 2014 is de nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland
De vogels weten de voerplaats al goed te vinden. Er komen steeds meer vogeltjes en ook meer soorten eten van al het strooivoer. We missen natuurlijk nog een aantal soorten, maar tot nu toe zijn er al geweest: koolmees, pimpelmees, roodborst, merel, huismus, ringmus, heggenmus, merel, ekster, vink, winterkoninkje en grote bonte specht. De rest zal wel volgen als het wat kouder wordt.
Ook ‘s nachts wordt het drukker met de egels. Er zijn er nu al vier gespot. Er zit een heel kleintje bij dat nog behoorlijk moet groeien voor hij aan de winterslaap kan beginnen. Vandaag deed hij zich te goed aan een met pindakaas gevulde appel. Maar die was door de grote egel in de soepkom gegooid en dus moest het kleintje ook de soepkom in! Zie het filmpje daarvan.
Egeltje op z’n rug
Vannacht zijn voor het eerst twee egels tegelijkertijd gespot op de voerplaats. Een ervan is nog duidelijk een jonge egel van dit jaar. Die zal nog het nodige moeten eten om de winterslaap in te kunnen gaan. Dat doet hij o.a. door van de pindakaas te snoepen die op de voersilo gesmeerd is. Hij is daarin nog niet zo bedreven als z’n oudere soortgenoot en het ging dan ook goed fout! Zie het filmpje.
Egel wordt vaste bezoeker
De egel heeft de voerplaats tot zijn favoriete foerageerplaats gemaakt. Elke avond en nacht komt hij eten verschalken. Vooral de kattenbrokjes vindt hij heerlijk. Maar ook pindakaas gaat er wel in. De pindakaas is op de voersilo gesmeerd voor de vogeltjes en het is lastig voor de egel om daar bij te komen. Maar uiteindelijk gaat het toch lukken. Dat levert wel leuke beelden op.
Het wordt ook al wat drukker met vogeltjes. Vooral de koolmeesjes en de roodborstjes laten zich al vaak zien.
Zie ook het filmpje.
Egel gespot
Afgelopen nacht is voor de eerste keer de egel op de nieuwe voerplaats gespot. Hij of zij liet zich het eten goed smaken.
Zie ook het filmpje.
Voercam weer online.
De winterperiode nadert dus dat betekent dat we de vogels weer gaan bijvoeren. En natuurlijk gaan we dat bij NestkastLive weer live volgen. We hebben er voor gekozen om dit seizoen maar één voercam op de site te zetten (wat vorig seizoen voer1 was). Maar we hebben wel een nieuwtje: er zit nu ook geluid bij. We gaan de vogeltjes dus bekijken en beluisteren of we er zelf bij zijn! De opstelling is anders dan vorig jaar, de camera staat nu niet bij de poel, maar in een ander gedeelte van de wildtuin. Je kijkt tegen een houtwal aan waarin allerlei beestjes zitten. We hopen dus niet alleen vogels in beeld te krijgen maar ook andere beestjes zoals muizen en egels. En misschien laat zich de bunzing nog wel zien. Die zat vorig jaar bij de nestruimte van de steenmarter (links vooraan in beeld). Ook de nestkast van de egels zit links achter in beeld. Nou ja in beeld: hij zit onder een stapel takken en bladafval.
Het is nog niet druk met vogels, ze moeten de nieuwe voerplek nog duidelijk zien te vinden. Het zal dus nog wel even duren voordat het net zo druk is als vorig seizoen.
Eindelijk staartmeesjes op de voerplaats
Bij Voer2 waren ze al geregeld te zien, maar bij Voer1 nog nooit. Maar vandaag was het dan zover. Ook hier kwam een groepje van minimaal 6 staartmeesjes langs om van het lekkers te eten. Vooral de vetbol was in trek. Bijgaand een filmpje van wat sfeerbeelden van vanmiddag met de staartmeesjes in de hoofdrol.
De kool- en pimpelmeesjes zijn tijdens het koude weer een poosje afwezig geweest, maar de afgelopen dagen zijn ze weer volop aanwezig op de voerplaats. Ook twee mannetjes grote bonte specht waren er gelijktijdig, maar dat gaat niet helemaal goed. Eentje wordt er verdreven. De fazant is ook een vaste bezoeker geworden. Wanneer zal het mannetje van de fazant meekomen?
Weer een nieuwe bezoeker op de voerplaats
Vandaag en gisteren is een vrouwtjes fazant op de voerplaats komen eten. Die hadden we nog niet eerder gezien. Wat ook opvalt is dat er de laatste dagen minder koolmeesjes komen eten. Zagen we er eerst soms wel 7 tegelijk, nu is er zo nu en dan maar eentje. De vaste bezoekers zoals de gaai met 1 pootje en de grote bonte specht blijven trouw elke dag komen. In het filmpje zie je welke gasten er vandaag zoal geweest zijn.
De sneeuw en het koude weer lokken veel vogels
De afgelopen dagen is het weer voor de vogels slechter geworden, veel sneeuw en erg lage temperaturen. Ze kunnen nu wel wat extra voer gebruiken om hun reserves aan te vullen en ze maken dan ook gretig gebruik van de voerplaats. Zie ook het filmpje waarin wat beelden opgenomen zijn van de afgelopen dagen.
Andere cameraopstelling
De camera stond voorheen opgesteld in zuidwestelijke richting en daardoor scheen de middagzon in de camera. Dit leverde soms wat hinderlijke schittering op en de beelden werden minder scherp. Nu ‘kijkt’ de camera in oostelijke richting en is er minder hinder van de zon. De nieuwe opstelling was nog niet klaar of de vogels waren alweer present. Zie ook bijgaand filmpje.
Vogeltjes aan het kerstdiner
Ook de vogeltjes genieten op 1e kerstdag van een lekker kerstdiner.
(Zie ook het filmpje)
Sperwer
Vandaag heeft er een sperwer op de voerplaats gezeten. Hij zat op de boomstronk uit te kijken naar een mogelijke prooi, maar de vogeltjes lieten zich niet zien. Alleen een Vlaamse gaai kwam toch nog even een stuk brood halen terwijl de sperwer er zat.
Houtduiven op bezoek
Met het koude weer lijkt het ook steeds drukker te worden op de voerplaats. Ook komen er gasten die we eerder niet zagen zoals houtduiven. Vanmiddag zaten er maar liefst 6 stuks.
Kerkuil pakt muis
Vanavond een bijzonder tafereel gezien op de voerplaats. Terwijl een muis zat te eten van de kastanjes die aan de boomstronk hangen, werd hij gegrepen door een kerkuil. Zie ook het filmpje hiervan.
Wintertafereel
Vandaag was de eerste dag dat we een echt wintertafereel gezien hebben. Het sneeuwde vanmorgen en er kwam een mooi laagje sneeuw te liggen. Er waren ook veel vogels die profiteerden van het voer dat ze met dit weer goed kunnen gebruiken. Ook een minder leuk tafereeltje. Er kwam een Vlaamse gaai eten die zich op 1 pootje moet zien te redden. Voor deze vogel zal de winter zwaar worden. Zie ook de filmpjes.
Keep en wilde eenden
Het lijkt erop dat alle egeltjes in winterslaap zijn. Deze avond is er niet een meer geweest. Dat heeft misschien ook te maken met het koudere weer op dit moment (rond het vriespunt). Er kwamen overigens meteen nieuwe bezoekers: Een keep op de voederplaats en een koppeltje wilde eenden. Die hebben we nog niet eerder gezien. (zie ook het filmpje van de wilde eenden).
Ringmus
Links op de aardewerk voersilo zit een ringmus. Je herkent ze aan de bruine kop, zwarte vlek naast het oog en de grijze rand rond de nek.
De voerplaats wordt ‘s nachts nog steeds bezocht door de egels. Het valt wel op dat de grote egels er de laatste weken niet meer geweest zijn. Waarschijnlijk zijn die al in winterslaap gegaan. Nu komen nog wel de jongere egels naar de voerplaats. Die hebben nog wat extra gewicht nodig voordat ze de winterslaap ingaan. Het egeltje op de foto woog nog maar 240 gram.
Merel en twee spechten
Op de voerplek lijkt het gaande drukker te worden. Een aantal soorten die te zien zijn; Koolmees, Pimpelmees, Grote bontespecht, Merel, Roodborstje, Huismus, Ringmus, Heggemus, TurkseTortel, Vlaamsegaai, Ekster, Boomklever, Groenling, Vink. Zelfs de Kerkuil liet zich even zien. Verder zijn de Egel, Bosmuis, Spitsmuis, en Huiskat regelmatige bezoekers. En niet te vergeten de man die elke keer dat lekkers komt brengen (Leo 'bedankt' namens boven genoemde)
De voerplaats wordt ook ‘s nachts goed gebruikt
Steeds meer egels lijken de voerplaats gevonden te hebben en komen er dagelijks een hapje eten. Hoeveel verschillende egels er zijn is moeilijk te zeggen. Er zijn in in ieder geval twee grote egels tegelijkertijd gespot en ook twee jonge egels.
Het roodborstje en de boomklever
Het roodborstje en de boomklever laten zich ook regelmatig zien. Een mooi plaatje.
2x een kerkuil op bezoek
Deze avond kregen we een bijzondere bezoeker voor de camera. Tot 2x toe kwam er een kerkuil even kijken. Zie ook de 2 filmpjes hiervan toegevoegd.
Werelddierendag 4 oktober
Een reden om de dieren eens lekker te verwennen. Dus extra veel voer en als toetje zonnebloempitten. Dat wordt smullen. Vanavond krijgen de egels ook extra voer. Kijken wat ze het lekkerst vinden, kattenbrokjes, hondenbrokjes of pindakaas!
Vlaamse gaai
De voercam is nu enkele dagen in gebruik en er komen al veel vogels op af. Vandaag was de Vlaamse gaai een van de gasten. Ook ’s avonds en ’s nachts wordt de voerplaats bezocht, dan door egels.
De kat en de egel
Afgelopen nacht een kat en een egel tegelijkertijd op bezoek. Een leuk plaatje hiervan.
Een voercam erbij
Voor de wintermaanden hebben we een webcam in gebruik genomen die opgesteld staat bij een voederplaats voor vogels. De voederplaats is ingericht aan de rand van een poel in een ‘wildtuin’. In de komende wintermaanden zullen hier de vogels bijgevoerd gaan worden en dat levert waarschijnlijk wel leuke beelden op. Ook nu wordt de voederplaats al goed bezocht door allerlei vogels en ’s avonds en 's nachts ook door egels.’
Op de voerplaats komen tal van soorten vogels en ook zoogdieren.
Deze dieren komen in het zicht van de camera door het aanbieden van voedsel Zoals o.a. pindacakes. Deze kan je zelf maken met onderstaand recept. Dat maakt het extra leuk vogels in je tuin te lokken.
Recept Pindacakes
Op veler verzoek hier het recept om zelf pindacakes te maken.
Benodigdheden: * Pan * Blender * Lepel oid * Vorm om de pindacake in te gieten, bijv flexibele bakvormen, plastic beker etc. * Warmtebron (bijv gasfornuis) * Zuiver plantaardig vast frituurvet (wij gebruiken Het huismerk van Dirk en DekaMarkt; 1DeBeste Zuiver plantaardig frituurvet blokken) * Pinda’s * Evt een handje gedroogde meelwormen
Neem 1 of meerdere pakjes zuiver plantaardig frituurvet en laat het op een zacht vuurtje langzaam smelten.
Ondertussen doe je ongeveer dezelfde hoeveelheid (naar eigen inzicht) ongezouten pinda’s in de blender, keukenrobot of mixer en maal je ze in kleine stukjes tot ze ongeveer de grootte hebben van grove suikerkorrels.
Voeg dit toe aan het gesmolten vet en zet het vuur uit. Voeg eventueel nog ander vogelvoer toe zoals bijv. zaadjes, zonnepitten of gedroogde meelwormen. Roer alles langzaam door elkaar.
Laat het een beetje afkoelen zodat niet alle zware delen van het mengsel naar de bodem zakken en het vet weer wat gestold is. Lepel of giet het dan in de vorm of vormen. Doe er evt nog een sateprikker of touwtje in als je de cake in de grond wil steken of wilt ophangen.
Zet deze vorm dan op een koude plaats bijv in de koelkast. Na enkele uren is het mengsel goed hard geworden. Ga met een schilmesje tussen de binnenrand van de vorm en de pindacake of hou de vorm even onder de warme kraan. Maak met het mesje een cirkelbeweging om de pindacake netjes los te maken. Keer dan de vorm ondersteboven en duw de pindacake eruit.
Klaar om in de tuin te zetten/hangen. Met dank aan Dirk
Locatie
Noord-Brabant in particuliere tuin
Biotoop
Half open landschap
De opstelling is anders dan vorig jaar, de camera staat nu niet bij de poel, maar in een ander gedeelte van de wildtuin. Je kijkt tegen een houtwal aan waarin allerlei beestjes zitten. We hopen dus niet alleen vogels in beeld te krijgen maar ook andere beestjes zoals muizen en egels. En misschien laat zich de bunzing nog wel zien. Die zat vorig jaar bij de nestruimte van de steenmarter (links vooraan in beeld). Ook de nestkast van de egels zit links achter in beeld. Nou ja in beeld: hij zit onder een stapel takken en bladafval.
Het is nog niet druk met vogels, ze moeten de nieuwe voerplek nog duidelijk zien te vinden. Het zal dus nog wel even duren voordat het net zo druk is als vorig seizoen.