De laatste tijd geen torenvalken hier, of het aan het weer ligt zullen we snel merken. Komende dagen gaat de temperatuur snel omhoog. Als er dan nog geen activiteit komt is het waarschijnlijk dat de torenvalken een andere broedplaats hebben gekozen.
Mocht dit het geval zijn verhuist deze nestkast naar de Offline pagina.
Meer activiteit nu
De afgelopen dagen zijn de torenvalken actiever geworden. Gisteren werd 5 keer een bezoek aan de kast gebracht en vanmorgen waren ze er ook al in alle vroegte. Ook op de prooipaal is het mannetje vaak te zien met een muis. Zie het filmpje van het bezoek aan de kast en van het mannetje met een levende muis op de paal.
Nog weinig activiteit
De torenvalken laten zich nog maar heel weinig zien. In de kast zijn ze nog maar enkele keren geweest en er is nog geen sprake van baltsgedrag. En dan te bedenken dat we vorig jaar op 31 maart al 5 eitjes hadden! Maar toen was er sprake van een uitzonderlijk warme maart terwijl het nu juist erg koud is. Vanaf volgende week gaan de temperaturen in de lift en misschien dat de torenvalken dan ook zin krijgen in het stichten van een nieuw gezinnetje. De torenvalken zijn overigens wel in de buurt. Bijna dagelijks worden ze wel gespot op de prooipaal in hun jachtgebied. In bijgaand filmpje zie je het mannetje met een net gevangen muis.
Schermutselingen
Vandaag waren er wat schermutselingen bij de tv kast, het ging snel en speelde zich meest buiten beeld af. het lijkt er sterk op dat er meerdere torenvalken zin in de nestplaats hebben. En natuurlijk hebben de kauwtjes ook hun bijdragen geleverd vandaag. Zie ook het filmpje
Vreemd stelletje torenvalken bij de kast
Vandaag was er een vreemd stelletje torenvalken bij de kast. Kennelijk was het een jonge man die nog zijn ‘jeugdveren’ heeft en die probeerde een vrouwtje in de kast te lokken.
Torenvalken zijn er weer
Voor het eerst dit seizoen zijn vanmorgen de torenvalken weer in de nestkast geweest. Als eerste kwam het mannetje aan en die lokte met geroep het vrouwtje ook binnen. Direct arriveerden ook een aantal eksters, kauwen, kraai en gaai en die probeerden de torenvalken te verjagen. Gelukkig trekken ze zich daar niets van aan. Wat wel een probleem kan vormen zijn de bosuilen. De torenvalken en de bosuilen zitten in elkaars territorium en het is best mogelijk dat de torenvalken ‘s nachts verstoord worden door de bosuil. De bosuil struint ‘s nachts namelijk alles af op zoek naar prooien en daarbij zal hij ongetwijfeld ook zo nu en dan de torenvalkenkast aan doen. Ja, en wat gebeurt er dan?
Bosuil verjaagt kerkuilen
Vanavond werd tot twee maal toe een kerkuil verjaagd door de bosuil uit de nestkast van de torenvalken. Het betreft twee verschillende kerkuilen, eentje geringd en eentje ongeringd. Zie ook filmpje.
3 uilen in de torenvalkenkast
De uilen speuren alles af voor een geschikte nestplaat en daarbij komt ook de nestkast van de torenvalken in beeld. Afgelopen nacht brachten de kerkuil en de steenuil heel kort na elkaar een bezoek aan de kast. En vanavond kwam de bosuil langs. Drie soorten uilen binnen 24 uur gefilmd in één nestkast, heel bijzonder. Zie de 2 filmpjes.
Steenuiltje op bezoek
Vanavond kwam het steenuiltje even in de nestkast. Zie ook het filmpje.
Een nachtje NestkastLive
Ook in de nachtelijke uren is er volop activiteit rond de camera’s van NestkastLive. De muizen zijn erg actief op de voerplaats. Er zijn maar liefst 3 soorten te zien: bosmuizen, spitsmuizen en woelmuizen. Ook een jong egeltje doet zich te goed aan het aangeboden voer. Opvallend is wel dat er steeds maar één egeltje is terwijl er vorig seizoen 5 waren. En de kerkuil laat zich ook regelmatig zien. Vorige nacht heeft hij twee muizen opgepeuzeld op de prooipaal van de torenvalken en ook in de kast van de torenvalken heeft hij een muis verorberd. Het steenuiltje liet zich ook nog zien op de prooipaal. De bosuil is een poosje niet meer geweest. Zie ook het fimpje.
Nieuwe camera bij de torenvalken
Er is bij de torenvalken een nieuwe camera geplaatst, een zogenaamde PTZ-camera. Dat is een camera die 360 graden in de rondte kan draaien en ook naar boven en naar beneden kan kijken. Hierdoor hebben we meer mogelijkheden om alles wat er rond de kast gebeurt te volgen en vast te leggen. We kunnen bijvoorbeeld zien wat er op de stok of in de boom gebeurt. In de boom vonden vorig jaar o.a. de prooioverdrachten en de paringen plaats. Zolang de kast nog niet bezet is laten we de camera een automatisch rondje draaien. En nou maar afwachten of de torenvalken willen komen.
Bosuil
De afgelopen nachten zijn de bosuilen weer actief in de omgeving. Hun eigen nestkast hebben ze nog niet bezocht maar wel die van de torenvalken. Zie ook het filmpje
Kerkuil
Afgelopen nacht is een kerkuil enkele keren in de kast geweest.
Koppeltje torenvalken terug
Het koppeltje torenvalken dat hier afgelopen seizoen zo succesvol gebroed heeft, is weer terug in de nestkast geweest. Beide waren tegelijkertijd in de kast en lieten mooi hun baltsgedrag zien. Op de achtergrond protesteren de kauwen die het maar niets vinden dat de torenvalken terug zijn.
Bezoek geringd vrouwtje
Gisteren werd via de bewegingdetectie een bezoek van een geringd torenvalk vrouwtje vastgelegd. Het lijkt er op dat er al weer wordt gekeken naar mogelijke broedplaatsen voor komend jaar.
Camera's Off-Line
De camera's zijn uit. mochten er weer activiteiten waargenomen worden bij de kast dan gaat de camera weer aan. Als de Torenvalken niet aan een tweede broedsel beginnen komt de camera vroeg in het voorjaar 2015 weer online om evt eerste verkenningen en hopelijk baltst ect. weer mee te kunnen beleven.
Aantal jonkies uitgevlogen: 5
Alle torenvalken uitgevlogen
Vanmiddag verliet ook de vijfde torenvalk het nest en daarmee is dit broedgeval zeer succesvol afgerond. Wat hebben we kunnen genieten van dit nest! Heel bijzonder om het hele proces van zo kort bij mee te kunnen maken. Ze hebben het fantastisch gedaan ons koppeltje torenvalken. De samenwerking is vanaf het eerste moment subliem geweest met een mannetje dat meer dan voldoende muizen wist binnen te brengen en het vrouwtje dat zeer zorgzaam de jonkies verzorgde. De jongen worden nu nog een paar weken gevoerd door de ouders en daarna zullen ze echt zelf op jacht moeten. Niet alleen op muizen, ze zullen ook op zoek moeten naar een eigen territorium en natuurlijk een partner. Maar hoe dat allemaal afloopt zullen we nooit weten. Dat gebeurt buiten de camera’s van NestkastLIVE.
Aantal jonkies uitgevlogen: 5
Al drie stuks ‘uitgevlogen’
Vandaag is het derde jong uitgevlogen. Nou ja ‘uitgevlogen’? Ze doen een of andere onhandige poging, bijvoorbeeld op de stok springen, en daarbij gaat het dan mis. Maar ze kunnen zich goed redden, je ziet ze nu fladderen en klauteren in de boom. Om die reden is tijdelijk de tweede cam er bij geplaatst. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies uitgevlogen: 3Aantal jonkies: 2
Na 1000 muizen.... de eerste vogel
Tot nog toe zijn enkel muizen als prooi aangeleverd in de nestkast, al meer dan 1000 stuks. Vandaag was er de eerste vogel. Het kan te maken hebben met het zeer slechte weer vandaag. Er was veel regen waardoor de vangst van muizen wat stagneerde. De kuikens hadden duidelijk trek want er werd veel gekrijst en flink gevochten om de muizen die binnen gebracht werden. Het kan zijn dat er uit nood ook een vogel gevangen werd om de honger van de jonkies te stillen. Ook leuk om te zien was dat het mannetje mee kwam helpen om te voeren. Dat hebben we nog niet eerder gezien. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 4
De uitgevlogen juveniele torenvalk
Vandaag was het NestkastLIVE team op bezoek bij Leo om wat opnamen te maken van de jonge torenvalken. Binnen enkele dagen zullen we het beeld en filmmateriaal laten zien. Hier alvast een foto van de juveniel die vanmorgen uit de kast vloog, euhh viel... ;-)
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 4
Verschil man en vrouw juveniel
Op verzoek nav een vraag in de shoutbox een update over of we het verschil al kunnen zien tussen man en vrouw bij de juvenielen (jongen). In de "boeken" staat hier het volgende over; Het verschil tussen een jonge Torenvalk man en een jonge Torenvalk vrouw kun je het beste zien als je ze beide naast elkaar ziet. Een mannetje heeft namelijk grijzige staartveren en de staartveren van een vrouwtje hebben een warm bruinige gloed. In combinatie met het gegeven dat een mannetje dunnere dwarsbandjes heeft op de staartveren dan het vrouwtje kun je redelijk goed zien wat het mannetje en wat het vrouwtje is.
Aantal jonkies: 5
Voor het eerst op de rand
Vandaag ging een van de kuikens voor het eerst op de rand zitten. Een hachelijke onderneming.
Aantal jonkies: 5
Uitvliegen komt naderbij
Torenvalken blijven ongeveer 30 dagen in het nest voordat ze uitvliegen. Dat zou betekenen dat onze torenvalken zo rond of net na het komende weekend hun vleugels uit gaan slaan. Daarna worden ze nog een week of twee drie in de buurt van het nest door de ouders gevoerd. Als het een beetje meezit kunnen we dus nog een poosje genieten van de torenvalken als ze terug zouden willen komen naar de nestkast. Maar daarna wordt het tijd om echt te vertrekken. Ze zullen hun eigen territorium moeten gaan zoeken om zelf een gezinnetje te stichten. Maar zover is het nog niet. Eerst nog even genieten van dit prachtige nestje torenvalken.
Aantal jonkies: 5
Muizen
Het voedsel van de torenvalken bestaat voornamelijk uit muizen. Alleen als daar een schaarste aan is worden ook andere prooien gevangen zoals vogels en kikkers. Er is kennelijk geen schaarste want in al de tijd dat we de torenvalken nu volgen zijn er enkel muizen aangevoerd en geen enkel andere prooi. En het zijn veel muizen, heel veel muizen! We hebben het vandaag precies bijgehouden en de teller stopte op 26 muizen die de kast in werden gebracht. Tel er daar nog eens 4 bij voor het mannetje en je komt op 30 muizen per dag. Dat zijn er 900 per maand! Een ongelooflijk aantal. Waar komen ze toch allemaal vandaan? In het filmpje zie je hoe de muizen vandaag werden aangevoerd.
Aantal jonkies: 5
Het gaat voorspoedig
Het torenvalkgezinnetje doet het geweldig goed. De kuikens groeien erg hard en de samenwerking tussen mannetje en vrouwtje is optimaal. De kuikens verslinden steeds meer muizen op een dag en we zien nu dat het vrouwtje daarom ook al mee gaat jagen. Kennelijk zijn er voldoende muizen te vinden want er wordt verder niets anders aangevoerd. Bij een muizenschaarste worden ook wel vogels gepakt maar die hebben we nog niet gezien als prooi. De torenvalken hebben hun jachtgebied wel uitgebreid. In het begin bleven ze in het gebied waar de kast op uitkijkt, maar nu zijn ze vaak ook verder weg te zien.
Aantal jonkies: 5
Tussendoor zelf ook een hapje
Middels een z.g.n. trailcamera konden er ook beelden vastgelegd worden van pa die tussendoor een hapje voor zichzelf op eet. Al dat gejaag om de kuikens te voeden maakt hongerig.
Aantal jonkies: 5
Vijfde eitje uitgekomen
Vanmorgen in alle vroegte is het vijfde eitje toch nog uitgekomen. Door de dag heen hebben we wel gezien dat de jongste een achterstand heeft ten opzichte van de rest. Bij het voeren komt de kleinste als laatste aan de beurt en soms wordt het overgeslagen omdat het te moe is om ‘t bekje open te doen en voor te dringen bij de andere. Dat heeft ook wel weer een voordeel. De grotere kuikens krijgen zo in in iedere geval wel steeds voldoende eten waardoor ze een grotere overlevingskans hebben, zeker wanneer er weinig voedsel beschikbaar is. De komende dagen zal duidelijk worden of ze het allemaal overleven.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 5
Vier kuikens
Vanmorgen zijn nog weer twee kuikens uitgekomen. Er is nu nog één eitje. De vraag is of dat dat nog uitkomt. De ouders doen het bijzonder goed. Het mannetje zorgt voor de aanvoer van muizen en het vrouwtje voert heel liefdevol de kleintjes.
Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Tweede kuiken
Vannacht om 3:35 uur is het tweede kuiken geboren. En direct toen het licht werd ging het vrouwtje al weg om een muis op te halen bij het mannetje. Het gaat voorspoedig.
Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 2
Eerste kuiken uit het ei
Om +/- 18:45 uur kroop het eerste kuikentje uit het ei. Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 1
Man met muis
Het mannetje torenvalk verorberde vandaag maar liefst 5 muizen recht voor de camera die bij z'n favoriete paal staat. In dit filmpje heeft hij een nog levende muis.
Piepende jongen
Kun je de jongen horen piepen? Dat kan, een dag voor dat het kuiken werkelijk uit het ei is begint deze aan de klus. Het doorbreekt het binnenste vlies naar de luchtkamer. vanaf dat moment kun je het horen piepen. het kan dan nog een dag duren voor werkelijk aan het aanpikken van de eischaal wordt begonnen. Als de eerste barstjes in het ei zitten kun je het jong veel beter horen. Dat openbreken van de eischaal doen ze met een stukje gereedschap op de bovenkant van hun snavel. De eitand.
Ze drukken een klein barstje in de eischaal waarna ze zich een klein beetje draaien in het ei. Vervolgens drukken ze met kracht weer een barstje in de eischaal. Daarna weer een klein stukje draaien in het ei. Weer een barstje drukken enz. tot ze helemaal rond zijn. Hierna kunnen ze de dop er af drukken en uit het ei kruipen. 'a hell of a job'
Vandaag hadden de torenvalken veel last van de opdringerige kauwen. Soms zat er een groepje van wel 5 kauwen in de bomengroep waar de nestkast hangt. Het zijn echt brutale rakkers. In het filmpje zie je hoe een kauw, zittend op de stok, aan de staart van het vrouwtje trekt, tot tweemaal toe. Maar het mannetje laat zich ook niet kennen, hij joeg vanmorgen voortdurend achter de kauwen aan en uiteindelijk kozen ze het hazenpad. Prachtig om te zien hoe hij ze op de huid zat.
De torenvalken zitten al 23 dagen te broeden dus over krap een week kunnen we de kuikens verwachten. Een spannende tijd breekt aan!
Aantal eieren: 5
Dik over de helft
Ons koppeltje torenvalken is al 17 dagen aan het broeden dus we zijn dik over de helft. Als alles goed blijft gaan, dan kunnen we aan het eind van deze maand de kuikens verwachten. Wat zal er voor de ouders een drukke tijd aanbreken om de vijf jonge torenvalkjes van voldoende eten te voorzien. Voor ons, kijkers, breekt dan ook een drukke tijd aan. Er is dan de hele dag het nodige te zien en te horen dus dat wordt overuren draaien! Met één ei ging het van de week nog bijna mis! Het vrouwtje ging ‘s avonds de eitjes draaien en daarbij raakte er één uit het nestje. Ze had het niet in de gaten en ging rustig slapen. Na een uurtje ging ze de eitjes weer draaien en gelukkig kwam daarbij het verdwaalde eitje weer in het nest terecht. Waarschijnlijk zal het geen gevolgen hebben, maar je weet maar nooit. Voor de rest gaat het broeden erg voortvarend. Het mannetje neemt steevast die taak over als het vrouwtje even van het nest af gaat. We zien maar heel af en toe dat het mannetje een prooi naar het nest toe brengt. Meestal vindt de prooioverdracht dus buiten het nest plaats. Het vrouwtje vliegt er niet ver mee weg, ze gaat 50 meter verder in het aardbeienveld de muis verorberen en is dan binnen een paar minuten weer terug om de broedzorg weer over te nemen. Het is een prachtig op elkaar ingespeeld koppeltje. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 5
Man op de eitjes
V broed al weer 13 dagen dus de kop is er af. bijna op de helft. Rond 30 april kunnen we de jongen verwachten.
Aantal eieren: 5
Een goed muizenjaar
Het is kennelijk een goed muizenjaar want het mannetje torenvalk vangt de muizen aan de lopende band. Bij ‘zijn favoriete paal’ in het veld is voor driekwart dag een cameraval geplaatst en hij kwam maar liefst met 6 muizen aanzetten. Muizen zijn het hoofdbestanddeel van de torenvalken en als daar een gebrek aan is dan wordt dat aangevuld met andere prooien zoals vogels, kikkers, insecten en wormen. Maar tot nu hebben we enkel nog maar muizen voor de camera gehad. Het voedsel hangt ook af waar de torenvalken hun jachtgebied hebben. De valken bijvoorbeeld bij ‘Beleef de lente’ die bij de duinen zitten, komen vaak aan met zandhagedissen. Die komen in het jachtgebied van de torenvalken van NestkastLIVE niet voor dus hier moeten ze het doen met muizen. Het zijn wel forse vette muizen die gevangen worden. Door de zachte winter die we gehad hebben (of liever gezegd de winter die we niet gehad hebben) hebben de muizen constant aan voldoende voedsel kunnen komen en gaan ze goed doorvoed het voorjaar in. Voor de muizen zijn de omstandigheden trouwens sterk verbeterd in het foerageergebied van de torenvalken. Er is 30 ha intensief bewerkt bouwland omgezet naar natuur met ruigtes, bosschages en water, een ideaal leefgebied voor de muizen. En daar profiteren weer dieren van die hoger in de voedselketen staan zoals de NestkastLIVE torenvalken. Maar ook andere dieren worden gespot zoals de buizerd, grauwe kiekendief, reiger, zilverreiger en de vos.
Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 5
Broeden en jagen
Het is al weer zes dagen dat v in deze nestkast zit te broeden. Torenvalken maken graag gebruik van dit soort nestkasten. Zelf maken ze geen nest. Maar een mooi nest van bijvoorbeeld kraaien wordt ook gebruik. Verder nestelen ze ook wel op richels van gebouwen.
Man zorgt voor de prooi aanvoer. Hij is dus veel op jacht naar muizen. Dit doet hij biddend of van een uitkijkpunt waar muizen voorkomen. Hij speurt de grond af, op zoek naar een prooidier. Niet alleen beweging wordt waargenomen, een torenvalk kan uv-straling waarnemen. Urine van muizen weerkaatst deze straling, waardoor een torenvalk de urinesporen van muizen kan volgen. Hierdoor kan hij de plekken waar muizen actief zijn localiseren. Zie ook het filmpje 'Man vangt muis'.
Aantal eieren: 5
Het vijfde eitje!!
Vandaag om 18:20 uur heeft het vrouwtje haar vijfde eitje gelegd. Waarschijnlijk zal het hier bij blijven nu. En dat zou prima zijn, het zal toch al een hele toer worden om straks 5 van die hongerige jonge torenvalken te voeden. Maar dat duurt nog even. Het broedproces wordt nu ingezet en over een dag of 30 zullen de jonkies uit het ei komen. Zie ook het filmpje.
Foto is gemaakt door Mandy
Aantal eieren: 5
Het vierde eitje
Vandaag om 18:23 uur werd het vierde eitje gelegd. Als er nog een eitje komt, en dat verwachten we wel, dan wordt dat op maandagavond verwacht. Bijft ze vanaf nu broeden zal dat het laatste eitje zijn.
Aantal eieren: 4
Het derde eitje
De torenvalken houden van regelmaat. Om de dag wordt er een eitje gelegd en vandaag dus al het derde en wel om precies 18.00 uur. Er worden meestal 3 tot 7 eieren gelegd dus de vraag is of er nu nog meer eitjes bij komen. De verwachting is van wel want er is voldoende voedselaanbod en meestal leidt dat tot grotere legsels. Er zullen dus nog wel eitjes volgen. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 3
Het tweede eitje
Vanmiddag om 15:40 uur werd het tweede eitje gelegd. Ook dit keer ging het weer lekker vlot. Nu weer op naar het derde.
Aantal eieren: 2
Het eerste ei!
Vandaag rond het middaguur heeft het vrouwtje het eerste eitje gelegd. Het ging lekker vlot. Direct daarna kwam het mannetje met een muis thuis voor het vrouwtje en die vertrok er mee. Het mannetje ontfermde zich direct over het ei. Zie het filmpje daarvan.
Aantal eieren: 1
Hoe lang nog?
Het is inmiddels al weer de vierde nacht op rij dat v blijft slapen in de nestkast. Vanmiddag zat ze een poosje in de nestkom. We verwachten al een eitje. Het mocht nog niet zo zijn. Toch zijn het wel aanwijzingen dat de eileg nadert. Voor de beelden van vandaag kun je het filmpje 'Nestkast gemist' van vandaag bekijken.
Slapen
De torenvalken zijn vandaag vaak samen in de kast geweest. Het vrouwtje blijft voor de tweede nacht in de nestkast slapen. Zie ook het filmpje.
Eileg
Eileg vind plaats tussen eind maart en eind mei, maar per jaar is de spreiding veel kleiner. Door het tot nu toe zachte weer wellicht iets eerder. Torenvalken beginnen zelden na eind mei met de eileg zodat de jongen uitvliegen als de muizenpopulatie nog groeiend is. Er worden 3-7 (meestal 5 of 6) eieren gelegd met roodbruine vlekken en gemiddeld 40x32mm groot. Het vrouwtje gaat pas bij het laatste of één na laatste ei broeden. Na een broedduur van 31-35 dagen komen de eieren vrijwel gelijktijdig uit. In deze periode wordt het vrouwtje soms kort afgewisseld door het mannetje dat voor het voedsel zorgt Foto: Margriet
Torenvalken op het Jeugd journaal
Vanavond was er een filmpje van deze torenvalken en oa de website NestkastLIVE op het jeugd journaal
Vanaf de paarvorming of het begin van het broedgedrag totdat de eieren zijn gelegd, is het gedrag gericht op het verdedigen van het territorium en de broedplaats, het in stand houden van de paarband, het klaarmaken van het nest en het voeden van het vrouwtje om haar in broedconditie te brengen.
De taakverdeling spitst zich toe als het mannetje steeds meer tijd gaat besteden aan het jagen voor hun steeds minder actief wordende partner. Beide partners verdedigen in het begin van de balts het territorium, maar het mannetje neemt een actievere rol naarmate de ei-leg nadert.
Baltsactiviteiten zijn belangrijk voor het ontwikkelen van gedragspatronen die noodzakelijk zijn voor het grootbrengen van de jongen. Bij veel roofvogels is vooral het brengen van prooi door het mannetje aan het vrouwtje belangrijk. De vrouwtjes kunnen geen eieren leggen als ze niet genoeg voedsel krijgen en bij sommige soorten bepaalt het begin van het rituele voeden het tijdstip van de ei-leg. Sommige mannetjes beginnen hun partner meteen te voeden, terwijl andere dit enkele weken alleen onregelmatig doen. Het voedsel wordt op het nest of een zitplaats in de buurt uitgewisseld. Het mannetje maakt zacht roepend zijn komst kenbaar en het vrouwtje vliegt hem vanaf het nest tegemoet om het voedsel uit zijn klauwen te pakken.
NestkastLIVE en de torenvalken waren zelfs op het jeugd journaal:
Vandaag werd de eerste prooioverdracht gefilmd. Het mannetje kwam met een vette prooi de kast in en het vrouwtje kwam direct daarna binnen om de prooi af te pakken en er mee weg te vliegen. Van een ‘romantisch’ overhandigen van de snack was geen sprake. Zie ook het filmpje.
Torenvalken
De nestkast lijkt te bevallen. Elke dag zijn ze actief rond de kast. Zo nu en dan zijn er wat opstootjes met de kauwtjes. In de schemering was het vrouwtje er nog en ging pas laat weg. Blijkbaar slaapt ze dus wel dicht in de buurt. Spannend allemaal!! Zie ook het filmpje 'Torenvalkmomentjes'
Margriet maakte deze foto rond 12:50 uur
Baltst begonnen?
Sinds twee dagen zijn de Torenvalken zeer actief. Ondanks dat het pas half februari is lijkt het er op dat de baltst is begonnen. Het is een prachtig schouwspel om te volgen.
Zie ook het filmpje 'Balst?'.
Tussen eind maart en half april wordt het territorium bezet en begint de balts, maar meestal blijven met name de mannetjes het gehele jaar in hun territorium. De balts gaat gepaard met cirkelende vluchten boven de nestplaats en speciale vliegmanoeuvres en veel geroep. Torenvalken bouwen zelf geen nest maar broeden in holtes(in rotsen of gebouwen) of in oude nesten (van b.v. van kraai of ekster) in bomen of op hoogspanningsmasten. In open landschap bieden nestkasten uitkomst. Door de betere beschutting tegen weer en predatoren zijn broedsels in nestkasten succesvoller kan die in b.v. kraaiennesten (respectievelijk 90% en 70%).
Eileg vind plaats tussen eind maart en eind mei, maar per jaar is de spreiding veel kleiner. Torenvalken beginnen zelden na eind mei met de eileg zodat de jongen uitvliegen als de muizenpopulatie nog groeiend is. Er worden 3-7 (meestal 5 of 6) eieren gelegd die wit-achtig zijn met roodbruine vlekken en gemiddeld 40x32mm groot. Het vrouwtje gaat pas bij het laatste of één na laatste ei broeden. En na een broedduur van 31-35 dagen. Het vrouwtje bebroed de eieren, soms kort afgewisseld door het mannetje dat voor het voedsel zorgt. De eerste 2 weken na het uitkomen worden de jongen nog door het vrouwtje "bebroed" en daarna worden ze steeds meer onbedekt gelaten. Na 28-32 dagen zijn de jongen vliegvlug en worden daarna nog 2-3 weken in de buurt van het nest van voedsel voorzien, daarna verspreiden ze zich (z.g.n. dispersie). Gemiddeld vestigen jongen zich binnen een straal van 50km van hun geboorteplek. Het mannetje verdedigt tijdens de broedtijd alleen de onmiddellijke omgeving van hoogstens 50-500 meter.
Bron: http://www.roofvogels-hw.nl
Torenvalken terug
Nadat het vrouwtje uit de nestkast werd gejaagd door de bosuil waren de torenvalken niet meer in de nestkast geweest. Vandaag waren ze er weer. Eerst kwam het mannetje in de nestkast en zat voortdurend te roepen naar het vrouwtje. Het vrouwtje kwam daarna in de nestkast. Op de achtergrond zitten de kauwen in de boom zich druk te maken. Die vinden het maar niks dat de torenvalken terug zijn. Zie ook het filmpje
Steenuiltje
Een steenuiltje brengt een bezoek aan de nestkast.
Zie ook het filmpje
Waar blijft de Torenvalk?
Sinds de Bosuil de Torenvalk in de nacht de stuipen op het lijf heeft gejaagd hebben we die niet meer gezien. Het is natuurlijk nog erg vroeg dus er kan nog van alles gaan gebeuren. Ondertussen komen de kauwtjes wel elke dag even in de kast kijken.
Tweede kerkuil in de torenvalkenkast
In de torenvalkennestkast was al enkele malen een kerkuil geweest, maar vanmorgen is er een andere kerkuil geweest. Dat hebben we mooi kunnen zien omdat de eerste kerkuil niet geringd is, en de kerkuil van vanmorgen heeft wél een ring om z’n poot. Misschien gaan ze wel een koppeltje vormen!
Zie ook filmpje.
Nu ook kerkuil in de nestkast
Na de bosuil is nu ook de kerkuil in de nestkast van de torenvalk geweest. Het wordt wel dringen nu. Zie ook bijgaand filmpje.
Bosuil verjaagt torenvalk
De torenvalk is vannacht wreed verstoord in haar nachtrust. Om 3.36 uur kwam de bosuil de kast binnenvliegen en heeft de torenvalk verjaagd. Voor zover is na te gaan op de beelden heeft er geen gevecht plaats gevonden. Nu maar afwachten of de torenvalk in de kast durft terug te komen. Zie ook het filmpje.
Vrouwtje in kast
Vanmiddag kwam v weer even in de kast. Voor de tweede nacht op rij slaapt v in de nestkast.
Zie ook het filmpje van vanmiddag
Er is een probleem met de Ir verlichting dat bekijken we eind deze week
Torenvalk overnacht bij de nestkast
Het vrouwtje blijft voor de eerste keer overnachten in de boom nabij de nestkast. Zou ze de kast als haar nieuwe nestplaats gaan beschouwen?
Zie ook het filmpje
Geen torenvalk, wel de bosuil!
Leuk om te zien dat zo’n nestkast een aantrekkingskracht uitoefent op allerlei vogels. De afgelopen tijd zijn er al veel vogels geweest om een kijkje te nemen. Zo waren er al: kauw, holenduif, koolmees, merel, ekster, vlaamse gaai, fitis en de torenvalk. En nu kunnen we de bosuil ook toevoegen aan het rijtje! Afgelopen nacht bracht het vrouwtje een bliksembezoek aan de nestkast. Er is een kort filmpje van gemaakt. Maar wie zal er volgend jaar nu gaan broeden?
Zie ook het filmpje
Torenvalk al een poos niet meer geweest
De torenvalken hebben zich al een poos niet meer laten zien bij de nestkast. Ze zitten wel in de directe omgeving, vooral in het open veld waar de kast op uit kijkt (zie foto). Daar hangen ze vaak stil in de lucht (dat noemen ze ‘bidden’) om op muizen te jagen. En die vangen ze met regelmaat om ze vervolgens mee te nemen naar een paal waar ze opgepeuzeld worden. Het koppeltje dat er zit heeft 4 jongen groot gebracht in waarschijnlijk een oud kraaiennest in het bos. De jongen zijn na het uitvliegen nog een poosje in de buurt gebleven tot ze zich de jacht ook meester hadden gemaakt. Daarna zijn ze vertrokken om een eigen territorium te gaan zoeken. Waarschijnlijk zijn ze verdreven door de ouders. De vraag blijft nu of het koppeltje volgend jaar weer gaat broeden in het oude kraaiennest of dat ze zich gaan nestelen in de comfortabele nestkast?
Vrouwtje brengt prooi naar nestkast
Het wordt serieus nu, het vrouwtje komt met een prooi naar de nestkast en legt die in 'n hoek weg voor later.
Zie ook het filmpje
Vrouwtje schuilt voor regenbui
Het vrouwtje komt in de nestkast schuilen voor een stevige regenbui.
Zie ook het filmpje
De 1e verkenning van de nieuwe nestkast
De torenvalk is vandaag voor de eerste keer bij de nieuwe nestkast geweest. Heeft wel een half uur op het dak van de kast gezeten.
Voorkomen Jaarvogel. Vrij schaarse tot vrij talrijke broedvogel; doortrekker in vrij klein aantal, wintervogel in (vrij) groot aantal.
Voedsel Jaagt tijdens kenmerkende, stationaire ’bidvlucht’, speurend naar bodemdieren. Vangt voornamelijk kleine zoogdieren (vooral veldmuizen) en, in mindere mate, vogels.
Geluid Gewone roep nabij nest een schel en hoog ’ki-ki-ki-ki’.
Lengte 32-35 cm
Herkenning Spanwijdte 65-80 cm. Vrij kleine valk met lange puntige vleugels, lange staart; ’bidt’ veelvuldig. Mannetje met zwart gevlekte kastanjebruine bovendelen en isabelkleurige onderdelen met donkere strepen. Kop, stuit en staart grijs; staart met brede zwarte subterminale band en smalle witte punt. Vrouwtje met roodbruine, zwarte gestreepte bovendelen. Slagpennen donker en staart met dwarsstrepen over gehele lengte; onderdelen donkerder en gestreepter dan bij mannetje, met meer streping op ondervleugel. Zit in bomen, op palen, gebouwen, rotsen etc.; zoekt de grond af naar prooi tijdens ’bidvlucht’.
Voortplanting:
Broedlocatie: In het landschap moeten enkele hoge bomen of uitkijkpunten aanwezig zijn waar ze ook in kunnen broeden. Maakt zelf geen nest, maar broed in nestkasten, oude nesten van kraaien en in of op gebouwen.
Versieren: Torenvalken zijn al vanaf hun 1e levensjaar geslachtsrijp. Tussen eind maart en half april wordt het territorium bezet en begint de balts, maar meestal blijven met name de mannetjes het gehele jaar in hun territorium. De balts gaat gepaard met cirkelende vluchten boven de nestplaats en speciale vliegmanoeuvres en veel geroep.
Eieren en broeden: Eileg vind plaats tussen eind maart en eind mei, maar per jaar is de spreiding veel kleiner. Torenvalken beginnen zelden na eind mei met de eileg zodat de jongen uitvliegen als de muizenpopulatie nog groeiend is. Er worden 3-7 (meestal 5 of 6) eieren gelegd die wit-achtig zijn met roodbruine vlekken en gemiddeld 40x32mm groot. Het vrouwtje gaat pas bij het laatste of één na laatste ei broeden. En na een broedduur van 31-35 dagen. Het vrouwtje bebroed de eieren, soms kort afgewisseld door het mannetje dat voor het voedsel zorgt. De eerste 2 weken na het uitkomen worden de jongen nog door het vrouwtje "bebroed" en daarna worden ze steeds meer onbedekt gelaten. Na 28-32 dagen zijn de jongen vliegvlug en worden daarna nog 2-3 weken in de buurt van het nest van voedsel voorzien, daarna verspreiden ze zich (z.g.n. dispersie). Gemiddeld vestigen jongen zich binnen een straal van 50km van hun geboorteplek. Het mannetje verdedigt tijdens de broedtijd alleen de onmiddellijke omgeving van hoogstens 50-500 meter. Polygamie komt slecht zelden voor.
Deze nestkast heeft een grote invliegopening over de hele breedte van de kast. Hij is gemaakt door Leo. Er is hier gekozen voor een zij aanzicht waarbij de invliegopening het dak en de stok zichtbaar zijn.
Soorten
Het ontwerp van deze nestkast is speciaal geschikt voor de torenvalk. Maar er kunnen natuurlijk ook andere vogels in komen zoals kauwen, holenduiven, eksters of bv bosuil. De kast hangt sinds augustus 2013.