Om 07:04 uur vertrok eerder dan verwacht ook de jongste. Mooi was te zien dat de ouder de twee andere jongen in de boom voedsel brachten die gistewren al uitvlogen maar wisselend ook deze kleine bleven voeren.
Aantal jonkies uitgevlogen: 3
Tweede vertrekt
Net voor vertrek maakte omvavankevin om 11:53 uur nog een plaatje
Aantal jonkies uitgevlogen: 2Aantal jonkies: 1
Eerste op uitvliegen
Om 11:44 uur maakte Omavankevin een plaatje van de eerste die aanstalten maakt om te vertrekken om 11:47 vertrok het de wijde wereld in/
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 2
Nog drie jongen
Er zijn nog drie jongen over. Nu maar hopen dat deze drie uit gaan vliegen
Aantal jonkies: 3
Nog 4 jongen
Er zijn nog vier jongen opvallend is de voedselaanvoer, die lijkt grotendeels uit insecten te bestaan en niet veel rupsen
Aantal jonkies: 4
Nog 5 jongen
Één jong heeft het niet gered en is vanmorgen naar buiten gebracht. Nu maar duimen dat er voedsel genoeg is voor 5 jongen Foto van het jong voor aan in het nest (Gisterenavond gemaakt door valka)
Aantal jonkies: 5
6 kuukjes
Er werden al even 6 jongen gezien vanochtend een foto gemaakt
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 6
Eerste kuukje
Een foto van het eerste jong
Aantal eieren: 7Aantal jonkies: 1
Eitjes komen uit
Zonet om 19:16 uur zagen we V een eidop pakken en opeten. De eitjes zijn aan het uitkomen
Aantal eieren: 7Aantal jonkies: 1
Broeden
Gisteren is het 8ste eitje gelegd vanmorgen is er geen eitje meer bij gelegd. Het broeden is begonnen
Aantal eieren: 8
Vierde ei
Vanmorgen vroeg is het vierde eitje gelegd. Hoeveel zullen er nog komen
Aantal eieren: 4
Derde ei
Vanochtend is het derde ei gelegd
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Tijdens het toedekken toch even zicht op het tweede ei
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Vanmorgen is het eerst ei gelegd
Aantal eieren: 1
Nestbouw
De koolmees lijkt de laatste hand aan haar nest in deze spreeuwenkast te hebben gelegd. Of hier het paartje voor een herkansing gaat na het mislukken van het nest in spreeuw1 weten we natuurlijk niet. Het zou kunnen.
Slaper
Sinds 29 november slaat hier zeer regelmatig een spreeuw. We hebben in het verleden al meer slapende spreeuwen in nestkasten gehad. Een aantal keren hebben we ook meerdere spreeuwen in één nestkast slapend waar genomen Twee keer zelfs 3 in één kast.
Weer een slaper
Vanavond arriveerde er weer een spreeuw, het lijkt er op dat deze weer komt slapen in de nestkast
Een slaper?
We hebben weer bezoek in de nestkast Zal hij/zij blijven slapen?
Alleen slapen
We zien hier een mannetje die elke avond komt slapen. Nestbouw voor het eerste nest hebben we hier niet gezien. Da kans is aannemelijk dat deze man allang een nest heeft gebouwd en zijn vouwtje het eerste eitje al heeft gelegd. Spreeuwen leggen meest rond half april en eind april komen de jongen uit. Als de jongen uitgevlogen zijn gaat M tussen door al kijken om een vervolgnest te bouwen. Als er een tweede broedsel komt hebben we misschien geluk en komt dat hier.
Hier in de omgevind gaat het niet goed met de spreeuwenstand. Op de gazons zien we geen voedselzoekende spreeuwen meer. Een teken dat het niet goed gaat in de stad.
Een slaper
Gisteren zagen we ineens sinds langere tijd weer een spreeuw bij de nestkast. Uiteindelijk bleef die slapen en vertrok vanmorgen met het licht worden. Vanavond keerde de spreeuw al vroeg weer terug in de nestkast.
Bezoek
Vandaag sinds lange tijd in de ochtend twee spreeuwen bij de nestkast. Daarna zagen we om 18:14 uur weer een bezoeker (Foto)
Zal het dan toch nog?
Al enige tijd is er volop activiteit bij de nestkasten. Het lijkt er op dat de mannen aan het voorbereiden zijn voor een evt, tweede broedsel. De vrouwen zitten waarschijnlijk op een andere locatie te broeden. Dat zou betekenen dat over een aantal weken als de jongen van de eerste leg vliegvlug zijn we hier nog een kansje maken om de tweede leg te volgen.
Bezoekje
Om 09:04 uur voor het eerst weer een spreeuw op bezoek
Slapen
Vanavond weer een slaper
Slaper
De vermoedelijke winnaar komt een nachtje slapen.
Gevecht
Vanmiddag vond een gevecht plaats om de nestkast, we hebben dit al vaker gezien, het begint met wat kleinere krachtmetingen maar als geen van beide opgeeft volgt een langdurig gevecht. In dit geval begon het gevecht om 15:54 uur en eindigde om 17:36 uur. (1 uur en 42 minuten.) De winnaar vloog naar de boomtop tegenover de nestkast, nr2 verdween direct uit het zicht. Waarschijnlijk vinden deze gevechten vaker plaats om de beste slaapplaatsen. Of wordt nu al een nestkast geclaimd voor komend seizoen? Dat niet alle spreeuwen zuidelijker trekken in de winter hebben we hier al eens kunnen zien.
Nog geen seconde
Tja als koolmees een nestkast verkennen is weleens schrikken. Ben je net binnen om de woning te bezichtigen komt er een spreeuw binnen vallen. Het duurde nog geen seconde toen was de mees gevlogen. Bijtje zag het Live gebeuren. We hebben er één plaatje van
Weer even binnen
Renaldo spotte om 08:50 uur deze spreeuw in de nestkast.
Herrie
Vanmorgen twee spreeuwen binnen. Helemaal eens waren ze het niet met elkaar.
Bezoek
Vanmorgen voor het eerst in lange tijd weer bezoek in de nestkast
Slaper in nieuwe nestkast
We hadden ter vervanging van Spreeuw1 een nieuwe spreeuwen nestkast opgehangen. Deze nestkast werd al regelmatig bezocht. Vanavond is het de eerste keer dat er een spreeuw blijft slapen.
Slaper
Vanavond bleef voor het eerst in tijden weer een spreeuw in de nestkast slapen. Foto gemaakt door: voogje
Een slaper
Na de broedperiode vorig jaar heeft er nog geen spreeuw geslapen in de nestkast. Maar vanavond was het zo ver. We zijn dus heel benieuwd of dit de regel wordt.
Weer bezoek
Vanmorgen waren er weer even twee spreeuwen. Ook wordt de nestkast geïnspecteerd.
Elke morgen
Elke ochtend komt we wel even een spreeuw bij de nestkast kijken. Soms wridt er een deuntje gezongen vanaf de camera steun. Dit is net buiten beeld maar wel te horen. Nu maar weer afwachten of er geslapen gaat worden.
Er zijn na de broedperiode geen spreeuwen mer ring meer waargenomen. Mocht je er één zien mer ring gaar melden in de shout op via de mail
Samen binnen
Er waren vanmorgen 8:45 uur twee spreeuwen in de nestkast. Zukken ze weer komen slapen. Als het kouder wordt?
Pimpelmees
Er is al een tijdje een groepje kool en pimpelmezen te zien op het balkon bij de spreeuwenkasten. Ze komen eten van o.a. de vetbolletjes met meelworm die we daar aanbieden.
Door de buitencamera wat te verhangen is er iets meer naast de nestkast te zien. Door voer binnen het zicht van deze camera aan te bieden kunnen we de wellicht nog wat van deze vogeltjes zien.
Naast de mezen zijn er ook regelmatig een drietal halsbandparkieten en man grote bonte specht te zien. Of die uiteindelijk ook hier komen eten moeten we natuurlijk afwachten
Vanmorgen was er een pimpelmees.
Bezoek
Vanochtend een spreeuw op verkenning
Gevecht
V. krijgt bezoek, een urenlang durend gevecht volgt. Bezoeker z'n snavel is behoorlijk beschadigd, stuk bovensnavel ontbreekt. Bezoeker verlaat de kast. Is nog een paar keer even kort bij de nestkast gezien. Was het een M. met interesse voor V.? en joeg ze hem weg v.w. z'n kapotte snavel? (is niet in staat om nest jonkies groot te brengen). We zullen het nooit weten.
Update samengesteld door Janiene.
Spreeuw op bezoek
Ook vandaag weer spreeuwen bij de nestkasten. Deze had wat bruin in het verenkleed en ongeringd.
Grote bonte specht
Ook hier een kijkje bij de nestkast
Man op bezoek
Vandaag om 08:44 uur Man op bezoek bij en in de nestkast. Er was ook nog een groepje andere spreeuwen die in de boom zaten. Even later vertrok M met de groep.
Was hier nog iemand?
Ouder met hapje, maar het laatste jong was al naar buiten.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6
Uitgevlogen
De jongen zijn verdeel over drie dagen uitgevlogen.
17de vloog rond 08:00 uur de eerste uit. Ging gelijk met ouder mee met voeren. Iets over 10 het tweede jong.
18de vloog rond kwart over negen het derde jong uit. Om 19:20 uur ging nr4 achter één van de ouders aan.
19de 09:36 uur vertrok nr.5 gevolgd door nr.6 om 17:11 uur.
Zie ook het filmpje
De nestkast is gelijk even leeg gemaakt en met kokend water schoon gemaakt, mochten ze toch nog een tweede nestje willen beginnen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6
Teamwork
Het vrouwtje heeft een goede man gevonden. Op de foto is zijn ring goed af te lezen. Hij is wel wat schuwer dan haar vorige man. Als er maar wat in de buurt is gaat hij in de alarm mode. Ze werken goed samen en brengen af en aan voedsel. Telkens een klim naar de 5de verdieping om na elke voedering in glijvlucht weer naar hun foerageergebiedje af te dalen.
Nog een ongeveer een week dan kunnen ze vertrekken.
Aantal jonkies: 6
Voedsel van de spreeuw
Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze komen zowel in het voorjaar als in het najaar voor. Ze leven van het groene deel van planten, dus niet van de wortels zoals vaak beweerd wordt. Emelten houden zich overdag weliswaar schuil in een holletje onder de grond, maar komen 's nacht tevoorschijn om bovengrondse groene delen van planten te eten. Jonge planten kunnen door de emelt aan de wortelhals geheel worden doorgevreten waardoor het bovengrondse deel afsterft. Emelten richten daardoor schade aan. Spreeuwen lusten graag emelten en jagen erop door weilanden en gazons af te zoeken. Dat zoeken doen ze op een heel handige manier. ze prikken hun snavel op een plekwaar ze een prooidier verwachten en doen die dan open, op die manier ontstaat er een opening tussen de planten zodat ze kunnen kijken of er een prooidier zit. Dit gedrag laten ze ook tijdens het nestelen zien. Ze kijken dan vaak op deze manier tussen het nestmateriaal.Als je ze dit voorjaar de jongen ziet voeren zul je dit prooidier vaak zien en welicht herkennen.
Aantal jonkies: 6
Boek tip
Voor die gene die leesvoer over spreeuwen zoeken.
Spreeuwen zwermen met miljoenen door de avondlucht. Hoe doen ze dat? Ze versieren hun nesten met bloemen. Waarom doen ze dat? Het leven van spreeuwen kent vele interessante aspecten. Koos Dijksterhuis is al jaren gefascineerd door spreeuwen, door hun gedrag en hun voorkomen. Ze zijn een feest om naar te kijken, zeker wanneer het verstrooide licht hun fraaie verenkleed zichtbaar maakt, en een feest om naar te luisteren; ze zingen en neuriën het hele jaar door. Spreeuwen zijn overal waar mensen zijn, ze broeden het liefst onder dakpannen in de stad en op het platteland, we nemen ze daardoor voor lief. Maar de laatste jaren nemen ze in aantal af, waarschijnlijk door toedoen van dezelfde mensen bij wie ze onderdak vonden. In De spreeuw beschrijft Dijksterhuis zijn grote liefde voor deze vogel, in de hoop op een betere toekomst voor dit dier.
Auteur: Koos Dijksterhuis Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
ISBN10 9045029103 ISBN13 9789045029108
Aantal jonkies: 6
Geringd
Vanavond zijn de jongen geringd. Ze bleken in goede conditie getuige de gewichten.
Het is gelukt om ook het mannetje van dit stel te ringen. Hij heeft ringcode V1 mee gekregen en woog 80,3 gram. Het vrouwtje heeft al een ring sinds 2014. (XG)
Naast de kleuring hebben ze ook een aluminium ring gekregen van vogelstrekstation Arnhem.
Aantal jonkies: 6
Spitsuur
Ook bij de spreeuwen gaat het als een trein. Jongen groeien goed en ouders vliegen af en aan. We zien geen jongen bij de ouders van een vorig nest als ze met voer aan komen wat het vermoeden versterkt dat dit het eerste broedsel is. Zeker ook omdat er zes eitjes zijn gelegd en tweede broedsels vaak maar vier eitjes bevatten. Maar zeker is dit niet. Het eerste nestje kan immers ook zijn mislukt en dat dit een uitzonderlijk groot tweede legsel is. Zie ook het filmpje.
De jongen worden als alles goed gaat komende dinsdag geringd.
Aantal jonkies: 6
Ja toch 6
Vanmiddag zes snaveltjes te zien
Aantal jonkies: 6
Al zes gezien?
Een plaatje vna vanavond, eitje niet meer te zien maar nog geen 6 opengesperde bekjes gezien.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Vijf jongen
Een eerste kijk op 5 jongen. Zie ook het "filmpje werk aan de winkel"
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Vier jongen
Op de foto zijn er vier t zien, ze zijn waarschijnlijker al meer uit het ei en zullen spoedig meer snaveltjes tellen. Nog 'eén eitje te zien.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Drie jongen
Vanmorgen vroeg drie koppies te zien
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 3
Tweede jong
Er zijn inmiddels twee jongen.
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 2
Eerste jonkie
Het uitkomen van de eitjes is begonnen. Iets eerder dan gepland. Marian meldde het in de shoutbox vanmiddag.
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 1
Broeden
Het broeden is gisteren begonnen.
We gingen er vanuit dat dit haar tweede legsel zou zijn. Een tweede leg bevat meestal niet meer dan 4 eitjes. Maar nu er 6 eitjes zijn zou het zomaar kunnen dat dit toch haar eerste nestje is. Wellicht kunnen we dit nog zien aan M of hij V overdag komt aflossen met broeden. Dit is namelijk met een tweede leg vaak niet het geval omdat M dan de jongen aan het verzorgen is van het eerste nest. Als deze tenminste succesvol zijn uitgevlogen.
Graag melden dus als M op de eitjes komt overdag.
Aantal eieren: 6
6 Eieren
En vandaag kwam er nog een ei bij. Aangezien het nu toch al 6 eieren zijn lijkt het er toch op dat dit het eerste broedsel is van V met kleuring XG. Of misschien het eerste broedsel mislukt? Tja allemaal vragen waar we geen antwoord op hebben, want het was in iedergeval niet hier. Nu kunnen we het allemaal wel mooi gaan volgen, dus wordt vervolgd.
Aantal eieren: 6
5 eieren
Vandaag kwam er toch nog een vijfde ei bij. Zal het dan bij 5 blijven?
Aantal eieren: 5
Vierde ei
De vraag is of het bij vier eitjes blijft. Waarschijnlijk zal het vrouwtje beginnen met broeden. Overdag zal de man een paar keer het broeden overnemen zodat het vrouwtje eten kan zoeken. Na ongeveer 12 dagen zullen de eitjes uitkomen.
Aantal eieren: 4
Derde ei
Vanmorgen het derde ei. Vaak is het tweede legsel wat kleiner. Vier eitjes hebben we hier vaker gezien. We vermoeden dat V met een andere man is. Helemaal zeker zijn we niet. Het zou kunnen dat haar man nog druk is met het verzorgen van de jongen uit het eerste nest. Ook daar gaan we wel achter komen. Tenminste als het goed blijft gaan.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Annette schreef in de shoutbox om 08:47 uur 2 eitjes te zien. Het tweede ei was net gelegd.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Vanmorgen heeft V met kleuring XG haar eerste eitje van vermoedelijk haar tweede leg gelegd.
Aantal eieren: 1
XG (Vrouwtje)
Het vrouwtje met groene kleuring XG lijkt aan haar, vermoedelijk, tweede legsel te willen beginnen. Op 2 mei 2014 werd ze geringd. Ze bracht toen een nestje met 6 jongen groot in de nestkast "Spreeuw1" (Zie archief) Deze nestkast hangt 8 meter verderop. Ze bracht toen 10 jongen groot, 6 in het eerste nest en 4 in het tweede nest.
V XG is er nog
Het vrouwtje Met ring XG is gelukkig nog in leven. Vanmorgen hebben we haar bij de nestkast gezien. Waarschijnlijk heeft ze haar eesrte nest op een andere locatie gehad. We zijn blij dat we haar weer gezien hebben en zullen deze waarneming van haar melden. Wie weet gaan we haar nog meer zien.
Limosa
Het tweede broedsel van 2015 in deze nestkast was een bijzonder geval. Met name door het toen meevoerende jong. Hier is een stukje over geschreven in het tijdschrift LIMOSA van de Nederlandse ornithologische unie en Sovon vogelonderzoek Nederland.
Op de website van sovon is het artikel te vinden via de volgende Link
Slepen
Er wordt hier al wat nestmateriaal naar binnen gesleept.
Twee slapers
Gisteren avond na veel heen en weer vliegen tussen de nestkasten Spreeuw1 en Spreeuw2 kwamen deze twee de nestkast in om te gaan slapen. Waar de derde die we even zagen zit weten we niet. Hij/zij zou goed in de klimop kunnen zitten die bij de twee kasten tegen de muur zit. Daar slapen ook een aantal meesjes tussen. We blijven daar in de avond en nacht maar even weg om ze hun rust te gunnen. Het geringde mannetje hebben we al even niet meer gezien, En zijn vrouw die na het tweede nestje met haar jongen vertrok hebben we nog niet weer gezien. De grote vraag is of ze weer terug komt om hier te broeden.
Bevestiging Man ZE is terug
Eind van de middag vandaag kwam de bevestiging. Man met ring ZE is terug en lijkt ook te blijven slapen vannacht. Eind van de middag tegen kwart voor 6 kwam hij de kast in. Zie ook het filmpje
Man weer terug?
Gisterenmiddag kwam er een spreeuw in de nestkast kijken. Het was om 17:42 uur. Terwijl in nestkast Spreeuw1 twee spreeuwen aanstalten maakten om te gaan slapen kwam hij binnen. We denken dat het M is die vorig jaar hier is geringd. Maar helemaal zeker zijn we niet tot we de ring afgelezen hebben. Op het plaatje zijn duidelijk de ringen om de pootjes te zien maar helaas niet af te lezen. Om het linker pootje zit een aluminiumring en om het rechter pootje een kleur ring. Deze combinatie komt overeen met de manier waar op het mannetje is geringd. Maar zo zijn ook een aantal jongen geringd. En wellicht ook andere vogels in het ring project.
Nu maar hopen dat hij zich vandaag overdag ook rond de nestkast laat zien en we de ring kunnen aflezen. Dan kunnen we het vast stellen. En daarnaast dat we hem weer samen met het vrouwtje gaan zien hier bij de nestkast.
Samen op bezoek
Elke dag komen er wel wat spreeuwen in de nestkast kijken, Dit lijkt het stel wel dat in nestkast Spreeuw1 slaapt maar dat weten we natuurlijk niet zeker. Zie ook het filmpje.
Hier nog geen slaper
Elke dag komen er diverse spreeuwen een kijkje nemen in de nestkast. Maar er wordt tot nu toe nog niet geslapen. Het gekleuringde stel wordt tot nu toe ook niet bij de nestkasten gezien. Dit integenstelling van voorgaand jaar, toen hern we het vrouwtje regelmatig rond de nestkast in het na en voorjaar. haar mannetje was toen nog niet geringd.
Iets te groot
Deze koolmees bracht een flitsbezoek aan deze kast.....toch te groot!
Veertje
Vanochtend lag er ineens een veertje in de nestkast. Een spreeuw heeft het naar binnen gebracht.
Vreemde bezoeker
Gisterenavond was er een vreemde bezoeker in de spreeuwenkast
Bezoek
Vanochtend kwam er een spreeuw in de nestkast kijken vertrok om even later weer terug te komen met wat groen in de snavel. Dit gedrag hebben we vaker gezien als er niet wordt gebroed. Ook tijdens het slapen in de winter/vroege voorjaar zien we dit wel eens.
Er werd door deze man wat van de vetbal gesnoept en een voorzichtig liedje gezongen. na een uurtje was hij weer vertrokken. Morgen ochtend weer??
Marian melde en jonge spreeuw te hebben gezien met een overgangskleed. Op de poster hier onder kun je goed de diverse stadia zien van jong tot volwassen.
Het is heel rustig bij de nestkasten, ook hier bij de spreeuwen. Twee dagen geleden was er nog een ongeringd mannetje een poosje in de boom. Hij zat zelfs even te zingen. In de polders rond Alphen aan den Rijn zien we wel groepjes foeragerende spreeuwen de kans is dus groot dat ze naar de weilanden zijn vertrokken.
We zijn natuurlijk wel benieuwd of de ouders in het najaar of winter weer komen slapen. Bij het vrouwtje was dit afgelopen winter wel het geval. Nu haar man ook is geringd kunnen we ook vaststellen of hij in de winter hier slaapt in één van de nestkasten.
ZH met nestmateriaal
Aan de hand van alle meldingen in de Shout door de kijkers, in totaal meer dan 250 m.b.t. het Jong met ring ZH, zijn we bezig de beelden terug te kijken. Tijdens dit terug kijken kwamen we ook een moment tegen op 19 Juni rond 14:20 uur dat het jong ZH met nestmateriaal binnen kwam in de nestkast. Het kreeg een plekje naast de jongen. Er werd dus duidelijk door dit jong aan nestonderhoud gedaan. We hadden al eerder gezien dat het uitwerpselen weg bracht en het nest daar op controleerde. Zie ook het filmpje daarvan. Mede door alle meldingen van waarnemingen in de shout hebben we al heel veel van dit gedrag uit de continu video opnamen kunnen achterhalen. Iedereen die gemeld heeft daar voor nogmaals bedankt!!
Aantal jonkies uitgevlogen: 3
Overgangskleed
Het lijkt er op dat met het uitvliegen van de laatste jongen ze verderop zijn gegaan. Er was ook geen noodzaak meer hier te blijven. Gisteren was het jong met ring 2Y even hier. Het is het enige jong dat we dagelijks nog waarnemen. Zal die het vertrek hebben gemist?
Duidelijk is te zien dat het verenkleed aan het veranderen is. Jonge Spreeuwen ruien hun borstveren als ze enkele maanden oud zijn. Er verschijnen dan zwarte veren met witte spikkels op de borst. Daarna vervangen ze ook de bruine vleugel en rugveren door gespikkelde veren. Alleen de kop is dan nog egaal bruin met een subtiel donkere veeg over het oog. In de winter ruien de jonge vogels ook de kopveren en zijn dan bijna niet meer te onderscheiden van de volwassen vogels, al hebben die vaak een lichtere snavelbasis.
Aantal jonkies uitgevlogen: 3
Vertrek
Vanmorgen vroeg vertrok het laatste jong. Hiermee is ook dit jaar weer een tweede broedsel succesvol uitgevlogen. Totaal zijn er dus 9 jongen uitgevlogen. Één jong minder als vorig jaar. Toen bracht hetzelfde vrouwtje met de kleurring XG tien jongen groot; zes in het eerste nest en vier in het tweede nest. Zie ook het filmpje
Aantal jonkies uitgevlogen: 3
Eerste twee weg
Vanmorgen om iets over 10:00 uur vloog het eerste jong uit de nestkast al snel volgde nr.2 Ze bleven nog even rond de nestkast hangen en gingen toen verderop.
Om 19:30 uur zit nr.3 nog in de nestkast het lijkt er op dat deze nog even afwacht en morgen zal vertrekken. Het gebeurt wel vaker dat een jong of jongen wat gespreid uitvliegen. De ouders blijven de achterblijver gewoon voeren tot het zover is dat het ook uit kan vliegen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2Aantal jonkies: 1
Hoe lang nog?
Aan het einde van de week zullen de jongen ongeveer kunnen vertrekken. Als alles goed blijft gaan een mooi resultaat. We zien de jongen van het eerste nest niet zo vaak meer rond de nestkast waar ze geboren zijn. ook zien we ze nu minder bij hun ouders op de grasvelden waar naar voedsel wordt gezocht. Het lijkt er op dat ze nu echt op eigen benen staan.
ZH het Jong dat mee voerde zien we nu ook niet meer in en bij de nestkast om de jongen van het tweede nest te voeren.
Aantal jonkies: 3
2 weken oud
Time flies. De kuikens zijn al bijna weer gereed om uit te vliegen. Ze zijn alweer ruim 2 weken oud.Op een paar pluisjes na is hun verenkleed al bijna gereed. De ouders en ZH voeren de jongen door het vlieggat en komen een enkele keer nog naar binnen om wat op te ruimen. De jongen kunnen nu zelf ook al beetje door het gat kijken zoals ook op het plaatje te zien is.
Aantal jonkies: 3
Wat in de boeken staat
Bij onze 'info over de dieren' staat over de spreeuw: nog een dag of vijf worden de jongen na het uitvliegen door de ouders gevoerd. Dit is bestaande informatie over de betreffende soort. Hier zagen we eergisteren nog dat de jongen uit het vorige nest voedsel kregen aangeboden door één van de ouders. Een maand na het uitvliegen dus. Dit terwijl de ouders een tweede broedsel met nog drie jongen hebben te verzorgen. Wellicht nog een kleine aanpassing in de broedbiologische gegevens van de spreeuw. Inmiddels zijn ze zelf wel in staat om voedsel te zoeken en het zal dan ook niet lang meer duren voor ze op eigen benen staan.
Vanaf dat tijdstip worden de kleurringen van de jongen extra belangrijk. De spreeuwenstand gaat vanaf eind jaren zeventig achteruit. Over de periode 1984-2012 is de broedpopulatie in Nederland zelfs met gemiddeld 4% per jaar afgenomen. Daardoor resteert momenteel minder dan 40% van de populatie van medio jaren tachtig. In de laatste tien jaar is de negatieve trend wat afgezwakt, maar bedraagt nog steeds meer dan 2% per jaar.
We weten nog maar weinig over de oorzaken die aan de achteruitgang ten grondslag liggen. Feit is wel dat het ook in omringende landen slecht gaat met de Spreeuw. Op Europees niveau is de soort in de periode 1980-2011 met 52% afgenomen, en ten opzichte van 1990 met 6%. lees meer op de website van Sovon
Nu maar afwachten hoe het verder gaat met dit nestje. De drie overgebleven jongen groeien goed. Gisteren heeft het hier flink geregend. Dat zal waarschijnlijk een positief effect hebben op het voedsel aanbod.
Nog krap twee weken dan vertrekken ook deze drie als alles goed blijft gaan.
Aantal jonkies: 3
Tweede broedsel ook geringd
De 3 jonge spreeuwen zijn gisteren met succes door Koos geringd. Hieronder het complete overzicht.
Ze zijn een dag jonger geringd dan het vorige broedsel. Ze groeien nu zo'n 15% per dag.
Uw hulp is ook van belang. Ziet u een spreeuw met een ring en kunt u deze aflezen? Meld dit dan hier.
Voor de ring gegevens van de eerder geringde spreeuwen verwijzen we u terug naar de update van 20 mei.
Aantal jonkies: 3
Wat gebeurt er?
Inmiddels hebben we weer wat antwoorden erbij.
We hebben een aantal keren geobserveerd bij de foeragerende spreeuwen op het grasveld hier vlakbij.
We konden heel dichtbij komen waardoor we de ouders konden herkennen en van drie jongen de ringen konden aflezen. Dat waren ZA, 2Y en ZH. Alle drie zochten ze in de buurt van hun ouders zelf naar voedsel. En dat ging ze al best goed af. Ze werden af en toe ook door de ouders gevoerd. Maar het meeste brachten de ouders naar de jongen in de nestkast.
Van ZH hebben we vijf keer kunnen vaststellen dat het voedsel naar de nestkast bracht dat het zelf had gevonden en aan de jongen voerde.
Ook in de buurt van de nestkast hebben we geobserveerd. Tegenover de nestkast zaten soms jongen in de boom. Als ze de ouders zagen bedelde ze luid om voedsel en dat kregen ze dan een enkele keer. ZH ging ook bij de nestkast zitten om zo de ouders op te wachten(althans zo leek het) en had daar succes mee want werd dan regelmatig daar gevoerd. Deels at het dat voedsel zelf op, het andere deel voerde het aan de jongen in de nestkast.(Het jong gaf dat voedsel dus door)
Ook werden er door het jong weer poepjes opgeruimd.
Kort en goed.
De ouders voeren de drie jongen in de nestkast en af en toe (minimaal drie) oudere jongen uit het eerste nest.
Het Jong met ring ZH voert samen met de ouders de jongen uit het tweede nest. Het doet dit met zelf gevonden voedsel maar ook met voedsel dat het van één van de ouders krijgt. Het jong houd soms de jongen warm en ruimt poepjes op
Dank aan iedereen voor het melden in de shout, dat vergemakkelijkt het terug zoeken van het film materiaal.
Aantal jonkies: 3
Vreemd jong in de nestkast
Vanmiddag was er een vreemd jong in de nestkast, Nu alle spreeuwen die bij dit nestje horen geringd zijn was het al eerder opgevallen dat er soms even een volwassen spreeuw in de nestkast kwam kijken. Vanmiddag melde Agnes dat ze dacht een vreemd jong te hebben zien dat door een ouder er uit werd gegooid. Na terug zoeken bleek dit het geval. Toen V de kast in kwam werd dit vreemde jong de deur gewezen.
Aantal jonkies: 3
Nog 3 jonkies?
We zien nog maar 3 in plaats van 4 actieve bekkies in het nestje, dus het lijkt erop dat 1 jonkie het niet gehaald heeft.
Aantal jonkies: 3
Wat zegt Sovon erover
Sovon bericht op Facebook ook over de bijzondere gebeurtenissen bij onze spreeuwen:
Jonge Spreeuw voert zijn broertjes en zusjes van 2e leg
Op www.nestkastlive.nl is iets bijzonders te zien. Een jonge Spreeuw uit de 1e leg, herkenbaar aan zijn kleurring en bruine veren, helpt met het voeren van de 2e leg. Het filmpje van het voeren en ook afvoeren poepje is te zien op https://www.youtube.com/watch?v=JiwITFRVY_s
With a little help from my friends? Het helpen door andere adulte vogels komt soms voor vermelden de Handboeken van Cramp en Glutz. Zoals bij het wegvallen van één van de oude vogels of bij een mannetje welke twee vrouwtjes onderhoudt. Een mogelijk geval van jong voert jongen komt uit Engeland, maar men kon dat niet hard krijgen. Wel wordt melding gemaakt van een jong dat zich nestelt tussen de kleine jongen zodat die vooraan zit bij de voerruif. Dit ging dus ten koste van een deel van de kleine jongen. In het andere geval daar werd het oudere jong door de bijna volgroeide jongen er uit gekieperd.
Spannend is nu of het jong van Nestkastlive verder gaat met voeren of dat hij een andere bedoeling heeft met dit altruïstische gedrag (JS).
Aantal jonkies: 4
Jong met broedzorg?
Vandaag hebben we een aantal keren waargenomen dat een jong uit het vorige nest deze jongen kwam voeren. Een heel bijzonder en waarschijnlijk nog niet eerder waargenomen verschijnsel.
Het Jong met de kleurring (ZH) kwam een aantal keren in de nestkast met voedsel wat aan de jongen werd gevoerd. Ook het afvoeren van poep zakjes hebben we waargenomen. En het warm houden van de jongen.
Of het jong voedsel brengt dat het zelf heeft gevangen of van één van de ouders heeft gehad weten we niet zeker. Het vertoont nog wel bedelgedrag. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 4
Ma met een hapje
Nog een plaatje van vanmiddag als Ma binnen komt met met wat lekkers.
Aantal jonkies: 4
Nr4
Het vierde jong is ook uit het ei, Pa brengt een deel van de eischaal naar buiten. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 4
Drie jongen
Er zijn inmiddels drie jongen uit het ei, zal het laatste eitje ook nog uit komen? Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 3
Hoelang nog?
Ondertussen gaat het voeren van de jongen van het eerste nestje nog gewoon door. Vooral M is er druk mee. Zingen terwijl V lig te broeden is er nu niet bij. Dat was met het eerste broedsel wel het geval.
Leuk is te zien dat de ouders feilloos hun jongen herkennen en die alleen van voedsel voorzien. Een uitdaging op zich zou je zeggen met meerder nesten spreeuwen jongen.
Het verenkleed van de jongen is alweer aan het veranderen, we zullen proberen daar wat foto's van te maken. Je ziet ze namelijk steeds donkerder worden.
Aantal eieren: 4
"ZE" staat op Sovon
Het Mannetje dat met de ringactie van het vorige broedsel is geringd (Ringcode:ZE) konden we hier aardig fotograferen, samen met het nieuws over het broedgeval in deze nestkast hebben we opgestuurd naar Sovon.
We doen namelijk nog steeds mee met het onderzoek naar de achteruitgang van de Spreeuw in Nederland. Sovon en Vogelbescherming Nederland leiden dit onderzoek.
Om 11:15 uur werd het zojuist gelegde ei even zichtbaar toen het vrouwtje van de eitjes ging. Op de foto komt ze weer terug. Het Broeden zal nu wel wel beginnen hiermee hebben we voor het eerst twee broedende spreeuwen LIVE.
Aantal eieren: 4
Derde ei
Rond 10:00 uur werd het derde eitje gelegd. Zullen het er ook vier worden?
Ondertussen is het mannetje nog druk met het voeren van de jongen. Hij kwam net nog met een emelt op de balustrade; kijken en luisterend waar de jongen waren. Even later zagen we in de boom één van de jongen gevoerd worden. De productie ligt hoog bij de spreeuwen. Hier op één balkon twee tweede legsels. Ook bij Beleefdelente lijkt het er op dat de spreeuwen voor een tweede nestje gaan.
Aantal eieren: 3
Tweede eitje
Vanmorgen om 9:14 uur werd het eitje gelegd. Ook hier is de kans groot dat het legsel wat kleiner zal zijn.
Aantal eieren: 2
Tweede ronde!!
Rond 10:30 uur vanmorgen is het eerste ei van het tweede broedsel gelegd. Gisteren zagen we de eerste tekenen dat het zou gebeuren. Ze bleef zo nu en dan diep in het nest liggen.
Voor ons de eerste keer op deze locatie dat er twee paartjes vlak naast elkaar gaan broeden.
Aantal eieren: 1
Ieder zijn taak
Het huishouden bij de spreeuw staat goed op de rit, terwijl het vrouwtje voor de jongen zorgt is het mannetje met het nieuwe nest bezig. Ook voert hij af en aan mee de jongen.
(Foto1) Vrouwtje
(Foto2) Mannetje met nestmateriaal
De jongen kunnen al goed vliegen en dat is maar goed ook. We zagen een kraai achter een jong aan gaan. Deze wist te ontkomen door snel onder het bladerdak van een dichte boom te verdwijnen.
Spreeuwen in 1910
Elly had in de shoutbox een leuke link gezet met een verwijzing naar een natuurtijdschrift uit 1910. Hier stond namelijk een heel stuk in over de broedbiologie bij spreeuwen en in welke ontwikkelingsfase ze toen zaten met de nestkasten voor deze soort. Voor de liefhebber, hierbij de link om het ook eens te lezen. Schitterend stukje in oud-Hollandse taal. Klik daarvoor hier.
Schoonmaak
Direct na het uitvliegen hebben we de nestkast schoongemaakt.
We kunnen na het uitvliegen niet meer van een nest spreken, maar van een laag natte drap onderin de nestkast. Als ze op deze plaats een tweede nest willen beginnen zullen de spreeuwen dit eerst moeten verwijderen alvorens opnieuw te kunnen beginnen. Of zoals vorig jaar hier gebeurde, op een andere geschikte plaats je tweede nest bouwen en het eerste nest laten voor wat het is.
Komen ze een volgend broed seizoen weer broeden is de massa wel opgedroogt en bouwen ze daar een nieuw nest overheen. Hier ook niet wenselijk ivm met de camera. We willen kans maken wat te laten zien. Een bijkomend voordeel van nestkasten (voor de spreeuwen) is dat je met het schoonmaken ook de parasieten verwijderd. Het krioelt er van dat gespuis...brrr krijg jeuk
Inmiddels zijn Man en Vrouw alweer in de nestkast gespot. V kwam even kijken en M is aan het slepen.
Zullen we weer een tweede ronde mee gaan maken?
Geringde spreeuw gezien?
De afgelopen decennia is de spreeuw als broedvogel in Nederland en in een aantal andere Europese landen afgenomen. De oorzaken achter deze afname zijn niet bekend. Daarom was het vorig jaar het jaar van de Spreeuw.In het jaar van de spreeuw werd er specifiek aandacht besteed aan het achterhalen van deze oorzaken. Vogeltrekstation doet samen met Sovon en VBN mee aan dit onderzoek. Dit onderzoek is in 2015 voortgezet. Door het gebruik van kleurringen hoopt men meer informatie te verzamelen over met name het uitzwerven van de jongen, nadat ze zelfstandig zijn geworden. Ze gaan dan op zoek naar een eigen leefgebied. Ook de overleving gedurende het eerste levensjaar hoopt men zo beter inzichtelijk te krijgen. Vorig jaar zijn daarom onze spreeuwen geringd en dit jaar opnieuw. Allemaal in het kader van dit onderzoek.
Uw hulp is ook van belang. Ziet u een spreeuw met een ring en kunt u deze aflezen? Meld dit dan hier.
De gegevens van de spreeuwen die via Stichting NestkastLIVE zijn geringd: Ze kregen allemaal een donkergroene kleurring met een witte inscriptie bestaande uit twee tekens.
Man heeft de metale ring links en de kleurring (ZE) rechts. Ezelsbruggetje om te onthouden: Hij is ZE Vrouw heeft Kleurring (XG) links en metalen ring Rechts. Ze zijn vaak goed te herkennen bij het verlaten van de nestkast via de binnen camera. De ring is dan vaak goed af te lezen.
2015: Y8 (Juv) ZA (Juv) ZL (Juv) 2X (Juv) ZH (Juv) 2Y (Juv) ZE (Adult) Mannetje
08.38 uur: Pa of Ma komt even checken of al het kroost uit de kast is. Ja hoor. Om 08.35 uur verliet de laatste de kast. 6 Met succes uitgevlogen.
Ze zullen nu snel de graslanden gaan opzoeken om gezellig met z'n allen daar te foerageren. Dat is de tijd om de jongentellingen te gaan doen. Sovon doet net als vorig jaar dit onderzoek in deze periode. U kunt ook dmv een app of via de (mobiele) website meehelpen aan dit onderzoek. Zie deze link voor meer informatie.
Jonge spreeuwen zijn goed te herkennen. Aan het gedrag, want ook buiten de kast zullen ze nog bedelen om voer. En daarnaast zijn de jonge spreeuwen nog grijsbruin van kleur.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6
Lest best
08.32 uur: Nog 1 jonkie in de kast. Zal die ook snel gaan?
Aantal jonkies uitgevlogen: 5Aantal jonkies: 1
Nog 2
08.25 uur: Nog 2 jonge spreeuwen in de kast.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 2
3 op een rij
06.36 uur: Nog 3 in de kast
Aantal jonkies uitgevlogen: 3Aantal jonkies: 3
Aan het uitvliegen
06.12 uur: Zoals verwacht is gisteren het uitvliegen begonnen. Vanmorgen vroeg zaten er nog 4 jonge spreeuwen in de kast.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2Aantal jonkies: 4
Vertrekken?
Zal vandaag de dag zijn?
Tijdens het ringen waren er twee die een stuk minder zwaar waren dan de rest. Ze lijken hun achterstand een beetje in te lopen. Er is geen verschil meer te zien. Mochten ze vandaag vertrekken en er blijven er één of twee achter komt dat omdat die later uit het ei kwamen. Geen paniek achterblijvers worden niet vergeten door de ouders.
We zijn dus heel benieuwd naar het uitvliegen.
Aantal jonkies: 6
Bijna klaar voor vertrek
De kuikens zijn al bijna gereed om uit te vliegen, hun verenkleed is bijna volledig. De ouders voeren de jongen door het vlieggat en komen een enkele keer nog naar binnen om wat op te ruimen. De kans is aanwezig ivm de laatkomertjes dat het uitvliegen een beetje in etappes zal gaan. Begin volgende week is de verwachting dat ze zullen uitvliegen. Dan vertrekken ze naar de pas gemaaide graslanden om daar voedsel zoeken. Dus nu nog even genieten van het jonge grut. Voor je het weet vliegen ze weer uit.
Aantal jonkies: 6
Geringd
Gisteravond zijn de Jongen geringd. Dit in het kader van "Het jaar van de Spreeuw 2014", Dit ringonderzoek loop ook dit jaar door. Sovon en Vogelbescherming Nederland leiden dit onderzoek.
Koos van het Ringstation heeft de jongen van twee ringen voorzien. Een metale ring om het linker pootje en een groene kleurring met witte letters en cijfers om het rechter pootje. Ook het mannetje (vader) is geringd. Hij is op dezelfde wijze van ringen voorzien.
Het maakt het wel iets lastiger om Vrouw en Man uit elkaar te houden.
Man heeft de metale ring links en de kleurring (ZE) rechts. Hij is ZE Vrouw heeft Kleurring (XG) links en metalen ring Rechts. Ze is vaak goed te herkennen bij het verlaten van de nestkast via de binnen camera. De ring is dan vaak goed af te lezen.
Hier onder de Ringcodes en gewichten
Ringcode
Gewicht
Leeftijd
Vogel
Y8
34,8 Gram
7 dgn
Jong (Juv)
ZA
59,9 Gram
8 dgn
Jong (Juv)
ZL
64,0 Gram
9 dgn
Jong (Juv)
2X
72,9 Gram
9 dgn
Jong (Juv)
ZH
70,0 gram
9 dgn
Jong (Juv)
2Y
70,8 Gram
9 dgn
Jong (Juv)
ZE
87,2 Gram
Volw (Adult)
Ouder (M) Mannetje
Vier jongen zijn al bijna net zo zwaar als een volwassen vogel. Ongekend hoe snel dat is gegaan. De eerste twee zijn één en twee dagen jonger. Vooral voor de jongste wordt het nog spannend.
De ontwikkeling van de veren is al goed te zien. Ook hun stem zal geleidelijk gaan veranderen naar een onmiskenbaar fluitje om te laten horen waar je zit als je uitgevlogen bent.
Ondertussen gaat het voeren onvermindert door. De ouders vliegen af en aan. Het lijkt er op dat door het wat vochtige weer er een overvloed aan prooidieren zijn. Ze zijn in no time terug met een volgend hapje.
Aantal jonkies: 6
Teamwork
De spreeuwen zijn druk! Voedsel aanvoeren en jongen warm houden. Dit gaat beide ouders goed af. Echt teamwork!!
Zodra het buiten wat warmer wordt of het zonnetje er bij komt zul je zien dat dat warmhouden direct minder is. De jongen groeien snel dus zal dat ook niet lang meer nodig zijn zodat alle energie in het zoeken en brengen van voedsel gestopt kan worden.
Op de golfbaan in Alphen aan den Rijn heeft Vogelwerkgroep Alphen meer dan 100 nestkasten op gehangen. Hiervan zijn er 16 spreeuwen nestkasten. We zijn erg benieuwd hoeveel er daar van in gebruik zijn genomen. Later meer hier over.
Deze vogelwerkgroep doet nog veel meer zo organiseren ze ook bijvoorbeeld excursies. Meer info kunt u vinden op hun website: http://www.vwgalphen.nl/
Vandaag zijn de jongen al goed te zien, en.... ze groeien als kool. Wat ze nu al weg werken is ongelofelijk. Dat moet wel groeien. De ouders vliegen beiden af en aan. In middels is hun snavel helemaal op kleur. Het zwarte puntje bij het vrouwtje is nu dan ook geheel verdwenen. ze is op de camera nog wel aan haar pootringen te herkennen.
Tweede Spreeuwenvoorjaar -( een update van Sovon)
In 2015 volgen we het voorjaar van de Spreeuw opnieuw op de voet. Net als vorig jaar, tijdens het Jaar van de Spreeuw. Van de deelnemers die een nestkast volgen druppelen de berichten over de eerste uitgekomen eieren binnen. Her en der is zelfs al gepiep van jonge Spreeuwen van onder het dak te horen.
In 2015 willen Sovon en Vogelbescherming Nederland met de hulp van alle nestvolgers weer een beeld krijgen van het broedseizoen van de Spreeuw. Vorig jaar startten de Spreeuwen opmerkelijk vroeg met de eileg. Dit jaar werd er gemiddeld wat later gestart met de eileg. Lees meer.
Aantal jonkies: 6
5 jongen
Vanmorgen vroeg zagen we V een eierschaal de nestkast uitwerken. We gaan er vanuit dat er daarom nog een jong uit het ei is gekropen. Het is erg lastig te zien. Dus zet het in de shoutbox als je 5 of meer jonge spreeuwtjes ziet.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Vier jongen
Vanmiddag is het uitkomen van de eitjes begonnen, we weten niet helemaal zeker of er zes of zeven eitjes waren. Er kan immers nog een eitje zijn bij gekomen nadat we er zes hadden geteld. Vier kuikentjes zijn er inmiddels gezien. Zie ook het filmpje van het voeren.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Zes eitjes
Er zijn zes eitjes. Dat hebben ze mooi stiekum achter die hoop hooi en stro verstopt. Het broeden is nu echt begonnen. Er wordt hier dus serieus aan de toekomst van de spreeuw gewerkt. Het Mannetje zal V zo nu en dan afwisselen zodat ze voedsel kan zoeken. M heeft inmiddels een mooie egaal gele snavel terwijl v nog een puntje zwart heeft een tweede herkennings mogelijkheid. makkelijk te herkennen als ze op het nest zitten. Zie ook het filmpje "Wissel"
Aantal eieren: 6
Nest gereed
Gisteren waren de eeste tekenen dat de eileg zeer nabij is. De kans is groot dat vandaag het eerste eitje dan ook wordt gelegd. Het vrouwtje zal dan langer en vaker op het nest te zien zijn overdag. Het echte broeden gaat van start bij het laatste eitje. Of we de eitjes via de camera kunnen zien is klein, hopelijk zakt het randje van het nest nog wat in. Het wordt dus opletten geblazen. Aan het gedrag kunnen we zeker zien dat er eitjes zijn. Ze zal bij het liggen in het nest onder zich kijken en de eitjes met de snavel omrollen.
Mooi stel
Het lijkt er sterk op dat het stel dat vorig jaar in deze nestkast hun tweede broedsel groot bracht hier een poging gaat wagen. Van het vrouwtje weten we dat door haar kleurring XG. Of het mannetje dezelfde vogel is als vorig jaar weten we niet zeker.
Het gaat wel iets anders te gaan dan normaal. M bouwt het nest het vrouwtje keurt dit. Na goedkeuring maak ze het af met nog wat fijn materiaal en witte veertjes. Nu ze deze nestkast ook als slaapplaats gebruiken komt het vrouwtje de nestkast, lees slaapplaats, even opruimen. M zijn nestmateriaal wordt met deze klus deels weer overboord gezet. We gaan er maar vanuit dat het op het einde wel goed zal komen.
We hebben het stel al zien paren in de boom tegenover de nestkast. V doet aan wat rust momenten op de dag. Dus geen zorgen als je haar overdag ziet dutten. Voor de eileg is dat heel normaal. Een teken dus dat er eitjes aan zitten te komen. Het wordt dus ook hier spannend.
Nestbouw begonnen
De spreeuwen zijn begonnen aan de nestbouw. Tenminste Het mannetje. Bij spreeuwen bouwt het mannetje het nest, soms zelfs meerdere, waarna V het vrouwtje een nest kiest als plaats om de eitjes te leggen. Het lijkt er sterk op dat hetzelfde stel als vorig jaar hier een poging gaat wagen. V slaapt inmiddels samen met haar mannetje in deze nestkast. Zie ook het filmpje
Vrouwtje XG komt slapen
Ook vannacht kwam het vrouwtje weer in de nestkast slapen, toen ze aankwam konden de de ring niet aflezen. Bij haar vertrek in de ochtend wel. Ze is vorig jaar tijdens het jaar van de spreeuw samen met haar jongen voorzien van kleuringen. Dat was in de nestkast hier vlak bij.
De resultaten kun je op de website van Sovon bekijken: Link
Vervolg Jaar van de spreeuw
2014 is een bijzonder spreeuwenjaar geworden. Sovon ontving meer dan 500 nestkaarten, een geweldige schat aan gegevens en meer dan ooit! Het jaar van de spreeuw heeft een vervolg!!
Vervolg
Ook dit jaar gaan we mee doen met het project van Sovon en VBN. Als er spreeuwen gaan broeden en er komen jongen zullen die weer van kleuringen worden voorzien.
Ringen melden
Vorig jaar zijn er meer dan 4.600 Spreeuwen geringd, waarvan er 584 een groene kleurring met witte inscripties kregen. Let je op de pootjes en zie je een geringde Spreeuw? Meld deze dan via het formulier van het Vogeltrekstation.
Nestkastlive
In onze spreeuwen nestkasten die online waren te volgen zijn twee nestjes uitgevlogen en in het kader van dit onderzoek ook van kleuringen voorzien. Het eerste nestje bestond uit vijf eitjes waar van de jongen allemaal uitvlogen. Voor het uitvlieg zijn ze geringd samen met V het vrouwtje Kleuring XG nog steeds dagelijks in de nestkast te zien.) Samen met haar mannetje begonnen ze aan een tweede nest in de nestkast die 8 meter verderop hangt. Hier werden 4 eitjes gelegd waarvan vierjongen zijn geringd en later uitgevlogen.
Afronding
Aan het einde van 2015 hoopt Sovon de verzamelde gegevens van beide voorjaren we verwerken in een artikel in het tijdschrift Limosa. Ook zullen er artikelen verschijnen in de bladen Vogels en Sovon Nieuws.
Vaste slaper
Inmiddels komt er elke avond een mannetje slapen in de nestkast. Nog altijd is hij alleen, we hebben een aantalkeren gezien dat het vrouwtje met ring XG in de schemer ook even in de kast komt maar uiteindelijk toch weer vertrekt. Voorgaande jaren zagen we dat ook en sliepen ze uitendelijk samen in de nestkast. Zal het dit jaar ook weer gebeuren?
Het geringde vrouwtje is vrijwel dagelijks bij de nestkast gespot, daarnaast zien we ook andere spreeuwen die de kast bekijken. Ook wordt er af en aan een liedje gezongen. De geringde jongen hebben we tot nu toe niet weer gezien. Zie ook het filmpje aankomst.
V komt ook even langs
Voor het slapen gaan komt V ook nog even in de nestkast maar vertrekt weer. Vermoedelijk M blijft weer slapen .De ring is goed af te lezen op het moment dat ze vertrekt en in de vliegopening zit. (XG) Zie ook het filmpje.
Kopje in de veren
Er slaapt weer een spreeuw in de nestkast. Hij/zij voelt zich veilig genoeg om het kopje in de veren te steken. ook deze keer is het een spreeuw zonder ring.
Slaper
Vanavond na langere tijd weer een slaper. Zal de harde wind hem haar hebben doen besluiten beschutting te zoeken?
Bezoek
Er komen regelmatig spreeuwen in de nestkasten kijken. Op het moment van schrijven zit het geringde vrouwtje in de nestkast te poetsen. Tot nu toe is er één spreeuw een nachtje in de nestkast blijven slapen. Wellicht dat het uitzonderlijk zachte weer hier ook mee te maken heeft. Over een aantal dagen gaat het kwik onder nul zakken. Dan is de grote vraag komen ze weer in de nestkasten slapen.
Maar wat we al jaren denken zal dan vast gesteld kunnen worden. Namelijk slapen in de winter de zelfde spreeuwen die hier in de zomer broeden? Van één spreeuw kunnen we dit vast stellen. Het vrouwtje dat hier afgelopen voorjaar/zomer twee nestjes groot bracht is tijdens een ring actie door Sovon (Koos) mee geringt met de kleintjes.
Opletten dus, zie je een spreeuw met ring in de nestkast dan kun je vaak de ring aflezen als ze de kast verlaat.
Herrie in de tent
Twee spreeuwen in de nestkast, aan het kijken voor een geschikte slaapplaats? Helemaal eens waren ze het niet, net na de foto werd er even flink geknokt.
Terug van weg geweest
Gisteren was er voor het eerst na het uitvliegen van het tweede nestje weer een spreeuw gezien in de nestkast. Het was een mannetje die zich tegoed deed aan de vetbollen die vlak bij de nestkasten hangen. Vanmorgen om halfzeven zag ik het vrouwtje dat twee nestjes heeft grootgebracht deze zomer bij de nestkast. Net de filmpjes bekeken en ja bewijs!! zie foto.
Het vrouwtje werd op 2 mei geringt samen met de zes jongen van het eerste nest.
XA Jong XB Jong XC Jong XD Jong XE Jong XF Jong XG Vrouwtje
Tweede nestje vier jongen
2T 2U 2V 2W
Het wordt straks spannend blijven Man en Vrouw deze winter op hun broedplaats slapen? of trekken ze zuidelijker en slapen er hier spreeuwen uit het noorden. Wie weet kan het vrouwtje ons daar bij helpen.
Laatste jong uitgevlogen
Rond 06:00 uur vertok het laatste jong. Het ging direct achter Pa aan na dat die voedsel kwam brengen. Hiermee is dit tweede nestje op één jong na volledig u uitgevlogen.
Ze kregen allemaal een donkergroene kleurring met een witte inscriptie bestaande uit twee tekens. 2T 2U 2V 2W
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Uitvliegen begonnen
Vanmorgen was het zover. Het uitvliegen is begonnen. De eerste vertrok rond 06:31 uur. De tweede om 07:25 uur en de derde om 08:33 uur. Dit melde SuzanneWolf op twitter, waarvoor dank. Nu om 12 uur zit er nog 1 jonge spreeuw in de kast. Die zal ook snel het voorbeeld van zijn broers/zussen volgen. We hebben weer van ze genoten!
Aantal jonkies uitgevlogen: 3Aantal jonkies: 1
Klaar voor vertrek
Het gaat goed met de jongenspreeuwen, de ouders voeren af en aan. Ze zijn dan ook al bijna gereed voor vertrek. Zo nu en dan gaat er al één in de vliegopening om als eerste het voer op te vangen. Op de foto Pa met lekkers.
Er zijn nog meer jongenspreeuwen net als in dit nestje van kleurringen voorzien. Als je er één af kan lezen meld die dan hier via de site van het vogeltrekstation terug. Link
Dit is gedaan in het kader van het jaar van de spreeuw. Een project van Sovon en Vogelbescherming Nederland.
Ook meetellen voor het Jaar van de Spreeuw?
In het Jaar van de Spreeuw kunt u meedoen aan twee verschillende tellingen: juvenielentellingen en slaapplaatstellingen. De jongentellingen vinden plaats in de periode 1 mei t/m 15 augustus. De slaapplaatstellingen in twee telperiodes in juli en oktober. Lees verder
Aantal jonkies: 4
Man voert weer mee
Vanmorgen werd door Ida, Agnes en Koos gezien dat er weer gevoerd werd door een spreeuw zonder ring. De mogelijkheid die Koos enkele dagen geleden opperde dat M. nog met de jongen van het eerste nestje aan het foerageren was lijkt aannemelijk. Inmiddels zijn die groot en sterk genoeg om voor zichzelf te zorgen zodat hij weer mee kan voeren met het tweede nestje.
Foto Agnes. Geen ring om linker pootje.
Aantal jonkies: 4
Ringactie
Het gaat bovenverwachting goed. Koos melde ons n.a.v. het weg blijven van M het volgende:
Het is heel goed mogelijk dat pa ergens rondzwerft met het eerste nestje, de afgelopen weken in de awduinen ook een paar groepjes jonge spreeuwen gehad met 1 ouder en dat was beide keren een mannetje.
Het is verder bekend dat de tweede nestjes meestal minder succesvol zijn en dat kan ermee te maken hebben dat de vrouwtjes er dan alleen voor staan. Met het camera onderzoek hopen we daar achter te komen.
a.s. vrijdagavond komt koos, als alles goed blijft gaan, de vierjongen van een kleurring voorzien.
Aantal jonkies: 4
Spreeuw man verdwenen
Het mannetje is helaas verdwenen. De reden kunnen we alleen maar naar gissen. Het is mogelijk dat hem iets is overkomen of hij is bij de jonge spreeuwen van het eerstje nestje. Dit hopen ze met het onderzoek ook in kaart te kunnen brengen. Moeder spreeuw staat er nu dus alleen voor! Dan zijn 5 jonge hongerige spreeuwen een hele kluif. Teveel van het goede, want 1 jonge spreeuw heeft het helaas niet gered. Op dit moment nog 4 actieve jonge spreeuwen. Ze zijn wel al goed gegroeid. Hopelijk redden ze het allemaal.
Aantal jonkies: 4
Alle eitjes zijn uitgekomen
Alle eitjes zijn inmiddels uitgekomen. Tinus maakte dit plaatje waarop ze alle 5 te zien zijn. 4 Met een open snavel en 1 ertussen met een dichte snavel.
Aantal jonkies: 5
Eerste kuiken!
De eitjes zijn aan het uitkomen. zie ook het filmpje
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 1
Broeden
Zoals jullie weten is het vrouwtje hier aan het tweede broedsel begonnen. Is dat uniek? Voor Nestkastlive is het de eerste keer dat we een tweede broedgeval hebben in één seizoen.
Sovon meld hier over het volgende: Veel Spreeuwen lijken dit jaar aan een tweede legsel te beginnen. Tijdens een nestcontrole op 23 mei van de 50 nestkasten bij de Edese Golf Club, bleken veel nestkasten opnieuw gevuld met eieren. Tweede legsels komen relatief weinig voor bij Spreeuwen. Zorgt het warme voorjaar dit jaar voor meer legsels?
Tijdens de nestcontrole bij Edese Golf Club, waar we dit jaar 50 nestkasten volgen, bleek dat de Spreeuwen daar massaal aan een tweede leg zijn begonnen. Jan Schoppers van Sovon: "Tweede legsels zijn over het algemeen minder groot en succesvol als de eerste. Op basis van het aantal eieren dat we tegenkwamen, lijkt dat ook te kloppen. Maar de omvang op Papendal heeft ons ronduit verbaasd. Bijna alle nestkasten die hiervoor in gebruik waren, zijn opnieuw bezet." Lees meer
Aantal eieren: 5
Vijf eitjes
Vanmorgen werd het 5de eitje gelegd. Het broeden is begonnen, mogelijk komt er morgen nog een eitje bij. Dat zou helemaal uniek zijn twee keer een nestje van zes eitjes.
Dit vrouwtje heeft namelijk al een nestje groot gebracht in de nestkast Spreeuw1. Acht meter naast deze kast. Ze is toen in het kader van het jaar van de spreeuw geringd samen met haar 6 jongen. Dit in samenwerking met Sovon door een ringer van het Vogeltrekstation. Op 12 mei waren alle jongen uitgevlogen. Spreeuwennestkast1
Ze heeft Ring nummer XG. Het mannetje is niet geringd. We weten dus niet 100% zeker dat het hetzelfde mannetje is.
Aantal eieren: 5
Vier eitjes
Vanmiddag goed zicht op de eitjes toen V even naar buiten stond te kijken. Als je goed kijkt zie je de kleurring zitten.
Aantal eieren: 4
Eerste eitje
Het eerste ei, vanochtend gelegd. Het is voor NestkastLIVE de eerste keer in al die jaren dat we spreeuwen volgen dat we met zekerheid een tweede broedsel hebben. Nu het vrouwtje tijdens de vorige ringactie ook van een ring is voorzien kunnen we dit met zekerheid vast stellen. Let er maar eens op als V de kast verlaat. Ze zit dan vaak even stil en de ring is dan goed te zien. XG is de code.
Het vorige broedsel was in een andere nestkast (Spreeuw1) die 8 mtr verder naar het oosten hangt. We hebben die kast nog in het menu laten staan.
Foto Tinus.
Aantal eieren: 1
Tweede broedsel?
Op de foto is het vrouwtje te zien vlak voor de nestkast. Ze is te herkennen aan de kleurring met nummer: XG. Zullen ze voor een tweede legsel gaan?
Slapen op het nest
Hier weer samen vannacht. prachtig hoe dit stel tegen elkaar aan ligt. De nestbouw gaat hier iets minder snel. maar het lijkt er sterk op dat ook hier een broedpoging gedaan gaat worden. heel erg leuk, en voor het eerst.
Nestbouw
Ook hier zijn de spreeuwen begonnen met het bouwen van een nestje. En vanavond zijn ze ineens weer samen in de nestkast om te slapen.
Nestkaart
NestkastLIVE doet mee met het project 'Wie volgt de Spreeuw?' van Sovon en Vogelbescherming.
We gaan dit doen volgens het onderstaande schema, deze methodiek heeft Sovon opgesteld:
In dit schema noteren we per keer dat we naar de beelden in de kast kijken wat er tezien is. We noteren dan de hoogste broedcode die van toepassing is.
Broed codes:
A. Oudervogel aanwezig, maar geen broedgedrag - noteer aantal ouders B. Nestbouw - nog geen eieren C. Eieren aanwezig - noteer aantal eieren D. Jongen aanwezig - noteer aantal levende jongen E. Jongen succesvol uitgevlogen, maar enkele eieren of dode jongen achtergebleven - noteer aantal F. Jongen succesvol uitgevlogen, geen eieren of dode jongen achtergebleven G. Geen jongen uitgevlogen - nest is leeg of vernield H. Geen jongen uitgevlogen - eieren kapot of verlaten I. Geen jongen uitgevlogen - alle jongen zijn dood
Dag Maand Uur 1e / 2e legsel Broedcode Aantal Leeftijd oudste jong
Binnen kort meer hier over.
Wie is wie?
Plaatje van het verschil tussen man en vrouw.
De spreeuwenstand gaat vanaf eind jaren zeventig achteruit. Over de periode 1984-2012 is de broedpopulatie in Nederland zelfs met gemiddeld 4% per jaar afgenomen. Daardoor resteert momenteel minder dan 40% van de populatie van medio jaren tachtig. In de laatste tien jaar is de negatieve trend wat afgezwakt, maar bedraagt nog steeds meer dan 2% per jaar.
We weten nog maar weinig over de oorzaken die aan de achteruitgang ten grondslag liggen. Feit is wel dat het ook in omringende landen slecht gaat met de Spreeuw. Op Europees niveau is de soort in de periode 1980-2011 met 52% afgenomen, en ten opzichte van 1990 met 6%.Mede daarom hebben Sovon en Vogelbescherming 2014 uitgeroepen tot het Jaar van de Spreeuw.
Om spreeuwen te helpen kunt u een aantal dingen ondernemen. Richt uw tuin vogelvriendelijk in, zodat er het hele jaar insecten en zaden te vinden zijn. Voer het gehele jaar speciaal vogelvoer, 's winters aangevuld met vetbollen en pindanetjes. Plaats een drinkschaal, zodat spreeuwen kunnen drinken en baden. Boeren kunnen hoekjes met graan laten staan. Zorg dat spreeuwen (weer) onder uw dakpannen kunnen komen. Hang spreeuwenkasten of spreeuwenpotten tegen uw woning. Zorg voor dekking van struiken of een haag, waar de vogels zich veilig voelen.
Spreeuwen slapen niet alleen in nestkasten maar ook in grote zwermen in o.a. rietvelden.
Na de broedtijd verzamelen de spreeuwen zich in kleine groepjes. In deze groepjes voerangeren ze overdag. Van heinde en verre vliegen deze groepen tegen de avond naar vaste slaapplaatsen. In het najaar komen er vanuit Noord en Midden-Europa vele spreeuwen naar onze omgeving. Rond de slaapplaatsen vormen zich dichte “wolken” van duizenden spreeuwen. Deze synchroon zwenkende zwermen zijn een spectaculair schouwspel.
Zie ook het filmpje.
Twee slapers
Vanavond werden we verrast door een vierde slaper. Er komt nog woning nood hier
Totaal dus vier spreeuwen in de twee nestkasten
Weer rust
Hier slaapt nr3, vannacht voor het eerst, sinds het vuurwerkgeweld.
Het lijkt er op dat de spreeuwen weer tot rust zijn gekomen. Op oudjaarsdag bleven er twee van de drie weg. Moet haast van het vuurwerk zijn gekomen. Kunnen we het liedje bij aankomst weer gaan beluisteren
Wie volgt de Spreeuw?
2014 is het Jaar van de Spreeuw
Ditt jaar wordt een broedonderzoek naar de Spreeuw gestart.
Naar aanleiding van een tip van één van onze trouwe kijkers heeft Nestkastlive Spreeuwenkast2 aangemeld voor een onderzoeksproject van Sovon en Vogelbescherming.
We zijn in afwachting
Aangezien we al jaren deze nestkast volgen leek het ons leuk en nuttig om mee te doen. Temeer omdat er al een nestkast met camera beschikbaar is.
Waarschijnlijk is het mogelijk om de waarnemingen die in de shout gemeld worden deels voor het onderzoek beschikbaar te stellen. Op deze manier kunnen de kijkers dus bijdragen aan het onderzoek
Meer over het project van de Vogelbescherming en Sovon Link
Slapen
Sinds het winters is buiten slapen er elke nacht twee spreeuwen in de nestkast, zie ook het filmpje.
Lekker dicht tegen elkaar
Dit is de tweede nacht na de broedtijd dat er weer in de nestkast wordt geslapen.
Deze kast is van mij!!
Twee spreeuwen in de nestkast. Bijna elke ochtend zijn de spreeuwen in de nestkasten aan het kijken. Ook zingen ze terwijl ze op het dak of in de vliegopening zitten. Zo nu en vechten ze zelfs om het plekje.
Spreeuw met wat nestmateriaal
Vandaag regelmatig een spreeuw even in de nestkast, er is ook wat fijn materiaal gebracht. Spreeuwen doen in het najaar/winter soms een laagje nestlateriaal in de kast.Als ze er slapen ruimen ze in de ochtend vaak de uitwerpeselen op van die nacht.
Spreeuw op verkenning
Vandaag kwam er voor het eerst sinds de broedperiode weer een spreeuw in de nestkast kijken.
Kast weer online
In de winter werd deze nestkast vaak gebruikt om in te slapen. daarom hebben we deze weer op de website toegevoegd. In voor gaande jaren kwamen de spreeuwen pas slapen als de nachten echt koud werden. Of ze dit weer doen deze winter is afwachten natuurlijk. Het is wel leuk dat de Man vaak nog even een liedje zingt voor het slapen gaan. Ook komt het voor dat er door twee vogels in de kast wordt geslapen.
Een laatste groet
De Jongen zijn inmiddels uitgevlogen, er is een filmpje toegevoegd waarop het vertrek van 2 en 3 is te zien, nr2 komt nog een aantal keren terug de kast in.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Nieuwsgierig... ik????
De kleine spreeuwtjes worden al flink nieuwsgierig, het zal dan ook niet lang meer duren eer ze uitvliegen.
Aantal jonkies: 4
Nog een paar pluisjes
De kuikens zijn al bijna gereed om uit te vliegen, hun verenkleed is bijna volledig. De ouders voeren de jongen door het vlieggat en komen een enkele keer nog naar binnen om wat op te ruimen. In de weilanden zie je al grote groepen uigevlogen jonge spreeuwen vliegen die op de pas gemaaide graslanden voedsel zoeken. Dit zijn dus waarschijnlijk jongen uit een tweede broedsel van dit stel. Misschien is het eerste broedsel mislukt. Hoe dan ook ziet het er naar uit dat deze vier binnen korte tijd uit gaan vliegen.
Aantal jonkies: 4
Veren
De kuikens groeien als kool, het verenpak komt onder het dons vandaan
Aantal jonkies: 4
Oogjes open
Leo maakte een mooi plaatje vandaag
Aantal jonkies: 4
Veertjes
De Jongen groeien goed, beide ouders vliegen af en aan. De kuikens beginnen al veertjes te krijgen en de oogjes gaan open ook het geluid veranderd naar het typerende roepje van jongespreeuwen.
Aantal jonkies: 4
Vier snaveltjes
Het gaat goed met de spreeuwen, de ouders slepen veel voedsel aan. De kuikens groeien als kool.
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 4
Vier kuikentjes
Ook het laatste eitjes is uitgekomen.
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 4
Eerste kuiken uit het ei
Maria melde om 21:14 kuiken uit het ei. En inderdaad zie foto en filmpje
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 1
Nog even dan kuikentjes!
Tiende broeddag vandaag.Vrouwtje spreeuw komt terug op het nest met een klein wormpje. Ze probeerde een paar keer voer aan te bieden maar er zijn nog geen kuikens. toen at ze het zelf op. Zal ze de kuikens al horen in het ei? bekijk ook het filmpje (Vrouw met voer op het nest)
Aantal eieren: 4
Broeden
Het vrouwtje zit meest van de tijd op de eitjes, zo nu en dan komt man overdag het broeden overnemen en gaat het vrouwtje even voedsel zoeken, Het mannetje zit dan vaak met de snavel open op de eitjes. daar kun je hem aan herkennen.
In Nederland loopt de populatie spreeuwen sinds de jaren-1990 snel terug. SOVON vogelonderzoek telde vóór 1990 nog 1,3 miljoen exemplaren. In 2008 was dat aantal gedaald tot 600.000. De terugloop wordt geweten aan het verdwijnen van weilanden en de verdroging van het grasland door het bodembeheer.
Aantal eieren: 4
Het vierde eitje
Jan.R melde in de Shout het vierde eitje, inmiddels had SuzanneH al weer de foto gemaakt, bedankt!
Aantal eieren: 4
Eitje nr. 3 is een feit
Zoals het hoort is vandaag het 3e eitje gelegd. Spreeuwen leggen vijf of zes blauwige eitjes, maar dit kunnen er soms ook 7 of 8 zijn. We zijn benieuwd op welk aantal we hier uitkomen. We kunnen het in ieder geval geweldig volgen.
Aantal eieren: 3
Het tweede ei
En precies zoals het hoort kwam er vandaag een eitje bij. Spreeuwen leggen namelijk dagelijks 1 ei tot het legsel compleet is. Met dank aan SuzanneH voor het plaatje.
Aantal eieren: 2
Het eerste ei
Vandaag was het dan eindelijk zo ver. Het vrouwtje is nu toch tevreden met het nest wat het mannetje heeft gemaakt, want vandaag werd het eerste ei gelegd. Spreeuwen hebben meestal een legsel van vijf of zes blauwige eitjes. Maar dit kunnen er soms ook 7 of 8 zijn.
Aantal eieren: 1
Gaat het dan toch nog gebeuren?
Na een periode van weinig activiteiten in de nestkast dachten we dat het dit jaar wel niets zou worden. Maar plotseling kwam er een man weer slepen met nestmateriaal. met zijn zang in de boom, op de leuning van balkon en in de nestkast wist hij het vrouwtje te lokken naar zijn mooie nest. Het vrouwtje is regelmatig een poosje aan het slapen in het nest, iets wat we voorgaande jaren vlak voor de eileg ook hebben waar genomen. (Zie ook het filmpje)
Slaper
In deze nestkast slaapt de man van het vrouwtje in Nestkast Spreeuw1.
Alleen slapen.
Deze nestkast wordt zo nu en dan door de spreeuw gebruikt om te slapen, zo ook afgelopen nacht.
Bezoek
Hier zijn de spreeuwen wat minder actief lijkt het, in de ochtend even een kort bezoekje.
*update* Nieuwe site is online, tijd voor een feestje!
De links in onderstaand bericht bleken niet te werken, inmiddels is dit opgelost! Beste bezoeker,
We zijn online met onze volledig vernieuwde website. Met de start van deze website hebben we besloten om het gebruik van namen voor de dieren in de shoutboxen te verbieden. Op onze FAQ pagina staat beschreven waarom we tot dit besluit zijn gekomen. We hopen dat iedereen respect heeft voor dit besluit en zich daaraan zal houden. Verder geeft deze nieuwe site vooral een reden voor een Feestje. Klik hiervoor op onze speciale Feest Actie button. We zijn ook erg benieuwd naar de mening van onze bezoekers over de nieuwe look, speciale kidspagina's en natuurlijk de nieuwe en verbeterde camera's. Deel uw mening in de shoutbox of stuur ons een berichtje.
Groeten het NestkastLIVE-Team
Een slaper
Op dit moment hebben we in deze kast elke avond een slaper.
Voorkomen Jaarvogel. Uiterst talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in uiterst groot aantal. Verblijft meestal nabij menselijke bebouwing en nabij vee. Heeft geen speciale habitatvoorkeur, maar prefereert korte graslanden met nabijgelegen bomen en huizen met nestholtes. Komt in broedseizoen ook in bos voor.
Voedsel Voornamelijk insecten, insectenlarven, maar in de wintermaanden ook fruit, zoals appels en bessen. Geluid Meestal luidruchtig, met name op gezamenlijke roestplaats. Uitstekende imitator: doet niet alleen vogels na, maar ook bijvoorbeeld boerderij- en verkeersgeluiden.
Lengte 20 tot 22 cm
Herkenning In de wintermaanden hebben spreeuwen een zwart verenkleed met een paars-groene gloed en opvallende witte spikkels. In broedkleed zijn spreeuwen zwart gekleurd met een prachtige gloed van paarse-blauwe en groene kleuren. Na de broedtijd krijgen de spreeuwen een bruin onopvallend verenkleed. Ze hebben een spitse snavel; geel in het broedseizoen, daarbuiten donker grijs/zwart.
Voortplanting:
Broedlocatie: De spreeuw is een luidruchtige vogel en broedt meestal alleen, maar soms ook in kolonies in boomholten of gaten in de grond. Spreeuwen zijn net als mezen echte holenbroeders. Ze nestelen in natuurlijke holtes in bomen, in nestkasten maar ook in huizen en gebouwen.
Het vrouwtje versieren: De spreeuwenman begint hoog op de feministische meetlat: in maart begint hij zelf met de grote schoonmaak van oude nesten. Eerst moet alle rommel eruit, daarna legt hij op de bodem een ovaal basisnest van takjes, stro en hooi. Als hij de kans krijgt, maakt het mannetje vaak zelfs meerdere nesten, die hij fel verdedigt tegen mannen die te dichtbij komen. Daarna gaat hij zingen in de buurt van een van de nesten. Met opgezette keelveren en geflapper met afhangende vleugels maakt hij daar een hele show van. Heeft hij eenmaal de aandacht van een vrouwtje getrokken dan vliegt hij haar vóór naar het nest. Het vrouwtje inspecteert de woning aandachtig en kiest al of niet voor het nest, en daarmee voor de man. Zelf maakt ze het nest af door er veertjes, draadjes en andere zachte materialen in te leggen.
Eieren en broeden: Al bij afspraak leggen alle spreeuwenvrouwen ongeveer tegelijk een legsel van vijf of zes blauwige eitjes. Maar dit kunnen er soms ook 7 of 8 zijn. Dit gebeurt zo tegen half april – afhankelijk van het lenteweer iets eerder of later. Beide vogels broeden, maar het mannetje toont zich nu heel wat minder geëmancipeerd: hij houdt het zelden meer dan een uur vol en sowieso nooit 's nachts. Na twaalf dagen broeden komen, tegen eind april, begin mei, de eieren van alle spreeuwen vrijwel allemaal tegelijk uit. Een raadselachtige synchroniteit. Dan begint het grote voeren. Spreeuwen eten alles, maar halen voor de jongen vooral insecten. De ouders brengen het voer soms al voordat de jongen uit het ei zijn gekropen. De snavelranden van de jongen zijn helder geel, hun kelen fel oranjerood, en die kleurcombinatie schijnt de ouders te prikkelen hun voedsel af te staan. De spreekwoordelijke hongerlappen groeien als kool en verlaten na twintig dagen het nest. Nog een dag of vijf worden de jongen door de ouders gevoerd.
Deze nestkast hangt sinds 2011 op een balkon in Alphen a/d Rijn. Dat is best bijzonder, want de kast hangt op de 5e etage en dus duidelijk hoger dan het advies van 2 meter boven de grond. De invliegopening is gericht op het zuiden in de schaduw en beschutting van het balkon.
Biotoop
Stad/park.
De Nestkast
De nestkast is speciaal gemaakt door het NestkastLIVE team zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. Er is hier gekozen om de camera aan de boven/zijkant te plaatsen zodat we nog net zicht hebben op de invliegopening en een mooi beeld hebben van de nestruimte.
Deze nestkast heeft een invliegopening van 45 mm. Daarmee is deze nestkast onder andere geschikt voor de spreeuw en eventueel kleinere vogeltjes. De kast wordt met grote regelmaat gebruikt door 2 spreeuwen om in te slapen.