De speurcam is een paar dagen in de lucht. Het gebiedje waar de camera is neer gezet ligt achter de Reeuwijkse plassen.
We kijken op één de veldjes die dit voorjaar ingezaaid zijn met tarwe, of gerst. Dit was gedaan om als voedselbron te dienen voor het wild. Denk bijvoorbeeld aan muizen die daar van profiteren en daarboven in de voedselketen de roofvogels en uilen die op hun buurt daar weer hun spreekwoordelijke graantje mee pikken.
Maar door het droge weer van de afgelopen tijd waren de aren vroeg rijp en hebben ze hun zaden al laten vallen. We hebben net de camera neer gezet maar dat was dus voor het mooi te laat. Tja Het wordt dus afwachten of we nog voedsel zoekende dieren gaan zien.
Groot en klein
Twee beelden gecombineerd Links de Noordse woelmuis rechts de dwergmuis Tenminsten dat denken we :)
Noordse woelmuis in laagveen, een zoektocht naar duurzaam beheer
In laagveengebied de Nieuwkoopse plassen zijn met enige regelmaat ingrepen nodig in het alsmaar veranderende landschap. Hierbij rijst regelmatig de vraag hoe de hier voorkomende zeldzame noordse woelmuis zo goed mogelijk ontzien kan worden. Natuurmonumenten doet in samenwerking met de Zoogdiervereniging onderzoek naar de biotoopvoorkeuren van de noordse woelmuis in de Nieuwkoopse plassen. Conclusies zijn nog niet te trekken, maar de eerste ervaringen geven wel handvatten voor de bescherming van deze zeldzame soort.
De noordse woelmuis is het enige endemi-sche zoogdier van Nederland. Het diertje wordt strikt beschermd door de Europese habitat-richtlijn, waarbij hij als prioritaire soort is aangewezen en als zodanig ook wettelijk wordt beschermd in de aangewezen Natura 2000-gebieden. De soort komt vooral voor in natte gebieden waar hij leeft van wortels en stengels van planten. Het voortplantingsseizoen van de noordse woelmuis is van mei tot oktober, waarbij hij een nest maakt in dichte grassige ve-getatie. De noordse woelmuis is gevoelig voor drooglegging en is daardoor uit veel voormalige leefgebieden verdwenen. Door onbekende oor-zaken verdwijnt hij ook uit vochtige gebieden. Het aantal gebieden waar deze zeldzame soort voorkomt neemt steeds verder af.
In de Nieuwkoopse plassen is een grote populatie noordse woelmuizen aanwezig. Dit laagveengebied ligt midden in het Groene hart, tussen Alphen aan den Rijn, Bodegraven en Woerden, aan de rand van Nieuwkoop. Natuur-monumenten, de beheerder van het grootste deel van het gebied, heeft zich als doel gesteld de vele voorkomende bijzondere soorten en zeldzame habitattypen duurzaam te behouden. Hiervoor is intensief beheer nodig en dienen met enige regelmaat ingrepen in het alsmaar veranderende landschap gedaan te worden. Verlandde petgaten moeten weer opengegraven worden. Dit is om het proces van verlanding van open water naar veenmosrietland in stand te houden. Voor het behalen van de doelen is ook maaibeheer noodzakelijk. Dit beïnvloedt potentieel de aanwezigheid van de noordse woelmuis in bijna alle percelen. Hierbij rijst regelmatig de vraag hoe de hier voorkomende zeldzame noordse woelmuis zo goed mogelijk ontzien kan worden en hoe het beheer zo kan worden ingericht dat de soort duurzaam behouden blijft. U kunt hier verder lezen Pdf (Leesvoer)
O.a. de noorde woelmuis liet zich ook even voor de camera zien.
Weer bezoek
Vanmiddag kwam er een muisje van een van de balletjes snoepen. We kijken nu vanboven op de dieren Dit maakt het wat lastiger om ze te herkennen. We denken aan de jonge bosmuis maar zeker zijn we nog niet.
Als we de camera wat verzetten gaan we proberen wat dichter bij de grond te komen zodat we meer van de zijkant tegen de dieren aan kijken.
Vreemde bolletjes
Voor diegene die zich afvragen wat dat voor vreemde bolletjes zijn. Pindakaas gemengd met havermout. Een lokkertje om muisjes te verleiden wat langer in het zicht van de camera te blijven
Eerste woelmuis gespeurd
Rond 18:00 uur de eerste woelmuis gespeurd Maar is het ook de noordse woelmuis?
De noordse woelmuis
(Alexandromys oeconomus arenicola) (voorheen Microtus oeconomus arenicola) behoort tot de familie van de woelmuizen. In Nederland leeft een aparte ondersoort, die verder nergens anders voorkomt. De soort wordt in de volksmond ook rattekop, rottekop en zeemol genoemd. Er kan gemakkelijk verwarring met andere woelmuizen optreden.
Woelmuizen
De noordse woelmuis behoort tot de woelmuizen. Woelmuizen kenmerken zich door een gedrongen, ietwat lompe bouw en een stompe kop met kleine ogen en oren. De staat is korter dan het lichaam (tot maximaal 80% van kop-romplengte).
Afmetingen
kop-romplengte: 95-161 mm. staartlengte: 24-77 mm. gewicht: 15-103 gr.
Determinatie
Voor de in Nederland voorkomende muizen (ware muizen, woelmuizen en spitsmuizen) heeft de Zoogdiervereniging in samenwerking met Naturalis de soortzoekers gemaakt om mensen te helpen bij de determinatie van deze lastige groep zoogdieren. Selecteer links in beeld de waargenomen kenmerken, waarna enkel nog de soorten worden getoond die hieraan voldoen.
Er zijn voor muizen drie soortzoekers gemaakt Hier onder staat er één van gelinkt:
We zijn met de speurcamera op bezoek in een gebiedje van Natuurmonumenten Een nat perceel tegen de Nieuwkoopse plassen Tussen en onder de vegetatie zijn overal sporen te zien. Maar waar zijn die sporen van? Wie weet gaan we dat ontdekken door hier eens een poosje mee te kijken. Ondergedoken tussen de begroeiing proberen we we een klein stukje van het uitgebreide gangenstelsel in beeld te brengen. Nu is het afwachten of er herkenbaar soorten in beeld komen
Op het perceel komen div. muizensoorten voor waaronder bijvoorbeeld de noordse woelmuis. maar of we deze ook gaan zien... We wachten af.
Ratten
Afgelopen nacht waren er op deze plek bruine ratten te zien. Of er overdag ook iets te spotten valt weten we nog niet. Als het goed gaat blijft de camera ongeveer 24 uur actief. Foto gemaakt door omavankevin
Op deze pagina vind u geen soortinfo omdat we hier div soorten kunnen waarnemen en geen specifieke soort volgen
Locatie
De camera kan op allerhande plaatsen worden neergezet om een interessante plek te monitoren.
Biotoop
Kan variëren i.v.m de tijdelijke locatie
Energie voorziening
Dit camera systeempje kan voor +/- 24 uur beelden doorgeven Evt kan ook een klein zonnepaneeltje worden toegepast als de omstandigheden dit toelaten. Dan kan het systeem voor langere tijdsduur beelden uitzending mits het overdag een periode zonnig is.
Verbinding
Voor het verzenden van livebeelden van de camera wordt een mobiele4G internetverbinding gebruikt.
Trailcam
Het idee van deze camera is om tijdelijk bijvoorbeeld één nacht of een dag en nacht een bepaalde locatie live te volgen. Dit kan omdat er een bepaalde soort vermoed wordt Of dat er een spoor is gevonden. (Ook wel wissel of trail genoemd) Maar het kan ook een stukje oever zijn, een klein plasje Een slaapplaats of een plek waar naar voedsel wordt gezocht. Door deze camera daar bij te zetten kunnen we dan een korte periode LIVE volgen wat daar voorbij komt.
Soorten
Er kunnen allerlei soorten worden gespot. Dit is afhankelijk van de plaats waar de camera wordt geplaatst