het lijkt er op dat er hier dit seizoen geen tweede poging meer komt Daarom is de camera offline gegaan. Mocht er toch nog activiteit komen gaat hij natuurlijk weer aan
Leeg
Het kastje is weer leeg. Er kan weer worden gebouwd. Nu maar hopen dat ze dit seizoen hier nog een poging doen.
Helaas nestje mislukt
Door onbekende oorzaak zijn alle kuukjes doodgegaan. Ouders kwamen tevergeefs met voer en hier werd uiteindelijk niet meer op gereageerd. Plaatje gemaakt door Simone@.
Drie jongen
We zien nog drie jongen in het nestje. Beide ouders zijn druk met het aanvoeren van insecten.
Aantal jonkies: 3
Vier jongen
Vanmorgen waren in korte tijd alle vier de eitjes uit gekomen We zien de ouders als regelmatig insecten brengen
Aantal jonkies: 4
Hoe komen de jongen uit het ei?
Als alles goed gaat komen de kuuks binnenkort uit het ei. Maar hoe doen ze dat?
Het kuiken in het ei krijgt een tijdelijk stukje gereedschap op de bovenkant van de snavel 'De eitand'. Zodra het kuiken volgroeid is drukt het met dit scherpe puntje van binnen uit een klein barstje in de eischaal. Daarna draait het kuiken zich een klein beetje in het ei en drukt een volgend barstje in het ei. Door daarna weer een klein stukje te draaien en een volgend barstje te drukken gaat het kuiken helemaal rond in het ei. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een cirkel van barstjes.
Dit proces is erg vermoeiend en kan meer dan een dag in beslag nemen. Door zich te strekken (Groot te maken) drukken ze daarna de dop van het ei en kunnen er uit kruipen.
Of het nu een slechvalk, zwaan of roodborst kuiken is het gaat bij alle kuikens het zelfde.
De eitand verdwijnt na een paar dagen weer.
Aantal eieren: 4
6 Weetjes over de roodborst
Bijna iedereen is dol op roodborsten. Ze zijn mooi met hun oranjerode borstje en schattig. Een klein vriendje dat de dag opvrolijkt. Maar, een klein vriendje met een aparte karaktertrek die veel gek roodborstgedrag verklaart. 6 dingen die u vast nog niet over deze vogel weet.
Werd u tijdens een wandeling ooit achtervolgd door een roodborst? Wees niet bang, daar kunt u gewoon voor uitkomen. Het is namelijk geen achtervolgingswaanzin, ze doen dat echt. Denk maar eens terug, had u in die gevallen een rode muts, rugzak, jas of ander item? De kans is groot dat u dan door een roodborstterritorium liep en dat de roodborst in kwestie u eruit wilde hebben met uw rode opschepperij. Dat brengt ons bij het eerste weetje over de roodborst.
1. Roodborsten vallen alles aan wat rood is
Roodborsten vallen alles aan wat rood is. Niet omdat ze knettergek zijn, maar omdat het ze helpt overleven. Roodborsten hebben namelijk hun territorium hard nodig om genoeg insecten te vinden om niet te verhongeren. Daarom zullen ze andere roodborsten die in hun leefgebiedje komen bevechten en verjagen. Het is dan vooral de rode borst die de herkenning en agressie opwekt. En die aversie tegen rood zit zo diep in de aard van de roodborst, dat hij ook liever geen rode speelgoedauto of bal in zijn tuin heeft.
Lees het hele artikel op de website van Vogelbescherming Nederland Link
Aantal eieren: 4
Broeden
Het broeden lijkt begonnen. Vanavond weten we dit zeker als ze op de eitjes blijft vannacht. Als ze eenmaal het broedritme heeft zal ze regelmatig de eitjes keren en verplaatsen, dan moeten we wel zekerheid over het aantal eitjes krijgen.
We zien maar 4 eitjes. *update 11-04 Het aantal is op 4 gezet
Aantal eieren: 4
+1 en -2
Vanmorgen is waarschijnlijk het 6de eitje gelegd maar er waren ook waarschijnlijk twee eitje stuk Waarvan de vermoedelijke dader een koolmees (Bezoek gisteren)
Aantal eieren: 4
Dief en sloper
Vannochten is er waarschijnlijk weer een eitje bij gelegd maar we kregen geen goed zicht op de eitjes
Vanmiddag kwam er een koolmees nestmateriaal stelen maar pikte ook in op een eitje Zal het nog heel zijn?
Aantal eieren: 5
Het vijde ei
Vanmorgen is het vijfde eitje gelegd Zal het broeden beginnen?
Aantal eieren: 5
Vier eitjes
Vanochtend is het vierde ei gelegd
Aantal eieren: 4
Het tweede ei
Vanochtend werd rond 08:27 uur (zomertijd) het tweede ei gelegd
Aantal eieren: 2
Het eerste ei
Vanmorgen vroeg kwam het vrouwtje om 06:05 uur naar het nest om haar eerst eitje te leggen.10 minuten later was het er al Om 06:45 uur vertrok ze en kregen we zicht op het eitje
Aantal eieren: 1
Check
V kwam nog even het nest controleren voor het slapen gaan
Nog wat haartjes
Vanmorgen kwam het vrouwtje nog twee keer een paar haartjes toevoegen Het nest lijkt af te zijn Net als koolmezen leggen roodborsten elke ochtend een ei tot het legsel compleet is Daarna begint het broeden.
Gezien!!
Voor het eerst in beeld sinds de stream weer live staat
Nestje af
De roodborst heeft weer een nestje gemaakt en het lijkt al een eind af We zijn heel benieuwd wat komen gaat
Nest ontdekt
Vanmorgen tussen 06:00 en 06:30 uur is het nest door de kat leeg gehaald.
We zullen ook bij deze nestkast een nestbeschermer aanbrengen. We weten inmiddels dat de roodborst daar geen hinder van heeft.
Nog 1 eitje
Er zijn 5 jongen en rest nog 1 eitje, dat zal niet meer uit komen. Foto gemaakt door Inge
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Eerste jong
09:05 uur zagen we een eitje open gaan toen V even van het nest ging. Om 09:18 uur bracht V een eischaal weg. Inmiddels (10:30 uur) zijn er al drie jongen uit het ei
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 3
Broeden
V zit inmiddels zes dagen te broeden. Man komt regelmatig met een lekker hapje. Nu maar hopen dat ze niet ontdekt worden en we het hele proces van eitjes, broeden tot uitvliegen kunnen volgen. Het blijft elke keer weer spannend.
Aantal eieren: 6
Zesde ei
Rond de middag is waarschijnlijk het zesde ei gelegd, om 16:44 uur ging V van het nest. Het lijkt er op dat het broeden is begonnen, als ze dadelijk terug en vannacht op de eitjes blijft weten we dat zeker.
Aantal eieren: 6
Vijfde ei
Er liggen 5 eitjes. Zo liggen er talloze nestjes verscholen in heggen struiken en schuurtjes. Overal waar een vogel een geschikte nestplaats gevonden denkt te hebben bouwen ze hun nest. En daarna begint de strijd om het overleven van de soort. Er moeten genoeg jongen groot worden gebracht om als soort niet in aantal achteruit te gaan. Nesten als deze zijn ondanks dat ze vaak goed verstopt zitten bereikbaar voor tal van predatoren.
De roodborst valt onder de familie vliegenvangers.
De bonte vliegenvanger pakt het anders aan. Ze bouwen hun nesten in boomholten/nestkasten. Daarmee zijn de risico's voor de eitjes en opgroeiende jongen een stuk lager.
Grauwe vliegenvangers doen hetzelfde als de roodborst. Ze bouwen hun nesten alleen vaak wat hoger en liefst met uitzicht. Deze soort staat op de rode lijst. Zo zijn er nog meer, zoals bijvoorbeeld de gekraagde roodstaart.
Het laatste broedsel van 2018 werd geroofd. Nu maar afwachten of het deze keer wel gaat lukken jongen uit te laten vliegen. Spannende weken.
Aantal eieren: 5
Vierde ei
Rond de middag werd het vierde ei gelegd.
Aantal eieren: 4
Derde ei
Roodborstjes leggen dagelijks een eitje, zodra het legsel, meestal 5 tot 7 eitjes, compleet is begint het broeden. Ze blijft niet, zoals de mezen in de nacht bij de eitjes. In de ochtend komt ze naar het nest om een volgend eitje te leggen.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vanochtend kwam er weer een eitje bij.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Iets over 08:00 uur werd het eerst eitje gelegd. 08:19 uur werd het gespot door M&M's team. Hoeveel eitjes zullen het er worden? En zal het goed gaan? We hebben bij roodborst2 geleerd dat ook de bosmuizen wel een eitje lusten en aangezien deze nestkast (nog) geen nestbeschermer heeft bestaat ook de kans dat het nest door bijvoorbeeld de ekster of vlaamsegaai ontdekt wordt. Maar ook poezen zijn een risico.
Het is de bedoeling om ook hier de nestbescherming aan te brengen maar dat konden we pas verantwoord doen door eerst een test met een nieuwe nestkast te doen op een andere plaats. En daar te kijken of dat voor de roodborst geen belemmering is om de nestkast te gebruiken.
Na deze broedpoging hopen we de nestbeschermer aan te brengen.
Aantal eieren: 1
Vrouw in het nest
Vanmorgen kwam V al vroeg nog wat aan het nest werken.
Nieuw nest
Op deze locatie hing al jaren een nestkast voor de roodborst. In de kast is vorig jaar een aantal keren gebroed door de roodborst. We hebben dat toen live laten zien. Zie archief. Aangezien de nestkast aan vervanging toe was hebben we die afgelopen winter vervangen. Van de week besloot de roodborst in de nieuwe nestkast weer een poging te ondernemen.
Het nest is al voor een groot deel gebouwd. We zijn benieuwt hoe het ze deze keer zal vergaan.
Nestje leeg geroofd
Doordat de 4g router een poosje off-line is geweest missen we net een stukje opname. In deze periode is het het nest leeg geroofd. We kunnen dus niet vast stellen wie de dader was. De camera is uitgegaan vandaag omdat we de apparatuur op een andere locatie nodig.
We houden het aantal uitgevlogen jongen op 6 staan. Dit is van het vorige broedsel.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6
Jonge roodborstjes
En we hebben sinds eergisteren weer jonge roodborstjes in dit mooie nestje. Helaas is het door een spinneweb lastig te zien of alle eitjes al uitgekomen zijn. We houden het voor nu even op 5.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 5
Nog een zevende ei
Er kwam vanmorgen toch nog een zevende eitje bij.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6Aantal eieren: 7
Het zesde eitje
Vanmorgen is het zeste eitje gelegd en het broeden is begonnen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6Aantal eieren: 6
Het vijfde eitje
Vanmorgen vroeg werd het gelegd. Morgen de laatste? Dan gaat het broeden weer beginnen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6Aantal eieren: 5
Het vierde ei
Vanmorgen werd het vierde ei gelegd. Een legsel bestaat gemiddeld uit 5-7 eieren. De eieren zijn blauw-wittig van kleur met kleine rode vlekjes.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6Aantal eieren: 4
Derde eitje
Zoals verwacht het derde eitje vanmorgen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6Aantal eieren: 3
Tweede eitje
Vanmorgen het tweede eitje
Aantal jonkies uitgevlogen: 6Aantal eieren: 2
Zorgzame man
Toen het vrouwtje vanmorgen het tweede eitje aan het leggen was kwam Man lief het vrouwtje voeren. Dat kan V wel gebruiken, eitjes leggen kost veel energie. Straks als ze zit te broeden moet M ook voor het eten zorgen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6Aantal eieren: 1
Vaart maken
Vanmorgen is het eerste eitje van het tweede broedsel gelegd. Weer breekt er een spannende tijd aan. Het is een halfopen nestkast, dus er loeren aan alle kanten gevaren. We hopen er het beste van. Zullen het weer zes eitjes worden? Er wordt elke dag een eitje bij gelegd.
We gaan het volgen, jullie ook?
Aantal jonkies uitgevlogen: 6Aantal eieren: 1
Nestbouw weer begonnen!
De roodborstjes zijn aan een tweede nest begonnen. Dat is bij deze soort heel gewoon. Roodborsten bouwen elk broedsel een nieuw nest, daarom hebben we na het uitvliegen het nestkastje direct leeg gemaakt. Elf dagen na het uitvliegen is dit nieuwe nestje al weer ver gevorderd. De nestkom moet nog afgewerkt worden en dan is het wachten op het eerste ei.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6
Uitgevlogen!!
14 dagen na uit het ei te zijn gekropen hebben ze het nest al verlaten. De eerste vertrok wat na 15:00 uur Het laatste jong vertrok om 20:30 uur. (Foto van het laatste jong net voor het vertrok.)
Aantal jonkies uitgevlogen: 6
Als kool
Ze groeien als kool! Met het groter worden gaan we ze wel beter horen. vooral tijdens het voeren. Gelukkig zijn de ouders uiterst voorzichtig als ze naar het nest gaan. Vanaf een uitkijkpuntje in de buurt speuren ze eerst of er gevaar is. Daarna, als de kust veilig is, gaan ze pas naar het nest. Of dit voldoende is. We hopen het maar. Nog een dag of vier/vijf dan zijn ze gereed om het nest te verlaten. Een spannende tijd.
Wil je ook graag broedende Roodborstjes in je tuin? Dat is goed mogelijk. Ze houden van dichte struikjes en onderbegroeiing. Wist je dat ze zelfs nesten op de grond maakten?
Er zijn ook half open nestkastjes in de handel. Hang deze goed beschut op tussen de klimop bijvoorbeeld.
Aantal jonkies: 6
Alleen slapen
Het gaat heel goed met dejongen roodborstjes. Ze zijn wel veel stiller dan nestjongen van andere soorten, en dat is niet voor niets, het risico om ondekt te worden is steeds aanwezig. De jongen zijn inmiddels al weer groot genoeg om elkaar warm te houden.
Aantal jonkies: 6
Eitjes zijn aan het uitkomen
Om 13:09 uur was het eerste kuikentje uit het ei. (Foto) Al snel volgde er meer. Er lijkt nu (vanavond) nog één eitje tussen de jongen te liggen.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
8 dagen
Vandaag is het alweer de achtste broeddag. Manlief komt af en aan een hapje brengen.
We konden door de techniek niet eerder live helaas. Maar als het nestje niet ondekt wordt kunnen we de mooiste periode nog volgen.
Aantal eieren: 6
Broeden begonnen
Er zijn 6 eitjes en het broeden is begonnen. Het vouwtje broed alleen. Man zorgt voor het voedsel. dat voeren gaat soms in rap tempo.
Roodborsten komen overal in Nederland voor met uitzondering van landschappen zonder bomen. Vooral aanwezig in niet al te jonge bossen, tuinen, parken en kleinschalige landschappen. In de winter ook in stadstuinen. Als er veel struiken en kruiden zijn, dan geeft dat de hoogste dichtheden roodborsten.
Voedsel Insecten, spinnetjes en andere kleine diertjes, aangevuld met bessen en zaden. In de winter ook een vaak geziene gast op voedertafels. Roodborsten zoeken vaak op een bijzondere manier naar voedsel, anders dan veel tuinvogels. Ze zitten dan stil, laag boven de grond en duiken dan naar hun prooi. Andere roodborsten zijn daarbij niet gewenst. Roodborsten hechten aan een eigen territorium, ook in de winter. Zelfs man en vrouw roodborst zitten elkaar in de weg en zijn alleen in het broedseizoen bij elkaar. Hun oranje borst gebruiken ze om elkaar te imponeren. De jongen moeten geen agressie oproepen, vandaar dat die pas later in het jaar van gespikkeld bruin naar het echte oranje-rood van de roodborst kleuren.
Geluid Tikkende roep, daarnaast minder bekende roepen. Zang waterig en vlug, loopt hele toonladder op en af. Kenmerkend zijn verder de pauzes van 3 à 4 seconden tussen de klaterende strofes.
Lengte 12,5-14 cm
Herkenning Kleine bruine vogel met kenmerkende oranjerode borst en gezicht en een lichte onderbuik. Leeft buiten de broedperiode solitair. Jonge vogels zijn lichtbruin gevlekt. Man en vrouw zien er hetzelfde uit.
Gedrag
Roodborsten zijn vaak erg nieuwsgierig en goed van vertrouwen. Tegen soortgenoten zijn zowel het mannetje als het vrouwtje daarentegen heel agressief en ze verdedigen 's zomers en 's winters fel hun territorium. Ze tonen daarbij de rode borstveren. Meestal maken roodborsten hun nesten goed verborgen op de grond. De jongen hebben overigens nog geen rode borst. In de winter trekt een deel van de roodborsten naar warmere streken in Europa waar meer eten te vinden is. Ook vogels uit noordelijke/noordoostelijke streken trekken naar het zuiden en komen zo in Nederland terecht. U kunt roodborsten in de winter helpen met gedroogde meelwormen, ongekookte havermout of een zadenmix.
Broeden
Broedt van eind maart tot in juli. Heeft in die periode twee legsels, met ieder 5-7 eieren. De eieren zijn blauw-wittig van kleur met kleine rode vlekjes. Als het nestje gereed is komt het vrouwtje elke ochtend naar het nest om een eitje te leggen tot het legsel compleet is. Broedduur: 12-15 dagen. Halfholenbroeder, maar bouwt ook open nesten; broedt op of laag boven de grond in een boom, muur of in dichte klimplanten. Het is een slordig nest van grassen en bladeren en gevoerd met haren. De jongen zitten 13-15 dagen op het nest. Als ze zijn uitgevlogen, worden ze nog 2-3 weken verzorgd.
Vogeltrek
Een deel van de Nederlandse broedvogelpopulatie trekt tussen augustus en november richting Spanje en Portugal, zij keren in het vroege voorjaar weer terug. Het deel dat in Nederland blijft, krijgt gezelschap van soortgenoten uit Duitsland, Polen en de Scandinavische landen. Voorjaarstrek tot eind april. Nachttrekker.
Sprundel (Noord Brabant) Deze half open nestkast hangt sinds 2015 in een struik op een hoogte van 1,2 meter boven de grond. De invliegopening is gericht op het oosten in de schaduw en beschutting van reussachtige es.
Biotoop
Half open landschap.
De Nestkast
De nestkast hing al op deze locatie. In het najaar van 2018 is de nestkast vervangen. Er is hier gekozen voor een boven/vooraanzicht waarbij de invliegopening niet zichtbaar is.
De nestkast is,net als de nestkast roodborst2, voorzien van een nestbeschermer, hierdoor kunnen poezen die hier wonen het nest niet leegroven.