Vanmorgen vertrokken de eerste. De laatste (Foto) vertrok om 13:45 uur
Aantal jonkies uitgevlogen: 10
Volle bak
De nestkast is goed gevuld zo met 10 jonge meesjes. Volle bak! Ze zijn zo goed als klaar voor vertrek, dus het zal nu niet lang meer duren voor ze uitvliegen. Vervolgens worden ze dan buiten het nest nog 1 a 2 weken bijgevoerd. Plaatje gemaakt door Annemieke.
Aantal jonkies: 10
Kleintjes worden groot
Wat gaat het snel en wat groeien ze goed. De oogjes zijn open en ze hebben al een mooi verenpakje. Ze zijn nu rond de 10 dagen oud. Dus het zal niet lang meer duren voor ze de weide wereld intrekken en uitvliegen. Hopelijk natuurlijk alle 10. Tot dusver gaat het in iedergeval erg goed. Plaatje gemaakt door Annemieke.
Aantal jonkies: 10
10 jongen
Alle eitjes zijn uitgekomen, dus er zijn inmiddels 10 jonge pimpelmezen. Plaatje gemaakt door Nigel.
Aantal jonkies: 10
Minimaal 5
Er zijn zeker 5 Jongen
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 5
Broeden maar
Het broeden is begonnen. We weten niet precies hoeveel eitjes er zijn, omdat ze deze een beetje verstoppen in de nestkom. We denken 10. Het mannetje moet nu het vrouwtje van eten voorzien terwijl ze zit te broeden. Dit mannetje komt zijn vrouwtje regelmatig wat lekkers brengen in de kast. Rond 7 mei verwachten we jonge meesjes in dit nestje.
Aantal eieren: 10
9 Eitjes
Er zijn inmiddels 9 eitjes gelegd. Plaatje van monique.
Aantal eieren: 9
8 Eitjes
Een plaatje van vanmorgen. We denken dat er 8 eitjes zijn.
Aantal eieren: 8
6 Eitjes
We denken dat er 6 eitjes zijn.
Aantal eieren: 6
Tweede ei
Magriet maakte vanmorgen een plaatje van 2 mooie eitjes.
Elke dag komt er bij het ontwaken een eitje bij tot het legsel compleet is. Hoeveel eitjes zullen het worden?
Aantal eieren: 2
Waarschijnlijk eerste ei
Pimpelmezen zijn goede verstoppers, maar we denken dat vandaag het eerste ei is gelegd.
Aantal eieren: 1
Nestbouw
Omdat de pimpelmezen weer zijn begonnen met nestbouw in deze kast zijn we omgeschakeld van de voercam naar dit kastje. IVM de verbinding kunnen we helaas niet beide online laten.
Er ligt al aardig wat nestmateriaal in. Plaatje gemaakt door Annemieke
13 Jongen vertrokken
Vanmorgen wat na 06:00 uur ging het eerste jong de nestkast uit. Ruim voor acht uur waren dertien jongen vertrokken. Het is vrij zeldzaam, een legsel van 15 eitjes. 10 á 11 eitjes komt het meest voor bij de pimpelmees. Ondanks de koude start zijn er toch dertien uitgevlogen.
Nu we meerdere nestjes volgen van de pimpelmezen lijkt het of ook het voedselaanbod een rol speelt. De onmiddellijke omgeving van deze nestkast bestaat uit een oud bomenbestand van eiken en beuken met daaronder en vlakbij veel lage struiken (struweel). Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Pimpelmees2. Daar staat in de directe omgeving maar één boom en weinig struiken. Wat verderop loopt een bomenrij van essen.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies uitgevlogen: 13
Het gaat goed
Ook hier gaat het goed. De ouders vliegen af en aan met voer. Het zijn er dan ook een heleboel die er gevoerd worden. Het is lastig tellen hoeveel jongen er precies zijn, maar het zijn er in ieder geval minimaal 10.
Aantal jonkies: 10
De eitjes zijn aan het uitkomen
De eitjes zijn aan het uitkomen.
Aantal eieren: 10Aantal jonkies: 5
Vijftien?
Vandaag waren de eitjes even goed in beeld. Hoeveel tellen we er hier?... Vijftien!!!
Opvallend is verder in vergelijk met Pimpelmees 1 en 2 dat de mannen bij deze nesten vaak geen voedsel in de nestkast brengen. Ze roepen de vrouwen van het nest die vervolgens het voedsel buiten de nestkast aangeboden krijgen.
Deze man daar en tegen komt zeer regelmatig zijn vrouwtje wat brengen in de nestkast. Als al deze eitjes in hongerige bekjes veranderen heeft V zijn hulp hard nodig. Maar hij staat nu al zijn mannetje.
Aantal eieren: 15
12 eitjes te zien
Eind van de middag hadden we even zicht op 12 eitjes.
Aantal eieren: 12
Legsel bijna compleet
Als we uitgaan van het feit dat er iedere dag een eitje is gelegd zitten we nu op 12 eitjes. Gemiddeld leggen pimpelmeesjes 7-13 eitjes. Dus dan moet dit legsel wel bijna compleet zijn en zal het broeden beginnen. Hopelijk krijgen we nog een keer goed zicht op de eitjes om te tellen.
Aantal eieren: 12
8 eitjes en voermoment
Als het goed is zijn er 8 eitjes. Vanmorgen liet het mannetje zien dat hij goed voor het vrouwtje kan zorgen als ze straks aan het broeden is. Hij kwam een aantal keer een lekker hapje brengen. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 8
7 eitjes
Vandaag hadden we even mooi zicht op de eitjes. Hier liggen al 7 mooie eitjes. Plaatje gemaakt door Inge
Aantal eieren: 7
Hoeveel eitjes
Het lijkt erop dat hier al meerdere eitjes in het nest liggen. Pimpelmezen zijn goede verstoppers, dus nu is de grote vraag; hoeveel eitjes zijn er?
Aantal eieren: 1
Ook hier nestje gereed
Bij het uitschakelen van de voercamera konden we dit nestkastje met een nestje van de pimpelmeesjes aansluiten.
Voorkomen Jaarvogel. Talrijke broedvogel Net als de koolmees is de pimpelmees een bosvogel die zich heeft aangepast aan onze menselijke omgeving. Ze stellen niet veel eisen aan hun leefomgeving en zijn dan ook in steden en grote plaatsen te vinden in tuinen en parken. Als er maar bomen zijn. Hij broedt ook graag in nestkasten en komt met name in de winter dicht bij huis. Je ziet ze dan bijvoorbeeld bungelend aan pindanetjes of vetbollen. Pimpelmezen zijn behendige buitelaars die zelfs op de dunste takjes nog voedsel kunnen zoeken.
Voedsel Het hoofdvoedsel van de pimpelmees bestaat vooral uit insecten. Bijzonder is dat deze mees, in tegenstelling tot veel andere mezen ook op de grond vangt. In de winter eet de vogel voornamelijk zaden.
Geluid De roep van de pimpelmees klinkt als tsi tsi tsit, de zang is een hoog si si sirrr.
Lengte 10 tot 12 cm
Herkenning
De pimpelmees is door de bonte kleuren een gemakkelijk te herkennen vogel. Hij lijkt een beetje op de koolmees. Toch zijn er duidelijke verschillen. De pimpelmees is een stukje kleiner en heeft een blauwe in plaats van een zwarte kruin. De vogel is ook goed te herkennen aan de witte wangen met de zwarte oogstreep.
Voortplanting
Broedlocatie Pimpelmezen zijn net als koolmezen echte holenbroeders. Ze nestelen graag in natuurlijke holtes in bomen, of in nestkasten. Tijdens strenge winters kan de populatie pimpelmezen meer dan halveren. Om dit verlies te compenseren zijn de legsels vrij groot; de vogel legt per broedsel ongeveer tien eieren. Het nest wordt gebouwd in allerlei soorten holen en bestaat voor een groot gedeelte uit mos. Aan de binnenkant wordt het nest bedekt met een laag zacht materiaal.
Het vrouwtje versieren Aan het eind van het voorjaar en in het begin van de zomer wordt de pimpelmees seksueel actiever, maar vanaf het moment dat de dagen gaan lengen (21 december) begint het mannetje al frequent te zingen. Pimpelmezen zien elkaar anders dan wij ze zien, doordat de groep vogels waar pimpelmezen onder vallen heel goed UV-licht kunnen waarnemen, in tegenstelling tot de mens en de meeste andere dieren. Dit is essentieel voor het vrouwtje om het mannetje te kiezen waar zij de voorkeur aan geeft. Het gekleurde petje is hierbij het belangrijkste deel van het mannetje dat indruk moet maken bij het vrouwtje. UV-gevoeligheid is belangrijk om op deze manier toch onzichtbaar te blijven voor roofdieren aangezien zij net als de mens geen UV-licht kunnen waarnemen. Voor vrouwtjespimpelmezen speelt natuurlijk ook het bewijs dat een mannetje voor haar kan dansen, zingen en voeren een belangrijke rol in de selectie. Wanneer een koppeltje pimpelmezen elkaar heeft gevonden blijven zij gedurende 1 tot 2 nestjes bij elkaar en nemen ze beide de verantwoordelijkheid voor het voeren van de jongen. Het is echter niet vreemd als het koppeltje het zelfde nest jaren achter elkaar samen gebruikt of dat het nest wordt overgenomen door één van hun jongen.
Eieren en broeden Wanneer een stel pimpelmezen geselecteerd heeft waar zij kunnen broeden markeren zij dit met verse snavelmarkeringen rondom de opening. Het koppel zal hierna beginnen met de bouw van het nest. Dit nest bevat meestal de voor de hand liggende onderdelen: mos, haren, veren, bladeren, takjes en ander zacht materiaal. Wanneer het nest klaar is zal het vrouwtje beginnen met het leggen van één ei per dag. Tot een hoeveelheid van ongeveer 10 eitjes zal het vrouwtje nog niet beginnen met broeden. Tijdens het broeden zal het mannetje de taak op zich nemen zijn vrouwtje te voeren. Na twee weken komen de eitjes uit waarna beide ouders de jongen zullen voeren. Om ervoor te zorgen dat roofdieren niet doorhebben waar zich een nest bevindt zullen de ouders zowel de ontlasting van de jongen, die in een speciaal zakje zit, als de eierschalen ver van het nest brengen. Twintig dagen na uitkomst kunnen de jongen het nest verlaten.
Sprundel (Noord Brabant) Deze nestkast hangt sinds 2016 aan een oude eik op een hoogte van 4 meter boven de grond. De invliegopening is gericht op het oosten in de schaduw en beschutting van het bladerdak van deze monumentale boom. Deze maakt deel uit van een laan met aan weerzijde soortgelijke bomen De laan heeft een lengte van bijna 60 meter.
Biotoop
Half open landschap.
De Nestkast
De nestkast is speciaal gemaakt door het NestkastLIVE team zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. Er is hier gekozen voor een zijaanzicht waarbij de invliegopening niet zichtbaar is.
Deze nestkast heeft een invliegopening van 27 mm. Daarmee is deze nestkast onder andere geschikt voor de pimpelmees.(Door de kleine opening is hij niet geschikt voor de koolmees).