Met regelmaat is er een pimpelmezen paartje in en bij de kast te vinden. Zou er interesse zijn voor een nestje? Plaatje gemaakt door Tuss
Slaper
We ontdekte dat er een pimpelmees in de nestkast slaapt Dis is de camera weer live
Uitgevlogen
De jongen zijn vandaag uitgevlogen
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Nr 2
Net voor vertrek een foto van het tweede vertrekkende jong
Aantal jonkies uitgevlogen: 2Aantal jonkies: 2
Nr 1
Om 11:57 uur vloog het eerste jong uit
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 3
Grote rups
Er werd een grote rups gebracht en dan denk je dat gaat nooit lukken maar onderschat die kleintjes niet hij ging gewoon naar binnen!!
Aantal jonkies: 4
Waar blijven de poepjes?
De jongen groeien al aardig. Nu de jongen nog zo klein zijn verteren ze hun voedsel nog volledig Daarom eten de ouder de poepzakjes vaak nog op. Zo worden alle voedingstoffen van de gebrachte buit benut. Zodra de maagjes alles verteren gaan de luiers naar buiten
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 6
Eerste jong
Het eerste jong is uit het ei. Hoeveel gaan er volgen
Aantal eieren: 8Aantal jonkies: 1
Broedvlek
We zien bij dit vrouwtje regelmatig de broedvlek goed in beeld, omdat ze een diep nestje heeft. Om het broedproces optimaal te laten verlopen heeft moeder natuur de broedvlek bedacht: een deel van de huid op de buik dat onder invloed van hormonen aan het begin van de eileg zijn veren verliest. Deze extra goed doorbloede, kale plek stelt de vogel in staat de eieren optimaal te verwarmen.
Aantal eieren: 9
Aftellen maar
Het gaat opschieten. Nog een paar dagen en dan kunnen we kuukjes verwachten.
Aantal eieren: 9
Broeden begonnen
Als we uitgaan van het normale ritme met iedere dag een eitje liggen zijn er nu 9 eitjes. Het broeden is begonnen.
Aantal eieren: 9
Vijfde ei
Vanmorgen kwam er weer een eitje bij. Plaatje gemaakt door Valka
Aantal eieren: 5
Vierde ei
Vanmorgen is het vierde eitje gelegd
Aantal eieren: 4
Derde ei
Vanmorgen is het derde ei gelegd
Aantal eieren: 3
Eerste ei
Vanmorgen is om 06:14 uur het eerste eitje gelegd.
Aantal eieren: 1
Gereed voor eitjes?
V sliep al in de nestkom vannacht. We moeten ook hier op gaan letten in de vroege ochtend. Er kan zomaar een eitje komen.
Nestbouw
De pimpelmezen zijn er eindelijk uit. In deze nestkast wordt sinds een paar dagen aan een nestje gebouwd.
Interesse?
De interesse lijkt gewekt voor een nestje in deze kast. De pimpelmezen waren overdag ook af en toe in de kast te zien en er is al wat nestmateriaal binnen gebracht. Op het plaatje zie je 1 van de pimpelmezen die checkt of de kast geschikt is voor een nestje of om het nestmateriaal goed te leggen. Dit zullen we tijdens de nestbouw ook vaak zien om de nestkom te vormen. Plaatje gemaakt door MILANTJE.
Slaper
Dat pluizige bolletje is een pimpelmees die graag op hoogte slaapt. Iedere nacht word hier nog steeds geslapen.
Slaper
Ook hier weer een slapende pimpelmees
Uitgevlogen
De jongen zijn uitgevlogen!! Zie ook het filmpje
Aantal jonkies uitgevlogen: 7
Kleintjes worden groot
Ouders vliegen af en aan en de jongen groeien hard ze beginnen al aardig op hun ouders te lijken. Er blijken genoeg rupsjes te zijn in de bomen hier vlakbij. Dat is beter dan vorig jaar. We kunnen vanaf nu ook even buiten mee kijken.
Aantal jonkies: 7
Kuukjes
De eitjes zijn uitgekomen.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 6
zeven eitjes en broeden begonnen
Er zijn tussen 6.00 uur en 6.30 uur de afgelopen dagen eitjes gelegd. Met een eindtotaal van 7 eitjes. Het broeden is nu begonnen. Broedtijd is ongeveer 12 dagen. Plaatje gemaakt door Valka.
Aantal eieren: 7
Vier eieren
Er zijn minimaal 4 eitjes.
Aantal eieren: 4
Eerste ei
De pimpelmezen zijn toch terug gekomen naar deze nestkast en vandaag werd waarschijnlijk het eerste eitje gelegd. Ze kunnen het goed verstoppen, dus het blijft nog een beetje gissen tot we goed zicht krijgen op de eitjes. Ondertussen wordt er ook nog steeds aan het nestje gewerkt. Plaatje gemaakt door claumoty.
Aantal eieren: 1
Andere nestplaats
Wet was ons al opgevallen dat pimpelmezen vaak op meerdere plekken aan de nestbouw beginnen. Zo ook hier. De eerste plek waar ze begonnen was in deze kast. een dag of twee later begon het slepen in Koolmeeskast1 Maar ook daar stopte het Het vrouwtje was gestart met bouwen op de vijfde verdieping Waarschijnlijk is ze daar definitief doorgegaan.
De camera gaat binnenkort naar Offline
Bouw gestopt
De nestbouw lijkt te zijn gestopt. De pimpelmezen zijn vermoedelijk naar een andere nestkast verhuist.
Nestbouw
De pimpeltjes zijn begonnen het bouwen van hun nest. Zullen ze deze keer wel hier door bouwen? Of gaan ze weer verhuizen naar de koolmezen kast waar ze de afgelopen 2 jaar hebben gebroed. Dat gebeurde vorig jaar.
Geen slaper meer
Door de strijd tussen de twee pimpelmezen op de 13de durft het meesje dat hier sliep hier nog niet terug te keren om te slapen Ook zijn of haar rivaal vindt het toch wat te onveilig hier te gaan slapen Elke avond komt er wel meesje even kijken maar gaat toch weer weg. Zal hij of zij het over een paar dagen weer aan durven?
Herrie
17:53 uur melde monique; 'ruzie tussen twee pm'
Er was herrie in de tent. Een andere pimpelmees had ook zijn zinnen op deze slaapplaats gezet en dat werd ruzie
Slaper
Vanavond ondekten we een slaper in de nestkast
Geen activiteit boomhommes meer
Via de bewegingdetectie bleek dat er een vliegverkeer meer was in en uit de nestkast. Het boomhommelnest bleek verlaten. Een werkster zat dood in het nest. Bij het leegmaken vonden we het nest halverwegen in het nest van de pimpelmezen (Foto) Daarop zijn de wasse tonnetjes te zien. Er was geen koninging te vinden
Nestkast schoongemaakt
Bij het leegmaken van de nestkast waren de resten van het pimpelmeesjes nog te vinden samen met twee eitjes. een klein stukje er onder zat het nest van de boomhommel.
Wat zien we
Waarschijnlijk zien we nu dagelijks een koningin die stuifmeel aanvoert naar haar nieuw gestarte kolonie.
Ze verzamelt stuifmeel dat ze opslaat in een potje van was. Bovenop het stuifmeel in het potje worden de eerste eitjes gelegd. Zodra er larfjes uitkomen eten ze van het stuifmeel in het waspotje. De koningin voert bij met nectar en voert ook stuifmeel aan. Na +/- tien dagen verpoppen de larven. Twee weken later komen er nieuwe hommels uit de poppen. Dit zijn werksters (vrouwelijke hommels die geen eitjes leggen.) Ze zijn kleiner dan de koningin. De werksters helpen bij het verzorgen van het broed en bij het verzamelen van nectar en stuifmeel. De koningin komt nu zelf niet meer uit de kast.
Als we er even van uit gaan dat de eerste van deze maand er al larfjes waren moeten we rond de 24ste de eerste werksters gaan zien.
Nieuwe staat
Op de foto een hommel die naar binnen komt met stuifmeel aan de achterpoten en vertrekt (inzet rechts) zonder stuifmeel.
Hieronder zijn drie soorten beschreven Nu maar eens duiden welke soort het is. De aardhommel, tuinhommel of de boomhommel.
De koningin verlaat meestal in februari/maart haar overwinteringsplek. Ze laaft zich dan aan de nectar uit de eerste voorjaarsbloemen. Als ze voldoende opgeknapt is gaat ze op zoek naar een geschikte plek om haar kolonie (Hommel staat) te stichten. Dat kan een oud muizenhol zijn, maar ook een spouwmuur met isolatiemateriaal.Ze verzamelt eerst veel stuifmeel dat ze opslaat in een potje van was. Die was maakt ze met klieren in haar achterlijf. Bovenop het stuifmeel in het potje worden de eerste eitjes gelegd. Een tweede waspotje vult ze met nectar. Een voorraadje waar ze van kan eten bij slecht weer. Zodra er larfjes uitkomen eten ze van het stuifmeel in het waspotje. De koningin voert bij met nectar en voert ook stuifmeel aan. Na +/- tien dagen verpoppen de larven Twee weken later komen er nieuwe hommels uit de poppen. Dit zijn werksters (vrouwelijke hommels die geen eitjes leggen.) Ze zijn een kleiner dan de koningin. De werksters helpen bij het verzorgen van het broed en bij het verzamelen van nectar en stuifmeel. De koningin komt nu zelf niet meer uit de kast. De hommels die je in het latere voorjaar en de vroege zomer in je tuin ziet, zijn dus allemaal werksters. De kolonie kan in de loop van het seizoen uitgroeien tot honderden hommels.
Herken de aardhommel: Op het borststuk en achterlijf een gele band. Witte punt aan het achterlijf. Lijkt erg op de veldhommel, die citroengele in plaats van okergele strepen heeft.
Tuinhommel
De tuinhommel (Bombus hortorum) komt algemeen voor in tuinen, weiden, boomgaarden, parken en lijkt op de aardhommel, maar zowel het voorste als het achterste deel van het borststuk zijn geel behaard. (Bij de aardhommel is alleen het voorste deel geel). Het voorste stuk van het achterlijf is geel, het tussenstuk zwart en het einde is wit behaard. Een enkele keer ontbreken de gele banden en is de hommel op het witte achterlijfspuntje na zwart behaard. De veenhommel (Bombus jonellus) lijkt veel op de tuinhommel, maar is kleiner, heeft een bollere vorm, een kortere kop en een veel kortere tong. De tuinhommel heeft een lange tong. Het nest zit op of net in de grond, maar ze nestelen ook graag in vogel- en muizennesten, stallen, schuren en zolders. Een volgroeide kolonie bestaat uit zo'n 50 tot 100 werksters. De tuinhommel is te vinden op planten met een diepe bloemkroon (lipbloemen en vlinderbloemen), zoals rode klaver, monnikskap, distel, tuinboon en kamperfoelie. De koningin is 18-26, de werkster 11-16 en het mannetje 13-15 mm lang. De vleugels van de koningin zijn groot met een maximale spanwijdte van 40 mm. De spanwijdte van de werksters is 30 mm. De nestzoekende koninginnen zijn te zien van maart tot midden mei, de werksters van begin mei tot eind juli en de jonge koninginnen en mannetjes van eind juni tot eind juli met een tweede generatie tot september. De koninginnen uit het eerste nest beginnen hetzelfde jaar nog met een nieuw nest. Uit dit nieuwe nest komen de koninginnen die gaan overwinteren.
Boomhommel
De boomhommel (Bombus hypnorum) is een vrij grote soort hommel en is veel in tuinen en parken te vinden. Oorspronkelijk was de hommel echter alleen een bosbewoner. Het borststuk is oranje-bruin gekleurd en het achterlijf zwart met een witte punt. Boomhommels verblijven vaak in nestkasten. Bij warm weer zorgt een hommel in de nestkastopening voor ventilatie door de vleugels snel te bewegen. Een volgroeide kolonie van de boomhommel bestaat uit zo'n 80 tot 400 werksters. De koningin is 18-22, de werkster 8-18 en het mannetje 14–16 mm lang. De nestzoekende koninginnen zijn te zien van midden februari tot eind april, de werksters van begin april tot midden augustus en de jonge koninginnen en mannetjes van eind mei tot eind augustus. De mannetjes kunnen op het voorstuk van het achterlijf ook oranje-bruin gekleurd zijn. De mannetjes blijven net zo lang voor de nestopening rondvliegen totdat er een jonge koningin naar buiten komt, waarna direct paring plaatsvindt.
Ouders blijven weg
Het nest met jongen is duidelijk opgegeven door de ouders. Iets dat we nog niet eerder hebben waargenomen. Wel hebben we een keer gezien dat een vrouwtje niet meer terug kwam toen de eitjes net uitgekomen waren. Ze kan toen ten prooi gevallen zijn aan bijvoorbeeld de sperwer, of steenuil.
In dit geval lijken de ouders een bewuste keuze gemaakt te hebben om hun jongen op te geven.
In de steek laten als strategie
Van koolmezen is bekent dat ze soms hun jongen in de steek laten.
Drs. Nanette Verboven van het Nederlands Instituut voor Oecologie Heeft hier onderzoek naar gedaan Zij concludeert hieruit, dat koolmezen alleen hun nest verlaten als het grootbrengen ervan weinig kans van slagen heeft of uiteindelijk weinig lijkt op te leveren. Koolmezen die hun nest in de steek hebben gelaten kunnen het opnieuw proberen later in het broedseizoen, of in het daaropvolgende jaar. Het is daarom mogelijk dat koolmezen op de lange duur juist meer gezonde jongen grootbrengen door te stoppen met de huidige broedpoging en aan een nieuwe te beginnen. Het lijkt er dus op dat koolmezen een strategische beslissing nemen als ze hun jongen verlaten. Lees hier het hele verhaal
Ook bij deze pimpelmezen lijkt het veel op bovenstaande. Zaken die in de natuur veel vaker voorkomen en bij vogels de normaalste zaak van de wereld zijn. Nu een keer voor het oog van de camera.
Vier jongen
Er zijn zeker vier jongen
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Kuuk!
Er waren inmiddels 5 eitjes gespot Vogelvriendin zag om 13:46 het eerste jong Foto gemaakt door Omavankevin (14:24 uur)
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 1
4 eitjes
Vandaag was er zicht op 4 eitjes Er zijn er dus zeker 4
Aantal eieren: 4
Een eitje!!
Er is zeker 1 eitje
Aantal eieren: 1
Ook hier een nestje
We zagen dat in deze nestkast activiteit was. En ja hoor een nestje.
Een slaper
Tijdens de wintermaanden worden nestkastjes ook vaak gebruikt om in te slapen. Lekker droog en beschut. Zo ook hier een pimpelmees. Deze slaapt graag bovenin het kastje.
Storing
We hebben een storing in de bekabeling, maar omdat deze vlak naast het nest van de Turkse Tortel zit kunnen we deze nu niet gelijk verhelpen. We moeten dus even geduld hebben.
Een slaper
Tijdens de wintermaanden worden nestkastjes ook vaak gebruikt om in te slapen. Lekker droog en beschut. Zo ook hier een pimpelmees. Deze slaapt graag bovenin het kastje.
Slaper
Vandaag voor het eerst weer een slaper in het nestkastje.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6
Vertrokken!!
De Jongen zijn vertrokken!!
22-05 om 13:26, 27 en 29 uur verlieten de eerste drie het nest om 16:42 en 43 uur gevolgd door nr vier en vijf. Het laatste jong vertrok vanmorgen vroeg om 06:35 uur het nest. Zie ook het filmpje
Aantal jonkies uitgevlogen: 6
Het gaat goed
Het gaat goed met de jongen. Ze beginnen steeds meer op hun ouders te lijken. En die hebben het druk om al dat kroost te voeren. Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 6
Ik worstel en kom boven
De pimpeltjes zijn inmiddels instaat uit de diepe nestkom te komen. En.. we tellen er nog steeds zes. De beide ouders vliegen af en aan. Ook M zet zijn beste pootje voor. Vanuit de boomtop horizontaal op vijf hoog de nestkast in. Zo zien we ze hier vliegen op weg om rupsjes te zoeken en af te leveren.
Aantal jonkies: 6
Ze groeien hard
De jongen zijn nu ruim een week oud en groeien goed. Ze komen steeds meer boven het nestje uit.
Aantal jonkies: 6
Zes bekkies
Er zijn minstens 6 jongen over in het nestje.
Aantal jonkies: 6
Mannetje nu ook vaker in de kast
Het mannetje staat hier ook echt z'n mannetje en neemt zijn taak als vader wel serieus. Hij komt regelmatig in de kast voer brengen. Dat is wel een verschil met pimpelmees1. We gaan er op de gok maar even van uit dat alle eitjes zijn uitgekomen.
Aantal jonkies: 10
De eitjes zijn aan het uitkomen
De eitjes zijn aan het uitkomen. We kunnen niet goed in het nestkommetje kijken, dus het is lastig te zien hoeveel er uit het ei gekropen zijn.
Aantal eieren: 7Aantal jonkies: 3
Mooi vogeltje is het
Vrouwtje poseerde even voor de foto vanmiddag ;-) Wat is het toch een mooi vogeltje.
Aantal eieren: 10
Broeden begonnen
Het broeden is begonnen. Zo rond 2 mei kunnen we kleine pimpelmeesjes verwachten. We gokken dat er 10 eitjes zijn.
Aantal eieren: 10
Spreeuw op bezoek
Vanmorgen kwam een spreeuw even een kijkje nemen. Uiteraard kon die niet binnen komen. Daarvoor is de opening te klein. We gokken dat er 10 eitjes zijn.
Aantal eieren: 10
8 eitjes?
Aangezien we geen goed zicht hebben op het totaal aantal eitjes blijft het een beetje een gok. Maar als alles hier gaat volgens het boekje zijn er nu 8 eitjes.
Aantal eieren: 8
Vier eitjes
Als het goed is zijn er nu 4 eitjes.
Aantal eieren: 4
Derde ei
Vandaag werd het derde eitje gelegd.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vandaag kwam er een tweede eitje bij.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Ook hier werd er vandaag een eitje gelegd. De eileg is begonnen! Pimpelmezen leggen iedere dag een ei tot een legsel van 7-13 eitjes.Plaatje van monique
Aantal eieren: 1
Nestje zo goed als klaar
De pimpelmezen zitten in de laatste fase van de nestbouw en zijn (bijna) klaar. Het nestje wordt dan afgewerkt met zacht materiaal zoals haartjes en veertjes. Daarna kan de eileg beginnen. Zie ook het filmpje nestbouw.
Nestbouw in volle gang
De pimpelmezen hebben het er maar druk mee. Er moet toch best een hoop materiaal de kast in gesleept worden om een mooie nestje te kunnen maken. Wat zit de natuur toch prachtig in elkaar.
Bouwactiviteiten
Er werd al een tijdje in deze kast geslapen door een pimpelmees, maar de meesjes hebben de kast ook geschikt bevonden als nestlocatie. Ze zijn gestart met de bouw van een nestje.
Voorkomen Jaarvogel. Talrijke broedvogel Net als de koolmees is de pimpelmees een bosvogel die zich heeft aangepast aan onze menselijke omgeving. Ze stellen niet veel eisen aan hun leefomgeving en zijn dan ook in steden en grote plaatsen te vinden in tuinen en parken. Als er maar bomen zijn. Hij broedt ook graag in nestkasten en komt met name in de winter dicht bij huis. Je ziet ze dan bijvoorbeeld bungelend aan pindanetjes of vetbollen. Pimpelmezen zijn behendige buitelaars die zelfs op de dunste takjes nog voedsel kunnen zoeken.
Voedsel Het hoofdvoedsel van de pimpelmees bestaat vooral uit insecten. Bijzonder is dat deze mees, in tegenstelling tot veel andere mezen ook op de grond vangt. In de winter eet de vogel voornamelijk zaden.
Geluid De roep van de pimpelmees klinkt als tsi tsi tsit, de zang is een hoog si si sirrr.
Lengte 10 tot 12 cm
Herkenning
De pimpelmees is door de bonte kleuren een gemakkelijk te herkennen vogel. Hij lijkt een beetje op de koolmees. Toch zijn er duidelijke verschillen. De pimpelmees is een stukje kleiner en heeft een blauwe in plaats van een zwarte kruin. De vogel is ook goed te herkennen aan de witte wangen met de zwarte oogstreep.
Voortplanting
Broedlocatie Pimpelmezen zijn net als koolmezen echte holenbroeders. Ze nestelen graag in natuurlijke holtes in bomen, of in nestkasten. Tijdens strenge winters kan de populatie pimpelmezen meer dan halveren. Om dit verlies te compenseren zijn de legsels vrij groot; de vogel legt per broedsel ongeveer tien eieren. Het nest wordt gebouwd in allerlei soorten holen en bestaat voor een groot gedeelte uit mos. Aan de binnenkant wordt het nest bedekt met een laag zacht materiaal.
Het vrouwtje versieren Aan het eind van het voorjaar en in het begin van de zomer wordt de pimpelmees seksueel actiever, maar vanaf het moment dat de dagen gaan lengen (21 december) begint het mannetje al frequent te zingen. Pimpelmezen zien elkaar anders dan wij ze zien, doordat de groep vogels waar pimpelmezen onder vallen heel goed UV-licht kunnen waarnemen, in tegenstelling tot de mens en de meeste andere dieren. Dit is essentieel voor het vrouwtje om het mannetje te kiezen waar zij de voorkeur aan geeft. Het gekleurde petje is hierbij het belangrijkste deel van het mannetje dat indruk moet maken bij het vrouwtje. UV-gevoeligheid is belangrijk om op deze manier toch onzichtbaar te blijven voor roofdieren aangezien zij net als de mens geen UV-licht kunnen waarnemen. Voor vrouwtjespimpelmezen speelt natuurlijk ook het bewijs dat een mannetje voor haar kan dansen, zingen en voeren een belangrijke rol in de selectie. Wanneer een koppeltje pimpelmezen elkaar heeft gevonden blijven zij gedurende 1 tot 2 nestjes bij elkaar en nemen ze beide de verantwoordelijkheid voor het voeren van de jongen. Het is echter niet vreemd als het koppeltje het zelfde nest jaren achter elkaar samen gebruikt of dat het nest wordt overgenomen door één van hun jongen.
Eieren en broeden Wanneer een stel pimpelmezen geselecteerd heeft waar zij kunnen broeden markeren zij dit met verse snavelmarkeringen rondom de opening. Het koppel zal hierna beginnen met de bouw van het nest. Dit nest bevat meestal de voor de hand liggende onderdelen: mos, haren, veren, bladeren, takjes en ander zacht materiaal. Wanneer het nest klaar is zal het vrouwtje beginnen met het leggen van één ei per dag. Tot een hoeveelheid van ongeveer 10 eitjes zal het vrouwtje nog niet beginnen met broeden. Tijdens het broeden zal het mannetje de taak op zich nemen zijn vrouwtje te voeren. Na twee weken komen de eitjes uit waarna beide ouders de jongen zullen voeren. Om ervoor te zorgen dat roofdieren niet doorhebben waar zich een nest bevindt zullen de ouders zowel de ontlasting van de jongen, die in een speciaal zakje zit, als de eierschalen ver van het nest brengen. Twintig dagen na uitkomst kunnen de jongen het nest verlaten.
Deze nestkast hangt sinds 2016 op een balkon in Alphen a/d Rijn. Dat is best bijzonder, want de kast hangt op de 5e etage en dus duidelijk hoger dan het advies van 2 meter boven de grond. De invliegopening is gericht op het Westen in de schaduw en beschutting van het balkon.
Biotoop
Stad/park.
De Nestkast
De nestkast is ontworpen door het NestkastLIVE team zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. Er is hier gekozen voor een zijaanzicht waarbij de invliegopening net zichtbaar is.
Deze nestkast heeft een invliegopening van 27 mm. Daarmee is deze nestkast onder andere geschikt voor de pimpelmees.(Door de kleine opening is hij niet geschikt voor de koolmees).