Tijdens de wintermaanden worden nestkastjes ook vaak gebruikt om in te slapen. Lekker droog en beschut. Zo ook hier een pimpelmees.
Camera off-line
De camera is off-line gegaan. Binnenkort wordt het kastje schoongemaakt. Deze pagina verhuist over enkele dagen naar Het tabje "Offline"
Aantal jonkies uitgevlogen: 1
Nr.2 heeft het niet gered
V is na het uitvliegen nog twee keer wezen voeren. Het jong bleef stilletjes in de nestkast zitten. Luid bedelen om voedsel is op zo'n moment van levensbelang. Ook bij uitgevlogen jongen is het zaak om van je te laten horen als je honger hebt. Dan wordt je gevoerd. Het bleek uiteindelijk te zwak en om 14:06 uur is het jong doodgegaan in het nestkommetje.
Ondanks alle inspanning van V is het gelukt één kuikentje naar buiten te krijgen. De bijdrage van M leek minimaal. Zo zien we na jaren dat er best veel nestjes mislukken of deels mislukken. Het waarom is een vraag die ons allen dan bezig houd.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1
Nr.1 uitgevlogen
Het eerste jong is uitgevlogen. Op de foto het tweede jong dat door één van de ouders wordt gevoerd.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 1
Nog twee over
Nog twee jongen zijn er over. Ze tonen fit, en zo nu en dan worden er al wat vliegoefeningen gedaan om de vleugel spieren te trainen. Zie ook het filmpje "Twee"
Aantal jonkies: 2
Nog 3 jonkies
De jonge pimpelmeesjes zijn nog met 3. Hiervan is er 1 nog wat kleiner waardoor deze regelmatig "ondergesneeuwd" wordt door de andere 2. Hopelijk gaat deze het ook redden. Ze zijn inmiddels alweer 2 weken oud en ze beginnen steeds meer op echte pimpelmeesjes te lijken.
Aantal jonkies: 3
V zet door
Het is V gelukt om de twee kadavertjes uit het nest te krijgen. Een prestatie op zich. Het koste haar wel erg veel moeite. Tocht geeft ze niet op en uiteindelijk lukt het haar na div pogingen. De manier waarop ze het doet is wellicht bizar voor sommigen maar ook bijzonder. Ze haalt deels de ingewanden eerst uit het lijfje om het kleiner en lichter te maken. Normaal vliegen de jongen na ongeveer 16 dagen uit.In 2015 was dit overigens 20 dagen. Over ongeveer 6 dagen is het tijd om uit te vliegen tenzij er toch een achterstand is. zo'n twee/drie dagen voor het uitvliegen de vliegoefeningen. On de vleugel spieren te trainen. Er is dus nog steeds kans dat een aantal jongen het gaan redden. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 4
Nog vier jongen
Afgelopen nacht bleef V niet bij de jongen. Dit is niet zoals het normaal gaat. Dan blijft V bij de jongen in de nacht. De jongen zijn al niet meer helemaal kaal en hebben de nacht overleeft. Tegen de verwachting in werd er gewoon weer gevoerd vandaag. Op het moment van schrijven 21:56 uur is V er nog niet. Het lijkt er op dat ze niet bij de jongen zal zijn komende nacht. Morgen een mooie dag dus wellicht een boost in de groei en het prooiaanbod.
Aantal jonkies: 4
Eén jonkie heeft het niet gered
Eén van de jonge meesjes heeft het helaas niet gered. Ouders hebben geprobeerd het dode jong te verwijderen uit de kast, maar dit is tot op heden niet gelukt. Hopelijk redden de andere 7 het wel.
Aantal jonkies: 7
Druk
Het is een drukke tijd voor de pimpelmezen. Van licht tot schemer voedsel zoeken en aanvoeren. Mooi is te zien dat ze de grote van de prooi aanpassen aan de grote van de bekjes. Toen de jongen net uit het ei waren kwamen ze met kleine rupsjes aan. Nu zijn de aangevoerde prooien al een stukje groter. Op de terugweg gelijk een luiertje mee, wel zo efficiënt.
De ontlasting van meesjes zit in een soort zakje, op de foto goed te zien, vandaar dat er ook wel poepzakje wordt gezegd.
Pimpelmezen zijn nuttig voor de mens omdat ze de bladeren van fruitbomen in boomgaarden ontdoen van rupsjes en dergelijken. Op die manier vormen ze een biologische bestrijding van o.a ook bladluizen. Mede daarom ook in onze siertuinen een geziene gast.
Aantal jonkies: 8
Minimaal 7 jonge pimpels
Er zijn minimaal 7 jonge pimpelmeesjes, misschien zelfs 8. Ze zijn zo beweegelijk dat het lastig tellen is. Opvallend is dat we dit seizoen man en vrouw nauwelijks samen in de kast zien waardoor het lijkt dat man niet aanwezig is. Dit was voorgaande jaren duidelijk anders. 2 Dagen terug hebben we er buiten de kast op gelet en waren ze wel beide aanwezig. Aangezien het met deze 7 jongen ook nog steeds goed gaat lijkt het erop dat ze gewoon allebei een rol hebben in het voeren. We wachten af en kijken mee hoe het verder gaat. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 7
Er zijn jongen
Vannacht en vanmorgen zijn de eerste eitjes uitgekomen. Er zijn minimaal 6 jongen. Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 6
Spannend
Het is spannend, want de eitjes kunnen vanaf nu ieder ogenblik gaan uitkomen. Nu zijn ze allemaal nog heel.
Aantal eieren: 8
Mannetje is er wel en broeden maar
We waren ons een beetje zorgen aan het maken, omdat we het mannetje niet zagen voeren. Maar vandaag waren ze toch echt een paar keer samen in de kast, dus hij is nog wel aanwezig. Hij kwam dan het vrouwtje voeren.
Het vrouwtje zit rustig te broeden. We hopen maar dat alles goed gaat. Door de aanhoudende kou komt de lente niet zo goed op gang en dat kan gevolgen hebben voor het broedseizoen. Zo rond 8 mei kunnen we jonkies verwachten.
Aantal eieren: 8
Minimaal 8 eitjes
Vandaag kregen we zicht op minimaal 8 eitjes.
Aantal eieren: 8
Minimaal 6 eitjes
Vanmiddag om 14.47 uur waren er even 6 eitjes te zien. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 6
Minimaal 5 eitjes
Vanmorgen vroeg waren er even 5 eitjes te zien. Dus er zijn minimaal 5 eitjes nu. Als we uitgaan dat er op de 17e 3 eieren waren en ze iedere dag een eitje heeft gelegd, zouden het er nu 9 kunnen zijn.
Aantal eieren: 5
Hoeveel eitjes zullen er zijn?
Dat er eitjes zijn weten we, maar de grote vraag blijft nog steeds hoeveel. Pimpelmezen dekken het nestje meestal goed af zodat we de eitjes niet kunnen zien. Als we uitgaan dat er op de 17e 3 eieren waren en ze iedere dag een eitje heeft gelegd, zouden het er nu 7 kunnen zijn.
Aantal eieren: 3
3 eitjes
Tot onze grote verrassing werden er vanmorgen ineens 3 eitjes zichtbaar. Deze stiekeme pimpelmees was al begonnen met de eileg. Er zijn dus al minimaal 3 eitjes.
Pimpelmezen leggen iedere dag een eitje tot een hoeveelheid van ongeveer 10 a 11 eitjes. Daarna als het legsel compleet is zal het vrouwtje gaan broeden.
Aantal eieren: 3
Bijna klaar
Het lijkt nu te gaan opschieten. De afgelopen dagen is het hard gewerkt aan het nestje. Deze is nu bijna klaar. Zie ook het filmpje waarop 3x zo snel van 4-9 april de nestbouw wordt getoond.
Slepen
Het lijkt er op dat de pimpelmezen een nestje gaan bouwen. Ze zijn begonnen met slepen. Zie ook het filmpje. Hierop is ook te zien dat het kastje getest wordt of het formaat goed is zodat er een nestkommetje gevormd kan worden.
Voorjaarsschoonmaak
Het was vandaag goed weer voor een voorjaarsschoonmaak zo dacht deze pimpelmees. Alle poepjes werden verwijderd en de opening van de nestkast werd ook nog even goed gemarkeerd. Dit doen ze om andere mezen te laten weten dat de kast bezet is. Het ziet er al met al weer goed uit en alles wijst erop dat de pimpelmezen ook dit jaar weer voor deze kast hebben gekozen. Zie ook het filmpje.
Samen in de kast
Naast de vaste slaper 's nachts wordt overdag deze nestkast ook met grote regelmaat bezocht door de pimpelmezen. Gisteren kwamen ze even samen in de kast. Ook werd de invliegopening gemarkeerd. Er wordt duidelijk al gekeken naar een geschikte locatie voor het broedseizoen straks. Zie ook het filmpje.
Alle meesjes compleet
Al onze vaste "slaap" meesjes zijn de jaarwisseling gelukkig veilig en goed doorgekomen. Alle kasten zijn weer als vanouds bezet om de nacht door te brengen.
Wij vinden het vuurwerk vaak allemaal mooi etc, maar voor de dieren is het een groot drama. Zij rekenen niet op dit vuurwerk en schrikken zich rot. Als reactie op al dat vuurwerk gaan er bijvoorbeeld ook veel vogels de lucht in. De reactie van vogels op vuurwerk wordt onderzocht en daarvoor is een speciaal radar geplaatst. Bekijk zelf de reactie van de vogels op het vuurwerk op deze site. http://horizon.science.uva.nl/fireworks/
Vertrokken
De drie overgebleven jongen vlogen net na het middag uur uit. Zie ook het filmpje.
Het nestkastje wordt einde van deze week weer schoon gemaakt.
Ook buiten het broedseizoen kun je van de pimpelmezen genieten. Het is een van de meest bekende gasten op de voerplaatsen in de tuin. Veel Pimpels blijven echter in de bossen, waar ze soms grote groepen vormen.
Zulke groepen kunnen uit wel 100 vogels bestaan. Een bijzonder leuk gezicht om die door het bos te zien trekken, dan weer stil en ijverig aan takken peuterend, dan weer luidruchtig roepend. Ze lijken een speciale voorkeur te hebben voor Lariksen, waar tientallen Pimpelmezen in één boom kunnen hangen, druk foeragerend.
Extra leuk is dat vaak andere soorten worden 'meegezogen' in zulke groepen. Je kunt er, afhankelijk van het type bos en de ligging binnen Nederland, alle mezensoorten verwachten, naast Goudhaantjes, Boomkruipers en een enkele Kleine Bonte Specht.
Bron: Sovon
Aantal jonkies uitgevlogen: 3
Pimpelmees alarm
Nog drie jongen, deze lijken fit en maken goede kans uit te vliegen. Het oefenen van de vleugeltjes is begonnen. Hierna zullen ze al snel gaan gat hangen waarna ze uitvliegen.
Vanmorgen lieten de ouders hun alarmroep horen, als teken van dreigend gevaar. De jongen zaten muisstil in het nest. Na een aantal minuten kwam één van de ouders weer voeren. Een teken dat het gevaar was geweken waarna begonnen de bedel roepjes weer. Wel handig als je straks naar buiten moet waar aan alle kanten gevaar dreigt
Aantal jonkies: 3
Nog 4 jongen
Nog 4 jongen. We vermoeden dat de jongen te maken hebben (gehad) met een ziekte of iets dergelijks waaraan een deel van de jongen is doodgegaan en we er nu nog 1 hebben met in ieder geval een probleem aan het rechteroogje. Deze zit nog dicht. Verder oogt deze jonge pimpel wel actief en zorgt hij of zij wel dat er ook gegeten wordt. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 4
Wat een drukte
Het lijkt gelukkig met de overgebleven 6 jonkies goed te gaan. De ouders hebben het er maar druk mee. Alle bekjes volproppen en luiertjes wegbrengen. En ondertussen groeit het kroost lekker door. Ze zijn nu 10 dagen oud.
Aantal jonkies: 6
Gaat het wel goed?
Vandaag zagen we nog maar 7 actieve jonkies in het nest. Gaat het wel goedkomen hier? We hopen natuurlijk van wel, maar als er 3 dood zijn in zo'n korte tijd is dat geen goed teken. Het is afwachten. En tja, naar de oorzaak waarom een aantal jonkies dood zijn kunnen we alleen maar gissen. Ouders doen goed hun best en voeren constant, dus voedsel te kort lijkt niet aan de orde.
Aantal jonkies: 7
Voeren en poepluiers
Alle eitjes zijn waarschijnlijk uitgekomen. Met al dat jonge kroost is het wat lastig te zien of echt alle eitjes eruit zijn. De ouders zijn nu druk met voeren en het verwijderen van de poepzakjes. De poep zit in een soort zakje waardoor het gemakkelijk te verwijderen is en het nestje zoveel mogelijk schoon blijft. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 10
Nog 1 eitje?
M&M's team maakte dit plaatje. Waarschijnlijk is er nog 1 eitje. Dus daar gaan we even vanuit.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 9
2 jonkies
Inmiddels is er nog een jonkie uit het ei gekropen en worden er barstjes gezien op nog andere eitjes. Ondertussen wordt er druk gevoerd. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 8Aantal jonkies: 2
Eitjes komen al uit
Eerder dan verwacht meldde Margriet het eerste kuiken dat uit het ei is gekropen. Ze maakte ook bijgevoegd plaatje.
Aantal eieren: 9Aantal jonkies: 1
Bevestiging 10 eitjes
Het vrouwtje zit trouw te broeden en zo nu en dan gaat ze even van haar plekje waardoor we zicht krijgen op de eitjes. Eindelijk hebben we de bevestiging dat er 10 eitjes zijn. Rond 8 mei (as vrijdag) zullen de eitjes uit moeten komen.
Aantal eieren: 10
Minimaal 9 eitjes
Er zijn minimaal 9 eitjes. Maar naar alle waarschijnlijkheid zijn het er nog 1 of 2 meer. Maar dat hebben we nog niet gezien. Over ongeveer 2 weken kunnen we jonkies verwachten.
Aantal eieren: 9
5 eitjes
Als het goed is werd vanochtend het 5e eitje gelegd. We hadden heel even zicht op een aantal eitjes. Zie plaatje.
Aantal eieren: 5
Het eerste eitje
Rond 06.45 uur werd het eerste eitje gelegd. Tja en als je dan zo'n stevig nestje bouwt heb je weinig los materiaal om het eitje goed toe te dekken... Zie ook het filmpje.
Als alles volgens het boekje gaat zal er iedere dag een eitje bij komen. Tot een hoeveelheid van ongeveer 10 eitjes zal het vrouwtje nog niet beginnen met broeden.
Aantal eieren: 1
Nestje bijna klaar
Het nestje lijkt zo goed als klaar. Als laatst wordt er nog zacht materiaal in het nestje gebracht zoals bijv. veertjes. En dan is het nestje klaar voor de eitjes. Mezen zijn heel goed in het bedekken en dus verstoppen van eieren. Dus zie je een eitje? Meld het in de shoutbox. Zie ook het filmpje
Nestbouw begonnen
Ook bij de pimpelmezen zijn ze sinds een paar dagen bezig met de bouw van een nestje. Dit levert soms grappige capriolen op. Zie ook het filmpje.
Slaper
Ook hier een slaper in de nestkast
Gevlogen
Gisteren is ook het laatste kuiken uitgevlogen, de ouders kwamen het trouw voeren tot het aan vertrek toe was. Wat zit de natuur toch prachtig in elkaar. Het was weer genieten om die kleine tere hoopjes op te zien groeien naar piepende pimpelpubertjes. En...daarna, soms aarzelend, de kast zien verlaten. Hiermee is dit al weer het vierde nestje waar de jongen zijn vertrokken.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Wat een herrie
Gelukkig zaten de jonkies nog binnen, want omstreeks half 3 was er even heel veel herrie in de straat. Nu zaten ze nog veilig in het kastje. De reden van de herrie waren de ruim 85 vrachtwagens die al toeteren hun route reden door de Alblasserwaard. Een jaarlijks terugkerend indrukwekkend evenement dat als doel heeft circa honderd verstandelijk beperkten een geweldige dag uit te bezorgen.
Aantal jonkies: 4
Vier jongen
Het gaat goed met de overgebleven vier. Ze zitten volledig in de veren en zullen binnen een paar dagen vertrekken.
Aantal jonkies: 4
Hoeveel zijn er nog?
Het is inmiddels wel duidelijk dat niet alle 11 kuikens het gered hebben. Maar hoeveel er nu nog precies zijn? Afgelopen dagen werden er 7 of 8 geteld en vandaag 6. Omdat ze zo bewegelijk zijn en dicht op elkaar zitten is het lastig tellen. We gaan nu op de gok uit van 7 jonge pimpels.
Aantal jonkies: 7
11 platte snaveltjes
Net zoals in het andere pimpelmezen nestje zijn hier ook 11 jonkies. Qua tijdschema lopen ze ook aardig gelijk op. Er is goed te zien dat de pimpels groeien, ze hebben al een flinke "platte" snavel op die kleine koppies.
Aantal jonkies: 11
Nest vol jonge pimpels
Voor de kersverse ouders breekt er nu een hele drukke tijd aan. Al deze jongen pimpelmeesjes willen eten. Ze zijn er samen erg druk mee en ook geregeld samen in de kast te zien. Het is niet goed te zien of alle eitjes uit zijn gekomen. Gisteren waren er nog 2 eitjes te zien. Voor alsnog gaan we er vanuit dat ze allemaal zijn uitgekomen. Zie je toch nog eitje(s) liggen, meld het dan in de shoutbox.
Aantal jonkies: 11
De eitjes komen uit!
De eitjes zijn aan het uitkomen.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 9
10 of 11 eitjes
We vermoeden dat er 11 eitjes zijn, maar dit kunnen er ook 10 zijn.
Aantal eieren: 11
4 eitjes
Vanmorgen vroeg werd het 4e eitje gelegd. SuzanneH maakte het plaatje waarop de eitjes goed te zien waren.
Aantal eieren: 4
Zou er een 2e eitje zijn...
Vandaag leek er aan het gedrag te zien dat er een eitje werd gelegd, alleen kregen we helaas geen zicht op de eitjes. Kortom het blijft nog even gissen. Vooralsnog gokken we maar op 2 eieren.
Aantal eieren: 2
Meesters in verbergen
Pimpelmezen zijn echte meesters in het verbergen van de eitjes in het nest. Dankzij de oplettendheid van onze bezoekers weten we nu met zekerheid dat er sinds vanochtend tenminste 1 eitje in het nestje ligt. Maar wie weet liggen er al meer in, en liggen die netjes toegedekt in het warme nestje. We houden het met scherpe ogen in de gaten, en wie weet gaan de meesjes ons verrassen.
Aantal eieren: 1
Wat lekkers
Vanmorgen leek het wel of het vrouwtje een eitje aan het leggen was, maar het daadwerkelijke ei hebben we nog niet gezien. Daarom een leuk plaatje van de 2 meesjes. Het mannetje voorziet het vrouwtje van wat lekkers.
Nestje klaar?
Het nestje lijkt zo goed als klaar. Als laatst wordt er nog zacht materiaal in het nestje gebracht zoals bijv veertjes. Deze zijn nu goed zichtbaar in het nestje. Misschien is er zelfs al een eitje. De bewijzen hebben we hier nog niet voor. Mezen zijn heel goed in het bedekken en dus verstoppen van eieren. Dus zie je een eitje? Meld het in de shoutbox evt met link naar een plaatje of printscreen.
Geen slaper
Afgelopen nacht geen slaper in de kast geweest, toch was er deze dag regelmatig activiteit. Met name de voering van het nestje werd nog onder de loep genomen. Het had gekund maar er zijn nog geen eitjes waargenomen in dit nestje.
Wie weet is dit binnenkort anders.
Blijft slapen
V blijft slapen. Een teken dat hier binnenkort ook de eitjes gelegd gaan worden.
Eventjes pauze
Na het bouwen van de afgelopen week lijkt het er op dat er nu even pauze is. Ze waren al een heel eind met de bouw, want het nestkommetje werd al gevormd. Regelmatig zijn de pimpelmeesjes nog wel te zien bij de nestkast. Hopelijk gaan ze binnenkort weer verder, of zouden ze toch een andere plekje gevonden hebben...
Samen in de kast
Tijdens het bouwen van het nestje zien we de pimpelmezen ook geregeld samen even in de kast.
Nestkom
Pimpelmees is de nestkom aan het vormen. ze doen dit met hun vleugels en pootjes
De nestbouw goed van start
Vandaag werd er hard gewerkt aan de nestbouw. Er ligt al een aardig laagje nestmateriaal in.
Slepen maar
Ook vandaag weer een beetje nestmateriaal naar binnen
Samen in nestkast
Het lijk er sterk op dat de nestplaats al lang vast staat. Wanneer een stel pimpelmezen geselecteerd heeft waar zij kunnen broeden markeren zij dit met verse snavelmarkeringen rondom de opening. Dit markeren zien we al heel lang. Het koppel is inmiddels rustig aan begonnen met de bouw van het nest. Dit nest bevat meestal de voor de hand liggende onderdelen: mos, haren, veren, bladeren, takjes en ander zacht materiaal.
Eerste nestmateriaal
Elke dag is er wel activiteit van pimpelmeesjes te zien in de nestkast. Ondanks dat deze niet wordt gebruikt om in te slapen. Vandaag wordt het eerste nestmateriaal naar binnen gebracht. Zal het er van gaan komen?
Onderhoud
Pimpelmeesje is elke ochtend heel druk met onderhoud aan de nestkast, schoonmaken de vliegopening markeren. leuk om hem bezig te zien.
(Kijktip vooral in de ochtend)
(Er wordt in deze nestkast tot nu toe nog niet geslapen)
4 van de 5
Einde van de middag was het zo ver. 4 van de 5 jonge pimpelmeesjes vlogen met succes de kast uit. Het is afwachten wat er met de 5e gaat gebeuren. Vooralsnog zit deze nog in de kast. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 1
Vandaag dan maar?
De oudste hangen regelmatig in het gat en vangen de rupsjes op. Wel makkelijk voor de ouders die hoeven niet elke keer naar binnen.
Of het vandaag dan gaat gebeuren, spannend we wachten af. De kans is wel aanwezig dat er een kleintje nog wat langer in de kast blijft. Het verschil in ontwikkeling is best groot.
Aantal jonkies: 5
Zullen ze morgen uitvliegen?
Pa en ma hebben het er maar druk mee. Af en aan vliegen ze met voer voor de jonkies. Soms zitten ze al in de invliegopening. Zullen ze morgen uitvliegen? Zie ook het filmpje van vandaag gemaakt met een videocamera buiten de kast.
Aantal jonkies: 5
Rupsjes
De jongen worden hoofdzakelijk met kleine rupsjes gevoerd. Het moment dat ze de veilige nestkast verlaten komt wel snel dichterbij. Volgens het boekje zouden pimpelmezen na het uitkomen ongeveer 16 a 17 dagen in de nestkast blijven. 15 Mei kwamen de eerse eitjes uit, dus zullen ze waarschijnlijk dit weekend de nestkast verlaten.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 5
JA lekker eten
Ook vandaag zijn de 5 jonkies goed door gekomen. Ze komen zo erg omhoog uit het nest als er eten is dat het erg leuk is om naar te kijken.
Aantal jonkies: 5
Slapen
Na weer een drukke dag blijft v weer bij de kleintjes, het lijkt nog steeds goed te gaan met de overgebleven jongen. Ze ontwikkelen goed.
Aantal jonkies: 5
Nog 5 pimpelmeesjes
Vandaag konden we zien dat er nog maar 5 levende pimpelmeesjes aanwezig zijn. Er ligt nog 1 dood pimpelmeesje naast het nest. De andere zijn opgeruimd door de ouders. Gelukkig worden deze 5 goed voorzien van eten, de ouders vliegen af en aan.
Aantal jonkies: 5
Groei
Het gaat met de pimpelmeesjes boven verwachting goed. De beide ouders zijn druk in de weer om voedsel aan te voeren. Door het koude weer moeten de jongen telkens even opgewarmt worden. Hierdoor gaat het wel iets minder snel. Hopelijk wel snel genoeg dat iedereen voldoende eten krijgt.
Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 10
10 snaveltjes
Er waren vanavond heel even duidelijk 10 snaveltjes te tellen (foto SuzanneH)
Aantal jonkies: 10
Een jong naast het nest
Helaas heeft een jong het niet overleefd. Deze ligt dood naast het nestje. We hopen dat de rest het wel gaat redden. De ouders doen in ieder geval goed hun best.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 10
En ook hier is het zo ver
De eerste jonkies zijn uit het ei gekropen. Het was nog even spannend, want er was een jonkie naast het nest terecht gekomen en heeft daar een poosje alleen gelegen. Er werd eerst helemaal niks aan gedaan door de pimpels. Sommige dingen blijven onverklaarbaar voor ons mensen. Maar gelukkig is ook deze jonge pimpel nu weer terug in het nest en zijn de ouders druk aan het voeren. Nu is het afwachten of alle eitjes uitkomen. Zie ook het filmpje gemaakt door Henny
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 7
En dat is nr 11
En ja hoor, vanmorgen nog een eitje erbij.
Aantal eieren: 11
Tien eitjes
Hoeveel nog???
Aantal eieren: 10
Negen eitjes
Vanmiddag waren de 9 eitjes goed te zien. (foto Henny)
Aantal eieren: 9
Etje nr. 8
De teller staat hier al weer op 8 eitjes, hoeveel zullen er nog volgen??
Foto Margriet
Aantal eieren: 8
Zes eitjes
Vanmorgen werd het zesde eitje gelegd.
Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 6
Een ei
Vanochtend rond half 7 hadden we zicht op het eerste eitje. Prachtig! (zie ook het filmpje van SuzanneH)
Aantal eieren: 1
Is er al een eitje of niet?
De laatste snavel is aan het nest gelegt, het wordt tijd voor het leggen van de eitjes. Deze pimpelmees vrouw weet ons lang in spanning te houden. Zal er al een eitje verborgen liggen?
Nestbouw
De pimpelmeesjes zijn af en aan met de nestbouw bezig. Het materiaal wat tot nu toe binnen is gebracht bestaat in hoofdzaak uit mos. Ze zal straks het nestkommetje gaan maken en dit bekleden met fijn materiaal.
Zal het er dan toch van komen?
Vandaag werd het eerste nestmateriaal binnen gebracht. zie ook het filmpje van Henny.
Pimpelmees op bezoek
Vanavond voor het eerst een slaper pimpelmees in één van de nestkasten
Samen in de kast
Als snel waren ze een aantal keren samen even binnen
Eerste bezoek
Vandaag bezoek van de pimpelmees
Nieuw Op NKL de Pimpelmees
We hebben vier nestkasten voor pimpelmezen ophangen. Het is nog even afwachten of een van de kasten gebruikt gaat worden door de Pimpelmezen. De kasten zijn selectief, door de grote van het vlieggat niet groter dan 27 mm te maken kunnen de koolmezen deze kasten niet bezetten.
Wetenschappelijke naam: Cyanistes caeruleus Orde: Zangvogels (Passeriformes) Familie: Mezen (Paridea) Rode lijst: Nee Voorkomen: Jaarvogel. Talrijke broedvogel Net als de koolmees is de pimpelmees een bosvogel die zich heeft aangepast aan onze menselijke omgeving. Ze stellen niet veel eisen aan hun leefomgeving en zijn dan ook in steden en grote plaatsen te vinden in tuinen en parken. Als er maar bomen zijn. Hij broedt ook graag in nestkasten en komt met name in de winter dicht bij huis. Je ziet ze dan bijvoorbeeld bungelend aan pindanetjes of vetbollen. Pimpelmezen zijn behendige buitelaars die zelfs op de dunste takjes nog voedsel kunnen zoeken. Voedsel: Het hoofdvoedsel van de pimpelmees bestaat vooral uit insecten. Bijzonder is dat deze mees, in tegenstelling tot veel andere mezen ook op de grond vangt. In de winter eet de vogel voornamelijk zaden. Geluid: De roep van de pimpelmees klinkt als tsi tsi tsit, de zang is een hoog si si sirrr. Lengte: 10 tot 12 cm Herkenning: De pimpelmees is door de bonte kleuren een gemakkelijk te herkennen vogel. Hij lijkt een beetje op de koolmees. Toch zijn er duidelijke verschillen. De pimpelmees is een stukje kleiner en heeft een blauwe in plaats van een zwarte kruin. De vogel is ook goed te herkennen aan de witte wangen met de zwarte oogstreep.
Voortplanting:
Broedlocatie: Pimpelmezen zijn net als koolmezen echte holenbroeders. Ze nestelen graag in natuurlijke holtes in bomen, of in nestkasten. Tijdens strenge winters kan de populatie pimpelmezen meer dan halveren. Om dit verlies te compenseren zijn de legsels vrij groot; de vogel legt per broedsel ongeveer tien eieren. Het nest wordt gebouwd in allerlei soorten holen en bestaat voor een groot gedeelte uit mos. Aan de binnenkant wordt het nest bedekt met een laag zacht materiaal.
Het vrouwtje versieren: Aan het eind van het voorjaar en in het begin van de zomer wordt de pimpelmees seksueel actiever, maar vanaf het moment dat de dagen gaan lengen (21 december) begint het mannetje al frequent te zingen. Pimpelmezen zien elkaar anders dan wij ze zien, doordat de groep vogels waar pimpelmezen onder vallen heel goed UV-licht kunnen waarnemen, in tegenstelling tot de mens en de meeste andere dieren. Dit is essentieel voor het vrouwtje om het mannetje te kiezen waar zij de voorkeur aan geeft. Het gekleurde petje is hierbij het belangrijkste deel van het mannetje dat indruk moet maken bij het vrouwtje. UV-gevoeligheid is belangrijk om op deze manier toch onzichtbaar te blijven voor roofdieren aangezien zij net als de mens geen UV-licht kunnen waarnemen. Voor vrouwtjespimpelmezen speelt natuurlijk ook het bewijs dat een mannetje voor haar kan dansen, zingen en voeren een belangrijke rol in de selectie. Wanneer een koppeltje pimpelmezen elkaar heeft gevonden blijven zij gedurende 1 tot 2 nestjes bij elkaar en nemen ze beide de verantwoordelijkheid voor het voeren van de jongen. Het is echter niet vreemd als het koppeltje het zelfde nest jaren achter elkaar samen gebruikt of dat het nest wordt overgenomen door één van hun jongen.
Eieren en broeden: Wanneer een stel pimpelmezen geselecteerd heeft waar zij kunnen broeden markeren zij dit met verse snavelmarkeringen rondom de opening. Het koppel zal hierna beginnen met de bouw van het nest. Dit nest bevat meestal de voor de hand liggende onderdelen: mos, haren, veren, bladeren, takjes en ander zacht materiaal. Wanneer het nest klaar is zal het vrouwtje beginnen met het leggen van één ei per dag. Tot een hoeveelheid van ongeveer 10 eitjes zal het vrouwtje nog niet beginnen met broeden. Tijdens het broeden zal het mannetje de taak op zich nemen zijn vrouwtje te voeren. Na twee weken komen de eitjes uit waarna beide ouders de jongen zullen voeren. Om ervoor te zorgen dat roofdieren niet doorhebben waar zich een nest bevindt zullen de ouders zowel de ontlasting van de jongen, die in een speciaal zakje zit, als de eierschalen ver van het nest brengen. Twintig dagen na uitkomst kunnen de jongen het nest verlaten.
Deze nestkast hangt sinds 2013 in een tuin in Nieuw-lekkerland. De invliegopening is gericht op het oosten waarbij een boom beschutting bied tegen de wind, regen en de warmte van de zon.
Biotoop
Stad/park.
De Nestkast
De nestkast is speciaal gemaakt door het NestkastLIVE team zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. Er is hier gekozen voor een zijaanzicht waarbij de invliegopening niet zichtbaar is.
Deze nestkast heeft een invliegopening van 27 mm. Daarmee is deze nestkast onder andere geschikt voor de pimpelmees.(Door de kleine opening is hij niet geschikt voor de koolmees). Na het ophangen werd de kast al snel door een stelletje pimpelmezen bezet.