De camera gaat binnenkort weer naar off-line. Mocht er weer een on-tour moment gaan komen verschijnt hij weer in het menu.
Binnen enkele weken is deze camera weer elders nodig.
Roodborst
Het klinkt wellicht vreemd maar op ons balkon hadden we de roodborst voorgaande jaren nog niet gespot. We zijn benieuwd of het een blijvertje is
Vogels van de stad
Halsbandparkieten slapen al weken bij ons in de buurt vaan zoeken de kauwen ook een boom in de buurt Ze lijken elkaar op te zoeken Meer ogen om uit te kijken slapen in een grote groep is veiliger. Het zijn echte vogels van de stad.
Stadsparken en tuinen zijn in Nederland veruit favoriet. Het nest wordt in een solitaire boom gemaakt, vaak in een oud spechtenhol op flinke hoogte. De halsbandparkiet is in Nederland voor een zeer belangrijk deel afhankelijk van bijvoedering; zonder die hulp zouden ze de voedselschaarste in de winter niet overleven. Daarom komen zij buiten de stedelijke gebieden niet veel voor.
De camera is nu weer uit de lucht omdat de binnenkort weer naar de lepelaars gaat Konden we mooi even proefdraaien en gelijk slapende stadsvogels even volgen
Hekkensluiter
Waarschijnlijk is de appelvink de laatst soort in het rijtje die we deze keer hebben gespot. Het is ook de enige soort die we in 2019 niet hebben gezien op de voerplek. Onder andere de bosuil hebben we in 2019 wel gezien maar deze keer niet. Maar deze is wel gehoord. Ook de veel voorkomende houtduif hebben we niet in beeld gezien.
Met 23 soorten tegen 27 in 2019 hebben we leuk wat soortjes voorbij zien schuiven.
Ook de proef met de silocamera en een extra vaste camera op de voerplaats vonden we wel geslaagd. We konden daardoor wat meer afwisselende beelden laten zien. We zijn benieuwd wat jullie daarvan vonden.
Appelvink
Vanmiddag was de appelvink op de voerplek. Wat een prachtige vogel.
Tot nu toe gespot: Appelvink, Boomklever, Boommarter, Boomkruiper, Bosmuis, Das, Edelhert, Eekhoorn, Gaai, Glanskop, Grote bonte specht, Keep, Koolmees, Kuifmees, Merel, Pimpelmees, Roodborst, Vink, Vos, Wild konijn, Wild zwijn, Winterkoning, Zwarte mees
Das
De das is een trouwe bezoeker van de voerplaats hij/zij is elke avond/nacht wel één of meerdere keren te zien. We zien er, net als in 2019, telkens maar 1.
Uiterlijk
De das heeft een grote, brede kop en een zwaargebouwd gedrongen lichaam. Hij heeft korte poten en een korte, brede, bossige staart. De rug en de flanken hebben een zwart-witte vacht en de onderzijde is geelwit. De kop is wit met twee brede zwarte strepen. Deze lopen vanaf het achterhoofd over de oren en ogen en eindigen in een punt bij de mondhoeken. De das heeft kleine zwarte ogen, kleine wit-zwarte oren en een zwarte neus. Zijn staart is wit en onder de staart zitten geurklieren waaruit een muskusachtige afscheiding kan worden afgegeven.
De das heeft stevige tenen met lange, gekromde nagels, waarmee hij uitstekend kan graven. Pasgeboren dassen zijn grijswit, met zijdeachtig haar bedekt en vaak zijn de donkere banden over de ogen al zichtbaar. Na enkele weken is hun vacht gelijk aan die van de volwassen dieren. Oudere dassen worden vaak lichter van kleur.
Grote
lengte kop-romp: 65-80 cm lengte staart: 12-19 cm gewicht: 6,6 - 16,7 kg
Bedreiging en bescherming
De das heeft geen natuurlijke vijanden. Toen rond 1960 de hardhandige achtervolging van de das tot een einde kwam, lagen nieuwe bedreigingen op de loer. Vooral de bevolkingstoename en toename in welvaart heeft geleid tot een groot verlies aan leefgebied voor de dassen. Het wegennet breidde zich enorm uit, kleinschalig agrarisch landschap verdween en overal werden woningen en gebouwen opgetrokken.
Momenteel is de grootste bedreiging voor de das sterfte door verkeer of verdrinking in beschoeide kanalen. Er sterven jaarlijks ongeveer 700 dassen in het verkeer in Nederland ten gevolge van het dichte wegennet. Uit kanalen met steile oevers kunnen dassen niet meer uitkomen.
Gebieden kunnen door de wijze van beheer (meer) geschikt gemaakt worden voor de das. Zoals het creëren van open plekken in bossen, het bemesten van graslanden en het aanplanten van heggen en houtwallen. Hierdoor ontstaan geschikte leefgebieden, waarin de das voldoende voedsel vindt en zich veilig kan verplaatsen.
Ook de keep is op de voerplaats gesignaleerd. Opletten dus.
Tot nu toe gespot: Boomklever, Boommarter, Boomkruiper, Bosmuis, Das, Edelhert, Eekhoorn, Glanskop, Grote bonte specht, Keep, Koolmees, Kuifmees, Merel, Pimpelmees, Roodborst, Vink, Vlaamse gaai, Vos, Wild konijn, Wild zwijn, Winterkoning, Zwarte mees
Zwijnen
Daar zijn ze dan! Toch nog bezoek van de zwijnen (Foto gemaakt door omavankevin)
Tot nu toe gespot: Boomklever, Boommarter, Boomkruiper, Bosmuis, Das, Edelhert, Glanskop, Grote bonte specht, Eekhoorn, Koolmees, Kuifmees, Merel, Pimpelmees, Roodborst, Vink, Vlaamse gaai, Vos, Wild konijn, Wild zwijn, Zwarte mees
Vogels!!
Ineens is het een stuk drukker met de vogels. Ook de voersilo met camera wordt drukker bezocht. Op de foto de glanskop.
Tot nu toe gespot: Boomklever, Boommarter, Boomkruiper, Bosmuis, Das, Edelhert, Glanskop, Grote bonte specht, Eekhoorn, Koolmees, Kuifmees, Merel, Pimpelmees, Roodborst, Vink, Vlaamse gaai, Vos, Wild konijn, Zwarte mees
Vink
De vink heeft de voerplek ook gevonden.
Tot nu toe gespot: Bosmuis, Das, Edelhert, Eekhoorn, Koolmees, Merel, Roodborst, Boommarter, Vink, Vos, Wild konijn.
Merel
En de merel. Het lijstje begint wat te groeien.
Tot nu toe gespot: Bosmuis, Das, Edelhert, Eekhoorn, Koolmees, Merel, Roodborst, Boommarter, Vos, Wild konijn.
Eekhoorn
En de eekhoorn. Er zijn er al meerdere tegelijk gezien. Dit is een hele donkere.
Tot nu toe gespot: Bosmuis, Das, Edelhert, Eekhoorn, Koolmees, Roodborst, Boommarter, Vos, Wild konijn.
Roodborst
Ook de roodborst is van de partij. Hier een mooie foto.
Tot nu toe gespot: Bosmuis, Das, Edelhert, Koolmees, Wild konijn, Boommarter, Roodborst, Vos
Boommarter
Diverse keren kwam de Boommarter in beeld. Ook op de voerplek.
Tot nu toe gespot: Bosmuis, Das, Edelhert, Koolmees, Boommarter, Roodborst, Vos, Wild konijn
Edelhert
Vanmorgen vroeg was er even een hinde in de tuin.
Tot nu toe gespot: Bosmuis, Das, Edelhert, Koolmees, Boommarter, Roodborst, Vos, Wild konijn
Wild konijn
2:52 uur Twee wilde konijnen
Tot nu toe gespot: Bosmuis, Das, Koolmees, Boommarter, Wild konijn, Roodborst, Vos
Das
Ook de Das op bezoek.
Tot nu toe gespot: Bosmuis, Das, Koolmees, Boommarter, Roodborst, Vos
Bosmuis
Er huist een bosmuis valk achter het hek
Tot nu toe gespot: Bosmuis, Boommarter, Vos
Vos
Vannacht was de vos diverse keren te zien.
Tot nu toe gespot: Boommarter, Vos
Eerste bezoeker
Vanavond zijn we weer live gegaan met on-tour en al snel werd de eerste bezoeker gespot; de boommarter.
Tot nu toe gespot: Boommarter
Aankondiging
Als de techniek ons niet in de steek laat hopen we 2 december weer een weekje live te gaan met OnTour. Ook deze keer weer vanaf de Veluwe Het is een locatie waar we al een keer eerder zijn geweest Spannend of we deze keer ook weer wat gaan zien. Het is nog even aftellen tot de cam(s) weer live gaan.
Offline
Het weekje on-tour zit er weer op. Helaas deze keer niet zoveel soorten gespot. De natuur laat zich niet dwingen. We hopen in december nog een keer een weekje vanaf de Veluwe te doen. Hopelijk hebben we dan weer meer succes.
Gaai
Vanmorgen zijn er weer 2 nieuwe soorten gezien. De gaai en de merel.
Tot nu toe gespot: Atalanta, Gaai, Grote bonte specht, Koolmees, Merel, Pimpelmees, Roodborst
Pimpelmees
Vandaag kwam de pimpelmees voor het eerst op het voer af.
Tot nu toe gespot: Atalanta, Grote bonte specht, Koolmees, Pimpelmees, Roodborst
Juveniele Roodborst
Een roodborstje kwam ook wat lekkers halen. Een juveniel exemplaar te herkennen aan een gespikkeld verenkleed en een bruine staart en vleugels. Dankzij deze camouflagekleuren blijft hij uit het zicht van vijanden. Zeker als ze rondscharrelen in het struikgewas. Later, in augustus en september, verandert het gevlekte juveniele verenkleed langzamerhand in het volwassen kleed met de kenmerkende oranje borst en gezicht.
Tot nu toe gespot: Atalanta, Grote bonte specht, Koolmees, Roodborst
Grote bonte specht
De grote bonte specht heeft de pinda's en de pelpinda's ontdekt.
Tot nu toe gespot: Atalanta, Grote bonte specht, Koolmees
Koolmees
De koolmeesjes hebben de voederplaats ook ontdekt.
Tot nu toe gespot: Atalanta, Koolmees
De atalanta
De atalanta of admiraalvlinder of nummervlinder is een van de meest voorkomende vlinders in België en Nederland. Ons eerste bezoeker op deze On-Tour voederplaats.
OnTour
Begin volgende week hopen we weer Live te gaan met 'OnTour' Dit keer een weekje vanaf de Veluwe. Tenminste, als de techniek ons niet in de steek laat Wat we voor de camera krijgen kunnen we moeilijk voorspellen. Afwachten dus.
Amsterdamse Waterleidingduinen
Gisteren een bezoekje gebracht aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ingang Zandvoortse laan (Bentveld) Brilduiker, Damhert, Dodaars, Grote zaagbek, Kraai, Kuifeend en Meerkoet
Zeeland
Gisteren naar zeeland geweest opzoek naar vogels. O.a Drieteenstrandloper, Rotgans en Brandgans en een Zeehond, maar welke?
Alblasserwaard
We zijn LIVE On Tour geweest in de Alblasserwaard. Doordat we een beetje bandbreedte te kort hebben valt het beeld telkens stil. We kijken naar een betere verbinding. O.a. grote groepen Ganzen, waar onder Kolgans, Grauwe gans, Brandgans, Nijlgans verder Knobbelzwaan, Grote zilverreiger, Blauwe reiger, Buizerd en een Sprong reeën van 3 en 12 stuks
Opname van de Groene Jonker
We hebben LIVE een stukje van de Groene Jonker laten zien. O.a. Kuifeend, Krakeend, Wilde eend, Wintertaling, Pijlstaart, Tafeleend en Smient.
Er zijn nog tal van verbeterpuntjes. Al doende leert men :) Het is een gebied van Natuurmonumenten.
Hier onder kun je terug kijken
De das, vos en edelhert op bezoek
Vannacht kwamen de das, vos en edelhert op bezoek.
Zie ook het filmpje:
Edelherten terwijl het licht werd
Vanmorgen tussen 07.15 en 08.15 uur kwamen er Edelherten; 2 hinden met een smaldier (ouder kalf) de bosrand bezoeken.
Zie ook het filmpje:
De teller staat op 27
Vannacht bezocht de rosse woelmuis de kast en bracht daarmee het aantal geziene soorten op 27. Deze muis is te herkennen aan kortere staart, deze is lichter aan de onderzijde. Ook heeft deze woelmuis wat kleiner oortjes dan de bosmuis.
Tot nu toe gespot: Boomklever, Boomkruiper, Bosmuis, Bosuil, Das, Edelhert, Eekhoorn, Gaai, Grote bonte specht, Houtduif, Keep, Koolmees, Konijn, Kraai, Kuifmees, Matkop, Merel, Pad, Pimpelmees, Ree, Rosse woelmuis, Roodborst, Steenmarter, Vink, Vos, Wild zwijn, Zwarte mees.
Bosuil
Vanavond spotten we een bosuil met het draaien van de camera van de vogelvoerplaats naar de bosrand.
Tot nu toe gespot: Boomklever, Boomkruiper, Bosmuis, Bosuil, Das, Edelhert, Eekhoorn, Gaai, Grote bonte specht, Houtduif, Keep, Koolmees, Konijn, Kraai, Kuifmees, Matkop, Merel, Pad, Pimpelmees, Ree, Roodborst, Steenmarter, Vink, Vos, Wild zwijn, Zwarte mees.
Keep
Vanmorgen weer een soort op de voerplaats, de 'Keep' daarmee staat de teller op 25 gespotte soorten. De keep is een trekvogel uit Scandinavië, hij zwerft over heel Europa op zoek naar rijke voedselbronnen. Najaarstrek in Nederland vanaf eind september tot in november; overwintert ook in Nederland. Vaak samen met vinken trekkend en foeragerend te zien, maar ook in grote groepen soortgenoten.
Tot nu toe gespot: Boomklever, Boomkruiper, Bosmuis, Das, Edelhert, Eekhoorn, Gaai, Grote bonte specht, Houtduif, Keep, Koolmees, Konijn, Kraai, Kuifmees, Matkop, Merel, Pad, Pimpelmees, Ree, Roodborst, Steenmarter, Vink, Vos, Wild zwijn, Zwarte mees.
Bosmuis
Afgelopen nacht hadden we een muis gespot en vandaag overdag konden we met zekerheid zeggen dat het om een bosmuis ging. We kregen deze leuke muizensoort even mooi in beeld.
Tot nu toe gespot: Boomklever, Boomkruiper, Bosmuis, Das, Edelhert, Eekhoorn, Gaai, Grote bonte specht, Houtduif, Koolmees, Konijn, Kraai, Kuifmees, Matkop, Merel, Pad, Pimpelmees, Ree, Roodborst, Steenmarter, Vink, Vos, Wild zwijn, Zwarte mees.
Zwijn
Vannacht kwam het zwijn nog een keer op bezoek
Tot nu toe gespot: Boomklever, Boomkruiper, Das, Edelhert, Eekhoorn, Gaai, Grote bonte specht, Houtduif, Koolmees, Konijn, Kraai, Kuifmees, Matkop, Merel, Pimpelmees, Ree, Roodborst, Steenmarter, Vink, Vos, Wild zwijn, Zwarte mees.
Een samenvatting van de nachtelijke bezoeken:
Edelhert
Er kwam ook een hinde (Edelhert vrouw) een kijkje nemen vanuit de bosrand
Das
Vanavond kwam de das in de tuin van het huisje, even later zagen we hem ook in de bosrand. Ook waren er al twee konijnen van de partij.
Leefwijze en voedsel
De das is een nachtdier, dat in de schemering zijn burcht verlaat. Hij begint dan met het uitvoerig verkennen van de omgeving en het verzorgen van zijn vacht. Daarna is er tussen de verschillende familieleden uitvoerig contact in de vorm spelen en elkaar van muskus voorzien. Muskus is een geurstof afkomstig uit klieren bij de staartbasis. Ook wordt er vaak gegraven en nieuw nestmateriaal aangesleept. Tenslotte gaan de dassen samen of apart op zoek naar voedsel, tot op een afstand van een tot twee, soms vier kilometer van de burcht.
De das leeft in familiegroepen van gemiddeld 3 tot 6 dieren, in Nederland is dit 3 tot 4. Onder gunstige omstandigheden wonen er tot 20 dassen bij elkaar, met meestal een dominant mannetje. Een familiegroep bewoont gezamenlijk een burcht met territorium, waar andere dassen uit verdreven worden. Het centrum en de grenzen van het territorium worden gemarkeerd met mest. De das houdt geen winterslaap, maar is tijdens koudere periodes veel minder actief en soms blijft hij dan dagenlang in de burcht.
Dassen zijn alleseters. Ze zijn slechte jagers en eten dat wat ze direct voor de neus tegenkomen. Door hun luidruchtige manier van foerageren ontsnapt vrijwel alles wat alert is. Ze eten daarom voornamelijk regenwormen die ze 's nachts in weilanden en open gebieden opsporen. Verder eten ze bosvruchten, gevallen fruit, noten, eikels, knollen, maïs, koren, paddenstoelen, knaagdieren, slakken, kevers en hommel- en wespenbroed. In bermen, akkerranden en slootkanten wroet de das vaak naar kevers en insectenlarven. Een das eet 400-600 gram per dag en het duurt vaak uren voordat hij genoeg voedsel heeft gevonden.
Konijn
Vannacht voor de eerste keer een konijn in de bosrand.
Konijnen zijn compact gebouwd en hebben een grijsbruine vacht met een okerkleurige nek. Met name op de Waddeneilanden komen nog wel eens konijnen met een zandkleurige of zwarte vacht voor. Konijnen hebben lange oren, die korter zijn dan hun kop. De oorpunten hebben een dun donker randje aan de buitenzijde maar geen zwarte punten die zo typisch zijn voor de haas. Vrouwtjes (voedsters) hebben een iets smallere kop dan mannetjes (rammelaars) en zijn over het algemeen iets minder zwaar.
De korte staart is zwart van boven en wit aan de onderkant. De staart is meestal opgewipt, zodat alleen de witte onderzijde zichtbaar is. Konijnen hebben lange achterpoten.
Konijnenharen zijn 2 tot 3 cm lang met een zwart puntje. De dekharen zijn beigebruin. De dichte laag van dunne wolharen die altijd tussen de dikkere dekharen te zien is, is bij konijnen altijd grijs (bij hazen wit).
Tot nu toe gespot: Boomklever, Das, Eekhoorn, Grote bonte specht, Konijn, Koolmees, Kraai, Kuifmees, Matkop, Merel, Pimpelmees, Ree, Roodborst, Steenmarter, Vink, Vlaamse gaai, Vos, Wild zwijn, Zwarte mees
Twee vossen
Ook de vos was deze nacht niet alleen. Er waren er twee in de bosrand te zien. (Foto gemaakt door Inge)
Tot nu toe gespot: Boomklever, Eekhoorn, Grote bonte specht, Koolmees, Kraai, Kuifmees, Matkop, Merel, Pimpelmees, Ree, Roodborst, Steenmarter, Gaai, Vink, Vos, Wild zwijn, Zwarte mees
Steenmarters
Vanavond waren er twee steenmarters in de bosrand te zien.
Leefwijze en voedsel
De steenmarter is een nachtdier dat van zonsondergang tot zonsopgang actief is. In de zomermaanden is hij soms ook 's ochtends vroeg op pad. Per nacht kan een steenmarter wel 10-15 km afleggen, maar meestal legt een mannetje 5 km af en een vrouwtje 3 km. Bij koud of stormachtig weer verlaat hij soms dagenlang zijn rustplek niet, terwijl regen geen belemmering voor hem vormt. De steenmarter beweegt zich galopperend voort, kan goed klimmen en hij kan sprongen maken van anderhalve meter. Hoewel hij kan zwemmen, probeert hij dat te vermijden.
De steenmarter eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Hij heeft een veelzijdig menu. Hij eet o.a. muizen, ratten, egels, jonge konijnen, vogels, eieren, kevers, rupsen, kikkers en regenwormen. Ook eet hij, vooral tussen juli en december, veel vruchten en bessen, zoals bramen, bessen van vogelkers en zwarte nachtschade, appels, peren en kersen. In de winter eet hij ook wel spitsmuizen. Steenmarters eten ook menselijk voedsel, zoals brood. Befaamd is hij voor z’n voorliefde voor eieren (van kip, eend, fazant) die hij versleept naar een rustig plekje. In de buurt van de schuilplaats van de steenmarter zijn soms kleine voedselvoorraden te vinden. Deze zijn vaak onbedekt en zijn te vinden bij hooibergen, in schuurtjes of op zolders of in nissen en spleten van grotten en steengroeven. Steenmarters maken veelal geen echt nest; meer een schuilplaats in een kier of nis met diverse voorhanden zijnde materiaal.
Vos
De vos was er al weer vroeg vanavond 20:39 uur
Eekhoorn
Tot nu toe gespot: Eekhoorn, Boomklever, Grote bonte specht, Koolmees, Kraai, Kuifmees, matkop, Merel, Pimpelmees, Ree, Roodborst, Vink, Vos, Wild zwijn, Zwartemees
Weer in de lucht
OnTour is weer LIVE vanaf de Veluwe. Deze keer weer een andere plek in dit mooie gebied. We gaan proberen overdag wat soorten vogels op een voerplek te krijgen en daarnaast kunnen we in de avond en nacht een stukje in de bosrand kijken. Hier maken we kans op verschillende soorten groot wild.
Tot nu toe gespot:Ree, Vos en Wild zwijn
Off-Line
Rond 10:00 uur is de camera Off-line. Dan is het weekje On Tour al weer voorbij. De teller staat op 19 soorten. Vier soorten zoogdieren en vijftien soorten vogels. We hopen dat iedereen het leuk vond. Later zal er nog een filmpje met wat beelden uit de tuin geplaatst worden.
Dit najaar hopen we Ontour een vervolg te geven en wat langer uit te zenden. We hebben een locatie op het oog waar we een voerplaats voor vogel en kleine zoogdieren kunnen maken en tijdens de nacht een gebied in kunnen kijken waar o.a Edelhert, Ree en Zwijn voorkomen.
Staartmeesjes
Vanmorgen kwamen er een aantal keren staartmeesjes op de voerplaats. één keer vier tegelijk. Op de foto zijn er drie te zien. Ook de boomklever kwam even een kijkje nemen.
Er is een flinke laag sneeuw gevallen vandaag ruim 11 cm
Vlaamsegaai
De Gaai ook wel Vlaamse gaai genoemd is een opvallend gekleurde kraaiachtigen. De gaai is 32 tot 35 cm lang. En deze was vandaag 1 van de vele bezoekers op onze voederplaats. Hij is gek op pinda's, dus de doppinda's werden al snel door hem meegenomen. Plaatje gemaakt door Inge.
Tot nu toe gespot: Bosmuis – Eekhoorn – Heggenmus – Konijn – Koolmees – Matkop – Merel – Pimpelmees – Roodborstje – Spitsmuis – Vlaamse gaai
On-Tour op de Veluwe
We zijn een midweekje te gast op een vakantiepark op de Veluwe. In de tuin bij het vakantiehuisje hebben we een voederplaats ingericht. Nu is het afwachten wat er komen gaat. Uiteraard hopen we dat de eekhoorn ook een kijkje komt nemen. Vanmiddag tijdens het inrichten was de plek al snel ontdekt door oa staartmeesjes en de mat- of glanskop mees. De voederplek is ingericht vlakbij een konijnenhol waar we verse graaf sporen hebben gezien. Dus wellicht gaan we die ook zien deze week. In het verleden hebben we tijdens een verblijf op dit park ook weleens de vos op de voederplaats gehad. Dus dat zou natuurlijk helemaal leuk zijn als dat deze keer ook zou lukken. Afwachten maar wat voor moois deze winterse week gaat brengen. Wordt vervolgd.
wilde konijnen
vanochtend waren er twee wilde konijntjes van de partij, ook zij kunnen de voerplaats al waarderen. Jammer dat het de laatste dag al weer is.
Steenmarter
Vannacht om 04:00 uur deden we even een rondje. Toevallig was deze Steenmarter net op de voerplaats.
Tot nu toe gezien Glanskop, Grote bonte specht, Heggenmus, Houtduif, Boomklever, Koolmees, Kuifmees, Merel, Pimpelmees, Roodborstje, Winterkoning, Vlaamsegaai, Vink,
Vanmorgen vroeg (04:44 uur) kwamen er twee vrouwtjes Edelherten vlakbij de camera naar voedsel zoeken. Op de foto steekt één van de hindes over.
Het begon gisteren, met onze inmiddels vaste bezoekers voor de camera. De vijf zwijnen. Daarna werd de rust verstoord door een man met twee honden. Hij ging, al schijnend met een zaklamp, het bos in. Na zonsondergang mag je niet in het bos, met deze regel had deze persoon niet zoveel. De zwijnen waren direct uit het zicht. Al snel na zijn vertrek kwamen het groepje zwijntjes weer terug. Zo'n groepje zwijnen wordt ook wel 'Rotte' genoemd.
Het Wild zwijn (Sus scrofa)
Het wilde zwijn wordt ook wel everzwijn genoemd maar ook zwart wild of borstelwild. Een mannetje heet ook wel keiler, het vrouwtje zeug en een groep noemt men rotte of rot. 2010 is door de Zoogdiervereniging uitgeroepen tot het ‘Jaar van het Wild Zwijn’.
Uiterlijk
Het wild zwijn heeft een donkere, borstelige vacht met een dikke ondervacht. In de lente verhaard het wild zwijn en krijgt hij een kortere en lichtere vacht. Hij heeft een gedrongen romp en een langwerpige kop met een afgeplatte, sterke snuit. Zijn oren zijn breed, rechtopstaand en behaard en hij heeft kleine ogen. De staart is recht en vrij lang en volwassen dieren hebben er een pluim aan. Een volwassen mannetje heeft twee slagtanden. Het zijn de twee hoektanden in de onderkaak die naar boven gericht staan. Ook de bovenste hoektanden zijn sterk ontwikkeld en wijzen omhoog. Hoe ouder een mannetje is, hoe verder deze hoektanden naar boven uitsteken. Over de borstkas heeft het mannetje een vier centimeter dikke laag kraakbeen, die dient als bescherming van de longen en het hart bij gevechten. Jonge wilde zwijnen hebben een zwartbruine vacht met goud-geelachtige strepen. Deze lopen van voor naar achter over de rug.
Afmetingen
lengte kop-romp: mannetje (139-178) cm, vrouwtje 132-167 cm schofthoogte: mannetje 75-115 cm, vrouwtje 60-105 lengte staart: 15-29 cm gewicht: mannetje 60-135 kg, vrouwtje 45 – 128
Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. In het noorden worden zwijnen zwaarder dan in het zuiden, mannetjes wegen daar soms wel 200 kg. Het lichaamsgewicht is ook afhankelijk van de leefomstandigheden. In Nederland worden wilde zwijnen doorgaans niet zwaarder dan 120 kg.Lees hier verder.
Later op de avond en in de nacht is ook de vos meermaals langs geweest en kwamen voor het eerst een aantal keren hindes voor de camera langs (Foto).
Vanochtend kwam er nog even een zwijn in de ochtendschemering, het roodborstje kwam even kijken of er nog insecten of ander eetbaars bereikbaar werd bij het gewoel in de grond.
Wilde zwijnen
Nadat we de camera wat hebben verplaatst kregen we zicht op een ander bosgebied. Gelijk al met leuke beelden, want er kwamen wilde zwijnen mooi in beeld.
Eekhoorn
De eekhoorn heeft de voederplaats ook ontdekt.
Vos
Even na middernacht kwam er al een vos op de voederplaats. De grote uilen pindacake nam die gelijk mee. Daarna keerde de vos nog een keer terug om te verkennen en nog wat te eten.
Een weekje On-Tour
Deze week zijn we een weekje te gast in een natuurlijke bostuin op de Veluwe. We hebben een voederplaats gemaakt en nu is het afwachten wat er komen gaat. Vanavond al wat vogeltjes geweest en een paar wilde konijntjes.
Laatste dag
Het is alweer de laatste dag op deze On-Tour locatie. Vanavond gaat de camera Off-Line. Op de foto de Kuifmees. De foto is gemaakt vlakbij de voercamera, één van de soorten die we nog niet eerder bij de voercamera's hebben gezien.
Gezien zijn : Pimpelmees - Koolmees - Glanskopmees - Zwarte mees - Kuifmees - Roodborst - Merel - Boomklever - Heggenmus - Grote bonte specht - Vink - Keep - Winterkoning - Houtduif - Vlaamse gaai - Eekhoorn - Bosmuis.
Wellicht krijgt On-Tour een vervolg en gaat de camera weer ergens anders, voor een bepaalde tijd, in een tuin/voerplaats logeren.
Kuifmees
Ook de kuifmees heeft zich inmiddels op de voerplaats laten zien. Hiermee is dit de vijfde mezen soort op deze voerplaats.
Tot nu toe gezien: Pimpelmees - Koolmees - Glanskopmees - Zwarte mees - Kuifmees - Roodborst - Merel - Boomklever - Heggenmus - Grote bonte specht - Vink - Houtduif - Vlaamse gaai - Eekhoorn - Bosmuis
Een Wallpaper van de kuifmees kun je hier vinden: Link Klik met de rechtemuisknop op de foto en kies "Als bureaublad achetrgrond gebruiken" of "Opslaan als"
Zwarte mees
Ook de zwarte mees is inmiddels een regelmatige bezoeker van de voerplaats. Zie ook het filmpje.
Grote bonte specht
Vanochtend liet het vrouwtje van de grote bonte specht zich even mooi bekijken voor de camera.
Tot nu toe gezien: Pimpelmees - Koolmees - Glanskopmees - Zwarte mees - Roodborst - Merel - Boomklever - Heggenmus - Grote bonte specht - Vink - Houtduif - Eekhoorn - Bosmuis
Bosmuis
Ook de bosmuis heeft de voerplaats gevonden. Zie ook het filmpje
Eekhoorn
Vanochtend was er een eekhoorn op de voerplaats. Zie ook het filmpje
On-Tour op de Veluwe
Nieuw: NestkastLIVE On-Tour Nu tijdelijk een voerplek in een tuin op de Veluwe.
De voerplek is nog maar net ingericht en er zijn nu al een aantal soorten op bezoek geweest.
Tot nu toe gezien: Pimpelmees - Koolmees - Merel - Boomklever
Meer info over On-Tour kun je vinden bij On-Tour info.
On tour is een experiment van NestkastLIVE. We gaan proberen (als de mogelijkheid zich voor doet) LIVE-beelden van een tijdelijke locatie te laten zien. Er zal dus niet altijd een stream te zien zijn. Zodra we LIVE wat gaan laten zien verschijnt on-tour in het menu van de website.
Voorbeelden van een tijdelijke Locatie:
Een Wild spotplek in het bos (Korte LIVE periode)
Een tuin bij een vakantie huisje.
Een bezoek aan een natuurgebied.
Locatie
De plaats waar de beelden vandaan komen zal steeds veranderen.