De oeverzwaluwen gaan voor een tweede broedsel in het kunstnest. Foto gemaakt door omvavankevin
Aantal eieren: 1
Weer paartje in het nest
Er is regelmatig een paartje overzwaluwen in het nest zal er een tweede poging komen? Het lijkt er wel op ze zijn ook blijven slapen in het nest
Groei
De vijf jongen groeien als kool. Een aantal jongen hebben teken aan hun kopje en lijfje dat hadden we nog niet eerder gezien
Aantal jonkies: 5
4 jongen
Er zijn zeker 4 jongen waarschijnlijk 5
Aantal jonkies: 4
Vijf eitjes
Er zijn 5 eitjes Foto gemaakt door omavankevin
Aantal eieren: 5
Nestje
De verbinding is gefixt en de camera is weer in de lucht. En er is een nestje!! Hoeveel eitjes zullen er zijn?
Binnen
De overzwaluw heeft de nestgang uitgegraven en is binnen geweest!!
Camera weer aan
De camera is vandaag weer live gegaan op de website.
Uitgevlogen
Met succes zijn er 6 mooie oeverzwaluuwtjes uitgevlogen. Het gaat ze goed.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6
Bijna vlieg vlug
De ouders vliegen af en aan met insecten. Ze groeien als kool. Het zal dan ook niet lang meer duur voor dit netje uitvliegt.
Aantal jonkies: 6
Zoekplaatje
Door alle veertjes zijn er altijd wel kopjes verborgen. Maar ze groeien snel Het zal dan ook niet lang meer duren voor we ze duidelijker gaan zien.
Aantal jonkies: 6
Eitjes komen uit
De eitjes zijn aan het uitkomen. Er zijn inmiddels meerde jongen uit het ei.
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 2
Zes eitjes
Om 13:44 uur werd het 6de ei gemeld. (Foto gemaakt door ina)
Aantal eieren: 6
Vijf eitjes
Elleke spotte op 9:15 uur het vijfde eitje. Het broeden is begonnen. (Foto gemaakt door omavankevin)
Aantal eieren: 5
Vier eitjes
Vandaag is het vierde eitje gelegd en er zijn wat veertjes in het nest gebracht.
Aantal eieren: 4
Drie eitjes
Vanmorgen is het derde eitje gelegd. (Foto gemaakt door ina)
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vandaag kwam er een eitje bij.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
En daar is het eerste eitje al. Plaatje gemaakt door Omavankevin.
Aantal eieren: 1
Nestje
We zien wat verschillen in de nestbouw tussen OZ Reeuwijk en Skrok. Het zou kunnen dat er nog meer nestmateriaal moet komen maar ze lijken minder te gebruiken of nodig te hebben.
De oeverzwaluwen slapen samen in het nest Hoe leuk is dat!! Een prachtig gezicht hoe zo'n koppeltje een paarband vormt.
Nu is het afwachten komen er eitjes? en wanneer?
Activiteit!!
Vanochtend werden er graafactiviteiten bij het gat van de nestkast met de webcam gezien. Korte tijd later zagen we dat de vogels al een kijkje in de kast aan het nemen waren. In de loop van de middag hebben ze veel nestmateriaal naar binnen gesleept en 's avonds zaten ze zich al lekker met z’n tweeën in de kast te wassen. Het lijkt erop dat ons geduld na drie jaar dan toch beloond wordt!
LIVE
De camera is weer geplaatst door vrijwilligers van Vogelwacht Wommels Nu maar hopen dat de oeverzwaluwen deze nestplek uitkiezen om te broeden.
Voorkomen De oeverzwaluw komt voor in gebieden met grote open wateren en rivieren, waarlangs steilranden zijn om de nestgangen (tot wel 120 cm diep) te graven. Maar zij broeden ook in steilranden die door mensen zijn gemaakt, zoals afgravingen en zanddepots op bouwlocaties. Voordat zij vertrekken naar de overwinteringsgebieden gebruiken zij vaak grote rietvelden als slaapplaats.
Voedsel Op het menu staan vooral uit boven het water vliegende insecten, die in volle vlucht en laag boven het water worden gevangen.
Geluid Raspende roep en zang
Lengte 12-13 cm
Herkenning De bovendelen zijn bruin, maar heeft witte onderdelen met een duidelijke bruine borstband. De onderzijde van de vleugels is vrij donker en de staart is ondiep gevorkt. Graaft nestgang in zandige steilwand.
Gedrag:
Oeverzwaluwen zijn kenmerkende vogels van open terreinen met zoet water (bijvoorbeeld rivieren). Het broedgebied moet aan twee belangrijke voorwaarden voldoen: er moet een kale zandige of lemige steilwand zijn (waarin de nestholen uitgegraven kunnen worden) en er moeten flink wat muggen of andere insecten rondvliegen. De winter brengen zij door in Afrika Overwintering vindt plaats in de Sahel-regio. Van juli tot in oktober trekken ze in (soms zeer grote) groepen naar het zuiden. De eerste oeverzwaluwen verschijnen in maart al in ons land, maar de grootste aantallen keren van eind maart tot in juni terug.
Voortplanting:
Vanaf eind mei worden 4-5 eieren gelegd. Broedduur: 14-17 dagen. Meestal is er nog een tweede legsel, maar vaak in een andere kolonie. Broedt in kolonieverband in zelf gegraven gangen in steile wanden (natuurlijke oevers, afgravingen en zanddepots). Omdat kolonieplaatsen vaak tijdelijk van aard zijn, zijn kolonies niet plaatstrouw. De jongen zitten 20-24 dagen op het nest voor ze uitvliegen.
Weidevogelgebied Skrok (Friesland) van Natuurmonumenten Link
Biotoop
Kleigrond, kruidenrijk grasland.
De nestplaats
In het voorjaar van 2019 is er een nestwand voor oeverzwaluwen aangelegd aan de plas op Skrok.
Doel
De oeverzwaluw broedt in zelf gegraven gangen in steile wanden van bijvoorbeeld rivieroevers, afgravingen en zelfs zanddepots voor bouwprojecten. Om dat laatste te voorkomen worden steeds vaker oeverzwaluwwanden geplaatst waarin de vogels ongestoord kunnen broeden.
Weidevogelgebied Skrok
Skrok is een weidevogelgebied in de Friese Greidhoeke, waar je het oude, kruidenrijke greppeltjesland nog volop terug ziet. Natuurmonumenten houdt Skrok nat. Daardoor vinden veel vogelsoorten er een ideaal voedsel- en rustgebied. Van half maart tot eind juni worden de bloemrijke weilanden bezet door weidevogels. Tientallen paartjes grutto, tureluur en kievit vinden in het reservaat een ideale plek om eieren te leggen en er zijn voldoende insecten om hun kuikens groot te brengen. Aan de rand van Skrok staat een vogelkijkhut bij de plas Swyns. Vanuit deze hut kun je weide- en trekvogels van dichtbij bekijken. Het hele jaar door verzamelen zich vogels in de plas. En in het voorjaar bezoeken oeverzwaluwen de nestwand om er in te broeden!
Voedsel- en rustgebied
Natuurmonumenten houdt Skrok nat. Daardoor vinden veel vogelsoorten een ideaal voedsel- en rustgebied. Van half maart tot eind juni worden de bloemrijke weilanden bezet door weidevogels. Tientallen paartjes grutto, tureluur en kievit vinden in het reservaat een ideale plek om eieren te leggen en er zijn voldoende insecten om hun kuikens groot te brengen.
Camera
De camera in de nestkast bevindt zich in een natuurgebied en wordt van elektriciteit voorzien door middel van een zonnepaneel met accu zodat we ook ’s nachts mee kunnen kijken. Er is voor gekozen om alleen een binnencamera te plaatsen. Deze camera is geleverd door Stichting NestkastLIVE en geplaatst door vrijwilligers van de werkgroep Vogelwacht Wommels.
Project
De oeverzwaluwwand is het resultaat van een samenwerking tussen Natuurmonumenten, Vogelwacht Wommels en Vogelwacht Easterein en is tot stand gekomen met de financiële steun van een groot aantal sponsoren.
Samenwerking
Aangezien er bij de start van het project een wens was om meer mensen te betrekken bij de oeverzwaluwwand en zijn bewoners is onze stichting in 2021 gevraagd of het mogelijk was een bestaande camera die door vrijwilligers van Vogelwacht Wommels al was geplaatst op onze website te tonen. Stichting NestkastLIVE heeft vervolgens een geschikte camera geleverd die door vrijwilligers is geplaatst.