Ineens lijkt er geen activiteit meer te zijn. Waar zijn ze. Er blijft geen meesje meer slapen en ook de bouwactiviteiten zijn gestopt. Zal er wat gebeurt zijn met 1 van de meesjes? Of zijn ze naar een ander plekje gegaan? We blijven het in de gaten houden. Zie je een mees in de kast? Meld het dan aub in de shoutbox.
Lekker slapen
Na het bouwen van het nestje, is zojuist het koolmeesje teruggekeerd in het kastje om hier de nacht door te brengen. Het kommetje in het nestje wordt al een beetje zichtbaar.
Opnieuw bouw activiteiten
Afgelopen weekend is de kast schoongemaakt en sinds vandaag zijn er weer bouwactiviteiten. Krijgen we een tweede nestje?
Uitgevlogen
Vanochtend dachten we met velen dat ze ook vandaag nog in de kast zouden blijven. Maar ze gingen toch voor het grote avontuur. Rond het middaguur vlogen de 4 jonge koolmezen de wijde wereld in. De vogels hebben het zwaar dit koude broedseizoen, dus we mogen blij zijn dat deze 4 het hebben gered. We hebben van ze genoten!
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Toch nog een nachtje blijven
De jongen blijven nog een nachtje in het nest. Het vrouwtje gaat er maar naast zitten, ze zijn ook bijna even groot als de ouders. Zal dan morgen de grote dag worden?
Aantal jonkies: 4
Nog binnen
De 4 koolmeesjes hebben het nog prima naar der zin bij pa en ma. Ze worden regelmatig voorzien van eten en ze doen vliegoefeningen in de kast. Waarschijnlijk zullen ze morgen wel uitvliegen.
Aantal jonkies: 4
Bijna klaar om te vertrekken
De overgebleven vier kuikens doen het goed, het zal niet lang meer duren voor ze vertrekken. dat is maar goed ook want er ligt een dood meesje naast het nest. Dat lijkje zou voor problemen kunnen gaan zorgen voor de overgebleven jongen.
Aantal eieren: 10Aantal jonkies: 4
Ze groeien als kool
Het gaat goed met de jonge koolmeesjes. Ze groeien letterlijk als kool. (foto SuzanneH)
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 7
Hoeveel kuuks zijn er toch?
Het lijkt voor alsnog goed te gaan met de kuuks die uit het ei zijn gekomen. De ouders hebben het er maar druk mee. Hopelijk zijn er voldoende rupsjes e.d. te vinden. Maar hoeveel jonge koolmeesjes zijn er eigenlijk. Het is erg moeilijk te tellen. Dus kijk en tel met ons mee en meld het in de shoutbox! Bedankt
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 7
De eitjes komen uit
De eerste jonkies komen uit het ei gekropen. Op dit moment 3 kuuks. Zie ook het prachtige filmpje. (foto SuzanneH)
Aantal eieren: 7Aantal jonkies: 3
Broeden
Het Koolmeesje zit al weer twee dagen te broeden op de eitjes. Het mannetje zal haar zo nu en dan een rupsje brengen. En nu maar volhouden tot de eitjes uitkomen. Dan wordt het wel een hele klus met 10 kuuks
Aantal eieren: 10
10 eitjes
Het blijft bij 10 eitjes, Man komt vrouwtje op het nest al rupsjes brengen, zie ook het filmpje
Aantal eieren: 10
9 eitjes
Vanochtend hadden we mooi zicht op 9 eitjes. Zal het hier bij blijven? (foto SuzanneH)
Aantal eieren: 9
Eitje nr 8 ?
Het koolmeesje dekt de eitjes nadat ze een eitje heeft bij gelegd meestal deels of geheel af waar door we niet alle eitjes zien. Als we door tellen vanaf begin zou het eitje nr 8 zijn vandaag. aangezien ze nog niet aan het broeden is wordt het een groot legsel.
Het broeden zal waarschijnlijk snel beginnen. Als ze morgen op het nest blijft na het leggen van het volgende eitje zal het bijeen legsel van negen eitjes blijven.
Aantal eieren: 8
Eitje nr. 6
Elke morgen wordt er steevast na het slapen een eitje bij gelegd, als je dit live wilt zien moet je wel vroeg uit de veren. het was rond 06:15 uur. We zijn inmiddels ruim over de helft er komen er waarschijnlijk nog twee of drie eitjes bij. (zie ook het filmpje)
Aantal eieren: 6
vijfde eitje
Vandaag al weer het vijfde eitje, hoeveel zullen het er worden? 8 of 9 komt het meest voor bij de koolmees. (Foto Gonny)
Aantal eieren: 5
Eitje nr 4
Na het slapen werd het vierde eitje onder gestopt
Aantal eieren: 4
Derde eitje
Vanochten is het derde eitje gelegd, en direct goed weg gestopt
Aantal eieren: 3
Tweede eitje
Vanmorgen om half zeven werd door het koolmeesje direct na het slapen weer een eitje gelegd. (Zie ook het filmpje)
Aantal eieren: 2
Eerste eitje
Het koolmeesje legt het eerste eitje. Dit doen ze vroeg in de ochtend na het slapen. (zie ook het filmpje)
Aantal eieren: 1
Nestje klaar. Zal er al een eitje zijn?
Stiekem heeft de koolmees in de nestkast van koolmees 3 een nestje gebouwd. We hadden de hoop dat bij het andere kastje ook gebouwd ging worden i.v.m de kleuren camera die daar in zit. maar helaas daar nog geen bouw activiteiten. Daarom hebben we besloten om deze nestkast op de website te tonen.
Het is nu vooral in de vroege ochtend opletten geblazen. Als het vrouwtje een eitje legt doet ze dit heel vroeg, net voor het naar buiten gaan. Ze haalt het materiaal waar de eitjes mee zijn afgedekt een beetje aan de kant en leg er dan een eitje bij. je ziet dan vaak dat ze met de staart op wipt (persen). Na dat het eitje is gelegt dekt ze die vaak weer zorgvuldig af. Daarna is ze de heledag op voedseljacht. Dit is een beetje misleidend om dat er dan weinig tot geen activiteit gezien wordt. Denkt men vaak komt er nu nog een eitje of gaat ze ergens anders nestelen.
Slapen
Ook deze nestkast wordt elke nacht gebruikt om onder in het hoekje te slapen. Dit koolmeesje is overdag waarschijnlijk te zien bij voercamera 2. Het nestkastje hangt daar 10 meter vandaan.
Nieuwe apparatuur
Vandaag hebben we dankzij de sponsoring van Kinderdijk Koi en een aantal adopties de techniek en nestgelegenheid op een locatie kunnen verbeteren. Dit biedt in de toekomst de mogelijkheid meer camera’s op deze locatie online te laten zien en de mogelijkheid tot geluid is hiermee gerealiseerd.
Voorkomen Jaarvogel. Zeer talrijke broedvogel. Komt voor in bos- en halfopen gebieden. En tuinen vallen daar in de ogen van koolmezen zeker ook onder. Verder in struikgewas, houtwallen en -singels: overal waar bomen staan voelen koolmezen zich thuis. Voedsel: Koolmezen zoeken in deze gebieden naar insecten en hun larven. In de winter worden hoofdzakelijk zaden gegeten. Buitelend tussen de twijgen van bomen en struiken zoeken ze naar hun voedsel. Als je voedsel (zaden, vetbollen, pinda's) op hangt in de tuin of op het balkon is de kans op bezoek van de koolmees erg groot.
Geluid Zeer variabel. Roep onder andere 'wiet', tsjurrr', 'pink' (als Vink), 'tietja', etc. Zang herhaald 'tie tie tèè' en variaties hierop.
Lengte 14 tot 15 cm Herkenning De koolmees is één van de meest voorkomende en meest opvallende vogels die in Nederland voorkomen. De vogel is dan ook één van de bekendste Nederlandse vogels, mede omdat de vogel niet schuw is en in de winter regelmatig op voedertafels aan te treffen is. De rug is geel-groen van kleur en de onderzijde is geel met een zwarte middenstreep. De kop is zwart met een grote witte wangvlek. De stuit en de staart zijn blauw met wit van kleur. Over de vleugel loopt een witte streep. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden doordat de zwarte streep op de buik veel breder is.
Voortplanting:
Broedlocatie: Oorspronkelijk zijn koolmezen broedvogels van boomholten, zoals spechtennesten. Maar ook van nestkasten maakt de koolmees dankbaar gebruik. Vanwege de korte levensduur van de koolmees worden er per broedsel veel eieren gelegd. Hoewel in sommige jaren met meerdere broedsels begonnen wordt, brengt de koolmees ieder jaar slechts één nest jongen groot. Koolmezen laten soms een nest met eieren of zelfs jonge vogels in de steek, om onder betere omstandigheden op een andere plek opnieuw te beginnen.
Het vrouwtje versieren: Aan de zang van het mannetje kan het vrouwtje horen of hij nog 'vrij' is en of het een sterk mannetje is. Vooral een man met een brede stropdas vindt ze echt een 'stuk'. Maar ja, kan zo'n stoere vent wel snel rupsen verzamelen, wanneer er eenmaal jongen zijn? Om dat te controleren gaat ze met haar vleugels trillen en doet haar bekje open. Op die manier vraagt ze haar mogelijke echtgenoot een rups te zoeken. Komt hij snel met een rups terug, dan wordt het huwelijk gesloten. Zo niet, dan dumpt zij hem. Als ze voor hem kiest, is het mannetje erg zorgzaam. Het vrouwtje krijgt dagelijks van haar man extra voer. Dat heeft ze hard nodig om zo'n tien eieren te kunnen leggen. Die wegen zwaarder dan het vrouwtje zelf.
Eieren en broeden: Vrouwtjes produceren niet alle eieren tegelijk, maar leggen ze stuk voor stuk. Dit om gewicht te besparen, wat wel zo handig is bij het vliegen. Om een compleet legsel te krijgen, leggen ze meestal een tijdje zo elke dag een ei. Elk ei moet apart worden bevrucht en daarvoor is telkens een geslaagde paring nodig. De ontwikkeling van het bevruchte eicelletje (het jong) is al begonnen voordat het ei gelegd wordt. Al in het lichaam begint de celdeling. Op het moment dat het ei gelegd wordt, wordt de ontwikkeling van het kuiken stopgezet, totdat het vrouwtje met het daadwerkelijke broeden begint. Het vrouwtje begint pas met broeden op het moment dat alle eieren zijn gelegd. Zo worden alle eieren gelijktijdig bebroed en komen de jongen tegelijk uit en dat is wel zo handig. De legselgrootte bij koolmezen kan bij het eerste legsel 8-12 eieren zijn en bij het tweede legsel 5-8 eieren. Op het moment dat de vogel begint met broeden wordt het ei verwarmd tot ongeveer 40 graden, waardoor de celdeling weer opgang komt. Daarna ontwikkelt het jong zich in een zeer korte tijd. De jongen komen met tussen pozen van 1 tot 2 uur na elkaar uit het ei. De broedtijd bij koolmezen ligt rond de 2 weken. Daarna vliegen de jongen na 2 tot 3 weken uit. Vervolgens worden ze dan buiten het nest nog 1 a 2 weken bijgevoerd.
Deze nestkast hangt sinds 2008 aan een boom in Kinderdijk. De invliegopening is gericht op het oosten waarbij een boom beschutting bied tegen de wind, regen en de warmte van de zon. Biotoop is stad/park.
De Nestkast
De nestkast is speciaal gemaakt door het NestkastLIVE team zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. Er is hier gekozen voor een zijaanzicht waarbij de invliegopening bijna niet zichtbaar is.
Deze nestkast heeft een invliegopening van 32 mm. Daarmee is deze nestkast onder andere geschikt voor de koolmees, pimpelmees, boomklever, ringmus en bonte vliegenvanger. Tot nu toe is deze nestkast bezocht door pimpelmezen en koolmezen. De kast is erg populair en bevalt vooral de koolmezen zeer goed. Direct na plaatsing hadden we hier succes. Elk jaar hebben we een nestje gehad soms 2 en in de winterperiode een slaper.