De pimpelmezen hebben definitief voor de andere kast in de tuin gekozen (zie pimpelmees 4), maar de koolmezen tonen nog wel interesse in de kast. Vandaag kwam er eentje op bezoek in de kast. Ook hangt er regelmatig eentje aan de opening.
Nestje bijna klaar
De pimpelmezen zijn toch nog steeds met de bouw van dit nestje bezig. Maar hetzelfde geld voor de nestkast pimpelmees4. De afwerking van dit nestje is in ieder geval begonnen. Die bestaat uit zachte materialen zoals veertjes en haartjes. En dan als het nestje klaar is gaat het vrouwtje beginnen met iedere dag een eitje leggen. Maar ze verstoppen deze erg goed, dus hopelijk kunnen we het toch goed waarnemen wanneer de eileg begint.
Wat gaat er gebeuren
Er is weer heel wat gebeurd in pimpelmezen land.... Het lijkt erop dat de pimpelmezen hier gestopt zijn met bouwen en gekozen hebben voor een andere nestkast in deze tuin. Deze is te volgen onder pimpelmees 4. Daar werd vandaag wel druk aan een nestje gewerkt. Maar ook deze kast werd vandaag nog bezocht en vanavond kwam er weer een pimpelmees in de kast slapen. Maar ook de koolmezen lijken interesse te hebben in deze kast. Vanochtend werd de opening langdurig door een koolmees bewerkt. Spannend wat het gaat worden... Een koolmezen nestje zou natuurlijk ook leuk zijn. Een samenvatting in het plaatje.
Bodem bedekt
Er ligt inmiddels een mooie laag nestmateriaal in de kast.
Pimpelmezen hebben er zin in
Naast dat er bijna iedere nacht wel door een pimpelmees in de kast wordt geslapen kwam er vanmorgen een pimpelmees al binnen met nestmateriaal. Ze hebben het voorjaar in de bol.
Een slaper
De camera is weer online en we hebben een slaper
Uitgevlogen
Vanochtend zijn de 5 jonge meesjes met succes uitgevlogen. Ze worden buiten de kast nog een tijdje gevoerd door de ouders en daarna zullen ze het zelf moeten gaan doen. Het gaat ze goed.
Aantal jonkies uitgevlogen: 5
Nog 5 jongen
Helaas hebben nog 2 meesjes het niet gered. Blijft altijd vervelend en moeilijk zulke dingen. De natuur is hard. Oorzaak blijft gissen. Het koude voorjaar en het slechte weer op dit moment maakt het vinden van eten extra uitdagend. De sterkste overleven. Hopelijk gaan deze 5 het wel redden.
Aantal jonkies: 5
Klaar voor vertrek
De jonge meesjes zijn bijna klaar voor vertrek. Dat zal dus niet zo lang meer duren. De meeste vliegen uit als ze tussen de 2 en 3 weken oud zijn. Vrijdag zijn ze 3 weken oud. Eenmaal uitgevlogen worden ze buiten de kast nog een poosje gevoerd door de ouders en leren ze langzaam op eigen poten te staan.
Aantal jonkies: 7
Het gaat goed
Het gaat goed met de jonge meesjes. Ze groeien als kool . Ze hebben al een mooi verenpakje en de oogjes zijn open.
Aantal jonkies: 7
Poepzakje
Er zijn nog 7 actieve jonge meesjes. De sterkste overleven. De natuur zit wonderlijk in elkaar. Zo zit bijv de poep van de meesjes in een vliesje, ook wel poepzakje genoemd. Op deze manier kunnen de ouders deze makkelijk meepakken en zo zorgen dat het nestje schoon blijft. Plaatje gemaakt door Marie Louise.
Aantal jonkies: 7
Nog 8
We zien nog 8 actieve snaveltjes. Plaatje gemaakt door omavankevin.
Aantal jonkies: 8
Eentje heeft het niet gered
Eén kuukje heeft het niet gered. We zien nog 9 actieve jonge meesjes.
Aantal jonkies: 9
Alle eitjes zijn uitgekomen
Ook het laatste eitje is vandaag uitgekomen. 10 Jonge koolmeesjes. Voor de ouders breekt er nu een drukke tijd aan, want al die 10 hongerige meesjes moeten gevoerd worden. Nu ze nog zo klein zijn en het buiten vrij fris is zal moeder ze ook tussendoor nog warm moeten houden.
Aantal jonkies: 10
9 Kuukjes
Er zijn inmiddels 9 kuukjes uit het ei gekropen.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 9
Eitjes zijn aan het uitkomen
Er zijn inmiddels 4 jongen uit het ei. Foto gemaakt door Maya
Aantal eieren: 6Aantal jonkies: 4
Veel weg
Dit beeld zien we hier te vaak. Man die een hapje komt brengen en vrouw die niet zit te broeden. Het vrouwtje is te veel van het nest af. Dus we vrezen dat het niet goed gaat komen met het uitbroeden van de eitjes. De grote vraag blijft wat de oorzaak hiervan is. Waarom is dit vrouwtje zo onrustig en veel van het nest af.
Vorig jaar hebben we hier een vergelijkbare situatie meegemaakt. Wellicht met hetzelfde vrouwtje. Toen was er ook een slecht nestje gebouwd waardoor de eitjes wegrolde. Dat ziet er nu wel veel beter uit. Helaas weten we de oorzaak niet van het gedrag van het vrouwtje. We kunnen het alleen blijven volgen en registreren wat er gebeurd.
Aantal eieren: 10
Broeden
Er is geen eitje bijgekomen, dus het nestje is compleet. Het broeden is daarmee gisteren begonnen. Het broeden wordt volledig door het vrouwtje gedaan. Maar ook het mannetje heeft een belangrijke taak. Hij moet het vrouwtje namelijk van eten voorzien. Met regelmaat hoor je het mannetje ook contact maken met het vrouwtje om te laten weten dat hij er is. Ze roept dan ook vaak even terug. Over ongeveer 13 dagen kunnen we de jonge koolmeesjes verwachten. Rond 27 april zal dat zijn.
Aantal eieren: 10
10 eieren
Vanmorgen werd het tiende eitje gelegd. Het lijkt er op dat het nestje compleet is en het vrouwtje is begonnen met broeden. Maar de mezen hebben ons al vaker verrast, dus wie weet komt er morgen nog eentje bij.
Aantal eieren: 10
Negen eitjes
Er zijn 9 eitjes. Naast de koolmezen, waar dit nestje van is, zien we ook nog steeds de pimpelmezen iedere keer in de kast. Tot een echte confrontatie is het nog niet geweest tussen de 2 soorten.
Aantal eieren: 9
Pimpelmezen
Terwijl de koolmezen rustig doorgaan met de eileg blijft een stel pimpelmezen interesse houden in de kast. Er is speciaal voor hun een andere kast opgehangen, maar deze blijft toch aantrekkelijker.
Aantal eieren: 7
Derde ei
Vanochtend werd het derde eitje gelegd.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vandaag kwam er een eitje bij. Koolmezen leggen iedere dag een ei tot het legsel met rond de 10 eieren compleet is.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Vanochtend werd het eerste eitje gelegd.
Aantal eieren: 1
Eileg
Zou er al een eitje zijn. Als we naar het gedrag kijken, zou het zo maar kunnen. En anders gaat het zeker niet lang meer duren tot het eerste eitje. Koolmezen verstoppen de eitjes altijd heel goed, wat het een uitdaging maakt om te ontdekken of er al eitjes zijn. Het is dan vooral in de vroege ochtend opletten geblazen. Als het vrouwtje een eitje legt doet ze dit heel vroeg. Ze haalt het materiaal waar de eitjes mee zijn afgedekt een beetje aan de kant en legt er dan een eitje in/bij. Je ziet dan vaak dat ze met de staart op wipt (persen). Na dat het eitje is gelegd dekt ze die vaak weer zorgvuldig af en ligt het eitje of de eitjes goed verstopt.
Nestbouw vordert gestaag
De nestbouw vordert gestaag. Het nest bevat meestal de voor de hand liggende materialen die ze kunnen vinden zoals mos, haren, veren, bladeren, takjes en ander zacht materiaal. Als afwerking voor de binnenvoering van het nest gebruiken ze vaak donzig materiaal zoals veertjes en haartjes.
Nestbouw
De koolmezen zijn vandaag begonnen met de nestbouw.
Pimpelmees
Een paartje pimpelmezen lijkt ook interesse in de kast te hebben en komt overdag regelmatig even kijken. Soms samen en soms alleen. Maar de koolmezen doen hetzelfde. Men lijkt dus al te kijken naar een geschikte nestlocatie. Wie zal het gaan worden? Beide soorten hebben al met succes in dit kastje nestjes groot gebracht. Zou leuk zijn als het dit jaar ook zou lukken met 1 van de soorten. Afwachten maar.
Slapen
Ook in 2021 blijft er een koolmees in de kast slapen. Plaatje gemaakt door Black bird.
Slaper
Iedere nacht hebben we een koolmees die in de kast komt slapen.
Verlaten
Het nestje is helaas verlaten. Wat de oorzaak is blijft gissen. Aan de omgeving heeft het niet gelegen. Er is voldoende groen, water en voedsel aanwezig. Misschien had V door dat de eitjes niet zijn bevrucht? Of misschien is 1 van de 2 iets overkomen en dood? Dat blijft een onbeantwoorde vraag. Het is en blijft jammer dat het dit jaar in dit kastje niet is gelukt een nestje met succes groot te brengen.
Aantal eieren: 13
13 eitjes
De eileg was toch nog niet gestopt. Er kwam nog een eitje bij. Van de 13 eitjes zijn er 5 of 6 van het tweede broedsel.
Aantal eieren: 13
12 eitjes en broeden begonnen
Er zijn 12 eitjes waarvan minimaal 4 of 5 van het tweede broedsel zijn. Het broeden is begonnen. Over ongeveer 12 dagen kunnen we jongen verwachten.
Aantal eieren: 12
11 Eitjes
Iedere dag komt er weer een eitje bij. Nu zitten we op 11 eitjes totaal. Waarvan er 3 of 4 van het tweede broedsel zijn.
Aantal eieren: 11
9 eitjes
We hebben ineens zicht op 9 eitjes ipv 6. Er waren ook eitjes onder het nestmateriaal gerold. dus wellicht zijn er ook eitjes daarvan bij. Maar we denken dat daarnaast er ook al 1 of 2 nieuwe eitjes in liggen. Afwachten maar. Koolmezen leggen normaal gesproken iedere vroege ochtend een eitje tot het legsel compleet is. Een tweede legsel bestaat meestal uit wat minder eitjes.
Aantal eieren: 9
Nieuwe poging?
Er is weer nestmateriaal de kast in gesleept. Gaan ze een nieuwe poging wagen?
Aantal eieren: 6
Broedsel mislukt
We hadden al het bange vermoeden dat het niet goed ging komen met dit nestje. En inderdaad zijn de eitjes helaas niet uitgekomen. Het vrouwtje is ook met broeden gestopt.
Aantal eieren: 6
Eitjes nog heel
De gemiddelde broedduur bij koomezen is 12 dagen. Daar zitten we overheen. Spannend of er eitjes gaan uitkomen gezien alle onrust mbt de bouw van dit nestje, de eileg en het broeden. Plaatje gemaakt door Marie Louise.
Aantal eieren: 6
Hoe gaat dit aflopen
Bijzondere situatie hier. Er zijn geen eitjes meer bijgekomen. En het broeden lijkt te zijn begonnen, maar ook dat verloopt onrustig. Er wordt ook nog nestmateriaal aangevoerd. Dit nestje is in 11 dagen gebouwd tot het 1e eitje. Bij de andere kasten zien we dat ze hier veel langer over hebben gedaan. Bij de koolmees bij de Blijde Wei hebben ze 24 dagen gebouwd tot het eerste eitje en bij de pimpelmees hebben ze 23 dagen gebouwd tot het eerste ei. Duidelijk een stuk langer dus. Afwachten maar hoe dit verder gaat.
Aantal eieren: 6
Zes eitjes en verstopt?
Vanmorgen werd het zesde eitje gelegd. Maar we zien nu minder eitjes in de nestkom liggen. We denken dat de andere eitjes verstopt liggen onder het nestmateriaal. Er is in dit nestje geen mooie nestkom gemaakt van nestmateriaal, waardoor de eitjes op de bodem van de kast liggen en daardoor dus ook onder het nestmateriaal kunnen rollen. We hebben dit nog niet eerder gezien. Afwachten hoe zich dit verder gaat ontwikkelen.
Aantal eieren: 6
Vijfde ei
Het vijfde eitje is vanmorgen gelegd.
Aantal eieren: 5
het vierde eitje
Vanmorgen is het vierde eitje gelegd. Op naar nummer 5!!
Aantal eieren: 4
Derde ei
Vanmorgen vroeg kwam er een derde eitje bij.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vanmorgen kwam er een eitje bij.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Vanmorgen is het eerste ei gelegd.
Aantal eieren: 1
Nestbouw vordert
Er ligt al een aardig laag nestmateriaal in het kastje. Je ziet de meesjes regelmatig hun vleugels spreiden. Hiermee maken ze het nestje in model. Het nest bevat meestal de voor de hand liggende onderdelen als mos takjes etc. Ze werken het af met oa haren, veren,en ander zacht materiaal. Wanneer het nest klaar is zal het vrouwtje beginnen met het leggen van één ei per dag.
Het is dan vooral in de vroege ochtend opletten geblazen. Als het vrouwtje een eitje legt doet ze dit heel vroeg. Ze haalt het materiaal waar de eitjes mee zijn afgedekt een beetje aan de kant en leg er dan een eitje bij. Je ziet dan vaak dat ze met de staart op wipt (persen). Na dat het eitje is gelegd dekt ze die vaak weer zorgvuldig af en ligt het eitje of de eitjes goed verstopt. Plaatje gemaakt door Marie Louise
Nestbouw
Een paartje koolmezen is hier begonnen met het maken van een nestje. Plaatje gemaakt door Inge.
Kiekeboe
's Nachts wordt er nog steeds regelmatig in de kast geslapen door een koolmees. En overdag is er ook zo nu en dan bezoek in de kast. Zo ook vandaag. Zie foto.
Slaper
Nu de nachten kouder worden gaan de mezen weer op een beschutte plek slapen.
Gister 2 en vandaag 7 uitgevlogen
Gisteren bleef het bij 2 jongen die de sprong naar buiten waagde. Deze 7 bleven nog een nachtje slapen om vervolgens vanmorgen vroeg de kast te verlaten. Het gaat ze goed. Zouika heeft dit plaatje gemaakt van de 7 slapers. Omdat ik (Trudy) gisteren vrij was heb ik de eerste 2 kunnen filmen. Zie het filmpje:
Aantal jonkies uitgevlogen: 9
Uitvliegen begonnen
Het uitvliegen is begonnen. Vanmorgen zijn er 2 uitgevlogen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2Aantal jonkies: 7
Klaar voor vertrek
De jonge meesjes hebben nog even een groeispurt gemaakt deze laatste dagen en zijn bijna klaar voor vertrek. Dat zal dus niet zo lang meer duren. Eenmaal uitgevlogen worden ze buiten de kast nog een poosje gevoerd door de ouders en leren ze langzaam op eigen poten te staan.
Aantal jonkies: 9
Het gaat goed
Het gaat goed met het jonge kroost. Ook het nakomertje kan goed meekomen. Ze zijn goed gegroeid, de oogjes zijn open en het verenpakje is in ontwikkeling. De ouders hebben het er maar druk mee. En dat is ook goed aan ze te zien. Zo mooi als ze waren bij de start van het broedseizoen, zo verfomfaaid zien ze er nu uit. Alle energie gaat naar het grootbrengen van de jongen.
Aantal jonkies: 9
Hongerige kuukjes
Alle eitjes zijn uitgekomen. Eentje wel duidelijk wat later, dus het is even afwachten of dat kuukje het ook gaat redden. Omdat de jongen zo hard groeien loopt zo'n laat geboren kuukje gelijk een achterstand op. En diegene met de grootste bedeldrang krijgen het meeste. Kortom een drukke tijd voor deze ouders om al die negen snaveltjes te vullen.
Aantal jonkies: 9
De eitjes zijn aan het uitkomen
De eitjes zijn op dit moment aan het uitkomen.Er breekt voor de kersverse ouders nu een drukke tijd aan om al die hongerige meesjes groot te brengen.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 6
9 eitjes en broeden
Vandaag werd het negende ei gelegd en is het broeden begonnen. Het mannetje zal regelmatig het vrouwtje eten brengen zodat ze zoveel mogelijk op de eitjes kan zitten om te broeden. Na ongeveer 12 dagen broeden komen de eitjes uit.
Aantal eieren: 9
Zeven eitjes
Vandaag even goed zicht op de eitjes. Dus toch het eerste ei op 20 mei.
Aantal eieren: 7
Vijf eitjes?
Als we uitgaan van de 21e eerste ei, moeten er nu 5 in het nestje liggen. In de bewegingdetectie van vanmorgen vroeg waren er door plaatjes te combineren 4 te zien. Maar nog steeds helaas geen zicht op het volledige legsel.
Aantal eieren: 5
Eerste ei?
Vanmorgen was er aan het gedrag van V te zien dat er een eitje was gelegd. De vraag is alleen nu, is dit het eerste of al het tweede eitje. Koolmezen zijn goede verstoppers en dekken de eitjes zeker in het begin van de eileg altijd goed af. Er wordt ook nog steeds zacht materiaal aangeleverd. We gaan voor nu even uit van het eerste ei.
Aantal eieren: 1
Nestbouw
Net als vorig jaar hebben we hier later in broedseizoen een paartje die is begonnen aan de bouw van een nestje.
Slaper
Met grote regelmaat komt er een koolmees vrouwtje in de kast slapen. Zo ook vanavond weer.
Bezoekjes
Nadat de slaper de kast had verlaten waren er overdag regelmatig bezoekjes in de kast.
Om 9.30 uur duurde dit ongeveer een half uur.
Om 10.30 uur was het een bezoek van zo'n 10 minuten waarbij er ook even nog een andere koolmees in de opening verscheen.
Om 11.21 uur weer een bezoek van ongeveer 6 min
Om 14.09 uur was er even een flitsbezoek van 1 minuut door een pimpelmees.
Interesse genoeg dus. Maar eind van de dag geen slaper helaas. Hopelijk morgen
Een slaper
Voor het eerst deze winter slaapt er een koolmees in de kast. Zal die vaker komen?
Check
De koolmees kwam de nestkast even bekijken na de schoonmaak
Aantal jonkies uitgevlogen: 8
Uitgevlogen!!
De laatste zes zijn vanmorgen in rap tempo vertrokken. Op de foto een ouder die komt voeren.Maar de jongen zijn net naar buiten.
Aantal jonkies uitgevlogen: 8
Groeien maar
Wat zijn ze alweer gegroeid. Het echte roze verdwijnt al, want het verenkleed is in ontwikkeling. Dat is mooi te zien.
Aantal jonkies: 9
Nog 1 eitje
Er zijn inmiddels 8 jonkies en dus nog 1 eitje. Zal deze nog uitkomen?
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 8
Opgeruimd
V bracht vanmorgen om 09:41 uur het dode jong naar buiten. Inmiddels is er ook weer een jong uit het ei.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 6
5 Kuukjes
Er zijn inmiddels 5 jongen, of eigenlijk 6. Maar eentje was te zwak en heeft het helaas niet gered. Nog 4 eitjes te gaan. Zie ook het filmpje waarop je heel duidelijk het uitkomen van de eitjes kan zien.
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 5
Eerste kuuk
Het eerste kuukje is vanavond uit het ei gekropen. Plaatje van 19.14 uur. De andere eitjes zullen als alles goed gaat ook snel uitkomen.
Aantal eieren: 9Aantal jonkies: 1
Man met rups
Bij mezen en bijvoorbeeld de roodborsten broed alleen het vrouwtje. De mannen zorgen voor het eten. Zo nu en dan gaat ze even van de eitjes om de vleugels te strekken en te ontlasten. Het broeden is begonnen bij het leggen van het laatste eitje. We kunnen dus rekenen met 1 juni als start.
Dit nestje is heel laat. Het valt in de periode dat de meeste mezen hun uitgevlogen jongen aan het voeren en verzorgen zijn. Het lijkt er sterk op dat de eerste broedpoging van dit koolmees paar is mislukt. En dat dit hun tweede poging is.
Het wordt nogal eens gevraagd 'Komt er een tweede broedsel?' Wij krijgen de indruk dat mezen zelden of nooit een tweede broedsel na een geslaagd eerste nestje doen. Dus alleen een tweede poging bij mislukken eerste nestje. Maar zonder kleur-ringetjes of ander herkenning wordt het lastig vast te stellen of het om het zelfde paartje gaat.
Maar er zijn ook uitzonderlijke gevallen.
Op 24 oktober werd in het Vlaams-Brabantse Wolfsdonk een nestkast met kleine koolmezenjongen aangetroffen. Op 30 oktober een melding van een paartje koolmezen dat druk in de weer was met het voeren van hun kroost in Attenrode-Wever in Vlaams-Brabant, die bleken in het laatste weekend van oktober te zijn uitgevlogen.
Aantal eieren: 10
Nr 10!!
Vanmorgen het tiende eitje!! Het broeden is nu begonnen.
Aantal eieren: 10
Negen eitjes
Vanmorgen werd het negende eitje gelegd. Zal er nog eentje bijkomen?
Aantal eieren: 9
8 Eitjes
En jawel hoor, vanmorgen werd er ook weer een eitje gelegd.
Aantal eieren: 8
Toch nog een ei
Zo dachten we gisteren door de veelvuldige aanwezigheid van het vrouwtje en het uitblijven van een ei dat het broeden al was begonnen. Maar toen kwam er vandaag toch nog een eitje bij. Zal het dan nu hier bij blijven?
Aantal eieren: 7
Broeden maar
Er kwam geen eitje meer bij, dus het broeden is begonnen. Dit is bij koolmezen een strikte vrouwenzaak. Het mannetje voorziet het vrouwtje ondertussen van eten zoals ook op het plaatje te zien is. Met regelmaat hoor je het mannetje ook contact maken met het vrouwtje om te laten weten dat hij er is. Ze roept dan ook vaak even terug.
Op het moment dat de koolmees begint met broeden wordt het ei verwarmd tot ongeveer 40 graden, waardoor de celdeling weer opgang komt. Daarna ontwikkelt het jong zich in een zeer korte tijd. De broedtijd bij koolmezen ligt rond de 2 weken.
Aantal eieren: 6
6 Eitjes
En vanmorgen kwam er weer een eitje bij.
Aantal eieren: 6
5 eieren
Mooi 5 eitjes in beeld. Hoeveel zullen het er worden?
Aantal eieren: 5
4 eieren
Vandaag kwam er nog een eitje bij. De koolmezen zijn nog steeds met het nest bezig. Zie het plaatje.
Aantal eieren: 4
3 eitjes
Koolmezen leggen iedere dag een ei en hebben 1 of 2 legsels per jaar met elk 8-13 (soms 7-15) eieren. Het is al vrij laat in het seizoen wat kan betekenen dat dit een tweede legsel betreft. Maar dat zullen we nooit met zekerheid weten. Wat we wel zeker weten is dat er nu 3 eitjes zijn.
Aantal eieren: 3
Eerste ei
De koolmezen hadden duidelijk haast, want er is zelfs al een ei gelegd. Ondertussen zijn ze nog bezig met het nestje afmaken.
Aantal eieren: 1
Nestbouw
Een stelletje koolmeesjes is hier begonnen met een nestje te bouwen.
Helaas
We waren er al een beetje bang voor. Moeder pimpelmees stond er zo goed als alleen voor om deze jongen groot te brengen. Helaas is dit niet gelukt. Tegen de middag bracht moeder het laatste dode jong naar buiten. We weten niet zeker of dat de doodsoorzaak is geweest, maar het heeft er zeker toe bijgedragen. En ondanks alle goede zorgen van moeder pimpelmees groeide de jongen ook niet. Door het koude weer moest ze ook nog veel de jongen warm houden en door de afwezigheid van man kwam er al die tijd geen eten binnen. Wat de reden is dat man niet mee kwam helpen weten we niet. Eerst dachten we dat hij misschien dood was, maar later zagen we hem nog wel een keer in de boom bij de kast. Het is jammer. De harde werkelijkheid zoals het soms gaat in de natuur.
Alles uitgekomen?
Het is lastig te zien met al dit jonge grut, maar het lijkt er op dat alle eitjes uitgekomen zijn. Helemaal zeker weten we dit niet, maar we gaan er voor nu wel van uit. Zie het filmpje van gisteren.
Aantal jonkies: 10
De eitjes zijn aan het uitkomen
De eitjes zijn aan het uitkomen. We tellen nu 4 jonkies.
Aantal eieren: 6Aantal jonkies: 4
Het broeden is begonnen
Het broeden is begonnen. Zo rond 2 mei kunnen we kleine pimpelmeesjes verwachten. Dit stelletje pimpelmezen heeft duidelijk een ander plan van aanpak dan de meesjes bij pimpelmees 3. Hier wordt voornamelijk buiten de kast gevoerd door het mannetje en bij pimpelmees 3 zie je dit vaak in de kast gebeuren. Zo doet iedereen het op z'n eigen manier.
Aantal eieren: 10
En toen waren er 10
9 + 1 = 10 :) Dus sinds vandaag hebben we 10 mooie eitjes in het nestje.
Aantal eieren: 10
Nog een "paas"ei erbij
Op deze tweede paasdag werd het negende eitje gelegd.
Aantal eieren: 9
8 eitjes
Vandaag kwam er weer een eitje bij.
Aantal eieren: 8
Het zevende eitje
Het zevende eitje is een feit. Hoeveel zullen het er worden?
Aantal eieren: 7
6 eitjes
Vanavond hadden we even zicht op 6 mooie eitjes.
Aantal eieren: 6
4 eitjes
Naar verwachting gaan we er vanuit dat er nu 4 eitjes zijn. Nog geen goed zicht erop, maar alles lijkt hier volgens het boekje te gaan.
Aantal eieren: 4
3 Eitjes
Vandaag kwam er zoals verwacht weer een eitje bij.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vandaag zagen we 2 eitjes liggen. Wat een geluk, want pimpelmeesjes verstoppen de eitjes vaak heel erg goed. Tussendoor wordt het nestmateriaal vaak nog aangevuld om het goed toe te kunnne dekken. Inge maakte dit plaatje
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Vanmorgen zagen we een mooi eitje in dit nestje liggen. De eileg is begonnen! Pimpelmezen leggen iedere dag een ei tot een legsel van 7-13 eitjes.
Aantal eieren: 1
Nestje zo goed als klaar
De pimpelmezen zijn bezig met de laatste fase van de nestbouw. Het nestje wordt dan afgewerkt met zacht materiaal zoals haartjes en veertjes. Daarna kan de eileg beginnen.
Nestbouw
De kast is goedgekeurd, want er wordt hier al druk gebouwd aan een mooi nestje door een paartje pimpelmezen. Zie ook het filmpje.
Pimpelmees
De pimpelmeesjes lijken nog steeds interesse te tonen voor deze kast. Vandaag ook weer diverse bezoekjes.
Pimpelmees op verkenning
Wie 's ochtends heeft opgelet, zal het wel al gemerkt hebben. Bepaalde vogelsoorten doen al voorzichtige pogingen om te zingen. Die drang ontstaat door veranderingen in de lichtintensiteit. Op biochemisch niveau betekent dit een toenemende productie van het mannelijk hormoon 'testosteron'. Dat geeft een prikkel waaraan een vogelman zich niet kan onttrekken…. En nu loopt de temperatuur ook weer wat verder op, dus….. tijd voor verkenning. Zal dit een geschikte nestlocatie zijn?
Koolmees op verkenning
Koolmees op verkenning
Slaper
Er kwam vanavond weer een koolmees slapen in de nestkast. Zal het weer routine worden?
Weer 2 pimpelmezen in de kast
Vandaag kwamen er weer even 2 pimpelmezen in de kast. Mooi zo in kleur.
Het vrouwtje koolmees die iedere nacht in deze kast sliep en in kast 4 aan het bouwen was, lijkt te zijn verdwenen. Er wordt niet meer geslapen en niet meer gebouwd.
Pimpelmezen op bezoek
Ook de pimpelmezen zien wel wat in de nestkast. Zie ook het filmpje
Opgeruimd staat netjes
In deze nestkast slaapt een vrouwtje. Dat is tijdens het schoonmaken van de nestkastjes goed te merken. Deze nestkast was schoon. De dames komen namelijk na een nachtje slapen in de loop van de morgen terug om even het bed op te maken. En... de poepjes van de nacht op te ruimen. In de nestkasten met de mannelijke slapers lig alles van de hele winter binnen op een hoop. Zie ook het filmpje
Pimpelmees op bezoek
Vandaag kwam er een pimpelmees de kast verkennen. Daarna werd er uitgebreid buiten de kast in de boom geroepen.
Overdag ook af en toe bezoek
Naast onze vaste slaper zien we overdag ook af en toe bezoek in de kast. Meesjes zijn al een beetje aan het verkennen voor aankomend voorjaar en de kast moet natuurlijk ook een beetje schoongehouden worden. Zie ook het filmpje.
Alle meesjes compleet
Al onze vaste "slaap" meesjes zijn de jaarwisseling gelukkig veilig en goed doorgekomen. Alle kasten zijn weer als vanouds bezet om de nacht door te brengen.
Wij vinden het vuurwerk vaak allemaal mooi etc, maar voor de dieren is het een groot drama. Zij rekenen niet op dit vuurwerk en schrikken zich rot. Als reactie op al dat vuurwerk gaan er bijvoorbeeld ook veel vogels de lucht in. De reactie van vogels op vuurwerk wordt onderzocht en daarvoor is een speciaal radar geplaatst. Bekijk zelf de reactie van de vogels op het vuurwerk op deze site. http://horizon.science.uva.nl/fireworks/
Een slaper
Sinds enkele dagen is er in deze nestkast weer een slaper. Zie ook het filmpje.
Zes vertrokken
Vanmorgen zijn er zes jongen vertrokken. Twee jongen bleven er achter waarvan één al dood bleek en de ander later stierf. Waarom de laatste twee achter bleven zullen we nooit weten. De zes vertrokken meesjes waren sterk genoeg om op eigen kracht te vertrekken. In de natuur geld het recht van de sterkste alleen die planten zich uiteindelijk voort. Soms niet leuk om naar te kijken.
Aantal jonkies uitgevlogen: 6
Even een kijkje buiten de kast
Vandaag een paar foto's gemaakt buiten de kast. Pa en ma Koolmees hebben het er maar druk mee. Af en aan vliegen ze. Tegenover de kast staat een boom die ervoor zorgt dat de kast niet te warm hangt. Bovendien is het een ideale uitkijkplek voor Pa en Ma om te kijken of ze veilig de kast in kunnen. En straks met het uitvliegen bied het de jongen direct een locatie om naar toe te vliegen.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 8
Kleine meesjes
De kleintjes beginnen nu echt op koolmeesjes te lijken. Het gaat dus goed met deze jonge koolmeesjes. Ze groeien letterlijk als kool. Ze zijn bijna alweer 2 weken oud. Dat betekent dat ze binnenkort alweer gaan uitvliegen. Wat gaat het dan weer snel. De meeste jonkies vliegen tussen de 2e en 3e week uit.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 8
Acht jongen
Er zijn nog 8 jongen, één jong heeft de race niet gehaald, De camera geeft een vaag grijs beeld waardoor het moeilijk meer is te volgen. Hopelijk gaat die het nog even doen. We gaan nu geen apparatuur vervangen. Een foto van 18:30 uur toen was het nog in orde. Zie ook het filmpje van rond die tijd waar aan het einde het beeld ineens slecht wordt.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 8
Voeren
Voor de kersverse ouders is er een drukke periode aangebroken. Die 9 hongerige jonge koolmezen moeten gevoerd worden. Af en aan vliegen ze om die snaveltjes te vullen. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 9
Nog 1 ei
Het lijkt erop dat we nog 1 eitje hebben in dit nestje. Of daar nog een klein koolmeesje uit komt kruipen is nog eventjes afwachten, maar de kans wordt wel steeds kleiner.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 9
Kuiken nr 7 komt uit het ei
Om 09:00 uur kroop kuikentje nr7 uit het ei.
Doordat het nog wat fris is buiten blijft het vrouwtje regelmatig op de jongen zitten om deze warm te houden. Het mannetje zorgt voor de prooi aanvoer. Mooi is te zien dat ze met het jagen kleine rupsjes zoeken. Ze jagen dus gericht op behoefte. We zullen binnen enkele dagen zien dat de rupsjes groter worden zodra de kuikens dit aan kunnen. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 7
Jongen!!
De eitjes zijn aan het uitkomen, de eerste drie zijn al gespot en het voeren en verzorgen is begonnen.
Aantal eieren: 7Aantal jonkies: 3
Het broeden is begonnen
Zoals al verwacht, werd gisteren het laatste eitje gelegd en bleef het vrouwtje in de nestkast. Het broeden is begonnen. Het broeden wordt volledig door het vrouwtje gedaan. Maar ook het mannetje heeft een belangrijke taak. Hij moet het vrouwtje namelijk van eten voorzien. Met regelmaat hoor je het mannetje ook contact maken met het vrouwtje om te laten weten dat hij er is. Ze roept dan ook vaak even terug. Over ongeveer 13 dagen kunnen we de jonge koolmeesjes verwachten. Rond 5 mei zal dat zijn. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 10
10 eitjes broeden begonnen
Zoals we gisteren al zeiden 'het zouden er ook negen kunnen zijn" Mezel leggen dagelijks een eitje tot het legsel kompleet is. Nu tellen we tien eitjes.
Aantal eieren: 10
8 Eitjes
Vanmorgen was er even zicht op de eitjes. We zien er acht, dus daar gaan we maar even vanuit. Maar het zouden er negen kunnen zijn. Het broeden zal ook hier waarschijnlijk vandaag of morgen beginnen.
Update... Heb het aantal eitjes hier onder aangepast van 8 naar 9
Aantal eieren: 9
5 eitjes
Vandaag voor het eerst weer zicht op de eitjes. Onze berekening lijkt te kloppen. Want als we terug rekenen naar 12 april moeten we nu op 5 eitjes zitten. En die zien we hier ook mooi liggen.
Aantal eieren: 5
Eerste eitje
Vandaag zien we voor het eerstje een eitje liggen. Omdat mezen de eitjes altijd goed verstoppen is het niet helemaal zeker dat dit het eerste eitje is, maar vooralsnog gaan we hier wel vanuit. Nu zal er als alles goed gaat iedere dag een eitje bij komen tot ongeveer 10 eitjes. Dan gaat het broeden beginnen.
Aantal eieren: 1
Nestje bijna klaar
Het nestje is bijna klaar. Er is zelfs al wat zacht materiaal binnen gebracht. Nu is het wachten op de eitjes. Mezen zijn goede verstoppers. Dus hopelijk kunnen we het zien als de eitjes gelegd gaan worden.
Nestbouw begonnen
Vandaag zijn een stelletje koolmezen met de bouw begonnen van een nestje. We vermoeden dat het mannetje van dit nestje slaapt in de andere koolmezen kast. Die hangt namelijk in dezelfde tuin.
Een ervaring rijker
Alle inspanningen van V hebben niet mogen baten. De jongen hebben het niet gered. Wat het mannetje is overkomen weten we niet. Of is hij gewoon weg gebleven? Waren het parasieten? Te weinig voedsel? Heel veel vragen en geen antwoorden. Zo zie je maar dat er best veel mis kan gaan bij een broesel. En dan te bedenken dat er rond de 400.000 paartjes pimpelmeesjes in nederland een nestje proberen groot te brengen.
Als het vrouwtje een ander mannetje vindt dan zal ze zeker in de herkansing gaan. Aan haar broedzorg heeft het zeker niet gelegen. Hopelijk zien we haar terug.
Gelukkig is dit mooie vogeltje in staat langzaam in aantal toe te nemen. Waaruit je kan opmaken dat ze genoeg keren wel met succes een nestje groot brengen. Helaas mochten we dat deze keer niet meebeleven. Wel een ervaring rijker.
De camera is op zwart gegaan, en pagina zal verhuizen naar de offline camera's. Het nestkastje zal snel worden schoongemaakt zodat deze weer gereed is voor....
Van 11 naar 3
Het gebeurt maar al te vaak, man die weg blijft, om welke rede dan ook. ten prooi gevallen aan de sperwer, het verkeer, we zullen het nooit weten. Opzich zou v instaat moeten zijn deze 3 nog groot te brengen. Of het haar lukt is afwachten.
Aantal jonkies: 3
11 mooie kleine pimpeltjes
Vorige week is ook het laatste eitje uitgekomen en zijn er regelmatig 11 mooie kleine snaveltjes te tellen. Met de bekjes open wachten ze ongeduldig op paps en mams die de zware taak hebben om 11 snaveltjes te vullen.
Aantal jonkies: 11
Bijna alle eitjes zijn uitgekomen
Inmiddels zijn bijna alle eitjes uitgekomen. We zien nog 1 eitje liggen. Of deze nog uitkomt is nog even de vraag. Ook hier hebben de ouders het druk met voeren. Ze vliegen af en aan.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 10
Eerste kuiken
Tinus maakte een foto vanmiddag van het eeste kuiken.
Aantal eieren: 10Aantal jonkies: 1
11 eitjes en broeden
17 april is het 11e eitje gelegd. Vrouw pimpelmees broedt ongeveer 2 weken voor de eitjes uitkomen. Dit betekent dat we rond 1 mei de jonkies kunnen verwachten.
Aantal eieren: 11
10 eitjes en buiten de kast
We hadden even mooi zicht op de eitjes vanmiddag. 10 Stuks alweer.
Trudy heeft bij haar fotocamera een afstandsbediening waardoor ze foto's kan maken op afstand. Op deze manier verstoor je de vogels niet. Vanmiddag de eerste foto's op deze manier gemaakt. Hieronder een foto van 1 van de pimpelmeesjes aan het nestkastje.
Aantal eieren: 10
Eindelijk zicht op de eitjes
Ook hier is de pimpelmees een meester in het verstoppen van de eitjes. Maar dankzij SuzanneH hebben we een plaatje. Er zijn minimaal 3 eitjes. Dus daar gaan we nu even van uit. Maar het kunnen er dus nog meer zijn.
Aantal eieren: 3
Eitje leggen
Vanmorgen maakten we een filmpje van de eileg. Hoeveel eitjes er zijn weten we niet, ze dekt ze direct af.
Mooi in kleur
Als er genoeg licht binnen komt in de kast schakelt de camera over op kleurenbeeld en zien we de prachtige pimpelmees in kleur. De bouw bij al onze mezencams lijkt een beetje gelijk te lopen. Ook hier ligt er al zacht materiaal in het nestje. Het is wachten op het eerstje eitje.
Een indringer!
Vandaag een kaper op de kust in deze mezen kast. Gelukkig ondervonden de pimpelmeesjes er weinig hinder van en ging de bouw gewoon vrolijk door.
Eerste nestmateriaal binnen
Vanmorgen bracht een pimpelmees het eerste nestmateriaal in de kast. Gaat het er toch van komen?
Wie gaat er bouwen?
Nog steeds wordt de kast door zowel pimpelmezen als koolmezen bezocht. De opening van deze kast is namelijk ook geschikt voor de koolmees. Zie ook het plaatje bij de vorige update. Op het plaatje bij deze update het stelletje pimpelmezen. Zij zijn overheersend aanwezig in de kast. Maar de koolmees is groot genoeg om de pimpelmees de deur te wijzen, dus ja....Wie zal het worden?
Koolmees ook interesse?
Ook de koolmees lijkt interesse in de kast te hebben.
De keuze nog niet gemaakt
Hier is de keuze voor de kast nog niet bepaald. Er is absoluut wel interesse. Dagelijks wordt de kast overdag geinspecteerd. Tussen de middag rond de klok van 13.00 uur heb je een grote kans om een pimpelmees in de kast te zien. Als de zon schijnt is zijn of haar mooie blauwe petje goed zichtbaar.
Het blauwe petje: Pimpelmezen zien elkaar anders dan wij ze zien, doordat de groep vogels waar pimpelmezen onder vallen heel goed UV-licht kunnen waarnemen, in tegenstelling tot de mens en de meeste andere dieren. Dit is essentieel voor het vrouwtje om het mannetje te kiezen waar zij de voorkeur aan geeft. Het gekleurde petje is hierbij het belangrijkste deel van het mannetje dat indruk moet maken bij het vrouwtje. UV-gevoeligheid is belangrijk om op deze manier toch onzichtbaar te blijven voor roofdieren aangezien zij net als de mens geen UV-licht kunnen waarnemen. Voor vrouwtjespimpelmezen speelt natuurlijk ook het bewijs dat een mannetje voor haar kan dansen, zingen en voeren een belangrijke rol in de selectie.
Samen op verkenning
Ook hier is interesse in de nestkast als nestplaats. Op de foto zie je de pimpelmeesjes samen op verkenning.
Als slaapplaats is deze kast de hele winter al ingebruik.
Slapen
In de winterperiode zie je bij de meesjes dat de nestkast alleen gebruikt wordt voor het slapen. Een enkele keer komen ze overdag even binnen en wordt soms een dutje gedaan. Opvallend is dat de pimpelmezen vaak langer actief zijn in de schemering dan de koolmezen. Ze poetsen zich nog even in een tak vlak bij de nestkast en vliegen in één keer naar binnen. Bij het eerste ochtendgloren vertrekken ze al weer om voedsel te gaan zoeken
Wil je een meesje zien binnen komen? kijk dan rond schemering.
Koolmees op bezoek
Vandaag kwam er overdag even een koolmees in de kast kijken!
De Pimpelmees komt slapen
Wat leuk! We hebben weer een slaper in deze kast. Een pimpelmeesje!
Een slaper
Sinds enige dagen slaapt er weer een koolmeesje in deze nestkast. Komt dit door de betrekkelijk koude nachten? Meest maken ze in de zomer geen gebruik van de nestkasten om in te slapen. De kans bestaat dat het dus tijdelijk is.
Waar is ze gebleven?
Gisteren avond is het vrouwtje niet op het nest terug gekomen, aangezien dit wel gebruikelijk is maakt iedereen zich zorgen. Waarom v niet is teruggekeerd blijf natuurlijk gissen. De dieren moeten veel gevaren trotseren en het is niet ontdenkbaar dat ze ten prooi is gevallen aan een sperwer.
Aantal eieren: 8
Eitje zeven
Pimpelmeesje heeft het dekentje van de eitjes gehaald maar is toch nog even vertrokken. mooi kans om de eitjes te bekijken.
Aantal eieren: 7
Broedvlek
een prachtig plaatje van de broedvlek: een kaal stuk huid op de buik dat rijk is aan bloedvaten, zodat de lichaamswarmte optimaal wordt doorgegeven aan de eieren. De vrouwtjes beginnen aan de onderkant veren te verliezen zodra ze zwaarder worden. Bij het begin van het broeden is de broedvlek geheel ontwikkeld. De mannetjes hebben alleen een broedvlek als zij ook op de eieren broeden. Bij de pimpelmezen dus niet, want daar broedt alleen het vrouwtje. (foto SuzanneH)
Aantal eieren: 6
6 eitjes
Vanavond zagen we pas weer even de eitjes.
Aantal eieren: 6
Het derde ei
Zoals verwacht is vanmorgen het derde eitje gelegd. Zie ook het filmpje.(Foto Margriet)
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vanochtend is het tweede eitje gelegd. Het is wel spannend aangezien dit een nestkast is met een vliegopening van 32 mm. Dit betekend dat de koolmezen alsnog de nestkast zouden kunnen claimen. Tot nu toe worden er geen koolmezen gezien. Die hebben waarschijnlijk ergens anders een goede nestplek hebben gevonden.
Aantal eieren: 3
Eerste ei
De pimpelmezen zijn duidelijk overnieuw begonnen. De eileg was tot vanmorgen gestopt om het nest af te maken. Het eerder gelegde ei ligt ook niet in de nestkom. We beginnen dus gewoon bij ei nummer 1, want vanmorgen lag er een nieuw ei in de nestkom. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 1
Een ei!!!!
De pimpelmees heeft vanochtend gelijk een ei gelegd! Het nestje is nog niet eens af! We denken nu dat de pimpelmezen op een andere plek gestoord zijn en hier nu verder gaan. Het eitje was dus al gemaakt. Vandaar dat ze gisteren zo druk bezig waren geweest. Ook nu gaan ze weer verder met de bouw.
Aantal eieren: 1
Pimpelmees blijft slapen
De hele dag zijn de pimpels in de weer geweest met bouwen. Vaak doen ze dit alleen in de ochtend en avond even. Maar zij niet, ze bleven maar doorgaan. En nu gelijk blijft de pimpelmees ook slapen in de kast. Omdat de koolmees dit ook elke avond nog kwam doen waren we bang voor een confrontatie tussen de mezen. Maar heel verbazingwekkend bleef deze uit. De koolmees kwam alleen maar in de boom bij de nestkast 2x kijken. Hij ging niet eens aan het kastje hangen. Zou die gezien hebben dat ze aan het bouwen waren? De koolmees heeft ook nog geen partner gevonden, dus dat is wellicht de reden dat hij de kast heeft afgestaan.
Pimpelmezen weer terug
De pimpelmezen die waren begonnen aan een nestje en daarmee waren gestopt zijn sinds vandaag weer terug. Ze gaan weer verder bouwen.
Krijgen we hier een pimpelnest?
Vandaag zijn zomaar ineens pimpelmezen begonnen met nestmateriaal slepen. Wat zal dat gaan worden? Tenslotte slaapt hier elke nacht de koolmees......We wachten af. Zie ook het filmpje hoe de koolmees reageert als die 's avonds voor het eerst het nestmateriaal ziet.
Nestje hier?
Koolmees heeft de kast al paar keer verkend vandaag,op de foto zie je het gedrag wat ze laten zien bij het vormen van de nestkom.
Kast controle
Vanmorgen kwam de koolmees even de kast controleren. Goed te zien is de verbetering in kwaliteit van de nieuwe camera. Nu nog een nestje.
Nieuwe camera
Vandaag is er een nieuwe camera in de nestkast gezet. De beeldhoek is hierdoor wat ruimer geworden.
Slapen
Ook hier slaapt trouw elke nacht een meesje in het nestkastje. Je merkt wel dat het elke dag wat langer licht blijft, ze komen steeds wat later naar binnen en vertrekken iets eerder.
Ja hoor een slaper!
En ja hoor, vanavond was het zover. Een koolmees heeft de kast in gebruik genomen als slaapplaats. Als het bevalt is de kans groot dat dit pluizebolletje de hele winter hier blijft slapen.
Regelmatig bezoek van een koolmees
Sinds enkele dagen registreren we regelmatig bezoekjes van een koolmees. We hopen dat deze uiteindelijk in de kast gaat slapen.
Triest bericht
Helaas kwam dit nestje gisteren tot een einde. Door onbekende reden keerde moeder gisteren niet terug op het nestje. Sinds half 4 's middags werd er nog maar 1 koolmees gezien. Het vermoeden bestaat dat het vrouwtje iets is overkomen. De taken tussen koolmezen zijn zo verdeeld dat het mannetje nooit de taak van op het nest zitten zal overnemen. Door de kou zijn de jonge kuikens uiteindelijk dood gegaan. We denken niet dat ze bewust het nest hebben verlaten, omdat vader koolmees in de ochtend nog wilde komen voeren en verward in de boom zat te roepen.
Erg triest allemaal. We moeten ons er wel bewust van zijn dat we normaliter dit soort drama's nooit te zien krijgen. Maar doordat de webcam ons alles laat zien wordt je weleens geconfronteerd met een voor ons moeilijke situatie. We zien heel veel mooie dingen, maar zo'n situatie kan dus ook voorkomen. We moeten proberen dit te relativeren, want zoiets gebeurt veel vaker, alleen zijn we er dan meestal geen getuige van.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 5
Al 5 jonkies uit het ei!!
Het gaat bij dit nestje allemaal net even anders door de tijdelijk broedstop. Daarom zijn we erg blij dat er al 5 jonkies uit het ei zijn gekropen. Er zijn nu nog 3 eitjes over. Hopelijk komen deze ook snel uit.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 5
Derde eitje is uit!!!!
Het gaat helemaal goed komen lijkt het, de eitjes komen uit en man komt regelmatig piepkleine rupsjes brengen.
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 3
Tweede eitje is uit!!!!
Diana melde om 15:17 in de Shoutbox twee kuuks.
Aantal eieren: 6Aantal jonkies: 2
Eerste eitje is uit!!!!
Het eerste kuikentje is uit het ei gekomen.
Aantal eieren: 7Aantal jonkies: 1
Zal het toch nog goedkomen?
Wat de reden ook is geweest, het lijkt over te zijn, want de koolmees zit weer te broeden. Nu is alleen de vraag, zijn de eitjes niet te lang onbebroed geweest. De celdeling was tenslotte al begonnen. Op het moment dat de vogel begint met broeden wordt het ei verwarmd tot ongeveer 40 graden, waardoor de celdeling weer opgang komt. Als de eieren even onbebroed zijn kan het geen kwaad, dus de grote vraag blijft of het te lang is geweest of niet. Als de eieren te warm worden kan dat veel meer kwaad dan afkoeling. Kortom het blijft nog even afwachten. De koolmees man komt weer regelmatig voeren en het vrouwtje zit weer grotendeels van de tijd op het nest. Mocht alles goed gaan hebben we hier in de eerste week van mei jonge koolmeesjes.
Aantal eieren: 8
Het gaat niet goed
Het ziet er bij dit nestje niet goed uit. Eergisteren was het al opvallend dat het vrouwtje 's middags een paar uur van het nestje was. We dachten dat ze niet gevoerd werd door het mannetje. Maar de volgende ochtend werd er wel diverse keren eten gebracht door het mannetje. Dus die was nog wel in beeld. Maar na deze voermomenten in de vroege ochtend is het mannetje niet meer geweest om te voeren. Dus opnieuw verliet het vrouwtje 's middags het nest voor een lange periode en kwam pas terug om te gaan slapen. Afgelopen nacht sliep ze ook deels naast de eitjes en vanochtend heeft ze direct het nest verlaten. Kortom het lijkt erop dat ze het nestje heeft verlaten in verband met het niet voeren door het mannetje. Een andere reden kan zijn dat ze het hebben verlaten om ergens anders opnieuw te beginnen met een groter broedsel. Soms laten koolmezen namelijk hun eieren en jongen in de steek om een nieuw en groter gezinnetje te stichten. Koolmezen willen zoveel mogelijk genen doorgeven aan de volgende generatie. Daar zijn grote legsels voor nodig.
Aantal eieren: 8
Broeden is begonnen.
Inmiddels zit V al de heledag te broeden dus dag 1 zit er al weer op!!
Aantal eieren: 8
Inmiddels 8 ei-tjes
We zijn 2 dagen verder en iedere dag is er weer een ei-tje gelegd. Het totaal staat daarmee op 8.
Aantal eieren: 8
6 eieren
Vanavond was er even mooi zicht op 6 eieren.
Aantal eieren: 6
Eileg
Ook vanmorgen weer alles behoedzaam afgedekt. Gisteren middag lagen er even 4 eitjes in het zicht. Vandaag zouden we dan op 5 uit komen.
Aantal eieren: 5
eitje leggen
Vrouw legt er weer een eitje bij waarna ze die toedekt zonder ook maar een glimp er van aan ons te laten zien. We schatten dat er nu minstens 4 eitjes zijn. Zie ook het filmpje "Eitje leggen"
Aantal eieren: 4
Eerste ei(eren)
Vanochtend was er voor het eerst zicht op minstens 1 ei. We denken zelfs dat er misschien al wel 2 of 3 eieren in het nestje liggen. Koolmezen dekken het nestje altijd goed af met het zachte materiaal. Dit maakt het in het begin lastiger met waarnemen van de eitjes. Voorlopig houden we het officieel nog even op 1 ei, tot we het zeker weten.
Aantal eieren: 1
Het is wachten op het eerste eitje!
Hier is het nog wachten op het eerste eitje, het zou zomaar kunnen dat die er al is, maar dan is het voor ons nog niet zichtbaar in beeld geweest. Op het plaatje zit het meesje lekker op het nestje.
Nestje bijna gereed!!
het vrouwtje is hier met de nestkom bezig, die wordt met donzig materiaal gevoerd.
De nestbouw is begonnen
Net als voorgaande jaren is het hier nu ook weer zo ver. Na nog een keer een uitgebreide inspectie van de nestkast werd vanochtend duidelijk dat de nestbouw is begonnen. Eerst nog even schoonmaken en daarna werd het eerste materiaal voor het nestje binnengebracht.
Strijd om de nestkast
Twee koolmezen leveren strijd om de nestkast.
Opruimen
Vanmiddag 14:46 Kwam het koolmeesje nog even wat opruimen in het nestkastje.
ff checken
Deze kast werd vandaag overdag ook een aantal keer bezocht. Met het spreiden van de vleugels wordt de potentiële nestkast even gekeurd. Even checken of de vleugels goed gespreid kunnen worden om straks een nestje in model te kunnen brengen.
*update* Nieuwe site is online, tijd voor een feestje!
De links in onderstaand bericht bleken niet te werken, inmiddels is dit opgelost! Beste bezoeker,
We zijn online met onze volledig vernieuwde website. Met de start van deze website hebben we besloten om het gebruik van namen voor de dieren in de shoutboxen te verbieden. Op onze FAQ pagina staat beschreven waarom we tot dit besluit zijn gekomen. We hopen dat iedereen respect heeft voor dit besluit en zich daaraan zal houden. Verder geeft deze nieuwe site vooral een reden voor een Feestje. Klik hiervoor op onze speciale Feest Actie button. We zijn ook erg benieuwd naar de mening van onze bezoekers over de nieuwe look, speciale kidspagina's en natuurlijk de nieuwe en verbeterde camera's. Deel uw mening in de shoutbox of stuur ons een berichtje.
Groeten het NestkastLIVE-Team
Schoonmaak
Ja, ook koolmezen hebben het maar druk met het huishouden! De kast wordt weer even schoongemaakt. De poep wordt netjes verwijderd.
Een slaper
Elke nacht wordt er in deze kast geslapen door een koolmees.
Jaarverslag 2011
Door wat dataverlies, zijn we de updates van na 8 mei 2011 kwijtgeraakt. Wel weten we dat het nestje na 8 mei volledig is uitgevlogen en dus ook een succes is geweest.
5 jonkies
Er liggen nog steeds 2 eitjes in, dus die komen niet meer uit. Met de 5 jonkies gaat het erg goed. Ze zijn nu 9 dagen oud.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 5
7 eitjes totaal!
Uiteindelijk zijn er 7 eieren gelegd en gisteren kropen de eerste jonkies uit het ei. Er zijn nog 2 eieren heel. De vraag is nu of deze nog gaan uitkomen.
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 2
5 eitjes?
De eitjes worden goed verstopt. Het lijken er 5 te zijn.
Aantal eieren: 5
Het eerste ei!
Het lijkt er op dat vandaag het eerste ei is gelegd!
Aantal eieren: 1
Druk bezig met de bouw
Hier is een koolmezenpaartje al druk bezig met de bouw van een nestje.
Strijd om de kast.
Vandaag was er een heftig gevecht tussen 2 koolmezen in de kast.
Jaarverslag 2010
Dit jaar een nieuwe kast opgehangen, maar helaas zijn er nog geen broedactiviteiten in de kast geweest. Wel wordt deze kast in de winter gebruikt als slaap plek door een koolmees. Hopelijk volgend jaar meer activiteiten.
We hebben weer een slaper
Sinds een aantal dagen slaapt hier weer regelmatig een koolmees.
Helaas nog geen bouwactiviteiten
De hommel lijkt dood te zijn. De kool- en pimpelmees blijven de kast bezoeken. Helaas nog geen bouwactiviteiten.
Pimpelmees kwam nog even buurten
Ook de pimpelmees kwam even kijken in de kast.
Koolmeesje in de kast
Er kwam vandaag een koolmees in de kast. En de hommel koningin zit er ook nog steeds in.
Hoog bezoek in de kast
Sinds vandaag hebben we hoog bezoek in deze kast. Namelijk een hommel koningin. Een kolonie hommels sterft elk najaar, alleen de bevruchte jonge koninginnen blijven in leven en overwinteren. In het voorjaar gaat de koningin eerst een beetje nectar en later wat stuifmeel verzamelen. Na enkele weken zoekt ze een geschikte plek voor haar kolonie, ook wel staat genoemd. Dus nu is de grote vraag wat ze gaat doen.
Nieuwe kast online
Vandaag is de camera online gegaan in een nieuwe kast. En gelijk al bezoek van een stelletje pimpelmezen.
8 jonkies uitgevlogen
Vandaag zijn de jonge koolmezen uitgevlogen. Helaas geen beelden, want het lensje van de cam was vies geworden of verdraaid waardoor deze onscherp beeld gaf.
Aantal jonkies uitgevlogen: 8Aantal jonkies: 8
Totaal 9 eitjes
Er is hier vandaag zelfs nog een 9e eitje bijgelegd.
Aantal eieren: 9
6 eitjes
Vanochtend kwam er eindelijk duidelijkheid. Omstreeks 05.00 uur waren er 5 eitjes zichtbaar op de film. Daarna werd er rond 06.15 uur nog een eitje gelegd. Deze werden direct weer toegedekt. Hiernaast een plaatje van de 5 eitjes.
Aantal eieren: 6
Hoeveel eitjes zullen er zijn?
Tot nu toe zijn er nog niet meer dan 4 eitjes gesignaleerd, waarvan er 1 vanochtend is gelegd. Dat zou betekenen dat deze koolmees dus niet dagelijks een eitje legt. En dat is tegen de normale gang van zaken in. Bij koud weer wil een koolmees nog weleens een dag overslaan, maar zo koud was het deze week niet. Bij dagelijks een eitje leggen hadden het er dus al 7 moeten zijn. We wachten af.
Aantal eieren: 4
Het bouwen gaat voorspoedig
De bouw gaat voorspoedig. Er is al heel wat nestmateriaal naar binnen gesleept.
Het bouwen is begonnen
En ja hoor, 1 april was het zover. Er werd vandaag nestmateriaal naar binnen gesleept. Dus ook hier is de bouw begonnen.
Regelmatig bezoek van koolmees
Inmiddels word deze kast ook met regelmaat overdag door koolmezen bezocht. Zal er hier net als afgelopen jaar weer een nestje gebouwd gaan worden?
Een pimpelmeesje op bezoek
Ook in deze nestkast vandaag een bezoekje. En wel van een pimpelmees.
Voorkomen Jaarvogel. Zeer talrijke broedvogel. Komt voor in bos- en halfopen gebieden. En tuinen vallen daar in de ogen van koolmezen zeker ook onder. Verder in struikgewas, houtwallen en -singels: overal waar bomen staan voelen koolmezen zich thuis. Voedsel: Koolmezen zoeken in deze gebieden naar insecten en hun larven. In de winter worden hoofdzakelijk zaden gegeten. Buitelend tussen de twijgen van bomen en struiken zoeken ze naar hun voedsel. Als je voedsel (zaden, vetbollen, pinda's) op hangt in de tuin of op het balkon is de kans op bezoek van de koolmees erg groot.
Geluid Zeer variabel. Roep onder andere 'wiet', tsjurrr', 'pink' (als Vink), 'tietja', etc. Zang herhaald 'tie tie tèè' en variaties hierop.
Lengte 14 tot 15 cm Herkenning De koolmees is één van de meest voorkomende en meest opvallende vogels die in Nederland voorkomen. De vogel is dan ook één van de bekendste Nederlandse vogels, mede omdat de vogel niet schuw is en in de winter regelmatig op voedertafels aan te treffen is. De rug is geel-groen van kleur en de onderzijde is geel met een zwarte middenstreep. De kop is zwart met een grote witte wangvlek. De stuit en de staart zijn blauw met wit van kleur. Over de vleugel loopt een witte streep. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden doordat de zwarte streep op de buik veel breder is.
Voortplanting:
Broedlocatie: Oorspronkelijk zijn koolmezen broedvogels van boomholten, zoals spechtennesten. Maar ook van nestkasten maakt de koolmees dankbaar gebruik. Vanwege de korte levensduur van de koolmees worden er per broedsel veel eieren gelegd. Hoewel in sommige jaren met meerdere broedsels begonnen wordt, brengt de koolmees ieder jaar slechts één nest jongen groot. Koolmezen laten soms een nest met eieren of zelfs jonge vogels in de steek, om onder betere omstandigheden op een andere plek opnieuw te beginnen.
Het vrouwtje versieren: Aan de zang van het mannetje kan het vrouwtje horen of hij nog 'vrij' is en of het een sterk mannetje is. Vooral een man met een brede stropdas vindt ze echt een 'stuk'. Maar ja, kan zo'n stoere vent wel snel rupsen verzamelen, wanneer er eenmaal jongen zijn? Om dat te controleren gaat ze met haar vleugels trillen en doet haar bekje open. Op die manier vraagt ze haar mogelijke echtgenoot een rups te zoeken. Komt hij snel met een rups terug, dan wordt het huwelijk gesloten. Zo niet, dan dumpt zij hem. Als ze voor hem kiest, is het mannetje erg zorgzaam. Het vrouwtje krijgt dagelijks van haar man extra voer. Dat heeft ze hard nodig om zo'n tien eieren te kunnen leggen. Die wegen zwaarder dan het vrouwtje zelf.
Eieren en broeden: Vrouwtjes produceren niet alle eieren tegelijk, maar leggen ze stuk voor stuk. Dit om gewicht te besparen, wat wel zo handig is bij het vliegen. Om een compleet legsel te krijgen, leggen ze meestal een tijdje zo elke dag een ei. Elk ei moet apart worden bevrucht en daarvoor is telkens een geslaagde paring nodig. De ontwikkeling van het bevruchte eicelletje (het jong) is al begonnen voordat het ei gelegd wordt. Al in het lichaam begint de celdeling. Op het moment dat het ei gelegd wordt, wordt de ontwikkeling van het kuiken stopgezet, totdat het vrouwtje met het daadwerkelijke broeden begint. Het vrouwtje begint pas met broeden op het moment dat alle eieren zijn gelegd. Zo worden alle eieren gelijktijdig bebroed en komen de jongen tegelijk uit en dat is wel zo handig. De legselgrootte bij koolmezen kan bij het eerste legsel 8-12 eieren zijn en bij het tweede legsel 5-8 eieren. Op het moment dat de vogel begint met broeden wordt het ei verwarmd tot ongeveer 40 graden, waardoor de celdeling weer opgang komt. Daarna ontwikkelt het jong zich in een zeer korte tijd. De jongen komen met tussen pozen van 1 tot 2 uur na elkaar uit het ei. De broedtijd bij koolmezen ligt rond de 2 weken. Daarna vliegen de jongen na 2 tot 3 weken uit. Vervolgens worden ze dan buiten het nest nog 1 a 2 weken bijgevoerd.
Deze nestkast hangt sinds 2008 aan een huis in Nieuw-lekkerland. De invliegopening is gericht op het westen waarbij een boom beschutting bied tegen de wind, regen en de warmte van de zon.
Biotoop
Stad/park.
De Nestkast
De nestkast is ontworpen door het NestkastLIVE team zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. Er is hier gekozen voor een bovenaanzicht waarbij de invliegopening niet zichtbaar is.
Deze nestkast heeft een invliegopening van 32 mm. Daarmee is deze nestkast onder andere geschikt voor de koolmees, pimpelmees, boomklever, ringmus en bonte vliegenvanger.