Het begin van het nieuwe seizoen hadden de bosuilen al ingeluid.
Nu maar afwachten wat we dit jaar weer te zien krijgen via onze website. Kijken jullie ook weer mee?
Toch nog even een wenskaartje om mee te beginnen.
Er zijn nog een films voor dit dier
Locatie
Omgeving Holten (Sallandse Heuvelrug)
Gelegen aan de voet van de Sallandse Heuvelrug ligt in halfopen landschap een prachtig stukje grond ter grootte van een kleine anderhalve hectare. De bewoners houden er geen vee, maar proberen het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de dieren en planten die er van nature voorkomen en –kwamen. Zo wordt het grasland verschraald door het twee keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren, waardoor het bloemrijk en botanisch interessant gaat worden. Voor insecten en vogels worden er aantrekkelijke struiken en bomen aangeplant. Er is een grote vijver aangelegd waar kikkers, salamanders en libellen zich thuis voelen. Het resultaat is een grote verscheidenheid aan dieren.
Biotoop
Half open landschap.
De nestkast
De kast hiervoor is al in gebruik sinds 2015, maar is door de eigenaar in overleg met NKL in 2020 gebouwd en vervangen door een nieuwe kast ten behoeve van de camera-inbouw.
Soorten
Het ontwerp van deze nestkast is speciaal voor de kerkuil. Maar er kunnen wellicht ook andere vogels gebruik van maken. Zoals Torenvalk, Kauw etc.
Archief overzicht
Offline
Helaas hebben we moeten besluiten om op deze mooie locatie te stoppen. Aanleiding om dit per direct te doen was het ingrijpen door de locatie-eigenaar.
Wat is er gebeurd?
Er is een kerkuiljong gevallen en terug geplaatst zonder overleg. Stichting NestkastLIVE heeft de afspraak dat we meekijken en niet ingrijpen, en als er iets gebeurd er altijd eerst tussen beide partijen wordt overlegd voor men overgaat tot actie. Voordat we een samenwerking aangaan op een nieuwe locatie, vindt er een gesprek plaats en wordt er door beide partijen getekend voor de gemaakte afspraken.
Zienswijze locatie-eigenaar:
Wij kregen die zondag een e-mail waaruit bleek dat K3 uit de kast gevallen was. We hebben toen buiten gekeken om te zien of we resten vonden, maar zagen niets. Pas later, toen we in de schuur aan het werk wilden gaan, zagen we K3 daar zitten op een vensterbank. Wat nu te doen? De broedzorg bij kerkuilen verschilt van steenuilen bij wie hun takkelingen ook op de grond beschermd en gevoerd worden. Bovendien stond man kerkuil alleen voor zijn taak tot voeren en beschermen. Hij zou het vanwege de regen al twee dagen hongerende jong dus geen eten geven en het zou ons inziens kansloos zijn als we niets deden. In de schuur vinden ingrijpende werkzaamheden plaats die niet uitgesteld kunnen worden. Het jong buiten de schuur plaatsen zou hoogstwaarschijnlijk ook leiden tot zijn dood, omdat wij 3 vrij lopende katten hebben en er ’s nachts vossen en dassen rondlopen. Wij hebben volgens de Wet op de vogelbescherming een zorgplicht t.o.v. kwetsbare, beschermde vogels. Wij stellen de Wet boven de regels van NKL. Dit kuiken verdiende een tweede kans en dus hebben we samen besloten om hem terug bij de kast te zetten. We zijn ons daarbij bewust geweest van het feit dat we daarmee de afspraken met NKL om niet in te grijpen schonden. Maar aangezien voor ons andere opties onbespreekbaar waren, hebben wij geen overleg van tevoren gepleegd maar kozen we voor een toelichting naderhand. Het resultaat was dat binnen een half uur na het terugzetten zonder overleg de camera’s door NKL offline werden gezet.
De zienswijze van Stichting NestkastLIVE:
Dat er een ouder weg valt tijdens de periode dat er nestjongen zijn gebeurd vaker. Dat daar door jongen verzwakken en soms sterven komt ook voor. Over de broedzorg hebben we andere ervaringen (zie hier onder).Nog geen 20 meter verder, op hetzelfde erf, hebben bij de steenuilen de jongen de kast verlaten. Ook hier viel er één al vroeg naar beneden, maar werd door de ouders gevoed en beschermd. Dit is de gewoonste zaak in de uilenwereld. Voor ons geen reden tot paniek als een veel grotere Kerkuil op de grond beland. Op de andere kerkuilenlocatie is dit ook meerdere malen gebeurd en zonder actie zijn ook deze jongen beschermd, gevoerd en groot gebracht. En zelfs weer terug gezien op de kast (Zie in het Archief bij Kerkuil1 22 juni 2016). Ook de zorgplicht die genoemd wordt, is naar onze mening anders geïnterpreteerd. Bij vogelbescherming Nederland zijn beleidsregels identiek al bij Onze stichting. “Niet ingrijpen”.
Samengevat :
Het blijkt dat onze beleidsregels geen stand kunnen houden op deze locatie, omdat er simpelweg een andere visie gehanteerd wordt. Daarom hebben we besloten te stoppen met het LIVE project op deze locatie. Voor beide partijen jammer, want het heeft iedereen een hoop tijd en energie gekost, maar uiteindelijk voor iedereen beter.
Tot slot:
Toch kunnen we terugkijken op twee heel bijzondere seizoenen bij de steenuilen en dit jaar bij de kerkuilen, helaas moeten we bij die laatste wel een stukje missen. In het geheel genomen was het een boeiende tijd, die we hier hebben doorgebracht. Daarom willen we de locatie eigenaren bedanken voor hun gastvrijheid en energie die ook zij er in hebben gestopt om dit mogelijk te maken. En van hun kant willen zij NKL danken voor het feit dat dit project mogelijk gemaakt werd en bovendien alle medekijkers bedanken voor de vele positieve reacties. De nestkastcamera’s zijn door de eigenaren overgenomen en de stichting gaat opzoek naar een nieuwe locatie. We hopen dat hiermee duidelijkheid gegeven wordt over de hele gang van zaken en de keuzes die van beide kanten gemaakt zijn.
Deze pagina zal binnenkort naar het offline gedeelte verhuizen.
Camera offline
Helaas hebben we moeten besluiten de camera's van deze kerkuilkast Off-Line te zetten.
Stichting NestkastLIVE heeft als doel te laten zien hoe dieren in de natuur o.a. hun jongen grootbrengen. Dat dit niet altijd vanzelf gaat hebben we inmiddels vaak genoeg via onze camera's kunnen zien. De roep om ingrijpen komt dan vaak voorbij. NestkastLIVE heeft als regel dit niet te doen. Als dan blijkt dat dit toch gebeurd kunnen we niet anders dan de live-uitzending stoppen.
*Update 18-07-2020, Er komt vandaag of morgen nog een gemeenschappelijk laatste blog
Eentje heeft het niet gered
De kuuks zijn bijna 8 weken oud. Door waarschijnlijk het slechte weer had M moeite met het aanleveren van voldoende muizen. Hij doet goed zijn best, maar staat er wel alleen voor. We denken dat dit de oorzaak is dat het kuukje het niet gered heeft. Maar dat blijft altijd wel een beetje gissen. Kuuk kan ook ziek geweest zijn. De natuur is hard, de sterkste overleven het.
Aantal jonkies: 3
7 Weken oud en waar is V
De kuuks zijn rond de 7 weken oud. De slag- en staartpennen zijn aan het begin van de achtste week volledig ontwikkeld. De eerste vliegoefeningen vinden plaats op de nestplaats en in de naaste omgeving van het nest. Het is wel even afwachten hoe dit nu verder gaat, want we zien het vrouwtje niet meer. Gelukkig zijn de jongen al wat ouder en kunnen ze al zelfstandig eten. Nu kijken of M voldoende eten kan aanvoeren in z'n eentje. Plaatje gemaakt door Margriet.
Aantal jonkies: 4
Buiten kijken
Buiten kijken
We zijn weer een week verder. Vanaf de vijfde week groeien de jongen snel. De veren ontwikkelen zich en de jongen gaan meer rondlopen in het nest. Hier zijn ze al een stapje verder gegaan. Allemaal naar het voorportaal en een paar waagde zich zelfs al even buiten de kast. Een samenvatting in het filmpje. De beelden van de buitencamera zijn in het filmpje voor 50% ingezoomd.
Aantal jonkies: 4
4 Weken
In de vierde week ontwikkelt zich de gezichtssluier volledig en wordt nu begrensd door bruine veertjes in plaats van donsveertjes. Geleidelijk gaat de blauwe kleur van de ogen over in bruin.
Aantal jonkies: 4
Het gaat goed
De kuuks groeien goed. Er is voldoende te eten. Het oudste kuukje is nu 3 weken oud. Tegen het einde van de tweede week maakt de eerste witte donslaag plaats voor een tweede, die gelig-wit van kleur is. Halverwege de tweede week beginnen de uilen zich op hun loopbeen te verplaatsen in het nest. Ze steunen dan op hun vleugelstompjes, die nog erg kort zijn.
In de derde week zijn de jongen in staat kleine prooien, zoals spitsmuizen, geheel naar binnen te werken. Bij grotere muizen verleent het vrouwtje soms nog assistentie door de muizen in stukken te scheuren. Op de twintigste dag zijn de ogen geheel geopend en de pupil is donkerblauw. Aan de voorzijde van de kop verschijnt de hartvormige sluier. Het vrouwtje is ’s nachts bijna niet meer op het nest te vinden en jaagt samen met het mannetje.
Op deze afbeelding is mooi de ontwikkeling van de jongen te zien.
Aantal jonkies: 4
Vierde kuuk
Het vierde jong is 04:11 uur uit het ei gekomen. Aansluitend een voermoment van de 17de.
Aantal jonkies: 4
Derde kuuk
Om 01:09 uur het derde kuiken uit het ei. Als nr 4 uit het ei is kunnen we eens vergelijken of alle eites evenlang bebroed zijn van leg tot uitkomen.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 3
Tweede kuuk
13:59 uur was het ei geheel rond aangepikt. Een poosje later konden we de jongen even samen zien.
Op het filmpje is in het begin te zien dat het ei geheel rond al was aangepikt. Een kuiken heeft namelijk een zogenaamde eitand. Deze zit op de bovenzijde van de snavel. Met dit scherpe puntje drukt het kuiken een barstje van binnenuit in het ei. Daarna verdraaid het kuiken zich iets in het ei en drukt weer een barstje in het ei. Daarna weer een stukje draaien en weer een barstje drukken. Zo draait het kuiken een rondje in het ei tot de dop los zit.
Zie hieronder het filmpje
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 2
Eerste kuuk
Vanavond is wat na 23 uur het eerste jong uit het ei gekropen
Zie het filmpje
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 1
Hoe lang nog
Tegen het einde van de ongeveer 30 dagen durende broedperiode komen de eieren uit. Dat is in dit geval rond de 8e. Eén tot drie dagen voor het uitkomen van de eieren produceert het jong reeds piepende geluiden. Het vrouwtje reageert door een “klokkend” te laten horen. Het is de roep van het aanbieden van voedsel aan het jong. Dit kunnen we nu dus spoedig gaan waarnemen.
Na een aantal uren hard werken van het jong verschijnt een klein gaatje in de eischaal. Het kan nog wel een dag duren voordat het jong uit het ei kruipt. De resten van de eischaal worden opgegeten, platgetrapt of verwijderd uit het nest. Met ongeveer dezelfde tussenpozen als de eieren gelegd zijn, komen de jongen uit hun ei. Zouden alle jongen tegelijkertijd uitkomen dan zou het vrouwtje niet in staat zijn de uilskuikens van voldoende voedsel te voorzien. Plaatje gemaakt door Marie Louise.
Aantal eieren: 4
Andere kerkuil
Vanavond kwam er een andere kerkuil buiten bij de kast even een kijkje nemen. Maar het broedende vrouwtje had het al snel door en was hier niet van gediend. Ze hoefde alleen maar even richting het voorportaal te gaan en de andere kerkuil ging er snel vandoor.
Aantal eieren: 4
Het vierde ei
Om 23:24 uur melde Valka het 4e eitje. Illucie maakte de foto
Aantal eieren: 4
Derde ei
Vanmiddag werd wat na 13:00 uur het derde ei gelegd.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vanavond werd om 19:58 uur het tweede ei gelegd. Prachtig te volgen deze keer.
Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 2
Eerste ei
De voorbereiding bij de kerkuilen was hier al in volle gang en vandaag was het dan zo ver!! Het eerste eitje. Spannend, hoeveel zullen het er worden. Het ei werd rond 13.35 uur gelegd. Kerkuilen leggen om de dag een ei.
De eieren van de kerkuil zijn glansloos wit en enigszins ovaal van vorm. De afmetingen bedragen gemiddeld 39x31 mm, terwijl het gewicht rond de 20 gram schommelt. Normaal legt de kerkuil 4 – 7 eieren, in voedselrijke jaren soms meer. Na het leggen van het eerste ei begint het vrouwtje direct te broeden. Twee tot drie keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van de snavel. Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem en voor de goede verdeling van de warmte over het ei.
Aantal eieren: 1
V blijft steeds langer thuis
We hebben in de afgelopen avonden gezien dat het vrouwtje wat meer in de kast blijft. Ook werden braakballen uit elkaar getrokken als voorbereiding op een "nest". Tegen de tijd dat het eerste eitje komt zal het vrouwtje de kast niet meer voor lange tijd verlaten en zal het mannetje prooi aanleveren. Deze periode spaart het vrouwtje energie die nodig is voor het leggen van de eitjes. Doorgaans duurt dit proces ongeveer drie weken.
*Update aanschaf buitencamera
Voor de buitencamera is een bedrag nodig van €163,35 *Update 05-04 Bedrag is binnen!!
Man met muis
Vanmorgen 04:27 uur kwam M met een muis en gaf deze over aan V.
Live!! En samen binnen
Voor de binnencamera is inmiddels voldoende geld binnen gekomen. Daarom hebben we besloten deze vast live te zetten. Anders zouden we deze mooie momenten moeten missen.
De buitencamera volgt later.
Voorjaar in de Bol
De kerkuilen slapen nog in de schuur achter de nestkast maar ze krijgen al voorjaar kriebels. Man kerkuil Kwam al roepend de nestkast in bleef volhouden met roepen en stampen tot zijn Vrouwtje kwam kijken. Prachtig dit gedrag. Een mooi begin van de balts bij de Kerkuilen.
Het project staat nog op "Wacht op sponsoring" Dat is voor de nieuwkomers en mensen die in het broedseizoen weer aanhaken heel leuk. Een project wat gesteund kan worden en daarna direct live kan worden getoond. De eerste €100,- is al binnen. Klik hier om dit project te steunen. Kies in het formulier voor (*Nieuwe soort op de locatie Sallandse Heuvelrug) t.b.v. de Kerkuil
Hier het filmpje
Samen
Vanmorgen om 05:19 uur een poosje samen bij de nestkast
Torenvalk bij de nestkast
Op deze nestlocatie bevindt zich ook een torenvalk nestkast. Vandaag kwam er even een vrouwtje torenvalk een kijkje nemen.
Kerkuil zonder ring
Vanavond ring 19:00 uur even een bezoekje van een kerkuil zonder ring. Op oudjaarsdag sliep er al een KU met ring in de nestkast.
Nieuwe nestkast
Eind 2019 is in samenspraak met NKL de nestkast vervangen en zijn daarbij gelijk de camera's geplaatst.
Door al eerder geplande projecten was er nog geen project aangemaakt voor deze kerkuilen locatie. Omdat de eigenaren dolgraag komend seizoen deze kerkuilennestkast live wilde volgen hebben ze besloten de camera's zelf aan te schaffen. Dit, omdat deze dan nog voor het komende broedseizoen in de rustige tijd geplaatst konden worden.
Omdat Stichting NestkastLIVE alleen live-beelden van eigen camera's uit zend betekend dit wel de camera's nog niet live te volgen zijn tot deze zijn overgenomen door de stichting.
Het is mogelijk het project te steunen via: Steun project