Het begin van het nieuwe seizoen hadden de bosuilen al ingeluid.
Nu maar afwachten wat we dit jaar weer te zien krijgen via onze website. Kijken jullie ook weer mee?
Toch nog even een wenskaartje om mee te beginnen.
Er zijn nog een films voor dit dier
Locatie
In 2008 is de eerste kerkuilenkast gemaakt en opgehangen in een half open schuur van een wél willend veehouderij bedrijf in regio Alphen a/d Rijn. Biotoop is een half open polder landschap in een verkeersluw gebied.
Biotoop
Weide/akkerland.
De Nestkast
De nestkast is ontworpen door het NestkastLIVE team zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. We hebben op deze locatie een beperkte internetverbinding. Door de jaren heen is er een hoop verandert om de beeld en geluidkwaliteit te verbeteren. Zo is er in 2011 een geheel nieuwe kast gemaakt en opgehangen. Er zijn schotjes op de kast geplaatst zodat de uilen ook op de kast uit het zicht kunnen zitten. Daarnaast is de camera vervangen en is er een buiten camera bij geplaatst. De nieuwe nestkast bevat een zelfde ingang en voorportaal als de oude kast. De nestruimte is wat groter geworden en een stukje er achter is benut om de techniek en ventilatie in te bouwen. De oude kast had een extra box boven op de kast voor ventilatie en om de apparatuur in te bouwen. Deze box werd door de jongen gebruikt om achter weg te kruipen toen ze in de schuur rond vlogen. Daarom is op de nieuwe kast een aantal schotjes gezet om deze eigenschap te behouden. Het kerkuilen paartje wat nu in de kast verblijft maakt ook dankbaar gebruik van deze mogelijkheid. Op de begane grond is een voorziening gemaakt voor het netwerk gedeelte dus alleen de camera,s zitten in de nok en in de nestkast. Aansluiting op het netwerk gaat deels via powerlan en vijftig meter via cat5 bekabeling. Dit i.v.m. met meer dan 200 meter afstand naar de router. Onder in de kast liggen kattenkorrels (neemt goed vocht op) vermengt met stro.
De beelden worden in zwart-wit weergegeven i.c.m. Infrarood verlichting. Dit is voor de dieren onzichtbaar. In de nacht is het dus ondanks dat wij mee kunnen kijken aarde donder binnen in de nestruimte!! Overdag waren er ook alleen zwartwitbeelden te zien. Sinds een technische aanpassing op 23 februari schakelt de camera soms over naar kleurweergave, maar alleen bij voldoende licht (Zonneschijn). Het kan dus voorkomen dat bij wisseld bewolkt weer de camera soms op kleur dan weer op de zwart-wit stand overschakelt.
Deze nestkast heeft een grote invliegopening van 15 bij 15 cm. Het ontwerp van deze nestkast is met een voorportaal en speciaal geschikt voor de kerkuil. Maar er kunnen natuurlijk ook andere vogels in komen zoals steenuilen, kauwen of bijvoorbeeld holenduiven.
Camera
Archief overzicht
Gevecht in de kast
Opnieuw is er een derde kerkuil in beeld en deze keer kwam het tot een confrontatie in de kast. Er werd stevig gevochten. Buiten riep 1 van de andere kerkuilen, dus die was ook in de buurt aanwezig.
Een derde uil
Vandaag werd er een derde uil op het dak gespot. Terwijl het paartje in de kast zat te slapen. Uiteindelijk ging één van de uilen naar buiten. Daarbij werd voorzichtig aangedrongen op vertrek.
Toch geen eitjes?
Het lijkt erop dat dit paartje kerkuil er voor heeft gekozen hun broedsel uit te stellen of dit jaar over te slaan. Een oorzaak zou de voedselschaarste kunnen zijn. Er is bekend dat het dit jaar een wat minder muizenjaar is. We hebben wel veel signalen gezien van de balts, maar het stopte eigenlijk bij de stap dat het vrouwtje in de kast gaat blijven om energie te sparen, aan te komen en zich voor te bereiden op de eileg. De paringen die we zien zijn voor een groot deel ook onderdeel om de relatie tussen beide uilen te onderhouden en dient dus niet alleen voor de ontwikkeling van eieren. Maar het blijft giswerk. Misschien is er wel wat anders aan de hand. We kunnen alleen maar afwachten en meekijken.
Komen er al eitjes?
De kerkuilen op deze locatie zijn niet zo vroeg als bij locatie 2, maar de voorbereidingen voor een nestje zijn wel gestart. Er worden regelmatig paringen waargenomen die ook onderdeel zijn van het versterken van de relatie tussen de 2 uilen. En er wordt al een bedje gemaakt van braakballen. Alle braakballen die in de nestruimte liggen worden dan stuk getrokken om als nestmateriaal te dienen. De kast lijkt een rommeltje door al die braakballen, maar dat heeft dus wel een duidelijke functie voor het nest. Het is wachten tot het vrouwtje (V) ook wat vaker en langer (in de avond/nacht) bij de nestkast blijft. Het mannetje (M) kan dan laten zien dat hij voor voedsel kan zorgen voor zijn vrouwtje en straks ook voor de jongen. Dit moet hij bewijzen door nu eerst eten te brengen bij het vrouwtje. Zo kan ze aansterken en zich voorbereiden op de eileg.
Geruisloze jager
Tijdens het schoonmaken van de nestkast zagen we een veer liggen. Kerkuilen wisselen het jaar door telkens enkele veren zodat ze goed kunnen blijven vliegen. Heel belangrijk als je vliegend voedsel zoekt (Jaagt). En dat doen ze heel stilletjes. Dat komt omdat hun vleugels anders zijn dan van andere vogels. Aan de buitenste slagpennen zit zacht dons. Daarnaast zitten langs de randen kleine tandjes. Tenslotte zijn de vleugels zelf behoorlijk groot en rond. Waar door de uil veel lift heeft en langzaam kan vliegen. Waarschijnlijk zorgt dit er samen voor, dat je een vliegende uil niet kunt horen. En nog belangrijker zijn prooi ook niet. Bovendien kan een jagende uil nog beter luisteren tijdens het vliegen naar het geritsel op de grond en zo beter zijn prooi lokaliseren. (Foto van veer uit de nestkast tijdens de schoonmaak.)
Schoonmaak
Vanavond is de nestkast schoongemaakt. We doen dit in de avond zodra de uilen zijn vertrokken. Dit geeft de minste verstoring voor het hier verblijvende paartje kerkuilen. Dit Onderhoud houdt in dat de dikke plakkaat van braakballen i.c.m flatsen van de jongen is verwijderd ook de onderlaag van kattengrit is vernieuwd. Daar bovenop zijn de schone braakballen die na het uitvliegen zijn geproduceerd weer terug gelegd. Let op aan het einde van het filmpje hoe snel er al weer een uil terug is om te rusten.
Zie ook het filmpje
Samen
Bij de kerkuilen gaat alles zijn gangetje Overdag rusten ze veelal samen in de nestkast. Als het goed donker is gaan ze in hun gebied jagen. Tussen het jagen door zien we ze in de nacht soms ook een poosje rusten op de nestkast en ruim voor het licht wordt zijn ze weer terug.
Jachtgebied
De grootte van het jachtgebied wordt hoofdzakelijk bepaald door het voedselaanbod. Bij een rijk aanbod aan voedsel hebben Kerkuilen voldoende aan een oppervlakte van 0,4 – 0,6 km2 of aan een gebied van 800 – 1500 meter rond de broedplaats.
Ongeveer een uur na zonsondergang verlaat de Kerkuil de roestplaats om op jacht te gaan De Kerkuil kent een drietal jachttechnieken: laag vliegend, zittend of biddend. Veelvuldig wordt de “laagvliegroute”-methode toegepast: de Kerkuil vliegt dan langzaam met korte glij-pauzes op een hoogte van 1-3 meter over een vaste route. Tijdens de vlucht wordt de omgeving nauwkeurig afgezocht op prooidieren. Daarnaast jaagt de uil vanaf vaste punten, zoals paaltjes aan de rand van een weiland, kilometerpaaltjes langs verkeerswegen of hij zoekt een laaghangende tak in een boom op. Vanaf die plaatsen wacht hij op zijn prooidieren. Deze methode kost de Kerkuil weinig energie en is dus voordelig, vooral ’s winters. De derde jaagmethode is het “bidden”: de uil blijft tijdens het laagvliegen, als een prooi wordt opgemerkt, even in de lucht hangen. De Kerkuil kan zelfs een stukje terugvliegen! Wordt de prooi gelokaliseerd, dan stort hij zich erop.
Filmpje van het Jachtgebied van dit paartje kerkuilen
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Zelfstandig worden
In de tiende week worden de jongen langzamerhand zelfstandig. Hun behendigheid in het vliegen verschilt nauwelijks meer van die van de ouders. Nu breekt er een moeilijke tijd aan voor de jonge kerkuilen. Ze worden nog wel sporadisch door de ouders gevoerd, maar bij het voedsel zoeken krijgen ze geen steun. Het jagen is aangeboren, maar de fijne kneepjes moeten nog geleerd worden. Vanaf ongeveer 12 weken worden de ouders agressiever naar de jongen, zodat deze het territorium van hun ouders moeten verlaten Ze vliegen dan pas uit naar een nieuw gebied. Het gaat ze goed!
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Op de kast
De jongen zitten nu vaak op de nestkast. Een leuke periode om te volgen. We zien ze oefenen met het grijpen van een prooi. Dat het in dit geval de poot van broer of zus is doet er niet toe. Gaandeweg neemt hun behendigheid toe. Het vliegen is de volgende stap wat in deze half open schuur goed geoefend kan worden. Daarna naar buiten om het jagen en bemachtigen van prooien in de praktijk te oefenen. Dit is voor hun van levensbelang zodra ze hun eigen jachtgebied moeten gaan zoeken.
We weten inmiddels dat dit proces nog wel enkele weken duurt. We kunnen dus nog een poosje mee kijken hoe het dit stel vergaat als ze het luchtruim gaat kiezen.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Op verkenning
Een aantal jongen heeft de stap naar buiten gewaagd en verkennen de kast aan de buitenkant.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Het gaat hard nu
De oudste is al zo'n 6 weken oud. Sinds de 18e is ook het voorportaal ontdekt. Inmiddels zitten er 2 in het vp en 2 in de kast. De hartvormige sluier is mooi gevormd. Vanaf de vijfde week groeit het jong snel. De veren ontwikkelen zich en de jongen gaan meer rondlopen in het nest.Vanaf de zesde week verdwijnt het dons achter de kop en daarvoor in de plaats komen veren.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Ontwikkeling
Het vijfde ei zal niet meer uitkomen. De kuuks groeien goed. Er is voldoende te eten. Het oudste kuuk is nu bijna 2 weken oud.Tegen het einde van de tweede week maakt de eerste witte donslaag plaats voor een tweede, die gelig-wit van kleur is. Halverwege de tweede week beginnen de uilen zich op hun loopbeen te verplaatsen in het nest. Ze steunen dan op hun vleugelstompjes, die nog erg kort zijn. Op deze afbeelding is mooi de ontwikkeling van de jongen te zien.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Vierde kuuk
Vanavond kroop het vierde kuukje uit het ei. Dit leuke plaatje is later door Inge gemaakt.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Derde kuuk
Vandaag kwam het derde kuukje uit het ei. Plaatje gemaakt door LN.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 3
Tweede kuuk
Vandaag kwam het tweede kuukje uit het ei gekropen.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 2
Eerste jong
Om 20:23 uur lag V de eerste lege dop aan de kant, 10 minuten eerder had ze per ongeluk de dop met kuuk er in aan de kant gelegd. Filmpje volgt later.
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 1
Nog een paar dagen
Het gaat goed hier. Man verzorgt het vrouwtje goed met het aanleveren van voedsel. En het vrouwtje zit trouw te broeden. Tegen het einde van de ongeveer 30 dagen durende broedperiode komen de eieren uit. Dat is in dit geval rond de 11e. Eén tot drie dagen voor het uitkomen van de eieren produceert het jong reeds piepende geluiden. Het vrouwtje reageert door een “klokkend” te laten horen. Het is de roep van het aanbieden van voedsel aan het jong.
Na een aantal uren hard werken van het jong verschijnt een klein gaatje in de eischaal. Het kan nog wel een dag duren voordat het jong uit het ei kruipt. De resten van de eischaal worden opgegeten, platgetrapt of verwijderd uit het nest. Met ongeveer dezelfde tussenpozen als de eieren gelegd zijn, komen de jongen uit hun ei. Zouden alle jongen tegelijkertijd uitkomen dan zou het vrouwtje niet in staat zijn de uilskuikens van voldoende voedsel te voorzien.
Aantal eieren: 5
Legsel compleet
Het legsel is met 5 eieren compleet. De eieren van de kerkuil zijn glansloos wit en enigszins ovaal van vorm. De afmetingen bedragen gemiddeld 39 x 31 mm, terwijl het gewicht rond de 20 gram schommelt.
Na het leggen van het eerste ei begint het vrouwtje direct te broeden. Twee tot drie keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van de snavel. Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem en voor de goede verdeling van de warmte over het ei. Het vrouwtje broedt alleen, terwijl het mannetje haar gedurende de gehele broedperiode voorziet van voedsel.Tegen het einde van de ongeveer 30 dagen durende broedperiode komen de eieren uit (om de twee dagen een ei). Dus rond 11 mei wordt het spannend.
Aantal eieren: 5
Vijfde ei
Rond de klok van 13 uur werd het vijfde ei gelegd. Zal het hier bij blijven?
Aantal eieren: 5
Vierde ei
05.46 uur spotte M&M's team het vierde ei
Aantal eieren: 4
Derde ei
21:05 uur was het derde eitje net gelegd. Het werd gespot door Inge.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vandaag werd eind van de middag het tweede ei gelegd.
Het vrouwtje begint direct bij het eerste ei met broeden. Om de dag komt er dan een eitje bij tot het legsel compleet is. Spannend... hoeveel zullen het er worden?
Aantal eieren: 2
Het eerste ei!
Vanmiddag werd het eerst ei gespot. Pijpensteel meldde het om 17:16 uur, het was toen net gelegd.
Aantal eieren: 1
Het bruidsgeschenk
Het mannetje heeft het blog hieronder gelezen denk ik, want vanavond zijn er al 2 muizen gebracht.
Het liefdesspel is nu in volle gang.Toch kan het nog zo maar zes weken duren voordat het eerste ei wordt gelegd. Regelmatig vinden er paringen plaats (bijna elke nacht). In de eerste plaats dienen de paringen voor de bevruchting van de eieren, maar ook om de band tussen de beide uilen te versterken. Enige dagen voordat het eerste ei wordt gelegd, verlaat het vrouwtje maar zelden het toekomstige nest voor langere tijd. Het mannetje verzorgt de prooiaanvoer. Het gewicht van het vrouwtje neemt langzaam toe. En dan is het eindelijk zover: het eerste ei is gelegd.
Komen er al eitjes?
De kerkuilen paren regelmatig, nog eventjes en dan kunnen we het eerste ei verwachten. De signalen dat het eraan zit te komen zijn duidelijk aanwezig. Er worden regelmatig paringen waargenomen. En er wordt al een bedje gemaakt van braakballen. Alle braakballen die in de nestruimte liggen worden dan stuk getrokken om als nestmateriaal te dienen. Het vrouwtje (V) is ook al wat vaker en langer (in de avond/nacht) bij de nestkast aanwezig. Het is nu wachten tot het mannetje (M) gaat laten zien dat hij voor het voedsel kan zorgen voor zijn vrouwtje en straks ook voor de jongen. Dit moet hij bewijzen door eten te brengen bij het vrouwtje. Zo kan ze aansterken en zich voorbereiden op de eileg.
De kerkuil van dichtbij deel3
Hoe uilen kunnen jagen, zelfs in totale duisternis Stel je voor dat je in een pikdonkere ruimte bent, je pupillen maximaal uitgezet, maar je kunt niets zien. Je voelt je hulpeloos. Stel je nu een Kerkuil voor op een balk in een schuur en een muis die over de vloer rent. De vogel valt en glijdt in de richting van het knaagdier….Dus wie wint er? De muis maakt geen schijn van kans. En dat in totale duisternis!
Het antwoord? Een ongelooflijk goed ontwikkeld gehoorsysteem. In vergelijking met andere vogels hebben Kerkuilen proportioneel grotere ooropeningen, grotere trommelvliezen en een efficiënter mechanismen voor het overbrengen van geluid van hun trommelvliezen naar de binnenoren. En de uilen detecteren geluiden met lage intensiteiten. Deze illustratie toont het gezicht van een kerkuil zonder zijn zachte buitenveren, waardoor de verenplekken of oorflappen worden blootgelegd, en de stijve veren van de kraag eronder. Illustratie door Roen Kelly.
Wanneer een muis piept, registreert het oor het dichtst bij de bron eerst het geluid. De uil draait zijn hoofd naar het geluid totdat hij tegelijkertijd het piepen in beide oren hoort. De rotatie plaatst de muis direct in de gezichtslijn van de uil en vergrendelt deze in de horizontale positie. Om de muis precies te lokaliseren, moet de uil echter ook de verticale locatie van het piepende geluid vaststellen. Om dit te doen, is het afhankelijk van zowel de asymmetrische locatie van de openingen van de oren - de linker is hoger dan de rechter - en de veren die ze bedekken. In plaats van alleen de aanwezigheid van geluid te registreren, reageren de hersencellen ook op het volume van geluid. Slim, de openingen van het oor oriënteren zich in verschillende richtingen - de linkerzijde gaat iets naar beneden open, terwijl de rechterkant iets naar boven is gekanteld. De openingen werken eigenlijk als microfoons. In één oor is het geluid luid, in de andere is het gedempt, omdat het rond de veren moet buigen om binnen te komen. Door het hoofd naar boven of beneden te kantelen, kan de uil het volume in beide oren gelijk maken. De bron bevindt zich dan op ooghoogte en de verticale positie wordt vergrendeld.
Een jagende uil begint een slag als deze ongeveer 60 cm van de muis verwijderd is. De vogel brengt zijn poten naar voren en houdt ze dicht bij elkaar, zodat de acht klauwen een ovaal patroon vormen. De aanval is moeilijk; het succes is hoog. De uil grijpt daarna meestal de muis door op de achterkant van zijn nek of schedel te bijten.
Gezamenlijk bieden deze aanpassingen Kerkuilen een stealth-vechters-personage waarmee ze met een griezelige nauwkeurigheid een onoplettende prooi kunnen slaan. Het is geen wonder dat ze meesters zijn in hun nachtelijke wereld.
Bron: Eldon Greij's column "Amazing Birds" verscheen in het mei / juni 2016 nummer van BirdWatching.
De kerkuil van dichtbij deel2
Geslachtsbepaling bij kerkuilen.
Vanaf de zeventiger jaren zijn bij het ringen van jonge en volwassen Kerkuilen in Friesland (Tyto alba guttata) allerlei biometrische gegevens verzameld met als doel verschillen te vinden tussen de beide geslachten. Tevens werden metingen verricht aan vele dode Kerkuilen, die bij preparateurs terecht kwamen en waarvan het geslacht inwendig werd vastgesteld.
Uit de vele meetgegevens bleek dat er geen duidelijke verschillen tussen de seksen waren en dat er veel overlap was. Ook de kleurvariaties van het verenkleed gaven geen uitsluitsel. Over het algemeen zijn lichte (witte) uilen mannetjes en donkere vrouwtjes. Ook tijdens de broedperiode wanneer de vrouwtjes op het nest zitten en de mannetjes voor de prooiaanvoer zorgen, kan men deze verschillen waarnemen. Bij de witte ondersoort (Tyto alba alba) die vrij zeldzaam is in ons land zijn de geslachtverschillen duidelijker aanwezig. De onderzijde van het mannetje is volledig wit en bij het vrouwtje wit met enkele kleine stippels en vlekken.
Nu is er een onderzoek gedaan naar een nieuwe methode om de geslachten bij de Nederlandse Kerkuilen te kunnen onderscheiden op basis van het bandenpatroon op de veren. Tussen 2005 en 2009 werden in Nederland 240 dode Kerkuilen verzameld. Alle vogels waren als verkeersslachtoffer gevonden langs verschillende wegen in het gehele land. Bij de volwassen vogels zijn de vrouwtjes over het algemeen zwaarder dan de mannetjes, vooral in de broedtijd. De maten voor vleugellengte, snavellengte, snavelbreedte en snavelhoogte vertoonden een grote overlap tussen de seksen en zijn dus onbruikbaar voor de seksebepaling.
De bandjes aan het uiteinde van de handpennen 10 en 8 waren smaller bij alle mannetjes en breder bij alle vrouwtjes. Alle andere bandjes op de veren bij de handpennen en de armpennen vertonen overlap. Alleen de eerste bandjes (aan het uiteinde van de veer) van de handpen 10 (9) en 8 kunnen worden gebruikt voor de geslachtsbepaling van Nederlandse Kerkuilen. In foto 11 en 12 zijn voorbeelden van handpen 8 weergegeven van 4 mannetjes en 4 vrouwtjes.
Bij een complete vleugel lijken bij het vrouwtje de bandjes als een brede streep over de vleugel te lopen, terwijl dat bij de mannetjes meer geblokt is en smaller (Foto 9 en 10).
Bron: Tijdschrift UILEN2_24_31 uit 2011
De kerkuil van dichtbij deel1
We zullen in een aantal blogs aandacht besteden aan het uiterlijk van de kerkuil. We beginnen met deze prachtige illustratie. En zullen later nog wat dieper op een aantal zaken ingaan.
Voor een groter formaat van deze illustratie klik hier.
Schoonmaak
Vanavond hebben we, toen de de kerkuilen waren vertrokken, de nestkast schoongemaakt.
We gaan dan als volgt te werk:
Eerst verzamelen we de braakballen van afgelopen winter. Daarna verwijderen we de poeplaag van de jongen van het vorig broedsel. Brengen een laagje kattengrit aan om het schoonmaken van de nestkast te vergemakkelijken. Leggen de braakballen weer terug in de nestkast.
Het vrouwtje maakt deze braakballen klein. Ze dienen namelijk als nestmateriaal.
Samen in de kast
Het ongeringde stel kerkuilen bleef vandaag ook weer slapen in de kast. Hoewel er concurentie op de loer ligt van een stel met oa één geringde uil lijkt het nu rustig te zijn en de kast nog steeds het domein te zijn van dit stelletje.
AGAINST THE ODDS
Een film uit Engeland waar de kerkuilen ook overdag jagen
Kerkuil vogel van de nacht
Deel 1
Uitrusting voor de duisternis
De Kerkuil is de meest nachtelijke vogel onder de uilen.
Wanneer de "dagvogels"al lang hun slaapplaatsen hebben opgezocht, komt de Kerkuil pas tevoorschijn. In het gunstigste geval is zijn omgeving vaag verlicht door het schijnsel van de maan, maar meestal is het 's nachts donker. In verband met zijn nachtelijke leefwijze is de Kerkuil sterk afhankelijk van zijn zintuigen.
Opvallend bij uilen zijn de ronde kop met de grote ogen, die onbeweeglijk in de oogkassen zitten. De uil moet de kop draaien als hij in een andere richting wil kijken. De Kerkuil presteert het zelfs om de kop 270 graden (driekwart!!), zowel naar links als rechts te draaien, terrwijl het lichaam roerloos op zijn plaats blijft.
Zichtvermogen
Een deel van het gezichtsveld wordt door beide ogen gezien (binoculair zien). Hierdoor kan de uil de afstand tot de prooi schatten. Het binoculaire gezichtsveld bedraagt bij uilen 70 graden. In volslagen duisternis zien uilen niets, maar aardedonker is het slechts zelden in de natuur. Bij een zeer lage lichtsterkte zijn uilen in staat toch nog iets te zien.Het geheim van een goed gezichtsvermogen bij uilen (100x groter dan bij ons) schuilt in de grootte en de constructie van de ogen.
Gehoor
Een tweede belangrijk middel voor de uil om een prooi op te sporen is het gehoor, dat zeer goed ontwikkeld is. Veel soorten uilen hebben "oorpluimen" , die echter niets met het gehoor te maken hebben. Het zijn verlengde kopveren, die iets over de stemming van de uil zeggen. Geluiden die wij niet kunnen waarnemen, horen uilen wel. Het goede gehoor is te danken aan de bijzondere bouw van het gehoororgaan. Aan de rand van de sluier bevinden zich bij de Kerkuil enorm ontwikkelde ooropeningen. De grote ooropening is aan de voor- en achterkant voorzien van oorkleppen. Deze kleppen zijn eigenlijk stevige huidplooien, die bezet zijn met stijve veertjes. Aan de voorkant van de ooropening zijn deze kleppen zeer beweeglijk Ze kunnen als een deksel over de gehooropening vallen en beschermen de uil tegen geluidsoverlast. Verder doen ze dienst als een soort "richtmicrofoon", die naar alle kanten kan draaien. Een prachtig systeem, dat vergelijkbaar is met de beweegbare oren van een hond. De mooie hartvormige sluier van de Kerkuil werkt als een geluidsontvanger. De binnenkomende geluiden blijven binnen de sluier en worden geleid naar de beide gehoororganen. De veertjes in de sluier staan ver uit elkaar, zodat het geluid er gemakkelijk doorheen kan gaan. De asymmetrische stand van de oren is een extra aanpassing voor een optimaal gehoor. De rechter ooropening ligt op ooghoogte, terwijl de linker opening 10 tot 15 graden hoger ligt. Dat betekent dat het geluid een fractie van een seconde eerder in het ene oor aankomt dan in het andere. Zo kan de uil de beweging van een muis exact volgen. Zeer bijzonder is het dat de uil zelfs onderscheid kan maken tussen het ritselen van muizen in bladeren, het piepen van prooidieren en het kauwen van muizen op voedsel.
Opmerkelijk is het dat de uil ook de hoogte van de geluidsbron kan vaststellen. Wanneer de Kerkuil vliegend jaagt tot op een hoogte van drie meter of op een paaltje zit, weet hij exact de afstand te bepalen tot de muis, die zich in een greppel, in het gras of op een molshoop bevindt. Ogen en oren vormen tezamen een zeer verfijnd opsporingssysteem van de nachtelijke jagers.
Naast een uitstekend gezichtsvermogen en gehoor is het geruisloos vliegen van groot belang voor de Kerkuil.Het lichaam is smal en bedekt met veel lichte veren en het weegt slechts 300 tot 400 gram, terwijl de brede vleugels een spanwijdte van bijna een meter hebben. Zo kan de Kerkuil gemakkelijk zweven en met een lage snelheid (15 tot 20 km per uur) de grond afzoeken naar prooidieren. Dit verenkleed vraagt onderhoud. Je ziet de dieren daar vaak mee bezig. Tussen het slapen door wordt het verenkleed weer op orde gebracht.(Foto) Maar ook als de uilen na een jachtronde weer op de kast zitten wordt er tussen het rusten door gepoetst.
Bron: http://www.kerkuil.com
Kerkuil, vogel van de nacht
Deel 2
Met ring
Vanavond waren er 2 kerkuilen samen op de plank. Eén van de uilen heeft een ring om de rechter poot. Het is duidelijk dat de uilen elkaar al langer kennen. Er werd even geknuffeld bij aankomst van de uil met ring.
Steenuil op bezoek
Vanmiddag zat er een steenuil een poosje op het schot, na een tijdje kwam het via de plank even snel in het voorportaal van de nestkast kijken. Daarna was de vogel gevlogen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 3
Kleintjes worden groot
De nestkast met zijn brede plank wordt door de jongen volledig benut om te oefenen en de vleugels te trainen. Ook de schuilmogelijkheid op het dak dient als oefenobject. Er wordt op en af gesprongen. Hun behendigheid neemt zienderogen toe. Zodra ze alle drie goed kunnen vliegen zullen ze ook buiten het jagen moeten gaan leren. In deze periode kan het zijn dat ze een ander slaapplaats in de schuur zoeken. Ze worden dan nog steeds door de ouders gevoerd. Stapje voor stapje worden ze zo zelfstandig.
Aantal jonkies: 3
Op de plank vliegoefeningen
De slag- en staartpennen zijn aan het begin van de achtste week volledig ontwikkeld. De eerste vliegoefeningen vinden plaats op de nestplaats en in de naaste omgeving van het nest. Zo hier ook op de plank. Er wordt veelvuldig geoefend en tegen het einde van de negende week vliegt een jonge Kerkuil redelijk goed en gaat hij voor korte perioden zelfs naar buiten.
Aantal jonkies: 3
Mooi plaatje
Eucalypta maakte dit mooie plaatje.
Aantal jonkies: 3
Naar het voorportaal
De kuuks zijn nu rond de 7 weken oud. En... dat betekent verder op verkenning. Vanavond werd het voorportaal (VP) ontdekt.
Aantal jonkies: 3
Kuukje 4 heeft het niet gered
Helaas heeft het vierde kuukje het niet gered. Het voedselaanbod bepaald of de jongste het overleeft of niet. De oudste zal, omdat deze het grootst en sterkst is, als eerst eten opeisen tot die genoeg heeft. Ze moeten dus echt op hun beurt wachten en voor kuukje 4 bleef er te weinig over. De achterstand met de grotere kuuks was te groot geworden. Die slikken immers al hele muizen weg. Naar om te zien, maar in de natuur is geen plaats voor verspilling. Dus nadat kuuk 4 was doodgegaan werd deze ook voedsel en is opgevoerd. Plaatje gemaakt door Inge
Aantal jonkies: 3
Uiterlijk en leeftijd van de jongen
Op deze foto een mooi overzicht van het uiterlijk met de bijpassende leeftijd van de jonge kerkuiltjes.
Aantal jonkies: 4
V weer terug
Tegen 23.00 uur kwam V weer terug in de kast en even na 23.00 uur kwam M een muis brengen. Wat de reden is geweest van haar afwezigheid is lastig te achterhalen. Wellicht is ze morgen overdag weer niet in de kast en hoort het er gewoon bij. Dat zullen we dan morgen zien. Qua temperatuur is ze warmhouden in ieder geval niet nodig.
Wij hebben het voorrecht in deze kast mee te kijken hoe het in de natuur er aan toe gaat. We hebben hier tenslotte te maken met wilde dieren. Wij kiezen ervoor om de natuur haar gang te laten gaan en in principe niet in te grijpen in natuurlijke processen. Ook al kan het emotioneel zijn om te zien dat een vogel het zwaar heeft of zelfs sterft.
Het mannetje is overigens niet in staat de jongen te voeren. Hij zorgt alleen voor de aanvoer van muizen. Het is afwachten of de muizenaanvoer voldoende is voor alle kuuks. Als we kijken naar andere jaren zal wel de prooiaanvoer omhoog moeten willen ze het allemaal gaan redden. V kan nu ook meehelpen met de muizenaanvoer, want hoe ouder ze worden, hoe meer ze nodig hebben.
Het oudste kuuk is vandaag precies 2 weken oud. Vanaf de zevende dag worden de eerste braakballen van de jongen gevonden. Deze zijn lang en smal en wegen nog geen gram. Tegen het einde van de tweede week maakt de eerste witte donslaag plaats voor een tweede, die gelig-wit van kleur is. Halverwege de tweede week beginnen de uilen zich op hun loopbeen te verplaatsen in het nest. Ze steunen dan op hun vleugelstompjes, die nog erg kort zijn. In de derde week zijn de jongen in staat kleine prooien, zoals spitsmuizen, geheel naar binnen te werken.
Aantal jonkies: 4
V niet bij de jongen
Het vrouwtje vertrok vanmorgen om 03:45 uur bij de nestkast. Daarna niet meer in beeld geweest. Ze kan natuurlijk nog in de schuur zijn. Dat gebeurde vaker met warme dagen. Maar meestal niet gelijk vroeg in de ochtend.
Het komt vaker voor dat één van de ouders in de periode dat er nestjongen zijn iets overkomt. Ook te beperkte voedselaanvoer is soms de reden dat een vrouwtje voor haarzelf kiest.
Nu wordt het wel spannend. Komt vrouw weer terug? We wachten af..
Aantal jonkies: 4
Voeren en onbekende kerkuil weer op bezoek
De kuuks groeien goed. Het lijkt ondanks de onrust goed te gaan. Er is voldoende te eten. Ook de jongste kuuk kan tot op heden goed meekomen. En de onrust is er nog steeds zo bleek vannacht, want de onbekende kerkuil met ring kwam opnieuw op bezoek.
Voeren en onbekende kerkuil weer op bezoek
De kuuks groeien goed. Het lijkt ondanks de onrust goed te gaan. Er is voldoende te eten. Ook de jongste kuuk kan tot op heden goed meekomen. En de onrust is er nog steeds zo bleek vannacht, want de onbekende kerkuil met ring kwam opnieuw op bezoek. Zie ook het filmpje van het voeren en de onbekende kerkuil.
Aantal jonkies: 4
Vierde kuuk
Het was bijna 22.50 uur toen V weer een eischaal onder zich vandaan haalde. Het vierde ei is ook uitgekomen.
Aantal jonkies: 4
Het derde kuukje is er
Rond de klok van half 6 (17.30) zag één van onze kijkers; Sanne dat het derde kuukje uit het ei kwam. Het is een zoekplaatje. Waarschijnlijk door de hoge temperatuur liggen de kuukjes verspreid achterin de kast.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 3
Tweede kuuk
Net voor het middaguur zagen we V een eischil onder zich verwijderen. Het tweede kuukje is er.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 2
Eerste kuuk
Vanmiddag is het eerste kuukje uit het ei gekropen.
Met ongeveer dezelfde tussenpozen als de eieren gelegd zijn, komen de jongen uit hun ei. Zouden alle jongen tegelijkertijd uitkomen dan zou het vrouwtje niet in staat zijn de uilskuikens van voldoende voedsel te voorzien.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 1
Het wordt spannend
De rust lijkt weer een beetje te zijn terug gekeerd. M brengt nu iedere nacht weer muizen in de kast.
Tegen het einde van de ongeveer 30 dagen durende broedperiode komen de eieren uit. Dat is in dit geval rond de 23e. Eén tot drie dagen voor het uitkomen van de eieren produceert het jong reeds piepende geluiden. Het vrouwtje reageert door een “klokkend” te laten horen. Het is de roep van het aanbieden van voedsel aan het jong.
Na een aantal uren hard werken van het jong verschijnt een klein gaatje in de eischaal. Het kan nog wel een dag duren voordat het jong uit het ei kruipt. De resten van de eischaal worden opgegeten, platgetrapt of verwijderd uit het nest. Met ongeveer dezelfde tussenpozen als de eieren gelegd zijn, komen de jongen uit hun ei. Zouden alle jongen tegelijkertijd uitkomen dan zou het vrouwtje niet in staat zijn de uilskuikens van voldoende voedsel te voorzien.
Aantal eieren: 4
Een onbekende kerkuil op bezoek
De situatie bij de kerkuilen is onrustig te noemen, omdat er minimaal 1 andere kerkuil in de buurt is. Vannacht kwam deze een kijkje nemen op de kast terwijl M en V buiten het zicht van de cams waren. Deze uil is gemakkelijk te herkennen aan de ring om de rechterpoot.
Onrust ivm onbekende kerkuil
De situatie bij de kerkuilen is onrustig te noemen, omdat er minimaal 1 andere kerkuil in de buurt is. Vannacht kwam deze een kijkje nemen op de kast terwijl M en V buiten het zicht van de cams waren. Deze uil is gemakkelijk te herkennen aan de ring om de rechterpoot. Zie ook het filmpje van vannacht.
Aantal eieren: 4
Broeden
Na het leggen van het eerste ei begint het vrouwtje direct te broeden. Twee tot drie keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van de snavel. Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem en voor de goede verdeling van de warmte over het ei. Het vrouwtje broedt alleen, terwijl het mannetje haar gedurende de gehele broedperiode voorziet van voedsel. Krijgt ze in deze periode te weinig voedsel dan kiest ze voor zichzelf en verlaat ze het legsel. Tegen het einde van de ongeveer 30 dagen durende broedperiode komen de eieren uit (om de twee dagen een ei). Dus rond 23 mei gaat het hier spannend worden.
Aantal eieren: 4
M met prooi
Bij de kerkuil zorgt de man voor de voedselaanvoer tijdens het broeden. De mannen brengen de prooi gewoonlijk in de nestruimte waarbij meestal een paring volgt na de prooi overdracht. (Foto) Vannacht M met prooi.
Aantal eieren: 4
Prooiaanvoer
Vanavond om 22:09 uur kwam V met een prooi terug. De aanvoer door M lijkt minimaal. Een groot verschil met de zorg van de man, eerste paartje kerkuilen, dat hier jaren heeft gebroed. Als dit niet veranderd zodra de jongen uit het ei komen zal het broedsel mislukken. Het gaat nog spannend worden voor de jongen.
Mocht het vrouwtje zelf al te weinig voedsel krijgen kiest ze voor zich zelf en zal ze de eitjes achter laten.
Aantal eieren: 4
Het vierde ei
Om 00.35 uur werd het vierde ei gelegd. Je ziet het ei "vallen".
Het vierde ei
Om 00.35 uur werd het vierde ei gelegd. Er zat met ruim 60 uur duidelijk meer tijd tussen. Zie ook het filmpje.
Vorig jaar hebben we het ook al kunnen zien dat dit mannetje er een andere manier van zorgen voor z'n vrouwtje op nahoudt. Zeker in vergelijk met het vorige mannetje. Overdag zit hij regelmatig ergens anders en 's nachts brengt hij tot nu toe niet veel eten echt in de kast. Gisteren overdag en afgelopen nacht liet hij zich zelfs helemaal niet zien tot vanmorgen vroeg 05.45 uur. Het vrouwtje is wel een paar keer even kort buiten geweest, dus wellicht heeft ze daar nog wat eten gehad.
Voedsel Het voedsel van de Kerkuil bestaat grotendeels uit woelmuizen, spitsmuizen en ware muizen (98%). Vogels, amfibieën en ongewervelden vullen het menu aan (2%). De belangrijkste prooisoorten zijn de Veldmuis, de Bos- en Huisspitsmuis. De Veldmuis is één van de belangrijkste prooidieren voor de Kerkuil. De Bosspitsmuis is een belangrijke prooi voor de Kerkuil wanneer er weinig Veldmuizen zijn. Hij komt het talrijkst voor in het menu van de Kerkuil, maar hun gewicht bedraagt slechts 9-13 gram (Veldmuis 14-4gram). Gedurende het broedseizoen bedraagt het voedselverbruik van volwassen vogels per etmaal 70-80 gram. Afhankelijk van de prooigrootte komt dat overeen met 4 tot 8 muizen.
Aantal eieren: 4
3 op een rij
Rond 12.15 uur werd het 3e ei gelegd. Dat is 54 uur later. Mooi 3 op een rij.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
De eieren worden meestal om de andere dag gelegd. En vanmorgen vroeg was het weer zover; rond 06.15 uur werd toen het tweede ei gelegd. Dat is ruim 53 uur later.
De eieren van de Kerkuil zijn glansloos wit en enigszins ovaal van vorm. De afmetingen bedragen gemiddeld 39 x 31 mm, terwijl het gewicht rond de 20 gram schommelt. Gewoonlijk legt de Kerkuil 4 – 7 eieren en bij uitzondering meer dan 10.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Zoals we gewend zijn bij de kerkuilen werd ons geduld weer op de proef gesteld. Maar nu was het dan eindelijk zover. Vannacht tegen 01 uur werd het eerste ei gelegd. Plaatje gemaakt door Inge
Aantal eieren: 1
Prooioverdracht
De kerkuilen hebben er zin in. Er is duidelijk sprake van nesteldrang. Dankzij de waarneming van ina zijn we erachter dat er vanmorgen vroeg een prooioverdracht (PO) is geweest. De muis werd eerst binnen gebracht en in de hoek gelegd. Maar even later nam M toch de muis zelf weer mee de kast uit om deze vervolgens alsnog later aan te bieden aan V.
Het gaat goed
Het ziet er goed uit. Regelmatig zijn de uilen aan het paren. In de nestruimte zijn ze ook al beetje bezig met het plat trappen van de braakballen. Nu is het afwachten tot wanneer het vrouwtje in of bij de kast blijft en het mannetje prooi komt brengen. Kerkuilen nemen graag uitgebreid de tijd voor de hele broedbiologie. Dus het kan best nog eventjes duren, maar als dan alles goed gaat kunnen we hopelijk weer lang genieten van mooie beelden van dit hele proces.
2 Torenvalken op bezoek
Vandaag overdag terwijl de kerkuilen in de kast aan het slapen waren kwamen er regelmatig even 2 torenvalken al baltsend buurten. Ze bleven bijna de hele dag in de buurt of op de kast.
Kerkuil meets Torenvalk
De torenvalk zocht een beschut plekje tegen de kou en had de kast van de kerkuilen gevonden. De kerkuilen vonden dit alleen niet zo'n goed idee. Hoewel de urgentie niet heel hoog was, want er was nog geen nestje... maar uiteindelijk werd de torenvalk de tweede avond toch verjaagd.
De laatste aanval
Samen van het dak, Zie ook de samenvatting op het filmpje.
M verjaagt TV
In de schemering was de torenvalk er weer om de nacht op de nestkast door te brengen. M vertrok half uurtje later uit de nestkast. Hij was snelweg toen die de TV ondekte. Vanavond rond 20:00 uur vond m het welletjes en verjaagdemet drie aanvallen de torenvalk.
Kerkuil meets Torenvalk 2
Nog een plaatje van poging tot verjagen.
Kerkuil meets Torenvalk 2
Er werd een paar keer een poging gedaan door 1 van de kerkuilen om de torenvalk te verjagen. Nog niet met succes. Maar het was dan ook nog niet echt een doortastende poging. Het scheelt waarschijnlijk een stuk dat er nog geen broedsel in de kast aanwezig is om te verdedigen. Voorlopig zit de torenvalk er blijkbaar nog prima en zijn de uilen op jacht..... Even afwachten dus wordt vervolgd.
Kerkuil meets Torenvalk 1
Bij het verlaten van de kast wachtte er een verrassing voor de kerkuil. Er zat namelijk een torenvalk op de kast. Die zocht waarschijnlijk een beschut plekje. Dat was even schrikken en daar werd door beide vogels direct op gereageerd. Gelijk in de verdediging. Hoe zal dit aflopen? Waarschijnlijk wordt de torenvalk verjaagd door de kerkuilen.... Even afwachten dus wordt vervolgd.
Gezellig samen
Veel kerkuilenparen blijven in de winter in hun voortplantingsgebied. De paarband is sterk en de paren zijn meestal trouw aan een eenmaal gekozen nestplaats, zo ook dit paartje. Vandaag waren ze gezellig samen in de kast te vinden om te slapen. Kerkuilen staan er om bekend elkaar buiten de broedperiode niet altijd te kunnen verdragen. Maar ook dat lijkt met dit stel mee te vallen. Er werd zelfs gepaard. Redelijk vroeg zou je zeggen. Maar kerkuilen paren ook om de band tussen de beide uilen te versterken. Wat niet wil zeggen dat er niet aan een toekomstig broedsel wordt gewerkt. Kerkuilen kunnen namelijk het jaar rond een broedsel beginnen. De voedselsituatie moet dan wel optimaal zijn. De meeste broedparen; 70%, leggen in april en mei eieren.
Samen slapen in kast
Er wordt weer samen in de nestruimte geslapen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Paring
Weer een paring. (02:07 uur)
Slapen
Na het uitvliegen van de jongen verbleven de uilen, tijdens het slapen (overdag), elders in de schuur. Vandaag lijkt daar verandering in te komen. En daar hoopten we ook een beetje op met elkaar. Dus nu maar duimen dat dit de regel wordt en niet de uitzondering.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Paring
Er werd in de nestkast een paring, of poging daartoe, waargenomen. Krijgen we dan al een nestje?
Bij kerkuilen is de paarband buiten de broedperiode ook sterk. Er worden ook dan paringen waargenomen. Dit bevorderd hun band.
Tegen het einde van het eerste levensjaar zijn Kerkuilen geslachtsrijp Kerkuilen kunnen in alle maanden van het jaar broeden. De voedselsituatie moet dan wel optimaal zijn. Zo zijn in goede muizenjaren in ons land jonge Kerkuilen geringd in december (derde broedsel!). De meeste broedparen (70%) leggen in april en mei eieren. De gemiddelde leg datum ligt rond de eerste week in april. Deze periode valt samen met de muizen die weer in aantallen toe nemen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Schone kast
Vanavond om 19:30 uur hebben we de nestkast van een schoon nestmateriaal voorzien. Het oude materiaal was bedekt met een flinke laag braakballen gemengd met alle flatsjes van de jongen. Dit was verzameld tot hun vertrek richting het voorportaal en uitvliegen. Het vocht was door het onderliggende kattengrit goed opgenomen. Dit maakte het schoonmaken aanzienlijk makelijker.
Ze zijn al weer in de nestruimte geweest , nu maar hopen dat ze net als hun voorgangers, weer in de nestruimte komen slapen. Wel zo leuk voor ons als kijkers.
En wachten tot de balts gaat beginnen
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Vroeg thuis
Om 04:00 uur waren de Kerkuilen samen thuis.
In deze periode zie je ze af en aan rusten, Ze kunnen dat ook op de vele spanten in de half open schuur. Hierdoor zien we ze niet altijd. Op dit moment (06:07 uur) zit er één KU op de plank.
Binnenkort wordt de nestkast schoongemaakt. Dit gaan we ook doen in de tijd dat ze van huis zijn.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Geringde KU
Vanavond kwam de geringde kerkuil weer even bij de nestkast kijken.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Rustig of...
Het is rustig rond de nestkast. Er wordt op het dak achter het schot of elders in de schuur geslapen. Vanmorgen waren de kauwtjes de enige die de rust rond de nestkast verstoorde. Die hebben we hier nog niet veel gezien.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Kuuk 4 Op de vleugels
Vanmiddag omstreeks 16:00 uur was het eindelijk zover: ook de Benjamin ging op de vleugels. K4 vloog weg of hij/zij nooit anders had gedaan. Kwam ook wel weer snel terug, wachtend op de muizen-aanvoer. Volgens kenners hebben mannetjes een blokjes-patroon op de vleugels en vrouwen een streepjes-patroon. Wellicht kunnen dan K1 en 3 mannetjes zijn en K2 en K4 een vrouwtje…maar wie zal het echt zeggen?
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Eerste vlucht
Vannacht om 00:40 uur maakte Kuuk 1 zijn eerste echte vlucht!
Ineens vertrok hij vanaf de plank, na even zijn vleugels gestrekt te hebben. Nu is het afwachten op zijn terugkeer en ook wanneer Kuuk 2 de vleugels spreidt.
Update samengesteld door Hyacint.
Aantal jonkies: 4
Kuuk op het dak
Één kuuk op het dak, en een andere in de deur.
Eerste kuuk bovenop de kast
Gisteravond even voor 21:30 uur waagde het eerste kuuk de grote sprong voorwaarts! K1 stapte de plank op, om na een paar minuten zelfs bovenop de kast te klim-fladderen. Hij bleef daar enkele uren lekker rondscharrelen en kreeg daar ook muizen aangevoerd door V.
Pas even voor 3:00 uur kwam hij/zij het dak af en weer de kast in. (Foto van 23:48 uur) Tekst samengesteld door Hyacint.
Aantal jonkies: 4
Een kuuk naar het VP
Net na het middag uur waagde één van de kuuks de sprong naar het voorportaal.
Vanaf de vijfde week groeien de kuuks snel. De veren ontwikkelen zich en ze gaan meer rondlopen in het nest. Vanaf de zesde week verdwijnt het dons achter de kop en daarvoor in de plaats komen veren. De kuuks gaan nu, zeker als ze in het voorportaal en op de plank komen, regelmatig met hun kop heen en weer bewegen en draaien. Dit heet fixeren. Het is een manier om de exacte plek van een prooi, maar ook de afstand tussen de uil en de prooi te kunnen schatten. Zo leren de kuuks nu al de basisbeginselen van de jacht.
Aantal jonkies: 4
De kuuks groeien als kool
Het gaat zeer voorspoedig met de 4 kuikens, ze groeien als kool. Dat kan ook niet anders met pa en ma die ’s nachts karrenvrachten muizen afleveren. Afgelopen nacht werden maar liefst 25 muizen geteld! Vandaar dat de kuuks overdag soms voor pampus liggen en daarbij af en toe in een vreemde slaaphouding liggen. Tekst samengesteld door Hyacint.
Aantal jonkies: 4
Afscheid van “ukkie”
Helaas heeft het jongste kuukje, “ukkie” het niet gered en overleed vanmiddag. De achterstand met de grotere kuuks wat te groot geworden, die slikken immers al hele muizen weg.V heeft er een eind aan gemaakt en het opgegeten/opgevoerd.
Naar om te zien, maar in de natuur is geen plaats voor verspilling. Zo was ukkie ook snel uit zijn lijden verlost. Met de overige 4 kuuks lijkt het heel goed te gaan. Aan voedsel geen gebrek, afgelopen nacht werden maar liefst 19 muizen binnen gebracht! Bijgaande foto is door Ina gemaakt. Update samengesteld door Hyacint.
Aantal jonkies: 4
Vijf kuukjes
We zijn het erover eens dat er echt 5 kuuks zijn. Foto gemaakt door Inge
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Zijn het er 5?
Veel kijkers menen dat 10 juli het 5e kuukje uit het ei is gekropen. In de friemelende massa kuuks is het even afwachten op een goed zicht.
Tekst samengesteld door Hyacint.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Vierde kuiken
Begin van de nacht kwam het vierde kuuk uit het ei gekropen.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Derde kuuk
Vandaag kwam er rond het middaguur nog een kuukje bij.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 3
Tweede kuuk
Eind van de middag zagen we het vrouwtje weer met een nieuw stuk eierschaal. Het tweede kuuk is een feit!
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 2
Verschil tussen man en vrouw Kerkuil
Zeker als het beeld in kleur is zijn man en vrouw kerkuil goed uit elkaar te houden. Vrouw heeft namelijk een bruine borst- en buikzijde en bij man kerkuil is deze zo goed als wit.
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 1
Eerste jong uit het ei
Vanmorgen was het zo ver. Het eerste jong! Vanaf dit tijdstip (ongeveer) zal om de dag een jong uit het ei komen. De eitjes zijn immers om de dag gelegd en het broeden was met het eerste ei begonnen.
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 1
Nog een paar dagen
Tegen het einde van de ongeveer 30 dagen durende broedperiode komen de eieren uit. Dat is in dit geval rond de 26e. Eén tot drie dagen voor het uitkomen van de eieren produceert het jong reeds piepende geluiden. Het vrouwtje reageert door een “klokkend” te laten horen. Het is de roep van het aanbieden van voedsel aan het jong.
Na een aantal uren hard werken van het jong verschijnt een klein gaatje in de eischaal. Het kan nog wel een dag duren voordat het jong uit het ei kruipt. De resten van de eischaal worden opgegeten, platgetrapt of verwijderd uit het nest. Met ongeveer dezelfde tussenpozen als de eieren gelegd zijn, komen de jongen uit hun ei. Zouden alle jongen tegelijkertijd uitkomen dan zou het vrouwtje niet in staat zijn de uilskuikens van voldoende voedsel te voorzien.
Aantal eieren: 6
Oververhitte uilen
De temperatuur in een kast kan op zomerse/ tropische dagen zoals deze hoog oplopen. De lichaamstemperatuur bij uilen is normaliter 38 tot 40 graden Celsius. Bij oververhitting gaan uilen hijgen. Ze koelen af door snelle bewegingen van de keel met wijd gesperde snavel.
Aantal eieren: 6
6 eieren
Eind van de middag kwam er nog een 6e ei bij. Zal het broedsel nu compleet zijn? Gewoonlijk legt de kerkuil 4 – 7 eieren en bij uitzondering meer dan 10. In veldmuisrijke jaren zijn de legsels aanzienlijk groter dan in veldmuisarme jaren. Elke 3 jaar is er een veldmuizen daljaar, daarna een jaar waarin de aantallen toenemen en dan een topjaar. In de piekjaren worden ook de zogenaamde overloopbiotopen bevolkt. Ook binnen één jaar fluctueren de aantallen. Doorgaans is de populatiedichtheid aan het eind van de winter het laagst en in het najaar het hoogst.
Aantal eieren: 6
Vijf eieren
Om 23.13 uur werd het 5e ei gelegd. Hier zijn ze mooi in beeld terwijl V even een lekker hapje eet.
Aantal eieren: 5
Het vierde ei
Om 18.04 uur kregen we zicht op het vierde ei. Het is niet helemaal met zekerheid te zeggen of het toen ook gelegd is of al eerder, want man kerkuil ontnam regelmatig het zicht op vrouw kerkuil.
Aantal eieren: 4
Derde ei
Vanavond om 19.01 uur werd het derde ei gelegd.
Derde ei
Vanavond om 19.01 uur werd het derde ei gelegd. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Om 12.33 uur had vrouw kerkuil net haar tweede ei gelegd.
Het wordt voor het mannetje een drukke tijd. Hij staat er nu alleen voor en zal zijn vrouwtje van voedsel moeten voorzien als zij zit te broeden. Het vrouwtje neemt die taak in zijn geheel voor haar rekening. Ze zal een enkele keer per nacht voor korte tijd even naar buiten gaan om de behoefte te doen en de vleugels te strekken, maar verder broeden. Geen wissels dus zoals bijvoorbeeld bij de Slechtvalken, Torenvalken en Spreeuwen.
Aantal eieren: 2
Het eerste ei
Net voor de klok van 19.00 uur werd het eerste ei gelegd bij dit nieuwe paartje kerkuilen. Wat een goed nieuws. De voorplantingsperiode bij kerkuilen is altijd een lang proces. Dus als alles goed blijft gaan kunnen we ons opmaken voor een mooie periode kijkplezier.
Het vrouwtje begint direct met broeden. Om de dag komt er een eitje bij tot het legsel compleet is. Spannend... hoeveel zullen het er worden?
Aantal eieren: 1
Samen slapen
Vanochtend voor het eerst samen in de nestkast.
Holenduif vs Kerkuil
Vandaag bleef er opnieuw een kerkuil in de kast slapen. Maar de holenduifjes hebben tijdens deze overdag stillere periode wat kerkuilen betreft ook interesse getoond in de kast en kwamen de laatste tijd regelmatig overdag op de kast en in het voorportaal. Maar nu zat er dus overdag weer een kerkuil in. Dit gaf een kleine confrontatie. Uiteindelijk kozen de duiven eieren voor hun geld.
Holenduif vs Kerkuil
Vandaag bleef er opnieuw een kerkuil in de kast slapen. Maar de holenduifjes hebben tijdens deze overdag stillere periode wat kerkuilen betreft ook interesse getoond in de kast en kwamen de laatste tijd regelmatig overdag op de kast en in het voorportaal. Maar nu zat er dus overdag weer een kerkuil in. Dit gaf een kleine confrontatie. Uiteindelijk kozen de duiven eieren voor hun geld. Zie ook het filmpje.
Bruids geschenk en slapen
Voor het eerst blijft er weer een kerkuil overdag in de kast om te slapen. Een belangrijk moment. De nestkast wordt nu als veilig gezien om in te slapen en bied nu de mogelijkheid voor een nestje. Want ook de balts is nog steeds in volle gang.
Afgelopen nacht werd er door het mannetje het zogenaamde bruidsgeschenk gebracht; een lekker hapje voor het vrouwtje.
Kerkuil blijft slapen
Voor het eerst blijft er weer een kerkuil overdag in de kast om te slapen. Een belangrijk moment. De nestkast wordt nu als veilig gezien om in te slapen en bied nu de mogelijkheid voor een nestje. Want ook de balts is nog steeds in volle gang.
Afgelopen nacht werd er door het mannetje het zogenaamde bruidsgeschenk gebracht; een lekker hapje voor het vrouwtje. Regelmatig vinden er paringen plaats (bijna elke nacht). In de eerste plaats dienen de paringen voor de bevruchting van de eieren, maar ook om de band tussen de beide uilen te versterken. De uilen gaan niet over 1 nacht ijs, dus we zullen waarschijnlijk nog wel even geduld moeten hebben. Als er een ei in aantocht is kunnen we dit zien doordat het vrouwtje dan veel in de kast zal blijven. Het mannetje moet het vrouwtje dan van eten voorzien.
Hiermee laat hij zien dat hij voor z'n partner en straks ook de kuuks kan zorgen. Als het vrouwtje in de kast blijft zal haar gewicht langzaam wat toenemen en dan eindelijk is het zover. Tijd voor het eerste ei. Spannend en hopelijk gaan we dit hier allemaal meemaken met dit mooie nieuwe paar kerkuilen, Zie ook het filmpje.
Weer samen
Afgelopen nacht kwam het vrouwtje eerst in de kast en even later volgde het mannetje voor een paring. Ze zijn dus echt een band aan het opbouwen. Zou leuk zijn als dit nog tot een nestje gaat leiden en ze daarvoor deze kast gaan kiezen. Het vrouwtje lijkt nu ook net als mannetje in ieder geval wel interesse in de kast te hebben.
Baltsende Kerkuilen
Man lijk voor deze nestkast te kiezen.
Baltsende Kerkuilen
Vannacht waren de kerkuilen weer actief, Man lijkt voor deze nestplaats te kiezen. Dat zou toch mooi zijn. Kunnen we weer het hele proces gaan meemaken. Nu afwachten wanneer ze zich overdag ook weer in en bij de nestkast gaan ophouden. Bekijk ook het filmpje "Baltsende Kerkuilen"
2 uilen vannacht
Afgelopen nacht was er veel activiteit bij de kast. Er was tot 3 keer toe interactie tussen 2 kerkuilen. Spannend hoe dit verder gaat.
3x interactie tussen 2 uilen vannacht
Afgelopen nacht was er veel activiteit bij de kast. Er was tot 3 keer toe interactie tussen 2 kerkuilen. Spannend hoe dit verder gaat. Zie ook het filmpje.
Elke nacht
Ook vannacht weer bezoek bij en in de nestkast. Nu maar hopen dat de nestkast weer als broedplaats wordt gekozen. (Foto: gemaakt door Losdun om 01:40 uur)
Kerkuil activiteiten vannacht
Vannacht was het druk met kerkuilen bezoek
Kerkuil activiteiten vannacht
Vannacht was het druk met kerkuilen bezoek. Er zijn minimaal 2 verschillende uilen te zien. 1 daarvan draagt een ring. Zie ook het filmpje
Actie
En toen was daar ineens weer wat ACTIE. Een kerkuil gisteravond op de plank. Vrouw was het niet, want deze kerkuil had geen ring. Na de eerste landing op de plank ging deze uil direct even binnen in de nestruimte kijken. Bleef daar niet lang en vloog naar de andere kant van de schuur om na een poosje weer terug op de plank te landen. Door zijn gedrag leek het net of het Man was. Hij leek in ieder geval vertrouwd te zijn met de omgeving. Vanmorgen vroeg kwam hij of zij weer even een kijkje nemen om vervolgens weer vrij snel te vertrekken. Van Vrouw nog steeds niks waargenomen. Wat zal er vanavond gebeuren?
Stil
Sinds half februari hebben we Man helaas niet meer gezien. En nu lijkt het Vrouwtje ook afwezig te zijn. Het kan nog dat ze aan de andere kant van de schuur slaapt, maar meestal wordt er dan tussendoor nog wel even een bezoekje aan de kast gebracht. We kunnen niks anders doen dan afwachten. Hopelijk snel weer actie in en om de kast. Wij zelf hebben binnenkort de schoonmaak actie in de planning staan.
Waar is M?
Al een paar dagen zien we alleen het vrouwtje bij de kast. Waar is man?
Kerkuilen en winter zijn geen echte vriendjes
HOE KOMT HET DAT ZOVEEL KERKUILEN STERVEN IN DE WINTER? Kerkuilen hebben maar een korte levensverwachting van 1,3 jaar, maar 6% tot 12% haalt het derde levensjaar. Eén van de reden is wintersterfte. In de winter is er weinig voedsel en zijn de weersomstandigheden slecht. Om de lichaamstemperatuur van 40°C op peil te houden moet extra voedsel worden ingenomen. De kerkuil is van nature een zuidelijke en warmte minnende soort. Kerkuilen gedijen namelijk het best met temperaturen variërend van 25°C tot 35°C. Als de temperatuur zakt naar 5°C dan stijgt het energieverbruik van 367 KJ/dag naar 560 KJ/dag. Dat moet weer gecompenseerd worden met meer voedsel, van 77 gram naar 117 gram. Dus om de conditie op peil te houden moeten ze meer prooien vangen terwijl de omstandigheden slechter worden. Daarbij kunnen ze moeilijker vetreserves aanleggen, maximaal 5,5% van het eigen lichaamsgewicht. Bosuilen en ransuilen kunnen meer vetreserves aanleggen, respectievelijk 10% en 13,4%. Een stervende kerkuil heeft al snel 30% van zijn eigen gewicht verloren. Het zijn de strenge winters die de kerkuilen de das om doen. Dus niet alleen een sneeuwdek waardoor muizen onbereikbaar worden maar ook ijzige noordenwind of langdurige regens in combinatie met hevige winden zijn fataal.
Omdat we op dit moment een vrij rustige broedperiode beleven even wat andere informatie over de kerkuilen.
Kerkuilen broeden bij voorkeur op donkere plaatsen. Allerlei typen gebouwen zijn geschikt, als de uil er maar rustig kan broeden. In Nederland zijn uilen vrijwel geheel aangewezen op gebouwen, zoals schuren, fabrieken, graansilo’s, scholen, ruïnes, duiventillen, torens, schoorstenen, luchtkokers. Vóór 1963 broedde bijna 40% van de Kerkuilen in en om boerderijen en 27% in kerken. Het aantal broedparen in kerken neemt de laatste jaren af. Door stads- en dorpsuitbreidingen komen de voedselgebieden voor de Kerkuil steeds verder weg te liggen en van vele kerken worden de vlieggaten afgesloten in verband met overlast van kauwen en duiven. De laatste jaren maken Kerkuilen in toenemende mate gebruik van nestkasten, die speciaal voor hen in gebouwen zijn geplaatst door de mensen of werkgroepen die de uil een warm hart toe dragen. Kasten zijn veilig, het is er donker en de jongen vallen niet gemakkelijk uit het nest. Uilen zijn dus veel meer afhankelijk geworden van de good will van de mens. Wij zijn dan ook erg blij met de medewerking van dit veehouderij bedrijf waar onze kast hangt.
Aantal eieren: 5
Het Jachtgebied
Een filmpje van een deel van hun jachtgebied achter de schuur waar de nestkast hangt.
Kerkuil vogel vande nacht
Deel 2
4 op een rij
Een mooi gezicht. 4 Kerkuilen op een rij. Foto van Margriet
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Terug
Het jong is weer terug
Weerzien
Het jong dat een aantal dagen geleden van de plank raakte is inmiddels behendig genoeg om weer op de nestkast te komen. Vanmorgen waren ze weer gezamenlijk op de nestkast terug.
Een aantal mensen was wat bezorgd over het welzijn van dit jong en of het wel gevoerd zou worden door de ouders. Het loopt natuurlijk een groter risico dan op de nestkast. Toch zie je dat ze zich ook dan weten te redden. Ook bij andere uilen zoals de steen, bos en ransuil verlaten de jongen soms voor het vlieg-vlug zijn het nest. Daarom worden ze in dat stadium takkelingen genoemd. Elk jaar worden een flink aantal van deze jongen door mensen bij de vogelopvang aangeboden. Als zijnde hulp behoevend en ouders kwijt. Hoe goed ook bedoeld worden deze jongen bij hun ouders, broertjes en zusjes weggehaald. Afblijven dus.
Zie ook het filmpje "Terug"
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Het jachtgebied
Het is door aan aantal kijkers al meerdere keren gevraagd. Hoe ziet het jacht gebied van dit kerkuilen paar er nu uit? Vandaag hebben we geprobeerd om daar een antwoord op te geven. Door een filmpje te maken vanuit de schuur direct naar hun jachtgebied. Een rondje, net als de uilen, door de lucht over het grasland achter de schuur. zie dus het filmpje "Het Jachtgebied"
Er is een stukje gemaaid dus de muisjes zullen wel vlot binnen komen vanavond.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Met z'n drieën
Ook vannacht waren de jongen weer druk op de kast en plank aan het oefenen. Het jong dat van de kast gevallen is is een aantal keren aan de wandel geweest. Het kruipt weg tussen de spullen die in de schuur en buiten staan. We zijn benieuwd als het vliegvlug is of we ze weer met z'n vieren zullen zien. Het is wel eens vaker gebeurt dat een jong met de eerste vlieg pogingen een dagje lager zat maar daarna terug kwam op de kast. het is de eerste keer dat een jong er zo vroeg af raakt. Het zal ongetwijfeld vaker gebeuren dat een jong voor het vliegvlug is de kast verlaat door een mis-stapje. Of kunnen we spreken van een takkeling? Zoals bij de steen, bos en ransuil. We houden het maar bij een mis-stapje.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Op de plank
Om 05:01 uur een kuuk voor het eerst op de plank. Maar als je er dan toch bent gelijk maar even het dak verkennen. Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Op de plank
Om 05:01 uur een kuuk voor het eerst op de plank. Maar als je er dan toch bent gelijk maar even het dak verkennen.
Met één pootje
Om 00:08:59 uur met één pootje op de plank.
Met één pootje
Om 00:08:59 met één pootje op de plank, dat was close...Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Volle bak in het vp
Alle jongen uilskuikens zitten nu in het voorportaal. Krappe boel zo'n met z'n viertjes zou je zeggen. Maar duidelijk weer een stap verder in de ontwikkeling en in een voor hun nieuwe onbekende omgeving. Nu zal het vast niet lang meer duren voor de eerste ook een stapje op de plank gaat wagen. Wie zal het glazenset gaan winnen? Volg het in de shout.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
In het VP
Één van de grootste jongen heeft de stap naar het voorportaal gezet. Kleintjes worden groot.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Ruim 5 weken oud
De kuuks zijn ruim 5 weken oud. De ontwikkeling gaat nu hard. De veren ontwikkelen zich goed zoals ook op het plaatje te zien is. Daarnaast bewegen de kuuks zich nu meer door de nestruimte heen. Wanneer zal de eerste kuuk de volgende stap naar het voorportaal (vp) zetten?
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Jongste heeft het niet gered
De jongste heeft het helaas niet gehaald. En dan gaat het er in de natuur in ons mensenogen hard aan toe. Dan ben je dood, maar kan je nog steeds van nut zijn. Voedselverspilling zoals bij de welvarende mensen vaak juist een gewoonte is geworden is er bij de uilen niet bij. Kerkuilen kennen geen overvloed aan voedsel zoals wij. En dan telt alles en is iedere vorm van voedsel belangrijk Dus wordt zo'n dood kuukje een voedselbron. Een strategie van de kerkuilen die keihard maar wel doelmatig is.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Winactie
In het kader van ons 10 jarig bestaan hebben we een leuke winactie bedacht in samenwerking met M&M's team in de shout. Je kunt meedoen via deze shoutbox.
Doe een gokje: Wanneer staat het eerste kuukje voor het eerst met beide pootjes op de plank? Je kunt je datum en tijd in de shout vermelden bij de kerkuilen. Dat kan tot 20 juni (maandag) om 23:59 uur. M&M's team houdt het allemaal bij.
Wie weet ben jij straks de winnaar van dit leuke glazen set.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Een muis, Wie?
Wie eerst? Worden de prooien wel eerlijk verdeeld? Het antwoord is nee. Het recht van de sterkste geldt.
De eitjes worden om de dag gelegd en omdat het broeden bij het eerste eitje begint ontstaat het verschil in leeftijd. (Lees grote) Na een dagje rusten komt in de avond de prooiaanvoer opgang. Wie het grootst, sterkst, of snelst is en al een muis in één keer op kan eet eerst. Als de aanvoer voldoende is zal deze al snel genoeg hebben en komt de volgende aan de beurt. Zodra de grootste jongen dus niet meer kunnen en M gooit een prooi over het schot blijft deze liggen. Komt V met prooi dan komt ze even binnen en controleert of er prooien liggen om de kleinste te voeren. In het filmpje "Wie eerst"goed te zien. Als er overdag nog prooien in de kast liggen is de prooi aanvoer zeer goed geweest de nacht er voor.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Wie eerst?
V met een flinke muis
De 5 kuuks goed te zien
LN maakte dit plaatje waarop alle 5 de uilskuikens goed te zien zijn.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
V& M jagen samen
Dit moet ook wel want steeds meer prooien verdwijnen in een keer naar binnen bij de grotere jongen. Er zijn dus geen restjes meer die ze zelf op kan eten. Hierdoor moet V ook een hapje voor zich zelf scoren...en natuurlijk voor haar jongen, zo kwam ze met een vogeltje terug. Wat het voor vogeltje was is niet met zekerheid te zeggen. Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
V en M samen op jacht
V jaagt mee.
Met de kids voor de camera
V is wat dichter bij de camera komen liggen. Een mooi tafereeltje voor de camera.
Ontwikkeling van de jongen
Tegen het einde van de tweede week maakt de eerste witte donslaag plaats voor een tweede, die gelig-wit van kleur is. Halverwege de tweede week beginnen de uilen zich op hun loopbeen te verplaatsen in het nest. Ze steunen dan op hun vleugelstompjes, die nog erg kort zijn. In de derde week zijn de jongen in staat kleine prooien, zoals spitsmuizen, geheel naar binnen te werken. Bij grotere muizen verleent het wijfje nog assistentie door de muizen in stukken te scheuren. Op de twintigste dag zijnde ogen geheel geopend en de pupil is donkerblauw. Aan de voorzijde van de kop verschijnt de hartvormige sluier. Het wijfje is ’s nachts bijna niet meer op het nest te vinden en jaagt samen met het mannetje. In de vierde week ontwikkelt zich de gezichtssluier volledig en wordt nu begrensd door bruine veertjes in plaats van donsveertjes. Geleidelijk gaat de blauwe kleur van de ogen over in bruin. Vanaf de vijfde week groeit het jong snel. De veren ontwikkelen zich en de jongen gaan meer rondlopen in het nest.
Vogelwerkgroepen
Kerkuilen broeden voor het overgrote deel in nestkasten. Deze worden door plaatselijke vrijwilligers van vogelwerkgroepen opgehangen en na elk broedseizoen schoongemaakt en onderhouden. Meer info over de kerkuil kunt u terug vinden Op http://www.kerkuil.com Ook zijn er adressen te vinden van plaatselijke vogelwerkgroepen die zich met de kerkuil bezig houden.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Met kids voor de cam
V komt haar kroost even wat beter laten zien.
Etenstijd
Vanmorgen vroeg was het weer etenstijd. Een mooi voedermoment in beeld.
Voedermoment
Vanmorgen vroeg was het weer etenstijd. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Even tussendoor M in the Picture
Deze keer even geen update over de jonge kuuks, waar het overigens goed mee gaat, maar een mooi plaatje van man. Even mooi in kleur in the picture. Wat zijn het toch mooie uilen.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Alle kuukjes en een ei op een rij
Inge meldde een leuk momentje in de shoutbox. Alle kuukjes en een ei op een rij. Van klein naar groot.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Vijfde kuiken
V pakt eischaal onder haar vandaan
4 jongen en 2 eieren
Vandaag overdag even mooi in kleuren beeld.
Eischaal
Het vijfde kuikentje is er
Vijfde kuiken
Vanavond om 21:50 uur pakte V een eischaal onder haar vandaan. het vijfde kuikentje is er. Daarna gaat ze nog even naar buiten voor een sanitaire stop. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
En daar is nummer 4
Vanmorgen rond de klok van half negen was het zover. Welkom uilskuiken nummer 4. Op het plaatje zie je het vrouwtje in de weer met een stuk ei schaal. Er zijn nu dus 4 jongen en 2 eieren.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Derde kuuk uit het ei
Vanmorgen is het derde kuuk uit het ei gekropen.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 3
Tweede uilskuiken
Net na de middag kroop het 2e kuuk uit het ei. Deze bleef alleen lang voor de kijkers verborgen. En op het plaatje is te zien waarom... Want zijn/haar grotere broer/zus zat er heel de tijd voor. Wat een verschil in grootte. Maar begin van de avond zagen we dan eindelijk toch even ook de nieuwe aanwinst.
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 2
Eerste hapjes
V voert het eerste kuikentje. Later op de dag komt het even in beter beeld.
Eerste kuiken
Het kuikentje heel even in beeld. Zie ook het filmpje eerste hapjes.
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 1
Eischaal
Om 06:46 uur pakte V een stuk eischaal onder haar vandaan. Het eerste kuiken is er.
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 1
Nog even dan..
Nu wordt het opletten. Als V de eitjes keert en tegelijk klokkende geluidjes maakt dan is het eerste eitje aangepikt. Ze zal dan wat onrustiger op de eitjes zitten en vaker even onder zich kijken. Maar dan nog kan het zomaar een dag duren voor het kuikentje uit het ei is.
Aantal eieren: 6
Nog ongeveer een week
Het gaat goed met het broeden. Beide ervaren toekomstige ouders doen zorgvuldig hun taak. Tegen het einde van de ongeveer 30 dagen durende broedperiode komen de eieren uit. Dit is over ongeveer een week.
Eén tot drie dagen voor het uitkomen van de eieren produceert het jong reeds piepende geluiden. Het vrouwtje reageert door een “klokkend” te laten horen. Het is de roep van het aanbieden van voedsel aan het jong. Na een aantal uren hard werken van het jong verschijnt een klein gaatje in de eischaal. Het kan dan nog wel een dag duren voordat het jong uit het ei kruipt. De resten van de eischaal worden opgegeten, platgetrapt of verwijderd uit het nest. Met ongeveer dezelfde tussenpozen als de eieren gelegd zijn, komen de jongen uit hun ei. Zouden alle jongen tegelijkertijd uitkomen dan zou het vrouwtje niet in staat zijn de uilskuikens van voldoende voedsel te voorzien.
Aantal eieren: 6
6 Eieren
Vannacht net na middernacht werd het 6e ei gelegd. Om 00.55 uur waren er nog 5 eieren en om 01.44 uur kregen we zicht op het 6e ei.
Man kwam 5x eten brengen om: 1. 21.59 uur 2. 22.54 uur 3. 00.19 uur 4. 01.26 uur 5. 05.29 uur Hier zaten 2 andere grotere prooien dan muizen bij. Gedurende het broedseizoen bedraagt het voedselverbruik van volwassen kerkuilen per etmaal 70-80 gram. Afhankelijk van de prooigrootte komt dat overeen met 4 tot 8 muizen.
Aantal eieren: 6
Het vijfde ei
Rond 14.52 uur werd het vijfde ei gelegd.
Het vijfde ei
Rond 14.52 uur werd het vijfde ei gelegd. Zal er nog een ei bijkomen? Zie ook het filmpje.
Na het leggen van het eerste ei begint het vrouwtje direct te broeden. Regelmatig keert ze de eieren met de onderkant van de snavel. Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem en voor de goede verdeling van de warmte over het ei. Het vrouwtje broedt alleen, terwijl het mannetje haar gedurende de gehele broedperiode voorziet van voedsel.
Aantal eieren: 5
Van 3 naar 4 eieren
Vanmorgen werd het 4e ei gelegd.
4 eieren
Ina meldde om 12.47 uur in de shoutbox 4 eieren te zien. Na het checken van de beelden zagen we dat dit 4e ei rond 8.45 uur is gelegd. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 4
3 eieren op een rij
Rond middernacht kwam er nog een ei bij. Hier mooi als 3 op een rij te zien op het plaatje.
De eieren van de Kerkuil zijn glansloos wit en enigszins ovaal van vorm. De afmetingen bedragen gemiddeld 39 x 31 mm, terwijl het gewicht rond de 20 gram schommelt. Gewoonlijk legt de Kerkuil 4 – 7 eieren en bij uitzondering zelfs meer dan 10. In veldmuisrijke jaren zijn de legsels aanzienlijk groter dan in veldmuisarme jaren. In voedselrijke jaren komt het voor dat de Kerkuilen een tweede keer broeden en in uitzonderingsgevallen drie maal.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vandaag werd het tweede ei gelegd. Om 19.09 uur werd er door Janiene gemeld in de shoutbox dat er 2 eieren zichtbaar waren.
Aantal eieren: 2
M met muis
Het mannetje kwam een muis brengen bij V. Het wordt een drukke tijd voor het mannetje. Hij staat er nu alleen voor en zal zijn vrouwtje van voedsel moeten voorzien als zij zit te broeden. Het vrouwtje neemt die taak in zijn geheel voor haar rekening. Ze zal een enkele keer per nacht voor korte tijd even naar buiten gaan om de behoefte te doen en de vleugels te strekken maar verder broeden. Geen wissels dus zoals bijvoorbeeld bij de Slechtvalken, Torenvalken en Spreeuwen.
Aantal eieren: 1
Eerste ei
Ruim een maand na de eerst herkenbare voorbereidingen van de kerkuilen was het dan zo ver. Vanmiddag om 15:08 uur een blik op het eerste eitje. Al lang verwacht en zoals gehoopt, in de nestruimte. Hoeveel eitjes er gaan komen is afwachten. Vanaf 2009 t/m vorig jaar waren dat er meest 4 en ook een keer 5 en 6. Maar dat kunnen er bij kerkuilen ook meer worden. Afwachten dus. Kerkuilen leggen om de dag een ei.
Aantal eieren: 1
Prooi aanvoer
Man Kerkuil is sinds een paar nachten met de prooiaanvoer begonnen. De ei leg komt steeds dichterbij.
M start met prooi aanvoer
De aanloop naar de eitjes is in volle gang, M (Man) bracht div prooien afgelopen nacht en V blijft bij en in de nestkast. Foto: 20:45 uur V die een flinke prooi naar binnen werkt. Ook in de nanacht bracht M nog een aantal muizen.
Nu gaat het er om spannen. Waar gaat V de eitjes leggen? In 2014 lag V het tweede broedsel in het voorportaal. Vorig jaar was er één broedsel waarvan ze de eitjes ook in het voorportaal lag. Nu maar hopen dat het weer in de nestruimte gaat gebeuren. En..hoeveel eitjes zullen er komen? Zijn er hier wel genoeg muizen? We wachten in spanning af op wat komen gaat.
Nestje maken?
Kerkuilen maken niet echt een nest. Maar het vrouwtje maakt wel alle braakballen klein. Hier door onstaat een extra laagje nestlateriaal. De nestruimte ziet er al anders uit dan een paar dagen geleden. Een teken dat ze aanstalten gaan maken en er eitjes aan zitten te komen.
Nestje maken?
Kerkuilen maken niet echt een nest. Maar het vrouwtje maakt wel alle braakballen klein. Hierdoor ontstaat een extra laagje nestmateriaal. De nestruimte ziet er al anders uit dan een paar dagen geleden. Een teken dat ze aanstalten gaan maken en er eitjes aan zitten te komen. Zie ook het filmpje.
Komen er al eitjes?
De kerkuilen paren regelmatig, toch zal het nog wel even duren voor er eitjes komen. Voor die tijd zal het vrouwtje een bedje maken van braakballen. Alle braakballen die in de nestruimte liggen worden dan stuk getrokken om als nestmateriaal te dienen. Zodra we haar dat zien doen weten we dat er iets aan zit te komen. V is wel al wat vaker en langer (in de avond/nacht) bij de nestkast ook gedrag die voor het begin van de ei leg normaal zijn. En....maar deze hebben we nog niet gezien. Manlief die een muis komt brengen om te laten zien dat hij het kan.
Paring
De kerkuilen paren regelmatig zo ook gisteren rond de middag.
Paring op de plank
Gisterenavond een paring op de plank. Het was een rustige nacht met minder wind. Dat maakt het jagen op muizen makkelijker. De kerkuilen hadden waarschijnlijk al snel hun buikjes vol en zaten op de plank en in de nestruimte te rusten. Rond 23:30 uur kwam M uit de nestruimte te voorschijn waarna een paring volgde. Even later weer samen rustend op de plank. Zie ook het filmpje
Paring op de plank
Gisterenavond een paring op de plank. Het was een rustige nacht met minder wind. dat maakt het jagen op muizen makkelijker. De kerkuilen hadden waarschijnlijk al snel hun buikjes vol en zaten op de plank en in de nestruimte te rusten. Rond 23:30 uur kwam M uit de nestruimte te voorschijn waarna een paring volgde. even later weer samen rustend op de plank
In kleur
Vandaag waren de keruilen voor het eerst in kleur te zien in de nestkast. Bij zonnig weer schakelt de camera om naar de kleurstand. Kunnen we eindelijk zien hoe mooi deze dieren zijn als ze in de nestruimte bivakeren.
Slow motion
BBC opname van jagende kerkuil bij daglicht (Engels gesproken) Op de eerst helft van dit filmpje is de kerkuil mooi jagend te zien.
Rust en tijd
Deze kerkuilen zijn het hele jaar in en rond de nestkast te zien geweest overdag. Dit is al het geval vanaf het eerste broedgeval in 2010.
Gisteren gingen de kerkuilen rond de klok van 18:39 uur op jacht. In deze periode zijn de nachten nog lang waar door er veel tijd is om te jagen. Omdat er nog geen jongen zijn hoeven ze alleen voor zichzelf voedsel te zoeken. Hierdoor zien we ze in de nacht na de maaltijd nog weleens rustend op of in de nestkast. Foto: 02:00 uur. Na een paar uur vertrekken ze weer om nog een prooi te verschalken. In de ochtend komen ze altijd weer ruim voor het licht worden terug in de schuur. Vaak zijn ze dan ook nog tijdens het rusten te zien op de kast voor ze uiteindelijk naar binnen gaan.
Beter
Met het mannetje gaat het intussen stukken beter. De problemen met zijn evenwicht lijken voorbij. Of hij geheel hersteld is weten we natuurlijk niet, maar het ziet er goed uit.
Nu is het wachten op de uilen. Gaan ze net als voorgaande jaren weer een broedpoging wagen? Bij de kerkuilen gaat daar een heel proces aan vooraf. Het vrouwtje zullen we dan steeds vaker en langer bij en in de nestkast zien rusten. Een periode van een maand voor de ei leg werkelijk gaat beginnen. Er zijn dus nog geen tekenen dat er iets gaat gebeuren.
Vorig jaar begon dit proces half maart. Afwachten maar...
Lichte verbetering man
We zien lichte vooruitgang bij het mannetje. Hij is wat zekerder in zijn bewegingen en slaapt periode op één poot. Ook weten we dat hij succesvol jaagt omdat hij elke dag een braakbal produceert, een teken dat hij in staat is prooien te bemachtigen en deze goed verteerd. Foto gemaakt 17:19 uur door monique.
Niet in orde
KU man is sinds zondag niet in orde. Maandagochtend ontdekte we bij zijn binnenkomst in de nestkast dat hij moeite had met het houden van zijn evenwicht en kukkelde pardoes voorover in de nestruimte. Bij het terugkijken van de beelden bleek dit zondagochtend al het geval te zijn. We hebben maandag een filmpje opgestuurt naar een aantal KU kenners die dit mede hebben beoordeeld.
Het lijkt er sterk op dat M ergens tegenaan is gevlogen of door een auto of iets dergelijks is geraakt, (één van de meest voorkomende doodsoorzaken bij kerkuilen).
Er zijn ook hoopvolle tekenen Zijn vleugels, ogen en poten lijken onbeschadigt. Een eerste vereiste om te kunnen overleven als kerkuil. Het feit dat hij in de avond op jacht gaat en 's morgens weer terug keert, paart, slaapt en zijn veren poetst, geven ons hoop dat hij het wellicht gaat redden.
Eerste paring waargenomen
Vanavond voor het eerst dit jaar een paring vastgelegd op film bij de kerkuilen.
Paring waargenomen
Vanavond werd een paring waargenomen, redelijk vroeg zou je zeggen. Kerkuilen kunnen het jaar rond een broedsel beginnen als het voedselaanbod goed is. We hebben op deze locatie al een redelijke historie opgebouwd en kunnen onder de de knop "Archief" op deze website zes jaar terug kijken met één of zelfs twee broedgevallen per jaar. De aanloop naar een broedpoging werden de eerste tekenen rond half maart maar ook half april pas waargenomen. Wellicht kregen ze even het voorjaar in de bol na zo'n zonnige dag als vandaag. Zie ook het filmpje
Luchtje scheppen
vanmiddag gingen de kerkuilen even de plank op om een luchtje te scheppen. Zie ook het filmpje.
Even een luchtje scheppen
Vanmiddag zochten de kerkuilen even de plank op om een luchtje te scheppen
Vleugels
Kerkuilen hebben grote vleugels, Op de foto van de Kerkuilen op onze nestkast is dit goed te zien. Ze steken ver voorbij de staart. Tijdens het rusten hangen ze enigszins langs het lichaam. Met een Spanwijdte van 85 tot 93 cm enorm in verhouding tot hun gewicht. Hierdoor kunnen ze heel langzaam vliegen, hun typische manier van jagen. Vaak laag boven de grond om icm met hun gehoor o.a. muizen te kunnen opsporen. Let wel in het donker!!
Grote schoonmaak
Na voorbereidingen gisterenmiddag is in de avond de nestkast schoongemaakt.
Toen de kerkuilen rond 19:00 uur vertrokken waren zijn we aan de slag gegaan. De kast is schoongemaakt en we hebben gelijk de bekabeling van de camera's vervangen. Dit in verband met de hinderlijke storing in het beeld. Deze bekabeling hadden we in de middag al klaar gemaakt zodat we dit snel konden fixen. Verder is de buitencamera aangepast zodat we beter zicht op het dak hebben.
Rond 22:00 uur zijn we weer vertrokken. Om 22:37 uur kwam V terug van het jagen een heeft een poosje op de plank gerust. Vanmorgen kwamen de kerkuilen weer terug, zoals elke ochtend, waarna M als eerste naar binnen ging om te slapen. V verkoos het dak als rustplaats maar kwam wat later ook naar binnen.
Hiermee is de nestkast weer gereed voor het aankomende broedseizoen. We zijn natuurlijk heel benieuwd wat dat brengen gaat. Zie ook het filmpje "Thuiskomst"
Thuiskomst
Vanmorgen kwamen zoals gebruikelijk de twee kerkuilen wewer naar hun vaste slaap/broedplaats.
Prooi van de kerkuil
Veldmuis
De Veldmuis is één van de belangrijkste prooidieren voor de
Kerkuil.
Deze dieren leven graag in open gebieden met grassen en/of granen, zoals graanakkers, wegbermen, dijken, spoorwegtaluds, slootkanten, graslanden en klavervelden. Ze leven het liefst in drogere streken met kort gras. Ze ontbreken in drassige streken en in gebieden met al te hoog gras.
De veldmuis is een planteneter. Hij eet voornamelijk grassen, kruiden (voornamelijk russen) en granen, mogelijk aangevuld met insecten. Ze zijn 's nachts en in de schemering actief. Activiteitsperioden worden afgewisseld met rustpauzes, die beide drie uur duren.
Hij woont meestal in een nest, dat op een diepte van ongeveer 50 cm kan liggen in een zelfgegraven gangenstelsel. Het nest is gemaakt van hooi, gras en plantenstengels. Soms ligt het nest ook bovengronds. Vanuit het nest lopen lange gangen met meerdere uitgangen naar de oppervlakte, sommige gangen wel zes meter lang. Ook zijn er één of meerdere kamers in het gangenstelsel te vinden, waarin voedsel wordt opgeslagen. Pas aangelegde gangen van de veldmuis herken je aan de hoopjes verse, losse aarde voor de ingangen.
Veldmuizen leven gewoonlijk alleen in hun hol en hebben ook territoria die tegen soortgenoten worden verdedigd. 's Winters is er meer overlap in de woongebieden en zijn de dieren minder territoriaal. Wanneer het nodig is, kunnen ze op een klein plekje in kolonieverband leven. Mannetjes en vrouwtjes kunnen in monogaam paarverband samen leven en er 's zomers samen een territorium op na houden. Nesten liggen meestal zo'n drie meter van elkaar af.
De dieren hebben een redelijk korte levensverwachting van ongeveer 4 tot 24 maanden.
Niet alleen Kerkuilen jagen op de veldmuis, ook andere roofvogels en hermelijnen, wezels, vossen, mollen, meeuwen, kraaien en reigers, en ook katten behoren tot de vijanden. Uiteraard hoort de mens ook bij de vijand van de veldmuis. Door bebouwing, verkeer en het maaien van gras overleven deze muizen vaak niet.
(Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Veldmuis)
Een rustige tijd
Wisselend slapen de uilen in de nestruimte, voorportaal en op de nestkast achter het schot. Af en toe zijn ze ook samen in de nestruimte te zien. Net als voorgaande jaren zijn ze trouw elke dag bij de kast,
Zodra het goed donker is gaan ze samen hun jachtgebied in om o.a. op muizen te jagen. Als ze genoeg muizen hebben gegeten zie je ze vaak weer een poosje rusten op de plank of op de kast.
Op een enkele uitzondering na, in de nacht, dan zie je M soms roepend op de kast wat kan duiden op een soortgenoot die een teritorium zoekt. M moet dan even laten weten dat dit gebied al bezet is.
Is mijn erf geschikt voor een paartje kerkuilen?
Twijfel je of je deze mooie vogel op je erf de mogelijkheid tot broeden kunt bieden? Dit kun je simpel aan de hand van wat vragen na gaan.
Woon je op een plaats minder dan 200 meter van graslanden. Denk aan een velige vliegroute van schuur naar landerijen als daarbij wegen moeten worden overgestoken is er een groot risico. Zijn er geen rijkswegen liefst ook geen 80 km wegen in de buurt ( > 2km) Heb je een (oude)schuur die niet helemaal dicht kan of een halfopen schuur? Kerkuilen poepen (Flatsen) op somige plekken in je schuur. Geen probleem? Voldoet je aan deze punten dan kun je een nestkast ophangen.
Kasten kunnen ook (gratis) geplaatst worden door de plaatselijke Keruilwerkgroep. Ze geven ook advies over allerlei zaken betreffende de Kerkuil. De beste plek is binnen in een gebouw. Wanneer de kast tegen de gevel is geplaatst, kunnen de jonge uilen geen oefenvluchten maken in de schuur, maar zijn genoodzaakt hun eerste vliegpogingen buiten te ondernemen. De risico’s van verongelukken zijn dan groter.
Vanmorgen kwam M even binnen kijken na het nachtelijk jagen. Gister was V rond de zelfde tijd ook even bij de nestkast. Ze zijn er dus wel en slapen wellicht ergens in de schuur maar wel vlakbij de nestkast. Het is voor de uilen een rustige tijd nu de jongen zijn vertrokken. Ze gaan een aantal keren per nacht jagen met daar tussen rust perioden. Prooien worden na het vangen direct opgegeten. Er wordt dus gejaagd naar behoefte.
Nu het toch rustig is zullen we de nestkast zo snel mogelijk even schoon maken en van een nieuwe laag bodembedekking voorzien.
Aantal jonkies uitgevlogen: 3
De jongste
Ook de jongste vliegt inmiddels al goed. We zien ze dan ook al stukken minder. Als de jongen van dit nest vertrokken zijn. is dit het zevende nest op rij en met 27 jongen uitgevlogen is dat een geweldig resultaat.
LIVE Beelden in kleur
We hebben de afgelopen jaren veel vragen gekregen waarom we de live beelden in zwart wit laten zien.
Broedseizoen 2015 zijn de eerste tests met een nieuwe techniek gedaan en dat bleek goed te werken. Met deze nieuwe apparatuur kunnen we namelijk overdag in de nestkast de beelden in kleur laten zien. In de nacht blijft het zwart wit. Dan wordt, net als nu, gebruik gemaakt van Ir (Infrarood verlichting).
Dit systeem willen we bij de volgende soorten gaan gebruiken, Kauw, Spreeuw, Koolmees, Pimpelmees, Boerenzwaluw en Kerkuil. Hier voor is per nestkast wel een relatief klein bedrag nodig om dit te kunnen realiseren. Zie de pagina Projecten voor meer info. Als je voor een van de soorten een bijdrage wilt leveren kan dit via:Steun ons project Je kan daar aangeven voor welke nestkast je bijdrage bestemd is.
Daarom hebben we voor deze soorten losse projecten gemaakt zodat je zelf kan bepalen welk project je wilt steunen.
Aantal jonkies: 3
Fotografie poging
Gisteravond hebben we een poging gewaagd de jonge kerkuilen te fotograferen. Bovendien was het gelijk een test om met een nieuwe camera bij hoge iso en met een nieuwe techniek op afstand foto's te maken. Deze test is geslaagd. Alleen.... helaas laat de natuur zich niet dwingen en bleven de kerkuilen lang binnen. Heel even kwam er een jong achter het schot vandaan, maar die ging al snel weer terug. Met als resultaat alleen z'n rug nog op de foto. Volgende keer beter, maar wat is die kerkuil toch mooi van kleur.
Aantal jonkies: 3
Vrij
We zien de jongen dan ook flink oefenen. Twee van de drie jongen vliegen al redelijk goed. Ze maken regelmatig uitstapjes in de schuur en kunnen zo veilig oefenen.
Vrij
"Vliegen" Wij mensen Associëren dat met vrij zijn. Voor de kerkuil is het van levensbelang goed te kunnen vliegen. We zien de jongen dan ook flink oefenen. Twee van de drie jongen vliegen al redelijk goed. Ze maken regelmatig uitstapjes in de schuur en kunnen zo veilig oefenen. De uitstapjes zullen nu steeds wat verder en groter worden en ook naar buiten gaan. Het jagen is aangeboren maar de fijne kneepjes moeten door ervaring geleerd worden. Ze zullen nu snel hun eerste pogingen doen zelf een prooi te slaan. Langzaam aan zal het voeren door hun ouders minder worden.
Een van de drie is aanmerkelijk jonger of minder ontwikkeld maar kan verder wel goed mee komen. Waarschijnlijk zal deze wat later echt vertrekken. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 3
Het gaat hard
Wat gaat het hard met deze jonge kerkuilen. Alleen bij de jongste is nog goed het dons zichtbaar. De rest is bijna volledig al in de kerkuilen veren. Er wordt veelvuldig krachttraining gedaan. Prachtig die vleugels. Zie ook het plaatje. Het zal niet lang meer duren voor ze gaan oversteken naar de andere kant. Dan kunnen de vliegoefeningen beginnen.
Aantal jonkies: 3
Ontwikkeling
Het verenkleed is bijna compleet ontwikkeld bij de oudste.
De slag- en staartpennen zijn aan het begin van de achtste week volledig ontwikkeld. De eerste vliegoefeningen vinden plaats op de nestplaats en in de naaste omgeving van het nest. Er wordt veelvuldig geoefend en tegen het einde van de negende week vliegt een jonge Kerkuil redelijk goed en gaat hij voor korte perioden zelfs naar buiten. In de tiende week worden de jongen langzamerhand zelfstandig. Hun behendigheid in het vliegen verschilt nauwelijks meer van die van de oude vogel. Nu breekt er een moeilijke tijd aan voor de jonge Kerkuilen. Ze worden nog wel sporadisch door de volwassen uilen gevoerd, maar bij het voedsel zoeken krijgen ze geen steun van de oude vogels. Het jagen is aangeboren, maar de fijne kneepjes moeten nog geleerd worden. Op de leeftijd van drie á vier maanden is de sterfte onder de jonge Kerkuilen groot. In die periode worden de oude vogels agressiever naar de jongen, zodat deze het territorium van hun ouders moeten verlaten. Ze vliegen dan pas uit naar een nieuw gebied.
Aantal jonkies: 3
Werkzaamheden
Vandaag vinden er werkzaamheden plaats ivm het veranderen van de internet verbinding. Afhankelijk van het tijdstip dat deze werkzaamheden door KPN worden uitgevoerd kan het beeld wegvallen. Met een beetje geluk blijven de streams live en zal alleen vanavond met het wisselen van de router de streams tijdelijk uit de lucht zijn.
Aantal jonkies: 3
Op het dak
Vanmorgen een kuiken op het dak, duidelijk een ondernemend individu. Dit wordt een leuke tijd waar we ze kunnen volgen van de eerste stapjes buiten de kast zoals deze en straks ook de eerste vlucht naar de balken in de schuur en weer terug. De andere zullen nu ook snel volgen.
Aantal jonkies: 3
Een avondje bij de kerkuilen kuuks
Wat worden ze al groot. Schitterende vleugels hebben ze al. Eentje waagde zich gisteravond even op de plank, maar ging toch weer terug het VP in. Al snel kwam er lekker eten. En 10 min later nog meer.
Een avondje bij de kerkuilen kuuks
Wat worden ze al groot. Schitterende vleugels hebben ze al. Eentje waagde zich gisteravond even op de plank, maar ging toch weer terug het VP in. Al snel kwam er lekker eten. En 10 min later nog meer. Zie ook het filmpje hiervan.
Aantal jonkies: 3
Woelratje
Jong met jonge woelrat naar de nestruimte. Niet echt honger.
Voedselaanbod
Het voedselaanbod bij de kerkuilen lijkt goed te zijn. Iets voor middernacht kwam één van de jongen met een gebrachte prooi naar de nestruimte.
Dit wekt de schijn dat er een prooi doorgegeven wordt aan andere jongen. Dat is zeker bij kerkuilen niet het geval. Het is ieder voor zich en de sterkste eten altijd eerst. Doordat het vrouwtje bij het eerste ei al begint met broeden wordt dit nog versterkt.
Bij voedsel schaarste, maar ook bij binnenkomst van de eerste prooien in de avond, kunnen jongen kerkuilen prooien van elkaar afpakken. Daarom probeert een jong altijd een plaatsje te vinden om zijn gekregen prooi af te kunnen schermen. En dan snel naar binnen werken. Aangezien er meer ruimte is in de nestruimte dan in het voorportaal, kwam het kuiken waarschijnlijk daarom met zijn/haar prooi naar de nestruimte. Daar zat één van de andere kuikens die al genoeg had gegeten. Anders had het ook wel bij de ingang staan wachten. Er werd wat heen en weer gesleept maar geen pogingen gedaan deze op te eten. Dit duid ook op voldoende voedsel en geen honger. Vermoedelijk was de prooi ook te groot om in zijn geheel naar binnen te werken. De prooi bleek een voorraadje voor later.
Aantal jonkies: 3
Bijna op de plank
1 van de kuuks waagde zich bijna op de plank.
Bijna op de plank
Gisteravond waagde één van de kuuks zich bijna op de plank. Dat zal dus niet lang meer duren voordat ze ook daar gaan kijken. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 3
Eindelijk
Twee jongen hebben voor het eerst de stap gewaagd en zijn in de nestruimte geweest. Goed is de ontwikkeling van de veren te zien. Kleintjes worden groot. Nu ze in staat zijn de nestruimte in te gaan zullen we ze wel meer gaan zien.
Aantal jonkies: 3
Eten
We tellen nog steeds 3 uilskuikens. De jongen zijn zo'n 4 weken oud. In de vierde week ontwikkelt zich de gezichtssluier volledig en wordt nu begrensd door bruine veertjes in plaats van donsveertjes. Geleidelijk gaat de blauwe kleur van de ogen over in bruin. Vanaf de vijfde week groeit het jong snel. De veren ontwikkelen zich en de jongen gaan meer rondlopen in het nest.
Nu de jongen wat ouder zijn kunnen beide ouders op jacht om het jonge kroost van voedsel te voorzien. Afgelopen nacht werd er 17x eten binnen gebracht.
Op het plaatje zijn 3 jonge kerkuilen te zien. Dus 3 zijn er in ieder geval.
Aantal jonkies: 3
Koppies te zien
Er worden af en aan koppies gezien, hoeveel het er zijn is nog moeilijk te zeggen. We komen steeds dichter bij het moment dat we ze weer kunnen gaan volgen.
Wanneer komen de jongen in de nestruimte?
Zo'n 30 dagen na het uitkomen van de eitjes kunnen we verwachten dat de jongen in de nestruimte gaan komen. Dat zou over ongeveer 14 dagen kunnen gaan gebeuren. vanaf dan wordt het wat leuker om te volgen. Ondertussen blijft het nog steeds een raadsel hoeveel jongen er zijn. Dan zou je zeggen waarom kijken jullie niet in de nestkast. We doen dit niet om dat we elke vorm van verstoring proberen te vermijden. Ook het schoonmaken van de nestkast na een broeperiode doen we alleen als de uilen niet aanwezig zijn dat betekend dat we dat in de avond doen nadat we gezien hebben dat de uilen op jacht zijn gegaan. We willen immers ook buiten de broedperiode de uilen volgen. Tot op heden is dit stel het jaar rond in en om de nestkast aanwezig. Het zou zonde zijn als dat anders zou zijn. En met wat geduld komen we er ook wel weer achter
Nog wat geduld dus...
Man brengt eten
Man kerkuil staat er ondertussen alleen voor om de kuuks van voedsel te voorzien. De jongen zijn nog te klein dus moet het vrouwtje bij ze blijven. Als ze groot genoeg zijn gaat het vrouwtje meejagen. Als het mannetje dan met wat lekkers terug komt volgt er daarna vaak een paring.
Voeren, maar voor hoeveel?
Als we uitgaan van de 21e het eerste kuuk zouden er nu 2 kuukjes kunnen zijn. Omdat we geen zicht hebben blijft het gissen. Maar als alles normaal is verlopen komen de eitjes om de dag uit. Hoor je meer kuuks? Meld het in de shoutbox.
Man kerkuil staat er ondertussen alleen voor om de kuuks van voedsel te voorzien. De jongen zijn nog te klein dus moet het vrouwtje bij ze blijven. Als ze groot genoeg zijn gaat het vrouwtje meejagen. Als het mannetje dan met wat lekkers terug komt volgt er daarna vaak een paring. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 2
Een uilskuiken
We hoorden de afgelopen dagen V Kerkuil al druk tokkelen/praten tegen de eitjes en vandaag was het zover. We hoorden nu ook een uilskuiken terugpraten. We gaan er vanuit dat er nu 1 kuiken is.
Aantal jonkies: 1
Niet veel te zien
Doordat het vrouwtje toch haar eitjes in het voorportaal heeft gelegd is er niet veel te volgen op dit moment. In de nacht breng M zo nu en dan een prooi en V bebroed de eitjes.
Wanneer zijn er jongen? Zodra er jongen zijn kunnen we dat aan haar horen. Ze zal dan tokkelen op het moment dat ze voedsel aanbied. Pas als de jongen groter worden zullen we af en aan een glimp van ze opvangen. Dan zullen we gaande weg een idee krijgen hoeveel jongen er zijn. Pas later hebben we kans dat ze ook de nestruimte in komen. Dan kunnen we weer beelden als vanouds verwachten. Met wachtende jongen bij het schot tot M of V een prooi komt brengen. En later de spannende beelden, zoals: de eerste keer op de plank, op het dak en de eerste uitstapjes van de kast bijvoorbeeld.
Maar zo ver is het nog niet, er moeten nog eitjes uit gaan komen. En er moeten genoeg prooien worden aangevoerd door het mannetje. Hij staat er alleen voor en moet voor het vrouwtje én straks voor het hele gezin voedsel aavoeren. Pas als de jongen groot genoeg zijn om elkaar warm te houden kan het vrouwtje mee gaan jagen.
Toch eieren in het voorportaal
Tot onze grote verbazing bestaat nu het grote vermoeden dat het vrouwtje toch op eieren zit. En wel in het voorportaal (vp). Dit is voor ons als kijker niet zo leuk, want nu zullen we een groot gedeelte van het hele gebeuren niet kunnen bekijken.
Maar wat heeft het vrouwtje doen besluiten de eieren in het vp te leggen ipv in de nestruimte? Tja dat is iets waar we alleen maar naar kunnen gissen. Is ze zo slim dat ze vooruit denkt ivm de mogelijkheid voor nog een tweede broedsel? Vorig jaar werd het tweede nestje ook in het vp groot gebracht, maar toen werden ze al snel gestoord door de grotere jonge kuuks van het eerste nest die hun weg naar buiten zochten. Als ze het nu andersom doet heb je dat niet. Maar dat lijkt ons toch wat ver gezocht. De reden zullen we waarschijnlijk niet te weten komen. De natuur kiest tenslotte zijn eigen weg. Wij hebben het voorrecht zonder verstoring mee te mogen kijken.
Hoeveel eieren er al zijn weten we dus ook niet. Het komt nu aan op het observeren van het gedrag van V en het goed luisteren naar piepjes van kleine uilskuikens. Op dit moment zien we V bijna continue in het vp wat een teken is dat ze aan het broeden is. Ze verlaat soms voor korte poosjes even haar plekje om de vleugels te strekken en haar behoefte buiten de kast te doen. M zorgt voor eten. Zie ook het plaatje
Aantal eieren: 1
Eitjes in voorportaal?
We zien regelmatig paringen deze zijn niet alleen om de eitjes te bevruchten maar dienen ook om de paarband te versterken. Nu zit het met de paarband bij dit stel wel snor, ze zijn het hele jaar bij elkaar te zien. Ook verzorgen ze elkaars veren en staan ze vaak dicht bij elkaar.
Vorig jaar heeft V eitjes in het voorportaal gelegd. Dit was natuurlijk niet zonder reden; de jongen van het eerste legsel waren immers nog in de nestruimte aanwezig. V zocht een rustiger plekje. Achteraf niet voor lang, want de jongen kwamen al snel naar het VP. De kans dat V nu weer in het voorportaal gaat broeden achten wij niet zo groot. Er is nu meer rust in de nestruimte. Bij een tweede legsel als er nog jongen in de nestruimte zijn is de kans vele malen groter. Zeker weten doen we het natuurlijk niet, afwachten dus. Aan V de keuze.
Energie sparen
Kerkuil V blijft weer meer in de kast. Ze bereid zich voor op een nieuw nestje. Man zorgt voor het eten.
Energie sparen
We zien dat het vrouwtje alweer meer in de kast blijft. Een teken dat ze energie aan het sparen is. Het mannetje gaat nu de prooiaanvoer verzorgen. Het gewicht van het vrouwtje zal hierdoor langzaam toenemen. Tegen middernacht werd er dan ook wat lekkers gebracht door het mannetje. Zodra het tijd wordt voor een ei zal het vrouwtje de nestkast bijna niet meer verlaten. Zie ook het plaatje en filmpje van het lekkers wat het mannetje komt brengen.
Torenvalk op bezoek
Vandaag opnieuw een torenvalk man op de plank. Alleen waren nu de kerkuilen wel thuis.....Het vrouwtje in de nestruimte en het mannetje in het voorportaal. Het mannetje deed een poging de torenvalk te verjagen. Eerste poging echter zonder succes. De torenvalk man trok zich er niks van aan. Mannetje kerkuil ging weer terug naar het voorportaal, maar na een poosje was hij het zat. Hij wachte zijn moment af en duwde toen de torenvalk met geweld van de plank af waarna ze beide wegvlogen. Het vrouwtje bleef gewoon rustig in de kast zitten. Zie ook het filmpje.
Torenvalk wil niet weg
De torenvalk bezoekt opnieuw de kerkuilenkast, maar deze keer zijn ze thuis....
Uniek
Waarom uniek, Bij deze nestkast zijn nu al vijf jaar lang het jaar rond 24/7 de kerkuilen te volgen. Ze zijn het jaar rond bij de nestkast te zien en op een enkele dag na, slapen ze (overdag) meest in de nestruimte of het voorportaal. Bij deze nestkast is het ook mogelijk op de nestkast te slapen. Er zijn daar een paar schotjes geplaatst waardoor daar ook een schuilmogelijkheid is. Hier wordt zo nu en dan ook een dutje gedaan. Het bleek ook een favoriet plekje voor de jongen vanaf het moment die de nestruimte verlaten. Ook de plank voor de nestkast is groter dan gebruikelijk. Hierdoor is het een prachtige plek om vliegoefeningen te doen. En dit dan voor de camera.
Het is dan wellicht nu rustig hier bij de familie kerkuil. Maar het was hectisch afgelopen broedseizoen; het eerste nestje jongen had de nestkast nog niet verlaten toen het stel al aan een tweede legsel begon. V was dus al aan het broeden toen de opgegroeide jongen aan de vliegoefeningen begonnen. Door het grote aanbod muizen kon het mannetje genoeg prooien aan voeren. Een enorme inspanning die uiteindelijk resulteerde in het uitvliegen van twee keer 4 jongen!!
Uniek!! Omdat we het allemaal konden volgen. Het gebeurde vaker zoals we in de verslagen van de keruilenwerkgroepen in heel Nederland hebben kunnen lezen, maar er zijn maar weinig locaties waar er LIVE en zo lang van dit broedproces genoten kon worden. UNIEK!
TV op bezoek
Er kwam een torenvalkman bij de kerkuilenkast kijken
Weer een schone kast
Vanavond was het eindelijk zover. De kast kon schoongemaakt worden. In navolging van de vogelwerkgroep waren de werkzaamheden namelijk uitgesteld tot januari ivm de vogelgriep. Nu was het nog wel zaak dat de kerkuilen zouden meewerken, want wij maken alleen schoon als de verstoring minimaal is. Dus dat betekent bij de kerkuilen wachten tot ze 's avonds op jacht gaan en dan pas de kast schoonmaken. Met wat geduld konden we uiteindelijk rond de klok van 20.00 uur aan de slag. De hele kast zat vol met een dikke laag braakballen; overblijfselen van muizen (haren en botjes dus.) Zowel de nestruimte als het voorportaal. Ondanks dat er 2 nestjes in waren groot gebracht viel de stank enorm mee. Nadat we alles eruit hadden geschept kon er weer een schone laag kattegrid in evt vocht te absorberen. Dit vergemakkelijkt ook de schoonmaak en scheelt enorm met het vocht in de kast. De bodem van de kast was gewoon droog. Alleen aan de zijkant was een vochtrand zichtbaar. Omdat de uilen de braakballen in de nestruimte verzamelen om het nest van te maken hebben we wat verse braakballen terug in de schone kast gelegd. Nadat alle werkzaamheden waren verricht, de kast weer op zijn plek hing en wij waren vertrokken kwam het vrouwtje al snel weer een kijkje nemen. Kortom missie geslaagd. Schoongemaakt en minimaal verstoord!
Schoonmaken
Alle jonge kerkuilen zijn uitgevlogen en zoals altijd maken we dan na het broedseizoen de kast schoon. Dit stond dus ook in de planning. Echter op advies van de lokale uilenwerkgroep zijn alle werkzaamheden mbt de uilen en hun kasten in deze regio ivm de vogelgriep tot nader order uitgesteld. Wij houden ons aan dit advies en hebben daarom dus ook het schoonmaken van de kast voorlopig uitgesteld.
Aantal jonkies uitgevlogen: 9
Roodborstje
Vandaag kwam er heel even een roodborstje bij de kast kijken......Toch iets te groot voor deze kleine vogel ;-)
Indringer met ring
Er werd een tweede uil met ring gespot
Bezoek van een andere geringde uil
Dankzij het filmpje van Freddie en de grote oplettendheid van SuzanneH hebben we kunnen zien dat er een andere geringde uil even op bezoek was. Het vrouwtje heeft een ring om haar rechterpoot en was al aanwezig op de kast. Ze zat te roepen en daar reageerde een andere geringde uil op door op de plank te landen. Op dat moment waren beide geringde uilen samen te zien op de plank. We denken gezien het gedrag dat dit een jonge uil is die op zoek is naar een eigen plekje, maar dit weten we niet zeker. Zie ook het filmpje
Aantal jonkies uitgevlogen: 9
Het verjagen is begonnen
De ouders vinden het langzamerhand tijd worden dat de jongen hun eigen plekje gaan zoeken. We zien een aantal jongen nog wel, maar dit worden er steeds minder. De ouders zijn al met wegjagen begonnen dus het zal niet lang meer duren voordat we deze jongen kuuks niet meer zien. Wat een bijzonder broedseizoen. 2 Nestjes groot gebracht en grotendeels met succes uitgevlogen. Als de jongen niet meer worden gezien zal de kast schoongemaakt worden.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 5
Thuiskomst
Een aantal jongen komen thuis
Kuikens op de nestkast
Op de foto één kuiken op de kast er zijn er al twee op geweest. Kleintjes worden groot en gaan de zaak verkennen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 5
Niet vergeten
Ook de jongen in de nestruimten werden niet vergeten, ze kregen ook, verrassend, "muis" aangeboden
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 6
6 jonge ku en naar de nestruimte
Het houdt maar niet op. We tellen nu al 6 jonge kerkuiltjes. En dat allemaal in het voorportaal. Dat wordt natuurlijk steeds krapper. Maar de ingang naar de nestruimte werd ontdekt en.... 2 zochten de ruimte op. Prachtig om dit allemaal te zien. Margriet maaktte er een plaatje van.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 6
Vijf kuikens
Gisterenavond voor het eerst 5 kijkens gezien.
Vijf kuikens
Gisterenavond waren er vijf kuikens te zien. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 5
4 kuuks gespot
vanavond werden er 4 kuuks gezien. SuzanneH maaktte dit plaatje.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 4
2 kuuks te zien
Met regelmaat zien we nu 2 kuuks in het voorportaal. Ze zijn groot genoeg om naar buiten te kijken. We hebben nav de geluidjes het vermoeden dat er minimaal nog 1 kuuk is die nog niet groot genoeg is. We zetten het aantal kuuks daarom nu op 3, maar zeker weten doen we dit dus niet.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 3
Minstens 2 kuuks
Rond 20:00 uur waren er kopjes gezien, we hebben het terug gezocht en er een filmpje van gemaakt.
Glimp van eerste kuukje
Vannacht was even een glimp van een kuiken in het voorportaal waar te nemen. Zie ook het filmpje.
Waaron heeft V het voorportaal als plaats gekozen voor haar eitjes?
Zeker weten we het niet maar de nestruimte is natuurlijk aardig vevuild door de opgroeiende jongen uit het eerste nest. Verder heeft ze haar plekje moeten kiezen op het moment dat de opgroeiende jongen in de nestruimte waren. Dit is waarschijnlijk de reden geweest dat ze het voorportaal heeft gekozen.
We zetten het aantal jonge kuuks fictief even op 2. Maar hoeveel het er echt zijn weten we dus niet
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 2
Glimp van Kuukje
Jong te zien toen V even o het dak ging om de vleugels te strekken
Uitgevlogen en nieuwe kuuks
Rond 28 juli werden de jonge kerkuilen bijna niet meer gezien. Als ze nog kwamen werden ze weggejaagd door de ouders. 4 jongen met succes uitgevlogen!
En nu komt het bijzondere van dit jaar. Er is een tweede broedsel. We hadden al het vermoeden door het gedrag van de kerkuilen. Vrouwtje bleef bij de kast en ging niet mee jagen. Ook werd ze net als de jonge kuuks van voedsel voorzien door het mannetje. Sinds een paar dagen horen we gepiep van jonge kuuks en wat blijkt......het vrouwtje heeft in het voorportaal (VP) haar tweede nest gemaakt en daar zijn nu jonge kuuks. Omdat het een muizenrijk jaar is zijn er veel tweede broedsels dit jaar. Sinds 2007 is dit bij ons op deze locatie de eerste keer. Helaas kunnen we in het begin niet goed mee kijken, maar als ze groter worden komt dat vanzelf. Dan kunnen we eindelijk ontdekken hoeveel jonge kuuks er zijn. We zetten het aantal jonge kuuks fictief even op 2. Maar hoeveel het er echt zijn weten we dus niet.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 2
Kuiken onder de olie of modder
Er is een Kuiken in een of ander zwart goedje terecht gekomen. wat het is weten we niet. We moeten maar afwachten hoe het verloopt en of het snel er af gaat. Er wat aan doen is lastig ze zijn namelijk al rap op de vleugels. Een vang actie zal erg verstorend zijn voor de andere jongen en ouders. dat zal in dit stadium zeker een risico met zich mee brengen. We hopen er maar op dat het goed komt.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Wie wil een muis?
M komt met prooien aan terwijl v in het VP zit, v hoort een jong op de kast en komt naar buiten om een muis af te geven. Alleen het jong heeft al en muis.
Kerkuilen film HD kwaliteit
Filmopname gemaakt in de schuur met een semiprof filmcamera. Film is in HD kwaliteit te bekijken.
Foto uit de schuur
Zondag 6 juli zijn we in de schuur wezen kijken waar deze nestkast hangt. We hebben statieven geplaatst met een film- en fotocamera. Vervolgens de schuur weer verlaten en op afstand film en foto's gemaakt. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Bijna zelfstandig
De jonge kerkuilen zijn rond de 9 weken oud. Er wordt veelvuldig geoefend en tegen het einde van de negende week vliegt een jonge Kerkuil redelijk goed en gaat hij voor korte perioden zelfs naar buiten (de schuur). In de tiende week worden de jongen langzamerhand zelfstandig. Hun behendigheid in het vliegen verschilt nauwelijks meer van die van de ouders. Nu breekt er een moeilijke tijd aan voor de jonge Kerkuilen. Ze worden nog wel sporadisch door de volwassen uilen gevoerd, maar bij het voedsel zoeken krijgen ze geen steun van de oude vogels. Het jagen is aangeboren, maar de fijne kneepjes moeten nog geleerd worden. Omdat we hier op de kast een schot hebben en de schuur rustig is, blijven de jongen wellicht langer bij de kast. Maar als de ouders een tweede broedsel in het hoofd hebben worden ze wellicht eerder de laan uit gestuurd. Voor nu nog even vol op genieten van de mooie beelden. Foto SuzanneH
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Fam. weer compleet
Ook het jongste Kuiken heeft het gered weer terug op de nestkast te komen.De 26ste was het naar beneden gevallen. Een aantal keren is gezien dat het probeerde terug te komen maar slaagde daar steeds net niet in. Maar afgelopennacht is het dus gelukt. Op het filmpje dat Henny maakte zijn de vier samen met de ouders mooi te zien.
Jong weer terug
Ook het jongste Kuiken heeft het gered weer terug op de nestkast te komen.De 26ste was het naar beneden gevallen. Een aantal keren is gezien dat het probeerde terug te komen maar slaagde daar steeds net niet in. Maar afgelopennacht is het dus gelukt. Op de foto die Henny maakte zijn de vier mooi te zien.
Zie ook het filmpje van henny: Fam. Compleet
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Vliegen
De jongen beginnen het vliegen te leren. De eerste uitstapjes van de plank naar de balken worden gemaakt. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Vliegen
De jongen beginnen het vliegen te leren. De eerste uitstapjes van de plank naar de balken worden gemaakt.
In kleur
Een filmpje in het avondlicht
Jong valt van de plank
Er is een jong van de plank gevallen, waarschijnlijk zal die vanavond proberen weer boven te komen. Mocht het niet lukken is daar ook wel een wegkruipplekje en in het donker zullen de ouders ook daar wel een muisje afleveren. Dit soort zaken zullen zeker vaker voorkomen en nu kunnen we zien hoe dit afloopt en de ouders hier mee omgaan.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Jong valt van de plank
Er is een jong van de plank gevallen. Of hij/zij weer terug in de kast kan komen is even afwachten, waarschijnlijk worden er wel at fladerpogingen ondernomen om weer bovenop te komen.
Filmpje van Freddie.
Kast verkenning
De kuikens gaan nu de plank en kast verkennen
Gedrag
Bij vorige broedsels ging zodra de jongen zelfstandig konden eten het vrouwtje mee jagen en werd er door het stel samen voedsel aangevoerd. We zien de laatste week gedrag dat we andere jaren niet zagen. Het vrouwtje blijft rond de kast en M draagt de prooien over aan haar. Zij geeft vervolgens deze aan de jongen of eet deze zelf op.
Foto maakte SuzanneH van prooioverdracht met paring.
Dit lijkt op een voorbereiding naar een tweede Broedsel. V moet immers aansterken zoals we ook zagen bij dit nestje. Het mannetje bracht haar al weken prooien terwijl zij bij de nestkast zat te rusten. Een proces van enige weken voor het eerste ei werd gelegd. Het is goed mogelijk dat dit komt door het grote aanbod muizen. M kan met gemak muizen voor de hele Fam. vangen en op die manier kunnen ze profiteren van dit goede muizen jaar.
Er is meer melding gemaakt van een tweede broedsel in muisrijke jaren op andere locaties. Of we dit ook LIVE mee gaan maken? We hopen er natuurlijk wel een beetje op Het is afwachten.
Hoe het ook zij, met de 4 uilskuikens gaat het goed. Zij gaan binnenkort allemaal de plank en bovenop de kast verkennen. Daarna de eerste vleugelslagen naar de balken in de schuur. Een perfecte plek om als uilskuiken uil te worden. Tja en daarna de wijdewereld in opzoek naar een eigen territorium. Nog maar even genieten van de kuikens met al hun leer momenten.
Meer over de broedbiologie van de kerkuil kun je hier lezen Link
www.kerkuil.com
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Kuiken op de plank
Om 16:54 uur maakte Margriet een prachtige foto van een kuiken op de plank
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Kleintjes worden groot
Het gaat goed met de jongen kerkuilen.Op de foto is te zien dat de vleugels al geheel ontwikkeld zijn. Het aanbod aan muizen is groot, gedurende de dag liggen er nog overal muizen in de nestkast. Zie ook het filmpje.
Hoeveel soorten kerkuilen zijn er?
De Kerkuil met zijn 35 soorten is over een groot deel van de aarde verspreid. Ze komen voor in open en half-open landschappen. In bergachtige gebieden is de Kerkuil zeldzaam en hij ontbreekt op die plaatsen waar ’s winters gemiddeld meer dan 40 dagen sneeuw ligt met een minimum hoogte van 7 cm. In Nederland komen twee soorten voor: Lees meer
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Kleintjes worden groot
Het gaat goed met de jongen kerkuilen. Het aanbod aan muizen is groot, gedurende de dag liggen er nog overal muizen in de nestkast.
Eerste keer naar het VP
Zoals verwacht ging het niet lang duren voordat onze nieuwsgierige oudste kuuk naar het voorportaal (VP) zou gaan. Vandaag was het zo ver. Een week eerder in vergelijk met vorige jaar. Kuuk is 6 weken oud. Merel maakte het plaatje.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Ontwikkeling van de kuuks
Als de kuuks 3 weken oud zijn kijken ze met geheel open ogen de wijde wereld in. Op hun kop wordt de zo kenmerkende, hartvormige sluier zichtbaar. Het vrouwtje is ’s nachts niet meer op het nest te vinden en jaagt nu samen met het mannetje. De oudste jonge kerkuil is nu ruim 5 weken oud. De jongste is bijna 4 weken oud. Rond de 6e week maakt het dons achter de kop plaats voor veren. Als we kijken naar voorgaande jaren zal de oudste jonge kerkuil als die een week of 7 oud is het eerste uitstapje gaan maken naar het voorportaal. Daar moeten we dus nog even op wachten.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Oefenprooi
Een van de jongen was vanavond aan het oefenen met een muis
Even poseren
2 Kuuks kwamen even poseren voor de cam. Wat zijn ze al gegroeid. Margriet maakte dit leuke plaatje.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Een vogel prooi
Vanavond werd er een vogel met een witte buik binnen gebracht als prooi. Dat was toch wel even wat anders voor de kuuks. We konden niet goed zien wat voor soort vogel het was. Het leek op een boerenzwaluw, maar zeker weten doen we dit niet. De kuuks wilde gelijk de vogel opeten, maar dat viel even tegen. Moeder KU mocht hem toen toch eerst plukken voor ze weer een poging waagde.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Relaxt
Na een nachtje van muizen eten is het weer rustig in huize KU. Het is duidelijk dat er voldoende voesel is, de jongen zijn rustig en slapen half tegen v in de kast. Als het straks weer warm wordt zullen ze wel uit elkaar gaan liggen. De kast hangt in de nok van een halfopen schuur, met het zonnetje op het dak kan het soms wel warm worden.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Voorraad
Man gaat het jagen blijkbaar gemakkelijk af. Het aantal muizen dat s'morgens in de kast ligt is groot. V kan de jongen ook overdag goed voeren. Blijkbaar zijn er veel muizen in het grasland te vinden. Vanavond als het een poosje donker is kunnen we zien hoe het mannetje de muizen komt brengen.
Op de foto liggen rechts voor 3 muizen.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Het 5de jaar
Vanmorgen zat V nog steeds met haar jongen pal voor de camera, Het verschil in grootte is goed te zien. De eitjes waren om de dag gelegd waardoor het leeftijd/grote verschil ontstaat. Er zijn twee eieren niet uitgekomen. We hebben dus weer een nestje van vier. Als deze het allemaal gaan redden komen ze weer zoals alle voorgaande jaren op vier groot gebrachtte jongen uit. Zo ver is het echter nog niet. Het zal er zoals altijd vanaf hangen hoeveel prooien M aan kan aanvoeren zolang V nog bij de jongen moet blijven. Straks als ze wat groter zijn kan V mee gaan jagen.
Ditt is het 5de jaar op rij dat V hier een nestje probeert groot te brengen waarvan de eerste drie jaar met een ander mannetje. Hopelijk wordt dit net als voorgaande jaren ook weer een succes.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Man met muis
Man zorgt voor de aanvoer van prooien.
Vierde jong
Op de foto vier jongen
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Vier kuikens
V pal voor de camera met haar jongen
Voeren
Er wordt voor de camera een muisje klein gemaakt
Uilskuiken nummer 3 is een feit
Op 1 mei is het 2e kuiken uit het ei gekropen en vanmiddag rond de klok van 13:00 uur was te zien dat ook het 3e uilskuiken een feit is.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 3
Eerste kuiken uit het ei
19:45 uuur werd door SuzanneH het eerste kuiken gemeld.
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 1
De laatste loodjes
Vorige jaren konden we aan v zien als er een eitje was aangepikt, v draaide de eitjes vaker en voorzichtiger, tijdens dat draaien tokkelde ze ook. Het geluid dat ze laat horen als ze voedsel aanbied. Een hulpmiddel dat nodig is aangezien het voeren meest in de nacht gebeurd en dan is het aarde donker in de nestkast.
Vanmorgen om 06:00 uur hoorde ik v tijdens het draaien van de eitjes even tokkelen, zal het oudste kuikentje te horen zijn? Het zou nu moeten kunnen, morgen is ze uitgerekend. We wachten in spanning af.
Aantal eieren: 6
Gedragsverandering
Binnenkort zullen we een verandering in het gedrag van het vrouwtje gaan zien. Een aantal dagen voor het uitkomen van de eieren produceert het jong reeds piepende geluiden in het ei. Het vrouwtje reageert daarop door een klokkend geluid te laten horen. Dat is het geluid wat ze ook laat horen als ze voedsel aanbied aan haar jongen.
Aantal eieren: 6
Dag 20
Het broeden neemt V serieus, soms even naar buiten om de vleugels te strekken en een sanitaire stop, daarna weer snel op de eitjes. Man heeft het al iets drukker, want hij moet voor V ook muizen zien te vangen. Maar hij zal zich straks moeten bewijzen. Dan moet hij de eerste periode als V de kuikens nog niet alleen kan laten 'haar' én de kuikens van voedsel voorzien. Waarom paren ze eigelijk nog? Na een prooi overdracht zie je meestal dat een paring volgt. Dit versterkt ook de paarband tussen de dieren. Vandaag dag 20 van het broeden, nog ruim tien dagen te gaan.
Aantal eieren: 6
Broeden
Inmiddels zitten we vandaag aan de 15de dag sinds het eerste eitje. Het vrouwtje is zeer trouw aan haar eieren. De broedperiode duurt meestal zo'n 30 dagen. We zijn dus op de helft voor het eerste kuiken uit het ei kan kruipen. Onder tussen broed v overdag rustig door terwijl Man aan haar zijde staat. In de avond als het al geriumetijd donker is gaat man op jacht. We maken dan kans hem terug te zien komen met een prooi voor het vrouwtje.
Kijk tip:
Kijk rond 21:00 uur man is of gaat op jacht en komt zo nu en dan terug met een prooi. Je kan dan de P.O. Prooi Overdrachten zien.
Aantal eieren: 6
Zes eitjes
Om 21:30 uur werd het zesde eitje gemeld.
Aantal eieren: 6
5e ei bij de kerkuilen
Dit filmpje maakte Freddie omstreeks de ei-leg van het 5e eitje bij de kerkuilen
En nummer 5 is een feit
En ja hoor vandaag was het zover, toch nog een ei bij de kerkuilen. Nummer 5 al. Kerkuilen laten het aantal eieren veelal afhangen van het voedselaanbod in de omgeving. 29 maart is het broeden al begonnen, hierdoor zal leeftijd/grote verschil in de kuikens ontstaan.
Zie ook het filmpje wat Freddie maakte.
Foto dankzij SuzanneH
Aantal eieren: 5
Het vierde ei
Vanmorgen om 07.09 uur melde SuzanneH in de shoutbox dat het vierde ei zichtbaar was. Het is waarschijnlijk gelegd tussen 05:55 en 07:09 uur. Bedankt SuzanneH.
Aantal eieren: 4
Prooien derde ei
Man met muis en derde eitje
Derde eitje
Vanmorgen werd 01:20 uur als tijdstip leggen derde eitje gemeld door kraaien. Zie ook het filmpje van freddie.
Aantal eieren: 3
Tweede eitje is een feit
Omstreeks 20:19 uur werd voor veel bezoekers in één keer het 2e eitje zichtbaar bij de kerkuilen!
Aantal eieren: 2
M brengt muisje
Een foto van gisterenavond, het mannetje voorziet v nu volledig van voedsel. Makkie, straks als de eitjes uitkomen en de jongen groter worden dan zal het er om spannen. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 1
M zorgt voor voedsel
Een filmpje van gisterenavond, het mannetje voorziet v nu volledig van voedsel. Makkie, straks als de eitjes uitkomen en de jongen groter worden dan zal het er om spannen.
Eerste ei
V even van het ei on zich om te draaien. konden wij mooi even kijken. en?..... ja hoor een ei!!
Eerste eitje
Vanmiddag om 14:42 uur melde freddie het eerste eitje. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 1
Nest maken
Kerkuilen maken niet echt een nest. De braakballen die op de broedplaats liggen worden uit elkaar getrokken en dienen als zachte laag. Braakballen bestaan uit haar en botresten van prooidieren. Ideaal als onderlaagje dus.
Nest maken
Kerkuilen maken niet echt een nest. De braakballen die op de broedplaats liggen worden uit elkaar getrokken en dienen als zachte laag. Braakballen bestaan uit haar en botresten van prooidieren. Ideaal als onderlaagje dus. Daarna kiest v een plekje ergens om de eitjes te leggen. Tot nu toe was dat links van het midden in de nestruimte. Zie ook het filmpje.
V op de plank
We kunnen v op dit plekje op de plank inmiddels wel uit tekenen. steevast zit ze hier te rusten. Man is inmiddels weer opjacht en zal zo nu en dan een prooi brengen. Ze blijft ondertussen al bestlang rond de nestkast. Een teken dat de eileg niet zo ver meer weg is.
Prooiaanvoer
Afgelopen nacht bracht M een prooi voor V, Het mannetje gaat nu de prooiaanvoer verzorgen. Het gewicht van het wijfje zal hierdoor langzaam toenemen. Enige dagen voordat het eerste ei wordt gelegd, verlaat het vrouwtje maar zelden de nestruimte voorlangere tijd. Zie ook het filmpje van freddie.
Prooiaanvoer
Afgelopen nacht bracht M een prooi voor V, Het mannetje gaat nu de prooiaanvoer verzorgen. Het gewicht van het wijfje zal hierdoor langzaam toenemen. Enige dagen voordat het eerste ei wordt gelegd, verlaat het vrouwtje maar zelden de nestruimte voorlangere tijd.
Waarom is die kast zo "vies"?
Regelmatig krijgen we de vraag waarom we de kast niet schoonmaken of waarom ziet deze er zo "vies"uit? Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat we ons eerst eens verdiepen in de bewoners van deze kast en niet denken hoe wij het zouden vinden om in deze kast te verblijven.
De bodem van de kast is bedekt met een laag kattengrit gemengd met stro. Dit zorgt voor een goede absorptie van al het vocht als straks de jonge kuuks er zijn. Hier bovenop liggen de braakballen van de kerkuilen. Deze braken ze niet voor niks uit in de kast. De braakballen hebben namelijk een belangrijke functie.
Zoals op het plaatje ook te zien is, worden de braakballen uit elkaar getrokken en platgetrapt. Dit vormt het nest waar straks de eieren op gelegd gaan worden. Zonder de braakballen, geen nest en dus geen eieren.
We zien dit gedrag nu weer regelmatig voorkomen. Een teken dat ze zich voorbereiden op een nestje met jonge kuuks.
Na het broedseizoen wordt de kast schoongemaakt en voorzien van een nieuwe laag kattegrit gemengd met stro. Dan begint het hele ritueel weer opnieuw.
Waar zijn die schotjes voor op de kast?
De oude kast had een extra box bovenop voor ventilatie en om de apparatuur in te herbergen. Deze box werd door de jongen gebruikt om bij onraad achter weg te kruipen. Daarom is op de nieuwe kast (waar deze box niet meer nodig is) een aantal schotjes gezet om deze eigenschap te behouden.
In de periode dat de jongen al kunnen vliegen maar nog wel door de ouders worden gevoerd verblijven ze tot nog toe ook altijd achter deze schotjes overdag.
Ook de plank is veel groter dan gebruikelijk.
De oude kast had een klein landings plankje onder het vlieggat. bij de eerste uitstapjes van de jongen was het dringen en tuimelde er wel eens één bijna naar beneden. Daarom hebben we op deze kast een grotere aangebracht. Het blijkt voor de jongen, als ze voor het eerst de kast verlaten, makkelijker om bovenop te komen maar vooral ook het terugkeren is veiliger geworden. Verder is de zichtbaarheid van de dieren vergroot. In de periode dat de jongen in de avond naar buiten komen en er pooien worden gebracht levert dit prachtige beelden op.
Waarom nestkasten
Kerkuilen broeden bij voorkeur op donkere plaatsen. Allerlei typen gebouwen zijn geschikt, als de uil er maar rustig kan broeden. In Nederland zijn uilen vrijwel geheel aangewezen op gebouwen, zoals schuren, fabrieken, graansilo’s, scholen, ruïnes, duiventillen, torens, schoorstenen, luchtkokers. Vóór 1963 broedde bijna 40% van de Kerkuilen in en om boerderijen en 27% in kerken. Het aantal broedparen in kerken neemt de laatste jaren sterk af. Door stads- en dorpsuitbreidingen komen de voedselgebieden voor de Kerkuil steeds verder weg te liggen en van vele kerken worden de vlieggaten afgesloten in verband met overlast van kauwen en duiven. De laatste jaren maken Kerkuilen in toenemende mate gebruik van nestkasten. Kasten zijn veilig, het is er donker en de jongen vallen niet gemakkelijk uit het nest. Van nestbouw is bij kerkuilen geen sprake: oude nesten bestaan meestal uit een onderlaag van uit elkaar getrokken braakballen.
Ongeveer 35 jaar geleden zijn een aantal enthousiaste vrijwilligers begonnen met het ophangen en controleren van nestkasten. Dat was ook noodzakelijk, want het aantal broedparen van de kerkuil werd in 1979 op ongeveer 100 geschat.
Mede dankzij de inspanningen van de Vereniging Vogelbescherming Nederland is een netwerk van kerkuilenbeschermers ontstaan met een landelijke dekking. Eind 2004 is het onder gebracht bij de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland. Ongeveer 1000 vrijwilligers, werkzaam in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Deze vrijwilligers maken en plaatsen de nestkasten.
Door de inspanningen van de vele vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers in het buitengebied, is de broedpopulatie toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren 70 tot 3000 broedparen nu.
Benieuwd of er in uw regio een Kerkuilenwerkgroep actief is?
De eerste tekenen naar de eileg toe zijn een feit. Baltst, paringen en braakballen stuk maken. Ook blijft v langer in en rond de kast als m al op jacht is.
Geluiden van de kerkuil
Voor uilen zijn geluiden van groot belang. Het is het enige contact dat ze met elkaar hebben. Let wel, wij kunnen middels de camera's icm het infraroodlicht alles volgen, in werkelijkheid zie je geen hand voor ogen in de nestruimte.(IR licht is onzichtbaar voor mens en dierlijk oog) Aan de geluiden herkennen ze elkaar. Bij de Kerkuil zijn 18 soorten geluiden vastgesteld. De geluiden kunnen verdeeld worden in een vijftal groepen: baltsgeluiden, verdedigingsgeluiden, bedel- en voedergeluiden, sociale contactgeluiden en geluiden van de jongen.
Enkele van de meest voorkomende geluiden zijn:
De baltsroep (ijselijke schreeuw)
De baltsroep, die uit een ijselijk, luid gekrijs bestaat, is het meest indrukwekkende geluid, dat het mannetje in de vlucht laat horen. Het is de eigenlijke zang van de Kerkuil.
De schreeuw
De “schreeuw” is op honderden meters hoorbaar. Het mannetje laat zo duidelijk horen dat hij aanwezig is en een territorium bezit. Ongepaarde mannetjes roepen zeer frequent gedurende lange tijd.
Blazen
Is het karakteristieke geluid van de jongen. Zodra de zon is ondergegaan, produceren de jongen het monotome geluid op de nestplaats. Afhankelijk van de leeftijd en de voedselbehoefte blaast een jong 5-60 keer per minuut. Behalve de jongen blaast het wijfje ook regelmatig. Het is de contactroep met de jongen. Vlak voor het leggen van het eerste ei blaast het wijfje veelvuldig (=bedelgedrag) met als gevolg dat het mannetje voedsel brengt. Zowel volwassen als jonge uilen laten bij gevaar een langgerekt blazen horen. Het is een dreigend geluid, dat twee tot tien seconden kan aanhouden. Dit geluid werkt aanstekelijk: zodra één van de nestjongen begint te blazen, valt de rest van de aanwezige jongen in. Ongetwijfeld zal het agressieve geblaas van alle uilen indruk maken op de indringer.
Tsjirpen
Het eerste geluid dat een jonge Kerkuil laat horen, wanneer het uit het ei is gekomen, is een “rinkelend” getsjilp, gecombineerd met piepende, krassende en klokkende kreten: tsjirpen. Het geluid wordt veelal gehoord vlak vóór, tijdens en na het voeren van de jongen door het wijfje. Tegen het einde van de eerste levensweek krijgt het blazen geleidelijk de overhand.
Tongklikken
Bij naderend gevaar laat het jong, naast het blazen, “tongklikken” horen: het slikt als het ware de tong in, waardoor de boven- en ondersnavel op elkaar klappen. Het tongklikken wordt vaak afgewisseld met een sissendgeluid, waarbij de snavel licht geopend is.
Vogels van de nacht
Kerkuilen zijn vogels van de nacht, vandaar dat je ze tot ruim na zonsondergang hier in en op de nestkast aantreft. Als het geruimetijd donker is zie je ze vertrekken. Vaak zijn ze voor vertrek nog een poosje op de plank te zien om hun veren te verzorgen. Waarna ze laagvliegend en langzaam over de landereijen opzoek gaan naar o.a. muizen. Veelal op het gehoor localiseren ze hun prooi waarna ze geruisloos toeslaan. Hebben ze genoeg prooien gevangen dan komen ze vaak weer terug op de plank om te rusten. vandaar dat je vaak rond 22:00 uur of wat later weer een kerkuil op de kast ziet zitten.
Paring
Is de baltst alweer begonnen?, vorig voorjaar hadden ze ook zo'n bevlieging. Of zullen ze het door zetten en heel vroeg een nestje beginnen? We zullen het zien aan het gedrag van het vrouwtje. Ze zal steeds langer in en rond de nestkast blijven. En met een beetje geluk zien we de man een prooi brengen.
Zie ook het filmpje dat SuzanneH maakte.
Paring
Is de baltst alweer begonnen?, vorig voorjaar hadden ze ook zo'n bevlieging. Of zullen ze het door zetten en heel vroeg een nestje beginnen? We zullen het zien aan het gedrag van het vrouwtje. Ze zal steeds langer in en rond de nestkast blijven. En met een beetje geluk zien we de man een prooi brengen.
Filmpje SuzanneH.
Rusten na de jacht
Vrouwtje komt even rusten op de plank na het jagen
Even rusten
Het vrouwtje komt na de jacht een poosje rusten op de plank.
Zie ook het filmpje.
Kerkuilen zijn dieren van de nacht, ze jagen dan af en aan afhankelijk van het weer, en rusten tussentijds. Ruim voor het licht wordt komen ze terug op de plank en boven op de nestkast. Vaak zitten ze daar geruime tijd nog te rusten en hun verenkleed te verzorgen. zodra er bedrijvigheid op het boerenerf komt gaan ze naar de nestruimte of verdwijnen achter het schot op de nestkast Over een paar maanden is het weer gedaan met de rust. Dan zal de balst beginnen.
Wat is er in deze periode zoal te zien:
In de ochtend vroeg kun je ze terug zien komen. Overdag slapen in de nestruimte. Als het geruimetijd donker is kun je ze zien vertrekken. Wat later op de avond zijn ze soms weer rustend op de plank te zien
Het vrouwtje is te herkennen aan de ring om haar poot
Bekijk ook de drie films kerkuil deel 1 en 2, en Against the odds (rechts van het camera beeld) Pachtig te zien hoe ze daar jagen overdag.
Samen
M en V worden weer samen bij de kast gezien. Waarschijnlijkt slaapt M op de nestkast en V binnen.
Foto: Freddie.
Voor het eerst
Vandaag ruste het vrouwtje voor een deel van de dag in de schone nestkast. Het begin voor een nieuw tapijtje is daar mee gelegd, een eerste braakbal.
Nestkast weer schoon
Vandaag de nestkast leeggemaakt. +/-20 liter aan braakballen kwam er uit de kast, allemaal overblijfselen van muizen (haren en botjes dus.) Daarna weer een schone laag kattegrid in de kast om evt vocht te absorberen dit vergemakkelijkt ook de schoonmaak.
Om een idee te geven hoe het schoonmaken gaat zijn deze keer de camera's online gebleven.
Komende tijd zien we hopelijk de KU overdag rusten in of op de kast. En nu maar wachten tot de balst begint en M deze kast weer kiest als broedplaats. We wachten/kijken het af.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Vrouw alleen thuis
V sliep in en op de kast vandaag. De jongen zijn gevlogen
Foto uit video van freddie, zie ook het filmpje van hem ' v op de plank'
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Uitvliegen
Het punt van vertrek komt met rasse vleugelslagen dichterbij. We hebben vanaf het eerste ei op 13 Juni alles perfect kunnen volgen. Ook de laatste periode is prachtig zoals we het leerproces hier in de schuur kunnen volgen. Het begon mer onzekere stapjes op de plank. Later werd de kast bovenop onderzocht. Nu hebben ze inmiddels het vliegen al aardig onder de knie, ze vertrekken zonder enige aarzeling en komen met een mooie landing weer terug op de plank.
De afgelopen dagen worden er nog maar drie jongen waargenomen. Zal de oudste al zijn vertrokken? Of laat hij/zij zich in het geheel niet op de nestkast meer zien?
We hopen er maar het besten van, ondertussen genieten we nog even van de volwassen uilen.
Uitvliegen/Presentje
Het punt van vertrek komt met rasse vleugelslagen dichterbij. We hebben vanaf het eerste ei op 13 Juni alles perfect kunnen volgen. Ook de laatste periode is prachtig zoals we het leerproces hier in de schuur kunnen bekijken. Het begon met onzekere stapjes op de plank. Later werd de kast bovenop onderzocht. Nu hebben ze inmiddels het vliegen al aardig onder de knie, ze vertrekken zonder enige aarzeling en komen met een mooie landing weer terug op de plank.
De afgelopen dagen worden er nog maar drie jongen waargenomen. Zal de oudste al zijn vertrokken? Of laat hij/zij zich in het geheel niet op de nestkast meer zien?
We hopen er maar het besten van, ondertussen genieten we nog even van de volwassen uilen.
Zie ook het filmpje.
Presentje
Zoals elk jaar zijn we weer van plan om namens NKL en de Kijkers de eigenaren van de schuur een presentje te geven. Dit doen we als de jongen zijn vertrokken.Voor de gene die hier aan bij willen dragen kunnen ons steunen door een bedrag naar keuze over te maken ondervermelding van 'presentje' Dit kan via onderstaande link.
Na veel oefenen wordt steeds vaker gezien dat de jongen uitstapjes maken van de kast naar de nokbalken in de schuur.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
Braakbal en vliegen
Het filmpje start met een jong die een braakbal naar buiten werkt. De jongen maken al korte uitstapjes van de nestkast naar de nokbalken in de schuur en weer terug. hiervan wat beeld.
38 prooien!!
Een record aantal muizen gebracht!! 38 in totaal. De jongen raken steeds meer vertrouwt op de plank en boven op de nestkast. Waar ze eerst heel voorzichtig naar beneden gingen gaat dat nu als vanzelf.
38 muizen
Een record aantal muizen gebracht!! 38 in totaal. De jongen raken steeds meer vertrouwt op de plank en boven op de nestkast. Waar ze eerst heel voorzichtig naar beneden gingen gaat dat nu als vanzelf.
Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 4
4 op een rij
SuzanneH maakte dit mooie plaatje. Wat zijn ze mooi hè.
Aantal jonkies: 4
Mol?
Er lag nog een flinke prooi in de nestruimte vandaag. Deze werd gebruikt om het zogenaamde slaan van de pooi te oefenen.
Somige bezoekers dachten dat het eem mol was maar het is een woelmuis. Zet het filmpje paar is op pauze op 1:23 min.
Filmpje Henny
Drie op de kast
Het gaat nu snel met de ontwikkeling van de jongen.
Vannacht zijn er drie kuikens op de kast geweest, Het is een pracht gezicht als ze op verkenningstocht zijn via de plank de kast op en een beetje onzeker weer terug. Maar je ziet dat ze snel leren want voor degene die het al paar keer hebben gedaan is het een fluitje van een cent.
Drie op de kast
Het gaat nu snel met de ontwikkeling van de jongen.
Vannacht zijn er drie kuikens op de kast geweest, Het is een pracht gezicht als ze op verkenningstocht zijn via de plank de kast op en een beetje onzeker weer terug. Maar je ziet dat ze snel leren want voor degene die het al paar keer hebben gedaan is het een fluitje van een cent.
Foto SuzanneH.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
Op de kast
Het was zo ver, de oudste is bovenop de nestkast geweest. na een poosje rond te hebben gekeken ging het kuiken weer terug in het voorportaal.
Voor het eerst op de kast
Het was zo ver, de oudste is bovenop de nestkast geweest. na een poosje rond te hebben gekeken ging het kuiken weer terug in het voorportaal.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
De eerste stapjes
Vannacht was het zo ver het eerste kuiken is op de plank geweest. Eerder die nacht hadden twee kuiken al in de opening gestaan. Een aantal fragmenten uit de opname kun u in dit filmpje terug kijken.
De eerste stapjes
Vannacht was het zo ver het eerste kuiken is op de plank geweest. Eerder die nacht hadden twee kuikens al in de uitgang gestaan. Een aantal fragmenten uit de opname kun u in het filmpje 'De eerste stapjes' terug kijken.
Foto Margriet.
Aantal jonkies: 4
In de uitgang
De kuikens gaan steeds een stapje verder, hier een plaatje van SuzanneH, een kuiken in de uitgang met nr2 tussen de poten door ook naar buiten kijkend.
Foto SuzanneH
Aantal jonkies: 4
Dumpen en gaan
Minnimaal 20 prooien gebracht, een aantal er van in het filmpje
Minnimaal 20 prooien
Minimaal 20 prooien afgelopen nacht
Aantal jonkies: 4
Met vier in het vp
Vandaag voor het eerst met vier in het voorportaal.
Alle 4 in het VP geweest
Vandaag gingen alle kuuks op ontdekking naar het VP. Ze groeien hard. De oudste kuuk is al ruim 7 weken oud. Wat kunnen we de komende weken verwachten: De slag- en staartpennen zijn aan het begin van de achtste week volledig ontwikkeld. De eerste vliegoefeningen vinden plaats op de nestplaats en in de naaste omgeving van het nest. Er wordt veelvuldig geoefend en tegen het einde van de negende week vliegt een jonge Kerkuil redelijk goed en gaat hij voor korte perioden zelfs naar buiten. Omdat de kuuks dus steeds meer naar het VP en later ook buiten de kast zullen gaan hebben we de camerabeelden gewisseld zodat standaard het beeld van de buitencam als eerste verschijnt. (plaatje SuzanneH)
Aantal jonkies: 4
Kuuk in VP
Het oudste kuiken maakte een eerste uitstapje naar het voorportaal.
Kuuk in VP
Het oudste kuiken maakte een eerste uitstapje naar het voorportaal.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
18 muizen en 1 woelratje
In de shout werd gemeld dat er een mol binnen was gebracht. bij het terug kijken van de beelden heb ik een foto gemaakt. Waarschijnlijk een woelratje zie lengte van de staart.
(Mol heeft kort staartje. en opvallend grote korte pootjes.)
18 muizen en een woelratje
Prooien: 18 muizen en een woelratje.
In de shout werd gemeld dat er een mol binnen was gebracht. bij het terug kijken van de beelden heb ik een foto gemaakt. Waarschijnlijk een woelratje zie lengte van de staart.
(Mol heeft kort staartje. en opvallend grote korte pootjes.)
Het gaat goed met de vier jongen. bij de oudste begint het dons al aardig te verdwijnen. hij/zij heeft de zelfde tekening op de rug als V. Het zal niet lang meer duren voor dat het voorportaal en de plank verkent gaan worden. Er breekt nu een spannende tijd aan die leuk is om te volgen.
Kijktip:
Zorg dat je een klein uurtje na zonsondergang een poosje mee kijkt dan worden de eerste prooien binnen gebracht door de ouders.
In de shoutbox melde Maria gisterenavond de eerste muis om 21:26
Maria op 31 Aug, 21:26: 1
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
21 prooien
Er zijn 21 prooien gebracht
21 prooien
Er zijn vannacht 21 muizen gebracht.
Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 4
De eerste sprong?
Vanmorgen ging het eerste kuiken op het tuusenschot staan. wanneer zal hij/zij de eerste sprong wagen?
De eerste sprong?
Vanmorgen ging het eerste kuiken op het tussenschot staan. wanneer zal hij/zij de eerste sprong wagen?
Aantal prooien: 14
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
Prooiaanvoer
Beelden van de binnen en buitencamera
Dons maakt plaats voor veren
Vanaf de zesde week verdwijnt het dons achter de kop en daarvoor in de plaats komen veren. De
slag- en staartpennen zijn aan het begin van de achtste week volledig ontwikkeld.
16 prooien geteld van afgelopennacht, maar de opname was vroegtijgdig gestopt. het kunnen er wat meer zijn.
Aantal jonkies: 4
18 Prooien
Afgelopennacht 18 prooien
18 Prooien
Achtien prooien
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
Veertien prooien
Veertien prooien afgelopen nacht
14 prooien
Viertien prooien afgelopennacht.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
Negen prooien?
Agelopennacht heb ik 9 prooien uit het opgenomen filmpje kunnen halen, of die telling klopt is zeer de vraag, om 1 uur waren er al 8 geteld.
Negen prooien?
Agelopennacht heb ik 9 prooien uit het opgenomen filmpje kunnen halen, of die telling klopt is zeer de vraag, om 1 uur waren er al 8 geteld.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
23 prooien
Prooiaanvoer afgelopennacht; 23
Aantal jonkies: 4
één maal andermaal...
Bij het brengen van de laatste muis van deze nacht dachten de jongen ik kan geen muis meer zien. Na twee keer aanbieden gaf de ouder het op en at de muis zelf op in het vp.
Er zijn totaal 22 prooien binnen gebracht waarvan één (de laatste door een ouder is opgegeten.
Het opnemen is gestart na het tellen van de tiende muis.
éénmaal andermaal....
Bij het brengen van de laatste muis van deze nacht dachten de jongen ik kan geen muis meer zien. Na twee keer aanbieden gaf de ouder het op en at de muis zelf op in het vp.
Er zijn totaal 22 prooien binnen gebracht waarvan één door een ouder is opgegeten.
Het opnemen is gestart na het tellen van de tiende muis.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
Ontwikkeling jongen
Vanaf de zesde week verdwijnt het dons achter de kop en daar voor in de plaats komen veren. De slag- en staartpennen zijn aan het begin van de achtste week volledig ontwikkeld. De eerste vliegoefeningen vinden plaats op de nestplaats en in de naaste omgeving van het nest. Er wordt veelvuldig geoefend en tegen het einde van de negende week vliegt een jonge Kerkuil redelijk goed en gaat hij voor korte perioden zelfs naar buiten. In de tiende week worden de jongen langzamerhand zelfstandig. Hun behendigheid in het vliegen verschilt nauwelijks meer van die van
de oude vogel. Nu breekt er een moeilijke tijd aan voor de jonge Kerkuilen. Ze worden nog wel
sporadisch door de volwassen uilen gevoerd, maar bij het voedsel zoeken krijgen ze geen steun van de oude vogels. Het jagen is aangeboren, maar de fijne kneepjes moeten nog geleerd worden.
Op de leeftijd van drie á vier maanden is de sterfte onder de jonge Kerkuilen groot. In die periode worden de oude vogels agressiever naar de jongen, zodat deze het territorium van hun ouders
moeten verlaten Ze vliegen dan pas uit naar een nieuw gebied.
Aantal jonkies: 4
Twintig prooien
Tot diep in de nacht is er door kijkers geteld, twintig prooien.
Twintig prooien
Tot diep in de nacht is er door kijkers geteld, twintig prooien.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
17 prooien
Afgelopennacht zijn er 17 prooien binnen gebracht. Wel wat minder maar in gewicht komen we mischien wel in de buurt van gisteren. Het waren vooral grote muizen deze ronde. En er was een andere soort bij, let maar op de lengte van de staart b.v.
Afgelopennacht zeventien prooien binnen gebracht. het waren dezekeer niet allemaal woelmuizen. Let maar op de grote en vooral de lengte van de staart.
23 muizen
Afgelopennacht 23 muizen gebracht
23 Muizen
Afgelopennacht 23 muizen binnen gebracht.
HET MENU VAN DE KERKUIL
De Kerkuil is een van de weinige soorten onder de uilen, waarvan het voedsel op grote schaal is onderzocht. Uit de braakballen, die de onverteerbare prooiresten van de Kerkuil bevatten, kan het menu worden vastgesteld. Het voedsel van de Kerkuil bestaat grotendeels uit woelmuizen, spitsmuizen en ware muizen (98%). Vogels, amfibieën en ongewervelden vullen het menu aan (2%). De belangrijkste prooisoorten zijn de Veldmuis, de Bos- en Huisspitsmuis.
De Veldmuis is één van de belangrijkste prooidieren voor de Kerkuil. De muizen komen talrijk voor in korte, ruige vegetaties, op lichte hellingen, zoals slootkanten, bermen en
dijken, die niet te nat of te droog zijn. Ze kunnen talrijk voorkomen op verwaarloosde terreintjes. Op zandgrond zijn ze minder talrijk dan op klei- of veengrond. Veldmuizen zijn planteneters. Van tijd tot tijd treden veldmuizenplagen op. Er is een opmerkelijke regelmaat in de aantalschommelingen vastgesteld. De opeenvolgende cycli duren gewoonlijke drie (of vier en soms vijf) jaar. De cyclus begint met een zeer lage populatiedichtheid en eindigt met een “topjaar”. Het aantal muizen kan dan oplopen tot 50 per vierkante meter! Goede muizenjaren zijn goede broedjaren voor de Kerkuil.
Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 4
Prooi van de kerkuil
Maandag kreeg ik de kans een foto te maken van de geliefde prooi van de kerkuil. De woelmuis.
Aantal jonkies: 4
Minnimaal 10 muizen
Er zijn minnimaal 10 prooien binnen gebracht. Doordat de opname onderbroken is heb ik het laatste deel gemist.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
Minnimaal 10 muizen
Er zijn minnimaal 10 prooien binnen gebracht. Doordat de opname onderbroken is heb ik het laatste deel gemist
Nieuwsgierig
De kuikens groeien als kool. Grappig is het als ze de nestkast verkennen en over het schotje in het voorportaal kijken. ook het zogenaamde fixeren is veel tezien. Bij o.a kerkuilen een manier om de afstand in te schatten. dit wordt later bij het jagen gebruikt. (Veel oefenen dus)
Nieuwsgierig, ik??
De kuikens groeien als kool. Grappig is het als ze de nestkast verkennen en over het schotje in het voorportaal kijken. Ook het zogenaamde fixeren is veel tezien. Bij o.a kerkuilen een manier om de afstand in te schatten. Dit wordt later bij het jagen gebruikt. (Veel oefenen dus)
Foto Margriet
Zie ook het filmpje van SuzanneH 'Nieuwsgierig'
Aantal jonkies: 4
Achtien muizen
Het aantal prooien (Muizen) van afgelopen nacht was minimaal 18
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
Achtien prooien
Het aantal prooien van afgelopen nacht was minimaal 18
18 muizen
Afgelopen nacht liep de jacht op rolletjes, er werden aan de lopende band muizen aangevoerd.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
18 muizen
Afgelopen nacht liep de jacht op rolletjes, er werden aan de lopende band muizen aangevoerd.
Jongste red het niet
Vanmiddag was te zien dat het oudste kuiken het jongste kuikentje op pakte. Het lag er al een tijdje bijna bewegingloos bij. De zelfde beelden als vorig jaar van een kuiken dat het niet gaat redden. Een strategie van de kerkuilen die keihard maar wel doelmatig is.
Aantal jonkies: 4
Prooiaanvoer 12 +?
Het gaat op rolletjes, v blijft de kleinste voeren. Dit is een teken dat de ander kuuks vol zitten. Het lijkt er dus op dat er een wat groter prooiaanbod is dan vorig jaar. toen nr5 het niet haalde. We wachten maar af.
Zeker 12 prooien afgelopen nacht maar de meningen zijn verdeeld het kunnen er dus wat meer zijn. Hoe dan ook het zijn aantallen om de dag mee door te komen :)
Bedankt voor alle tel inspanningen!!
Foto: Margriet
Aantal jonkies: 5
Uitrusting voor de duisternis
De Kerkuil is de meest nachtelijke vogel onder de uilen.
Wanneer de "dagvogels"al lang hun slaapplaatsen hebben opgezocht, komt de Kerkuil pas tevoorschijn. In het gunstigste geval is zijn omgeving vaag verlicht door het schijnsel van de maan, maar meestal is het 's nachts donker. Bij volslagen duisternis kan een Kerkuil ook niets zien, maar dat komt zelden voor. . In verband met zijn nachtelijke leefwijze is de Kerkuil sterk afhankelijk van zijn zintuigen.
Opvallend bij uilen zijn de ronde kop met de grote ogen, die onbeweeglijk in de oogkassen zitten. De uil moet de kop draaien als hij in een andere richting wil kijken. De Kerkuil presteert het zelfs om de kop 270 graden (driekwart!!), zowel naar links als rechts, terrwijl het lichaam roerloos op zijn plaats blijft. Een deel van het gezichtsveld wordt door beide ogen gezien (binoculair zien). Hierdoor kan de uil de afstand tot de prooi schatten. Het binoculaire gezichtsveld bedraagt bij uilen 70 graden In volslagen duisternis zien uilen niets, maar aardedonker is het slechts zelden in de natuur. Bij een zeer lage lichtsterkte zijn uilen in staat toch nog iets te zien.
Het geheim van een goed gezichtsvermogen bij uilen (100x groter dan bij ons) schuilt in de grootte en de constructie van de ogen.
Een tweede belangrijk middel voor de uil om een prooi op te sporen is het gehoor, dat zeer goed ontwikkeld is. Veel soorten uilen hebben "oorpluimen" , die echter niets met het gehoor te maken hebben. Het zijn verlengde kopveren, die iets over de stemming van de uil zeggen. Geluiden die wij niet kunnen waarnemen, horen uilen wel. Het goede gehoor is te danken aan de bijzondere bouw van het gehoororgaan. Aan de rand van de sluier bevinden zich bij de Kerkuil enorm ontwikkelde ooropeningen. De grote ooropening is aan de voor- en achterkant voorzien van oorkleppen. Deze kleppen zijn eigenlijk stevige huidplooien, die bezet zijn met stijve veertjes. Aan de voorkant van de ooropening zijn deze kleppen zeer beweeglijk Ze kunnen als een deksel over de gehooropening vallen en beschermen de uil tegen geluidsoverlast. Verder doen ze dienst als een soort "richtmicrofoon", die naar alle kanten kan draaien. Een prachtig systeem, dat vergelijkbaar is met de beweegbare oren van een hond. De mooie hartvormige sluier van de Kerkuil werkt als een geluidsontvanger. De binnenkomende geluiden blijven binnen de sluier en worden geleid naar de beide gehoororganen. De veertjes in de sluier staan ver uit elkaar, zodat het geluid er gemakkelijk doorheen kan gaan. De asymmetrische stand van de oren is een extra aanpassing voor een optimaal gehoor. De rechter ooropening ligt op ooghoogte, terwijl de linker opening 10 tot 15 graden hoger ligt. Dat betekent dat het geluid een fractie van een seconde eerder in het ene oor aankomt dan in het andere. Zo kan de uil de beweging van een muis exact volgen. Zeer bijzonder is het dat de uil zelfs onderscheid kan maken tussen het ritselen van muizen in bladeren, het piepen van prooidieren en het kauwen van muizen op voedsel.
Opmerkelijk is het dat de uil ook de hoogte van de geluidsbron kan vaststellen. Wanneer de Kerkuilvliegend jaagt tot op een hoogte van drie meter of op een paaltje zit, weet hij exact de afstand te bepalen tot de muis, die zich in een greppel, in het gras of op een molshoop bevindt. Ogen en oren vormen tezamen een zeer verfijnd opsporingssysteem van de nachtelijke jagers.
Bij ongunstige weersomstandigheden, zoals bij regen en harde wind, wordt er buiten weinig of niets gevangen. De uilen kunnen dan in schuren en gebouwen nog proberen iets te bemachtigen.
Naast een uitstekend gezichtsvermogen en gehoor is het geruisloos vliegen van groot belang voor de Kerkuil.Het lichaam is smal en bedekt met veel lichte veren en het weegt slechts 300 tot 400 gram, terwijl de brede vleugels een spanwijdte van bijna een meter hebben. Zo kan de Kerkuil gemakkelijk zweven en met een lage snelheid (15 tot 20 km per uur) de grond afzoeken naar prooidieren.
Aantal jonkies: 5
Zwaluw als prooi
Toen het vanavond tijd was om op jacht te gaan kwamen de eerste onweersbuien over drijven. Dit heeft gelukkig wat verkoeling gebracht.
Er zijn zes prooien binnen gebracht waronder één jonge boerenzwaluw en één volwassen boerenzwaluw. De drie oudste jongen zijn inmiddels instaat een flinke prooi in het geheel naar binnen te werken. de jongste zijn nog afhankelijk van v die hun moet voeren.
Zwaluw als prooi
Toen het vanavond tijd was om op jacht te gaan kwamen de eerste onweersbuien over drijven. Dit heeft gelukkig wat verkoeling gebracht.
Er zijn zes prooien binnen gebracht waaronder één jonge boerenzwaluw en één volwassen boerenzwaluw. De drie oudste jongen zijn inmiddels instaat een flinke prooi in het geheel naar binnen te werken. de jongste zijn nog afhankelijk van v die hun moet voeren.
Aantal jonkies: 5
Prooien
Toen het vanavond tijd was om op jacht te gaan kwamen de eerste onweersbuien over drijven. Dit heeft gelukkig wat verkoeling gebracht.
Er zijn zes prooien binnen gebracht waronder één jonge boerenzwaluw en één volwassen boerenzwaluw. De drie oudste jongen zijn inmiddels instaat een flinke prooi in het geheel naar binnen te werken. de jongste zijn nog afhankelijk van v die hun moet voeren.
Wat een verschil
Op de foto is goed het verschil in grote te zien.
Het lijkt er op dat ook de kleinste nog wat voedsel krijgt. Het is afwachten of het voedselaanbod voldoende is om de 5 jongen groot te krijgen. v blijft na het brengen van een prooi vaak wat langer om een paar muisjes klein te maken en aan de nog bedelende jongen te voeren. Dit moetwel omdat de twee kleinste nog niet in staat zijn een kleine muis in het geheel naar binnen te werken.
Zie ook het filmpje; 'Beelden van de nacht 03-08 / 04-08'
Aantal jonkies: 5
Beelden van de nacht 03-08 / 04-08
Beelden van de nacht 03-08 / 04-08. prooiaanvoer en voederingen
Prooiaanvoer
Op het filmpje is de prooiaanvoer, voederingen door v en de oudste kuikens die zelf de muizen naar binnen werken te zien.
Prooien
Ook het vrouwtje gaat mee jagen. Als ze terug komt blijft ze in tegenstelling tot Man wat langer om ook de kleintjes even van voedsel te voorzien. Die zijn nog niet instaat on een muis in zijn geheel naar binnen te werken.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 5
veer of kuuk?
Links in beeld een veer, Na wat gerommel door v opzoek naar prooiresten werd deze veer wat gedraaid. Lijkt nu net of er een kuiken ligt.
Aantal jonkies: 5
Vrouwtje gaat ook op jacht
Gisteren avond ging ook het vrouwtje opjacht en kwam een aantalkeren met prooi terug.
Aantal jonkies: 5
Oudste eet hele muis
De jongen groeien snel, het verschil in groote is goed te zien. De oudste is al instaat een muisje in zijn geheel naar binnen te werken.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 5
Prooi aanvoer en voedering
Op het filmpje onder andere voederingen, oudste kuuk eet heel muisje en prooiaanvoer.
Man met woelmuis
Het mannetje komt prooi afgeven aan v
Aantal jonkies: 5
Oogjes gaan open
Maria melde in de shout dat het oudste kuiken de oogjes een beetje open had.
zie foto
Het voeren van een uilskuiken gebeurt op een heel bijzonderemanier. Gedurende de eerste levensdagen worden de prooien onthoofd. De kop en andere harde delen van de muis verdwijnen in de maag van het wijfje. De zachte delen, zoals de darm en kleine stukjes vlees worden aan het jong gevoerd. Het wijfje laat een klokkend geluid horen en buigt vervolgens over het jong en houdt een stukje vlees voor. Het jong richt zich op en neemt het voedsel aan. Eén voedering duurt ongeveer een uur. Het mannetje is niet in staat de jongen te voeren. Hij zorgt alleen voor de aanvoer van muizen. Op de derde dag is de donslaag ongeveer 0,5 cm dik. De buik is nog kaal en de ogen zijn gesloten. Het wijfje verlaat het nest zo nu en dan voor korte tijd (enkele minuten).
Vanaf de zevende dag worden de eerste braakballen van de jongen gevonden. Deze zijn lang en smal en wegen nog geen gram. Tegen het einde van de tweede week maakt de eerste witte donslaag plaats voor een tweede, die gelig-wit van kleur is. Halverwege de tweede week beginnen de uilen zich op hun loopbeen te verplaatsen in het nest. Ze steunen dan op hun vleugelstompjes, die nog erg kort zijn.In de derde week zijn de jongen in staat kleine prooien, zoals spitsmuizen, geheel naar binnen te werken. Bij grotere muizen verleent het wijfje nog assistentie door de muizen in stukken te scheuren. Op de twintigste dag zijnde ogen geheel geopend en de pupil is donkerblauw.
Aantal jonkies: 5
Het gaat goed
Nadat met enige vertraging ook het laatste kuiken uit het ei is gekomen loopt alles tot nu toe op rolletjes. Elke avond gaat man opjacht en brengt volop prooien naar het nest.
Aantal jonkies: 5
Vijfde kuiken
Vanmorgen kwam alsnog het vijfde kuiken uit het ei.
overzicht van 01:30 tot 05:00 uur
Overzicht van voederingen en prooi aanvoer van 01:30 tot 05:00 uur (Versnelt)
Fimpje van Janiene
5de kuiken uit het ei
Zonet kwam het vijfde kuiken uit het ei. Wel wat later maar het vijfde ei is ook later gelegd.
Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 5
Het hoofd koel houden
Het is warm in de nestkast. De kast hangt weliswaar onder het dak in een halfopen schuur maar doordat de zon op de golfplaten schijnt wordt het best warm onder het dak. Zo warm zelfs dat het vrouwtje gisteren een koeler plekje heeft opgezocht. De noodzaak om de jongen warm te houden was er niet, dus wat dat betreft geen probleem.
Door het vertrek van het vrouwtje onstond wat paniek onder de kijkers. Dit omdat v overdag gewoonlijk altijd bij de jongen blijft. Er werden door haar vertrek wat snel een conclusie getrokken. Heel begrijpelijk, we zijn door het jaarrond volgen van dit stel allemaal erg betrokken geraakt. We willen het kroost velig en wel zien uitvliegen. Gelukkig was er niets aan de hand en nadat het wat was afgekoeld kwam v weer terug. Pffffff opluchting!!
We hopen maar dat de temperatuur snel een paar graadjes zakt dan blijft v gewoon bij haar koost.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Op ontdekkingstocht
SuzanneH maakte nog een leuk plaatje van de oudste kuuk die op ontdekkingstocht ging door de kast. Moeder kijkt toe alsof ze wil zeggen "waar ga jij naar toe?"
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Kuuk nummer 4
Vanmorgen vroeg was het zover. Kuuk nummer 4 kwam uit het ei. (plaatje SuzanneH)
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
Derde kuiken
Vandaag kwam onverwacht iets eerder dan gedacht het derde kuiken uit het ei.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 3
Tweede kuiken uit het ei
Vannacht is het tweede kuiken uit het ei gekropen, op het filmpje is te zien dat het vrouwtje de eischaal verwijderd. even later gaat ze verzitten en zijn de kuikens samen te zien.Wat een verschil in grote.
Tweede kuiken uit het ei 1/2
Hier zie je hoe het vrouwtje de eischaal verwijderd
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 2
Tweede Kuiken uit het ei 2/2
Vanacht is het tweede kuiken uit het ei gekomen, zie het verschil in grote.
Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 2
Voedering
Het vrouwtje verdeeld de prooi, ze doet dit door de grove stukken zelf op te eten en de zachte delen in kleine stukjes aan het kuiken aan te bieden. Als het jong niet gelijk reageerd op het aanbieden van voedsel dan roept ze het.
Bedenk wel dat het aarde donker is in de nestkast. (Wij kunnen via de camera zien d.m.v. infraroodlicht.
Voedering
Het vrouwtje verdeeld de prooi, ze doet dit door de grove stukken zelf op te eten en de zachte delen in kleine stukjes aan het kuiken aan te bieden. Als het jong niet gelijk reageerd op het aanbieden van voedsel dan roept ze het.
Bedenk wel dat het aarde donker is in de nestkast. (Wij kunnen via de camera zien d.m.v. infraroodlicht.
Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 1
Het eerste kuiken
Hier het eerste kuiken wat groter in beeld
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 1
Het eerste kuiken is er! (1/2)
Even na middernacht was het dan zo ver, we hebben er allemaal met smart op zitten wachten, maar het eerste kuikentje is uitgekomen. Het ziet er allemaal goed uit, en vanaf nu kunnen pa en ma aan de bak om de kleintje(s) groot te gaan brengen.
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 1
Het eerste kuiken is er! (2/2)
Ma strekt nog even der poten en vleugels, dat geeft ons weer even zicht op het kuikentje.
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 1
Eerste kuiken
Vandaag, even na middernacht is het eerste kuikentje uit het ei gekropen. Gelukkig is het allemaal goed gegaan, en nu kunnen de ouders (in het begin vooral pa) aan de bak om de jongen van eten te voorzien.
Gedrag voor het uitkomen
Binnenkort zullen we een verandering in het gedrag van het vrouwtje gaan zien. Een aantal dagen voor het uitkomen van de eieren produceert het jong reeds piepende geluiden in het ei. Het wijfje reageert daarop door een klokkend geluid te laten horen. Het is het geluid wat ze ook laat horen als ze voedsel aanbied aan haar jongen.
Hoe komt een kuiken uit het ei
Het kuiken maakt van binnenuit de eischaal stuk met de eitand, een scherp puntje op de bovenkant van de snavel, hiermee drukt het kuiken een barstje in de eischaal. daarna draait het kuiken zich een stukje in het ei, om vervolgens weer een barstje te maken. Dit proces wordt herhaald tot het kuiken helemaal rond is gedraaid in het ei. Vervolgens kan het kuiken de dop er afdrukken. Dit kan wel een dag duren.
De eitand verdwijnt na een aantal dagen.
Aantal eieren: 5
Man met muis
Ook afgelopen nacht was het mannetje weer druk met de jacht. Op de foto komt hij een muis afgeven.
Aantal eieren: 5
Mannetje zorgt goed voor het vrouwtje
Het gaat goed met de kerkuilen, 's nachts verzorgd het mannetje goed voor de prooiaanvoer, en het vrouwtje kan dus blijven broeden. Overdag zitten ze meestal samen in de kast om lekker te slapen.
Aantal eieren: 5
Man aan het werk
In de nacht van 29 op 30 juni zorgde man zoals van hem wordt verwacht de prooi aanvoer. Er werden zeven prooien gebracht.
Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 5
Man aan het werk
In de nacht van 29 op 30 april zorgde man zoals van hem wordt verwacht de prooi aanvoer.
Nog 15 dagen
Het eerste ei is 13 juni gelegd. Rond 13 Juli zal naar verwachting het eerste kuiken uit het ei kruipen. Ondertussen verzorgt man de aanvoer van prooien. We moeten dus nog even geduld hebben.
Aantal eieren: 5
Vijfde eitje
Vanavond werd het vijde ei gelegd
Het vijfde ei
Vanavond alsnog een vijfde ei
Aantal eieren: 5
Nog steeds 4 eieren
Het liijkt erop dat ze het bij 4 eieren houden. Een mooi aantal. Het vrouwtje broedt altijd alleen, terwijl het mannetje haar gedurende de gehele broedperiode voorziet van voedsel. Krijgt ze in deze periode te weinig voedsel dan kiest ze voor zichzelf en verlaat ze het legsel.
Prooiaanvoer De komende periode zijn jullie als kijkers van groot belang. Willen we een beetje zicht houden op het voedselaanbod hebben we jullie ook hard nodig. Komt er een uil met een prooi binnen, meld het dan in de shout.
Aantal eieren: 4
Voedsel
Plaatje van afgelopen nacht. Man komt binnen met muis, paring, en gaat direct weer op voedseljacht.
Eieren De eieren van de Kerkuil zijn glansloos wit en enigszins ovaal van vorm. De afmetingen bedragen gemiddeld 39 x 31 mm, terwijl het gewicht rond de 20 gram schommelt. Gewoonlijk legt de Kerkuil 4 – 7 eieren en bij uitzondering meer dan 10. In veldmuisrijke jaren zijn de legsels aanzienlijk groter dan in veldmuisarme jaren. De eieren worden om de andere dag gelegd. Opvallend is dat het niet precies 48 uur 1 a 2 uur meer.
Aantal eieren: 4
Vierde ei
Fimpje van het vierde ei.
Gemaakt door Janiene
Het vierde ei
Om 11:44 uur werd door yzfreentje het vierde ei gemeld in de shout. Het plaatje is een snapshot uit het filmpje dat Janiene maakte.
Aantal eieren: 4
Het derde ei
Afgelopen nacht het derde ei. Vanaf nu wordt het spannend, zal het bij 3 eitjes blijven of komt er nog één bij?. Is de schaarste onder de muizen inmiddels voor bij? Van kerkuilen is bekend dat de grote van het legsel afhankelijk is van het prooiaanbod. (Muizen)
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Kerkuil legd tweede eitje daarna 3x prooi aanvoer door man. En na elke prooi natuurlijk een paring.
Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 2
Prooi 1
Tijdens het opnemen voor het tweede eitje kwam man 3 prooien brengen. dit is de eerste, zie bij update's de andere twee
Aantal eieren: 2
Prooi 2
Man geeft prooi 2 over
Aantal eieren: 2
prooi2 en paring
Nadat man een prooi overgeeft volgt meestal een paring. Op de foto heeft v de prooi nog in haar snavel
Aantal eieren: 2
Prooi 3
Man met derde prooi
Aantal eieren: 2
Tweede ei en 3 prooien
Kerkuil legd om 22:29 uur het tweede eitje. (Op 19 seconden in het filmpje) daarna 3x prooi aanvoer door man waarvan nummer 2 op voorraad werd gelegd. En na elke prooi natuurlijk een paring.
Broeden
Het eerste eitje is nu een dag bebroed, morgen avond het tweede eitje, tenminsten als er meer eitjes komen. Vorig jaar werden er 6 eitjes gelegd waar er 5 van uit kwamen.
Het mannetje zorgt voor de aanvoer van prooien. Wat zal hij vanavond brengen?
Aantal eieren: 1
Het eerste eitje!!
Na lang wachten is het zo ver!! Het eerste eitje. Spannend hoeveel zullen het er worden. Er zijn berichten dat er minder muizen zijn, zou er een kleiner legsel komen? We wachten het af.
Het vrouwtje begint nu gelijk met broeden en als er meerdere eitjes komen zal er om de dag een eitje bij komen.
Aantal eieren: 1
Het eerste ei
Na lang wachten is het zo ver, het eertste eitje!!
Hoelang nog.......
De kerkuilen doen het erg goed, ze zijn veel samen en regelmatig vinden er paringen plaats. We vragen ons af hoelang het nog zal duren, ieder moment kan er zomaar een eitje te zien zijn.
Echte liefde
Dit plaatje maakte SuzanneH vanochtend vroeg. Beide uilen gezellig samen op de plank. Wat is het toch een mooi stel.
Wachten op....
Waar wachten we nog op. We roepen het al langer het zal niet lang meer duren. We moeten geduld hebben alle tekenen zijn er. Nu de vraag wie meld het eerste ei in de shout?
Braakbal
Braakbal daarna elkaar verzorgen
Samen in de nestruimte
Het stel brengt de dag weer met slapen en poetsen door. De tijd om te jagen wordt wel steeds korter, maar voordat er nu kuikens zijn is het ruim juli en gaan de dagen korten of wel de nachten lengen. Tegen die tijd dat er veel muizen moeten worden aangevoerd zijn de nachten dus al weer wat langer waardoor er langer kan worden gejaagd.
Maar zo ver is het nog niet, we wachten ongeduldig op het eerste ei.
Zodra het vrouwtje het eerste ei legt begint ze met broeden. Daarna komt er om de dag een ei bij. Hierdoor ontstaat leeftijd en verschil in sterkte/grote waardoor de grootste altijd eerst eten bemachtigd. Als dit kuiken genoeg heeft zal die niet meer om eten voor in de rij willen maar lekker dutten. Dan pas is de één na oudste aan de beurt. De jongste kuikens zullen alleen overleven als er voldoende prooidieren beschikbaar zijn en aangevoerd worden door Man.
Kan niet lang meer duren
Het is afwachten op het eerste ei, dit kan nooit meer lang duren gezien de voorbereidingen die de kerkuilen treffen. Ook worden er nog regelmatig paringen waargenomen.
Voorbereiden
Het vrouwtje heeft de de braakballen al aardig stuk getrokken. Dit is als voorbereiding op het leggen van de eieren.
Voorbereiden
Het vrouwtje heeft de de braakballen al aardig stuk getrokken. Dit is als voorbereiding op het leggen van de eieren.
Zie ook het filmpje
Hoe lang nog?
Hoelang nog? In de broedruimte heeft Vrouw KU de braakballen al aardig in stukjes getrokken, dit is als bedje voor de eieren bedoeld. Ze blijft steeds langer in en rond de nestkast, hier door zal haar gewicht toenemen afgelopen nacht werd gezien dat Man een prooi bij de nestkast bracht. Binnen kort zal naar alle waarschijnlijkheid de eileg beginnen. Het vrouwtje gaat zodra het eerste ei er is direct broeden waarna ze om de dag een eitje er bij zal leggen. Hier door ontstaat verschil in grote, het uiteindelijke aantal eitjes hangt o.a. van voedselaanbod af.
Vrouw met braakballen in de weer
Vandaag was het vrouwtje druk in de weer met de braakballen in de kast. Het blijft afwachten wanneer het mannetje een cadeautje (meestal een onthoofde muis) bij het vrouwtje komt brengen. (foto SuzanneH)
De kerkuilen maken geen haast
Bij de kerkuilen is de man soms een beetje in de baltst stemming maar echt haast maken doen ze ook hier niet. Ze brengen de dag wel vaak samen in de nestruimte daar en dit levert soms mooie plaatjes op.
Als man in de baltst stemming is zit hij wel in de nestruimte te roepen, dit gaaft aan dat hij deze Nestkast wel als nestplaats gekozen heeft.
Af wachten maar.
Terug van de jacht
na het jagen zitten de kerkuilen vaak nog een poosje op de plank. Ze rusten en verzorgen hun verenkleed. daarna zitten ze vaak samen in de nestruimte de laatste tijd.( Filmpje SuzanneH)
Kerkuil V in kleur
SuzanneH maakte vandaag een mooi print screen plaatje van onze Kerkuil vrouw. Ze zat in het licht op de plank waardoor ze schitterend in kleur te zien was.
Paring
Is het niet wat vroeg voor een paring? Kerkuilen kunnen in alle maanden van het jaar broeden. De voedselsituatie moet dan wel optimaal zijn. De meeste broedparen, 70%, leggen in april en mei eieren. De gemiddelde legdatum ligt rond de eerste week in april. (Foto: SuzanneH)
Slapen en Jagen
Over het algemeen zijn de uilen overdag meest in de nestruimte en het voorportaal om te slapen. Zodra het donker is gaan ze op de plank en boven op de kast zitten om nog even het verenkleed in orde te brengen. Daarna gaan ze op jacht. Hun Jachtgebied rond de nestkast bestaat afwisselend uit gras en bouwland. Als ze een aantal prooien hebben weten te bemachtigen zie je ze soms weer een tijdje rusten op de kast. In de vroege ochtend zijn ze ook vrij lang op de plank te zien voor ze naar binnen gaan om te slapen.
Storing binnen camera
Door een technische storing geeft de binnencamera vaak NO VIDEO, Hierdoor moeten we de mooie plaatjes missen tijdens het rusten overdag. We proberen in de avond dit weekend als de uilen opjacht zijn dit op te lossen.
Is de Baltst nu al begonnen??
Man komt terug in de kast en blijft roepen tot het vrouwtje ook in de nestkast komt er volgt een poging tot paren waarna man vertrekt, even later vertrekt het vrouwtje ook. (Zie ook het filmpje)
Is de Baltst nu al begonnen???
Man komt terug in de kast en blijft roepen tot het vrouwtje ook in de nestkast komt er volgt een poging tot paren waarna man vertrekt, even later vertrekt het vrouwtje ook.
Vrouw met prooi
V ging in de schemer nog snel even jagen en kwam met een flinke muis terug. Man was al op de kast gaan rusten. (Zie ook het filmpje)
Man op kast v met prooi
Vrouw is als eerste thuis maar besluit nog één keer op jacht te gaan. man komt terug en verdwijnd direct achter het schotje. Het vrouwtje kom daarna met prooi terug. Ze laat die in het voor portaal liggen waarna ze ook op de kast gaat om te rusten
Kerkuil man en vrouw gezellig samen kroelen en snavelen
Kerkuil man en vrouw waren vandaag gezellig samen aan het kroelen en snavelen. Henny maakte dit mooie filmpje.
Man en vrouw samen
Het mannetje is duidelijk nog steeds aanwezig. Vanochtend vroeg na de jacht kwamen man en vrouw samen terug op de kast. Ze gingen eerst samen achter het schot. Even later kwam het vrouwtje op de plank zitten. Man kwam ook naar voren en vloog kort daarna naar een andere plek in de schuur. Overdag werden ze ook samen in en op de kast gezien. Kerkuilen staan er om bekend elkaar buiten de broedperiode niet altijd te kunnen verdragen. Voor alsnog lijken onze uilen daar geen last van te hebben.
Kerkuil man komt vrouw halen
Kerkuil man komt vrouw halen en gaan dan samen op jacht
Slapen/Nieuwe camera
KUv (Vrouw) slaapt voor de eerste keer sinds de schoonmaak in de nestkast. Op het plaatje is goed te zien dat het beeld van de nieuwe camera een stuk meer detail heeft.
Nestkast 1/1
Op dit plaatje kun je zien hoe de kast voor het schoonmaken er uit zag. Na het schoonmaken hebben we gelijk de camera met een ander type gewisseld.
Nestkast 1/2
Hier een plaatje waar een deel van de laag braakballen en kattergrid er uit is.
Nestkast 1/3
In de laag zaten alle niet verteerbare delen van prooidieren. Foto: Schedel en onderkaken.
Uitgevlogen
Het is eindelijk zover. Ze zijn vertrokken! Er worden geen jongen meer gezien rond en in de nestkast. Hieruit kunnen we opmaken dat de jongen zijn uitgevlogen. Een paar keer is het vrouwtje nog op de kast gezien. We hopen komend weekend, onder voorbehoud dat de oudervogels niet in of op de kast slapen deze leeg te maken en van een nieuwe bodemlaag te voorzien. We maken van deze gelegenheid gebruik om de camera te vervangen. Ook hopen we wat plaatjes te maken van wat we in de nestkast aantreffen. hierover later meer.
Dus als er dit weekend vreemde vogels rond de nestkast worden gezien, bent u gewaarschuwd!!
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal eieren: 6
KU op plank met muis
Is dit Vrouw KU?
Kort bezoekje
Een kerkuil kort op de plank
Vier op kast
De drie oudste jongen beginnen het vliegen al redelijk onder de vleugels te krijgen, Het jongste kuiken zal ook snel op de wieken gaan. Hiermee is de één na laatste fase van de ontwikkeling van de jongen bijna voltooid. Zodra dit het geval is zullen de ouders de jongen niet meer voeren. Ze worden dan ook niet meer in en rond de nestkast geduld door de ouders waarna ze op zoek gaan naar een eigen territorium. Hier moeten ze zelf prooien zien te bemachtigen.
Gelukkig kunnen we nog steeds van het hele proces genieten. En worden er nog steeds prooien aangevoerd door de ouders. Dit gebeurt soms ook buiten het zichtveld van de camera. Op filmpjes is soms te zien dat ze elkaars prooien afpikken. Dit wordt door sommige kijkers als prooi overdracht gezien. Bij uilen kan de jongste van het nest alleen overleven als er genoeg voedsel is voor iedereen. Dus sterkste/slimste eet eerst. Heeft die genoeg dan is het volgende jong aan de beurt. Is er niet voldoende aanvoer en heeft de eerste al weer honger voordat de jongste heeft gegeten betekent dit dat de voedselaanvoer te laag was en de zwakste/jongste zal sterven. Er was dus een periode dat er voor vijf jongen niet voldoende aanvoer was. Hier door is er één jong afgevallen.
Aantal jonkies: 4
Drie op de kast
Een filmpje van vanacht 03:41 uur
Jongste naar VP
het jongste kuiken gaat voor het eerst naar het voorportaal.
Jongste kuiken
Het vermoedelijk jongste kuiken blijft nog steeds in de nestruimte. als dit jong ver genoeg ontwikkeld is zal ook hij-zij de stap naar het VP doen. Aan de aanvoer van prooi zal dat niet liggen.
SuzanneH maakte een filmpje van een kuiken die met muis boven van de Nestkast naar het VP ging. Het Jongste kuiken die nog in de nestruimte zit heeft deze prooi opgegeten. Je zou dus denken dat een van de oudere kuikens de jongste een prooi brengt. Ik vermoed dat het oudere kuiken een rustig plekje zocht in het VP om zijn prooi op te eten, alleen bij het keren achter in het VP zat de jongste te wachten. die pikte vervolgens snel de muis. Hoe dan ook de jongste had als nog de prooi :) SuzanneH, bedank voor het filmpje.
Aantal jonkies: 4
Krijgen of pikken
SuzanneH maakte een filmpje van een kuiken die met muis boven van de Nestkast naar het VP ging. Het Jongste kuiken die nog in de nestruimte zit heeft deze prooi opgegeten. Je zou dus denken dat een van de oudere kuikens de jongste een prooi brengt. Ik vermoed dat het oudere kuiken een rustig plekje zocht in het VP om zijn prooi op te eten, alleen bij het keren achter in het VP zat de jongste te wachten. die pikte vervolgens snel de muis. Hoe dan ook de jongste had als nog de prooi :)
SuzanneH, bedank voor het filmpje.
Drie kuikens naar buiten
Beelden van de drie kuikens die de nestkast verlaten om de plank en nestkast rond te kijken. de jongste blijft nog in de nestruimte.
Na een dag rusten in en op de Nestkast brengt M de eerste muis weer binnen. Het vrouwtje gaat daarna direct de jongen voeren.
Prooienoverzicht afgelopen 9 nachten
We kunnen nu ook braakballen van de uilskuikens zien, want als ze 7 dagen oud zijn produceren ze deze zelf. Deze zijn lang en smal en wegen nog geen gram.
Om een beetje een idee te krijgen hoeveel prooien de man heeft aangeleverd volgt hieronder een overzicht van de gemelde prooien in de shoutbox sinds het eerste uilskuiken. With a big thanks to Nona for watching and reporting during the night.
Nacht van 27 – 28 juni: Aantal kuikens: 4 Aantal prooien gespot: 7 of 8 Tijden: 23:26 – 00:02 missch 1 door V? - 00:10 – 00:25 - 00:28 - 00:34 - 00:38 - 03:52
Nacht van 26 – 27 juni: Aantal kuikens: 4 Aantal prooien gespot: 11, waarvan 1 grote rat Tijden: 23:27 - 00:26 - 00:41 - 00:46 - 01:05 - 01:25 - 02:37 - 02:57 - 03:16 - 03:26 - 04:04
Nacht van 25 – 26 juni: Aantal kuikens: 3 Aantal prooien gespot: 5 Tijden: 00:40 - 01:23 - 01:27 - 01:58 - 02:11
Nacht van 24 – 25 juni: Aantal kuikens: 3 Aantal prooien gespot: 8 Tijden: 00:52 - 00:59 - 01:08 - 01:12 - 01:20 - 02:05 - 02:59 - 03:04
Nacht van 23 – 24 juni: Aantal kuikens: 2 Aantal prooien gespot: 4 Tijden: 23:57 - 01:32 - 02:02 - 05:02
Nacht van 22 – 23 juni: Aantal kuikens: 2 Aantal prooien gespot: 3 Tijden: 00:46 - 01:40 - 01:59
Nacht van 21 – 22 juni: Aantal kuikens: 1 Aantal prooien gespot: 2 Tijden: 00:17 - 02:32
Nacht van 20 – 21 juni: Aantal kuikens: 1 Aantal prooien gespot: 7 Tijden: 23:37 - 23:40 - 23:49 - 00:37 - 01:47 - 02:50 - 03:23
Leo, bedankt voor de foto
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Voeren vlak voor de camera
Vrouwtje voert de kuikens vlak voor de camera.
Nummer 5 is er ook
Om half 3 vanmiddag meldde Yvonne in de shoutbox en via de mail het 5e uilskuiken.
Er is al goed verschil in grootte tussen de uilskuikens te zien, maar als alles bij elkaar zit is het lastig tellen. Deze foto maakte Leo op een moment dat V aan het tokkelen was en de kuikens alle kanten op gingen. Dit was wel apart te noemen, want volgens de theorie gaan de kuikens pas bewegen door de kast als ze ongeveer 2,5 week oud zijn. Er was in ieder geval goed te zien dat er nog maar 1 ei in de kast is. Zaterdag als het goed is het laatste kuiken uit het ei.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Nog twee te gaan!!
Het gaat goed met de kuikentjes en zoals verwacht weer uitbreiding in het gezin. Het verschil in grote is goed te zien.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
M en V en 3 kids
man komt even binnen, bekijkt de jongen, knabbeld wat aan een eischaal, en gaat weer naar het voorportaal.
Voeren 3 kuikentjes
06-24 vrouwtje voert 3 kuikens een woelmuis
3de kuikentje
Vanochtend tegen 8 uur is het 3e uilskuiken uit het ei gekropen. Een kort filmpje als V de vleugels even strekt
En ja hoor vanochtend al kuikentje nr. 3
Vanochtend tegen 8 uur is het 3e uilskuiken uit het ei gekropen.Overdag zit vaak de man ook binnen en neemt daarmee regelmatig het zicht op de kuikens weg. Zeker nu de jonkies nog zo klein zijn. Maar met genoeg hapjes tussendoor zullen de kuikens flink groeien en gaan we ze steeds meer te zien krijgen.
Kijkers van NestkastLIVE bedankt voor het spotten en melden van deze gebeurtenissen in de shoutbox! Wij zijn niet altijd in de gelegenheid om die momenten te kunnen waarnemen.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 3
Uilskuiken nummer 2 is gister gespot.
Op 22 juni rond 12 uur in de middag is het 2e kuikentje geboren bij de kerkuilen. Dit gaat perfect volgens planning, ongeveer om de dag zullen de eitjes uit gaan komen dus waarschijnlijk de 24ste kuikentje nummer 3.
Aantal eieren: 4Aantal jonkies: 2
2de Kuikentje
SuzanneH maakte een filmpje waar op we voor het eerst twee kuikentjes kunnen zien.
Eerste kuiken voeren
SuzanneH maakte een filmpje van het voeren
Een eerste blik op het uilskuikentje 2/2
Even later had Suzanne een plaatje gemaakt met nog wat beter zicht op het uilskuiken.
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 1
Een eerste blik op het uilskuikentje 1/2
Henny mailde ons een plaatje waarbij er even zicht was op de eerste kuuk.
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 1
Het eerste uilskuiken is een feit!
Omstreeks 9.30 uur werd iedereen die in de shoutbox aanwezig was onrustig. Net als in de kast. Er was geen zicht op de eieren, maar aan het gedrag van man en vrouw KU was duidelijk te zien dat er iets gaande was. Klokslag 10 uur zagen we allemaal een stuk eierschaal. Toen was het duidelijk voor iedereen. Het eerste uilskuiken was een feit. Man en vrouw hebben ons het jong nog niet getoond, daarom een plaatje van moeder die de eierschaal lekker op eet.
Het is bijna zo ver!! Dinsdag zou het eerste kuiken uit het ei kunnen komen. Eén tot drie dagen voor het uitkomen van de eieren produceert het jong reeds piepende geluiden. Het wijfje reageert door een “klokkend” geluid te laten horen. Het is de roep van het aanbieden van voedsel aan het jong. Na een aantal uren hard werken van het jong verschijnt een klein gaatje in de eischaal. Het kan nog wel een dag duren voordat het jong uit het ei kruipt. De resten van de eischaal worden opgegeten, platgetrapt of verwijderd uit het nest. Met ongeveer dezelfde tussenpozen als de eieren gelegd zijn, komen de jongen uit hun ei. Zouden alle jongen tegelijkertijd uitkomen dan zou het wijfje niet in staat zijn de uilskuikens van voldoende voedsel te voorzien. Het gewicht van het jonge uilskuiken bedraagt ongeveer 14 gram en het kuiken is slechts 5 cm lang. Een jonge Kerkuil wordt hulpeloos en vrij kaal geboren. De eerste donsveertjes zijn duidelijk zichtbaar. Om warmteverlies tegen te gaan schuift het jong tussen de eieren en wordt het verder warm gehouden door het wijfje. De buik is bolvormig en helemaal kaal. De ogen zijn gesloten.
Aantal eieren: 6
Al 19 dagen op weg
Inmiddels zitten we vandaag aan de 19e dag sinds het eerste eitje. Het vrouwtje is zeer trouw aan haar eieren. De broedperiode duurt meestal zo'n 30 dagen. Binnenkort kunnen we als het goed is dus genieten van de eerste kleine kerkuiltjes van dit jaar.
Aantal eieren: 6
En zelfs nog een 6e ei!
Yvonne meldde vanmiddag rond half 2 dat er een 6e eitje bij was gelegd. Al met al duurde het voor ons nog vrij lang eer we zicht kregen op de eitjes. Suzanne bedankt voor je plaatje, deze hebben we gebruikt bij dit bericht. Kerkuilen leggen gemiddeld tussen de 4 tot 7 eitjes afhankelijk van het voedselaanbod. We zijn erg benieuwd of er overmorgen nog één bij komt.
Aantal eieren: 6
Prooi overdracht
Vrouw gaat even de vleugels strekken, waarna ze nogmaar net binnen is als M met prooi komt.
5 eieren!!!
Afgelopen nacht om 2 uur melde Nona het 5e ei.
Het vrouwtje broedt altijd alleen, terwijl het mannetje haar gedurende de gehele broedperiode voorziet van voedsel. Krijgt ze in deze periode te weinig voedsel dan kiest ze voor zichzelf en verlaat ze het legsel. Tegen het einde van de ongeveer 30 dagen durende broedperiode komen de eieren uit (om de twee dagen een ei). Het is nog even afwachten of het bij de 5 eieren blijft, omdat kerkuilen gemiddeld 4-7 eieren leggen.
Aantal eieren: 5
het vierde eitje wordt gelegd
Filmpje van het vierde ei dat wordt gelegd.
Het vierde ei!!!!
Zo als gehoopt en verwacht, het vierde ei.
Aantal eieren: 4
Het derde ei!!
Zojuist, omstreeks half 3 deze middag, werd het 3e ei gelegd.
Aantal eieren: 3
man bied vrouwtje muis aan
Man bied vrouw een muis aan, Bedankt voor de foto SuzanneH.
Aantal eieren: 2
Het tweede ei!!
Iets later dan het eerste ei werd het tweede ei gelegd.
Aantal eieren: 2
Het langverwachte eerste ei.
Vanochtend vroeg was het dan zo ver. Om 04.43 uur werd het eerst ei gelegd.
Het langverwachte eerste ei
Vanochtend vroeg was het dan zo ver. Om 04.43 uur werd het eerst ei gelegd. Nona, onze vaste bezoeker uit Amerika maakte dit plaatje.
De eieren van de Kerkuil zijn glansloos wit en enigszins ovaal van vorm. De afmetingen bedragen gemiddeld 39 x 31 mm, terwijl het gewicht rond de 20 gram schommelt. Gewoonlijk legt de Kerkuil 4 – 7 eieren en bij uitzondering meer dan 10. De eieren worden meestal om de andere dag gelegd. Na het leggen van het eerste ei begint het vrouwtje direct te broeden. Twee tot drie keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van de snavel. Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem en voor de goede verdeling van de warmte over het ei. Het wijfje broedt alleen, terwijl het mannetje haar gedurende de gehele broedperiode voorziet van voedsel.
Aantal eieren: 1
Het is wachten op het eerste ei
Het gaat goed met de kerkuilen. Er hebben al diverse paringen plaats gevonden. Enige dagen voordat het eerste ei wordt gelegd, verlaat het vrouwtje maar zelden het toekomstige nest voor langere tijd. Het mannetje verzorgt de prooiaanvoer. Op het plaatje de man die een muis brengt bij het vrouwtje. Gedurende het broedseizoen bedraagt het voedselverbruik van volwassen vogels per etmaal 70-80 gram. Afhankelijk van de prooigrootte komt dat overeen met 4 tot 8 muizen. Het gewicht van het wijfje neemt dan langzaam toe. En dan is het eindelijk zover: het eerste ei wordt gelegd.
Paring
De laatste 5 dagen worden er paringen waargenomen in en op de nestkast.
In de eerste plaats dienen de paringen voor de bevruchting van de eieren, maar ook om de band tussen de beide uilen te versterken. Enige dagen voordat het eerste ei wordt gelegd, verlaat het vrouwtje maar zelden het toekomstige nest voor langere tijd. Het mannetje verzorgt de prooiaanvoer. Het gewicht van het wijfje neemt langzaam toe. En dan is het eindelijk zover: het eerste ei wordt dan gelegd.
Met dit bovenstaande als geheugesteuntje kunnen we een beetje inschatten wanneer het eerste ei wordt gelegd!!
Zie ook het "Filmpje Paring"
Paring
De laatste 5 dagen worden er paringen waargenomen in en op de nestkast.
In de eerste plaats dienen de paringen voor de bevruchting van de eieren, maar ook om de band tussen de beide uilen te versterken. Enige dagen voordat het eerste ei wordt gelegd, verlaat het vrouwtje maar zelden het toekomstige nest voor langere tijd. Het mannetje verzorgt de prooiaanvoer. Het gewicht van het wijfje neemt langzaam toe. En dan is het eindelijk zover: het eerste ei wordt dan gelegd.
Met dit bovenstaande als geheugesteuntje kunnen we een beetje inschatten wanneer het eerste ei wordt gelegd!!
Buitencamera
Doordat de buitencamera steeds op "buffering" bleef staan, hebben we vanochtend een tijdelijke aanpassing gedaan. Hierdoor is er bij het buitenbeeld tijdelijk geen geluid en de beeldkwaliteit is iets minder.
We hopen dit woensdagavond te verhelpen.
De nestkeuze is gevallen en het liefdesspel is nu in volle gang
Bij de kerkuilen moeten wij mensen altijd veel geduld hebben. De relatie moet wel goed zijn tussen de uilen en is erg belangrijk. Dat kost tijd. Maar ook belangrijk is het feit dat de man de nestplaats kiest. Dus dat was nog wel even spannend voor ons als kijker. Want zou de man ook voor onze kast kiezen.... En vandaag was het dan eindelijk zover. De man bleef vandaag voor het eerst overdag bij het vrouwtje rusten/slapen. In het filmpje is goed te zien dat het mannetje nu de nestkeuze heeft gemaakt en het vrouwtje de kast in lokt. Hij blijft net zo lang roepen tot ze bij hem in de nestruimte komt. Voor uilen zijn geluiden van groot belang. Het is het enige contact dat ze met elkaar hebben. Aan de geluiden herkennen ze elkaar. Als alles verder volgens het boekje gaat, blijven de uilen vanaf nu overdag allebei bij de nestkast of in de schuur. Regelmatig gaan er paringen plaats vinden. Toch duurt het nog minstens zes weken voordat het eerste ei wordt gelegd. Kerkuilen kunnen in alle maanden van het jaar broeden. De voedselsituatie moet dan wel optimaal zijn. De meeste broedparen (70%) leggen in april en mei eieren.
De nestkeuze is gevallen en het liefdesspel is nu in volle gang
Bij de kerkuilen moeten wij mensen altijd veel geduld hebben. De relatie moet wel goed zijn tussen de uilen en is erg belangrijk. Dat kost tijd. Maar ook belangrijk is het feit dat de man de nestplaats kiest. Dus dat was nog wel even spannend voor ons als kijker. Want zou de man ook voor onze kast kiezen...... En vandaag was het dan eindelijk zover. De man bleef vandaag voor het eerst overdag bij het vrouwtje rusten/slapen. In het filmpje is goed te zien dat het mannetje nu de nestkeuze heeft gemaakt en het vrouwtje de kast in lokt. Hij blijft net zo lang roepen tot ze bij hem in de nestruimte komt. Voor uilen zijn geluiden van groot belang. Het is het enige contact dat ze met elkaar hebben. Aan de geluiden herkennen ze elkaar. Als alles verder volgens het boekje gaat, blijven de uilen vanaf nu overdag allebei bij de nestkast of in de schuur. Regelmatig gaan er paringen plaats vinden. Toch duurt het nog minstens zes weken voordat het eerste ei wordt gelegd. Kerkuilen kunnen in alle maanden van het jaar broeden. De voedselsituatie moet dan wel optimaal zijn. De meeste broedparen (70%) leggen in april en mei eieren. Zie ook het filmpje wat is toegevoegd.
De eerste dag samen!
Vanochtend konden we in de shoutbox al lezen dat de kerkuilen vanochtend vermoedelijk samen op de kast de dag door zouden brengen. Vanavond werd dit bevestigd, doordat ze samen in de kast gingen zitten. Via de beide camera's binnen en buiten de kast was dit tafereel goed te volgen. Zal er dan toch een nestje komen in 2012.......?
Het ziet er in ieder geval heel positief uit!
Man met muis, V niet thuis
Komt man aan met een muis voor zijn vrouwtje is ze niet bij de nestkast. Na een tijdje gaat man weg om later terug te komen, lig de muis er nog waarna hij hem zelf maar op peuzeld. later in het filmpje komt vrouw thuis en gaat na een poetsbeurt naar het voorportaal.
Het verschil tussen de uilen, Kerkuil nieuwe man
Dankzij de plaatjes van Nona van afgelopen nacht is er goed te zien hoe verschillend ze zijn. Het nieuwe mannetje is duidelijk lichter van kleur.
Onze kerkuil vrouw was tot begin dit jaar samen met een mannetje de vaste bewoners van de kast. We denken dat het mannetje iets is overkomen of door ouderdom is dood gegaan. Sinds enkele weken zien we opnieuw activiteiten bij de kast met een nieuw mannetje. Het lijkt erop dat ze elkaar leuk vinden. Maar kerkuilen gaan niet over 1 nacht ijs. Een band opbouwen is erg belangrijk. Het mannetje lijkt in gedrag nog erg jong en onervaren. We hopen dat de balts zich voortzet, maar of dit mannetje is opgewassen tegen zo'n ervaren oudere vrouw is nog even de vraag....
Het verschil tussen de uilen, Kerkuil vrouw
Dankzij de plaatjes van Nona uit Amerika van afgelopen nacht is er goed te zien hoe verschillend de uilen zijn. Vrouw kerkuil (geringd) en tevens de vaste bewoonster van deze kast is duidelijk donkerder van kleur in vergelijk met het nieuwe mannetje.
Baltst op de plank
Zal de band tussen deze vogels toch langzaam beter worden? in het filmpje gooit hij haar bijna van de plank. Kerkuilen gaan duidelijk niet over een nachtje ijs.
Vechten om de kast of.......?
Afgelopen nacht was er een soort "gevecht" op de plank van de kerkuilen kast. Het lijkt er op dat het mannetje op de plank de nestkast verdedigt. Maar we kunnen niet met zekerheid vast stellen of de 2e kerkuil het vaste vrouwtje is of een vreemde vogel. Het lijkt er wel op dat de 2e uil een ring om heeft en qua grote zou het ook kunnen. Of is dit juist een vorm om de band nog sterker te maken.......... we zullen moeten afwachten. De natuur heeft zo zijn geheimen.
Bekijk hiervoor ook het zojuist geplaatste filmpje.
Vechten om de kast of.......?
Het lijkt er op dat het mannetje op de plank de nestkast verdedigt. Maar we kunnen niet met zekerheid vast stellen of de 2e kerkuil het vaste vrouwtje is of een vreemde vogel. Het lijkt er wel op dat de 2e uil een ring om heeft en qua grote zou het ook kunnen. Of is dit juist een vorm om de band nog sterker te maken.......... we zullen moeten afwachten. De natuur heeft zo zijn geheimen.
Balst
De Balst is in volle gang en Man probeert Vrouw het hof te maken. Zijn bruidschat is een muis. Zie ook het filmpje.
Muis op de plank
De Baltst is in vollegang en Man probeerd V het hof te maken. zijn bruidschat is een muis.
Balst is begonnen???
Volgens de waarnemingen van afgelopen nacht verbleef de Man 2 uur en 37 min bij de nestkast.
Man roepend in kast.
Afgelopen nacht was M er weer, na een poosje op de plank ging hij het voorportaal in en daarna de nestruimte verkennen.
Spannende tijd.
Bij de kerkuilenkast is het spannend. steeds komt er een mannetje op bezoek als Vrouw op de kast zit te rusten. De man zoekt duidelijk toenadering. Zal de baltst van deze prachtige vogels zich hier binnen het zicht van de camera's gaan beginnen?? We wachten maar af.
Op moment van schrijven slaapt V in de nestruimte.
Man komt voor tweede keer op plank
In de ochtend komt man totaal drie keer op de plank, zal het er toch nog van gaan komen??
1/2 een tweede kerkuil
Afgelopen nacht was onze vaste bezoeker Nona uit Amerika getuige van het bezoek van een tweede kerkuil.
Nieuwe Man?
In de vroege morgen worden er twee uilen waargenomen, snel de opname gestart en ja wel, een nieuwe man?
2/2 een tweede kerkuil
Een uurtje later konden we het nog een keer zien. We gaan er vanuit dat deze wat kleinere uil een mannetje is. Spannend hoe dit verder zal gaan. Als ze elkaar leuk vinden is de man diegene die de broedlocatie uitzoekt.
KU van Plank achter schotje
Na aankomst op de plank beetje poetsen en daarna op het favoriete rust plekje.
Kerkuil vertrekt
Na een daagje rusten achter het schotje weer even poetsen op de plank en opjacht.
Kerkuil rust overdag.
De kerkuil ging al vroeg achter het schotje om te rusten. in de loop van de middag kwam de uil de nestruimte in.
Braakbal
Kerkuil in de schone nestkast werkt braakbal naar buiten.
*update* Nieuwe site is online, tijd voor een feestje!
De links in onderstaand bericht bleken niet te werken, inmiddels is dit opgelost! Beste bezoeker,
We zijn online met onze volledig vernieuwde website. Met de start van deze website hebben we besloten om het gebruik van namen voor de dieren in de shoutboxen te verbieden. Op onze FAQ pagina staat beschreven waarom we tot dit besluit zijn gekomen. We hopen dat iedereen respect heeft voor dit besluit en zich daaraan zal houden. Verder geeft deze nieuwe site vooral een reden voor een Feestje. Klik hiervoor op onze speciale Feest Actie button. We zijn ook erg benieuwd naar de mening van onze bezoekers over de nieuwe look, speciale kidspagina's en natuurlijk de nieuwe en verbeterde camera's. Deel uw mening in de shoutbox of stuur ons een berichtje.
Groeten het NestkastLIVE-Team
Bijna de hele dag op de plank
Vandaag zat er een kerkuil bijna de gehele dag op de plank, lekker in het zonnetje te rusten.
1 kerkuil
OPROEP: We zien de laatste tijd elke keer maar 1 kerkuil. Op zich niet direct een reden tot zorg, omdat er genoeg plekken in de schuur zijn waar ze kunnen zitten. Wel vragen we u goed op te letten. Als u 2 kerkuilen ziet, graag melden in de shoutbox. Het is niet altijd goed te zien, maar het vrouwtje heeft een ring om haar rechterpoot. Het mannetje niet. Dit is ook van belang om op te letten. bedankt
Een kerkuil in de kast
Vandaag ging er een kerkuil ook even in de kast kijken.
Een kerkuil op de kast
De uilen laten zich op het moment niet veel zien. Vaak slapen ze achter het schot of ergens anders in de schuur.
Jaarverslag 2011
2011 was voor de kerkuilen zeer succesvol, ook dit jaar zijn er weer 4 kerkuilen groot gebracht. In totaal werd er begonnen met 6 eieren. De twee jongste kuikens hebben het niet gered omdat de achterstand op de oudste kuikens te groot was. Er was gewoon weg teveel concurrentie in het nest. Echt de natuur, alleen de sterkste overleven het. We hebben zonder storingen het gehele broedproces kunnen volgen wat al begon op 27 april met het eerste ei. En eind augustus begin september is het laatste jonkie vertrokken bij de kast vandaan. Deze winter hebben de ouders weer goed gebruik gemaakt van de nestkast om te slapen.
Op naar een vogelrijk 2012!
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 4
Broedsel is succesvol afgerond
De jongste uil wordt nog steeds met regelmaat bij de kast gezien. Hoewel dit wel bij benadering is, want het zou in sommige gevallen ook nog het mannetje van de ouders kunnen zijn. Dit aangezien af en toe de ouders ook bij de kast komen kijken, vooral het vrouwtje is goed te herkennen aan de ring die om haar rechterpoot zit De aankomende winter gaan we gebruiken om een volledig nieuwe site te ontwerpen. De bedoeling is om die voor het volgende broedseizoen online te plaatsen. Dit kost een hoop tijd en energie daarom zullen we minder actief aanwezig zijn op de site. Dit zal geen problemen opleveren, in de winter is het altijd een stuk rustiger met de vogels en we houden de huidige beelden gewoon in de lucht.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 4
De jongste zit nog met regelmaat in de kast.
Nu de vakanties voorbij zijn en het werk weer op zijn beloop gaat, is er weer tijd voor een update. De "kuikens" worden nog regelmatig bij de kast gezien, de kleinste vind het in de kast zelfs nog lekker om te slapen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 3Aantal jonkies: 4
De jongen gaan steeds verder op verkenning
Door dat de Jongen ook buiten de kast zitten is het niet goed meer te zien wanneer er een prooi wordt gebracht. De drie oudste jongen verkennen de plank en bovenkant van de kast. Ze krijgen daar ook prooien aangereikt door de ouders. Vliegoefeningen op plank en kast bereiden de spieren op de eerste vlucht voor. Wie weet zien we het binnenkort live gebeuren. weg van de kast en dan met veel gestuntel weer terug proberen te komen. Het hoort allemaal bij het leer proces. over een maandje moeten ze zelf hun prooien kunnen vangen en een eigen jachtgebied opzoeken.
Aantal jonkies: 4
3 uilskuikens buiten de kast
Gisteravond voor het eerst 3 kuikens die na elkaar de stap buiten de kast maakten. De kleinste bleef achter in het voorportaal en de andere 3 stapten vrolijk en nieuwsgierig op de kast in het rond. Tussendoor werden ze door pa & ma goed voorzien van prooien, de kleinste werd hierbij gelukkig niet overgeslagen. (Op het plaatje is de kleinste in het VP te zien en 2 uilen op de kast, de 3e zat achter het schotje) Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 15 22:56 - 23:07 - 23:12 - 23:13 - 23:38 - 01:01 - 01:18 - 01:42 - 01:47 - 01:55 - 02:01 - 02:04 - 02:08 - 02:11 - 02:52
Aantal jonkies: 4
Alle 4 de kuikens in het VP
Vanochtend was het even vreemd, voor het eerst was er sinds lange tijd weer een lege nestruimte te zien op de binnencamera. Alle vier de kuuks vertoeven nu in het voorportaal. Doordat er tussen 01:30 en 05:15 uur geen beelden zijn gemaakt door de buitencamera is het totale aantal prooien helaas niet vast te stellen. Dit is in verband met het slechte weer waarschijnlijk wel wat minder geweest. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht tenminste: 7+? 22:46 - 22:53 - 01:14 - 01:29 - 01:31 - .. : .. - 05:18 - 05:49
Aantal jonkies: 4
Ontwikkeling gaat door
Stapje voor stapje gaat de ontwikkeling verder, ze zitten samen in het vlieggat.
De oudste kuuks wachten de prooien op in het VP. De kleinste in de nestruimte wordt ook van prooi voorzien. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 12 23:03 - 23:06 - 23:34 - 00:18 - 00:44 - 00:54 - 01:22 - 01:38 - 02:63 - 03:00 - 03:03 - 03:10
Aantal jonkies: 4
De oudste zit op de kast
De oudste kuuk heeft een uitstapje buiten de kast gemaakt. Fladderde vanaf de plank op de kast en verdween achter het schotje na zijn verkenning kwam hij weer terug naar het VP Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: Door werkzaamheden bij de ISP was er geen verbinding tussen de server en de kerkuilen mogelijk. Dus geen prooiaanvoer kunnen vast stellen helaas.
Aantal jonkies: 4
Oudste wordt nieuwsgierig
Vannacht rond de klok van half 5 kreeg één van de grootste kuikens het op zijn heupen en vond het wel leuk om in het gat te gaan zitten. Hier heeft hij/zij ongeveer een kwartier nieuwsgierig in de rondte zitten kijken waarna hij/zij weer in de kast verdween. Afgelopen nacht zijn er door de ouders uiteraard weer genoeg prooien binnen gebracht. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 16 22:03 - 23:02 - 23:18 - 23:32 - 23:42 - 23:56 - 00:02 - 01:11 - 02:04 - 02:23 - 02:55 - 03:18 - 03:29 - 03:45 - 04:02 - 04:06
Aantal jonkies: 4
3 uilskuikens in het voorportaal (VP)
In verband met onze vakantie op de Veluwe zullen de updates op sommige dagen wat later op de site verschijnen. Gisteravond werd onder toeziend oog van de ouders voor het eerst 3 kuikens in het voorportaal waargenomen. Klaarblijkelijk is er vannacht vanaf half 1 tot vanochtend 5 uur een internetstoring geweest waardoor de bewegingsdetectie verder geen plaatjes heeft gemaakt. Tot half 1 zijn er in ieder geval 8 prooien binnengebracht. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht tenminste: 8 22:41 - 22:46 - 23:30 - 23:51 - 00:17 - 00:22 - 00:36
Aantal jonkies: 4
Samen lekker uitrusten op de kast
Het was weer een nacht met veel regen. Samen nog even rustend in het eerste licht. Daarna slapen achter het schotje boven op de kast. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 11 23:42 - 00:08 - 01:09 - 01:23 - 01:24 - 01:31 - 02:50 - 03:01 - 03:19 - 04:14 - 05:18
Aantal jonkies: 4
Bedanktje naar de veehouderij
Vanmiddag een gebaar van dank naar de eigenaars van de veehouderij gebracht. Alleen met hun medewerking is het mogelijk de uiltjes via NestkastLIVE te volgen. De KU Kast hangt in de wagenschuur. En we mogen gebruik maken van hun ADSL verbinding. Namens de kijkers van de kerkuilen een bos bloemen en een bedrag. (Donatie van Anja)
Het oudste kuiken wordt al regelmatig in het voorportaal waargenomen. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 15 22:44 - 22:50 - 23:00 - 23:31 - 02:39 - 02:43 - 02:47 - 02:52 - 02:58 - 03:10 - 03:11 - 03:13 - 03:22 - 03:38 - 03:50
Aantal jonkies: 4
Enorme hoeveelheid prooien deze nacht
De oudste met hanenkam. De jacht begon al iets voor elfen en het ging in rap tempo. Om middernacht waren er al 10 muizen binnen gebracht. En met een totaal aantal van 21 een enorme prestatie. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 21 22:59 - 23:02 - 23:06 - 23:13 - 23:14 - 23:23 - 23:30 - 23:32 - 23:36 - 23:48 - 00:27 - 00:41 - 00:55 - 01:15 - 01:57- 02:12 - 02:25 - 02:27 - 02:32 - 02:33 - 02:39
Aantal jonkies: 4
Het dons begint echt te verdwijnen
Het donsgehalte in dit nestje zakt in rap tempo en maakt plaats voor mooie uiltjes. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 12 00:29 - 01:31 - 01:45 - 01:50 - 01:54 - 02:01 - 02:03 - 02:20 - 03:18 - 03:31 - 03:38 - 03:56
Aantal jonkies: 4
Vrouw droogt boven op de kast
Vrouw drogend op de kast na een een nacht met veel regen en wind. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 12 23:19 - 23:22 - 23:29 - 23:32 - 23:39 - 23:53 - 00:03 - 00:37 - 00:41 - 01:28 - 02:05 - 02:06
Aantal jonkies: 4
Ondanks het slechte weer toch 11 prooien
Even poseren voor de cam. De omstandigheden om te jagen waren niet gemakkelijk deze nacht. Veel wind en regen toch 11 muizen binnen. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 11 23:06 - 23:17 - 23:25 - 00:01 - 00:02 - 00:13 - 00:15 - 00:43 - 01:21 - 01:59 - 05:06
Aantal jonkies: 4
Gelukkig weer 19 prooien deze nacht
Na twee nachten met een matige prooi aanvoer was vannacht weer als vanouds. Gelukkig maar!!! Wat de oorzaak is geweest van dit dieptepunt en of één van de oudervogels twee nachten echt niet mee gejaagd heeft?? We kunnen alleen maar gissen. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 19 23:14 - 23:52 - 23:54 - 00:17 - 00:46 - 00:53 - 01:05 - 01:14 - 01:18 - 01:23 - 01:34 - 01:53 - 02:01 - 02:44 - 02:52 - 03:00 - 03:16 - 03:27 - 03:43
Aantal jonkies: 4
Erg weinig prooien deze nacht
Wat is er aan de hand? Kom met de aanvoer van prooi niet verder dan 6. Ik maak me een beetje zorgen over het nestje nu. Brengen beide ouders wel prooi? Op de beelden niet vast te stellen. Of zijn de muizen niet aan het lijf te komen? Werk de beweging detectie van de buitencamera niet goed? Of is dit een manier om de kuikens buiten de kast te krijgen? Allemaal vragen waar we graag antwoord op willen hebben. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 6 23:26 - 23:35 - 23:56 - 02:11 - 02:31 - 03:01
Aantal jonkies: 4
Ouder met prooi op de plank
Ondanks dat er een paar grotere prooien tussen zaten was het aantal aanzienlijk lager vandaag. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 11 23:12 - 23:27 - 23:41 - 23:44 - 23:52 - 23:54 - 02:31 - 02:36 - 03:01 - 03:27 - 04:53
Aantal jonkies: 4
Lekker smikkelen
Hoe verander ik een muis in hapklare brokjes.
Aantal jonkies: 4
Het dons verdwijnt langzaam
Het mooie uiterlijk komt langzaam onder het dikke dons pakje vandaan. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 17 22:59 - 23:33 - 00:03 - 00:05 - 00:09 - 00:16 - 00:19 - 00:41 - 00:45 - 01:07 - 01:50 - 02:17 - 02:39 - 03:13 - 04:11 -04:17 - 04:26
Een plaatje van de kleinste. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 15 23:06 - 23:07 -23:23- 23:30 - 23:34 - 00:02 - 00:42 - 00:52 - 00:20 - 01:09 - 01:22 - 01:34 - 01:46 - 02:13 - 02:42
Aantal jonkies: 4
Iedere nacht wordt er flink gejaagd
Elke nacht begint rond elven de jacht en worden door man en vrouw prooien aangevoerd. Soms zie je dat er in de aanvoer een pauze zit. Op het plaatje een flinke muis. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 13 23:02 - 23:21 - 23:26 - 23:41 - 23:45 - 23:59 - 00:12 - 01:18 - 00:52 - 01:44 - 01:54 - 04:02 - 04:34
Aantal jonkies: 4
Man brengt prooi
M met muis. Meestal gooit M de muis over het tussen schot en komt niet meer in de nestruimte. Hier door is het lastig vast te stellen hoeveel prooien er worden gebracht en moeten ook de beelden van de buiten camera er aan te pas komen. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 17 22:49 - 23:12 - 23:23 - 23:42 - 23:57 - 00:19 - 00:30 - 00:43 - 01:00 - 01:14 - 02:27 - 02:51 - 03:02 - 03:10 - 03:26 - 03:31 - 04:01
Aantal jonkies: 4
Jonkies wachten op eten
Een plaatje van de jongen wachtend op prooi bij de ingang. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 11 23:22 - 23:28 - 23:46 - 00:39 - 00:40 - 00:59 - 01:29 - 01:31 - 01:57 - 03:09 - 04:41
Aantal jonkies: 4
Een momentje rust
Een moment van rust zo midden op de dag. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 14 23:14 - 23:16 - 23:34 - 23:41 - 23:48 : 00:16 - 00:42 - 00:47 - 00:59 - 01:05 - 01:19 - 01:23 - 02:47 - 03:08
Aantal jonkies: 4
De jongste eet een muis
De jongste uil werkt hier vanmorgen vroeg nog een muis naar binnen. (V slaapt boven op de kast) Prooi aanvoer van de afgelopen nacht:12 22:54 - 23:36 - 00:05 - 00:21 - 00:27 - 00:34 - 00:39 - 00:40 - 02:26 - 02:41 - 03:15 - 04:36
Aantal jonkies: 4
Vrouw en man in de kast
Vrouw is aan het voeren en man komt met muis. Na de eerste prooien samen met M te hebben gevangenen en gebracht bleef vrouw opvallend veel bij de jongen om te voeren. Elke keer als ze met een muis aan kwam ging ze een rondje langs de jongen. Toen die geen hele meer weg konden krijgen besloot ze om de muis in stukjes op te voeren. Overdag wel warm in de nestkast nog één dagje afzien dan koelt het af is de verwachting. Ze geven zware buien op met onweer. Ben benieuwd of de jacht komende nacht genoeg op gaat leveren. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht:11 23:45 - 23:57 - 00:04 - 00:30 - 00:35 - 0042 - 00:57 - 01:04 - 01:28 - 01:46 - 03:28
Aantal jonkies: 4
Vrouw komt voeren
Er waren prooien die ook voor oudste nog te groot waren. Dus V kwam een aantal keren voeren zoals op dit plaatje te zien is vanmorgen vroeg. Daarna ging ze boven op de nestkast zitten en verdween achter het schotje. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht:14 23:08 - 23:18 - 00:01 - 00:13 - 00:39 - 00:43 - 01:00 - 01:09 - 01:20 - 01:28 - 01:58 - 02:46 - 03:03 - 03:15
Aantal jonkies: 4
Er wordt genoeg gevoerd
Hier een kleine buit die direct aan de kleinste wordt afgegeven. De rest kon geen muis meer zien om 03:15. Om vijf uur kwam V nog een keer leuren met muis die in de hoek lag maar de kuuks hadden geen trek. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 16 23:24 - 23:48 - 00:13 - 00:16 - 00:52 - 01:00 - 01:06 - 01:24 - 01:52 - 02:30 - 02:41 - 02:49 - 03:08 - 03:15* - 03:22* - 03:42
Aantal jonkies: 4
De kleinste doet goed mee
De kleinste laat zich de muisjes niet uit de bek eten. Ondanks dat de veel oudere en grotere kuuk de muis afpakt ziet hij/zij kans deze weer uit de snavel van de grotere broer/zus te trekken en zelf naar binnen te werken.
Het beeld van de afgelopen nacht was telkens net als op het plaatje hiernaast 4 kuuks . Vanaf 2 uur toen de grotere kuikens allemaal vol zaten bleef V om een deel van de muis die ze had gebracht te voeren aan de jongste. Ik kreeg gister m'n bedenkingen over het aantal kuuks nadat Anja in de shout had gemeld dat ze er nooit meer als vier zag. in de middag had ik het dagdeel ook al op bewijs voor 5 op één plaatje afgezocht maar niet kunnen vinden. Heb het aantal kuuks op vier gezet. (We duimen voor de kleinste) Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 9 23:09 - 23:39 - 23:52 - 00:17 - 00:27 - 02:05 - 02:55 - 03:54- 04:48
Aantal jonkies: 4
Vrouw helpt goed mee met de prooi aanvoer
Afgelopen nacht heeft V vaak de gebrachte prooi opgevoerd aan de kleinste kuuks. De grotere prooien zoals deze muis of jonge rat namen de grote kuuks voor hun rekening. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 8 00:25 -00:43 - 01:19 - 01:31 - 01:53 - 02:24 - 03:11 - 04:19
Aantal jonkies: 5
1 kuiken heeft het niet gered
Helaas heeft het jongste kuiken het niet gehaald, de concurrentie was hem blijkbaar te groot. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 16 23:22 - 23:43 - 00:42 - 00:49 - 00:54 - 01:05 - 01:21 - 01:42 - 01:53 - 02:05 - 02:12 - 02:20 - 03:07 - 03:08 - 03:12 - 03:18
Aantal jonkies: 5
Mn pa zeg dat ik op m'n moeder lijk
Ondanks de regen werden er prooien aangevoerd daarna werd boven op de kast en bij de Kuuks het verenpak gedroogd. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 14 23:24 - 23:30 - 23:35 - 00:15 - 00:28 - 00:32 - 00:35 - 00:42 - 00:45 - 00:11 - 02:06 - 02:37 - 02:54 - 03:04
De oudste werken een volwassen woelmuis in enkele seconden geheel naar binnen. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 9 23:16 - 23:55 - 23:29 - ( 00:00 V ) - 00:15 - 00:26 - 00:39 - 01:49 - 03:11
Aantal jonkies: 6
Groot en klein
Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 8 (22:46 V ) - ( 23:03 V ) - ( 23:16 V ) - ( 23:48 V ) - ( 00:58 V ) - ( 01:03 ) - (01:36 ) - ( 03:37 V )
Aantal jonkies: 6
Kuuks rusten uit
Een hoopje uil. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 8 (00:26 V) - 00:47 - 01:01 - 02:08 - 02:17 - 02:28 - 02:44 - (03:25 V)
Kleintje er naast. Prooi aanvoer van de afgelopen nacht: 7 23:20 - 23:52 - 00:09 - -01:10 - 01:30 - 02:50 - 04:18
Aantal jonkies: 6
Man brengt mol binnen
Hier zie je de mol die afgelopen nacht door man werd binnen gebracht. Kuuk heeft er wel zin aan zoals je ziet. De prooien van afgelopen nacht: 23:30-23:38-00:32-02:21-02:36-02:44-02:55-03:12-03:18-03:45
Aantal jonkies: 6
De kuuks krijgen genoeg te eten
Mam ik zit echt vol hoor!!!
Aantal jonkies: 6
Alle 6 in beeld
Vandaag voor het eerst alle kuuks tegelijk in beeld.
Aantal jonkies: 6
Wat worden ze al groot
Kerkuilen groeien als kool. Wat zijn de oudste al groot geworden.
Aantal jonkies: 6
Prooien afgelopen nacht
Vrouw KU voert de kuuks stukjes muis. Prooien afgelopen nacht: 23:23-23:26-23:29-23:57-00:07-00:21-01:12-02:35 Acht woelmuizen, waarbij er 3 minuten tussen prooi 1 en 2 zit.
Aantal jonkies: 6
het laatste kuiken is er ook.
Het laatste eitje zal het ook uit komen. Kijk tip: In de eerste uren van de avond als het goed donker is komt de man vaak met prooi.
Aantal jonkies: 6
Het vijfde kuiken is er ook
Vanochtend om 04:16 kruipt het 5de kuiken uit het ei. Kijk tip: In de eerste uren van de avond als het goed donker is komt de man vaak met prooi.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
4 kuikens!
Vanochtend om 06:28 kruipt het 4de kuiken uit het ei. Kijk tip: In de eerste uren van de avond als het goed donker is komt de man vaak met prooi.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 4
Het eerste kuiken
Vanmiddag om 14:45 wordt er een eischaal waargenomen waar uit op te maken valt dat het eerste ei aan het uitkomen is rond 17:00 uur zien we het kuiken voor het eerst . Kijk tip: In de eerste uren van de avond als het goed donker is komt de man vaak met prooi.
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 1
Kuiken van tureluur als prooi
Afgelopen nacht bracht Man KU een kuiken van de Tureluur. Tot nu toe zijn er alleen knaagdieren binnen gebracht. Maar zoals je ziet komt het dus ook voor dat er een nestjong van weidevogels ten prooi valt aan de Kerkuil. Inmiddels broed het vrouwtje al weer 27 dagen op het eerste ei. Aan het einde van deze week gaat het spannend worden. Als alles goed gaat zullen met tussen pozen de kuuks uit het ei komen. Als het laatst gelegde ei uitkomt zal het eerste jong al bijna 2 weken oud zijn. Kijk tip: In de eerste uren van de avond als het goed donker is komt de man vaak met prooi.
Aantal eieren: 6
Het zesde ei
Vandaag konden we zien dat er nog een ei bij is gekomen. We zitten nu al op 6. Dat zijn al 2 eieren meer in vergelijk met vorig jaar. Waarschijnlijk zijn er meer muizen beschikbaar. De afmetingen van de eieren bedragen gemiddeld 39 x 31 mm, terwijl het gewicht rond de 20 gram schommelt. Gewoonlijk legt de Kerkuil 4 – 7 eieren en bij uitzondering meer dan 10. In veldmuisrijke jaren zijn de legsels aanzienlijk groter dan in veldmuisarme jaren. In voedselrijke jaren komt het ook voor dat de Kerkuilen een tweede keer broeden en in uitzonderingsgevallen drie maal. De eieren worden meestal om de andere dag gelegd. Kijk tip: In de eerste uren van de avond als het goed donker is komt de man vaak met prooi.
Aantal eieren: 6
Eitje nummer 5
Dus toch nog een ei. Waar gaan we heen? (aantallen van 8 komen ook voor) Kijk tip: In de eerste uren van de avond als het goed donker is komt de man vaak met prooi.
Aantal eieren: 5
En het vierde ei is een feit
Eitje 4 is een feit. We zijn nu op hetzelfde aantal eieren als vorig jaar. Zal het hier bij blijven? Kijk tip: In de eerste uren van de avond als het goed donker is komt de man vaak met prooi.
Aantal eieren: 4
Het derde ei
Eitje nummer drie wordt hier trots door vrouw KU getoond. Dit eitje komt dus 4 dagen later uit dan nr 1. Kijk tip: In de eerste uren van de avond als het goed donker is komt de man vaak met prooi.
Aantal eieren: 3
Het tweede ei
Eitje 2 is gelegd. Het vrouwtje zit al te broeden vanaf dat het eerste is gelegd. Op het plaatje heeft vrouw net een muis van man gekregen. Kijk tip: In de eerste uren van de avond als het goed donker is komt de man vaak met prooi.
Aantal eieren: 2
Het eerste ei!
Eindelijk het lang verwachte ei. Vanmiddag om 13:23 is het eerste ei gelegd. Vanaf nu neemt het mannetje de volledige prooi aanvoer voor zijn rekening. Je zal dus de komende tijd de man prooien binnen zien brengen en overdragen aan het vrouwtje waarna een paring volgt en de man weer op jacht gaat. (Kijk tip) In de eerste uren van de avond als het goed donker is komt de man vaak met prooi.
Aantal eieren: 1
Man brengt prooi voor het vrouwtje
Vannacht is het vrouwtje heel veel in en op de kast gebleven. Een aantal keren kwam de man prooi brengen. Op dit plaatje om 1:39 uur de man die een prooi geeft aan het vrouwtje.
Vrouw brengt spitsmuis
Afgelopen nacht kwam het vrouwtje met een spitsmuis binnen.
4/5 Vrouwtje lust ook wel wat
Het vrouwtje komt de nestkast binnen en probeert de muis af te pakken.
5/5 Het mannetje denk daar anders over
Het mannetje draait zich om en verdwijnt met de prooi naar buiten.
3/5 lekker smikkelen
Het mannetje gaat echter de muis zelf op zitten eten.
1/5 Paring voor de camera
Regelmatig worden er paringen waar genomen zoals hier vlak voor de camera.
2/5 Man brengt woelmuis
Vroeg in de avond wordt er een prooi door de man binnen gebracht. (woelmuis?)
Het gaat goed
Het ziet er goed uit. Regelmatig zijn de uilen aan het paren. In de nestruimte zijn ze ook al regelmatig bezig met het plat trappen van de braakballen. Nu is het afwachten tot wanneer het vrouwtje in of bij de kast blijft en het mannetje prooi komt brengen.
Eerste paring
Om 10:12 deze ochtend was er een paring te zien. Gaat het er nu toch van komen?
5/5 Kerkuil werkt bruine rat naar binnen
Het is bijna gelukt.
4/5 Kerkuil werkt bruine rat naar binnen
Het gaat niet vanzelf zoals je ziet.
1/5 Kerkuil werkt bruine rat naar binnen
's Morgens komt de Kerkuil(KU) met een bruine rat binnen. De kop en voorpoten zijn er al af.
2/5 Kerkuil werkt bruine rat naar binnen
Hier wordt een poging gedaan het resterende deel naar binnen te werken. Dit lukt niet waarna er nog wat stukken van de rat los worden getrokken en op gegeten.
3/5 Kerkuil werkt bruine rat naar binnen
Hier de tweede poging.
Jaarverslag 2010
Ons geduld werd beloond, want dit jaar werd de kast voor het eerst gebruikt door een kerkuilenpaar. Wat later in het jaar werden er eieren gelegd en zijn er 4 jonge kerkuilen met succes uitgevlogen. I.v.m. de slechte beeldkwaliteit en later uitval van de camera is er na het broedseizoen een nieuwe kast gemaakt en opgehangen. Hetzelfde kerkuilenpaar heeft direct van deze nieuwe kast hun vaste verblijfplaats gemaakt. Ze zijn ook de gehele winter hier gebleven. Al met al een zeer succesvol kerkuilen jaar geweest.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 4
Gelukkig genoeg eten te vinden, ondanks de sneeuw
Terwijl de meeste mensen genieten van dit mooie winterse weer, hebben de dieren het moeilijk. Zo ook de kerkuilen. We hebben ze de afgelopen dagen extra in de gaten gehouden en vandaag kregen we het bewijs dat ze nog aan voldoende voedsel kunnen komen. Vanochtend net na 05.00 uur kwam er een kerkuil terug met een prooi. En vanavond net voor vertrek zagen we nog dat er een braakbal werd uitgespuugd. Met deze waarnemingen zijn we erg blij, want door een sneeuwdek vanaf een cm of 7 kunnen ze namelijk geen muizen meer vangen. Waarschijnlijk hebben de uilen een plek met muizen gevonden zonder sneeuw. Bijvoorbeeld een open schuur.
De kast wordt ook als winterverblijf gebruikt
Nadat de jonge kerkuilen het territorium van de ouders hadden verlaten, is het kerkuilenpaar terug gekeerd in onze vernieuwde kast. Overdag zitten ze dagelijks in de kast om uit te rusten van de nachtelijke jacht activiteiten. Inmiddels kunnen we alweer een aantal maanden genieten van deze prachtige beelden. Oude vogels zijn trouw aan hun territorium en blijven daar vaak jarenlang. Ze brengen er vaak ook de winter door. En dat is wat we hier nu ook zien gebeuren en daar zijn we natuurlijk erg blij mee.
Hopelijk krijgen we voor de kerkuilen niet al te veel sneeuw meer deze winter. Door een sneeuwdek vanaf een cm of 7 kunnen ze namelijk geen muizen meer vangen. Kerkuilen hebben voor een dag of 5 vetreserves; daarna moeten ze op zijn minst weer een muisje naar binnen werken.
Kerkuil met prooi op de kast
Vanmorgen 6:03 uur kerkuil met muis op kast.
Kroelen!!!
Vanavond 2 kerkuilen in de kast en zo te zien hebben deze twee een band met elkaar. Één vogel is geringd. We gaan er vanuit dat dit het stel is wat hier heeft gebroed.
Eerste plaatje via nieuwe buitencamera
Om 20:38 uur kwam er weer bezoek op de kast. Via de buiten camera was dit mooi te zien.
Inspectie van nieuwe camera
Het tweede en waarschijnlijk derde bezoekje was vanavond een feit om 19:55 uur. Er kwam een kerkuil even een kijkje nemen. Even later is er weer een uil vastgelegd met de beweging detectie. Alleen hier is geen ring te ontdekken. De camera werd aan een inspectie onderworpen waarna de vogel om 20:20 uur weer vertrok.
Eerste bezoek in nieuwe kast
Het eerste bezoekje was vanavond een feit om 20:26 uur. Er kwam een kerkuil even een kijkje nemen.
4 jonge kerkuilen zijn uitgevlogen
De vier jongen hebben zich nog bijna een maand rond de kast opgehouden en sliepen dan overdag op de kast of zochten een plekje in de schuur. In deze periode hebben ze het vliegen al aardig onder de vleugels gekregen en werden ze nog op de plank en in de schuur gevoerd door de ouders. De vier jongen zijn sinds gisteren niet meer gezien en dus definitief op zoek gegaan naar een eigen territorium.
De nestkast werd door de ouder vogels ook niet meer als slaap/rustplaats gebruikt zodat we vandaag mooi de gelegenheid hadden om de nieuwe nestkast met camera te plaatsen. Deze kast heeft een zelfde ingang en voorportaal, maar een iets grotere nestruimte. De bodem is weer bedekt met een flinke laag kattengrit en een beetje stro. En nu maar hopen dat het stel het komende broedseizoen deze kast weer gaat gebruiken of er komende winter in komt slapen.
De oude nestkast bevat een dikke laag met braak ballen en uitwerpselen van de jongen met een zeer sterke ammoniak lucht.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 4
Vliegoefening op en om de kast
Er wordt druk geoefend met vliegen door de jonge uilen.
Aantal jonkies: 4
Buitencamera na defect binnencamera
Na problemen met de binnen camera hebben we besloten buiten de kast een camera te plaatsen. Deze bevind zich net onder het dak van de schuur en deze is aangesloten op een video servertje. De oude camera zit nog in de nestkast. Omdat we de vogels niet willen verstoren hebben we die laten zitten. Helaas hebben we wel een deel moeten missen van wat er binnen zoal afspeelt, maar de vogels met hun jongen gaan voor. Hopelijk kunnen we nog even wat mee pikken wat er in de laatste periode gebeurd als ze de nestkast verlaten. De laatste dagen is er al vroeg in de avond een aantal jongen te zien die de nestkast verlaten en vliegoefeningen doen. Hierbij worden de vreemdste capriolen uitgehaald. Het vrouwtje jaagt samen met het mannetje en voert nog steeds prooien aan waarbij de jongste die nog in de kast zit niet wordt vergeten.
Aantal jonkies: 4
4 uilskuikens!
Het gaat erg goed met de uilskuikens. Het oudste kuiken is vandaag precies 2 weken. Er is genoeg voedselaanbod, want er wordt zowel overdag als 's avonds en 's nachts gevoerd. Vandaag zagen we 4 kuikens op het opgeslagen beeldmateriaal.
Wat meer info: In de derde week zijn de jongen in staat kleine prooien, zoals spitsmuizen, geheel naar binnen te werken. Bij grotere muizen verleent het vrouwtje nog assistentie door de muizen in stukken te scheuren. Op de twintigste dag zijn de ogen geheel geopend en de pupil is donkerblauw. Aan de voorzijde van de kop verschijnt de hartvormige sluier. Het vrouwtje is 's nachts bijna niet meer op het nest te vinden en jaagt samen met het mannetje. Bron: Werkgroep Kerkuilen
Aantal jonkies: 4
3 uilskuikens gezien
Vandaag werd er in de shoutbox gemeld dat er 3 kuikens te zien waren. Bedankt voor de melding Trees. We hebben er nu gelijk een plaatje van kunnen maken.
Wat meer info: Op de derde dag is de donslaag ongeveer 0,5 cm dik. De buik is nog kaal en de ogen zijn gesloten. Het vrouwtje verlaat het nest zo nu en dan voor korte tijd (enkele minuten). Vanaf de zevende dag worden de eerste braakballen van de jongen gevonden. Deze zijn lang en smal en wegen nog geen gram. Tegen het einde van de tweede week maakt de eerste witte donslaag plaats voor een tweede, die gelig-wit van kleur is. Halverwege de tweede week beginnen de uilen zich op hun loopbeen te verplaatsen in het nest. Ze steunen dan op hun vleugelstompjes, die nog erg kort zijn. Bron: Werkgroep Kerkuilen
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 3
Het eerste kuiken is een feit
De afgelopen periode was het erg spannend. We hadden namelijk geen zicht meer op de eieren. Dus we weten ook niet hoeveel eieren de kerkuilen gelegd hebben. Maar aangezien het broeden direct begint, wisten we wel dat deze week het eerste uilskuiken uit het ei moest komen. En inderdaad. 30 juni werd dit bevestigd door beeldmateriaal.
Wat meer info: Eén tot drie dagen voor het uitkomen van de eieren produceert het jong al piepende geluiden. Het vrouwtje reageert door een "klokkend" te laten horen. Het is de roep van het aanbieden van voedsel aan het jong. Na een aantal uren hard werken van het jong verschijnt een klein gaatje in de eischaal. Het kan nog wel een dag duren voordat het jong uit het ei kruipt. De resten van de eischaal worden opgegeten, platgetrapt of verwijderd uit het nest. Met ongeveer dezelfde tussenpozen als de eieren gelegd zijn, komen de jongen uit hun ei. Zouden alle jongen tegelijkertijd uitkomen dan zou het vrouwtje niet in staat zijn de uilskuikens van voldoende voedsel te voorzien. Het gewicht van het jonge uilskuiken bedraagt ongeveer 14 gram en het kuiken is slechts 5 cm lang. Een jonge Kerkuil wordt hulpeloos en vrij kaal geboren. De eerste donsveertjes zijn duidelijk zichtbaar. Om warmteverlies tegen te gaan schuift het jong tussen de eieren en wordt het verder warm gehouden door het vrouwtje. De buik is bolvormig en helemaal kaal en de ogen zijn gesloten. Aan het einde van de eerste of tweede dag wordt het voor de eerste maal gevoerd. Het voeren van een uilskuiken gebeurt op een heel bijzondere manier. Gedurende de eerste levensdagen worden de prooien onthoofd. De kop en andere harde delen van de muis verdwijnen in de maag van het vrouwtje. De zachte delen, zoals de darm en kleine stukjes vlees worden aan het jong gevoerd. Het vrouwtje laat een klokkend geluid horen en buigt vervolgens over het jong en houdt een stukje vlees voor. Het jong richt zich op en neemt het voedsel aan. Eén voedering duurt ongeveer een uur. Het mannetje is niet in staat het jong te voeren. Hij zorgt alleen voor de aanvoer van muizen. Bron: Werkgroep Kerkuilen
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 1
Het eerste ei is een feit!!!!!!!!!!
Vandaag gebeurde eindelijk waar iedereen op zat te wachten; het EERSTE ei! Echt geweldig goed nieuws. Bovendien ligt het ei ook nog redelijk goed in beeld, dus als dat zo blijft kunnen we blijven genieten van al dit moois. Vanavond was duidelijk een gedragsverandering te zien bij de uil. Ze zat veel lager in de kast, was bezig met het draaien van het ei. Ze beweegt zich veel rustiger op de nestplaats en verandert vaak van plaats. Dat hadden we nog niet eerder gezien. Het is prachtig te zien hoe zorgvuldig het wijfje met het ei omgaat. Nu is het wachten op het tweede ei!
Wat meer info: De eieren van kerkuilen zijn glansloos wit. De afmetingen bedragen gemiddeld 39 x 31 mm en ze hebben een gewicht van ongeveer 20 gram. Na het leggen van het eerste ei begint het wijfje direct te broeden. Twee tot drie keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van de snavel. Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem en voor de goede verdeling van de warmte over het ei. Gewoonlijk legt de Kerkuil 4 – 7 eieren en bij uitzondering meer dan 10. De eieren worden meestal om de andere dag gelegd. Het wijfje broedt alleen, terwijl het mannetje haar gedurende de gehele broedperiode voorziet van voedsel. Krijgt ze in deze periode te weinig voedsel dan kiest ze voor zichzelf en verlaat ze het legsel. Tegen het einde van de ongeveer 30 dagen durende broedperiode komen de eieren uit (om de twee dagen een ei). Bron: Werkgroep Kerkuilen
Aantal eieren: 1
Spannend, wachten op het eerste ei
Het is erg spannend nu, want het gaat nog steeds erg goed met onze kerkuilen. We hebben in de afgelopen dagen gezien dat het vrouwtje wat meer in de kast blijft. Ook werden braakballen uit elkaar getrokken en platgetrapt voor het "nest". Nu is het dus afwachten wanneer het eerste ei komt. Voor die tijd zal het vrouwtje de kast niet meer voor lange tijd verlaten en zal het mannetje prooi aanleveren.
Uilen vertonen balts gedrag
Het gaat erg goed met onze kerkuilen. Er is nu regelmatig baltsgedrag te zien. Het is nu afwachten wanneer het vrouwtje in de kast gaat blijven.
Wat meer info: Al in maart en soms al in februari of eind januari wanneer de dagen langer worden en de temperatuur wat aangenamer wordt, laat het mannetje van de Kerkuil zich zo nu en dan al horen met zijn ijselijke kreet. Het mannetje geeft hiermee duidelijk zijn territorium aan: hier is voldoende voedsel aanwezig en er is een goede nestplaats. Komt er een vreemd mannetje in zijn gebied, dan laat hij duidelijk horen dat het zijn gebied is. Het gevolg is meestal dat de indringer verdwijnt, zonder dat het tot een gevecht komt. Het mannetje kiest dus de nestplaats. Wanneer de nestkeuze is gevallen, brengt hij op vaste tijden vroeg in de avond prooien op het nest. Later komt hij terug om ze op te eten. De balts heeft ook een geslachtelijke functie. De roep lokt de vrouwtjes aan en stimuleert ook bij paren die allang bij elkaar zijn, de ontwikkeling van de eicellen. De baltsvluchten van beide uilen zijn indrukwekkend. Ze vliegen vaak achter elkaar aan met grote snelheid en laten daarbij veelvuldig "vleugelklappen" horen. Nachtenlang probeert hij zijn toekomstige partner naar de nestplaats te lokken. Het bruidsgeschenk heeft hij dan al bij zich: een onthoofde muis. Het liefdesspel is nu in volle gang. Na verloop van tijd zijn de beide uilen op de nestplaats te vinden. Toch duurt het nog minstens zes weken voordat het eerste ei wordt gelegd. Regelmatig vinden paringen plaats (bijna elke nacht). In de eerste plaats dienen de paringen voor de bevruchting van de eieren, maar ook om de band tussen de beide uilen te versterken. Enige dagen voordat het eerste ei wordt gelegd, verlaat het vrouwtje maar zelden het toekomstige nest voor langere tijd. Het mannetje verzorgt de prooiaanvoer. Het gewicht van het wijfje neemt langzaam toe. En dan is het eindelijk zover: het eerste ei is gelegd. Bron: Werkgroep Kerkuilen
Eerste prooi wordt in de kast gebracht
Om 05.18 uur hebben we voor het eerst gezien dat er een prooi de kast in werd gebracht. Daarnaast hebben we ook gezien dat er 1 uil geringd is. En vandaag slapen ze gezellig samen in de kast.
De kast bevalt goed
Het gaat goed, want één van de kerkuilen slaapt sinds vandaag ook in de kast. En het gaat steeds beter, want in de loop van de middag kwam de andere kerkuil er gezellig bij. Sindsdien zijn ze met grote regelmaat samen in de kast aanwezig. Het lijkt erop dat dit een stelletje is geworden en onze kast heeft uitgekozen. Om de band tussen het mannetje en vrouwtje te laten groeien zitten ze regelmatig bij elkaar en maken ze uitgebreid toilet: zoals poetsen, krabben, enz.
Twee kerkuilen!!!
Na opnieuw bezoek op 14 april in de vroege ochtend en avond was het 15 april zover. Er zijn deze nacht 2 kerkuilen in de kast geweest. Dit is zeer goed nieuws, ook omdat er door de sneeuwrijke winter veel kerkuilen zijn dood gegaan.
7/7 13 april 2010
Plaatje nr. 7
5/7 13 april 2010
Plaatje nr. 5
6/7 13 april 2010
Plaatje nr. 6
1/7 13 april 2010
En vanavond kwam de uil opnieuw terug in de kast. Om 20.42 uur kwam de uil in de kast en bleef 4 min binnen. Deze keer hebben we er ook hele mooie plaatjes van. We denken dat het een andere uil is dan die van vorig jaar, omdat deze niet geringd lijkt te zijn. Om 22.40 uur kwam de uil nog even zeggen dat hij weer ging. Een kort bezoekje dus.
3/7 13 april 2010
Close-upje
2/7 13 april 2010
Wat is dat nou voor apparaat...
4/7 13 april 2010
Plaatje nr. 4
Eerste bezoek 2010
En vandaag was het zover. Het eerste bezoek van 2010 in onze uilenkast is een feit. Een kerkuil kwam om 06.24 uur een kijkje nemen in de kast.
Jaarverslag 2009
Het afgelopen jaar is de kerkuil regelmatig in en om de kast waargenomen. Wie weet komt er ooit nog eens een nestje, maar we kunnen met trots zeggen dat ons project voor kerkuil helemaal geslaagd is. De kast bevalt prima en wordt dus ook regelmatig gebruikt. Op naar een nieuwe natuurrijk jaar.
Kerkuil komt de camera bekijken
Vandaag kwam de uil het even van dichtbij bekijken. Schitterend plaatje.
Nieuwe camera in de kast
Afgelopen week hebben we de webcam verwisseld en iets verhangen. De uil zit nu beter in beeld en de kwaliteit is een stuk verbeterd.
Overdag wordt er geslapen in de kast
De kerkuil komt meestal rond een uurtje of 8/9 's ochtends in de kast om te slapen. En rond de klok van 6 uur 's avonds vertrekt deze uil om te gaan jagen.
Ook dit jaar nog steeds bezoek
Ook dit jaar hebben we weer bezoek van een kerkuil. Erg leuk!
Jaarverslag 2008
Afgelopen jaar hebben we bij een veehouderij een kerkuilenkast mogen plaatsen. Dit is een meteen al een succes geworden. Aangezien we het zo bijzonder vinden delen we met onze bezoekers de afbeeldingen die gemaakt worden. De kwaliteit is nog niet om over naar huis te schrijven. Maar nu weten we in ieder geval dat het nut heeft om hier in de toekomst in te investeren. Wordt vervolgd dus.
Een vaste slaper in de kast!!!
Tot onze grote blijdschap wordt de kast weer gebruikt door een kerkuil. Overdag komt de uil in de kast om te slapen en rond een uur of 6 's avonds gaat hij op jacht.
Nieuwe beeldhoek en kerkuil in de kast
De afgelopen week de camera iets aangepast, zodat er zicht is op de andere hoek van de nestkast. Deze avond was er weer bezoek.
Weer een kerkuil in de kast en overdag slapen
Deze nacht is er weer een kerkuil in kast geweest en zit er op dit moment (overdag) in te slapen.
Opnieuw bezoek
Deze nacht opnieuw een bezoek in de nestkast.
Voor het eerst bezoek in de kerkuilenkast!!
Vannacht is het allereerste bezoek in deze nestkast geregistreerd. Jawel een echte kerkuil!
Achtergrond info
Omdat we gebruik mogen maken van de ADSL verbinding van de veehouder konden we een systeempje installeren om na te gaan of er daadwerkelijk interesse voor de nestkast is.
Camera met Infrarood verlichting en servertje in nestkast gebouwd. De verlichting is aan de magere kant, maar net voldoende om te kunnen vaststellen welke dieren de kast bezoeken. Als een vogel de nestkast bezoekt wordt daar automatisch een plaatje van gemaakt. Via het servertje wordt via ADSL dat plaatje ge-upload. En krijgt het NestkastLIVE-team dat plaatje via de mail binnen.
Hierboven wat plaatjes van de laatste bezoekjes. De kwaliteit van de plaatjes is nog slecht. We hopen dit snel beter te hebben. Zo snel al succes hadden we niet verwacht!
Kerkuilen kast opgehangen
Vandaag een kerkuilenkast gemaakt en opgehangen in een half open schuur van een wel willend veehouderij bedrijf. De locatie van de kast is in een verkeersluw gebied. (In dit gebied is vorig jaar een kerkuilenkast is verdwenen door sloop van een schuur)