De kauwtjes hebben er toch weer voor gezorgd dat het zicht beperkt is, maar vandaag zagen we 4 eieren in beeld. Plaatje van Margriet.
Aantal eieren: 4
Kauwen aan het bouwen
De nestkast is al aardig gevuld met materiaal. De kauwen slepen wat af. Ook vandaag waren ze druk in de weer.
Het begin is er !!
Kauw met eerste nestmatriaal
Samen
Kauwtjes waren weer samen aanwezig vanmorgen.
Even binnen
Om deze tijd komen ze af en toe in de nestkast. Ook zijn ze vaak op de plank en dakrand vlakbij de ingang te zien. Hun nestplaats moet natuurlijk wel bezet gehouden worden. Half februari kunnen ze al met takjes gaan slepen. Door de veranderde camerapositie hebben we goede hoop dat deze nu vrij blijft. Garanderen kunnen we dit echter niet
Door de aanpassing kunnen we de kauwtjes overdag in kleur volgen.
Nieuw camera standpunt
De camera is verplaatst, Het beeld komt er straks ongeveer zo als op het plaatje uit te zien. De werkzaamheden hopen we deze week af te ronden dan komt de camera weer in de lucht.
Er zijn Jongen
Vandaag zijn ze gehoord, de jongen. Hoeveel er zijn weten we niet. We laten ons verrassen. Het zal niet zolang duren voor de bekjes boven de rand uit gaan komen.
Het blijft een beetje behelpen Kauwen volgen in een Kerkuilen nestkast. We gaan daarom na de broedtijd een andere nestkast ophangen.
Een duwtje
We zijn gisteren op locatie geweest. Daar hebben we op het dak gekeken of de scholeksters er weer waren. En die bleken er weer te zijn. We gaan nog een keer kijken of ze weer gaan broeden op het dak.
Toen we constateerde dat de familie kauw niet thuis was hebben we de nestkast gecontroleerd en de camera iets naar het dak gericht. Hierdoor kijken we deels over de takken die achterin de nestkast liggen. Het is verre van optimaal. Maar meer kunnen we er niet van maken.
Er zijn nog geen eitjes, het nest lijkt zo goed als gereed.
Nieuwe nestkast
In overleg met de locatie eigenaar hebben we afgesproken dat we na het broedseizoen een andere nestkast ophangen. We hopen dan, grotendeels, van dit probleem af te zijn. Denk aan het model bosuil2. Zie archief 'Bosuil2', waar in 2016 gebroed is door kauwtjes.
De kast vol
De kast is helemaal vol gesleept. We kunnen helaas niets meer zien.
Voller en voller
De kast wordt steeds voller gesleept. We vrezen het ergste. Als het zo doorgaat zien we straks helemaal niks.
Druk aan het bouwen
Er wordt stug doorgebouwd. Als dat maar goed gaat......
Kiekeboe
Even de cam van dichtbij bekijken...... "mogen ze wel of niet meekijken, die kijkers van NestkastLIVE"...... ;-)
Hard aan het werk
De kauwen zijn druk aan het werk. Er zijn al diverse takken de kast in gesleept om een nest te maken.
Ondersoorten
Kauw die we het meest hier zien.
Herkenning
Voor het op naam brengen van een van de kauwenrassen is het belangrijk om de houding en lichtval goed in te schatten. Een kauw van het noordelijke ras kan naar de waarnemer toe gericht een veel wittere halsvlek vertonen dan van opzij gezien. Ook kan een halsvlek als gevolg van zonlicht lichter lijken dan deze in werkelijkheid is. Dit effect wordt vooral zichtbaar als men deze kauwen onder deze omstandigheden fotografeert, wat zeer onbetrouwbaar fotomateriaal kan opleveren. Bewolkt weer levert feitelijk de beste omstandigheden op om de kenmerken van de diverse kauwenrassen goed te kunnen interpreteren.
Ezels bruggetje
Elke dag zien we dat we wel een stelletje even in de nestkast komt kijken, zo ook vandaag. (Foto) Bij de andere vogels zie je dat ze in de nestkasten slapen. Kauwen doen dat zelden. zij geven de voorkeur aan slapen in de groep. Tegen de schemer zie je elke dag opnieuw kauwen naar de zelfde richting vliegen, op weg naar hun slaapplaats. Ze komen dan van hun foerageergebied vandaan waar ze in hele families bij elkaar naar voedsel zoeken. Toch kun je ook dan de koppeltjes herkennen. Leuk om te weten; Kauwen blijven hun levenlang bij elkaar.
Hoe weet je nu of het kraaien, kauwen of roeken zijn? Wel daar is een ezelsbruggetje voor:
Zie je er een op een paal of alleen in de waai, dan is het een Kraai. Zie je een stelletje dat met elkaar wil trouwen, dan zijn het Kauwen Maar hoor je hele zwermen in hoge bomen roepen, dan zijn het Roeken.
Elke dag
Elke dag komen er wel kauwtjes in de nestkast kijken. Soms nemen ze zelfs wat mee de kast in. Er is belangstelling voor de nestkast of houd het paartje wat hier heeft gebroed in 2016 de nestkast bezet?Het laatste lijkt het geval. In 2013 (zie archief) werd begonnen met de netbouw op 27 maart.
Hoeveel kauwtjes komen er voor in nederland? Om eenkleinbeetje een indruk te geven, het aantal broedvogels: 180.000 - 220.000 paar in de periode 1998 t/m 2000.
Meer info op: www.sovon.nl
Noordse-kauw
In vergelijking met een adult winter Kauw heeft een Noordse Kauw een lichtere wang en achterhoofd. Dit kan als maximum iets lichter zijn dan de Kauw in broedkleed. Dit komt echter niet zo vaak voor. De meeste adulte Noordse Kauwen hebben een wangkleur die iets lichter is dan de onderdelen. Bij gewone Kauw zijn deze even donker (Cramp & Perrins, 1994). De onderdelen zijn effen potloodgrijs en lichter dan Kauw, die meer zwartgrijze onderdelen heeft. Hierdoor steekt bij Noordse Kauw de keel vaak zwart af tegen de buik. Vooral in directe vergelijking met een Kauw is de lichtere buik een duidelijk en bruikbaar kenmerk. Sommige Noordse Kauwen kunnen een dusdanig lichtgrijze buik hebben, dat buik, wang en rug dezelfde kleur lijken te hebben, met contrasterende zwarte vleugels, kopkap en keel.
Rusische-Kauw
Een uitgesproken Russische Kauw is moeiteloos op naam te brengen. Wang en achterhoofd zijn duidelijk lichter dan de Kauw en kunnen even licht zijn als de meest lichte Noordse Kauw. Bij de Russische Kauw is de wangkleur echter altijd wat intenser met een lichte paarsgrijze tint er in. Hierdoor steken de zwarte kopkap en keel extra duidelijk af, wat bij een doorsnee Noordse Kauw minder duidelijk is. De onderdelen zijn zwartgrijs en zitten qua tint tussen Kauw en Noordse Kauw in (Voous, 1960, Cramp & Perrins, 1994). Door deze donkere tint steken de lichte wang en de witte sikkel extra duidelijk af, waardoor de vogel zeer contrastrijk kan overkomen. Wil je het hele verhaal lezen ga dan naar: Herkennen en voorkomen van Russische en Noordse Kauwen in Nederland
Volgebouwd
Met de aanpassing die we vorig jaar gerealiseerd hadden was eigenlijk de bedoeling dat we beter zicht zouden krijgen op het nest. Maar helaas. De kauwtjes willen geen pottenkijkers en hebben toch weer een groot deel van ons zicht ontnomen door takken voor de camera te leggen.
Slepen maar
De kauwen zijn inmiddels al een aantal dagen aan het slepen. Onvoorstelbaar wat ze naar binnen krijgen. Nu is het weer de vraag hoe lang ze doorgaan met de takken tot ze overgaan op fijner materiaal om de nest-kom te maken.
De kauwen blijven in de nacht bij de nestkast. Dat hebben we hier al is een aantal malen eerder gezien. Het lijkt dat er kapers op de kust zijn die de nestplek ook wel zien zitten.
Als we naar voorgaande jaren kijken zou april de maand zijn dat er eitjes gelegd gaan worden. Kunnen ze nog ruim een maand bouwen.
Druk in de kast
Ook vandaag zijn de kauwtjes al wat actiever in de nestkast bezig. Er wordt al wat klein materiaal naar binnen gebracht en een poging gedaan om een nestkuiltje te krabbelen. Zie ook het filmpje.
In de nestruimte
De kauwen zijn elke dag wel een poosje in de nestkast. Ook buiten de nestkast worden ze vaak gezien. Zie ook het filmpje.
Het begin is er
De kauwtjes komen regelmatig in de nestkast, er is ook al wat nestmateriaal gebracht.
Kijkje nemen
De kauwen krijgen ook al het voorjaar in de bol. veel staart gezwabber en binnen kijken.
Ondehoud
Deze camera is offline i.v.m. werkzaamheden vandaag
Slapen
Elke dag komen de kauwtjes wel een aantal keren in de nestkast.
Slapen doen ze niet in de nestkast maar in groepen op vaste slaapplaatsen. Een uurtje voor zonsondergang begint de trek naar deze slaapplaatsen. Je kan dan de vogels, vaak in groepjes al de zelfde richting zien op trekken.
Wat dan opvalt is dat niet alleen kauwen maar ook kokmeeuwen allemaal een zelfde richting op trekken. Zij slapen in grote groepen op plassen en meren. Soms komt het ook voor dat ze op hele grote platte daken slapen. deze dagelijkse trek zie je tot na zonsondergang door gaan. En in de ochtend omgekeerd naar hun foerageergebieden
Voor het aanpassen van de nestkast om de beelden in kleur weer te geven is een eerste donatie toegezegd, zodra deze binnen is zijn we al op de helft!
Schoonmaak
Pas werd de vraag gesteld of we de nestkast nog schoon gaan maken. Na het vorige broedseizoen hebben we dit niet gedaan. Wat we gezien hebben is dat de kauwtjes alleen wat aan de voering van het nest hebben gewerkt en nauwelijks grotentakken hebben aangevoerd. In natuurlijke nestruimte blijft alles ook liggen en zo hebben we mooi kunnen zien hoe de kauwtjes dat dus doen.
Dit najaar willen we de nestkast wel leeg maken. We gaan namelijk de camera positie wat aanpassen zodat we beter zicht hebben in het nest en er wat dichter op kijken.
LIVE Beelden in kleur
We hebben de afgelopen jaren veel vragen gekregen waarom we de live beelden in zwart wit laten zien.
Broedseizoen 2015 zijn de eerste tests met een nieuwe techniek gedaan en dat bleek goed te werken. Met deze nieuwe apparatuur kunnen we namelijk overdag in de nestkast de beelden in kleur laten zien. In de nacht blijft het zwart wit. Dan wordt, net als nu, gebruik gemaakt van Ir (Infrarood verlichting).
Dit systeem willen we bij de volgende soorten gaan gebruiken, Kauw, Spreeuw, Koolmees, Pimpelmees, Boerenzwaluw en Kerkuil. Hier voor is per nestkast wel een relatief klein bedrag nodig om dit te kunnen realiseren. Zie de pagina Projecten voor meer info. Als je voor een van de soorten een bijdragen wilt leveren kan dit via:Steun ons project Je kan daar aangeven voor welke nestkast je bijdrage bestemd is.
Daarom hebben we voor deze soorten losse projecten gemaakt zodat je zelf kan bepalen welk project je wilt steunen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Uitgevlogen
Sinds eind vorige maand en begin deze maand zagen we de aanwezigheid van de jongen steeds minder worden. Ze gingen op verkenning naar het voorportaal en later ook echt naar buiten. Inmiddels zien we ze niet veel meer in de kast. 4 jongen met succes uitgevlogen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Klaar voor vertrek
De jongen zijn klaar om te vertrekken, we zien ze ook regelmatig naar het voorportaal gaan.
Kauw meest algemene stadsvogel
Van alle soorten vogels in stedelijk gebied is de Kauw het meest algemeen. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van stadsvogels die door Sovon Vogelonderzoek Nederland wordt georganiseerd. Van de in totaal 375.000 doorgegeven vogels zijn er ruim 49.000 Kauwen. De soort wordt op de voet gevolgd door de Merel, Houtduif, Huismus en Gierzwaluw.
Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland hebben zes jaar geleden het nationale stadsvogel meetnet opgezet, het Meetnet Urbane Soorten (MUS). Het doel is om de aantalsontwikkeling en verspreiding van broedvogels in bebouwde gebieden goed in beeld te brengen. De resultaten vormen een indicator voor de milieukwaliteit van onze directe woonomgeving.
Top 5
Er zijn dit jaar in totaal 375.000 vogels doorgegeven, verdeeld over 159 verschillende soorten. De top 5 bestaat uit de Kauw (49100), Merel (34800), Houtduif (31500), Huismus (25100), Gierzwaluw (22800).
Doordat de tellingen voor het zesde jaar achtereen plaatsvinden, krijgen de onderzoekers steeds meer zicht op aantallen en trends van vogelsoorten in steden, dorpen en industrieterreinen. Zes jaar is nog maar een relatief korte reeks, maar het laat al wel zien dat het aantal Kauwen met 15% toegenomen is ten opzichte van 2006.
Slimme vogels
De Kauw verblijft het hele jaar door in ons land (standvogel) en leeft behalve in het stedelijk gebied ook in agrarisch gebied en in bossen. Daar zijn ze echter lang niet zo succesvol als in een bebouwde omgeving. De toename is extra verrassend omdat schoorstenen als nestplaats steeds minder voorradig zijn. Volgens Jan Schoppers, coördinator van het telproject, zijn Kauwen intelligente vogels en dit komt hen wellicht van pas bij het zoeken van voedsel.
Kauwen eten zaden, (bodem)insecten, vruchten maar ook afval, brood en vogelvoer. Met name brood en vogelvoer is volop aanwezig in stedelijk gebied. Toch verklaart dit alleen niet het succes van de soort, zegt Schoppers. Eerder komt het doordat ze het hele jaar aanwezig zijn en zo waarschijnlijk weten waar op welk moment het meeste voedsel aanwezig is. In de toekomst zullen het telproject MUS en andere projecten van Sovon mogelijk de toename van de Kauw daadwerkelijk kunnen verklaren.
Het gaat goed met de jonge kauwtjes, Ze hebben al een mooi verenkleed en bewegen zich door heel de kast. Ze zullen spoedig ook naar het voorportaal gaan en dan zal het niet lang meer duren voor ze uitvliegen.
Aantal jonkies: 4
Op verkenning
De jonge kauwtjes gaan al een beetje op verkenning. Ze hebben de nestkom verlaten en zitten nu vaak achterin bij de camera in de kast.
Aantal jonkies: 4
Kauwen kauwen?
Het gaat goed met de vier jongen, ze groeien als kool. Beide ouders zorgen voor voedsel.
Kauwen zijn het, maar "kauwen" ze ook? Wist je dat vogels eigenlijk met hun maag kauwen?
Vogels hebben een snavel die uiteraard geen tanden of kiezen bevatten. Een vogel slikt voedsel dan ook in zijn geheel door. In de spiermaag van vogels bevinden zich steentjes (die ze zelf expres ingeslikt hebben) die voor het kauwen zorgen. De spieren van de spiermaag en de steentjes, zorgen ervoor dat het voedsel gemalen wordt, zodat het daarna in de tweede maag (kliermaag) verteerd kan worden.
Aantal jonkies: 4
Groeien hard
De jonge kauwtjes worden erg goed verzorgd door de ouders. En zoals te zien is groeien ze erg hard.
Aantal jonkies: 4
4 jonge kauwtjes
Eergisteren werden er wat eerder dan verwacht voor het eerst jonge kauwtjes gezien. Vandaag kwamen ze wat meer in beeld. Het lijken er minimaal 4 te zijn.
Aantal jonkies: 4
Dag 11
Het vrouwtje is al ruim over de helft met broeden, a.s. weekend (zondag) zouden de eitjes uit kunnen komen.
Broeden begonnen
Het broeden is begonnen. Hoeveel eitjes er zijn weten we net als voorgaande jaren niet. Het mannetje blijft, tot nu toe, s'nachts ook in de nestkast slapen. Overdag zorgt hij goed voor zijn broedende vrouwtje en brengt regelmatig voedsel voor haar mee.
Kauwen leggen ongeveer 4 á 5 eieren. Het duurt circa 15 tot 17 dagen voordat de eieren uitkomen. Na het uitkomen van de eieren zorgen moeder en vader nog 30 á 35 dagen voor de jongen, voordat ze uitvliegen. Zie ook het filmpje.
Uitvliegen
De kauwtjes lijken op één na naar het dak te zijn verhuist, of ze niet weer terug in de kast komen moeten we even afwachten, Het is voor dit stel kauwtjes goed verlopen. Zes eitjes en jongen waar er tot nu toe vijf van zijn uitgegroeid tot bijna volwasse vogels. Ze zullen nu snel met hun ouders mee gaan voedsel zoeken. Hiermee zijn de kauwtjes nr 6 met hun nestje dat succesvol uitvliegt bij NKL
Aantal jonkies uitgevlogen: 4Aantal jonkies: 1
Kast bevalt nog prima
De jonge kauwtjes zijn nog steeds niet vertrokken. Wel is er eentje naar het Voorportaal (VP) verhuist. De kast bevalt blijkbaar nog wel even.
Aantal jonkies: 5
Gereed voor vertrek
De jongen zitten goed in de veren. Het zal dan ook niet lang meer duren voor de jongen vertrekken. Zal het vandaag zo ver zijn? Het aantal van 5 jongen hebben we bij de kauwtjes nog niet eerder gezien voor de camera. Het geluidsniveau is daardoor wat hoger dan andere jaren
Aantal jonkies: 5
Onder de camera
De jongen verblijven nog steeds onder de camera, zo ver mogelijk bij de opening vandaan. Waarom ze dat doen weten we niet, wellicht voelen ze zich veilger. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 5
Voedering
De jongen zijn verhuist en zitten in de kuil tussen het nest en de camera. Ze komen al goed in de veren. Al echte kauwen. Wat gaat het dan toch snel. Eerst zitten we te wachten als er wordt gebroed, en dat duuuuurt.... komen de eitjes uit en voor je het weet zijn ze gevlogen.
Aantal jonkies: 5
Op stap in de kast
Vanmorgen ging 1 van de jonge kauwtjes op stap in de kast. Hij zat voor de cam toen ouders kwamen voeren, maar ze zagen het jong niet. Het was een hele onderneming over al die takken, maar het lukte het jong weer om terug te keren in de nestkom. Foto SuzanneH
Aantal jonkies: 5
Als kool
De ouder hebben het druk met zo'n koppel jongen. Toch gaat het ze prima af en ze groeien dan ook als kool. Zie ook het filmpje "Als kool"
Aantal jonkies: 5
Meer in beweging
De 5 jonge kauwtjes ogen fit en actief. Het zal niet lang meer duren voordat ze zich ook buiten de nestkom gaan bewegen.
Aantal jonkies: 5
Sowieso nog 5 kauwtjes
Het is wat lastig tellen en te zien maar, gister werden er steeds 4 geteld.Gelukkig bleken er uiteindelijk toch nog 5 kauwtjes zichtbaar. Het lijkt er daarom ook op dat het 6e kuiken het niet gehaald heeft.
Aantal jonkies: 5
Van 7 naar 6
Gisteren ondekte SuzanneH dat er 6 kuikens in het nest zijn. Dat betekent dat er zeven jongen waren. een groot en bovengemiddeld legsel.
Foto: SuzanneH
Aantal jonkies: 6
Één kuikentje dood
V verwijderde vanavond een kuikentje uit de nestkom. Er werden al even maar 5 kopjes geteld.
Aantal jonkies: 5
Zes jongen
Vanmorgen zagen we zes kopjes
Aantal jonkies: 6
Vijf kuikens
Vanavond werden er 5 jongen gespot. Vanaf nu kunnen we ze meer en beter gaan zien nu ze groeien. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 5
Vier kuikens
Vanmiddag waren er tijdens het voeren vier kuikentjes te zien, Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
In het ochtend zonnetje
Het is inmiddels 14 dagen Dus zeer binnenkort kunnen we jongen verwachten hier. Spannend!! Hoeveel zullen het er zijn?
Hoelang nog?
Nog ongeveer 6 dagen dan kunnen we al een verandering in het gedrag van het vrouwtje zien. Ze zal dan veel naar de eitjes kijken en deze behoedzaam keren. Ze kan dan al de kuikentjes horen die piepen in het ei. de dag er op kunnen we verwachten dat de jongen uit het ei komen.
Hoeveel eitjes er zijn weten we niet. Dat wordt straks speuren naar opengesperde snaveltjes. en dan tellen.
Ontbijt op het nest
Mevrouw Kauw kreeg ontbijt op het nest. Plaatje SuzanneH
Broeden
Het broeden is begonnen dus het legsel is compleet. Hoeveel eitjes er zijn weten we niet. De 4-6 eieren worden 16-17 dagen bebroed en de jongen vliegen na ongeveer 30-35 dagen uit.
Plaats van de nestkom
Het lijkt er op dat de kauwtjes het nest gereed hebben. De nestkom is nu gevoerd met zacht materiaal. Of er al eitjes zijn is net als vorig jaar niet te zien. In tegenstelling tot voorgaande jaren is het nest nu dichter bij de ingang gemaakt. Er is een enorme berg takken naar binnen gesleept waar een deel van pal voor de camera ligt. We kunnen daar maar net overheen kijken. Gelukkig hebben ze de nestkom ook wat hoger gemaakt zodat we nog wel zicht hebben op wat er gebeurd.
Als er eitjes worden gelegd is dat in de ochtend. Hopelijk wordt dit gezien. Anders weten we pas zeker op het moment dat het legsel kompleet is en v gaat broeden.
Barricade
Kauw komt even over het randje kijken.
Nestbouw
Zoals jullie kunnen zien is de nestbouw begonnen. Uitgaande van vorige jaren zullen ze nog wel even aan het slepen zijn. Zie ook het filmpje 'Nestbouw'
Eerste takjes
Vandaag voor het eerst wat actiever met nestmateriaal in de weer.
het voorjaar in de bol?
Ook hier worden de kauwtjes wat actiever en zijn vaker en langer te zien.
Actief
De kauwtjes worden de laatste dagen wat actiever. Krijgen ze het voorjaar in de bol?
Kauwen op verkenning
Om 10:12 uur (Melding shoutbox) zag mies een kauw, even later waren ze samen binnen. Zal het een nieuw stel zijn?
Weinig activiteit
Het is bijzonder rustig in deze Kerkuilenkast. Vorig winterseizoen was er een stelletje kauwen dat elke dag steevast in de ochtend de kast bezocht. Ze zaten dan een poosje te slapen en vertrokken weer. (Zeer waarschijnlijk ook het stel dat er elk jaar broeden) Sinds het laaste nestje vorige zomer toen het mannetje plots weg bleef is het verandert. Bijna geen activiteit in het winter seizoen.
Kerkuilen zijn nog niet waargenomen in deze nestkast. Zolang de nestkast hangt hebben er elk jaar kauwtjes in gebroed. (Zie archief)
Kast weer schoon
De nestkast is weer leeg.
Een aardige lading nestmateriaal kwam er uit de kast. Hij staat weer gereed voor de kerkuil of de kauwen. Maar het kan ook een andere soort worden dat blijft een verrassing. Wij passen dan de naam gewoon aan. We wachten het maar weer af.
Regelmatig wordt er wat gebracht
De kauwtjes zijn regelmatig in de weer om het nest te voorzien van vers nestmateriaal. We zijn dan ook zeer benieuwd of en zo ja, wanneer weer eieren gaan leggen.
Nieuw stel.
Er is een nieuw stel kauwen aan het bouwen aan de nestkom, zal er nog een nestje komen?
Zie ook het filmpje
Uitgevlogen
En toen was het nest leeg. Met succes is onze jonge kauw uitgevlogen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1
Ga je mee?
Het jong gaat al regelmatig naar het voorportaal. Het zal dan ook niet lang meer duren voor dat de kleine mee gaat op voedsel jacht. Als je om deze tijd groepjes kauwen ziet herken je de jongen er zo uit. Ze volgen hun ouders bij het voedsel zoeken en bedelen voordurend.
Aantal jonkies: 1
Op de rand
Ook hier zal het niet lang meer duren. De jonge kauw is al zo nieuwsgierig dat hij of zij al op de rand naar buiten zit te kijken.
Aantal jonkies: 1
V op de uitkijk
Het vrouwtje is er maar druk mee. Op de uitkijk zitten. Andere vogels van de nestplek weg jagen.
Bij het zelfde gebouw waar deze nestkast hangt is een braakbal gevonden. We vermoeden van een torenvalk. Het zou dus kunnen dat een paartje torenvalken ook interrese had/heeft in de nestkast. Het gevecht waar Henny en SuzanneH getuigen van waren en het wegblijven van Man zou daar dus ook het gevolg van kunnen zijn. Maar dat blijft zoals al eerder gezegd gissen.
Ondertussen gaat V trouw door met de verzorging van haar jong. Het gaat boven verwachting goed.
Aantal jonkies: 1
Samen in het nest
Het vrouwtje zorgt goed voor de kleine en is dan ook regelmatig bij het kauwtje in het nest te vinden. Verder worden er regelmatig vliegoefeningen waargenomen.
Aantal jonkies: 1
Buiten de nestkom
Het jong zit al vaak buiten de nestkom bij de ingang te wachten op het voer.
Aantal jonkies: 1
Voeren en wegjagen
Het vrouwtje is druk om in haar enige jong op te voeden. daarnaast moet ze ook regelmatig andere vogels weg jagen die interresse tonen voor de nestkast.
Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 1
Fit en actief
Het lijkt goed te gaan met dit kleintje. Oogt fit en actief. Op het plaatje een voermoment.
Aantal jonkies: 1
Nog één kuiken over
Er is nog één kuiken over, zal die het dan halen?
Ondanks dat het minder leuke beelden opleverd dan dat we met elkaar hadden gehoopt is het wel fasinerend hoe trouw het vrouwtje het jong blijft voeren en verzorgen.
Aantal jonkies: 1
Al uit de nestkom
De twee jongen komen Moeder al te gemoed als ze met voedsel terug komt.
Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 2
Alles in je ééntje.
Al een week wordt het mannetje niet meer in de nestkast gezien en doet niet mee met het voeren van de jongen. Het is inmiddels wel zeker dat man iets ie overkomen. Het vrouwtje doet haar best om de jongen te verzorgen maar staat er dus alleen voor. Dit houd in dat ze nu de nestkast in haar eentje moet bewaken en verdedigen en verder op voedseljacht gaat en haar overgebleven twee jongen moet verzorgen en warmhouden.
In de shoutbox meld oa Henny als er een voedering is. Het is nu 17:00 uur en de teller staat op 19 voederingen die zijn waargenomen.
Aantal eieren: 5Aantal jonkies: 2
Nog 2 kauwtjes over
Sinds gister zien we alleen nog maar beweging van 2 kleine kauwtjes, het lijkt er dus op dat de 3e het niet gehaald heeft. Verder vragen we ons af of allebei de volwassen kauwen nog aanwezig zijn.
Mocht u toevallig 2 volwassen kauwen in de kast zien, zouden we het erg op prijs stellen als u dit rechts in de shoutbox vermeldt.
Aantal jonkies: 2
3 Jongen
Vandaag zijn er minstens drie jongen uit het ei gekomen.
Zie ook het filmpje van SuzanneH
Aantal jonkies: 3
Broeden
De kauwtjes zijn al weer even aan het broeden, over een dag of twaalf zouden de eitjes uit kunnen komen. Hoeveel eitjes er zijn? Niemand die het zeker weet.
Aantal eieren: 3
Eerste eitje in beeld!!
Het is nu zeker, net een plaatje kunnen maken van het eerste ei!!
Aantal eieren: 1
Nestje gereed en nu?
De kauwtjes maken nog geen haast, toch zijn er wel tekenen dat de eileg aanstaande is. Of worden we hier ook om de tuin geleid en is de eileg al begonnen? De kans bestaat dat we de eitjes net niet kunnen zien. We wachten af
Kauwtjes bijven slapen
Sinds de nestkast door de kauwtjes wordt gebruikt is het nog niet eerder voor gekomen dat ze samen in de nestkast zijn blijven slapen. Het lijkt er op dat ze bang zijn hun broedplek te moeten afstaan, er was vandaag namelijk een hevig gevecht om de nestplaats. het speelde hoofdzakelijk in het voorportaal buiten het zicht van de camera af maar het ging er hard aan toe. (zie ook het filmpje van Henny)
Kauwtjes
Elke dag zijn ze een aantal keren voor langere tijd in de nestkast te zien. Soms wordt het vrouwtje door M gevoerd.
Dagelijks bezoek
Bijna dagelijks komen de kauwtjes in de ochtend in de nestkast kijken. Soms zitten ze een tijdje te slapen waarna ze weer vertrekken.
Nieuwe apparatuur
Vandaag hebben we dankzij de sponsoring van Aannemingsbedrijf Kwakernaak B.V. de nieuwe apparatuur kunnen plaatsen in de nestkast. Vanaf nu is er geluid uit de nestkast te horen en is het mogelijk om de beelden op volledig scherm te bekijken.
Regelmatig in de kast
Elke dag komen er een paar kauwtjes in de kast. Zo ook vanochtend.
Nestkast leeg gemaakt
We hebben de nestkast leeg gemaakt en camera gewisseld.
Een laatste groet?
Een kauwtje kijkt nog een keer in de lens, even later waren ze vertrokken. Zullen ze nog komen slapen? (Zie ook het filmpje)
Aantal jonkies uitgevlogen: 2
Samen in de opening
Vandaag ging voor het eerst een jong naar het voorportaal, zie filmpje SuzanneH, ze zitten al nieuwsgierig om het hoek je naar buiten te kijken.
Aantal jonkies: 2
Op verkenning
De jonge kauwtjes gaan al een beetje op verkenning. De nestkom verlaten ze af en toe om net daarbuiten de boel te verkennen. Ze gaan nog niet heel de kast door.
Aantal jonkies: 2
De jonkies groeien goed
De jonge kauwtjes worden erg goed verzorgd door de ouders. En zoals te zien is groeien ze erg hard. Het zal niet lang meer duren voor ze de rest van de nestruimte gaan verkennen.
Aantal jonkies: 2
2 kuikens!
Op 4 mei is het eerste kuiken gesignaleerd bij de kauwtjes. Tot op heden zijn er nog maar 2 jonkies gezien. Dus waarschijnlijk zijn er maar 2 eieren gelegd. Mocht u er toevallig 3 of meer zien, dan kunt u dit melden in de shoutbox aan de rechterkant. De ouders zorgen goed voor de kleintjes en regelmatig kunt u tijdens het voeren de lange nekjes boven het nestje zien uitsteken.
Aantal jonkies: 2
Broeden gaat goed
Het broeden gaat goed bij de Kauwtjes. De 4 eieren moeten 16-17 dagen bebroed worden voor de jongen eruit komen. We zitten nu op dag 6. Dus als alles goed gaat hebben we rond 2 of 3 mei jonge kauwtjes.
Aantal eieren: 4
Broeden is begonnen
Kauw V blijft nu de nachten op het nest, het broeden is dus begonnen. Voordat ze daarmee begon was ze de afgelopen vier dagen elke dag een poosje in het nest. We schatten daarom 4 eitjes.
Aantal eieren: 4
Zullen er al eitjes zijn...?
Regelmatig wordt het vrouwtje voor langere tijd op het nest waargenomen, iedere dag wel een keertje. Dit zou kunnen betekenen dat er al verborgen eitjes in liggen. Het is afwachten of het vrouwtje binnenkort echt gaat beginnen met broeden. We kijken er naar uit, u ook?
Kiekeboe!!
Vanmorgen werd er door de kauw een aantal keren in de camera gekeken. Dit werd door Margriet in de Shoutbox vermeld.
Klaar?
De kauwtjes maaken vaart met de afwerken en zijn super actief. Het zal niet lang meer duren voor het eerste ei.
Nestkom
Vanmorgen zijn de kauwtjes meest met fijn materiaal aan de nestkom begonnen.
Schapenwol is hun geliefde materiaal voor de nestkom maar als de mens een mooi tafelkleed heeft buiten hangen om te luchten, of de aannemer heeft drainage slangen op het werk liggen, trekken ze daar het wollige materiaal uit voor hen nest. Ze plukken zelf wol van de rug van schapen maar ook van prikkeldraad. Ze zijn dus duidelijk nu hun nestje aan het afmaken.
Zal het nest nu af zijn?
De nestkast is al goed gevuld met materiaal. De kauwen slepen wat af. Ook vandaag waren ze nog druk in de weer. Zie filmpje van vandaag. Tussendoor werd er door het vrouwtje getest of de nestkom zo goed was. Het is nog even afwachten, maar lang zal het niet meer duren.
Vroege vogels
De kauwen waren er vroeg bij vanochtend. Het was nog geen 7 uur of ze waren al in de weer met de bouw van het nest. Het nest is meestal gevoerd met een wirwar gedroogde takjes, stro, droog gras, mos, haar en plukjes wol, soms zelfs rechtstreeks van een schapenrug gepikt. De kauw is een sociale vogel, het mannetje en het vrouwtje leven ook buiten de broedtijd samen en blijven doorgaans hun hele leven bij elkaar.
Nestbouw
Ook de kauwtjes zijn druk met het aanslepen van nestmateriaal.
Nestbouw
Om 7:44 uur kwamen de kauwtjes al weer met nestmateriaal naar binnen.
*update* Nieuwe site is online, tijd voor een feestje!
De links in onderstaand bericht bleken niet te werken, inmiddels is dit opgelost! Beste bezoeker,
We zijn online met onze volledig vernieuwde website. Met de start van deze website hebben we besloten om het gebruik van namen voor de dieren in de shoutboxen te verbieden. Op onze FAQ pagina staat beschreven waarom we tot dit besluit zijn gekomen. We hopen dat iedereen respect heeft voor dit besluit en zich daaraan zal houden. Verder geeft deze nieuwe site vooral een reden voor een Feestje. Klik hiervoor op onze speciale Feest Actie button. We zijn ook erg benieuwd naar de mening van onze bezoekers over de nieuwe look, speciale kidspagina's en natuurlijk de nieuwe en verbeterde camera's. Deel uw mening in de shoutbox of stuur ons een berichtje.
Groeten het NestkastLIVE-Team
3/3 Druk aan het slepen
De kauwen hebben al wat meer nestmateriaal naar binnen gesleept.
2/3 Kiekeboe
Even lachen voor de foto ;-)
1/3 Mooie close-up
De kauwen zijn iedere morgen druk in de weer. Een schitterend plaatje.
2 kauwen
Met grote regelmaat wordt de kast weer bezocht door 2 kauwen. Zullen ze opnieuw gaan broeden hier?
Jaarverslag 2011
Dit jaar de camera online gezet, omdat er kauwen rond de kast waren gesignaleerd. Wat bleek in de kast waren al 3 jonkies te zien. Het hele proces van groeien, eten, verkennen en vliegoefeningen hebben we kunnen volgen. Uit de reacties op de site bleek dat de kauwtjes best populair waren. Met namen omdat het eigenlijk een alledaagse vogel is maar toch bijzondere manieren heeft van broeden en leven. Helaas is er wel 1 jonkie overleden tijdens de broedperiode. De oorzaak hiervan weten we niet. Het zou kunnen dat de andere jonkies al het voor tot zich nemen waardoor de kleinste achter gaat lopen en uiteindelijk overlijdt. Zo gaat dat nou eenmaal, in de natuur gelden de wetten van de sterkste.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2Aantal jonkies: 3
Kort bezoek van een kauw
Er was weer even een kauw in de nestkast.
Kast weer schoon en een slaper
De afgelopen dagen is de kast schoongemaakt. Een postduif heeft een nachtje in de nestkast geslapen.
Vandaag het 2e jonkie ook uitgevlogen
Het tweede jong neemt de grote sprong.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2Aantal jonkies: 2
1ste kuiken vliegt uit
Het eerste jong kijkt nog 1x uit het VP naar binnen voor dat het vertrekt.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 2
Het nest wordt nog maar eens opgeruimd
Grote schoonmaak vandaag.
Aantal jonkies: 2
Helaas 1 jonkie is dood
En dan tot ieders verbazing gaat de jongste dood.
Aantal jonkies: 2
De eerste vliegoefeningen!!
Vliegoefeningen begonnen. Hoelang gaat het nog duren?
Aantal jonkies: 3
De jonkies groeien goed
Wat zijn ze groot alhoewel je hier goed kan zien wie het achterblijvertje is.
Aantal jonkies: 3
Leker met z'n 2-en bij het VP
Vandaag voor het eerst twee kijken bij het VP naar buiten kijkend.
Aantal jonkies: 3
Op verkenning bij het VP
Nieuwsgierig bij het voorportaal een eerste blik de weidewereld in.
Aantal jonkies: 3
Herrie maken kunnen we ook
Wat een geluid produceren de jonkies al.
Aantal jonkies: 3
We lusten nog wel meer
Laden en bedelen om meer.
Aantal jonkies: 3
Leker naast de camera
Lekker even naast de camera zitten.
Aantal jonkies: 3
1 kuiken blijft wat achter op de rest
één kuiken lijkt een beetje achter te blijven op de rest.
Aantal jonkies: 3
Voeren
Papa of mama brengt nog maar eens wat te eten
Aantal jonkies: 3
Wij hebben zo'n trek
weeeeeeeeeee duurt het nog lang????????????
Aantal jonkies: 3
Even om het hoekje kijken
Kiekeboe.
Aantal jonkies: 3
Close-up voor de camera
Dicht naast de camera dan zien ze ons lekker niet.
Aantal jonkies: 3
Even mijn mooie veren showen
Wat vind je van mijn veren?
Aantal jonkies: 3
De ouders maken weer even schoon
En maar ruimen.
Aantal jonkies: 3
Op verkenning in de kast
Vandaag komt het eerste kuiken uit de nestkom.
Aantal jonkies: 3
Familie-kiekje
Het hele gezin.
Aantal jonkies: 3
Lekker wormpje voor de jonkies
Kijk is wat een lekker wormpje ik voor de kinderen heb gevangen.
Aantal jonkies: 3
Het dons begint te verdwijnen
het verenkleed begint al aardig door te komen.
Aantal jonkies: 3
De jonkies blijven bijelkaar
Ze blijven nog in de nestkom.
Aantal jonkies: 3
Beide oudervogels aan het voeren
Samen aan het voeren.
Aantal jonkies: 3
Eten, eten en nog eens eten
En dan weer vullen die laadkleppen.
Aantal jonkies: 3
Oudervogel rust even uit
Even pauze.
Aantal jonkies: 3
Nog maar eens wat schoonmaken
De hele nestkast wordt afgezocht op poepjes van de jongen.
Aantal jonkies: 3
De jonkies groeien goed
Wat zijn ze al groot geworden.
Aantal jonkies: 3
Schoonmaken
Even een luier op ruimen want de nestkast moet wel schoon blijven.
Aantal jonkies: 3
We lusten nog wel meer
Nooit genoeg!!!
Aantal jonkies: 3
Jonkies hebben trek in eten
Wat een nekken.
Aantal jonkies: 3
Jonkies worden gevoerd
Beide oudervogels voeren de jongen.
Aantal jonkies: 3
De camera wordt geinspecteerd
Hallo lieve nestkastLIVE kijkers.
Aantal jonkies: 3
Nieuwe camera online
Vandaag hebben we een nieuwe camera online geholpen. Dit is eigenlijk een uilenkast, maar, nu wordt deze kast bezet door een stelletje kauwen met op dit moment drie jonkies. De camera hadden we bij het ophangen van de kast al ingebouwd, alleen deze was stond nog niet op de website.
Wetenschappelijke naam: Corvus monedula (ook Coloeus monedula) Orde: Zangvogels (Passeriformes) Familie: Kraaien (Corvidae) Rode lijst: Nee Voorkomen: Kauwen komen meestal in groepen of paren voor en foerageren vaak gezamenlijk in weilanden en wegbermen, ook binnen de bebouwde kom. Geluid: Gewone roepen karakteristiek: een kort en hoog ’tsjak’ (bij opwinding snel herhaald), en een kort ’kjow’. In broedtijd verschillende andere geluiden. Een nogal lawaaiïge vogel. Lengte: 30 tot 34 cm Herkenning: De Kauw lijkt erg op de andere soorten vogels uit de familie kraaiachtigen zoals de Kraai of de Roek. Toch kun je de Kauw makkelijk herkennen. De Kauw heeft namelijk op zijn achterhoofd, nek en hals een licht grijze kleur. Ook is de Kauw wat minder fors gebouwd dat de Kraai.
Voortplanting:
Broedlocatie: Tijdens de broedtijd nestelen de Kauwen zich bij elkaar in bomen. Maar je kunt ze ook tegenkomen in uilenkasten of op/in schoorstenen.
Het vrouwtje versieren: De paarband tussen een mannetje en vrouwtje duurt een leven lang en de vogels zijn bijna altijd onafscheidelijk. Zelfs wanneer de vogels in groepen voedsel zoeken, zijn de afzonderlijke paartjes door hun gedrag te herkennen.
Eieren en broeden: Per paar leggen de Kauwen ongeveer 4 á 5 eieren. Het duurt circa 15 tot 17 dagen voordat de eieren uitkomen. Na het uitkomen van de eieren zorgen moeder en vader nog 30 á 35 dagen voor de jongen, voordat ze uitvliegen.
Aannemings- en Installatiebedrijf Kwakernaak B.V. heeft in 2010/2011 vanuit de MVO gedachte een nieuw bedrijfspand laten bouwen. MVO laat zich omschrijven als de verantwoordelijkheid die een onderneming neemt om een balans te bereiken tussen People (sociaal), Planet (ecologisch) en Profit (economisch). Tijdens deze bouwwerkzaamheden werden er al regelmatig uilen waargenomen. Daarom is besloten om binnen een uilenkast op te hangen waarbij een gat in de gevel van het bedrijfspand dient als ingang. Biotoop is een half open polder landschap in een verkeersluw gebied.
De Nestkast
De nestkast is speciaal gemaakt door het NestkastLIVE team zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. Deze uilenkast is zo opgehangen dat een gat in de gevel van het bedrijfspand dient als ingang.
Geluid
Soorten
Deze nestkast heeft een grote invliegopening van 15 bij 15 cm. Het ontwerp van deze nestkast is met een voorportaal en aparte nestruimte speciaal geschikt voor de kerkuil. Maar er kunnen natuurlijk ook andere vogels in komen zoals kauwen of duiven. Zodra de kast was opgehangen besloot er een stel kauwen hierin te nestelen. En tot op heden gebruiken zij de kast ieder jaar. Van kapers op de kust,zoals de kerkuil, is tot op heden geen sprake.
Sponsoring
Deze camera is mede mogelijk gemaakt door: Aannemings- en Installatiebedrijf Kwakernaak B.V.