Vanavond rond 20:05 uur werd het eerst ei gelegd. Of er wat van terecht komt blijft onzeker Maar dat geldt voor veel vogelnesten. Er waren zelfs mensen die vonden dat het mandje maar moet worden weggehaald nu de kraaien het hadden gevonden.
Houtduiven broeden de hele zomer en hopen op deze manier toch een keer succesvol te zijn.
Eieren uit open nesten worden door veel diersoorten geroofd. Onder de vogels zijn de kraai en ekster algemeen bekent De vlaamse gaai bijvoorbeeld minder Vooral deze soort is specialist en vormt een grote bedreiging voor nesten in struweel Ze zoeken systematisch heggen en struiken af om een nestje te vinden en roven eitjes of jongen uit het nest.
Ook bosmuizen lusten wel een eitje en zo zijn er nog veel meer
Als mens houden we huisdieren Met name de poes mag vaak naar buiten en maakt om deze tijd veel slachtoffers onder nestjongen. Men zeg dan nog wel eens dat dat ook natuur is Dat is natuurlijk niet zo. De huiskat is geen inheemse soort een hoort niet in de Nederlandse natuur thuis De inheemse Wilde kat is de enige soort die hier wel zou horen.
Aantal eieren: 1
Uitgevlogen!
En leeg is het nest, uitgevlogen, soms ben je geneigd te denken dat het gedoemd is te mislukken. Kraaien eksters en vlaamse gaaien zijn rijkelijk vertegenwoordigd Zo werd ook de vorige poging op brute wijze beëindigd en de al flinke jongen uit het nest geroofd Maar deze keer lukte het ze wel en zijn de jongen succesvol uitgevlogen. In dit geval blijkt dat door vaak te broeden het mogelijk is de stand op peil te houden.
En denk niet dat de drie predatoren die we hier boven noemen de enige zijn die de soort decimeren. De mens schiet jaarlijks in Nederland honderdduizenden houtduiven omwille van gewasbescherming.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2
Klaar voor vertrek
De duifjes zijn flink gegroeid en bijna gereed voor vertrek
Aantal jonkies: 2
Voorspoeding
De jongen zijn inmiddels al weer aardg gegroeid Tot nog toe gaat het voorspoeding. Nu maar hopen dat de rovers eldes hun kostje zoeken. Foto gemaakt door Margriet
Aantal jonkies: 2
Tweede ei
Vandaag is het tweede ei gelegd
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Vanavond het eerste ei Spannend , gaat het ze deze ronde lukken?
Aantal eieren: 1
Weer een poging?
De houtduiven bouwen weer aan het nest, zullen ze weer een poging doen?
Zwarte kraai rooft kuikens
Vandaag kreeg de zwarte kraai het nest met de jongen in de gaten. Het was snel gedaan met de jongen. Zo sneuvelen er volop nesten. De kraai, gaai, slechtvalk, torenvalk, havik, ekster bosuil en zo kunnen we nog wel even door gaan. Ze moeten ook eten en voedsel voor hun jongen zoeken. En daar vallen vaak nestjongen maar ook ouders van jongen ten prooi.En als een ouder weg valt sterven vaak de jongen. De denk je maar eens de ouder spreeuwen die bij de slechtvalk binnen worden gebracht daar sterven waarschijnlijk ook de nestjongen van. Natuur is hard en meedogenloos.
Tweede kuuk
Om 06:49 uur werd het tweede kuuk gespot toen de laatste eidop werd weg gebracht konden we een mooie shot uit de video halen
Aantal jonkies: 2
Eerste jong
Vanmorgen vroeg, rond 07:00 uur, het eerste jong uit het ei
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 1
En maar broeden
We moeten vanaf nu op gaan letten Vanavond, vannacht of morgen kunnen de eitjes uit gaan komen.
Aantal eieren: 2
Broeden (Broedtijd)
Houtduiven beginnen pas te broeden als het tweede eitje is gelegd. Dat was op 3 april. Als we daar 15 dagen bij op tellen komen we op 18 april. Sommigen rekenen vanaf het eerst ei. Dan moet je 16 dagen er bij optellen maar als het tweede ei een dag later komt dus 17. Daarom rekenen wij vanaf het tweede ei.
Als we naar ander broedgevallen kijken is 15 dagen al aan de ruime kant en zien we ook 14,5 dagen tussen leg tweede ei en uitkomen.
Geeft in iedergeval een beetje de richting waneer we op moeten gaan letten Soms wijken de tijden af. Wellicht afhankelijk van de omgevingstemperatuur ect..
Tweede ei
Vanavond werden er al aantal keren twee eitjes gemeld. Gewoonlijk leggen houtduiven twee eitjes dus het moest haast wel. Foto gemaakt door omavankevin
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Vanavond kwam v net voor het donker naar het nest als snel lag ze het eerst ei.
Aantal eieren: 1
Nestbouw
De houtduiven lijken het mandje weer te kiezen als nestplek,. Het werd al vaker genoemd 'Het mandje is te klein' Maar is dat wel zo? Als mens zouden we zeggen groter is handiger.
Het mandje is opgehangen voor turkse tortel. En daar zit dus ook de menselijke factor Voor de turkse tortel kan het prima. En als we dan toch als mens hier naar kijken Waarom takjes er in?? De eitjes kunnen zo in het mandje. Klaar!!
Op enkele soorten na bouwen vogels allemaal hun eigen nest. Ze gaan opzoek naar een geschikt plekje. In de eerste plaats moet het voldoende steun bieden als ondergrond voor hun bouwsel. Houtduiven bouwen bijvoorbeeld vaak in meidoorn/sleedoorn Een boomsoort met veel zijtakjes dicht.bij elkaar. Daar vinden ze dan hun plekje met voldoende steun voor hun nest Maar sinds de mens van alles overal bouwt blijkt een lampenkap onder de overkapping van een pompstation ook aan die eis te voldoen. En dit mandje dus ook. Het dient als fundament voor hun nest. En is dus geschikt bevonden. Het is dus niet te klein, dan hadden de houtduiven wel verder gezocht naar een betere plek. Foto gemaakt door ina.
Tweede ei
Vanavond even over 18:00 uur is het tweede ei gelegd
Aantal eieren: 2
Eerste ei
De houtduiven gaan er voor, het eerste ei werd vanavond tussen 19:58 en 20:57uur gelegd. Foto gemaakt door Omavankevin
Aantal eieren: 1
Nestbouw
De houtduiven zijn weer actief aan het bouwen. Het lijkt er op dat ze hier een poging gaan doen.
Nr1 uitgevlogen
Het eerst jong is uitgevlogen bij de houtduif, we konden nu mooi zien hoe het moeiteloos naar de boom vloog
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 1
lekker eten Daar houden we van
Het gaat goed met de houtduif jongen Ze zijn inmiddels 16 dagen oud.
De ouders zijn samen voedsel zoeken en komen een aantal keren per dag voedsel brengen. En daar groeien ze goed van "lekker eten, daar houden we van" Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 2
Voedering
Het gaat tot nu toe goed bij de houtduiven. Er blijft nog steeds één ouder bij de jongen overdag. Als ze wat groter zijn gaan ws beide ouders voedsel zoeken.
Aantal jonkies: 2
Tweede jong
Om 18:12 uur spotte marT67 het tweede jong uit het ei. Foto gemaakt door marT67
Aantal jonkies: 2
Eerste jong
Om 03:34 uur spotte marja een legedop Later in de ochten kregen we tijdens de wissel even goed zicht in het nest
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 1
Dag 11
Het broeden loopt tot nu toe op rolletjes. Het vrouwtje broed de nachten In de ochtend neemt man het broeden over Deze wissel zien we vaak tussen 09:00 en 10:00 uur plaats vinden. Dan kan het vrouwtje voedsel gaan zoeken. Ze wisselen elkaar strak af zodat de eitjes altijd bewaakt zijn.
In de boeken wordt een broedduur van 16 tot 17 dagen genoemd. Komend weekend moeten we op gaan letten.
Aantal eieren: 2
Tweede ei
Vanavond om 18:17 uur werd het tweede ei gespot. Het werd om 18:06 gelegd.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
In de shout melde kraaien dat het eitje om 20:29 uur is gelegd. Het werd net als bij de turkse tortels in de avond gelegd. Zodra het tweede eitje wordt gelegd begint het broeden. Foto gemaakt door Marie Louise.
Aantal eieren: 1
Nestbouw
Het lijkt er op dat de houtduiven hun zinnen op het nestmandje hebben gezet. De eerste keer dat ze hier een broedpoging deden was op het dak van de spreeuwenkast
V weer op nest
Het lijkt er sterk op dat er nog een tweede eitje moest komen. Komt het dan toch nog goed?
Ekster controleert
Ekster komt op het nest kijken als V er niet is.
Eitje stuk
Vanmorgen, heeft het vrouwtje een kapot eitje uit het nest gegooid. Waarschijnlijk is dit stuk gegaan bij een poging de Ekster van zich af te houden
Eerste ei
Vanavond Kwam het vrouwtje voor het donker naar het nest. al snel lag ze een eitje. Morgen kunnen we tegen de avond een tweede eitje verwachten.
Het broeden duurt 16-17 dagen. Jongen zitten 28-29 dagen na het uitkomen op het nest, met 34 dagen kunnen ze goed vliegen. Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 1
Nest gereed
Het nest lijkt gereed, nu wachten tot de eitjes komen. We zien hier ook regelmatig de Ekster en de Kraai hun rondje doen. Dus we zijn heel benieuwd hoe het verder gaat.
Wat denk je er van?
De houtduiven zijn op zoek naar een plekje om te nestelen. Even kijken, is dit wat?
Voorkomen Houtduiven komen voor in vrijwel het hele land, zij ontbreken alleen in de meest boomloze landschappen. Zij broeden in uiteenlopende biotopen, van tuinen en parken tot bossen. Voor hun voedsel bezoeken ze daarnaast ook vaak akkers waar graanresten te vinden zijn. Hoewel zij in het broedseizoen vaak solitair zijn, kunnen ze buiten het broedseizoen in grote groepen worden aangetroffen. In herfst en winter soms massaal in eikenbossen om eikels te eten.
De houtduif is een Palearctische vogelsoort, dus met een breed voorkomen van Europa en noordelijk Afrika tot in Azië ten noorden van de Himalya. Europa vormt echter het voornaamste verspreidingsgebied. De houtduif ontbreekt vrijwel nergens, alleen op IJsland is het een onregelmatige broedvogel.
Voedsel Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek. Jongen worden de eerste week gevoed met 'duivenmelk' uit de krop van de ouders.
Geluid Laag, zwaar gekoer.
Lengte 40-42 cm, spanwijdte 68-77 cm
Herkenning Grootste duif van ons land. De adulte houtduif heeft een witte vlek in de nek, een brede roze borst en een zeer kenmerkende witte streep op de vleugels, die goed zichtbaar zijn tijdens de vlucht. Door die witte vleugelstreep is de houtduif op grotere afstand gemakkelijk te onderscheiden van de stadsduif en holenduif. Jonge houtduiven missen de witte halsvlek.
Gedrag:
Zoekt soms in grote groepen voedsel op akkers waar net gewas is geoogst Daarna wordt gerust in hoge bomen in de buurt. De duiven pendelen dan diverse keren per dag tussen rustplaats en het gebied waar voedsel word gezocht.
Voortplanting:
De houtduif kan eigenlijk het hele jaar tot broeden komen, voornamelijk in het voorjaar en de zomer. Kan drie legsels per jaar hebben met meestal 2 eieren. De late legsels zijn in de regel succesvoller doordat de nestpredatiedruk dan minder is. Houtduiven maken rommelige nesten van wat takken, die nog wel eens uit een boom komen vallen. Daarna maken zij weer een nieuw nest. Broedduur 16-17 dagen. De jongen zitten 28-29 dagen op het nest, vanaf 35 dagen volledig vliegvlug.
De houtduiven kiezen zonu en dan een plekje op het balkon waar ook Spreeuw1 en 2 hangt Het is op een balkon in Alphen a/d Rijn op de 4e etage. Spreeuw2, Pimpelmees2 en de Turksetortel.
Biotoop
stad/park.
De nestlocatie
De nestplaats is ook al door de Turkse tortels geprobeerd maar de eitjes zijn met een flinke storm er af gewaaid.
Soorten
Deze nestplaats is geschikt voor o.a. Merel, Turkse Tortel en Houtduif