Een leeg nest..... Het zit de Holenduifjes niet mee. Een ekster heeft helaas het nest leeg geroofd. Suzanne maakte hier zelfs een filmpje van. Zie de filmpjes.
Eerste jong uit het ei
Vanmiddag de eerste beelden van het eerste kuikentje
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 1
Toch nog een nestje
Toen 17 augustus de camera verbinding weg viel was er geen activiteit in de nestkast. Zondag 26 augustus bleek bij herstel van de verbinding er een Holenduifje te broeden op twee eitjes. Wanneer de eitjes uitkomen is daarom niet bekend. Het is met zekerheid één week nu.
Aantal eieren: 2
Ekster
Vanmorgen kwam er een ekster die heeft de eitjes meegenomen.
Het is mis
Gisteren avond kwam V niet terug om te broeden, wat de oorzaak is blijft gissen. Het broedsel is verloren.
Aantal eieren: 2
Wissel
Man komt het vrouwtje aflossen
Aantal eieren: 2
Tweede ei!!
Om 15:10 uur werd het tweede ei gelegd
Aantal eieren: 2
Eerste ei !
Om 19:48 uur werd het eerste ei gelegd.
Foto: SuzanneH
Aantal eieren: 1
Nestbouw
Ook deze morgen waren de Holenduifjes weer druk in de weer om het nestje met takjes aan te vullen. Als je ze bezig wilt zien probeer dan in de ochtend te kijken.
Toch nog een nestje??
Er is sinds een aantal dagen weer een stelletje holenduifjes actief in de nestkast. Ze slepen met takjes om een nestplekje te maken.
Is het niet te laat voor een nestje? Nee ze broeden 2 á 3 keer per jaar, soms kan het 4 keer per jaar zijn. Dit is vanaf einde van de winter en ze broeden tot het begin van het najaar. Per legsel leggen ze 1 of 2 eieren. De broedduur bedraagd 16 tot 18 dagen. De jongen vliegen na 3 á 4 weken uit.
Wil je meer weten over de holenduifjes klik dan op Info over het dier? onder het camera beeld.
Rustig in de nestkast
Er is de laatste dagen geen activiteit in deze nestkast.
1/2 Onverwacht bezoek
Deze nacht is er een Boommarter of Steenmarter in de nestkast wezen kijken, een soort die je in die omgeving niet zou verwachten.
Even snuffelen.
2/2 Onverwacht bezoek
Foto 2
Zal het tot broeden komen hier?
De holenduifjes zijn ondanks het koudere weer toch weer actief in de nestkast vanmorgen. gaan ze hier bij ons een poging wagen? We duimen er voor.
Holenduifjes
De Holenduifjes bezoeken meerdere keren perdag de nestkast.
3/3 Kapers op de kust!!!
Al aan het slepen?
2/3 Kapers op de kust!!!
Plaatje 2
1/3 Kapers op de kust!!!
Vanmorgen al vroeg was er een kauwtje in de nestkast. De holenduifjes zijn vanmorgen ook even in de nestkast geweest. Zal het strijd worden tussen de kauwtjes en de holenduif??
Bezoek
10:54 uur Ook vandaag waren de Holenduifjes weer even in de nestkast
HD in kast
(Foto Suzanne) Holenduifje in de nestkast
*update* Nieuwe site is online, tijd voor een feestje!
De links in onderstaand bericht bleken niet te werken, inmiddels is dit opgelost! Beste bezoeker,
We zijn online met onze volledig vernieuwde website. Met de start van deze website hebben we besloten om het gebruik van namen voor de dieren in de shoutboxen te verbieden. Op onze FAQ pagina staat beschreven waarom we tot dit besluit zijn gekomen. We hopen dat iedereen respect heeft voor dit besluit en zich daaraan zal houden. Verder geeft deze nieuwe site vooral een reden voor een Feestje. Klik hiervoor op onze speciale Feest Actie button. We zijn ook erg benieuwd naar de mening van onze bezoekers over de nieuwe look, speciale kidspagina's en natuurlijk de nieuwe en verbeterde camera's. Deel uw mening in de shoutbox of stuur ons een berichtje.
Groeten het NestkastLIVE-Team
Bezoek 2 en 3: 15 minuten
Net na de middag kwamen ze nog 2x op bezoek.
Bezoek 1: 24 minuten
Vanochtend waren de holenduifjes samen 24 minuten in de kast. Zou het er dan echt van komen?
Met z'n tweeën
Het lijkt erop dat dit stelletje holenduiven deze kast wel leuk vindt. Ze komen dagelijks meerdere malen in de kast. Het zou toch wel erg leuk zijn als ze deze kast uitkiezen voor hun nest.
1/2 Een spreeuw
En toen kwam er een spreeuw even een kijkje nemen.
2/2 nog een plaatje
Nog een plaatje van de spreeuw
Bezoek van een holenduif
Vanavond kwam er een holenduif een kijkje nemen in deze kast.
Voorkomen De holenduif is een stuk minder bekend, minder algemeen en vooral minder opvallend. In gebieden waar boerderijen, akkers, weilanden en bosjes elkaar afwisselen voelt de holenduif zich het meeste thuis.
Voedsel Het voedsel van de holenduif bestaat uit wilde plantenzaden, landbouwgranen, bessen, eikels en dergelijke. Hij heeft een fijnere snavel dan de houtduif en eet daarom ook kleinere zaden. Fourageert vaak op velden samen met de houtduif.
Geluid Het geluid van de holenduif is een herhaald zacht 'hoe-hoe-hoe', wat soms ook als 'hoemp-hoemp" kan klinken.
Lengte 28 tot 32 cm
Herkenning Holenduiven hebben een blauwgrijs verenkleed met groenglanzende halsvlek. Ondervleugels grijs en licht blauwgrijze bovenvleugels met donkere achterrand en vleugelpunt. Hij is kleiner dan de houtduif en zonder witte banen op de bovenvleugels
Voortplanting
Broedlocatie Het nest wordt gemaakt in een holte, maar daartoe kunnen allerlei plekken dienstdoen. Konijnenholen, nestkasten, boomholten en holten in gebouwen. Het hol wordt door de vogel voor een groot gedeelte gevuld met kleine takjes. De holenduiven zijn vaak heel erg plaatstrouw. Ze broeden bijna altijd op dezelfde locatie.
Eieren en broeden Holenduiven broeden 2 á 3 keer per jaar, soms kan het 4 keer per jaar zijn. Dit is vanaf einde van de winter tot begin van het najaar. Per legsel leggen ze 1 tot 2 witte eieren. De broedduur bedraagd 16 tot 18 dagen. De jongen vliegen na 3 á 4 weken uit. Na het uitvliegen komen de jongen vaak nog wel terug naar het nest om er te overnachten. Ze worden gevoed met duivenmelk, een substantie die lijkt op zoogdiermelk, uit de krop van de ouders. Hierdoor zijn de duiven niet afhankelijk van insecten voor de kuikens en kan de broedtijd veel langer uitgesmeerd worden.
Deze nestkast is begin 2011 opgehangen hoog in een boom nadat hier door sloopwerkzaamheden broedlocaties waren verdwenen. De kast is opgehangen met behulp van een hovenier, gespecialiseerd in bomen klimmen. De kast hangt in de Alblasserwaard (Z-H) in een bos/park biotoop waar oa holenduiven, kauwen, ransuilen, boomvalken en torenvalken voorkomen.
De Nestkast
De nestkast is speciaal gemaakt door het NestkastLIVE team zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. Er is hier gekozen voor een boven zijaanzicht waarbij de ingang nog net zichtbaar is.
Soorten
Deze nestkast heeft een grote invliegopening van 15 bij 15 cm. Het ontwerp van deze nestkast is met een voorportaal en speciaal geschikt voorbijvoorbeeld de torenvalk. Maar er kunnen natuurlijk ook andere vogels in komen zoals kauwen of duiven. In 2011 hadden we een bezoek van een kauw in deze kast. Tijdens een check van de camerabeelden van deze kast zagen we begin 2012 dat er regelmatig een stelletje holenduifjes de kast kwamen bezoeken. Dit was voor ons de reden om het beeld van de camera op de website te zetten.