Helaas is het mislukt bij de heggenmussen. Ze gaan het zeker op een andere plek weer proberen. Dan maar hopen dat ze niet ondekt worden.
We verplaatsen de camera naar de offline afdeling
Aantal eieren: 3
Vlaamse gaai op rooftocht
Helaas is het nest ontdekt door een Vlaamse gaai. Die heeft het hele nest met eieren leeggeroofd. Zie ook het filmpje.
Eitje in beeld
Met zekerheid één eitje. Herman tipte in de shout het moment om 13:34 uur
Aantal eieren: 1
Schuurmuske
Ik las in een stukje dat in Brabant de heggenmus wel eens schuurmuske in de volksmond werd of wordt genoemd. Ook kwam ik Basterdnachtegaal tegen. *Update* In Twente wordt een heggemus ook eerdmusse of heggnvlearke genoemd. (Bedankt Twente)
Het huwelijksleven van de Heggenmus is het best te vergelijken met een commune. De mannetjes hebben meerdere vrouwtjes, maar ook deze laatste genieten van het leven en verschillende vrouwtjes hebben meerdere mannetjes. Daar komen dan nog hulpmannen en hulpvrouwen bij en de favoriete sport van al deze vogels is het plegen van "overspel". Meneer heeft zijn kop nog niet gedraaid, of mevrouw ontvangt de buurman in haar bed en omgekeerd. Als mevrouw even van huis is komt de buurvrouw even stoeien.
Man en vrouw hebben samen dit nest gebouwd: een zeer stevig bouwsel dat van binnen wordt bekleed met mos, haar en veertjes. Het legsel bestaat uit 3 tot 6 (meestal 4 of 5) helder blauwgroene eieren die grotendeels door het wijfje in 12 à 13 dagen worden uitgebroed. Gedurende het broeden verlaat mevrouw geregeld het nest om te gaan dineren, maar voor de eieren kan dit geen kwaad omdat de binnenzijde van het nest de warmte goed bewaart.
Als de jongen uit het ei zijn gekropen krijgen de meeste ouders hulp van een maatschappelijk assistent. Een tweede mannetje wordt aangenomen om mee de kinderen te helpen verzorgen en voeden.
Dit schijnt het geval te zijn met een dominant mannetje dat met meerdere vrouwtjes paart, er is dan een ondergeschikt mannetje in de buurt. Als het deze lukt om ook te paren, dan helpt hij bij het voeren van de jongen.
Na ongeveer 2 weken (12 tot 14 dagen, afhankelijk van het weer), verlaten de jongen het nest maar ze kunnen op dat ogenblik nog niet goed vliegen. Het duurt nog enkele dagen vooraleer ze volledig zelfstandig zijn. Daardoor vallen ze nogal eens te prooi aan Eksters, Vlaamse gaaien en Kraaien. Om dat dan weer op te vangen heeft de Heggenmus meestal 2 tot 3 legsels per jaar.
Gisterenavond kwam het vrouwtje in het nesten is de hele nacht blijven slapen. Waarschijnlijk is het eerste eitje gelegd. Zeker weten we het nog niet het nest kommetje is net te diep om dat via de camera te zien.
Nestbouw
De heggenmussen zijn al een aantal dagen aan de bouw van hun nest bezig. Het ziet er naar uit dat hier een poging wordt gedaan om voor nageslacht te zorgen. Of dit gaat lukken moeten we natuurlijk afwachten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de koolmees, pimpelmees of de boomklever kunnen allerhande predatoren bij hun nest en eitjes komen. De kans dat er dan ook uiteindelijk jongen uitvliegen is aanzienlijk kleiner. We hopen natuurlijk dat het allemaal gaat lukken en we zolang mogelijk van hun inspanningen kunnen genieten. Kijk ook even bij nest info voor meer gegevens over het nest.
Voorkomen Heggenmussen zijn gebonden aan plekken met struiken en heggen. Dit kan op allerlei terreinen zijn, zoals bossen, houtwallen, tuinen, parken en kleinschalige landbouwgebieden. Ze komen dan ook in het hele land voor als broedvogels, hoewel zij in de grote open landbouwgebieden in Groningen en Friesland ontbreken. Het talrijkst zijn heggenmussen in steden en dorpen, waar zij veelvuldig voorkomen in tuinen. In de 20ste eeuw nam het aantal heggenmussen in ons land flink toe, doordat het oppervlak aan tuinen sterk groeide door de verstedelijking. Momenteel is de populatie stabiel, waarbij schommelingen vooral worden veroorzaakt door erg koude winters. Een echte Europeaan, afgezien van een kleine populatie in Aziatisch Turkije en in Iran. Heggenmussen komen vooral voor in Midden- en Noord-Europa.
Voedsel Op het menu staan insecten, spinnen en andere kleine bodemdiertjes, die ze scharrelend op de grond bij elkaar zoeken. In de winter vullen zij dit aan met kleine zaden.
Geluid Helder, metalig liedje.
Lengte 13-14,5 cm
Herkenning De heggenmus heeft een onopvallend bruingrijs verenkleed. De tekening van de rug lijkt veel op die van een huismus, waarbij de heggenmus vooral te herkennen is aan de blauwgrijze kop en borst en de spitse snavel. Is vaak op de grond te vinden, waar heggenmussen als een muis op zoek zijn naar voedsel. In het voorjaar zingt het mannetje al vroeg vanaf de top van een struik of boom.
Broeden Broedt van eind april tot in augustus. Heeft jaarlijks twee, soms drie legsels met elk 3-6 eieren. Broedduur 11-13 dagen. Heggenmussen hebben een bijzonder liefdesleven, waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes meerdere partners kunnen hebben. Het is ook geen uitzondering dat meerdere mannetjes helpen om de jongen uit een nest groot te brengen. Het nest wordt zelden hoger dan op 2 meter gemaakt in een heg of struik. De jongen zitten 11-13 dagen op het nest en worden 14-17 dagen na het uitvliegen door de ouders gevoerd.
Vogeltrek
De Nederlandse heggenmussen zijn voornamelijk standvogel, maar in de winter groeit de populatie met vogels uit Scandinavië en noordelijk Duitsland. Een deel trekt door richting Frankrijk, maar een groot deel blijft ook in ons land. In het najaar is de doortrek vooral te merken in het binnenland. Trekt zowel 's nachts als overdag. Vliegt hoog, in zeer losse groepen.
Sprundel (Noord Brabant) Het nest is te vinden op de zelfde locatie als de steenuilen en kauwen. Via het geluid van deze camera zou je de SU kunnen horen als ze roepen.
Biotoop
Half open landschap.
Het Nest
Goed verborgen in een hoge coniferenhaag die deels overwoekerd/doorgroeid is met hedera bevindt zich het nest. Als je naast de heg staat is het nest niet te zien. Het zit op een hoogte van ongeveer 160cm van de grond. Of het goed genoeg verstopt is moet nog blijken. Er zijn voldoende predatoren aanwezig die een eitje of nestjong lusten.