Door dat het mannetje niet meer aanwezig is worden er minder prooien aangevoerd Hierdoor zijn er onderling schermutselingen. 18:10 uur ging het tijdens zo'n uitval mis en belande een kuuk naast het nest.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 2
Filmpje Jong van het nest
Op het filmpje is de uitval goed te zien
Verenkleed
Het witte pluis heeft plaatsgemaakt voor een mooi jasje
Aantal jonkies: 3
Geringd
Vanavond zijn de 3 jongen geringd. Één mannetje en twee vrouwtjes
Geslacht
Vleugel
Gewicht
M
175
725
V
192
953
V
179
818
De camera is gelijk een beetje omhoog gedraaid zodat we weer in kunnen zoomen op het nest
Aantal jonkies: 3
Jongste heeft het niet gehaald
Het lijkt er op dat de voedselaanvoer minder is. In zo'n situatie krijgen alleen de sterkste, oudste kuuks voldoende eten binnen omdat zij altijd een plekje vooraan in de rij bemachtigen en dus als eerste krijgen. Als daardoor een jong verzwakt wordt dat direct uitgebuit en zal het niet overleven. Het wordt in zo'n geval opgevoerd aan de overgebleven jongen. Zij maken daardoor meer kans om uit te vliegen.
Mens
De mens speelt hier wellicht ook een belangrijke rol. Er zijn steeds minder insecten dus minder voedsel voor zangvogels. Al jaren gaat de zangvogels-stand achteruit. Als aan het begin van de voedselketen iets gebeurd heeft dit zijn uitwerking door de hele keten. Insecten>>Zangvogels>>Roofvogels De laatste zijn deels afhankelijk van zangvogels. Zijn er minder wordt het lastiger om jongen groot te brengen.
Doen maakte een foto rond 22:00 uur toen het jong werd gevoerd.
Aantal jonkies: 3
Vier jongen
De jongen komen steeds wat beter in het zicht Er zijn zeker vier jongen
Aantal jonkies: 4
Storing/traagheid website
Onze website is al weer meer dan 10 jaar geleden gemaakt De bezoekers aantallen zijn sinds die tijd sterk gestegen. De huidige inmiddels verouderde website kan niet zo goed met de hogere aantallen bezoekers omgaan.
We hopen voor nu met wat kleine aanpassingen in de lucht te blijven en gaan ons richten op het vernieuwen van de website zodat we in de toekomst meer bezoekers aan kunnen.
We zullen hier voor een nieuw project starten en fondsen moeten gaan werven.
Broeden
Het broeden lijkt rond de 30 maart begonnen
Aantal eieren: 1
Eerste ei
Zeer waarschijnlijk is het eerste ei rond 20:00 uur gelegd. Dit seizoen zullen we de eitjes niet zien Maar Twente melde het gedrag en beweging die bij de eileg kenmerkend zijn. *23-03 Ze is vannacht in het nest gebleven
Aantal eieren: 1
Stapelen!!
De haviken zijn weer onbehouwen aan het bouwen geslagen en stapelen maar door. Een horst van formaat inmiddels. Zicht op de eitjes zit er niet in. Aan het gedrag moeten we wel op kunnen maken of er eitjes zijn en het broeden is begonnen.
Activiteiten in het broedseizoen
Velen van ons hebben de natuur hoog staan en vinden natuurbescherming een belangrijk item. Er worden daarom nog wel eens kritische opmerkingen geplaatst als men iets hoort op een van onze camera's.
Er wordt gewerkt!! Dat mag helemaal niet!! Zodra het gras wordt gemaaid; Ik hoor een machine!! Ik hoor stemmen. enz.
Wat zegt de natuurbeschermingswet over snoeien en andere werkzaamheden tijdens het broedseizoen? Het snoeien van bomen of struiken tijdens het broedseizoen zal in strijd zijn met de natuurbeschermingswet als in deze boom, struik of heg een vogel aan het broeden is of er een jaarrond beschermd nest in zit en deze worden vernield of verstoord. (Met verstoord wordt bedoeld dat het nest verlaten wordt) Het enkel vrijwaren van de betreffende boom of struik is ook niet altijd voldoende, omdat verstoring in de omgeving ertoe kan leiden dat de vogel het nest alsnog verlaat.
Onze camera's bevinden zich bijna allemaal in de achtertuin van een burger zoals u en ik. Velen van u hebben waarschijnlijk ook een gazon(netje) waar wekelijks wordt gemaaid (gewerkt). Borders die wekelijks onderhoud nodig hebben of de heg die moet worden geknipt (ik hoor een machine). Een BBQ in de tuin (Ik hoor stemmen).
Doen we bovengenoemde activiteiten allemaal niet in onze tuin tijdens het broedseizoen? Het is aannemelijk dat in onze tuintjes ook vogels broeden.
Maar hoe doen wij dat allemaal dan? Buiten het zicht van de camera's? Werkzaamheden die je uit kan stellen doe je natuurlijk buiten het broedseizoen. Maar laten we het gazon maar ongemaaid? En de heg ongeknipt tijdens het broedseizoen?
Of is het zo dat dit niet te voorkomen is voor dieren in ons kleine landje? En zijn de dieren er aan gewend? Hebben ze leren omgaan met dit type activiteiten? Ze kiezen er toch voor in onze tuinen,onder onze daken of andere gebouwen te broeden?
Is het een probleem als een vogel een poosje niet op de eieren of bij hun jongen is tot het gras weer is gemaaid? De heg een stukje verderop is geknipt? De border is gedaan? De bloemmetjes worden verzorgt op het balkon?
Zolang men dan die activiteit maar kort houd zodat de vogel weer tijdig terug kan keren en het nest niet verlaat is het in de meeste gevallen geen probleem. Het is zoals het er in de meeste tuinen aan toegaat.
Laat in de shout weten hoe jij dit aanpakt. Deel bijvoorbeeld een foto in het praathuis van jouw stukje heg dat je niet knipt omdat er een nest in zit.
De beste wensen
Namens het NestkastLIVE Team Iedereen een gezond en vogelrijk 2023.
We hopen natuurlijk op een succesvol broedseizoen en we weer LIVE mooie beelden kunnen uitzenden via onze website.
Nee, De havik is Europees gezien niet bedreigd. In het verleden sterk afgenomen in aantal door vervolging, ontbossing en gebruik van pesticiden (indirecte vergiftiging). Heeft zich vanaf ca. 1970 sterk hersteld, ook in Nederland. De laatste jaren neemt de havikstand landelijk weer iets af, vooral in Hoog-Nederland. Oorzaken worden gezocht in afname van voedsel (prooidieren als houtduif bijvoorbeeld) als gevolg van intensivering van de landbouw. Mogelijk speelt vervolging ook een rol.
Voorkomen
Komt voor in grote delen van Europa in geschikt leefgebied. Ontbreekt vaak nog op geschikte plekken waar ze in het verleden zijn verdwenen. Broedt niet in Ierland en IJsland. Combinatie van bos met geschikte nestbomen met open land om te jagen. Broedt in naald- en loofbossen, ook in moerasbos, soms in parken. Jaagt in het bos, maar ook in tussenliggende weilanden en akkers, in aangrenzende open gebieden (heide en hoogveen, moerassen, boerenland) en steeds vaker ook in de stad. Belangrijk is de aanwezigheid van geschikte prooien. In de winter ook in nog opener terrein te vinden, zoals kwelders.
Vogeltrek
Standvogel, in het noorden van het verspreidingsgebied meer trekvogel. Daar kunnen haviken een paar honderd kilometer zuidelijker trekken.
Voedsel
Zeer divers en sterk afhankelijk van het landschap en het aanbod. Vooral middelgrote vogels van ongeveer duifgrootte, maar ook kleine (spreeuw) of veel grotere, tot en met formaat van een kleine gans. Daarnaast zoogdieren als konijn en eekhoorn. Jaagt vooral vanuit een lage of middelhoge vlucht, waarbij alle geschikte plekken in het territorium worden afgezocht. Soms vanuit een hoge, cirkelende vlucht gevolg door een lange stootduik. Vrouw bejaagt grotere prooien dan man.
Geluid
Zwaar kekkeren bij het nest, ook hoge schreeuwende geluiden.
Lengte
50 tot 65 cm
Herkenning
Als een hele grote sperwer, maar met een ver uitstekende kop, zware borst, afgeronde en kortere staart en relatief langere en puntiger vleugels. Donkergrijs van boven, licht van onder. Opvallende wenkbrauwstreep. Bandering alleen van dichtbij te zien. Stevige, gele poten. Jonge vogels bruin van boven en gestreept van onderen, in tegenstelling tot jonge sperwer. Vaak in actieve vlucht, in voorjaar ook wel cirkelend op thermiek. Vrouw groter dan man. De rug van de havik is bruin, de onderzijde is vaalwit met dunne, donkere dwarsstrepen. De havik lijkt door dit verenkleed op de sperwer, maar is duidelijk zwaarder gebouwd. Ook onderscheidt de havik zich door de aanwezigheid van een lichte wenkbrauwstreep. Jonge vogels hebben een bruinere onderzijde zonder donkere dwarsstrepen. In plaats daarvan is het verenkleed getekend met korte lengtestrepen. In de vlucht vallen de korte, brede vleugels en de lange staart op.
Gedrag
De havik is een krachtige roofvogel, gespecialiseerd in het overrompelen van vogels. Het zijn honkvaste vogels. Ze maken een groot nest van takken hoog in een boom. De 'home range', te omschrijven als het gebied waarin voedsel wordt gezocht, is honderden hectaren groot. De havik was in de jaren zestig nog beperkt tot grote, stille bosgebieden als de Veluwe, maar komt nu in heel Nederland voor, tot in steden aan toe.
Voortplanting
Broeden
Territoriaal. Baltsvlucht om territorium te markeren en partner aan te trekken. Nest meestal hoog in de kroon van een loof- maar meestal een naaldboom. Groot, met basis van stevige takken. Kan jarenlang gebruikt worden; lapt ook nesten van andere roofvogels op. Broedt van eind maart tot in mei. Jongen vliegen vooral in juni uit. Eén legsel, meestal 3-4 eieren. Broedduur 32-38 dagen per ei, jongen vliegen uit na 34-41 dagen; worden nog tot wel 90 dagen gevoerd.
De nestlocatie bevindt zich op een particulier terrein in de Hoeksche waard. Achter op het perceel is een bos met flinke bomen en strueel.
De Hoeksche Waard wordt beschouwd als één van de Zuid-Hollandse Eilanden, maar ook als een waard. In het westelijk deel liggen de Beijerlandse polders, waarmee het westelijk deel van de Hoeksche Waard ook wel in zijn geheel als Beijerland wordt aangeduid. De Hoeksche Waard heeft sinds 2005 de status van Nationaal Landschap. Het eiland is omringd door de rivieren de Oude Maas, de Dordtse Kil, het Haringvliet, Hollands Diep en het Spui.
Biotoop
Half open landschap.
Het nest
De Horst bevindt zich op +/- 14 meter hoogte in een grote populier die deel uit maakt van een bos achter op een perceel. Er is in dit nest twee jaar achtereen gebroed door de havik.
Soorten
Dit nest is in 2018 en 2019 door de havik in gebruik en wordt elk broedseizoen uitgebouwd. Het nest is o.a. ook geschikt voor de Nijlgans, Ransuil en Wilde eend.
Camera
Verantwoordelijkheden;
Stichting NestkastLIVE Eigenaar van de apparatuur en verzorgt de techniek van camera t/m de live beelden op deze website.
Werkgroep Roofvogels Hoeksche Waard Oost Ringt eventuele nestjongen. Op deze nestlocatie werd voorgaande jaren ook al geringd.
Meer info over deze werkgroep en wat ze doen kunt u hier onder vinden.
Archief overzicht
Één kuuk van het nest
Door dat het mannetje niet meer aanwezig is worden er minder prooien aangevoerd Hierdoor zijn er onderling schermutselingen. 18:10 uur ging het tijdens zo'n uitval mis en belande een kuuk naast het nest.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 2
Verenkleed
Het witte pluis heeft plaatsgemaakt voor een mooi jasje
Aantal jonkies: 3
Geringd
Vanavond zijn de 3 jongen geringd. Één mannetje en twee vrouwtjes
Geslacht
Vleugel
Gewicht
M
175
725
V
192
953
V
179
818
De camera is gelijk een beetje omhoog gedraaid zodat we weer in kunnen zoomen op het nest
Aantal jonkies: 3
Jongste heeft het niet gehaald
Het lijkt er op dat de voedselaanvoer minder is. In zo'n situatie krijgen alleen de sterkste, oudste kuuks voldoende eten binnen omdat zij altijd een plekje vooraan in de rij bemachtigen en dus als eerste krijgen. Als daardoor een jong verzwakt wordt dat direct uitgebuit en zal het niet overleven. Het wordt in zo'n geval opgevoerd aan de overgebleven jongen. Zij maken daardoor meer kans om uit te vliegen.
Mens
De mens speelt hier wellicht ook een belangrijke rol. Er zijn steeds minder insecten dus minder voedsel voor zangvogels. Al jaren gaat de zangvogels-stand achteruit. Als aan het begin van de voedselketen iets gebeurd heeft dit zijn uitwerking door de hele keten. Insecten>>Zangvogels>>Roofvogels De laatste zijn deels afhankelijk van zangvogels. Zijn er minder wordt het lastiger om jongen groot te brengen.
Doen maakte een foto rond 22:00 uur toen het jong werd gevoerd.
Aantal jonkies: 3
Vier jongen
De jongen komen steeds wat beter in het zicht Er zijn zeker vier jongen
Aantal jonkies: 4
Broeden
Het broeden lijkt rond de 30 maart begonnen
Aantal eieren: 1
Eerste ei
Zeer waarschijnlijk is het eerste ei rond 20:00 uur gelegd. Dit seizoen zullen we de eitjes niet zien Maar Twente melde het gedrag en beweging die bij de eileg kenmerkend zijn. *23-03 Ze is vannacht in het nest gebleven
Aantal eieren: 1
Stapelen!!
De haviken zijn weer onbehouwen aan het bouwen geslagen en stapelen maar door. Een horst van formaat inmiddels. Zicht op de eitjes zit er niet in. Aan het gedrag moeten we wel op kunnen maken of er eitjes zijn en het broeden is begonnen.
Camera offline
I.v.m. met de bruikbare bandbreedte van de 4G verbinding is deze camera in het na en vroege voorjaar offline.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Uitgevlogen
We zullen de jongen nog wel af en toe terug zien op het nest, maar dit zal steeds minder worden. Uiteindelijk worden ze dan weggejaagd door hun ouders en mogen ze op zoek naar en eigen territorium. Met succes zijn er in ieder geval 4 jongen groot gebracht.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Geringd
Vanmiddag zijn de Havik jongen geringd. Het bleken twee vrouwen en twee mannen. Gewichten volgen later.
Aantal jonkies: 4
Het gaat goed
Het gaat goed met de jonge haviken. Ze zijn nu ongeveer 12 dagen oud en groeien goed. Hard werken voor de ouders. Plaatje gemaakt door Doen.
Aantal jonkies: 4
Voer moment
Het was natuurlijk voor iedereen een verrassing vier jongen te zien De ouders kunnen weer aan de bak. Zodra de jongen wat groter zijn zal ook het vrouwtje weer op jacht moeten. Er zijn 6 magen te vullen. Ze moeten zich dagelijks gaan bewijzen in voldoende prooien bemachtigen. Daarbij zijn ze ook afhankelijk van het prooi aanbod. Als die niet toereikend blijkt dan zullen deze jongen niet allemaal uit vliegen. Een mechanisme van evenwicht tussen predator en prooidieren.
We hebben de camera, nu de jongen klein zijn, een beetje ingezoomd. Dan kunnen we het net even wat beter volgen.
Aantal jonkies: 4
Twee kuuks
We zien 2 kuukjes nu. Plaatje gemaakt door Doen.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Eerste kuukje
Vandaag kwam het eerste kuukje uit het ei. Plaatje gemaakt door Doen.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 1
Het gaat goed
De havik legt één tot vijf blauwwitte eieren, maar meestal drie of vier. Ze leggen ongeveer om de dag een ei.Hoeveel eieren er zijn kunnen we helaas niet zien. We denken minimaal 3. Bebroeding van de eieren vindt normaliter vanaf het tweede ei plaats, maar sommige vrouwtjes wachten daarmee door tot de loop van de eilegfase de dagelijkse bebroedingsduur geleidelijk toe te laten nemen. De afgelopen 2 jaar kwamen na een broedduur van ongeveer 32 dagen de eitjes uit. Als we daar nu ook vanuit gaan en gezien de legdatum van het eerste ei rond dezelfde dag was, kunnen we er voorzichtig vanuit gaan dat we begin mei kuukjes kunnen verwachten.
Aantal eieren: 3
Sneeuw op het nest
Toch wel bijzonder, sneeuw in april. Mooi te zien op het nest. Plaatje gemaakt door Gtrgtr.
Aantal eieren: 2
Twee of 3 eieren
Er zijn minimaal 2 eieren, maar misschien ook 3. We kunnen het helaas lastig zien. Plaatje gemaakt door Jose d b.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Gtrgtr melde in de shout; 19:30 stond ze op de rand en toen ik 19:44 weer keek, lag ze in t nest. misschien heeft ze in die tijd een ei gelegd?
We hebben de beelden bekeken en denken dat het ei om 19:43 is gelegd.
Sommige denken dat het broeden is begonnen omdat V op het eitje gaat liggen. De reden dat ze dit doet is simpelweg om het eitje regelmatig te draaien en beschermen. Broeden doen ze met de zogenaamde broedvlek; een stukje huid waar geen veren zitten. Tijdens het broeden zorgen ze dat de eitjes tegen deze huid liggen en daardoor goed opgewarmd kunnen worden. Alleen dan komt de temperatuur in het ei hoog genoeg zodat het tot ontwikkeling komt.
Aantal eieren: 1
Slapen
Vanavond blijft V voor het eerst op de rand van het nest slapen.
Live
De camera is vandaag weer aan gegaan. Het nest is aan de westzijde wat opgewaaid waardoor het nu hoger wordt. We krijgen daardoor nog minder zicht in het nest Voor dit seizoen nemen we dit voor lief. Komende winter kunnen we kijken of we de camera wat hoger kunnen plaatsen.
Door de storm zijn er een aantal bomen om gegaan en veel takken uit gewaaid. Deze zijn al grotendeels uit het bos gehaald maar op afstand zullen nog wel wat zaag geluiden te horen zijn. We willen het geluid ook niet te zacht zetten zodat we van alle vogelgeluiden kunnen genieten.
Vorig seizoen was er en nogal wat onrust en zorgen als men gezaag hoorde op deze, en andere locaties. Bedenk je even dat de eigenaren mee werken om deze nesten te volgen en trots zijn dat deze dieren op hun eigendom broeden. En dit zelfs met iedereen willen delen. Ze zullen altijd rekening houden met deze dieren.
Nu maar eens kijken wat dit seizoen gaat brengen
Jongen geringd
Van jong naar oud
Geslacht
Gewicht
Ring poot
Kleur (Tijdelijk)
Vrouw
684
Rechts
Zwart
Vrouw
831
Links
Zwart
Man
647
Rechts
Zilver
Vrouw
855
Links
Zilver
Aantal jonkies: 4
Wat groeien ze hard
Wat groeien ze hard. Goed te zien op het plaatje. Verschil tussen bijna een week geleden en nu. De oudste jongen zijn nu bijna 20 dagen oud.
Aantal jonkies: 4
Het gaat goed
Het gaat goed met de 4 kuukjes. Ze groeien goed. Plaatje gemaakt door Kijkboy.
Aantal jonkies: 4
Voedering
Het gaat goed bij de havik. Ook de jongste eet een hapje mee
Aantal jonkies: 4
3 Jongen
Er zijn inmiddels 3 jongen. Plaatje gemaakt door Valka.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 3
De eerste 2 jongen
Vanmorgen zijn de eerste 2 kuukjes uit het ei gekropen. Plaatje gemaakt door Valka.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 2
Het gaat opschieten
Het loopt tot nu toe op rolletjes bij de haviken. Overdag komt het mannetje het vrouwtje ook enkele keren aflossen. Deze wissels verlopen meestal bijna naadloos. Strakke wissels!
Bebroeding van de eieren vindt normaliter vanaf het tweede ei plaats, maar sommige vrouwtjes wachten daarmee door tot de loop van de eilegfase de dagelijkse bebroedingsduur geleidelijk toe te laten nemen. Het broeden is, zo leek het, begonnen eind maart/ begin april. Vorig jaar kwamen we op een broedduur van ongeveer 32 dagen uit. Als we daar nu ook vanuit gaan kunnen we begin mei kuukjes verwachten.
Aantal eieren: 4
Vier eieren
Geen grap! Het vierde ei is vanochtend gelegd.
Aantal eieren: 4
Derde ei
Helaas hebben we geen duidelijk zicht op de eieren, maar vandaag kwam nr 3 erbij.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Zo rond 16.15 uur is het tweede ei gelegd.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Rond 19.50 uur is het eerste ei gelegd. Het is lastig te zien, maar Gtrgtr wist er een duidelijk plaatje van te maken. De havik legt één tot vijf blauwwitte eieren, maar meestal drie of vier. Ze leggen ongeveer om de dag een ei.
Aantal eieren: 1
Vrouw blijft slapen
Het vrouwtje blijft vannacht slapen. Het gaat spannend worden. Wanneer zal er een eitje komen? Plaatje gemaakt door Black bird.
Man en vrouw havik
In dit blog een aantal tips waar je op kan letten om man en vrouw te herkennen. Zie de afbeelding.
Man
vrouw
kleiner
groter
donkerder
lichter
geen strepen op de staart
wel strepen op de staart
LIVE
De camera is weer LIVE vandaag; een plaatje met het lege nest. Hoelang zal dat zo blijven? Komen de haviken nog nestelen hier? Zal het nog hetzelfde stel zijn? En nog veel meer vragen. We gaan weer volgen wat er hier gebeuren gaat.
Uitgevlogen
Met succes zijn er 3 jongen groot gebracht. Af en toe keren ze nog terug op het nest. Maar ook dit zal steeds minder worden. Uiteindelijk gaan ze dan op zoek naar hun eigen territorium.
Aantal jonkies uitgevlogen: 3
Op verkenning
Het gaat erg goed met de juvenielen. De oudste is 6 weken en 4 dagen oud. Ze gaan steeds een stapje verder op verkenning op en rond het nest. Ook worden de vleugelspieren regelmatig getraind.
Aantal jonkies: 3
Rond de 4 weken oud
Het gaat goed met de jongen. De jongste is vandaag precies een maand oud. Ze groeien hard. Het dons maakt plaats voor een prachtig verenkleed. De ouders hebben het druk met het vangen van prooien en voeren aan de jongen. De jongen zijn ook hard aan het trainen van de vleugel spieren en springen wat af op het nest.
Aantal jonkies: 3
Vers groen
Bezette nesten van oa de havik zijn te herkennen aan verse groene takken op de nestrand. Maar waarom wordt er dagelijks vers groen gebracht? Er wordt aangenomen dat daarmee parasieten worden bestreden. Door het aanbrengen van vers nestmateriaal blijft het nest dus schoon.
Aantal jonkies: 3
Geringd
Gisteravond zijn de jongen met succes door de werkgroep geringd. Er is met 1 ring geringd, dus geen kleurring. Alle jongen waren netjes op gewicht. Er is speciaal voor jullie kijkers 1 ring links gedaan zodat ze makkelijker uit elkaar te houden zijn. Ook de foto hieronder is weer in groot formaat te bekijken.
Geslacht
Gewicht
Leeftijd
Ring
Man
598 gr
20dgn
Rechts
Vrouw
824 gr
23dgn (volgens tabel)
Links
Vrouw
931 gr
24dgn
Rechts
Aantal jonkies: 3
Het gaat goed
Het oudste kuukje is nu 9 dagen oud. Het vrouwtje koestert en voert de jongen de eerste 8-10 dagen het meest en blijft steeds in de buurt van het nest terwijl het mannetje het voedsel aanbrengt. Daarna zal het vrouwtje steeds meer gaan meehelpen eten zoeken voor de hongerige jongen. Plaatje gemaakt door saffy.
Aantal jonkies: 3
3 Jongen
Vanmorgen vroeg zagen we dat het derde jong eerder die nacht uit het ei was gekropen.
Aantal jonkies: 3
Twee jongen
Vanmorgen was het zeker, toen de plaatjes kwamen, twee jongen uit het ei!! Foto gemaakt door inge22
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Eerste voedering
Vanmiddag Kwam Man op de achtergrond een prooi afleveren. Daarna volgde een voedering vanaf de nestrand.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 1
Eerste jong
Vanavond is het eerste jong uit het ei gekomen. Marja spotte om 21;19 uur beweging (Foto is van de volgende ochtend)
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 1
Broeden
Het loopt tot nu toe op rolletjes bij de haviken. Het vrouwtje broed bijna onophoudelijk. Overdag komt het mannetje haar enkele keren aflossen. Deze wissels verlopen meestal bijna naadloos. Strakke wissels!! Het broeden is, zo leek het, begonnen op 31 maart en dat betekent dat ze er 14 dagen op heeft zitten.
Broedduur
Als we rekenen met 32 dagen zijn we bijna op de helft. Die 32 dagen is de kortste broedduur die we kunnen vinden. De langste 42 dagen. Hier maar eens volgen waar we op uit komen.
Aantal eieren: 3
Drie eieren
Om 01:36 uur is het derde ei gelegd. Plaatje gemaakt door Gtrgtr.
Aantal eieren: 3
Tweede ei in het zicht
11:55 uur werd, door Doen, een tweede ei gespot. De tip van Else kwam goed van pas. Het moment was inderdaad om 10:14 uur. Zie filmpje
Aantal eieren: 2
Mooi plaatje
Vanmorgen hadden we weer even mooi zicht op het ei en leverde dit leuke plaatje op.
De havik legt één tot vijf blauwwitte eieren, maar meestal drie of vier. Bebroeding van de eieren vindt normaliter vanaf het tweede ei plaats, maar sommige vrouwtjes wachten daarmee tot de loop van de eilegfase de dagelijkse bebroedingsduur geleidelijk toenemen.
Aantal eieren: 1
Eerste ei
Vanmiddag is, bijna zeker, het eerst ei gelegd. Op maandag 24-03 kregen we er rond de middag even goed zicht op.(Foto gemaakt op 24-03) Haviken leggen ongeveer om de dag een ei. Hopelijk kunnen we het leggen van het volgende ei herkennen.
Aantal eieren: 1
Ransuil
De ransuil lijkt ook interesse te hebben voor het nest. In de nacht gaat de uil ongestoord in het nest zitten en vaak is ook roepend op de rand gezien. Als de ransuilen echt gaan kiezen voor dit nest wordt het wel erg spannend. Hoe gaat dit weer aflopen. De havikken nemen het zelfs op tegen de zeearend dus een ransuil lijkt totaal geen partij. Spannend is het wel.
Vrouwtje blijft slapen
Vanavond kwam V terug naar het nest en heeft op de nestrand geslapen. Ze heeft ook een poosje in de nestkom gelegen. Het wordt nu spannend.!! Foto gemaakt door ina
Nestbouw
De haviken zijn voornamelijk in de ochtenduren met de nestbouw bezig geweest. Het filmpje bevat beelden van 03-02 (eerste bezoek) t/m 07-02.
In het begin bracht M ook een takje en was hij een aantal keren op het nest. Maar V is voornamelijk met de nestbouw in de weer.
Vergelijk
In de vroege ochtend is er wat activiteit op het nest en zijn de eerste takjes gebracht. Jawel door de havik!!
Hier onder twee foto's samen gevoegd. Hopelijk kan dit helpen de dieren uit elkaar te houden c.q. herkennen.
Eerste activiteit gespot
Om 07:55 uur het eerste bezoek gespot
Het nest
Hier onder een blik op het nest via de camera lens.