Sinds enkele dagen hebben we weer een egel die in deze kast komt slapen. Egels zijn nachtdieren, dus overdag lekker slapen in de kast en 's avonds en 's nachts op pad. Ook dan kunnen er activiteiten in de kast zijn, want de egel keert soms weer even terug in de kast of gaat z'n huisje vol slepen met blad om een lekker nestje te kunnen maken. Laten we hopen dat de kast bevalt en dat we nog even lekker mee kunnen genieten met deze egel.
Waarschijnlijk geen egel
Nadat de egel enkele dagen is blijven slapen is het nu wel erg stil in de kast. Het zou nog kunnen dat de egel al in winterslaap is, maar gezien het tijdstip is dat erg onwaarschijnlijk. Het komt wel voor dat egels al in oktober gaan slapen, maar de meeste volwassen egels wachten toch wel tot half november. Dus met nog een slag om onze arm gaan we daar nu maar vanuit en zit er geen egel meer in. De enige beweging die we nu nog zien is van de diertjes die met het slepen zijn meegenomen de kast in, zoals bijv een spin.
Egel sleept kast vol en blijft slapen
Vannacht is de egel de hele nacht in de weer geweest in en bij de kast. Vanmorgen vroeg begon hij ook met de kast vol slepen waarna hij vandaag in de kast is blijven slapen. Zal dit een nest voor de winterslaap worden?.... Dat blijft nog even de vraag. Helaas zit de kast nu zo vol dat we de egel zelf niet meer kunnen zien. Beweging van het nestmateriaal verklapt dat hij erin zit. Zie ook het filmpje.
Egel in de kast
Deze nacht kwam de egel ook weer even in de kast. Was ook even nieuwsgierig naar de camera, maar begon al snel aan het voer te smikkelen. Hij bleef een kwartier in de kast. Zie ook het filmpje.
Kat weer op bezoek
Vanavond kwam er een kat weer even in de kast kijken.Het is dezelfde kat die al eerder de kast bezocht. Zie ook het filmpje.
Drie bezoekjes
Vanavond laat drie keer keer een egel op bezoek. De eerste keer kwam de egel om 22:52 uur binnen. Vertrok even om 23:05 uur 23:23 uur kwam er weer een egel binnen die vervolgens om 23:36 uur weer vertrok. 23:51 uur kwam er weer één even binnen die al snel weer vertrok.
Daar was de egel weer
Vanmorgen kwam de egel in de kast om 06.05 uur en na lekker gegeten te hebben verliet hij de kast weer om 06.24 uur.
De kat blijft nieuwsgierig
De kat die al eens eerder in de kast was geweest stak toch weer even z'n koppie naar binnen. Waar zou die naar op zoek zijn? Het egelvoer liet hij nu met rust.
Een egel op bezoek
Wat leuk een egel heeft de kast weer gevonden.
Nog geen egel, maar wel ander bezoek
Nog geen egel gezien in de kast. Zou toch leuk zijn als die deze kast ook weer kwam bezoeken. Vandaag wel een andere bezoeker in de kast.Die vond het egelvoer ook wel lekker.
Egel speelt verstoppertje
De egel heeft nog meer materiaal uit de tuin de kast in gesleept. Het lijkt erop dat hij zijn nest aan het maken is voor de aankomende winterslaap. Maar egels maken ook weleens meerdere nesten dus ja wie zal het zeggen. Het nest van een egel is een losse, structuurloze hoop bestaande uit dorre bladeren, aangevuld met droog gras, mos en soms twijgen en de stengels van varens. Als het nest groot genoeg is, maakt hij er een holte in. Zodra de bladerberg een doorsnede van ongeveer 50 cm heeft, legt hij een gang aan om naar binnen te komen en wordt de bodem van het hol bekleed met een tien centimeter dikke laag bladeren. De bladeren hebben een sterk isolerende werking. Het nest wordt aangelegd op een beschutte plek op de grond, zoals een houtstapel of een composthoop of tegen een schutting. Ook in schuren bouwt hij soms een nest. En in dit geval dus in een egelkast.
Door de bouw van het nest hebben we minder goed zicht gekregen op de egel. Tekenen dat hij er wel is: let op bewegende bladeren en luister goed. Hij snurkt of hoest soms. Een egel is een nachtdier dus nu hij nog niet in winterslaap is gaat hij als het donker wordt op pad en slaapt hij overdag in de kast.
Het is een mannetje
We hebben bevestiging van de egel gekregen dat het een mannetje is. Trees wist hiervan een filmpje te maken. Zie het filmpje. Op een print screen uit het filmpje is aangeduid waar je moet kijken. Bekijk hiervoor het plaatje.
Mannetje of vrouwtje?
Voor de tweede dag op rij is de egel in de kast om te slapen. Zal het een mannetje of vrouwtje zijn? Het is helaas lastig te zien bij de egels. Bij de Egelbescherming op de site staat het duidelijk uitgelegd. Dus dat wordt lastig om te zien op de camera. Hoewel de egel soms erg beweegelijk is en op z'n zij rolt. Dus wie weet... Als je de onderbuik een keer kan spotten dus goed opletten of je een penis ziet.
Dan is de volgende vraag. Met welk doel zit deze egel in de kast. Een vrouwtje zou nog jongen kunnen werpen. Maar het kan ook als doel hebben alvast een locatie voor de winterslaap. Als de temperatuur namelijk onder de 10 graden komt gaan ze hier ook naar op zoek. We kunnen niks anders doen dan afwachten en er lekker van genieten.
Nestje bouwen
Vanmorgen rond de klok van zes kwam de egel eten en besloot om maar een tijdje te blijven in dit mooie huisje. Hou lang hij of zij blijft weten we natuurlijk niet. Er wordt al geoppert dat het wellicht een vrouwtje is dat nog moet werpen. Wie zal het weten we wachten maar af
Vast ritme?
Het lijkt erop dat de egel een beetje vaste tijdstippen aanhoudt om de kast te bezoeken. Of zal het toeval zijn? De afgelopen 2 dagen waren er 2 bezoeken. 1 rond 0.30 uur en 1 rond 3.30 uur.
Egel komt eten
De egelkast is weer online. We hebben afgelopen week een speciale buis in de zijkant van de nestkast gemaakt zodat we voer in de kast kunnen doen zonder de kast te hoeven openen.
De egel is gisterenavond rond 23:00 uur even wezen eten. Het is afwachten of we vaker bezoek gaan krijgen. Zie ook het filmpje met het voeren en dit bezoek.
Close up
De egel was weer op bezoek. Deze keer werd ook de camera even van dichtbij bekeken.
Flitsbezoek
De egel was rond de klok van 03.00 uur heel even in de kast.
De egel is er weer
Na een paar maanden is er weer bezoek van een egel in de kast. Gelijk werd er een uitgebreide inspectie gehouden. Hopelijk blijft deze egel onze kast bezoeken.
Nestmateriaal
Een egel heeft vanmorgen vroeg nestmateriaal in de kast gebracht. Wie weet komt hij/zij komende nacht weer.
Bezoek
Vanmorgen kwam er een egel even binnen neuzen
Een slaper
Ook vandaag slaapt er weer een egel in de kast. We hebben nog geen geluid maar daar wordt aan gewerkt
Voorkomen: Het hele jaar door verblijven ze in Nederland, maar in de winter zijn ze bijna niet zichtbaar door winterslaap. Ziet u dan een egel is dit meestal geen goed teken. De natuurlijke leefomgeving van een egel is een bosrijk gebied. Ze kunnen zich daar goed verstoppen en nestmateriaal vinden. Tegenwoordig leven ze overal waar voedsel is en geschikte schuilplaatsen zijn. Het leefgebied van een mannetje is ongeveer 20-40 ha en dat van een vrouwtje 10-20 ha. Dus als uw tuin voldoende veiligheid biedt is de kans op het waarnemen van een egel een stuk groter. Egels zijn wel nachtdieren, dus overdag is de kans kleiner. Een aantal keer per nacht is de egel actief, hij slaapt ongeveer 18 uur. De egel is niet de hele nacht actief. Zijn eerste actieve periode is bij het vallen van de avond en duurt zo'n 3 uur. Rond middernacht en tegen de ochtend gaat hij vaak ook nog voor enkele uren op pad. Per nacht kan hij zo gemakkelijke enkele kilometers afleggen. De egel is wakker in de lente, zomer en herfst. In de herfst slaat hij een vetvoorraad op, waardoor hij tijdens zijn winterslaap kan overleven. Als het kouder wordt en er niet voldoende voedsel meer is, zoekt de egel een beschut plekje voor die winterslaap. Onder een heg, een houtstapel, compost- of bladhoop maakt hij een nest van blad, takjes en ander materiaal. Wanneer hij vet genoeg is (jonge egels vaak pas in december) zoekt hij dit nest op. Voedsel: De egel is een insecteneter, die zijn voedsel voornamelijk in de ondergroei zoekt. Met zijn snuit spoort hij zijn prooien op tussen afgevallen bladeren, graspollen en losse aarde, terwijl zijn gehoor scherp genoeg is om prooidieren onder de grond te horen kruipen. Hij is vrij vraatzuchtig. Als hij de kans krijgt, kan hij binnen een paar uur meer dan tachtig regenwormen en/of kevers eten en ongeveer zeventig gram aan voedsel in een nacht verorberen. Vijftig gram is meer dan genoeg. Zijn dieet is afhankelijk van het seizoen. In het voorjaar eet hij voornamelijk regenwormen rupsen, en kevers, maar in de zomer en het najaar voornamelijk wormen, slakken en mest- en aaskevers.
Geluid Het geluid van egels bestaat onder andere uit snuiven bij het eten, knorren bij gevaar en fluiten bij de paring. Andere geluiden zijn onder andere piepen, sissen en sjirpen.
Afmetingen De egel heeft een kop-romplengte van 18,7 tot 31 cm en een lichaamshoogte van 12 tot 20 cm. Het gewicht is tussen de 258 en 1375 gram. In de periode vlak voor de winterslaap kan het lichaamsgewicht oplopen tot wel 1500 gram.
Herkenning
De egel heeft een dikke spierkap met een stekeldragende huid op zijn rug die bij het oprollen zijn hele lijf verbergt. Dit oprollen doet hij door de spierkap als een zak over zijn lichaam samen te trekken, de pennen richten zich dan op. Zo wordt hij een stijve, stekelige bal. Er is geen verschil in grootte tussen een mannetje en vrouwtje. De snuit is net als het ondergedeelte behaard en de maximaal 9000 en gemiddeld ongeveer 6000 stekels van 1 à 2 cm lang, waarmee rug en kop zijn bedekt, bieden meestal bescherming genoeg. De egel kan zich namelijk zo tot een bal oprollen, dat er van kop en poten niets meer is te zien.
Voortplanting
Broedlocatie De jongen worden geboren in een nest van gras en bladeren. Het vrouwtje heeft dit vier tot vijf dagen voor de worp aangelegd op een verborgen plaats als in een composthoop, onder een haag, tussen dicht kreupelhout of tussen een stapel takken. Soms wordt er gebruikgemaakt van verlaten konijnenholen
Het vrouwtje versieren Na 9 tot 11 maanden is onze West Europese egel in staat om zich voort te planten. Mannetjes kunnen 's nachts soms wel 2 tot 3 kilometer lopen op zoek naar een vrouwtje. De paartijd loopt, afhankelijk van het weer, van ca. mei tot september. Het vrouwtje zal eerst niets van het mannetje willen weten, maar een beetje mannetjesegel laat zich niet afschrikken. Het vrouwtje maakt hierbij proestende en kuchende geluiden, die tot ver in de egelomtrek te horen zijn. Ze zal hem met de stekels te lijf gaan en rondjes lopen, tot ze in kringetjes langs elkaar lopen: de egel-carrousel. Uiteindelijk, na soms wel 2 dagen, komt het tot een paring. Het wijfje drukt zich tegen de grond en legt al haar stekels plat. Ze doet haar achterpootjes iets omhoog, waarna het mannetje haar beklimmen kan. Zo wordt de paring in enkele seconden voltrokken. Samen betrekken ze de woning van het wijfje. Ongeveer 35 dagen vóór de geboorte van de jongen jaagt de egelin hem er weer uit. Zij doet dit om hem uit te schakelen als voedselconcurrent.
De jongen De jongen worden tussen mei en september geboren na een draagtijd van 35 dagen. Soms krijgt een wijfje 2 maal een nest. In mei of juni en in augustus of september. Meestal zijn het 5 tot 7 jongen. Ze worden gezoogd door de moeder, die 10 tepels heeft. De jongen worden blind en doof geboren. Hun (witte) stekeltjes liggen in de door vocht gezwollen huid. Deze slinkt langzaam, zodat de ongeveer 100 stekels al na een dag te zien zijn. Na drie dagen groeien de grijs-bruine jeugdstekels uit. Na ongeveer drie weken gaan de ogen en oren open. De egeltjes zijn nu behaard en hebben al ongeveer 2000 stekels. In de 6e week vallen de eerste witte stekels weer uit. Tegen het einde van de derde week verlaten ze af en toe het nest, later volgen ze de moeder en gaan ze ook voedsel zoeken. Rond deze tijd krijgen ze ook een melkgebit. Egels wisselen hun melkgebit na 2 tot 3 maanden voor een blijvend gebit. In de bovenkaak zitten 20 en in de onderkaak 16 tanden. De kiezen zijn knobbelig. Na 6 weken moeten ze minimaal 300 gram wegen. Als de jongen na bijna 2 à 3 maanden zelfstandig zijn, verdrijft de moeder ze. De jongen blijven vaak bij elkaar, ook tijdens de winterslaap. Dit vergroot hun overlevingskansen.
Locatie
In Nieuw-lekkerland werd iedere avond een egel gespot in de tuin. Daarom hebben we besloten om daar een mooi egelhuis voor te maken. Deze staat in een tuin op een beschutte plek in Nieuw-lekkerland.
Biotoop
Stad/park.
De Nestkast
De nestkast is speciaal gemaakt door het NestkastLIVE team. Zo is er bijvoorbeeld een ingangstunnel gemaakt om het voor roofdieren extra moeilijk te maken om bij de egel te komen. Ook werd de kast gevuld met droge turfmolm en hooi zodat de kans op bewoning werd vergroot.
Geluid
Soorten
Deze nestkast is speciaal geschikt voor de egel. Maar ook zien we af en toe een muisje in kast.