Helaas heeft geen 1 egel er voor gekozen hier zijn winterslaap te houden. Maar wel was er een andere bezoeker in de kast.
Klaar maken voor de winterslaap?
Er is hier een egel druk bezig geweest. Er is meer nestmateriaal de kast in gesleept. Zou leuk zijn als de egel heeft bedacht hier z'n winterslaap te gaan houden. Maar dat is nog even afwachten. Vanmorgen kwam er in ieder geval een egel de kast in en die besloot vandaag te blijven slapen.
Ook vannacht weer bezoek
Hier is nog zeker één egel actief. Deze bracht om 04:31 uur een bezoek aan de nestkast. Na 10 minuutjes was het dier weer vertrokken.
bezoek
Om 01:50 uur kwam er weer een egel in de kast om een kwartier later weer de benen te nemen.
Minimaal 2 grote egels
Vannacht was de egel met de lichtere vlekken in zijn vacht weer in de nestkast. Er komen dus met zekerheid meerdere grote (volwassen) egels in de kast.
Heb je ook egels in je tuin?
Het blad begint weer te vallen. Veel mensen ruimen dit allemaal op. Dat is een keuze die je kan maken. Belangrijk voor de egel is dat je daar direct mee begint en het bijhoud. Egels maken nesten in gevallen blad waardoor de kans bestaat dat je hun nesten mee op ruimt. Binnen nu en een maandje gaan de meeste volwassen dieren in winterslaap. Wellicht heb je een plekje onder de struiken of heg, op een beschut/droog plekje, waar je wel wat blad kan laten liggen. Of zelfs een beetje extra neer kan gooien.
Als de egels eenmaal in winterslaap zijn pas dan op met onderhoud. In de wintermaanden word nog al eens groot onderhoud gedaan, zoals het weghalen van een oude heg bijvoorbeeld. Plekjes waar egels graag hun nest maken. Het zou mooi zijn dit te doen voor dat de egels in winterslaap gaan. Of zorg dat onder de te verwijderen heg de zaak schoon op geruimd is zodat er geen nest is. En controleer voor je aan het werk begint of er niet ineens blad en ander materiaal onder ligt. Het zou zo maar een nest kunnen zijn.
Eigenlijk is Winter(Slaap) een ongelukkige woord keuze. Hun stofwisseling is op een laag pitje gezet en ze koelen af tot 6 - 10 graden. Het hart klopt nog maar 9 slagen per minuut in plaats van 180 keer en de egel, eet, plast of poept niet. Ze slapen dus niet maar zijn als het ware deels uitgeschakeld. Ze kunnen daardoor niet snel ontwaken. Een dier uit dit proces halen kost veel energie. Vervolgens moet het dier opzoek naar een andere slaapplaats. Of een nieuwe slaapplaats gaan maken. ook dit kost hun weer energie waardoor het maar de vraag is of ze de winter door gaan komen. Oppassen dus met tuinonderhoud.
Weer een slaper
Sinds enkele dagen dat er geen slaper was, vandaag weer een egel die kwam slapen. De vraag is nu, zal dit dezelfde egel zijn die eerder in de kast kwam slapen of is het een andere? Zo ja, is de egel in ieder geval van z'n vlekken af. Wie het denk te weten, mag het zeggen ;-)
Slapen
Ook vandaag is er weer een slapende egel in de kast. Het lijkt hetzelfde dier als gisteren, aan de lichtere vlekken in zijn vacht te zien. Of het dier ook de nestkast voor de winterslaap gaat gebruiken is natuurlijk afwachten. Het zou wel heel leuk en interessant zijn.
Er wordt van alles over de winterslaap van egels aangenomen. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat ze uit hun winterslaap ontwaken om wat te eten.
We hebben één keer een egel in winterslaap kunnen volgen. Deze egel begon toen zijn winterslaap op 8 december 2010 in deze nestkast en op 6 april 2011 werd de egel weer wakker.
We hebben in deze periode geen enkele activiteit waargenomen.
Bedje opmaken
Gisterenavond werd de egel met vlekken weer gespot in de nestkast, iets na 3:00 uur kwam deze egel de kast in. Hij/zij heeft het nest lekker opgeschut en een poosje geslapen. Om 04:00 uur weer vertrokken.
2 Egels samen in de kast
Vanavond rond de klok van 10 uur waren er even 2 egels in de kast. Egel nummer 2 vond dat maar niks en wees egel nr 1 de deur. Zie ook het filmpje.
Nestbouw
Gisteren was de egel al voorzichtig begonnen met wat sleepwerk, maar vanmorgen vroeg heeft deze egel heel hard gewerkt aan de bouw van een nest. Egels houden een winterslaap.Voor een egel aan zijn winterslaap begint, maakt een egel een eigen leger (nest) van bladeren, hooi en stro. De meeste volwassen egels kruipen eind november in hun holletje en de jonge egels wachten daar meestal mee tot eind december. De kans is dus aanwezig dat de egel besluit hier te overwinteren. We weten uit ervaring dat dit nog niet zeker is. Een egel maakt soms namelijk meerdere nesten. Maar vooralsnog ziet het er goed uit. Zie ook het filmpje van de nestbouw.
Ik ben er weer
We hebben weer regelmatig bezoek van 1 en soms 2 egels in deze kast. Daarnaast zien we ook regelmatig een muisje voorbij komen. Kortom, tijd om de camera online te zetten. Hij stond net 5 minuten online en daar was de egel al. Zie het plaatje en filmpje.
Twee egels in de kast
Vanavond waren er even twee egeltjes in de nestkast
Egel slaapt
Het lijkt er op dat hij/zij blijft slapen vandaag. (Foto SuzanneH)
Nestmateriaal
De egel met nestmateriaal
Slapen
De egel gebruikt de nestkast om tijdens het voedsel zoeken tussen door te komen slapen.
Bezoek
Zo nu en dan komt de egel weer even binnen kijken.
Nieuwe nestkast
We hebben drie nieuwe egelnestkasten gemaakt zoals op deze foto is te zien. Ze zijn voorzien van camera's Als een kast regelmatig wordt bezocht of ingebruik genomen dan wordt deze op de website getoond.
*update* Nieuwe site is online, tijd voor een feestje!
De links in onderstaand bericht bleken niet te werken, inmiddels is dit opgelost! Beste bezoeker,
We zijn online met onze volledig vernieuwde website. Met de start van deze website hebben we besloten om het gebruik van namen voor de dieren in de shoutboxen te verbieden. Op onze FAQ pagina staat beschreven waarom we tot dit besluit zijn gekomen. We hopen dat iedereen respect heeft voor dit besluit en zich daaraan zal houden. Verder geeft deze nieuwe site vooral een reden voor een Feestje. Klik hiervoor op onze speciale Feest Actie button. We zijn ook erg benieuwd naar de mening van onze bezoekers over de nieuwe look, speciale kidspagina's en natuurlijk de nieuwe en verbeterde camera's. Deel uw mening in de shoutbox of stuur ons een berichtje.
Groeten het NestkastLIVE-Team
Afwezigheid
Het blijft erg rustig in de egelkast. De egel die vorig jaar zijn winterslaap in deze kast doorbracht heeft wellicht een ander plek gekozen dit jaar. We wachten af.
jaarverslag 2010/2011
Onze egelkast is een succes geweest, in de winter van 2010/2011 heeft een egeltje gebruik gemaakt van onze speciale egelkast voor zijn winterslaap. Op 8 december 2010 is de winterslaap begonnen en op 6 april 2011 werd het egeltje weer wakker. Hierna is de egel nog een paar keer in de kast geweest. Voor de winter van 2011/2012 hebben we nog winterslapende egel in de kast gehad, dus dat is even afwachten nog.
Een muisje op bezoek
Afgelopen nacht een muis op bezoek.
Een musje op bezoek
Tijdens de heftige regen buien kwamen er twee vogels schuilen in het gangetje. (Vermoedelijk Huismussen)
Nieuw bezoek na de winterslaap
Er was weer bezoek voor het eerst sinds de winterslaap.
Eindelijke wakker!
Het is eindelijk zover het egeltje is wakker en zoals je ziet nog maar net. Toen we lokaal even op de camera keken was de egel net in beeld. Al snel hierna ging hij/zij naar buiten om op voedsel jacht te gaan. Dus we kunnen vast stellen dat de egel de winter is door gekomen. Door wat problemen met de internetverbinding is dit niet live op de website te zien geweest.
Nog steeds in winterslaap
Het is inmiddels 65 dagen geleden dat de egel in winterslaap is gegaan. De beweging detectie van de camera heeft sindsdien geen beweging meer geregistreerd. Ondanks dat er dus 65 dagen niets te zien is geweest weten we wel dat dit dier tot nu toe zijn winterslaap niet heeft onderbroken. Nu de dagen gaan lengen en het heggenmusje zijn liedje weer laat horen, word ik wel nieuwsgierig hoelang ons stekelige vriendje nog onder de bladeren blijft. Waarschijnlijk zal het nog wel een maandje duren. (wordt vervolgd)
Isolatie door sneeuw
Sinds er sneeuw ligt is z'n huis extra geïsoleerd. Alleen de ingang is een beetje vrij gehouden. De egel heeft de ingang binnen in de kast dicht gemaakt met bladeren.
Egel is in winterslaap
Ons stekelig vriendje is inmiddels in een diepe winterslaap. Zijn nieuwe onderkomen met camerabewaking bevalt blijkbaar goed. Tja wie wil er nou niet zo'n mooi huis!
Rondje door het egelhuis
Vandaag was de egel overdag diverse keren even wakker en liep dan een rondje in zijn huisje.
Nieuwe camera
Vandaag hebben we met de nodige voorbereidingen een nieuwe camera geplaatst. Dit moest wel want de egel slaapt in de nestkast en we willen en mogen hem niet (ver)storen. Dus hebben we de camera die nu het beeld verzorgd tijdelijk op een afstandje van de in/uitgang van de egelnestkast gezet om zeker te zijn dat hij/zij de kast had verlaten. Toen we via het netwerk op de pc hem zagen vertrekken. hadden wij even de tijd om de nieuwe camera aan te sluiten. De oude camera zie je links nog in beeld tussen het blad zitten, op zich niet gek dat we geen beeld hadden via die camera. Deze hebben we bewust laten zitten omdat er anders bij de ingang van de kast wat zou veranderen en door al het blad er ook niet bij konden. De nieuwe camera zit helemaal tegen het dakje zoals je ziet kunnen we maar net over de hoop met blad heen kijken. Verwacht niet teveel van deze beelden de egel zit namelijk onder de bladeren die als isolatie dienen om de winter door te komen. Hooguit zie je zo nu en dan het blad bewegen als er activiteit is zo als aankomst en vertrek.
Egelcamera online en bezoek
Vanaf vandaag hebben we op NestkastLIVE.nl ook een egelcam online. In Nieuw-lekkerland werd sinds kort iedere avond een egel gespot in de tuin. Daarom hebben we besloten om daar een mooi egelhuisje voor te maken. Iedere avond komt de egel kijken in de kast en er wordt soms een dutje in gedaan. We hopen dat de egel zijn winterslaap in deze kast gaat houden. Op de bodem hebben we droge bladeren liggen en af en toe strooien we er wat egelvoer.
Vanavond om 20:38 werden we vereerd met een kort bezoekje.
Voorkomen: Het hele jaar door verblijven ze in Nederland, maar in de winter zijn ze bijna niet zichtbaar door winterslaap. Ziet u dan een egel is dit meestal geen goed teken. De natuurlijke leefomgeving van een egel is een bosrijk gebied. Ze kunnen zich daar goed verstoppen en nestmateriaal vinden. Tegenwoordig leven ze overal waar voedsel is en geschikte schuilplaatsen zijn. Het leefgebied van een mannetje is ongeveer 20-40 ha en dat van een vrouwtje 10-20 ha. Dus als uw tuin voldoende veiligheid biedt is de kans op het waarnemen van een egel een stuk groter. Egels zijn wel nachtdieren, dus overdag is de kans kleiner. Een aantal keer per nacht is de egel actief, hij slaapt ongeveer 18 uur. De egel is niet de hele nacht actief. Zijn eerste actieve periode is bij het vallen van de avond en duurt zo'n 3 uur. Rond middernacht en tegen de ochtend gaat hij vaak ook nog voor enkele uren op pad. Per nacht kan hij zo gemakkelijke enkele kilometers afleggen. De egel is wakker in de lente, zomer en herfst. In de herfst slaat hij een vetvoorraad op, waardoor hij tijdens zijn winterslaap kan overleven. Als het kouder wordt en er niet voldoende voedsel meer is, zoekt de egel een beschut plekje voor die winterslaap. Onder een heg, een houtstapel, compost- of bladhoop maakt hij een nest van blad, takjes en ander materiaal. Wanneer hij vet genoeg is (jonge egels vaak pas in december) zoekt hij dit nest op. Voedsel: De egel is een insecteneter, die zijn voedsel voornamelijk in de ondergroei zoekt. Met zijn snuit spoort hij zijn prooien op tussen afgevallen bladeren, graspollen en losse aarde, terwijl zijn gehoor scherp genoeg is om prooidieren onder de grond te horen kruipen. Hij is vrij vraatzuchtig. Als hij de kans krijgt, kan hij binnen een paar uur meer dan tachtig regenwormen en/of kevers eten en ongeveer zeventig gram aan voedsel in een nacht verorberen. Vijftig gram is meer dan genoeg. Zijn dieet is afhankelijk van het seizoen. In het voorjaar eet hij voornamelijk regenwormen rupsen, en kevers, maar in de zomer en het najaar voornamelijk wormen, slakken en mest- en aaskevers.
Geluid Het geluid van egels bestaat onder andere uit snuiven bij het eten, knorren bij gevaar en fluiten bij de paring. Andere geluiden zijn onder andere piepen, sissen en sjirpen.
Afmetingen De egel heeft een kop-romplengte van 18,7 tot 31 cm en een lichaamshoogte van 12 tot 20 cm. Het gewicht is tussen de 258 en 1375 gram. In de periode vlak voor de winterslaap kan het lichaamsgewicht oplopen tot wel 1500 gram.
Herkenning
De egel heeft een dikke spierkap met een stekeldragende huid op zijn rug die bij het oprollen zijn hele lijf verbergt. Dit oprollen doet hij door de spierkap als een zak over zijn lichaam samen te trekken, de pennen richten zich dan op. Zo wordt hij een stijve, stekelige bal. Er is geen verschil in grootte tussen een mannetje en vrouwtje. De snuit is net als het ondergedeelte behaard en de maximaal 9000 en gemiddeld ongeveer 6000 stekels van 1 à 2 cm lang, waarmee rug en kop zijn bedekt, bieden meestal bescherming genoeg. De egel kan zich namelijk zo tot een bal oprollen, dat er van kop en poten niets meer is te zien.
Voortplanting
Broedlocatie De jongen worden geboren in een nest van gras en bladeren. Het vrouwtje heeft dit vier tot vijf dagen voor de worp aangelegd op een verborgen plaats als in een composthoop, onder een haag, tussen dicht kreupelhout of tussen een stapel takken. Soms wordt er gebruikgemaakt van verlaten konijnenholen
Het vrouwtje versieren Na 9 tot 11 maanden is onze West Europese egel in staat om zich voort te planten. Mannetjes kunnen 's nachts soms wel 2 tot 3 kilometer lopen op zoek naar een vrouwtje. De paartijd loopt, afhankelijk van het weer, van ca. mei tot september. Het vrouwtje zal eerst niets van het mannetje willen weten, maar een beetje mannetjesegel laat zich niet afschrikken. Het vrouwtje maakt hierbij proestende en kuchende geluiden, die tot ver in de egelomtrek te horen zijn. Ze zal hem met de stekels te lijf gaan en rondjes lopen, tot ze in kringetjes langs elkaar lopen: de egel-carrousel. Uiteindelijk, na soms wel 2 dagen, komt het tot een paring. Het wijfje drukt zich tegen de grond en legt al haar stekels plat. Ze doet haar achterpootjes iets omhoog, waarna het mannetje haar beklimmen kan. Zo wordt de paring in enkele seconden voltrokken. Samen betrekken ze de woning van het wijfje. Ongeveer 35 dagen vóór de geboorte van de jongen jaagt de egelin hem er weer uit. Zij doet dit om hem uit te schakelen als voedselconcurrent.
De jongen De jongen worden tussen mei en september geboren na een draagtijd van 35 dagen. Soms krijgt een wijfje 2 maal een nest. In mei of juni en in augustus of september. Meestal zijn het 5 tot 7 jongen. Ze worden gezoogd door de moeder, die 10 tepels heeft. De jongen worden blind en doof geboren. Hun (witte) stekeltjes liggen in de door vocht gezwollen huid. Deze slinkt langzaam, zodat de ongeveer 100 stekels al na een dag te zien zijn. Na drie dagen groeien de grijs-bruine jeugdstekels uit. Na ongeveer drie weken gaan de ogen en oren open. De egeltjes zijn nu behaard en hebben al ongeveer 2000 stekels. In de 6e week vallen de eerste witte stekels weer uit. Tegen het einde van de derde week verlaten ze af en toe het nest, later volgen ze de moeder en gaan ze ook voedsel zoeken. Rond deze tijd krijgen ze ook een melkgebit. Egels wisselen hun melkgebit na 2 tot 3 maanden voor een blijvend gebit. In de bovenkaak zitten 20 en in de onderkaak 16 tanden. De kiezen zijn knobbelig. Na 6 weken moeten ze minimaal 300 gram wegen. Als de jongen na bijna 2 à 3 maanden zelfstandig zijn, verdrijft de moeder ze. De jongen blijven vaak bij elkaar, ook tijdens de winterslaap. Dit vergroot hun overlevingskansen.
Locatie
In Nieuw-lekkerland werd iedere avond een egel gespot in de tuin. Daarom hebben we besloten om daar een mooi egelhuis voor te maken. Deze staat in een tuin op een beschutte plek in Nieuw-lekkerland. Op dit moment hebben we op deze locatie geen camera's meer actief
Biotoop
Stad/park
De Nestkast
De nestkast is speciaal gemaakt door het NestkastLIVE team zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de egel verloren. Deze nestkast was voorheen een kast voor de bosuil. Deze is verbouwd tot een geschikte egelkast. Zo is er bijvoorbeeld een ingangstunnel gemaakt om het voor roofdieren extra moeilijk te maken om bij de egel te komen. Ook werd de kast gevuld met droge bladeren zodat de kans op bewoning werd vergroot.
Soorten
Deze nestkast is speciaal geschikt voor de egel. Maar ook zien we af en toe een muis of vogeltjes in de kast. In de winter 2010/2011 heeft een egel de kast bewoond voor een winterslaap.