Het begin van het nieuwe seizoen hadden de bosuilen al ingeluid.
Nu maar afwachten wat we dit jaar weer te zien krijgen via onze website. Kijken jullie ook weer mee?
Toch nog even een wenskaartje om mee te beginnen.
Er zijn nog een films voor dit dier
Locatie
De nestlocatie bevindt zich op een particulier terrein in de Hoeksche waard. Achter op het perceel is een mooi stukje bos met flinke bomen
De Hoeksche Waard wordt beschouwd als één van de Zuid-Hollandse Eilanden, maar ook als een waard. In het westelijk deel liggen de Beijerlandse polders, waarmee het westelijk deel van de Hoeksche Waard ook wel in zijn geheel als Beijerland wordt aangeduid. De Hoeksche Waard heeft sinds 2005 de status van Nationaal Landschap.
Het eiland is omringd door de rivieren de Oude Maas, de Dordtse Kil, het Haringvliet, Hollands Diep en het Spui.
Biotoop
Half open landschap.
Het Nest
De Horst bevindt zich op +/- 12 meter hoogte in een flinke conifeer die deel uit maakt van een bosje achter op een perceel. Er is in deze boom twee jaar achtereen gebroed. Voorgaande jaren was er een nest in een andere boom. Door een storm was dit nest onbruikbaar geworden.
Doel van de camera
De Buizerd is een soort die we steeds vaker zien. Maar niet tijdens hun pogingen om jongen groot te brengen. Met deze camera hopen we daar verandering in te brengen.
Soorten
Het nest is door de buizerd gebouwd. Maar dit wil niet met 100% zekerheid zeggen dat hier weer buizerds gaan Broeden. Het nest is o.a. ook geschikt voor de Nijlgans, Ransuil en Wilde eend. Er is al twee jaren achtereen door Buizerds gebroed.
Camera
Verantwoordelijkheden
StichtingNestkastLIVE
Eigenaar van de apparatuur en verzorgt de techniek van camera t/m de live beelden op deze website.
Werkgroep Roofvogels Hoeksche Waard Oost
Ringt eventuele nestjongen. Op deze nestlocatie werd voorgaande jaren ook al geringd.
Meer info over deze werkgroep en wat ze doen kunt u hier onder vinden.
Archief overzicht
Sperwer
Vanmiddag zat er een tijdje een sperwer op het nest. Plaatje van omavankevin.
Uitgevlogen
Een leeg nest. 4 eieren werden er gelegd waarvan er 3 werden geroofd. Maar nummer 4 werd met succes uitgebroed en groot gebracht. Zo af en toe keert de juveniel nog terug op het nest om uiteindelijk op zoek te gaan naar zijn of haar territorium.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1
Takkeling
Het gaat erg goed met de jonge buizerd. De ouders hebben het erg druk mee. De kuuk kan steeds meer eten. En hoe groter het jong wordt, hoe meer hij/zij zich op het nest gaat bewegen. Zich klaarmaken om op verkenning te gaan. Goed de spieren trainen, balanceren, en de vliegbeweging oefenen zodat hij/zij straks ook getrainde vleugels heeft om te gaan vliegen. Het jong is nu 5 weken oud en als jonge buizerds rond de 6 weken oud zijn gaan ze meestal op verkenning in de boom. Ze worden dan takkelingen genoemd. Ze blijven dan nog wel in de buurt van het nest en/of keren daar regelmatig terug. Plaatje gemaakt door saffy.
Aantal jonkies: 1
Geringd
Het jong is vanmiddag geringd en had een gewicht van 605 gram. Het is van twee ringen voorzien. Één aluminium ring van vogeltrektation Arnhem en een blauwe ring met 2 zwarte letters erop. Met die laatste kleur-ring kan later met behulp van een verrekijker of telescoop deze worden afgelezen. Daarmee kan het terug gemeld worden. Dit levert gegevens op tijdens de levensloop van het dier.
Tijdens de ringactie is gelijk naar de storing gekeken. We denken dat we het probleem hebben gevonden en hebben een aanpassing gedaan waardoor het beter zou moeten gaan. Het is dus even aankijken of het ook echt beter gaat.
Aantal jonkies: 1
Storing
Er is al enige dagen een storing. Dit begon al even geleden toen zo nu en dan de verbinding weg begon te vallen. Inmiddels is de verbinding vaker weg dan dat deze er wel is. Het blijft natuurlijk techniek met allerhande apparatuur en bekabeling. Een deel daar van zit vlak bij de boom waar het nest zich bevindt, daar kunnen we niet zomaar naar toe. Het welzijn van de dieren staat op nummer één. We gaan kijken of we tijdens het ringen van het jong het probeem kunnen oplossen.
Aantal jonkies: 1
2 Weken oud
Als het jong zo'n twee weken oud is (dat is nu) en dikker in het dons zit gaat het vrouwtje ook jagen om aan de steeds groter wordende vraag naar voedsel te kunnen voldoen. Nu is er maar 1 jong, dus wellicht dat het nog ietsje langer duurt voor V mee gaat jagen. Als de voedsel situatie slecht is pikt het oudste jong zijn kleinere broertje of zusje dood. Dit dode jong wordt dan later meestal door de oudervogel opgevoerd. Dat is hier nu sowieso niet aan de orde, want er is maar 1 kuuk.
Aantal jonkies: 1
Kuuk gister geboren en vandaag voedermoment
Gisteren is het kuukje na 32 dagen uit het ei gekropen. Vandaag was het ook mooi te zien tijdens een voedermoment.
Kuuk gisteren geboren en vandaag voedermoment
Gisteren is het kuukje na 32 dagen uit het ei gekropen. Vandaag was het ook mooi te zien tijdens een voedermoment. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 1
Hoe lang nog
Gelukkig is het tot nu toe allemaal goed gegaan met het vierde ei. Het broeden gaat goed en daarmee gaat het ook al opschieten. Als we kijken naar het vorige broedsel in 2018 duurde het 27,5 dag vanaf de leg van het laatste ei tot het eerste kuuk. Dat zou in dit geval morgen zijn. Nu hebben we natuurlijk maar 1 ei, dus het zal iets langer duren waarschijnlijk. Bij een broedduur van 31 dagen zitten we op 15 mei. Kortom spannend wanneer het kuukje komt.
Aantal eieren: 1
Toch nog een vierde ei
Om 9.13 uur werd er een vierde ei gelegd. De andere 3 weggeroofd door de ekster. Wat zal er nu gebeuren? Afwachten maar.
Aantal eieren: 4
Helaas
De kans op een succesvol broedsel is niet groot hier helaas. Vanmorgen vroeg kreeg de ekster opnieuw de kans om ook het derde ei mee te nemen. Er was zelfs genoeg tijd om op het nest alvast een hapje te nemen.
Het derde ei!!
Velen hadden eergisteren de moed al opgegeven, maar de buizerds niet. Vanmiddag rond 15:53 uur werd het gemeld in de shout. 'Een ei!!' Nu is het er op of er onder. Of beter gezegd; buizerd er op of eitje er onder! Wat wordt het nu spannend. Zullen we toch nog het broedproces gaan volgen? laten we met ons alle duimen. (Foto gemaakt door ina)
Aantal eieren: 3
Ekster pakt ook tweede ei
Helaas werd vanmorgen het tweede ei ook door een ekster meegenomen. Het ei lag lang zonder toezicht in het nest, dus de ekster zag zijn of haar kans schoon. Man buizerd lijkt ook veel afwezig te zijn. Het is afwachten wat er nu gaat gebeuren.
Tweede ei
Vanavond werd rond 21:00 uur het tweede ei gelegd.
Aantal eieren: 2
Eksters stelen ei
M ging voor dat Vrouw terug was van het nest. Dat was het moment waar de eksters op hadden gewacht. Bijna direct waren ze op het nest. En het ei was weg. Gestolen!! Dat is de natuur. Spannend, gaat V het volgende eitje wel hier leggen? En zullen ze het dan niet onbewaakt laten? Het is voor veel, zo niet alle, vogels een uitdaging een nestje groot te brengen, En zoals we hier zien heeft ook de buizerd die uitdaging. Wat is het toch verrassend.
Zie hieronder het filmpje
Aantal eieren: 1
Het eerste ei!!
Vanmorgen vroeg is het eerste ei gelegd.Om 06:27 uur werd het door Valka in de shout gemeld.
Zie hier onder het filmpje
Aantal eieren: 1
Samenvatting nestbouw
Een samenvatting van de werkzaamheden aan het nest van gisteren en vandaag door meneer en mevrouw Buizerd. Eén van de twee heeft een ring (waarschijnlijk is dat het mannetje).
Samenvatting nestbouw
Een samenvatting van de werkzaamheden aan het nest van gisteren en vandaag door meneer en mevrouw Buizerd. Eén van de twee heeft een ring (waarschijnlijk is dat het mannetje).
Nestbouw
Vanaf eind januari hielden we het nest al via de camera in de gaten. Vandaag werden we blij verrast door een buizerd paartje. Ze lijken begonnen met het herstellen van het nest waar in 2018 voor het laatst voor de camera is gebroed. Toen vlogen er twee jongen uit. Ze gingen vandaag voortvarend van start. Opvallend daarbij was dat er ook al fijn nestmateriaal werd gebracht. Nu even afkijken. Gaan ze hier door met bouwen? En ook broeden? Of toch dat ander plekje? Wat spannend!!
Andere nestplaats
Het nest ligt er verlaten bij. Een bezoekje van de houtduiven, maar geen buizerd.
De buizerds lijken voor een andere nestplaats te hebben gekozen. Niet ver van deze locatie zijn twee nesten gebouwd. De kans dat we hier een nestje buizerds gaan volgen lijkt daarmee heel klein geworden. Helaas..
Ransuil
Vanavond werd om 19:57 uur door Boskabouter de ransuil op het nest gespot. Zie ook het filmpje.
Ransuil
Vanavond even de ransuil op bezoek
Rust en onrust
Op het nest is het nog erg rustig. Nu waren de afgelopen weken vanwege de stevige wind niet ideaal, maar dat is zeker niet de hoofdoorzaak. Want wat blijkt. Er is veel onrust in het territorium van dit buizerdstel liet de locatie eigenaar weten. Er wordt de laatste weken flink geknokt tussen dit stel en andere buizerds die hun territorium willen innemen. En vandaag zijn er 11 kraaien en een paar eksters ruzie aan het zoeken. Dus ja dit stel buizerds zal eerst weer rust moeten creëren en hun territorium moeten verdedigen voordat ze kunnen gaan nestelen. Hopelijk slagen ze hier in en kunnen we ze straks weer mooi volgen op dit nest.
Buizerd op het nest
Om 15:36 uur kwam er een buizerd op het nest. Was het M?
Fazant op het nest
Het zou zo maar kunnen dat deze haan ook in de conifeer slaapt. Fazanten slapen vaak in bomen.
Camera weer LIVE
Na overleg met de eigenaren van de locatie hadden we al afgesproken het project een vervolg te geven.
Gisteren hebben we, met hulp van Martin en Wouter, de apparatuur weer aangesloten. Martin is daarvoor in de boom geklommen om het lensje schoon te maken en de camera wat bij te stellen.
Nu is het afwachten wat er komen gaat. De eerste bezoeker is al gesignaleerd. De vlaamse gaai.
Ik ben er nog!
Ina spotte één van de jongen om 17:;41 uur op het nest. Het kwam even een hapje van een prooirest eten.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2
Uitgevlogen!!
Vannacht waren de jongen niet meer op het nest. We zijn benieuwd of we ze nog terug zien op het nest.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2
Takkeling
Vandaag waagde de eerste de sprong buiten het nest en gaat nu regelmatig op verkenning in de boom.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Vliegoefeningen
Het gaat erg goed met de jonge buizerds. De ouders hebben het erg druk met al dat hongerige kroost. En hoe groter ze worden, hoe meer ze zich op het nest gaan bewegen. Zich klaarmaken om op verkenning te gaan. Goed de spieren trainen, balanceren, en de vliegbeweging oefenen zodat ze straks ook getrainde vleugels hebben om te gaan vliegen.
Vliegoefeningen
Het gaat erg goed met de jonge buizerds. De ouders hebben het erg druk met al dat hongerige kroost. En hoe groter ze worden, hoe meer ze zich op het nest gaan bewegen. Zich klaarmaken om op verkenning te gaan. Goed de spieren trainen, balanceren, en de vliegbeweging oefenen zodat ze straks ook getrainde vleugels hebben om te gaan vliegen. Zie ook het filmpje. Ze zijn nu ruim 5 weken oud en als ze rond de 6 weken oud zijn gaan ze op verkenning in de boom. Ze worden dan takkelingen genoemd. Ze blijven dan nog wel in de buurt van het nest en/of keren daar regelmatig terug.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Ringen
*Update 2; De jongen, de oudste, vermoedelijk, een mannetje en de jongste een vrouwtje wogen 750 en 729 gram. Ze zijn van twee ringen voorzien. Één aluminium ring van vogeltrektation Arnhem en een Blauwe ring met 2 zwarte letters erop. Met die laatste zijn ze met een verekijker of telescoop soms te herkennen waardoor deze gemeld kunnen worden.
*Update 1; Vanavond is het zover. Martin van de werkgroep Roofvogels Hoeksche Waard Oost komt de jongen ringen, wegen en meten. Gedurende de ringactie is de camera op verzoek offline. De planning is rond 19:00 uur te starten.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Ontwikkeling
De jongen groeien snel. Vanuit relatief kleine eitjes zien we in korte tijd twee buizerds opgroeien. Ongelooflijk snel gaat het. De bruine veren en slagpennen in de vleugels zien we al komen. Ook worden ze al wat beweeglijker in het nest. De ouders laten de jongen al korte poosjes alleen. Dit is nodig omdat er steeds meer voedsel nodig is.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Vers groen
Naar aanleiding van een vraag op twitter en in de shoutbox hierbij een update over het verse groen. Bezette nesten van buizerds zijn te herkennen aan verse groene takken op de nestrand. Maar waarom wordt er dagelijks vers groen gebracht? Er wordt aangenomen dat daarmee parasieten worden bestreden. Door het aanbrengen van vers nestmateriaal blijft het nest dus schoon.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Nestjongen stadium
(Foto) Man bracht een jonge meerkoet. M moet nog zo'n twee weken alleen voor voedsel zorgen. Als de jongen zo'n twee weken oud zijn en dikker in het dons zitten gaat het vrouwtje ook jagen om aan de steeds groter wordende vraag naar voedsel te kunnen voldoen. Als de voedsel situatie slecht is pikt het oudste jong zijn kleinere broertje of zusje dood. Dit dode jong wordt dan later meestal door de oudervogel opgevoerd.
Takkelingen
Na zes weken zijn de jongen in het takkelingen stadium. Ze beginnen de omgeving van het nest te verkennen, springen naar zijtakken en naastgelegen bomen. Ze blijven nog wel in de buurt van het nest en worden door de ouders gevoerd.
Verspreiding
De juveniele buizerds verspreiden zich aan het eind van het seizoen in alle richtingen met een kleine voorkeur voor zuid en zuid-west. Voor de Nederlandse buizerd gaat het dan zelden om meer dan 50 Km. De meeste buizerds vestigen zich zelfs op minder dan 20-30 Km van hun geboorteplaats.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Tweede kuuk en voedermoment
Vannacht tussen 02.00 en 03.00 uur kroop het tweede kuuk uit het ei. Vanmorgen kregen beide kuuks te eten.
Tweede kuuk
Vannacht tussen 02.00 en 03.00 uur kroop het tweede kuuk uit het ei. Vanmorgen kregen beide kuuks te eten. Zie ook het filmpje van het tweede kuuk en het voedermoment.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Eetmoment
Eetmomentje; op het menu een jonge haas
Eerste kuiken uit het ei
Vanmorgen kwam het eerste kuiken uit het ei.
Eerste kuiken uit het ei
Nadat het derde, en tevens laatste ei, op 6 april werd gelegd duurde 27,5 dagen tot het eerste kuiken uit het ei kwam. Gerekend vanaf het voorlaatste ei komen we op een broedduur van 31 dagen. Zie ook het filmpje. (Foto gemaakt door Monique)
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 1
Eerste ei aangepikt
Vanmorgen was even goed te zien dat er een kuikentje bezig was om uit het ei te komen. het begin is er!!
Uitslag WIN Actie
De winnaar van onze NKL Poll Win Actie is bekend! Met 4 mei 07:12 uur als datum en tijd is de winnaar Zouika! Gefeliciteerd en de onderzetters komen zo snel mogelijk naar je toe.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 1
WIN Actie POLL overzicht
Hieronder een overzicht van alle deelnemers die meedoen aan de WIN actie ( zie update hieronder). Met grote dank aan M&M's team die dit alles heeft bedacht en bijgehouden.
Dag
Tijd
Shoutboxnaam
2 mei
11:00 uur
Lorrie
16:00 uur
omavankevin
3 mei
07:32 uur
Lentekriebel
18:00 uur
Marianne
22:45 uur
Duifmelker
4 mei
07:12 uur
Zouika
10:00 uur
Ankie
20:00 uur
FamKerkhoven
21:00 uur
Eucalypta
5 mei
05:00 uur
Pijpensteel
08:30 uur
Ina
11:00 uur
Valka
14:02 uur
Eva
15:00 uur
wimpb
6 mei
06:06 uur
Marie-Louise
08:00 uur
Margriet
08:45 uur
Mijana
09:15 uur
Marie-paule (was 08:10 uur)
7 mei
08:00 uur
Lucky
11:00 uur
Inge
8 mei
05:30 uur
Twente
8 mei
10:00 uur
Evaline
9 mei
07:37 uur
Monique
10 mei
08:10 uur
NKL:Trudy (doet niet mee voor de prijs)
10:05 uur
M&M’s team
10:35 uur
Kiek dan (was 10:30 uur)
14 mei
09:15 uur
Vogelvreugd
Aantal eieren: 3
WIN Actie
Vaste kijker M&M's team heeft een leuke POLL georganiseerd en wij hebben besloten om bij deze nieuwe soort op de site; de Buizerd, er een prijs aan te verbinden. Dus doe mee en maak KANS op een set mooie onderzetters. Na de sluitingsdatum komt er een overzicht op de site met alle deelnemers zodat we het met elkaar mooi kunnen volgen. Het NKL team mag wel deelnemen, maar zal niet mee doen voor de prijs.
Aantal eieren: 3
Het derde ei
Zo tegen 21.15 uur werd vanavond het derde ei gelegd. Net na half 10 kregen we heel even zicht op de 3 eieren. De tussentijd tussen ei 2 en 3 was nu ruim 89 uur (3,7 dagen).
Aantal eieren: 3
Het tweede ei
Het vrouwtje had een onrustige nacht. Er bleek een ei op komst. Vannacht om 04.05 uur werd dan ook het tweede ei gelegd. Zie ook het filmpje.
Dat is zo'n 80 uur (3,3 dagen) na het eerste ei. Zal er nog een ei bijkomen? En zo ja met welke tussentijd zal deze dan gelegd worden? Bovenstaand blijkt namelijk niet te kloppen met de eerder geplaatste tussentijd van 1 tot 2 dagen. We kunnen het nu in ieder geval zelf allemaal LIVE meemaken en vastleggen.
Aantal eieren: 2
Tweede ei!
Om 04:05 uur werd het tweede eitje gelegd
Het eerste ei!
Vanavond werd het eerste ei gelegd
Het eerste ei
De update voor vandaag stond er net op toen Vrouw buizerd in de eileg modus ging. En zo kregen wij om 20.12 uur ineens zicht op het eerste ei! Zie ook het filmpje.
Een legsel bij de buizerds kan uit 1-5 eieren bestaan, maar gemiddeld zijn het er meestal 3. De tussentijd tot het volgende ei is 1 tot 2 dagen. De eieren zijn wittig met bruine vlekken.
Aantal eieren: 1
Langer en vaker aanwezig
Het gaat goed hier. De buizerds zijn overdag vaker op het nest aanwezig. Nu ook in de middag regelmatig aanwezig. Het nest is zo goed als klaar. Ze zijn met de afwerking bezig. Zo wordt er nu ook ander en zachter materiaal gebracht. Vrouw, het makkelijkst te herkennen aan de lichte "wenkbrauw" boven haar ogen, lijkt zich voor te bereiden op de eileg. Ze ziet er zwaarder uit en blijft af en toe ook een poosje op het nest. Het is wachten op het eerste ei.
Slapen, ontwaken en bouwen
Na het slapen op het nest was het overdag weer tijd om te bouwen. Het buizerdstel was er vooral weer in de ochtend uren druk mee.
Slapen, ontwaken en bouwen
Na het slapen op het nest was het overdag weer tijd om te bouwen. Het buizerdstel was er vooral weer in de ochtend uren druk mee. Zie ook het filmpje.
Het nest en slapen
Het ziet er nog steeds goed uit. Bijna dagelijks zien we met name tijdens de ochtend uren de buizerds aan het werk om het nest op te knappen. Het nest is groot. Volgens de gemiddelden ongeveer een meter in doorsnede en 60 cm diep. Zulke grote roofvogelnesten heten een horst.
Buizerds houden hun territorium tijdens de winter ook bezet. Op mooie dagen in februari en maart cirkelen de vogels boven hun territorium en voeren dan regelmatig spectaculaire baltsvluchten uit. In deze periode worden ook één of meer nest(en) gebouwd of net zoals hier opgeknapt. Buizerds paren ook veelvuldig, soms wel 500 maal in één seizoen.
En nog meer goed nieuws, want vanavond wordt er voor het eerst ook geslapen op het nest.
Verder bouwen
Vanmorgen waren de buizerds met de schemering al op het nest. Ze gingen actief met de nestbouw aan de slag. Tot de middag gingen de activiteiten door en daarna viel het stil. Morgenochtend weer verder? Zie ook het filmpje
Verder bouwen
De buizerds waren vanmorgen samen actief aan het bouwen, in het filmje aantal fragmenten.
Nestbouw Begonnen
De buizerds zijn aan de nestbouw begonnen
Nestbouw begonnen!
Wat voor 11:30 uur werd de buizerd gehoord en even later op het nest gezien. De eerste takjes werden aangevoerd. Konden we direct mooi zien dat de buizerds samen aan het nest bouwen. Het langverwachte begin is er! Zie ook het filmpje.
Havik of Sperwer V
Vanavond in de late schemer verscheen er op de achtergrond een roofvogel. Dit werd door Inge opgemerkt en op film vast gelegd. Er werden diverse soorten genoemd. Door de slechte lichtomstandigheden is het niet met zekerheid vast te stellen. Daarom houden we twee opties over. Een sperwer Vrouw of een Havik. De bewegingsdetectie heeft het gebied achter het nest uitgesloten i.v.m. de vele beweging van takken. Daarom wordt alleen het nest zelf gemonitord. Vanaf heden wordt nu 24/7 opgenomen. (Foto uit filmpje van Inge)
Slaapgedrag
Pas werd het hier gevaagd. Gebruiken buizerds hun nesten ook als slaapplaatsen? Zoals, bijvoorbeeld, koolmezen in de winterperiode in nestkasten slapen.
Een nest wordt niet als slaapplaats gebuikt. Buizerds hebben in de regel vaste slaapplaatsen. Dat is meestal in een boom maar ook o.a hoogspanningsmasten en antennes worden gebuikt. Favoriete slaapplaatsen worden soms jaren achtereen gebruikt. Het is dus goed mogelijk dat ze hier vlakbij in een boom slapen.
Het nest wordt gebouwd of opgeknapt en gebruikt om de eitjes te leggen, uit te broeden en de jongen groot te brengen. Tijdens deze periode wordt natuurlijk wel op het nest een oogje dicht geknepen. Hoe dat gaat hopen we hier LIVE te gaan volgen.
Eerste bezoek
Vanmorgen met het krieken van de dag werd er een wilgentakje goedgelegd.
Wachten op..
Het is op dit moment nog rustig. De buizerds worden wel in de buurt gezien en gehoord als ze hun rondjes draaien. Nu is het afwachten tot ze aan hun nest gaan beginnen. Als ze er voor kiezen hier weer te gaan broeden moet het nest nog wel wat opgeknapt worden. Op een gebroken tak na, vlak naast het nest, heeft het de twee stormen redelijk goed doorstaan. Maar een opknapbeurtje heeft het wel nodig. Toch kan het nog wel enkelen weken duren voor we ze te zien krijgen. maar wie weet hebben we geluk en komen ze al eerder een kijkje nemen. Spannend...
Habitat en leefwijze
Buizerds jagen voornamelijk in het open terrein maar broeden in boomnesten en leven dus aan bosranden of in open gebieden met boomgroepen. In de Hoeksche waard komen dat soort nestplaatsen niet zo heel veel voor en broedden de buizerds soms ook in solitaire bomen of in rijen bomen langs de wegen of dijken. Ze jagen meestal door vanaf een verhoogde uitkijkpost om zo de omgeving af te speuren naar mogelijke prooidieren. Bij het zien van een prooi wordt er met een glij/duikvlucht geprobeerd om de prooi te pakken (slaan). Buizerds jagen ook te voet, bijvoorbeeld op wormen. Heel soms jagen buizerds ook door te bidden, dit op één plek blijven zweven gebeurt meestal in een opwaartse luchtstroom, bijvoorbeeld langs een dijk o.i.d. De Nederlandse buizerds zijn standvogels, d.w.z. dat ze het gehele jaar hun territorium bezet houden. De grootte van het gebied dat tegen soortgenoten wordt verdedigd is één tot meerdere vierkante kilometers maar dit is sterk afhankelijk van de lokale voedsel situatie. De gebieden waarin de buizerds jagen zijn groter maar kunnen elkaar overlappen. De beste tijd om buizerds te zien is in de winter wanneer er extra veel buizerds zijn. Dit komt omdat er buizerds uit het noorden (Scandinavië etc) hierheen komen om te overwinteren. Bovendien zijn ze extra goed te zien omdat er geen bladeren aan de bomen zitten. Een andere geschikt moment zijn zonnige dagen in het voorjaar, met name na een periode van slecht weer; de buizerds cirkelen dan (roepend) boven hun territorium.
Voedsel
Buizerds zijn echt opportunisten en eten dan ook een heel keur aan verschillende prooien: zoogdieren (veldmuizen, mollen, jonge hazen/konijnen), wormen, insecten, padden, kikkers en af en toe een vis. Ook aas wordt niet geschuwd, met name in magere tijden. Buizerds kunnen prooien tot 500gr vangen, alles wat zwaarder is, is waarschijnlijk dood of sterk verzwakt aangetroffen.
LIVE!!
27 januari. Na een locatiebezoek door het NKL-team werden de mogelijkheden besproken en bekeken om de buizerd die daar al een aantal jaren broed, live te kunnen laten zien op onze website. Al snel werd duidelijk dat deze samenwerking mogelijk was. De plannen werden direct gemaakt. We wilden namelijk zo snel mogelijk de camera geïnstalleerd hebben omdat de buizerds nu nog niet bij het nest actief zijn.
3 februari. Na een weekje van voorbereiden arriveerden we zaterdag om 11:00 uur. Na een gastvrij ontvangst zijn we aan de slag gegaan om de apparatuur te installeren.
Met hulp van Willem werden de antennes en bekabeling geïnstalleerd. Martin heeft het werk op hoogte uitgevoerd. Hij heeft camera met steun in de boom aangebracht. Daarnaast kregen we aan alle kanten hulp van de eigenaren op locatie. Ook Trudy was van de partij voor hand en spandiensten en heeft wat foto's van de werkzaamheden gemaakt.
Een bakje koffie tussen door om op te warmen. De regenbui van een uur was wat minder verwarmend. het ging gelukkig als gepland. Iets na 15:00 uur was de camera voor het eerst LIVE. Als afsluiter een lekker broodje en een bak koffie. Dat ging er wel in na een paar uur klussen in de hollandsche klei.
Afgelopen weekend is gebruikt om te kijken of alle verbindingen stabiel genoeg zijn. Aangezien er geen uitval is lijkt het daar wel op. We kunnen dus LIVE....
Nogmaals bedankt voor alle hulp en gastvrijheid. Laten we de rest aan de Buizerd over.