Vrouwtje bosuil heeft eergisteren het broeden opgegeven. Ze kwam vanmorgen ook niet naar de nestkast. Wat de reden is kunnen we over speculeren, maar dat zullen we nooit weten. Ze was na het leggen van het tweede ei begonnen met broeden. Man bracht geen prooien naar de nestkast, maar dat hoeft niet de reden te zijn van het afhaken. We hebben dat bij een ander paartje bosuilen ook waargenomen.
Het laat ook hier weer zien dat lang niet iedere poging leid tot vlieg vlugge jongen.
Aantal eieren: 2
Het tweede ei
In de boeken wordt meest gesproken over een leg interval (tijd tussen het leggen van de eitjes) van twee dagen, maar dit zou 48 uur zijn. Vaak is dit niet exact. Zo ook bij de bosuilen. Dit ei is gelegd tussen 09:00 uur en 17:00 uur toen de camera uit stond. Dit betekent dat we het leg moment niet precies hebben kunnen vast stellen, maar dat het tussen de 61,5 uur en 69,5 uur moet zijn gelegd.
Komt er nog een eitje of meerdere eitjes vragen velen zich af. Dat kunnen we wellicht uit het gedrag van het vrouwtje opmaken. Of ze nu begint met broeden of nog niet.
Aantal eieren: 2
Het eerste ei!!
Vanmorgen kwam V vroeger dan anders terug naar de nestkast. Toen om 17:00 uur de camera weer bij schakelde lag V i.p.v dat ze stond zoals de afgelopen dagen te zien was. Het leek er op dat er een ei was Maar toen het donker was liet ze de nestkast achter zich evenals een groot aantal teleurgestelde kijkers... Geen ei. Maar na even weg te zijn geweest keerde ze terug en nam na wat sloopwerk weer de leg houding aan. Rond 19:31 uur werd het eitje gelegd.
Er wordt om de dag een ei gelegd het aantal gevarieerd van 2 tot 6. Bij het voorlaatste ei begint meestal het broeden.
Aantal eieren: 1
Filmpje leg eerste ei
Rond 19:31 uur werd het eitje gelegd.
Terug
Vanmorgen om 7:26 uur kwam BU stiilletjes binnen voor de dag
Slapen
Vanmorgen zijn de tijden aangepast in het laadregelsysteem voor de accu. Toen zagen we wat we al vermoede de bosuil slaapt in de nestkast. Het was ons al opgevallen dat twee voorgaande dagen zodra de camera aanging er al een BU in het vlieggat zat te kijken Dat kon natuurlijk betekenen dat die heel vroeg naar de kast was gekomen of net in het vlieggat zat om te vertrekken
Samen binnen
Na veel activiteit om 20:37 uur ook even samen in de nestkast Het wordt spannend!!
Energie sparen *update
Er is 22 januari een aanpassing gedaan in het systeem om energie te sparen. De camera en 4G router werken alleen van 18:05 uur t/m 23:59 en van 5:00 tot 7:00 uur resterende tijd zijn deze afgeschakeld Hiermee verminderen we onze energiebehoefte met 2.3 Bijkomend voordeel is dat we de energie die er is benutten in het donker als de bosuilen actief zijn. Ook is de accu vervangen waardoor we meer opslagcapaciteit hebben en als er een paar dagen wél zon is we meer energie kunnen opslaan.
De aanpassingen hebben er, tot nog toe, voor gezorgd dat in de geplande periode de camera in de lucht is gebleven. Nu maar duimen dat dit afdoende is om de sombere tijd te overbruggen. De dagen worden snel langer en de zon komt steeds hoger te staan. We hopen dan ook binnen enkele weken in de nacht live te blijven of direct over te stappen naar 24/7 live.
Als de camera offline gaat wordt er nu automatisch een melding weer gegeven. Zodra de camera weer online komt verdwijnt de melding automatisch.
Wanneer komen de eitjes?
Zover hoeft het nog niet te zijn. Eerst wordt de broedplaats bepaald Dat is wat we nu zien gebeuren Man probeert zijn V naar een geschikte broedplek te lokken Mooi te zien tijdens de avond uren. Alsdeze nestkast als broedplek wordt gekozen is het wachten tot de eitjes komen. Maar een tijdstip voorspellen bij de bosuilen is bijna niet te doen. In voedsel arme jaren slaan ze gerust een jaartje over en blijven gewoon in hun gebied. Nu lijkt het er sterk op dat ze wel voorbereidingen treffen voor een broedpoging maar een voorspelling wagen we ons maar niet aan.
Bosuilen kunnen soms erg vroeg aan eitjes beginnen De balts begint eind oktober al. Begin februari gaat het aantal paren met eitjes echter flink oplopen zie figuur hier onder.
Figuur. De data van het leg begin (datum eerste ei) van Bosuilen in Nederland op basis van alle nestkaarten uit het Meetnet Nestkaarten (n=2428). De twee rode stippen laten het leg begin van het paar uit Blaricum zien (Rechtse rode stip zeldzame tweede leg)
Het blijft dus gewoon afwachten en mee kijken op wat komen gaat. Zie ook het filmpje van 28-01-2022
Bezoek van 21 minuten
21:19 uur kwam de bosuil weer de kast in, roepen, kuiltje graven, rustig luisteren Ruim 21 minuten in de kast voor die weer vertrok.
Samen
20:40 uur Kwam man de kast in en het vrouwtje volgde hem tot in het vlieggat en vertrok weer.
Bezoek
22:11 uur kwam M de kast in Na wat graaf en roepwerk weer naar buiten. Spannend gaan ze deze plek kiezen?
Energie sparen
Er is vanochtend een aanpassing gedaan in het systeem om energie te sparen. De camera en 4G router werken alleen van 18:05 uur t/m 23:59 en van 5:00 tot 7:00 uur resterende tijd zijn deze afgeschakeld Hiermee verminderen we onze energiebehoefte met 2.3 Bijkomend voordeel is dat we de energie die er is benutten in het donker als de bosuilen actief zijn. Ook is de accu vervangen waardoor we meer opslagcapaciteit hebben en als er een paar dagen wél zon is we meer energie kunnen opslaan.
Beste wensen 2022
Het NestkastLIVE Team wenst Iedereen een gezond 2022. Hopelijk kunnen we allen weer genieten van mooie momenten in de natuur en op onze website.
Elk jaar is het weer spannend of de dieren nest(kasten) kiezen waar we live mee kunnen kijken. Altijd weer spannend wat het komende seizoen ons brengt
We wensen dit seizoen wat minder dramatische belevingen en succesvolle nesten.
Rode lijst Nee, door zijn grote aanpassingsvermogen, zowel qua voedsel- als broedplaatskeuze, is de Bosuil niet bedreigd. Ondanks het hoge aantal verkeersslachtoffers neemt de Bosuil in aantal toe en vindt er uitbreiding naar het noorden plaats. Bij gebrek aan natuurlijke broedholtes kunnen in geschikte gebieden nestkasten worden opgehangen.
Voorkomen Algemene standvogel, De Bosuil komt vooral voor in loofbossen en gemengde bossen met een goede ondergroei en met open gedeelten. Maar hij komt ook voor in open parkachtige landschappen, kerkhoven, parken (Amsterdamse Bos) en zelfs in oude boomsingels. Een voorwaarde is dat er voldoende broedmogelijkheden aanwezig zijn. Bij het ontbreken van holle bomen wordt gebroed in oude nesten, nestkasten en in gebouwen. De gemiddelde grootte van het territorium is 20-30 ha.
Voedsel De Bosuil jaagt veel vanaf een vaste zitplaats, vanwaar hij een goed overzicht heeft over het terrein. Het menu van de Bosuil is zeer gevarieerd en bestaat uit kleine zoogdieren, vogels, kikkers, padden, wormen, slakken en insecten.
Geluid Door de bossen klinkt het geluid van de Bosuil luid en ver. Het gehele jaar kan de roep worden gehoord, maar vooral in de herfst en in het voorjaar. In de herfst bakent het mannetje zijn territorium reeds af door zich luid te laten horen. Het is het bekendste geluid: “oeoeh-oe.hoe-oe.oe.oe.oe.oeh”. Het vrouwtje reageert daarop met een “kuwiet”.
Lengte 37 tot 43 cm
Herkenning Opvallend is de grote ronde kop zonder oorpluimen en zijn gedrongen lichaam. De ogen zijn groot en donkerbruin. De vleugels zijn breed en afgerond en lijken in de vlucht korter dan ze in werkelijkheid zijn. De spanwijdte bedraagt bijna één meter (vrouwtjes 98 cm en mannetjes 93 cm). De kleur van de vleugels varieert van grijs tot roodbruin met opvallende donkere lengtestrepen en lichtere dwarsstrepen. Het mannetje is meestal iets kleiner dan het vrouwtje (resp. 40 en 42 cm). Het gewicht schommelt in de loop van het jaar tussen 300 en 800 gram. Het gemiddelde gewicht van het vrouwtje is 560 gram en van het mannetje 440 gram.
Gedrag:
De Bosuil is over het algemeen ’s nachts actief. Overdag roest de uil op een beschutte plaats, dicht tegen de stam gedrukt of in een holte van een boom of een gebouw. De Bosuil zit in het voorjaar graag in de zon. Wordt hij overdag door zangvogels ontdekt, dan is het gedaan met zijn rust. De vogels vliegen alarmerend over hem heen. Meestal blijft hij dan rustig zitten, maar als het hem teveel wordt, verdwijnt hij en zoekt een rustiger plek op. In de broedtijd kan het normaal rustige gedrag van de Bosuil plotseling veranderen. Hij kan dan agressief worden tegen elke indringer die zich te dicht bij het nest waagt. De individuele verschillen zijn echter groot. Zo zal de ene uil nooit een mens aanvallen, terwijl een andere dat wel zal doen. De aanvallen richten zich bij de mens altijd op het hoofd: de uil scheert over het hoofd van de “indringer” en slaat razendsnel de klauwen uit. Echte verwondingen zijn een grote uitzondering en treden slechts op als men zich vlak onder het nest bevindt.
Voortplanting:
Bosuilen zijn in hun eerste levensjaar al geslachtsrijp. In tegenstelling tot de Kerkuil bepaalt het vrouwtje van de Bosuil de broedplaats. Jaarlijks wordt er één keer gebroed en bij een slechte voedselsituatie wordt het broedseizoen overgeslagen.. Bij gunstige weersomstandigheden kan in februari al met de leg worden begonnen. Er worden 2 tot 6 eieren gelegd. Een pas uit het ei gekropen jong weegt 28 gram. De jongen verlaten na 4 tot 5 weken het nest. Ze kunnen dan nog niet vliegen, maar klauteren en fladderen in bomen. Uitgevlogen jongen zoeken in de omgeving een territorium en blijven daar hun leven lang. De sterfte na het uitvliegen is hoog (50%) met als belangrijkste oorzaak het verkeer. Bosuilen kunnen wel 16 jaar oud worden.
De camera is geplaatst in een bosperceel in de buurt van Wassenaar.
Biotoop
Halfopen landschap met grasland en bos.
De nestkast
Deze kast is afkomstig van Bosuil3 Daar waren door een valwind in 2021 alle bomen plat gewaaid ook in het omringend bos
Deze nestkast heeft een ovale invlieg opening en is speciaal ontworpen door Nestkastlive zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. De nestruimte komt bijna overeen met de meest voorgeschreven afmetingen t.b.v. een bosuil nestkast. Deze nestruimte is aan de camerazijde alleen iets groter. Verder is de invlieg opening ovaal 15cm hoog en 13 cm breed. Aangezien de diameter van de vorige nestkast die in dit bos hing 13 cm was is de diameter aangepast naar rond 13 cm De nestkast hangt ongeveer 5 meter hoog .
Energie voorziening
De camera bevindt zich midden in een bosperceel en wordt van elektriciteit voorzien middels een zonnepaneel en accu t.b.v. nachtbedrijf.
Het kan voorkomen dat de camera tijdelijk niet werkt door het gebrek aan zonuren.
Verbinding
Voor de livebeelden van de camera wordt een mobiele4G internetverbinding gebruikt
Soorten
Het ontwerp van deze nestkast is speciaal ontworpen voor de Bosuil. Maar er kunnen ook andere dieren gebruik van de nestkast maken, zoals o.a. Boomklever, Kauw, Kerkuil, Holenduif, Torenvalk, Eekhoorn en Nijlgans. Of die laatste ook door een invlieg opening van 13 cm past weten we niet zeker.
Camera
Archief overzicht
Opgegeven
Vrouwtje bosuil heeft eergisteren het broeden opgegeven. Ze kwam vanmorgen ook niet naar de nestkast. Wat de reden is kunnen we over speculeren, maar dat zullen we nooit weten. Ze was na het leggen van het tweede ei begonnen met broeden. Man bracht geen prooien naar de nestkast, maar dat hoeft niet de reden te zijn van het afhaken. We hebben dat bij een ander paartje bosuilen ook waargenomen.
Het laat ook hier weer zien dat lang niet iedere poging leid tot vlieg vlugge jongen.
Aantal eieren: 2
Het tweede ei
In de boeken wordt meest gesproken over een leg interval (tijd tussen het leggen van de eitjes) van twee dagen, maar dit zou 48 uur zijn. Vaak is dit niet exact. Zo ook bij de bosuilen. Dit ei is gelegd tussen 09:00 uur en 17:00 uur toen de camera uit stond. Dit betekent dat we het leg moment niet precies hebben kunnen vast stellen, maar dat het tussen de 61,5 uur en 69,5 uur moet zijn gelegd.
Komt er nog een eitje of meerdere eitjes vragen velen zich af. Dat kunnen we wellicht uit het gedrag van het vrouwtje opmaken. Of ze nu begint met broeden of nog niet.
Aantal eieren: 2
Het eerste ei!!
Vanmorgen kwam V vroeger dan anders terug naar de nestkast. Toen om 17:00 uur de camera weer bij schakelde lag V i.p.v dat ze stond zoals de afgelopen dagen te zien was. Het leek er op dat er een ei was Maar toen het donker was liet ze de nestkast achter zich evenals een groot aantal teleurgestelde kijkers... Geen ei. Maar na even weg te zijn geweest keerde ze terug en nam na wat sloopwerk weer de leg houding aan. Rond 19:31 uur werd het eitje gelegd.
Er wordt om de dag een ei gelegd het aantal gevarieerd van 2 tot 6. Bij het voorlaatste ei begint meestal het broeden.
Aantal eieren: 1
Terug
Vanmorgen om 7:26 uur kwam BU stiilletjes binnen voor de dag
Slapen
Vanmorgen zijn de tijden aangepast in het laadregelsysteem voor de accu. Toen zagen we wat we al vermoede de bosuil slaapt in de nestkast. Het was ons al opgevallen dat twee voorgaande dagen zodra de camera aanging er al een BU in het vlieggat zat te kijken Dat kon natuurlijk betekenen dat die heel vroeg naar de kast was gekomen of net in het vlieggat zat om te vertrekken
Samen binnen
Na veel activiteit om 20:37 uur ook even samen in de nestkast Het wordt spannend!!
Energie sparen *update
Er is 22 januari een aanpassing gedaan in het systeem om energie te sparen. De camera en 4G router werken alleen van 18:05 uur t/m 23:59 en van 5:00 tot 7:00 uur resterende tijd zijn deze afgeschakeld Hiermee verminderen we onze energiebehoefte met 2.3 Bijkomend voordeel is dat we de energie die er is benutten in het donker als de bosuilen actief zijn. Ook is de accu vervangen waardoor we meer opslagcapaciteit hebben en als er een paar dagen wél zon is we meer energie kunnen opslaan.
De aanpassingen hebben er, tot nog toe, voor gezorgd dat in de geplande periode de camera in de lucht is gebleven. Nu maar duimen dat dit afdoende is om de sombere tijd te overbruggen. De dagen worden snel langer en de zon komt steeds hoger te staan. We hopen dan ook binnen enkele weken in de nacht live te blijven of direct over te stappen naar 24/7 live.
Als de camera offline gaat wordt er nu automatisch een melding weer gegeven. Zodra de camera weer online komt verdwijnt de melding automatisch.
Wanneer komen de eitjes?
Zover hoeft het nog niet te zijn. Eerst wordt de broedplaats bepaald Dat is wat we nu zien gebeuren Man probeert zijn V naar een geschikte broedplek te lokken Mooi te zien tijdens de avond uren. Alsdeze nestkast als broedplek wordt gekozen is het wachten tot de eitjes komen. Maar een tijdstip voorspellen bij de bosuilen is bijna niet te doen. In voedsel arme jaren slaan ze gerust een jaartje over en blijven gewoon in hun gebied. Nu lijkt het er sterk op dat ze wel voorbereidingen treffen voor een broedpoging maar een voorspelling wagen we ons maar niet aan.
Bosuilen kunnen soms erg vroeg aan eitjes beginnen De balts begint eind oktober al. Begin februari gaat het aantal paren met eitjes echter flink oplopen zie figuur hier onder.
Figuur. De data van het leg begin (datum eerste ei) van Bosuilen in Nederland op basis van alle nestkaarten uit het Meetnet Nestkaarten (n=2428). De twee rode stippen laten het leg begin van het paar uit Blaricum zien (Rechtse rode stip zeldzame tweede leg)
Het blijft dus gewoon afwachten en mee kijken op wat komen gaat. Zie ook het filmpje van 28-01-2022
Energie sparen
Er is vanochtend een aanpassing gedaan in het systeem om energie te sparen. De camera en 4G router werken alleen van 18:05 uur t/m 23:59 en van 5:00 tot 7:00 uur resterende tijd zijn deze afgeschakeld Hiermee verminderen we onze energiebehoefte met 2.3 Bijkomend voordeel is dat we de energie die er is benutten in het donker als de bosuilen actief zijn. Ook is de accu vervangen waardoor we meer opslagcapaciteit hebben en als er een paar dagen wél zon is we meer energie kunnen opslaan.
Groene specht
Vanmiddag bezoek van een vrouwtje groene specht in de nestkast
Energie
Het gaat wat moeizaam met de energievoorziening. Tenminste met het in de lucht blijven daarvan.
We hebben 20 maart een tijdelijke opstelling neer gezet met het doel de ransuilen dit voorjaar te kunnen volgen, althans, als er in de nestmand gebroed ging worden. Vanuit dit oogpunt is de installatie geplaatst. Met name het zonnepaneel was een uitdaging om in het bos een plekje te vinden waar andere bomen geen schaduw op het paneel zouden werpen. Dit was net aan haalbaar met dien verstande dat het maar een aantal maanden zou hoeven werken. En met steeds hoger staande zon en langere dagen. Nu we een compleet groeiseizoen achter de rug hebben zijn de bomen flink gegroeid. Deze boomtoppen zorgen periode voor schaduw op het paneel. Dit betekent dat er nog maar een korte tijd zon onbelemmerd op het paneel kan schijnen Daarbij komt nog dat de zon tot 21 dec steeds lager langer komt te staan waar door boomtoppen de aanstraling steeds meer belemmerd.
Kortom de huidige opstelling is niet optimaal als we deze voor de bosuil willen inzetten. Bosuilen broeden vroeg in het jaar als de dagen nog kort zijn en de nachten lang.
In november start het onderhoud in het bos Dan wordt er een stuk bos gesnoeid waardoor er weer een open plek ontstaat. We gaan het paneel dan naar deze bosrand verplaatsen zodat we van de schaduwwerking af zijn en weer een hogere opbrengst hebben. Tot de open plek weer bos wordt natuurlijk maar dat duurt dan wel even.
Het plaatje bij dit blog geeft aan wat nodig is voor een goede werking als de zon onbelemmerd op het paneel kan schijnen.