Gisteren was de eekhoorn er ook al even. Vandaag een begin gemaakt met het bouwen van een nest En overnacht al in de nestkast
Boomklever
Vandaag spotte MarT67 de boomklever in het vlieggat. Deze vogels maken wel eens gebruik van een bosuilenkast en metselen dan het grote vlieggat bijna geheel dicht tot er een gatje oververblijft waar ze zelf net door kunnen.
Bosuil
Zonnestraal spotte 23:45 uur de bosuil in het vlieggat. De kans bestaat dat hij al eerder is geweest en daarbij de holenduif heeft getroffen.
Spannend of de bosuil vaker gaat komen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 5
Uitgevlogen
Er zijn hier geen bosuilen maar jongen torenvalken uitgevlogen En paar keer bezoek en een dagje slapen Meer hebben we de bosuil niet gezien. Waarschijnlijk hebben die een andere nestplaats gekozen. Dat dit model nestkast ook geschikt is voor torenvalken is nu wel bewezen na twee broedsels van de torenvalken. Voor hun is deze bosuilnestkast niets meer dan een holte.
Nu de vraag moeten we hier geen torenvalk kast ophangen?
Aantal jonkies uitgevlogen: 5
5 Jongen
Vandaag kregen we mooi zicht op 5 jongen.
Aantal jonkies: 5
Minimaal 3 jongen
Er zijn jonge torenvalkjes uit het ei gekropen. We zien er minimaal 3.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 3
4 eieren en broeden begonnen
Er zijn minimaal 4 eitjes, maar door de ligging van de eitjes bestaat het vermoeden dat het er meer zijn. Misschien wel 5 of 6. Het broeden is in ieder geval ook begonnen. Het vrouwtje bebroed de eieren, soms kort afgewisseld door het mannetje dat voor het voedsel zorgt. De broedduur bedraagt 31-35 dagen.
Aantal eieren: 4
Derde ei
Er zijn drie eitjes
Tweede ei
Om 11.46 uur werd vermoedelijk het tweede ei gelegd. Na 12 uur kregen we voor het eerst zicht op het tweede ei. Als een vogel net een ei heeft gelegd gaat deze zich vaak even (uitgebreid) poetsen. Dit gedrag is ook vaak na een paring te zien.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Vandaag werd door de torenvalk het eerste ei gelegd. Plaatje gemaakt door Valka.
Aantal eieren: 1
Bosuil
Vandaag de bosuil weer in de nestkast slapen. Het protest van de torenvalken ten spijt
Confrontatie Holenduif vs Torenvalk
De concurrentie is groot in deze kast. Vandaag een confrontatie tussen Torenvalk V en een Holenduif. De achtergelaten veren in de kast zijn een souvenir hiervan. Nog een extra afbeelding.
Bosuil
Vandaag kwam er een bosuil in de kast om te slapen. Wat leuk. Het eerste bezoek. De kast is blijkbaar erg gewild, met zoveel verschillende soorten. Hoe gaat dat aflopen?
Steenuil
50 minuten na de bosuil (5:57 uur) ook de steenuil even op bezoek in de kast
Bosuil
Een bosuil komt om 05:07 uur even in de kast en vertrekt weer
Confrontatie Steenuil vs Torenvalk
Tijdstip foto: 09.25 uur. Zoals verwacht was het wachten op een confrontatie. De torenvalken waren buiten de kast al diverse malen te horen. Eén van de steenuilen verliet de kast om 09.12 uur en even later om 09.23 uur hing er al een torenvalk aan de kast en vloog gelijk weer weg. Maar een paar minuten later kwam de torenvalk man binnen met een prooi. Dat was even schrikken voor beide. De torenvalk vloog gelijk met prooi de kast weer uit en nadat de steenuil was bekomen en nog even met grote ogen de kast rondkeek besloot deze in de opening te gaan zitten. Toen de kust veilig was heeft deze ook de kast weer verlaten.
Steenuil stel
Tijdstip foto: 07.40 uur. Een steenuilen paartje besloot vanmorgen vroeg de kast als rustplaats uit te zoeken. Het waait hard buiten en hier zitten ze lekker beschut. Ze weten vast niet dat een torenvalken stel ook regelmatig de kast bezoekt. Een confrontatie lijkt onvermijdelijk. Afwachten maar. Beide steenuilen zijn geringd.
Torenvalken
Zou dit stelletje torenvalken ook interesse in de kast hebben? Ze kwamen beide in de kast vandaag.
Steenuil op bezoek
Vannacht kwam er een steenuil even in de kast en heeft een poosje in de opening gezeten.
Holenduiven
Een paartje holenduiven heeft duidelijk interesse in de kast.
Voorkomen Jaarvogel. Vrij schaarse tot vrij talrijke broedvogel; doortrekker in vrij klein aantal, wintervogel in (vrij) groot aantal.
Voedsel Jaagt tijdens kenmerkende, stationaire ’bidvlucht’, speurend naar bodemdieren. Vangt voornamelijk kleine zoogdieren (vooral veldmuizen) en, in mindere mate, vogels.
Geluid Gewone roep nabij nest een schel en hoog ’ki-ki-ki-ki’.
Lengte 32-35 cm
Herkenning Spanwijdte 65-80 cm. Vrij kleine valk met lange puntige vleugels, lange staart; ’bidt’ veelvuldig. Mannetje met zwart gevlekte kastanjebruine bovendelen en isabelkleurige onderdelen met donkere strepen. Kop, stuit en staart grijs; staart met brede zwarte subterminale band en smalle witte punt. Vrouwtje met roodbruine, zwarte gestreepte bovendelen. Slagpennen donker en staart met dwarsstrepen over gehele lengte; onderdelen donkerder en gestreepter dan bij mannetje, met meer streping op ondervleugel. Zit in bomen, op palen, gebouwen, rotsen etc.; zoekt de grond af naar prooi tijdens ’bidvlucht’.
Voortplanting:
Broedlocatie: In het landschap moeten enkele hoge bomen of uitkijkpunten aanwezig zijn waar ze ook in kunnen broeden. Maakt zelf geen nest, maar broed in nestkasten, oude nesten van kraaien en in of op gebouwen.
Versieren: Torenvalken zijn al vanaf hun 1e levensjaar geslachtsrijp. Tussen eind maart en half april wordt het territorium bezet en begint de balts, maar meestal blijven met name de mannetjes het gehele jaar in hun territorium. De balts gaat gepaard met cirkelende vluchten boven de nestplaats en speciale vliegmanoeuvres en veel geroep.
Eieren en broeden: Eileg vind plaats tussen eind maart en eind mei, maar per jaar is de spreiding veel kleiner. Torenvalken beginnen zelden na eind mei met de eileg zodat de jongen uitvliegen als de muizenpopulatie nog groeiend is. Er worden 3-7 (meestal 5 of 6) eieren gelegd die wit-achtig zijn met roodbruine vlekken en gemiddeld 40x32mm groot. Het vrouwtje gaat pas bij het laatste of één na laatste ei broeden. En na een broedduur van 31-35 dagen. (Middels NKL nest camera waarnemeiningen 28 -29 dagen) Het vrouwtje bebroed de eieren, soms kort afgewisseld door het mannetje dat voor het voedsel zorgt. De eerste 2 weken na het uitkomen worden de jongen nog door het vrouwtje "bebroed" en daarna worden ze steeds meer onbedekt gelaten. Na 28-32 dagen zijn de jongen vliegvlug en worden daarna nog 2-3 weken in de buurt van het nest van voedsel voorzien, daarna verspreiden ze zich (z.g.n. dispersie). Gemiddeld vestigen jongen zich binnen een straal van 50km van hun geboorteplek. Het mannetje verdedigt tijdens de broedtijd alleen de onmiddellijke omgeving van hoogstens 50-500 meter. Polygamie komt slecht zelden voor.
De kast, geplaatst op 11-11-2019, is speciaal gemaakt door het NestkastLIVE team zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. De beelden worden in zwart-wit weergegeven i.c.m. Infrarood verlichting. Dit is voor de dieren onzichtbaar. In de nacht is het dus ondanks dat wij mee kunnen kijken aarde donder binnen in de nestruimte!!
De nestkast is in een oude eik opgehangen op een hoogte van ongeveer 6 meter. Bij voldoende zonlicht schakelt de camera over naar kleurweergave. Het kan dus voorkomen dat bij wisselt bewolkt weer de camera soms op kleur dan weer op de zwart-wit stand overschakelt.
Soorten
Deze nestkast heeft een grote ronde invlieg-opening van 15 cm. Het ontwerp van deze nestkast is geschikt voor de bosuil. Maar er kunnen natuurlijk ook andere vogels gebruik van maken zoals steenuilen, kauwen, boomklever of bijvoorbeeld holenduiven.
In 2020 hebben er Torenvalken in deze nestkast gebroed