De camera's komen helaas niet meer online op deze locatie. Het bos waar deze tuin deel vanuit maakt is grotendeels vernield door een valwind. Ook de kolossale eik waar onze nestkast in hangt is omver geblazen. We moeten dus op zoek naar een nieuwe plek voor deze bosuil nestkast.
Nestplaats gekaapt
We zien sinds gisteren geen gevechten meer Het lijkt er sterk op dat het rivaliserende paartje de nestkast heeft overgenomen. Het koppel was zo vasthoudend dat de ouders van het jong niet bij machte waren de nestkast voldoende te verdedigen. Jongen van de holenduif worden maar een paar keer per dag gevoerd Zodra de jong(en) groot genoeg zijn en zichzelf warm kunnen houden gaan beide ouders voedsel zoeken. Hierdoor is de nestplaats vaak onbewaakt. Het Jong heeft het daardoor niet gered.
In dit geval betreft het concurrentie van de zelfde soort. En dat komt vaker voor Een voorbeeld bij de zeearenden in de Biesbosch Link
Maar er zijn ook voorbeelden van andere soorten die concurreren om de nestplaats. Bijvoorbeeld Roodborst vs Huismus Link
Past allemaal onder het kopje "Reilen en zeilen" in de natuur
Concurrentie
Bij de holenduiven is net als bij het vorige broedsel weer een andere duif actief die hier wil broeden. De ouders proberen de concurrentie weg te houden maar deze blijft nog steeds terug komen. Net als bij het vorige nest. Toen zijn uiteindelijk de twee jongen gewoon uitgevlogen.
Roep om ingrijpen
Telkens als we iets waarnemen dat we in menselijke ogen wreed vinden of zielig komt de roep om in te grijpen. In de natuur geldt het recht van de sterkste. Of het nu gaat om een plaatsje om te broeden, het jachtgebied, een slaapplaats, overal ligt concurrentie op de loer. Bij soorten waar het goed mee gaat en er relatief meer voorkomen komt dit vaker voor. Hierdoor mislukken er soms broedsels die niet zouden mislukken als er minder van een soort in hetzelfde gebied voorkomen. Een natuurlijk mechanisme zodat een soort in een zeker evenwicht komt. Naast voedselaanbod zijn er dus meer factoren die een rol spelen in de stand van een bepaalde soort.
Alleen meekijken hoe het gaat is wellicht lastig. Maar alleen zo krijg je een beeld hoe het eraan toegaat, in dit geval bij de holenduiven. Realiteit dus.
Overigens is de kans groot dat dit jong gewoon uitvliegt. Ingrijpen zouden we dus alleen voor ons eigen gemoedsrust moeten doen? Zodat we ons zelf op de borst kunnen slaan één diertje gered te hebben? Maar is dat geen struisvogel politiek?
Als we ergens in zouden moeten grijpen kunnen we beter bij ons (als mens) beginnen. Onze invloed op flora en fauna is desastreus. Bedenk je eens hoeveel dieren er omkomen door menselijk toedoen. Bijvoorbeeld onze wegen, talloze egels en andere dieren komen jaarlijks om. Onze huiskatten brengen jaarlijks miljoenen dieren om. Tienduizenden dieren worden afgeschoten omdat ze schade aanbrengen aan "onze gewassen". Landbouwgrond waar de natuur is verdwenen om ons voedsel te verbouwen. Diersoorten sterven zelfs uit doordat hun leefomgeving door ons in gebruik wordt genomen. Het overgrote deel van Nederland hebben we voor ons als mens in gebruik.
Ik kan als individu ook meer doen dan dat ik nu doe. Door mijn gedrag en manier van consumeren verdwijnt er regenwoud. Is er een teveel aan CO² en stikstof. En hier kan nog veel meer aan toegevoegd.
Dus wellicht kunnen we na Corona de slogan wijzigen in; "Alleen samen krijgen we de vernietiging van Flora en Fauna onder controle"! En daar ons op focussen.
Aantal jonkies: 1
Uitgevlogen
De 2 jongen zijn met succes uitgevlogen. Plaatje gemaakt door Margriet.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2Aantal eieren: 3
Tweede ei
Er zijn nu 2 eitjes van het tweede broedsel. De jongen zullen spoedig uitvliegen. Plaatje gemaakt door omavankevin.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 2
Nog een ei
Er is nog een ei gelegd, dus een tweede broedsel lijkt een feit. Het ei van de andere holenduif ligt er ook nog steeds. Plaatje gemaakt door Valka.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 2
Het gaat goed
Het gaat goed met de kuuks. Ze groeien goed. Plaatje gemaakt door Bea.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Drie is te veel
Er is wat bijzonders gebeurd. Er is nog een vrouwtje die ook interesse heeft in de kast en blijkbaar hoge eileg nood had, want die heeft ook een ei in de kast gelegd direct onder de opening. Er is nu een hoop onrust in de kast want beide vrouwtjes willen in de kast. Op het plaatje 3 holenduiven in de kast. Tja 3 is te veel. Hoe zal dit af gaan lopen? Plaatje gemaakt door Valka.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Tweede kuuk
We hebben een tweede kuuk. Plaatje gemaakt door Valka.
Aantal jonkies: 2
Eerste kuukje
Vandaag kroop er een kuukje uit het ei. Plaatje gemaakt door Valka.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 1
Tweede ei
Vandaag werd het tweede ei gelegd. Plaatje gemaakt door Valka.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Vandaag heeft de holenduif het eerste ei gelegd.
Aantal eieren: 1
Holenduiven
De holenduiven lijken interesse te hebben om in de kast te gaan broeden.
Eekhoorn
Muisje spotte om 11:38 uur de eekhoorn in de nestkast. We hadden één plaatje in de bewegingsdetectie
Eekhoorn
Vanmorgen kwam er een eekhoorn even in de kast.
Bosuil
Ook de bosuil weet de kast in het nieuwe jaar weer te vinden. Helaas nog niet om in te slapen. Wel werd er weer druk gegraven.
Eerste bezoek 2021
De eerste soort van 2021 is de holenduif. Vanmiddag in de kast.
Holenduif op bezoek
Vanmorgen besloot de bosuil weer in de kast te slapen en werd deze keer gestoord door een holenduif die in de kast kwam. Het was een bijzondere ontmoeting, want een confrontatie bleef uit. De holenduif ging zelfs op de bosuil staan en daarna naast haar kop, maar de bosuil keek alleen een keer op en reageerde verder niet. Uiteindelijk besloot de holenduif maar weer te vertrekken.
Bosuil blijft slapen
Als kerstcadeautje kregen we een mooie verrassing in de kast. De bosuil kwam in de ochtend de nestkast in en besloot hier te blijven slapen.
Bosuil op bezoek
We hadden de bosuilen al regelmatig horen roepen...... En afgelopen nacht gingen ze nog een stapje verder, want er kwam wel 3 x een bosuil in de kast. Ook werd er gelijk al in de kast gegraven.
Twee kuuks
Beide eitjes zijn uitgekomen. Zullen de holenduifjes het ook deze keer redden?
Aantal jonkies: 2
Eerste ei tweede nest
De holenduifjes waren af en aan al wat aan het renoveren. Er werden wat takjes aangevoerd. Vandaag werd er weer een eitje gelegd. Foto gemaakt door omavankevin
Aantal eieren: 1
Stapje voor stapje
Na de vleugels al geoefend te hebben in de kast zit het nu de wijde wereld in te kijken. In het vlieggat. Gereed voor de grote sprong? Of toch nog even oefenen? Lang zal het niet meer duren.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 1
Eerste kuukje
Het eerste kuukje is geboren. Margriet heeft dit plaatje gemaakt.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 1
Het gaat opschieten
Volgens de boeken is de broedduur van 16/17 dagen. Als we rekenen vanaf de 5de dan gaat het opschieten. Midden deze week zouden er jongen kunnen zijn. Tenzij de geschiedenis zich herhaald en..... Spannend!! Foto 17-05 gemaakt door omavankevin
Aantal eieren: 2
Holenduifjes gaan er voor
Bij de holenduifjes het eerste ei. Zal het hun wel lukken jongen groot te brengen? Het eitje werd om 19:49 uur gespot door omavankevin even later maakte ze deze foto.
Aantal eieren: 1
3x is scheepsrecht
Nadat de eekhoorn door de bosuil werd verjaagd verstoorde de boommarter de bosuil. Zal het dan de holenduifjes wel lukken? Vanmorgen spotte doen ze in de kast.(foto)
Boommarter rooft eitjes
Vanmorgen om 5:51 uur werd de rust ruw verstoord. V speurde onraad en verliet snel de nestkast. Niet zonder rede want even later kwam er een boommarter de nestkast in. Deze deed zich te goed aan de eitjes en ging daarna slapen in het warme nest.
En zo kwam er onverwacht en hard, zo als het in de natuur vaak gaat, een einde aan dit mooie bosuil nestje. De eitjes zouden bijna uitkomen. Wat een teleurstelling.
Het filmpje
Aantal eieren: 4
Aftellen
Het gaat opschieten. Vooralsnog lijkt alles helemaal goed te verlopen. Het vrouwtje broed trouw op de eieren. Volgens "de boeken" merkt het vrouwtje al zo’n twee dagen voor het uitkomen dat er iets staat te gebeuren en gaat dan ‘praten’ tegen het kuikentje in het ei. Benieuwd of we dat gedrag hier ook te zien zullen krijgen. De broedtijd van een bosuil is 28 tot 30 dagen.Als we uitgaan van startdatum broeden 20 maart, wordt het rond 17 april spannend en dus hopelijk kunnen we daarvoor dan het hierboven beschreven gedrag waarnemen. Plaatje gemaakt door Inge.
Aantal eieren: 3
Het gaat goed
Het mannetje zorgt goed voor het broedende vrouwtje. Hij brengt het eten bij haar in de kast en soms gaat ze zelf even de kast uit en krijgt ze het buiten. Het vrouwtje moet tenslotte soms even de vleugels strekken, haar behoefte doen en/of een braakbal zien kwijt te raken. Een samenvatting in het filmpje met beelden van eind maart.
Aantal eieren: 3
3 eieren te zien
We kregen zicht op 3 eieren. Het gaat goed hier. En het mannetje komt inmiddels ook eten in de kast brengen voor het vrouwtje.
De broedtijd van een bosuil is 28 tot 30 dagen.Als we uitgaan van startdatum broeden 20 maart, wordt het rond 17 april spannend.
Aantal eieren: 3
Minimaal 2 eieren
We hadden al een vermoeden dat er eieren waren en vanavond kregen we zicht op minimaal 2 eieren. Afhankelijk van het voedselaanbod legt een bosuil 1-7 eieren. Maar meestal zijn het 2 tot 4 eieren.De periode tussen het leggen is 2 á 3 dagen. De eieren worden bebroed vanaf het 2e of 3e ei. We zien het vrouwtje sinds gisteren de kast alleen nog maar voor korte pozen verlaten voor bijv wat te eten, haar behoefte te doen of een braakbal te verwijderen. Opvallend is dat we het mannetje nog niet bij de kast hebben gezien om haar van voedsel te voorzien. Dit gebeurd buiten de kast. We gaan nu even uit van 2 eieren, maar dit kunnen er dus ook meer zijn. Helaas hebben we door het nog aanwezige nestmateriaal van de eekhoorn beperkt zicht, maar we zijn sowieso erg blij dat we dit seizoen weer een Bosuil kunnen volgen. Dus wordt vervolgd.
Aantal eieren: 2
Bosuil blijft in de kast
De bosuilen hebben ineens de nestkast bezet. Wat de reden is van deze snelle beslissing zullen we waarschijnlijk nooit weten. Dat de eekhoorn een ander nest moet gaan bouwen om weer een back-up te hebben is duidelijk. Het laat zich serieus aanzien. Nu is het wachten tot de eitjes komen. Daar gaan we, door het vele nestmateriaal van de eekhoorn, waarschijnlijk geen zicht op krijgen. Want door het eekhoornnest zit V kopje onder in het nestmateriaal. Al met al had niemand dit meer kunnen zien aankomen. Wat is de natuur toch mooi en verrassend.
De stoelendans die we hier zien tussen de Eekhoorn en de Bosuil komt veel vaker voor dan we ons realiseren. Als je bij de Havik kijkt heeft de Ransuil wel oren naar het nest van de Havik. Bij de Kerkuil heeft de Torenvalk wel een idee. En bij de Steenuilen klieren de Kauwen om hetzelfde plekje. Ook de Pimpelmees in Alphen aan den Rijn die al twee jaar in een koolmezen nestkast broed, loopt hetzelfde risico. En zo kunnen we nog wel even door gaan.
Nu maar afwachten wat komen gaat.
Eekhoorn
Sinds 05-02 is de eekhoorn weer actief in de nestkast. Het lijkt er op dat de nestkast weer als slaapplaats in gebruik is. Wat zou het mooi zijn als in dit nest er uiteindelijk jongen worden geworpen.
Hoe dan ook; we hebben weer wat leven in de brouwerij.
BU in de nestkast
De bosuil durfde het toch weer aan. Even de nestkast inspecteren en deze keer geen verrassing.
Eekhoorn vs Bosuil
Eekhoorn slaapt in bosuil nestkast. Dan komt de bosuil op bezoek.......
Eekhoorn weer op bezoek
De eekhoorn heeft de kast ook weer gevonden en is alweer druk in de weer geweest. Plaatje gemaakt door omavankevin.
Andere eekhoorn?
Gezien het gedrag lijkt er vanochtend een andere eekhoorn op bezoek te zijn geweest. Deze heeft het hele nest en de kast onderworpen aan een uitgebreide inspectie.
Zie ook het filmpje.
Veel aanwezig in het nest
De afgelopen dagen is de eekhoorn erg veel aanwezig in het nest. Wat zou dit kunnen betekenen?
Alleen vroeg in de ochtend verlaat de eekhoorn op dit moment voor een paar uur het nest om waarschijnlijk te gaan eten. Meestal rond 6 uur in de ochtend. En vandaag kwam ze net na 10 uur weer terug. Zal ze bijna moeten bevallen? Schuilt ze meer vanwege het slechte weer? Het blijft een beetje gissen.
Stel ze is zwanger en ze staat op het punt van bevallen. Wat weten we daar dan over?
Na 5 tot 6 weken worden de jongen geboren. Het zijn er meestal 3 of 4, maar het aantal kan oplopen tot wel 8 jongen. Jonge vrouwtjes hebben meestal kleinere nestjes dan de oudere vrouwtjes.
De jongen zijn kaal, roze en blind. Ze zijn ongeveer zo groot als een muis. De ogen en oren zijn dicht en de oren zijn naar achteren geklapt.Ze worden alleen door hun moeder liefdevol verzorgd en gezoogd. Gedurende de eerste week zal het vrouwtje continue bij haar jongen blijven. Als het vrouwtje de jongen even verlaat zal ze deze bedekken met nestmaterialen. De jongen worden goed beschermd. Het vrouwtje kan agressief reageren om ze te beschermen.
Spannend hoe zich dit verder gaat ontwikkelen.
Ik ben er nog
Vanmiddag om 12:15 uur kwam de eekhoorn weer naar de nestkast, na een korte controle verdween ze in het nest. Zal ze haar jongen dan toch aan ons toe vertrouwen? Wat zal het mooi zijn als hier jongen worden geboren. Spannend!!
Nest klaar?
Het lijkt erop dat het nest klaar is. Maar wie weet gaat deze eekhoorn morgen nog verder. Voor vandaag was het in iedergeval voldoende. De eekhoorn bleef vanmiddag namelijk al slapen. En dat terwijl het dagdieren zijn. Dus de verwachting is dat hij of zij vannacht ook lekker blijft slapen. En dan is de grote vraag wat is de functie van dit nest. Zal het een kraamnest zijn of toch een slaapnest? De tijd zal het leren. Plaatje gemaakt door Lieke.
Wat meer informatie over de nesten van een eekhoorn Het nest is bolvormig, zo groot als een voetbal en heeft een doorsnede van 30 tot 50 cm. Het wordt op minstens 5 meter boven de grond gebouwd. Van binnen zijn de nesten bekleed met zacht materiaal zoals bast, gras, mos of wol. Soms gebruiken ze ook boomholten, oude kraaien- of eksternesten of grote nestkasten als nestplaats. Naast één hoofdnest zijn ook vijf tot zes kleinere 'reservenesten' in gebruik. Als het vrouwtje zwanger is bouwt ze haar kraamnest dat steviger is dan een gewoon nest en gemaakt van gevlochten takken en dik bekleed met gras of mos. Bron: De Zoogdiervereniging
Eekhoorn bouwt nest
Tijdens en na het winterweer met sneeuwval bleven de bosuilen ineens weg. Misschien toch een andere nest locatie gekozen? Of misschien heeft de aanwezigheid van de havik in de tuin invloed gehad? Wat de reden is blijft gissen. Maar vandaag ineens een verrassing!!!! Een nieuwe bezoeker in de kast. Namelijk een eekhoorn. Die bedacht zich geen minuut en ging direct aan de slag om een nest te bouwen. En snel dat het ging. Eekhoorns bouwen verschillende nesten. Eén van de nesten is de hoofdwoning. De andere 4 of 5 nesten zijn slaapnesten of vluchtnesten voor als een eekhoorn zich snel uit de voeten moet maken. De vraag is nu even wat dit voor nest zal worden. Eekhoorns leven alleen en hebben een eigen leefgebied waarbinnen voedsel wordt gezocht. Alleen voor een paring zoeken man en vrouw eekhoorn elkaar even op. In de paartijd slapen mannetje en vrouwtje soms geregeld in hetzelfde nest, maar zodra de jongen geboren zijn wordt het mannetje niet meer bij het nest geaccepteerd. Er is dus geen sprake van bijv samen de jongen groot brengen. We hopen natuurlijk dat dit een hoofdnest of een kraamnest wordt waar de jongen in geboren worden. We kunnen het allemaal LIVE gaan meemaken. Bekijk ook het filmpje (15 min) met wat leuke beelden van vandaag.
Regelmatige bezoekjes
De bosuilen lijken serieuze interesse in de kast te hebben. Ze zijn bijna iedere avond en nacht te horen en/of op bezoek. En vaak ook meerdere keren per avond en nacht. Afgelopen nacht ook 3 x in de kast geweest.
Man lokt vrouw in de kast
Al vroeg in de avond waren de bosuilen te horen. Het mannetje probeerde weer het vrouwtje de kast in te lokken. En met succes. Zie ook het filmpje.
Weer bezoek
Ook in het nieuwe jaar tonen de bosuilen nog steeds interesse in de kast. Om 1.20 uur was er een bezoekje in de kast. Er werd ook weer even een nestkuiltje gegraven. Ook zijn ze regelmatig in de omgeving van de kast te horen.
Boomklever
De boomklever kwam vandaag ook even de kast inspecteren.
Even in de kast
Vanmorgen even na 6 uur was er weer even een kort bezoekje in de kast. Op het plaatje zijn 2 details mooi te zien; de kromme snavel en de klauwen.
Elke uil heeft lange poten en tenen met daaraan scherpe klauwen. Als de uil een prooi ziet is het van belang dat hij de prooi in een keer dood, want anders kan de prooi misschien nog vluchten en heeft de uil zijn kans verkeken. Hij pakt de prooi meestal beet met 3 klauwen naar voren en 1 klauw naar achteren. Soms wil de uil hem met 2 klauwen voor en 2 klauwen achter vast houden voor een betere grip. Dit gebruiken ze ook om beter op een tak te kunnen staan. De uil heeft een gebogen snavel en die gebruikt hij om stukken vlees los te scheuren van de prooi.
Weer bezoek
Net na middernacht kwam de bosuil weer even op bezoek. Het was het vrouwtje, te herkennen aan haar roep; een wat schel "kie-wiet". Het geluid van het mannetje is het bekende klassieke spookachtige "hoe hoe-hoe-hoe-hoeh"geluid wat ook weleens in films gebruikt wordt.
De nestruimte werd geïnspecteerd en er werd zelfs even gecheckt of er een nestkuiltje gemaakt kon worden door te graven. In tegenstelling tot de kerkuil bepaalt het vrouwtje van de bosuil de broedplaats. Dit gedrag geeft dus aan dat er in ieder geval interesse is. Nu maar hopen dat het vrouwtje de nestkast ook geschikt vind voor een nestje straks. Afwachten maar.
Opgeruimd staat netjes
Vanacht weer een bezoekje, er werd ook gelijk even wat opgeruimd. Vermoedlijk een niet uitgekomen eitje van de holenduiven. Zie ook het filmpje Link
Ook vannacht
Om 04:37 uur weer een bezoekje in de nestkast.
Weer bezoek
Om 05:16 uur even in de nestkast.
Kijkje door het vlieggat
Om 21:07 uur weer even een kijkje naar binnen.
Weer even bezoek
Om 23:49 uur werd de nestruimte weer even gecheckt
Eekhoorn
10:34 uur kwam er even een eekhoorn in de nestkast kijken.
Bezoekje
Rond 02:00 uur vannacht was er weer bezoek
Kijkje
Er werd vannacht weer even een snel kijkje genomen door het vlieggat.
V vertrekt
Foto van het vertrek.
Bezoek
Het vrouwtje Bosuil werd vanmorgen vroeg (05:57 uur) door ina gespot in de nestkast. Wat zou het leuk zijn als ze vast komt slapen in de nestkast. De spanning stijgt gelijk na dit bezoek.
Uitgevlogen!!
Het jong is vanmorgen om 07:37 uur vertrokken.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1
Nestplaats keuze en pootje
Pas werd het gevraagd 'waarom broeden de holenduiven in de deze Bosuilenkast?'
Wij mensen bedenken van alles en geven daarboven ook nog eens een bestemming aan div, zaken. In de natuur zoekt elke soort naar een geschikte plaats om eitjes uit te broeden. Dit is een geschikte holte of ruimte. Of dit in een boom of in dit geval een nestkast is maakt ze niet uit. Holenduiven bezetten zelfs weleens een oud konijnenhol. In bosuilen-nestkasten worden vaker andere soorten aangetroffen. Zoals de holenduif en bijvoorbeeld de kauw.
Bij Locatie info op onze website noemen we bij elke nestkast welke soorten er nog meer in kunnen broeden.
Scheef pootje.
Het jong lijkt een scheef pootje te hebben. Verder gedraagt het zich goed en verzorgd de veren en oefent de vleugelspieren. Ook wordt het door de ouders goed verzorgt. Of het zich uiteindelijk staande weet te houden als het uit weet te vliegen is de vraag.
Aantal jonkies: 1
Vliegoefeningen
Het jong is inmiddels minimaal 28 dagen oud. We zien het de vleugels goed oefenen. Ondertussen komen de ouder een aantal keren perdag voedsel brengen. Gewoonlijk vliegen jongen na 3 tot 4 weken uit. Het is dus ongeveer de tijd om te gaan vertrekken.
Aantal jonkies: 1
Er is een kuiken
het is de holenduifjes gelukt een eitje uit te broeden. Er is zeker één kuiken.
Aantal jonkies: 1
Confrontatie
Om 22.30 uur kwam inderdaad de bosuil op bezoek. Veelvuldig roepend in de opening en in de omgeving van de kast. De holenduif bleef stokstijf zitten. De bosuil verdween weer, maar keerde na een paar minuten weer terug en bekeek de duif eens rustig vanuit de opening. Om vervolgens uiteindelijk toch maar weer de kast te verlaten. De duif voelde toch nog dat ze zich moest verdedigen en maakte wat vleugelslagen in de kast. De bosuil is na deze ontmoeting/confrontatie die nacht niet meer terug gekeerd. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 1
Ei Holenduiven
We wisten dat de holenduiven ook interesse hadden in de kast. Dagelijks waren ze in en bij de kast te vinden. En zij hebben nu duidelijk voor deze kast gekozen, want er werd tegen de klok van 19 uur een ei gelegd. Nu is de vraag natuurlijk hoe gaat dit aflopen. De bosuil was immers gisteren ook nog in de kast geweest. De kans op een confrontatie lijkt dan ook zeer hoog.
Aantal eieren: 1
Bosuil weer in de kast
Om half 10 vanavond was de bosuil er weer even.
2x in de nestkast
De bosuil was om 01:03 en 04:12 uur weer in de nestkast. De nest kast werd grondig geïnspecteerd en er werd een een kuiltje gekrabbeld in het nestmateriaal.
Bosuil al vroeg op bezoek
Vanavond om iets voor 21:00 melde Ina en Madalina BU in de kast. Ze houden de spanning er wel in.
Holenduiven interesse
Een stelletje holenduiven lijkt interesse in de kast te hebben. Overdag zien we ze regelmatig in en bij de kast. De bosuil laat het op dit moment een beetje afweten. Geen nachtelijke bezoekjes de afgelopen dagen. Maar wie weet, alles is nog mogelijk!
Bosuil weer in de kast
Vannacht rond de klok van 2 uur kwam de bosuil weer op bezoek. Het ziet er veelbelovend uit. Er werd ook een kuiltje gemaakt waar het nestje moet komen. Zal de keuze al bepaald zijn? We hopen het wel natuurlijk. Het is geheel aan het vrouwtje. Afwachten maar. Zie ook het filmpje onder het tabblad filmpjes.
Weer bezoek
De kast is weer een aantal malen grondig geinspecteerd.
Bosuil in de kast
Vanmorgen kwam de bosuil voor het eerst in de kast.
Is dit wat?
Bosuil neemt eerste kijkje om 02:40 uur
Bosuil
Net na middernacht verscheen er een bosuil even op de camerasteun.
Eekhoorn
Vanmorgen vroeg kwam deze eekhoorn even een kijkje nemen.
Helaas
Er is duidelijk iets niet gegaan zoals het zou moeten. Het stel holenduifjes had samen besloten deze nestkast als nestplaats te benutten. Nadat er vermoedelijk een eitje was gelegd bleef V de nacht over op het ei. Holenduif mannen komen overdag hun vrouwtjes een poosje aflossen zodat ze naar voedsel kunnen zoeken. Die wissel hebben we hier nooit waargenomen. Dit gaat net als bij de turkse tortel vaak heel strak. De ene komt aan en de andere vertrekt.
Afgelopen nacht bleven de eitjes niet bebroed, V was er niet. Vanmorgen kwam, waarschijnlijk V, nog weer even terug. Het lijkt erop dat deze poging is mislukt. Jammer..
Aantal eieren: 1
Eitje
Waarschijnlijk zijn er twee eitjes, één is er te zien. Aangezien het duifje vannacht in de kast bleef is het broeden begonnen.
Aantal eieren: 1
2 Holenduiven
Vanmorgen voor het eerst bezoek in de kast. Een stelletje holenduiven heeft duidelijk interesse in de kast.
Holenduif
Vanmorgen kan er een holenduifje bij de ingang kijken
Nachtelijk bezoek
Ronde de klok van middernacht was er even een flitsbezoek op de camerasteun. Het is niet goed te zien wat het precies is geweest....
Wat is dit?
Een bezoekje op de camera steun. Even een blik werpen, Hing die noot hier gisteren ook???
Kast opgehangen
Eindelijk is het gelukt. Een bosuil locatie op onze website.
Tijdens de voorbereidingen liep ook een test met onze eerste HD camera. We hebben op de valreep besloten om hier gelijk voor Hd techniek te kiezen. Vandaag hebben we de nestkast opgehangen en te techniek aangesloten.
Nu maar afwachten of er binnenkort al dieren een kijkje in de nestkast komen nemen. Hierbij hopen we natuurlijk ook de bosuil te spotten.
En...komend broedseizoen hopen dat ze deze kast als nestplaats gaan kiezen. Duimen maar..
Binnenkort online
De voorbereidingen zijn, zoals je ziet, begonnen. Groot deel van de apparatuur is binnen en andere onderdelen worden binnenkort geleverd. De nieuwe camera's worden morgen in de nieuwe nestkast ingebouwd. Daarna is het wachten op de overige apparatuur. Komende week zal die binnen komen. Zodra alles is getest kunnen we de nestkast gaan ophangen.
Rode lijst Nee, door zijn grote aanpassingsvermogen, zowel qua voedsel- als broedplaatskeuze, is de Bosuil niet bedreigd. Ondanks het hoge aantal verkeersslachtoffers neemt de Bosuil in aantal toe en vindt er uitbreiding naar het noorden plaats. Bij gebrek aan natuurlijke broedholtes kunnen in geschikte gebieden nestkasten worden opgehangen.
Voorkomen Algemene standvogel, De Bosuil komt vooral voor in loofbossen en gemengde bossen met een goede ondergroei en met open gedeelten. Maar hij komt ook voor in open parkachtige landschappen, kerkhoven, parken (Amsterdamse Bos) en zelfs in oude boomsingels. Een voorwaarde is dat er voldoende broedmogelijkheden aanwezig zijn. Bij het ontbreken van holle bomen wordt gebroed in oude nesten, nestkasten en in gebouwen. De gemiddelde grootte van het territorium is 20-30 ha.
Voedsel De Bosuil jaagt veel vanaf een vaste zitplaats, vanwaar hij een goed overzicht heeft over het terrein. Het menu van de Bosuil is zeer gevarieerd en bestaat uit kleine zoogdieren, vogels, kikkers, padden, wormen, slakken en insecten.
Geluid Door de bossen klinkt het geluid van de Bosuil luid en ver. Het gehele jaar kan de roep worden gehoord, maar vooral in de herfst en in het voorjaar. In de herfst bakent het mannetje zijn territorium reeds af door zich luid te laten horen. Het is het bekendste geluid: “oeoeh-oe.hoe-oe.oe.oe.oe.oeh”. Het vrouwtje reageert daarop met een “kuwiet”.
Lengte 37 tot 43 cm
Herkenning Opvallend is de grote ronde kop zonder oorpluimen en zijn gedrongen lichaam. De ogen zijn groot en donkerbruin. De vleugels zijn breed en afgerond en lijken in de vlucht korter dan ze in werkelijkheid zijn. De spanwijdte bedraagt bijna één meter (vrouwtjes 98 cm en mannetjes 93 cm). De kleur van de vleugels varieert van grijs tot roodbruin met opvallende donkere lengtestrepen en lichtere dwarsstrepen. Het mannetje is meestal iets kleiner dan het vrouwtje (resp. 40 en 42 cm). Het gewicht schommelt in de loop van het jaar tussen 300 en 800 gram. Het gemiddelde gewicht van het vrouwtje is 560 gram en van het mannetje 440 gram.
Gedrag:
De Bosuil is over het algemeen ’s nachts actief. Overdag roest de uil op een beschutte plaats, dicht tegen de stam gedrukt of in een holte van een boom of een gebouw. De Bosuil zit in het voorjaar graag in de zon. Wordt hij overdag door zangvogels ontdekt, dan is het gedaan met zijn rust. De vogels vliegen alarmerend over hem heen. Meestal blijft hij dan rustig zitten, maar als het hem teveel wordt, verdwijnt hij en zoekt een rustiger plek op. In de broedtijd kan het normaal rustige gedrag van de Bosuil plotseling veranderen. Hij kan dan agressief worden tegen elke indringer die zich te dicht bij het nest waagt. De individuele verschillen zijn echter groot. Zo zal de ene uil nooit een mens aanvallen, terwijl een andere dat wel zal doen. De aanvallen richten zich bij de mens altijd op het hoofd: de uil scheert over het hoofd van de “indringer” en slaat razendsnel de klauwen uit. Echte verwondingen zijn een grote uitzondering en treden slechts op als men zich vlak onder het nest bevindt.
Voortplanting:
Bosuilen zijn in hun eerste levensjaar al geslachtsrijp. In tegenstelling tot de Kerkuil bepaalt het vrouwtje van de Bosuil de broedplaats. Jaarlijks wordt er één keer gebroed en bij een slechte voedselsituatie wordt het broedseizoen overgeslagen.. Bij gunstige weersomstandigheden kan in februari al met de leg worden begonnen. Er worden 2 tot 6 eieren gelegd. Een pas uit het ei gekropen jong weegt 28 gram. De jongen verlaten na 4 tot 5 weken het nest. Ze kunnen dan nog niet vliegen, maar klauteren en fladderen in bomen. Uitgevlogen jongen zoeken in de omgeving een territorium en blijven daar hun leven lang. De sterfte na het uitvliegen is hoog (50%) met als belangrijkste oorzaak het verkeer. Bosuilen kunnen wel 16 jaar oud worden.
Deze nestkast heeft een ovale invlieg opening en is speciaal ontworpen door stichting NestkastLIVE zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. De nestruimte komt bijna overeen met de meest voorgeschreven afmetingen t.b.v. een bosuil nestkast. Deze nestruimte is aan de camerazijde alleen iets groter. Verder is de invliegopening ovaal 15cm hoog en 12 cm breed. Dit in tegenstelling tot de meest voorgeschreven ronde ingang van 15 cm. De nestkast hangt ongeveer 6 meter hoog in een Grote eik.
Soorten
Het ontwerp van deze nestkast is speciaal ontworpen voor de Bosuil. Maar er kunnen ook andere dieren gebruik van de nestkast maken, zoals o.a. Kauw, Kerkuil, Holenduif, Nijlgans, Boomklever of Eekhoorn.