We hebben de camera's uitgezet i.v.m. de beperkte bandbreedte. . Dan kunnen we bij steenuilen de kwaliteit wat hoger zetten.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Uitgevlogen
De jongen zijn vandaag uitgevlogen. Zie ook het filmpje 'Uitvliegen'
Kijk ook het filmpje van de ontwikkeling van de jongen van ei tot uitvliegen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 4
Ruim 3 weken oud
Het gaat goed. Ze zijn alweer ruim 3 weken oud. De jongen gaan zich steeds meer door de kast bewegen en er wordt aan vleugel training gedaan.
Aantal jonkies: 4
Je ziet ze goeien
Het gaat goed met de overgebleven jongen. De veren beginnen zich al te ontwikkelen en ze groeien goed. De ouders komen af en aan met voedsel. Kauwen jongen worden gevoed met insecten, geweekte zaden, wormen en ander bodemleven. Zie ook het filmpje "acht dagen" daar kun je de ontwikkeling van de jongen zien.
Aantal jonkies: 4
Nog 4 jonkies
Vanmorgen zag elly dat het andere kleinste jong dood uit de kast werd verwijderd door 1 van de ouders. Die heeft het helaas dus ook niet gered. 4 Jongen nog over en die ogen erg levendig en zitten qua leeftijd dichter bij elkaar dus hopelijk gaan deze het wel redden.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 4
1 jong heeft het niet gered
Een jong heeft het niet gered. Wat de doodsoorzaak is, is lastig vast te stellen. Er spelen zoveel dingen mee en er zijn zoveel gevaren. Met de andere 5 gaat het tot nu toe gelukkig goed. Wel is er nog een heel klein jong bij. Er is een groot verschil tussen deze en de 4 andere jongen, dus het is even afwachten of deze het wel zal redden. Het overgebleven ei is door 1 van de ouders uit de nestkom gehaald en ligt nu aan de andere kant van de nestkast. Op het plaatje alleen de 4 oudste te zien. Omdat de jongste nog zo klein is, zit deze vaak onder zijn/haar grotere broers/zussen.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 5
Zes jongen en een ei
Op de foto zijn zes jongen te zien. Op deze foto niet te zien maar er is ook nog een eitje dat niet is uitgekomen. Dit maakt zeven totaal. De jongen groeien goed. Of ze het allemaal gaan redden zal van het voedselaanbod afhangen. Een hele klus straks als ze groter zijn om zes snaveltjes te vullen.
Kauwen broeden overigens niet alleen in holten in gebouwen en bomen. Ze maken soms ook gebruik van konijnenholen. Anno 2002 kunnen eigenlijk alleen terreinbeheerders op de Waddeneilanden zich nog iets voorstellen bij kauwenkolonies in konijnenholen. Zeventig jaar geleden was dit in ieder geval op de Zuid-Veluwe niet al te bijzonder getuige het stuk van Sovon uit Limosa. Je kunt het Pdf hier vinden en lezen Link
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 6
6 jongen en een ei
Inmiddels tellen we 6 jongen kauwtjes en nog een ei. Het is nog even afwachten of ei nr 7 ook nog uitkomt.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 6
Vier jongen?
Een plaatje van vanmorgen, het lijkt er op dat er nog drie eitjes uitmoeten komen.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 4
Eerste kuiken
De eitjes zijn aan het uitkomen, het eerste eitje is uitgekomen, nog 6 te gaan
Aantal eieren: 6Aantal jonkies: 1
Het loopt gesmeerd
Het gaat goed bij de kauwtjes, ze zijn al 8 dagen aan het broeden en daar mee ruim op de helft. Leuk is het gedrag van hun te volgen. Soms wordt er gewisseld zodat V ook even naar voedsel kan zoeken. Maar M komt ook af en aan wat lekkers brengen als V op de eitjes zit.
Aantal eieren: 7
Zevende ei
Vaandaag werd het 7de eitje gelegd. Inmiddels is het broeden begonnen
Aantal eieren: 7
Het zesde ei
Vandaag kwam er nog een ei bij. 6 Eieren zijn er al gelegd.
Aantal eieren: 6
Vijf eieren
Vanmorgen werd het vijfde ei gelegd.
Aantal eieren: 5
4 eieren te zien
Vandaag kwam er weer een eitje bij. Hoeveel zullen het er worden? Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 4
Derde ei
Sophie schreef om 10.16 uur in de shoutbox dat het 3e ei gelegd was. Hyacint heeft dit plaatje gemaakt.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vanmorgen werd het tweede ei gelegd. Een legsel bestaat gemiddeld uit 4-6 groen- of blauwachtige eieren met bruine of zwartachtige vlekken erop.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Om 07:29 uur werd het eerste eitje gelegd.
Aantal eieren: 1
Nest gereed
Het nest is gereed. Nu is het wachten op de eitjes.
De binnenvoering
De nestbouw zit in de laatste fase, want de kauwtjes zijn begonnen met de binnenvoering. Deze is bij de kauwtjes goed te herkennen. Deze voering is namelijk van zacht materiaal en dat is een groot verschil met de grove takken die aan de buitenkant zijn gebruikt. Het zal niet lang meer duren voor het eerste ei gelegd gaat worden. Zie ook het filmpje.
Nestbouw
Inmiddels zijn de kauwtjes sinds een paar dagen druk bezig met een nest te maken in deze nestkast. Daarom sinds vandaag online op de website ipv de andere kauwenkast. Hier hebben we namelijk (nog) wel zicht op het nest en in de kast. Hopelijk blijft het zo en kunnen we toch een kauwen nestje LIVE laten zien.
Torenvalk
Vandaag einde van de middag kwam er een torenvalk even bij de kast kijken.
De kauwtjes zien het wel zitten
Over de eerste 3 weken dat de nestkast hing hebben we geen gegevens om dat de camera's later zijn geïnstalleerd. De bosuil werd al een aantal keren in de buurt gehoord, maar nog niet bij de kast gezien. Afwachten dus.. Maar zoals te verwachten tonen de kauwtjes al wel interesse voor de nestkast. Zie ook het filmpje.
Rode lijst Nee, door zijn grote aanpassingsvermogen, zowel qua voedsel- als broedplaatskeuze, is de Bosuil niet bedreigd. Ondanks het hoge aantal verkeersslachtoffers neemt de Bosuil in aantal toe en vindt er uitbreiding naar het noorden plaats. Bij gebrek aan natuurlijke broedholtes kunnen in geschikte gebieden nestkasten worden opgehangen.
Voorkomen Algemene standvogel, De Bosuil komt vooral voor in loofbossen en gemengde bossen met een goede ondergroei en met open gedeelten. Maar hij komt ook voor in open parkachtige landschappen, kerkhoven, parken (Amsterdamse Bos) en zelfs in oude boomsingels. Een voorwaarde is dat er voldoende broedmogelijkheden aanwezig zijn. Bij het ontbreken van holle bomen wordt gebroed in oude nesten, nestkasten en in gebouwen. De gemiddelde grootte van het territorium is 20-30 ha.
Voedsel De Bosuil jaagt veel vanaf een vaste zitplaats, vanwaar hij een goed overzicht heeft over het terrein. Het menu van de Bosuil is zeer gevarieerd en bestaat uit kleine zoogdieren, vogels, kikkers, padden, wormen, slakken en insecten.
Geluid Door de bossen klinkt het geluid van de Bosuil luid en ver. Het gehele jaar kan de roep worden gehoord, maar vooral in de herfst en in het voorjaar. In de herfst bakent het mannetje zijn territorium reeds af door zich luid te laten horen. Het is het bekendste geluid: “oeoeh-oe.hoe-oe.oe.oe.oe.oeh”. Het vrouwtje reageert daarop met een “kuwiet”.
Lengte 37 tot 43 cm
Herkenning Opvallend is de grote ronde kop zonder oorpluimen en zijn gedrongen lichaam. De ogen zijn groot en donkerbruin. De vleugels zijn breed en afgerond en lijken in de vlucht korter dan ze in werkelijkheid zijn. De spanwijdte bedraagt bijna één meter (vrouwtjes 98 cm en mannetjes 93 cm). De kleur van de vleugels varieert van grijs tot roodbruin met opvallende donkere lengtestrepen en lichtere dwarsstrepen. Het mannetje is meestal iets kleiner dan het vrouwtje (resp. 40 en 42 cm). Het gewicht schommelt in de loop van het jaar tussen 300 en 800 gram. Het gemiddelde gewicht van het vrouwtje is 560 gram en van het mannetje 440 gram.
Gedrag:
De Bosuil is over het algemeen ’s nachts actief. Overdag roest de uil op een beschutte plaats, dicht tegen de stam gedrukt of in een holte van een boom of een gebouw. De Bosuil zit in het voorjaar graag in de zon. Wordt hij overdag door zangvogels ontdekt, dan is het gedaan met zijn rust. De vogels vliegen alarmerend over hem heen. Meestal blijft hij dan rustig zitten, maar als het hem teveel wordt, verdwijnt hij en zoekt een rustiger plek op. In de broedtijd kan het normaal rustige gedrag van de Bosuil plotseling veranderen. Hij kan dan agressief worden tegen elke indringer die zich te dicht bij het nest waagt. De individuele verschillen zijn echter groot. Zo zal de ene uil nooit een mens aanvallen, terwijl een andere dat wel zal doen. De aanvallen richten zich bij de mens altijd op het hoofd: de uil scheert over het hoofd van de “indringer” en slaat razendsnel de klauwen uit. Echte verwondingen zijn een grote uitzondering en treden slechts op als men zich vlak onder het nest bevindt.
Voortplanting:
Bosuilen zijn in hun eerste levensjaar al geslachtsrijp. In tegenstelling tot de Kerkuil bepaalt het vrouwtje van de Bosuil de broedplaats. Jaarlijks wordt er één keer gebroed en bij een slechte voedselsituatie wordt het broedseizoen overgeslagen.. Bij gunstige weersomstandigheden kan in februari al met de leg worden begonnen. Er worden 2 tot 6 eieren gelegd. Een pas uit het ei gekropen jong weegt 28 gram. De jongen verlaten na 4 tot 5 weken het nest. Ze kunnen dan nog niet vliegen, maar klauteren en fladderen in bomen. Uitgevlogen jongen zoeken in de omgeving een territorium en blijven daar hun leven lang. De sterfte na het uitvliegen is hoog (50%) met als belangrijkste oorzaak het verkeer. Bosuilen kunnen wel 16 jaar oud worden.
Deze nestkast heeft een ovale invlieg opening en is speciaal ontworpen door Nestkastlive zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. De nestruimte komt bijna overeen met de meest voorgeschreven afmetingen t.b.v. een bosuil nestkast. Deze nestruimte is aan de camerazijde alleen iets groter. Verder is de invliegopening ovaal 15cm hoog en 12 cm breed. Dit in tegenstelling tot de meest voorgeschreven ronde ingang van 15 cm. De nestkast hangt ongeveer 6 meter hoog in een monumentale oude beuk.
Geluid
Soorten
Het ontwerp van deze nestkast is speciaal ontworpen voor de Bosuil. Maar er kunnen ook andere dieren gebruik van de nestkast maken, zoals o.a. Kauw, Kerkuil, Holenduif, Nijlgans of Eekhoorn.