De camera's bij de bosuilen zijn uitgeschakeld. Net als de Bosuil even terug kijkend;
Het was een leerzaam broedgeval met veel onverwachte en bijzondere momenten. De shout blijft nog een poosje in de lucht om na te praten
Het was leuk om ook in de shout te leren van elkaar. Meer over een soort te weten komen is leuk en leerzaam! Er zijn mensen die veel over een bepaalde soort weten. Super als dat met andere gedeeld kan worden.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2
Tweede kuiken vliegt uit
Het tweede kuiken is gisteravond succesvol uitgevlogen (zie filmpje). Mooi om te zien was dat dit kuiken het vliegen al aardig beheerst. Het vloog behendig weg om even later weer terug te keren op de stok voor de kast. Een verrassing was ook dat het kuiken vanmorgen weer terug kwam in de kast waar het vrouwtje zat te wachten met een prooi, een forse vogel. Het eerste kuiken is ook weer terecht. Dat zit nu veilig hoog in de boom waarin ook de nestkast hangt (zie plaatje bij de update). Hoewel er één kuiken gesneuveld is kunnen we toch wel spreken van een succesvol broedsel. Het begin was niet zo geweldig met relatief weinig muizen als prooi. Maar de bosuilen wisten dat redelijk te compenseren met andere prooidieren zoals vogels, een rat en konijntjes. Het was weer boeiend om het bosuilengezin van nabij te volgen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2Aantal jonkies: 2
Eerste kuiken uit de kast
Een van de kuikens zat in de opening en versperde de weg voor het vrouwtje dat ook in de kast zat. Na een paar pogingen van het vrouwtje om uit de kast te komen zette ze uiteindelijk toch door en bij die actie viel het kuiken uit de kast. Zie het filmpje.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 2
Ze vliegen later uit
De jonge bosuilen blijven langer in de kast dan bij de vorige broedsels. Waarschijnlijk komt dat omdat er in de beginfase te weinig prooien werden aangevoerd waardoor de groei minder voorspoedig ging dan gebruikelijk. Maar ze krijgen nu de gelegenheid om bij te trekken, er worden de laatste tijd voldoende prooien aangevoerd. Het aantal muizen blijft overigens wel laag. Het menu bestaat naast muizen uit vogels en konijntjes. Zie ook het filmpje waarin een konijntje wordt aangevoerd door het vrouwtje. In eerste instantie kan ze de kast niet in omdat de toegang versperd wordt door een jonkie.
Aantal jonkies: 2
Jonge bosuilen vliegen bijna uit, maar gaan ze het redden?
De jonge bosuilen zijn nu zo groot dat ze over enkele dagen de nestkast gaan verlaten. Gisteren zat een van de jongen al in het gat naar buiten te kijken (zie filmpje). De komende dagen worden ze steeds brutaler en zullen steeds meer in het gat gaan zitten. Ook ‘s nachts zullen ze dat doen om als eerste een prooi aan te kunnen pakken. Maar gaan ze het redden? Ze kunnen zelf namelijk ook prooi worden! Vannacht is een steenmarter geweest en heeft uitdrukkelijk in de kast gekeken (zie filmpje). Gelukkig is hij niet in de kast geweest, maar hij moet de jonge bosuilen gezien en geroken hebben. Komt hij komende nacht terug om een prooi te verschalken? We blijven het nauwlettend volgen maar spannend wordt het wel.....
Aantal jonkies: 2
Kleintje heeft het niet gered
We zagen het al aankomen en vanmiddag was het zo ver. Het kleinste kuukje heeft het niet gered en vanavond is het dood gegaan. Het was een vechtertje want het heeft een paar keer wel 24 uur zonder eten door moeten komen, en toch hield het vol. Ook afgelopen nacht heeft het kleintje niet één prooi weten te bemachtigen want de grote kuuks waren er steeds eerder bij. En dat werd fataal voor het toch al verzwakte kuiken. De oorzaak ligt bij de geringe aanvoer van prooien. Er waren nachten bij dat er maar 2 of 3 prooien werden gebracht en dat is te weinig om alle kuikens te voeden. De natuur regelt dan wel dat de sterkste kuikens het meeste eten krijgen en de zwakste afvallen.
De andere twee kuikens zien er goed gezond uit en die gaan het zeker redden. In het filmpje, dat vannacht gemaakt is, zie je het jongste kuiken nog actief meedoen.
Aantal jonkies: 2
Kleintje vecht met muis
De laatste dagen zijn er voldoende prooien aangeleverd en soms hebben de grootste kuikens zelfs geen trek meer. Dan grijpt het kleinste kuiken z’n kans en probeert hij ook wat mee te pikken. Vannacht kreeg hij een bijna hele muis aangeboden en daar had hij toch nog veel moeite mee (zie filmpje). Het vrouwtje heeft de muis wel 10 keer aan het jong gegeven en elke keer als het dan niet lukte pakte ze de muis terug. Bij het terugpakken van de muis werd het kuiken ‘n keer helemaal de lucht in getild. Uiteindelijk lukte het toch om de muis door te slikken hoewel de pootjes en het staartje nog een poos uit het bekje bleven steken.
Aantal jonkies: 3
Gaat het kleintje het redden?
Er is een groot verschil in grootte tussen de twee oudste kuikens en het jongste. Er zit wel een leeftijdsverschil in van 2 en 4 dagen, maar de achterstand van het jongste kuiken is eerder groter geworden dan kleiner. De reden is het geringe aantal prooien dat aangevoerd wordt. Bij het eten staan de twee grootsten altijd vooraan en als die genoeg hebben komt het kleintje pas aan de beurt. En als er weinig prooien zijn moet de jongste wel eens met een lege maag naar bed! En als er echt te weinig voedsel is dan zal het kleintje het niet redden en als voedsel gaan dienen voor de andere twee. Het klinkt hard, maar het is beter dat er 2 sterke kuikens uitvliegen dan 3 zwakke.
Er zijn kennelijk weinig muizen te vinden en het is mooi om te zien dat de bosuilen dan over kunnen schakelen op andere prooidieren. Er worden relatief veel vogels aangevoerd. We hebben al een mus, koolmees, merel, lijster en spreeuw voorbij zien komen. Maar ook grotere vogels zoals een ekster en een gaai zijn al geslagen. En kikkers stonden ook al op het menu. Afgelopen nacht kwam het vrouwtje thuis met een grote rat. Dat zijn prooien waar de jongen even mee vooruit kunnen en ook het kleintje heeft daar een portie van gehad. Hij stond vooraan toen de rat ontleed werd. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 3
Dagje weg
Gisteren was het toch wel schrikken toen de kuikens de hele dag alleen in de storm hebben moeten doorbrengen. Het vrouwtje vertrok om 22.11 uur om pas na 24 uur weer terug te keren. Nu is het wel gebruikelijk dat het vrouwtje overdag de kuikens alleen laat, maar normaal doet ze dat pas als ze wat groter zijn, wanneer ze ongeveer 3 weken oud zijn. Nu was het dus wel erg vroeg. En al die tijd hebben ze ook geen eten gehad want ook het mannetje liet zich niet zien. De prooiaanvoer stokte ook even waarschijnlijk vanwege het zeer slechte weer (storm en regen). De kuikens hebben het alleen zijn echter goed doorstaan. Ze waren mooi rustig en hielden elkaar warm. Afgelopen nacht kwam alles gelukkig weer op gang en werden er weer prooien aangevoerd. Het blijft gissen waarom ze gisteren de hele dag afwezig is geweest.
Aantal jonkies: 3
Muis in z’n geheel naar binnen
Tot nu toe moest het vrouwtje de muizen in stukjes opvoeren aan de kuikens. Maar de kuikens, de oudste is nu 14 dagen, hebben weer een nieuwe fase bereikt. Ze kunnen de muizen nu in één keer doorslikken. Het kost ze nog wel wat moeite en de pootjes en het het staartje blijven soms nog wel een poosje uit het bekje steken. Het wil nog niet echt vlotten met de prooiaanvoer. Het weer is de laatste dagen ook erg slecht geweest met veel regen en harde wind. Voor de uilen is dat hinderlijk omdat die de prooien juist op geluid lokaliseren en dat geluid valt weg door de regen en de wind. Volgens de voorspellingen houdt dit weertype nog wel enkele dagen aan, maar na het weekend treedt er weer verbetering op. Dat is wel gunstig omdat de kuikens naarmate ze groter worden steeds meer voedsel nodig hebben dus de ouders zullen flink aan de bak moeten om voldoende prooien aan te voeren. Gunstig weer helpt ze daarbij.
Aantal jonkies: 3
Ekster als prooi
Om 20:12 uur zag Ina dat een ekster werd binnengebracht. Het vrouwtje kwam er mee aan. Of ze die zelf geslagen heeft of het mannetje weten we niet. Goed nieuws voor de kuikens in ieder geval.
Van meerdere soorten uilen is bekend dat ze ook vogels pakken als de kans er is. Zo heeft Arie bijvoorbeeld naar een groep ransuilen staan kijken bij een roest(rust)plaats. Direct na het uitvliegen in de schemering begon de jacht en binnen enkele minuten werd een merel geslagen in een struik. Deze zat daar kennelijk net om de nacht door te gaan brengen.
Inmiddels kunnen we wel voorzichtig stellen dat de muizenstand onder het gemiddelde ligt in het territorium van deze bosuilen. Het aantal vogels dat wordt binnen gebracht zegt genoeg.
Aantal jonkies: 3
Gevarieerd menu voor de bosuil kuikens
Het gaat nu bijzonder goed met de aanvoer van prooien en de kuikens groeien dan ook voorspoedig. Afgelopen nacht werden 7 prooien door het mannetje binnen gebracht. Wat wel opvalt is de gevarieerdheid van de prooien. Bij het vorige broedsel waren het bijna alleen maar muizen en bij hoge uitzondering een vogel, kikker of konijntje. Nu zien we dat er veel meer vogels aangevoerd worden. Ze houden kennelijk van een gevarieerd menu want vanavond werden na elkaar een vogel, kikker en muis aangevoerd. Zie ook het filmpje daarvan.
Aantal jonkies: 3
Man doet z’n best
In het begin was de aanvoer van prooien maar matig, maar nu krijgt het mannetje de smaak te pakken. Afgelopen nacht bracht hij één vogel en 3 muizen binnen. Bij de laatste muis die hij bracht was het vrouwtje niet thuis om de prooi aan te pakken. Hij ging zelf de kast in en probeerde de muis af te geven aan de kleintjes, maar die reageerde niet. Tenslotte legde hij de muis maar bij de kleintjes neer en vertrok weer. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 3
Weinig prooien
Het mannetje voert maar heel weinig prooien aan. Afgelopen nacht werd er slechts één muis gebracht en die werd meteen door het vrouwtje opgevoerd aan de kuikens. Er ligt verder niets meer op voorraad dus dat wordt een lange dag voor de kuikens. Normaal zouden in deze fase wel 3 of 4 prooien aangeleverd moeten worden. Het mannetje zal echt beter z’n best moeten gaan doen willen de kuikens een kans maken. Zie ook het filmpje van de voedering.
Aantal jonkies: 3
Derde kuiken
Vannacht om 00:44 uur is het derde eitje uitgekomen, op het filmpje knabbeld v de eischaal op.
Aantal jonkies: 3
Tweede kuiken
Vannacht om 3.00 uur was het tweede kuiken voor het eerst zichtbaar. Dat was het moment waarop het vrouwtje het nest even verliet om waarschijnlijk zelf een prooi te gaan halen. Het mannetje had tot dat moment nog niets gebracht. Na een half uur kwam het vrouwtje terug met een spreeuw. Om 6.10 uur bracht het mannetje nog eten. Echt goed zorgen doet het mannetje nog niet. Hij zal het aantal prooien op moeten voeren zodra de kuikens groter worden en meer eten nodig hebben.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Eerste kuiken
Vanavond is het eerste kuikentje geboren. We hebben er lang op moeten wachten, op 14 februari werd het eerste ei gelegd en nu is er dus het kuikentje. Lang was er nog twijfel of het kuiken er nu al wel of nog niet was. Maar uiteindelijk kregen we het toch te zien. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 1
Aftellen
Het wordt spannend de komende dagen. Op 14 februari is het eerste eitje gelegd en met een broedduur van 28 tot 30 dagen kan het eerste kuiken zich dus op 14 maart al laten zien. Maar waarschijnlijk zal het iets later zijn. Volgens de boeken merkt het vrouwtje al zo’n twee dagen voor het uitkomen dat er iets staat te gebeuren en gaat dan ‘praten’ tegen het kuikentje in het ei. Benieuwd of we dat gedrag hier ook te zien zullen krijgen.
Na een aarzelend begin, zo lijkt het, zorgt het mannetje nu toch goed voor het broedende vrouwtje. Afgelopen nacht werden een vogel en een muis aangeleverd en ook buiten beeld werd nog een prooi overgedragen. Ze komt dus niets te kort. Maar als straks de jonkies er zijn dan zal het mannetje pas echt aan de bak moeten. Er zijn veel muizen dus dat zou geen probleem mogen zijn.
Aantal eieren: 3
Test mobiele apparaten
Op dit moment zijn we met een test bezig waarop de beelden van onze cams ook zonder installatie van een andere browser op mobiele apparaten zou moeten werken. In het menu onder de Bosuil staat de link. Of klik hier. Feedback op deze test is meer dan welkom. Graag plaatsen in de shoutbox op die pagina. Dank jullie wel!
Lekker maaltje voor V
Afgelopen avond en nacht zagen we het mannetje niet en kreeg het vrouwtje waarschijnlijk buiten de kast eten. Maar vanavond nog voor de klok van 8 uur kwam het mannetje al weer een lekker maaltje in de kast brengen.
Mannetje met prooi
Om 01:54 uur kwam M, zoals op de foto te zien, met een flinke prooi. om 20:20 uur was ook al een prooi gebracht en om 03:17 uur kwam het mannetje nog een keer wat afleveren.
Aantal eieren: 3
Eierendans
Ook onze bosuilen zijn populair. Er is al een Blogbericht op de site van de krant BN DeStem aan gewijd. Verslaggeefster Riet Pijnappels blogt wekelijks over de natuur in Brabant en heeft dit blogbericht geschreven. Volgende week komt er ook een stukje in de krant.
Derde eitje
Vanmiddag is het derde eitje gelegd. Het exacte moment is moeilijk te achterhalen maar we denken om 17:50 uur. De vorige nesten (3) bestonden ook steeds uit drie eitjes. De vraag is nu blijft het hierbij of worden we nog verrast door een vierde eitje. Over enkele dagen weten we het.
Aantal eieren: 3
De prooien van de bosuilen
Het voedsel van de bosuil is erg veelzijdig. Op het menu staan o.a. muizen, vogels, kikkers en insecten. Maar ook komt het voor dat ze een jong konijn of haas pakken of een vleermuis. Dat hebben we tijdens de vorige broedperiode gezien. Maar het hoofdbestanddeel bestaat toch wel uit muizen. Heel af en toe wordt er een vogeltje gevangen zoals vanmorgen. Het mannetje bracht die prooi mee voor het broedende vrouwtje. Echt trek had ze nog niet want het vogeltje werd opzij gelegd en vanmiddag pas opgegeten. Zie ook het filmpje. Op de foto bij de update zie je het mannetje bij de nestkast.
Aantal eieren: 2
Tweede eitje
Vannacht om 01:53 uur het tweede eitje. Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 2
Eerste eitje
Afgelopen nacht is er bij de bosuilen het eerste eitje gelegd. Het werd de laatste dagen al steeds duidelijker dat de bosuilen in deze nestkast zouden gaan broeden, maar nu is er eindelijk zekerheid. Bosuilen leggen meestal 3 tot 6 eieren en om de dag leggen ze er een. Dus nu maar afwachten hoeveel eitjes er komen. De bosuilen hebben hier nu drie keer gebroed en alle keren hadden ze drie eitjes en ook drie uitgevlogen jongen.
Aantal eieren: 1
Paring
Vannacht hebben de bosuilen gepaard. Nu gebeurt dit natuurlijk wel vaker, maar het is hier nog nooit door de camera vastgelegd. Maar vannacht hadden we het geluk dat ze hun liefdesplekje uitzochten op de stok voor de camera. Zie ook het filmpje.
Het wordt nu heel serieus allemaal. Het vrouwtje is nu al voor de derde dag op rij overdag in de kast. En ook het mannetje is ‘s nachts actief met het aanleveren van muizen. Het eerste eitje kan nu niet lang meer uitblijven. Vandaag....?
De eerste muis
Vanavond was het zover, het mannetje bracht een muis mee voor het vrouwtje. De eerste! Het was ook de eerste keer dat beide uilen tegelijkertijd in beeld waren. Dit is een goed voorteken, het kan bijna niet meer anders of het koppeltje gaat hier een nestje vormen. Het vrouwtje is vandaag ook weer de hele dag in het nest geweest en ook vanavond is ze langdurig bezig geweest om het nest in orde te maken. Naar verwachting komt er nu snel het eerste ei. Zie ook het filmpje van de eerste muis.
De spanning blijft er in
De bosuilen weten de spanning er wel in te houden. Het vrouwtje is nu twee dagen overdag in de kast gebleven, maar ook twee dagen niet! Vanavond is ze al wel twee maal op bezoek geweest en het gedrag duidt op tevredenheid met de kast. Het eerste bezoek verliep in stilte maar bij het tweede bezoek riep ze enkele keren naar het mannetje. Wat gaat het worden? Zie ook het filmpje.
Holenduif bijna prooi
vanochtend kwam er een holenduif de nestkast verkennen, zich niet bewust van het gevaar maakte het aanstalte naar binnen te gaan. V Bosuil deed een uitval maar miste op een paar veertjes na. Zie ook het filmpje
Bosuil overdag in de nestkast
Vandaag was het zover, de bosuil blijft overdag in de nestkast. Vanmorgen om 07:37 uur melde Margriet: Bosuil binnen, goedemorgen allemaal
We denken dat dit het vrouwtje is. De laatste dagen waren de bosuilen al erg actief in en rond de nestkast. Het lijkt er sterk op dat ze deze keer hier een broedpoging gaan wagen. Zie ook het filmpje Vrouwtje overdag in kast
Het ziet er hoopgevend uit
Er is nu al verschillende nachten een bosuil in de nestkast geweest (ook afgelopen nacht, zie filmpje). Uit de beelden blijkt dat het vrouwtje (want dat zal het wel geweest zijn) het naar de zin had. Ze is druk bezig geweest met het maken van een kuiltje waar het nest moet komen. Ook het feit dat de bosuilen hun territorium zo fel verdedigen tegen de kerkuilen zou er op kunnen wijzen dat ze zich hier gaan vestigen. Al met al ziet het er dus hoopgevend uit. Maar, garantie kunnen we niet geven!
Vrouwtje was er weer
Na een aantal dagen niet gezien te zijn bij de nestkast kwam het vrouwtje weer even binnen vallen. Ze houden het spannend . Zie ook het filmpje
Vrouwtje laat zich goed horen
Vannacht is het vrouwtje bij de kast geweest. Ze heeft een hele poos op de stok zitten roepen en daarna is ze de kast in gegaan. Heeft al een kuiltje gemaakt waar het nestje moet komen. Zou het dan toch gaan gebeuren? Zie ook het filmpje.
Kerkuil komt kijken
Er komt een Kerkuil in de bosuilenkast kijken. Zie ook het filmpje.
Weer bezoek
Wederom de Bosuil in de nestkast afgelopen nacht, zullen ze deze nestkast nu wel kiezen als hun broedplaats? ze houden de spanning er goed in.
Het bezoek was 0m ongeveer 01:45 uur na de klok van 02:00 uur nog een kwartier veel geroep in de buurt. Zie de filmpjes
Kerkuilen
De kerkuilen zoeken een woning, zal een bosuilenkast een optie zijn? Zie ook het filmpje.
KU en BU
De Kerkuil (3:30 uur) en de Bosuil (3:45 uur) zijn weer in de nestkast wezen kijken.
Bezoek
De bosuil komt weer even een kijkje nemen.
Bosuilen laten het waarschijnlijk afweten
De bosuilen laten zich maar weinig zien of horen. Afgelopen nacht is het mannetje in de tuin geweest en heeft even zitten roepen (zie filmpje, bosuil roept). Maar er is waarschijnlijk te weinig activiteit om tot een broedgeval te komen in deze kast. Normaal moeten ze rond deze tijd vaak in of bij de kast zijn om te proefzitten en het nest in orde te maken. Het mannetje moet ook prooien naar het vrouwtje komen brengen om te bewijzen dat hij later goed voor haar en de jongen kan zorgen. Maar van die activiteiten is nu (nog) niets waar te nemen. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze ergens anders een mooi stekje gevonden. Maar we geven de moed nog niet op en we blijven het volgen. Maar of we jonge bosuiltjes te zien krijgen zoals op de foto is twijfelachtig.
Holenduifjes
Holenduifjes in bosuilenkast,
Zie ook het filmpje
Bosuil weer bij de nestkast
Afgelopen nacht is de bosuil weer bij de nestkast geweest. Hij (of zij) heeft een hele poos op de stok gezeten, heeft ook even in de kast gekeken maar is er niet in geweest. Fijn dat ze zich toch weer een keer laten zien. Het was al weer een hele poos geleden dat ze voor het laatst een bezoek aan de kast brachten. Toch nog een kans dat ze er gaan broeden.
Binnencamera tijdelijk uitgeschakeld
Omdat de bosuil zich voorlopig (nog) niet laat zien wordt de binnencamera tijdelijk even uitgeschakeld. Zodra de bosuil zich weer laat zien of horen, dan wordt de binnencamera direct weer bijgeschakeld.
Bosuil laat zich nog niet zien
Hoewel de bosuilen al verschillende keren bij de nestkast zijn geweest, laten ze zich de laatste tijd niet meer zien. En dat is niet gunstig. Dit is namelijk de periode waarin de bosuilen normaal wat actiever worden en ze hun broedplaats gaan kiezen. Maar we blijven natuurlijk hoop houden.
Ondertussen hebben al wel veel vogels de kast bezocht. Sommige voor een vluchtig bezoekje, maar sommige vogels zullen er zeker willen gaan broeden zoals de kauwen en de holenduiven. En misschien wel de groene specht. Die is al wel erg vaak geweest!
Zie ook het filmpje.
Kerkuil verkent nestkast
De bosuil is al een tijdje niet meer geweest, maar vanavond kwam wel de kerkuil de kast bekijken. Die heeft best een poos bij en in de kast gezeten. Zie ook het filmpje.
Bosuil weer bij de nestkast
Afgelopen nacht is de bosuil weer bij de kast komen kijken, maar is er niet ingegaan. Ze zijn ook flink aan het roepen geweest, wel drie kwartier lang. Zie ook het filmpje.
Morgen wordt er een kleine aanpassing aan de kast gedaan. Nu loopt er een tak tot bij de ingang van de kast en daardoor hebben rovers zoals marters makkelijker toegang tot de kast. We weten natuurlijk niet of een bosuil in de gaten heeft of een nestplaats veilig is voor rovers, maar voor alle zekerheid wordt morgen die stok toch maar verwijderd. En dan is het maar afwachten of ze de kast kiezen voor een nieuw nestje bosuilen! We hopen er wel op.
Weer de groene specht
De groene specht komt voor de tweede keer bij de nestkast van de bosuil kijken. Let eens op de prachtige kleuren van de specht in het zonlicht!
Zie ook het filmpje.
Groene specht in nestkast bosuil
Vandaag kwam de groene specht op bezoek. De nestkast werd grondig geinspecteerd
Zie ook het filmpje
Bosuilen zijn weer in de tuin geweest
De bosuilen zijn al geruime tijd niet meer gesignaleerd, maar afgelopen nacht waren ze eindelijk weer een keer in de tuin. Het mannetje en vrouwtje riepen naar elkaar en het geluid werd vastgelegd door de voercam. In het filmpje zijn ze te horen. Ondertussen zit een egeltje lekker te smullen aan een met pindakaas gevulde appel.
Buitencamera
De buitencamera is zojuist weer online geschakeld.
Voor het beeld in de nestkast is een nieuwe camera besteld. zodra deze binnen is gaan we die plaatsen.
Kerkuil en bliksemflits
De kerkuil is ook al enkele keren bij de nestkast wezen kijken. Zie ook het filmpje. In dit filmpje kwam hij/zij langs terwijl er in de verte een onweersbui hing. Je ziet de bliksem flitsen.
Bosuil weer bij de kast geweest
De bosuil is afgelopen nacht weer op bezoek geweest bij de nestkast en ook van binnen werd de kast geïnspecteerd. Vraag is of de aanpassing van de kast bij de bosuil bevalt? De kast is namelijk aan de binnenkant bekleed met boomschors om een natuurlijker beeld te krijgen. Op de foto is het resultaat daarvan te zien (je kijkt door het deurtje naar de plaats waar de binnencamera komt te zitten). Van het bezoek van de bosuil is een filmpje gemaakt met de buitencamera. Ook de kerkuil is al bij de kast geweest. Aan belangstelling dus geen gebrek.
Komende maandag komt de buitencamra online, voor het beeld binnen in de nestkast is een nieuwe camera besteld.
Zie ook het filmpje
Camera's OffLine
De kauwtjes zullen ongetwijfeld een broedpoging gaan doen in de bosuilenkast.Toch hebben we besloten om de camera's bij de bosuilenkast offline te schakelen. We hebben al een stel nestelende kauwtjes die we live kunnen volgen. Daarom gaan we proberen binnenkort een andere soort op de website toe te voegen.
Meters maken
De kauwtjes hebben vandaag de lente in de bol gekregen. Er werd plotseling gestart met het maken van het nest en in tijd van een uur hadden ze al een flinke laag takken in de nestkast liggen. Bijzonder is wel dat er nu een koppeltje actief is dat eigenlijk niet in de kast thuishoort! De kast is wekenlang bewaakt door een ander koppeltje en dat was vandaag geruime tijd afwezig. Dit nieuwe koppeltje maakt van die gelegenheid gebruik om snel een nest te bouwen. Hoe gaat dit aflopen? We blijven het volgen.
Kauwtjes gaan beginnen met de nestbouw
Het heeft even geduurd, maar nu gaan de kauwtjes toch langzaam denken aan het maken van een nest. Af en toe komt het mannetje al binnen met wat nestmateriaal en probeert het vrouwtje te verleiden om ook mee te gaan bouwen. Maar het vrouwtje laat het nog een beetje afweten. Als de temperatuur de komende dagen oploopt, dan zullen ze wel actief aan de slag gaan. In het filmpje zie je hoe het mannetje met een veel te grote tak aan het worstelen is.
Komt de bosuil nog?
De bosuilen hebben zich al lang niet meer laten horen of zien en de kans is dus groot dat ze niet in deze kast zullen gaan broeden. Hoewel, het kan nog steeds. Er zijn meer bosuilen die dit jaar erg laat zijn. Er zijn er trouwens ook die erg vroeg zijn want in de Biesbosch zijn zelfs al jongen uitgevlogen. Er rest ons niets anders dan af te wachten. De natuur laat zich tenslotte niet sturen.
Ondertussen is de nestkast wel gewild, vooral bij de kauwtjes. Er is een koppeltje kauwtjes dat vast van plan is in de kast te gaan broeden. In het filmpje kun je de activiteiten zien van de kauwtjes. Het zijn ook prachtige en schrandere vogels om bezig te zien.
Maar ja, we hebben natuurlijk wel liever de bosuilen!
Mochten de bosuilen echt niet komen gaan we kijken of er mogelijkheden zijn een andere soort bij leo in de wildtuin in beeld te brengen.
Wel bezoekers maar nog geen bewoners
De afgelopen weken zijn drie soorten uilen in de nestkast geweest, de steenuil, de kerkuil en de bosuil. De kerkuil heeft enkele dagen in de kast doorgebracht maar heeft uiteindelijk toch gekozen voor z’n eigen nestkast in de schuur. Hij is daar trouwens nog steeds alleen, het wil maar niet vlotten met het vinden van een partner. De bosuilen hebben de afgelopen week niets van zich laten horen of zien. Het wordt nu toch wel tijd dat ze gaan broeden. Vorig jaar hadden we op 1 maart het eerste ei!
Kerkuil weer in de bosuilenkast
Na enkele dagen weer in z’n eigen nestkast geslapen te hebben heeft de kerkuil er weer voor gekozen om in de nestkast van de bosuilen te gaan logeren. Vanmorgen kwam hij binnen met een flinke muis als prooi. Het vreemde was dat hij om 7.17 uur bij z’n eigen nestkast in de schuur wegvloog zonder prooi en een minuut later komt hij de nestkast van de bosuilen binnen mét een prooi. Benieuwd of hij morgen weer naar z’n eigen woning terug gaat. (Zie filmpje van Suzanne.)
Kerkuil gaat bosuilenkast gebruiken
Vanmorgen heeft de kerkuil zijn nestkast in de schuur ingeruild voor de nestkast van de bosuilen. Om 7.30 uur nam hij zijn intrek (zie ook het filmpje daarvan). Als de kerkuil er echt wil blijven, dan ontstaat er straks een probleem als de bosuilen komen! De kauwen keken vanmorgen ook al raar op toen ze zagen dat er een kraker in hun nestkast zat. Maar wie weet gaat de kerkuil morgenochtend weer terug naar zijn eigen kast. In de schuur is er minder last van de kauwen en het is donkerder in de kast.
Kerkuil in de nestkast van de bosuilen
De kerkuil nam vanavond een kijkje in de nestkast van de bosuilen. Aan zijn gedrag te zien bevalt de kast wel! Zie ook het filmpje hiervan.
Kauwtjes in de weer bij de nestkast
Overdag is de nestkast nog vrij en daar maken de kauwtjes gebruik van. Er is één koppeltje dat de nestkast echt heeft geclaimd en die waren vandaag al met nestmateriaal in de weer (zie foto). Als dat koppeltje even afwezig is, dan zijn er direct al weer andere kauwtjes die een kijkje komen nemen. De bosuil is de afgelopen week niet bij de nestkast geweest. Het wordt spannend nu want het vrouwtje kán natuurlijk een betere nestplaats gevonden hebben. Maar voorlopig maken we ons nog geen zorgen want vorig jaar ging het vrouwtje eind februari pas broeden. Het kan dus nog.
Het wordt serieus nu
Het vrouwtje is weer in de nestkast geweest en ook wat langer nu. Het lijkt erop dat ze van plan is om hier te gaan broeden en misschien duurt het niet lang meer! Het mannetje was ook in de buurt want je hoort ze naar elkaar roepen (zie filmpje).
Vrouwtje voor de eerste keer in de nestkast
Het vrouwtje bosuil is vannacht om 2.30 uur voor de eerste keer in de nieuwe nestkast geweest. Het bezoek duurde maar kort, ongeveer 1 minuutje. Aan het gedrag kun je zien dat het nog wat onwennig is, ze is bezig de zaak te verkennen. Zie ook het filmpje daarvan.
Bosuil weer bij de nestkast
De bosuil is afgelopen nacht voor de 2e keer bij de nestkast geweest en dit keer hebben we er bewegende beelden van (zie filmpje). Het vrouwtje zit op de stok en kijkt even in de nestkast. Ook hoor je ze even naar elkaar roepen. De vorige nacht zijn de uilen erg actief geweest met hun balts. Gedurende een uur werd er heel vaak geroepen waarbij je heel goed het verschil kon horen tussen de roep van het mannetje en het antwoord van het vrouwtje.
Opnieuw een bezoek van de Steenuil
Vanmorgen tegen kwart voor 8 werd er weer een bezoek van de Steenuil geregistreerd. Deze keer werd er even bij de opening gekeken.
Derde uilensoort bij de kast
Omstreeks 17.40 uur kwam er een Steenuil bij de kast een kijkje nemen. We zagen eerder al de Kerkuil en Bosuil eens een kijkje nemen. Met de Steenuil erbij zitten we al op 3 uilensoorten. Leuk!
Kauwtjes ruziën om de nestkast
Het vrouwtje bosuil heeft zich nog maar 1 keer laten zien bij de nestkast maar de kauwtjes zijn er des te vaker. Diverse koppeltjes zijn al bij en in de kast geweest om te kijken of het een geschikte broedgelegenheid is. En als ze elkaar dan tijdens zo’n bezichtiging treffen dan gaat het er heftig aan toe zoals het filmpje laat zien. Dat belooft niet veel goeds voor de bosuilen!
Wie gaat de nestkast claimen?
Er zijn meerdere gegadigde voor de nestkast. De bosuil is al ‘n keer geweest om een buiteninspectie uit te voeren en de kauwtjes zijn elke dag wel in de weer om de nestkast te bekijken op bruikbaarheid. En die laatste hebben er zin in. Er wordt serieus rond gekeken waar het nest moet komen en het aanwezige nestmateriaal dat hen niet bevalt, wordt vakkundig uit de kast gegooid. Wie zal de nestkast in beslag gaan nemen: de bosuilen of de kauwtjes? Het wordt een spannende tijd. In het filmpje zie je hoe de kauwtjes de nestkast bekijken. Ze verbazen zich ook over de camera die ze zien. Wat is dat nou weer zie je ze denken.
Eerste Bosuil bij de kast
We gaan het jaar goed van start! Vanochtend vroeg werd door de bewegingsdetectie de eerste bosuil bij de kast vastgelegd. Ze waren door Leo al diverse keren in de buurt gehoord, maar ze waren tot vanochtend nog niet bij de kast geweest. Vorig jaar gebeurde dit pas op 23 februari. Wellicht heeft ook bij de bosuilen het zachte weer zijn invloed? Hopelijk gaan de bosuilen dit jaar weer hun intrek nemen in deze mooie kast. We kunnen niets anders doen dan afwachten. Spannend!
Bosuilen zijn in de buurt
Al enkele nachten op rij is de roep van het mannetje bosuil gehoord waarop het vrouwtje antwoordde. Ze waren erg kort bij de nestkast te horen, maar in de kast zijn ze nog niet geweest. Bij de de kerkuilen was afgelopen nacht wel veel activiteit rond de kast. Er kwam een 2e kerkuil op bezoek en dat ging niet helemaal goed. Er werd stevig geknokt. Zijn het een mannetje en een vrouwtje die nog aan elkaar moeten wennen, of zijn het twee mannetjes die allebei op zoek zijn naar een territorium? De tijd zal het leren. Zie ook het filmpje van de ‘ontmoeting’.
Kerkuilen
De bosuilen zijn nog niet gesignaleerd. Wel huist er nu een kerkuil in een kast in de schuur. Het is waarschijnlijk een jonge kerkuil die nog een partner moet vinden. Vannacht kwam er even een andere uil op bezoek. Maar dat bezoek was zo kort dat er van een goede kennismaking nog geen sprake kan zijn.Zie ook het filmpje.
Kerkuil bij de kast
Vanavond hoorde Leo een kerkuil roepen in zijn schuur, even later hier een kerkuil bij de kast.
De Bosuilen camera's weer online
Vandaag maken we een nieuwe start bij de bosuilen. Er is een nieuwe en betere nestkast gebouwd waarbij vooral de cameraopstelling sterk verbeterd is. Keken we bij de ‘oude’ nestkast nog boven op de bosuil waardoor we veel hebben gemist, bij de nieuwe nestkast is de binnencamera aan de zijkant geplaatst waardoor we onder de uil kunnen kijken. Dat levert mooiere plaatjes op. Ook de opstelling van buitencamera is verbeterd. En bij de nieuwe camera’s hebben we nu ook geluid! Om een echte live stream te kunnen realiseren voor de bezoekers van NestkastLive is een videoserver aangeschaft. Met deze apparatuur is het mogelijk om live video en audio met hoge verversing te realiseren.
In totaal is er voor 900 euro geïnvesteerd in de nieuwe opstelling.
En nu maar hopen dat ons koppeltje bosuilen alle verbeteringen ook kan waarderen!
Foto's
Een aantal foto's van toen we bij Leo zijn wezen kijken. Na lang zoeken hebben we de drie jongen en één oudervogel hoog in de bomen kunnen spotten.
Aantal jonkies uitgevlogen: 3Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 3
Foto 1/3
Middelste kuiken?
Foto 2/3
Oudste kuiken?
Foto 3/3
Jongste Kuiken?
Camera's zijn offline
Vandaag zijn de camera's offline gegaan. De bosuilen hebben de kast verlaten en komen hier voorlopig ook niet meer in terug. We hebben er van genoten, en we hebben besloten om de pagina nog een tijdje online te houden zodat de plaatjes en vele filmpjes beschikbaar blijven. Daarbij willen we ook Leo bedanken. Zonder zijn inzet en samenwerking hadden we dit schouwspel nooit zo mooi kunnen volgen.
Aantal jonkies uitgevlogen: 3Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 3
En ook het laatste bosuiltje heeft de nestkast verlaten
Vanavond heeft ook het jongste bosuiltje de veilige nestkast verlaten. Na een paar vliegoefeningen op de tak voor de nestkast (zie filmpje) ging het kuiken al vrij snel de wijde wereld in. We blijven ze de komende tijd volgen omdat ze nog een behoorlijke periode in de buurt blijven en nog steeds door de ouders gevoerd worden. Dat kan best nog wel een week of 6 duren.
Aantal jonkies uitgevlogen: 3Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 3
Tweede bosuiltje uitgevlogen
Zo rond 6.00 uur vanmorgen heeft het tweede bosuiltje de veilige nestkast verlaten en verruild voor een onzeker takkelingenbestaan. Op de foto lijkt het afscheid te nemen van het kleinste kuiken.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2Aantal jonkies: 3
Het eerste kuiken is de wijde wereld in
Vanavond heeft het eerste kuiken afscheid van ons genomen! Gisteren was het kuiken voor de 1e keer buiten de kast en vandaag voor de 2e maal. Na een poosje voor de nestkast op de tak op en neer gelopen te hebben, 'vloog' het kuiken uit beeld. Het was niet echt vliegen, want dat kunnen ze nog niet. Voorlopig zijn het nog 'takkelingen'. De kuikens gaan wel een gevaarlijke periode tegemoet nu ze nog niet kunnen vluchten voor gevaar. Wij hopen dat het goed met ze gaat.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 3
De eerste stapjes in de grote wereld
Na een flink aantal lange avonden deze week, dat de jonkies al in het gat van de kast gingen zitten. Was het vanavond zo ver. Het eerste kuiken maakte de stap naar buiten de kast. Er werden een aantal vliegoefeningen gedaan op de tak.
Zie ook het filmpje van dit mooie schouwspel.
Aantal jonkies: 3
Bosuil met flink konijn als prooi
Het vrouwtje heeft een flink konijn gevangen en heeft moeite om dat konijn in de nestkast te krijgen. En dan zit er ook nog een kuiken in de weg!
Zie ook het filmpje van deze actie!
Aantal jonkies: 3
De kuikens staan op uitvliegen
De kuikens worden met de dag groter en behendiger. Al enkele dagen zitten ze om beurten in de vliegopening te wachten op prooi, of zo maar naar buiten te kijken. Het zal niet lang meer duren of de kuikens klauteren uit de nestkast op weg naar een onzeker takkelingenbestaan! Eten wordt er meer dan voldoende aangevoerd. Afgelopen nacht werd nog een stevig jong konijn aangevoerd (zie de foto waarop nog de helft ervan te zien is). Geinige dingen gebeuren ook zoals 2 kuikens die tegelijkertijd in het gat zitten en wachten op prooi. Zie het leuke filmpje hiervan. Of het filmpje waarop te zien is dat een kuiken in het gat ligt te slapen terwijl het mannetje een muis komt brengen. Dat kuiken zelf heeft geen honger en het verspert de doorgang voor het mannetje dat naar binnen wil met de muis! Hoe lost hij dat op?
Zie ook het filmpje "Toegang wordt versperd door een slapend kuiken."
Aantal jonkies: 3
Mooie foto van een jonkie in het gat
Leo maakte deze avond vanuit zijn tuin een mooie foto van één van de jonge bosuiltjes, die in het gat van de nestkast naar buiten zit te kijken.
Aantal jonkies: 3
2e camera online en eerste jonkie in het gat
Vanmiddag is de internetverbinding bij Leo aangepast. Hierdoor is een hogere upload snelheid mogelijk en kunnen we 2 camera's bij de bosuil op de site tonen. We hebben nu dus de binnencamera en de buitencamera online op de website. Verder is door deze aanpassing de verversing van de beelden verbeterd.
Vanavond het eerste jonkie in het gat. Vandaag is precies op tijd de buitencamera online gegaan, want we hebben deze avond het eerste jonkie in het gat kunnen waarnemen. De kleine bosuiltjes groeien goed, en het zal dan ook niet lang duren voor ze de kast zullen verlaten. Buiten de kast zullen ze dan nog enige tijd in de takken van de bomen doorbrengen, vanaf dat moment zijn het dus "takkelingen".
Aantal jonkies: 3
Kuikens blijven overdag alleen
Vanochtend is het vrouwtje voor het eerst niet teruggekeerd op het nest. Dat betekent dat de kuikens vanaf nu overdag alleen moeten blijven. Weer een stap verder in de ontwikkeling van de kuikens! Nu zal binnen enkele dagen het oudste kuiken het veilige nest opgeven voor een onzeker 'takkelingenbestaan'. De andere kuikens volgen dan enkele dagen daarna. Ook weer een leuke fase om te volgen.
Aantal jonkies: 3
Soms hebben de kuikens genoeg van al die muizen
De ouders brengen elke nacht heel wat muizen naar de kuikens en het worden er steeds meer omdat de kuikens flink groeien en steeds meer eten nodig hebben. Afgelopen nacht werden er maar liefst 14 muizen gebracht. Maar op een gegeven moment zijn de kuikens verzadigd. Als moeder muis nummer 8 brengt, dan passen ze even. Ze probeert het wel door de muis voor de kuikens te houden en eindelijk na lang aanhouden offert een kuiken zich op en schrokt de muis op.
Vannacht was ook voor de eerste keer te zien dat een kuiken een muis zelf in stukken scheurde en opat.
Zie ook het filmpje hiervan!
Aantal jonkies: 3
Gravende kuikens!
Al twee keer is gezien dat de kuikens flink aan het graven zijn in het materiaal dat op de bodem van de nestkast ligt. En niet zomaar een beetje wroeten. Het zand en de restanten uit de braakballen vliegen door de lucht! Onbekend is waarom ze dat doen. Nemen ze een stofbad zoals kippen ook graag doen? Of is het speelgedrag? Als iemand de reden weet, dan graag melden in de shoutbox.
Zie ook het filmpje hiervan!
Aantal jonkies: 3
Bosuil voert een konijn/haas aan de kuikens
Het vrouwtje bosuil heeft een jong konijn (of haas?) gevangen. Die prooi is veel te groot voor de kuikens, dus daar moet het vrouwtje mee helpen. Zij scheurt het konijn aan stukken en voert die op aan de kuikens. In het laatste filmpje is te zien hoe een kuiken een poot van het konijn krijgt aangeboden. Dat gebeurt ongeveer bij de 50 seconden.
Aantal jonkies: 3
Kuikens krijgen grote prooi!
Net werden er 2 prooien gebracht waarvan 1 (zoals op het plaatje te zien) erg groot is. De prooi is waarschijnlijk een bos- of huismuis.
Aantal jonkies: 3
Het kleine kuikentje maakt een vergissing!
In het geplaatste filmpje zie je dat het kleinste kuiken een muis krijgt, maar het pakt de muis aan de verkeerde kant beet (bij de staart i.p.v. bij de kop). Het krijgt de muis daardoor maar moeilijk naar binnen en een ander kuiken profiteert daarvan. Dat kuiken begint aan de goede kant van de muis en na enig heen en weer getrek, verliest het kleinste kuiken de prooi. Weer wachten op een volgende kans!
Aantal jonkies: 3
Het kleinste kuiken heeft het niet altijd makkelijk!
Je ziet een duidelijk verschil in grootte van de kuikens. Het kleinste kuiken heeft het vaak moeilijk en komt meestal het laatst aan de beurt bij het voeren. Maar op deze avond is de kleinste het rapste en is het met de muis weg! De grotere kuikens kunnen alleen maar beteuterd toekijken!
Bekijk ook het zojuist geplaatste filmpje om de kleine held aan het werk zien.
Aantal jonkies: 3
Kleine kinderen worden groot!
De kuikens doen het bijzonder goed. Dat komt o.a. doordat ze meer dan genoeg voedsel krijgen aangeboden. Er is een overdaad aan prooidieren, hoofdzakelijk muizen. In de lectuur lees je dat bosuilen veel soorten prooien eten, maar in de twee maanden dat we ze nu volgen zijn 1 kikker en 2 vogeltjes gebracht en voor de rest waren het allemaal muizen! Dus toch een vrij eenzijdig voedselpatroon.
Zie ook het nieuwe filmpje waarin de groei van de kuikens is te zien.
Aantal jonkies: 3
Het vrouwtje gaat ’s nachts ook op jacht
Toen de kuikens nog maar enkele dagen oud waren, ging het vrouwtje 's nachts maar korte tijd van het nest. Ze vloog dan voor maximaal 10 minuutjes uit om te ontlasten en om de braakbal kwijt te raken. Nu de jongen wat ouder worden gaat ze steeds vaker en langer van het nest af om samen met het mannetje op jacht te gaan naar prooidieren. Ook overdag gaat ze ooit in de opening van de nestkast zitten om naar buiten te kijken. De merels slaan dan direct alarm en zwermen om het vrouwtje heen. Ze laat dat vrij gelaten over zich heen komen.
Aantal jonkies: 3
Vrouwtje bekijkt haar kroost na de jacht
Het vrouwtje is afgelopen nacht wel 3 keer zelf gaan jagen. Op het plaatje komt ze terug en kijkt ze naar de kuikens. Het verschil in grootte van de kuikens is goed te zien.
Aantal jonkies: 3
Ze groeien als kool!!
Het vrouwtje is 04:10 voor iets minder dan 10 minuutjes van het nest geweest.
prooi aanvoer: 21:29, 23:47, 01:53, 02:22, 03:37 en 05:32
Aantal jonkies: 3
Het gaat goed met de kuikens
Afgelopen nacht heeft het vrouwtje lang op de eerste prooi moeten wachten. Het regent wat en dan is het voor het mannetje lastig om prooidieren te vinden vanwege het geluid van de regen. Om 00.14 uur wordt de 1e muis gebracht. In de ochtend vliegt het vrouwtje uit en daarna komt ze even terug naar het nest om naar haar jongen te kijken. Zie hiervoor ook het laatste filmpje!
Aantal jonkies: 3
Even een glimp van de Kuuks.
Foto; (Mandy)
Aantal jonkies: 3
3 kuikens, het gezin is compleet!
In de vroege ochtend van 5 april is het 3e en laatste bosuiltje uit het ei gekomen en daarmee is het gezin compleet. Nu gaan we genieten van het opgroeien van de jonge bosuilen!
Zie ook het filmpje!
Aantal jonkies: 3
Het 2e bosuiltje is er!
Vanmiddag is het 2e bosuiltje uit het ei gekomen. Op het filmpje kun je een glimp van het duo opvangen.
Aantal eieren: 1Aantal jonkies: 2
Eerste kuiken
2 april Nog geen jong gezien en toch is er een!
De afgelopen dagen zijn erg spannend geweest. Het 1e kuiken werd verwacht op 1 april en hoewel we nog geen beeld van het jong gezien hebben kunnen we aannemen dat er wel een kuiken is. Het gedrag van het vrouwtje wijst er duidelijk op. Zo gaat het vrouwtje normaal elke nacht wel even van het nest af om te ontlasten en een braakbal kwijt te raken, maar sinds gisternacht is ze niet meer van het nest geweest. Ook is het vrouwtje steeds onder zich bezig met het verzorgen van het jong. Nog een verandering in gedrag is dat de prooien normaal door het vrouwtje direct worden opgegeten maar nu bewaart ze die voor haar kroost.
Het wachten is nu op het eerste mooie beeld van het uilskuiken!
Onder het maken van deze update maakte LN een snapshot van het kuiken terwijl Leo het opneemt op film.
zie ook de filmpjes.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 1
Nog steeds willen de kauwtjes ook in de nestkast.
De kauwtjes hebben nog wel zin in deze mooie woning. V kijkt toe als er een vogel zijn kopje naar binnen steekt, maar reageert niet.
Kuuks?: Ongeveer twee dagen voor het uitkomen kan V de Kuuks al in het ei horen piepen. Soms lijkt het of ze dat waarneemt. Als er een eitje uit is zien we misschien wel stukken van een ei liggen naast V.
Gisteravond heeft het vrouwtje een muis gehad en vannacht nog weer twee (04.10 en 05.10). Geen slechte nacht dus! (bedankt Leo)
Aantal eieren: 3
Het duurt niet lang meer!
Op 1 maart heeft het vrouwtje het eerste ei gelegd en meteen daarna is ze gaan broeden. De eerste nachten niet zo fanatiek, want toen is ze nog vrij vaak van het nest geweest. De broedtijd van een bosuil is 28 tot 30 dagen, dus dat zou betekenen dat het eerste uilskuiken al op donderdag of vrijdag uit het ei zou kunnen komen! Doordat ze in het begin nog regelmatig van het nest is geweest kan het misschien ook nog een dag later zijn. Het worden wel erg spannende dagen!
Aantal eieren: 3
Man brengt muis, vrouw is even weg
Het mannetje komt een muis brengen voor het vrouwtje, maar zij is net even van het nest af. Mannetje gaat voor de nestkast zitten wachten tot ze terug komt.
Bekijkt u vooral ook het filmpje van deze gebeurtenis.
Aantal eieren: 3
Bosuilenkast op NestkastLIVE
Sinds vandaag een nieuwe soort te bewonderen bij NestkastLIVE. Deze camera is in een kast geplaatst door een particuliere vogelliefhebber (Leo). Leo wilde graag meer mensen de mogelijkheid geven om mee te kijken bij de bosuilen.
Wij zijn ontzettend blij met mensen zoals Leo, die zich inzetten voor het welbevinden van dieren. Bovendien zijn er weinig live beelden te vinden van de bosuil in Nederland. Daarom heeft NestkastLIVE in goed overleg besloten de beelden op de site te tonen. Er is ook een buitencamera, maar i.v.m. de verbinding is het niet mogelijk deze beide online te zetten. Wellicht dat we later, als de jonge uilen buiten de kast gaan verkennen, overschakelen op de buitencam.
We willen proberen om in de toekomst de beelden te verbeteren incl. geluid. Dit is wel afhankelijk van de bosuilen, voor de werkzaamheden moeten we in de kast zijn. Dus de kast moet op dat moment niet bezet zijn.
Om dit te realiseren zijn financiele middelen nodig. Dus afhankelijk van donaties bekijken we of dit haalbaar zal zijn.
Voorlopig zijn we al heel erg blij met deze beelden. Veel kijkplezier.
Aantal eieren: 3
Vrouwtje heeft even eten genoeg
Enkele nachten terug bracht het mannetje slechts 1 prooi mee voor het vrouwtje en daarmee had ze het even niet breed! Het gaat nu gelukkig weer beter. Afgelopen nacht kreeg het vrouwtje 4 muizen gepresenteerd en bij de vierde was de zin even over. Ze liet de muis een poosje ‘op voorraad’ liggen om er na twee uur toch nog lekker van te gaan genieten.
Aantal eieren: 3
Vrouwtje wordt op dieet gezet
De afgelopen nacht was niet goed voor het vrouwtje. Ze kreeg slechts 1 prooi van het mannetje en dat is erg weinig (normaal krijgt ze 3 tot 4 keer per nacht een prooi). Kennelijk heeft het mannetje het moeilijk met het vinden van prooidieren! Vandaag heeft ze om 20.50 uur haar eerste prooi gekregen (en hopelijk niet de laatste). Het was een lekkere vette muis. Op het filmpje zie je hoe de muis verorberd wordt. Let op de pootjes van de muis die het laatst verdwijnen! De natuur is soms wel hard!
Aantal eieren: 3
Het blijft bij drie eitjes
Afhankelijk van het voedselaanbod legt een bosuil 3 tot 4 eieren. De periode tussen het leggen is 2 á 3 dagen. Het is nu al weer 5 dagen geleden dat het vrouwtje het laatste ei geproduceerd heeft, dus het zal wel bij drie eitjes blijven. Hopelijk komen er, net als in de afgelopen jaren 3 "mooie" uilskuikens te voorschijn.
Aantal eieren: 3
Vrouwtje gluurt naar buiten
Soms is het vrouwtje nieuwsgierig naar wat er buiten de nestkast gebeurt, dan gaat ze staan en gluurt door de opening heen naar buiten. Dat levert dit mooie plaatje op.
Aantal eieren: 2
Kauwtjes beoordelen of de woning nog vrij is
Vroeg in het voorjaar toen de uilen er nog niet waren, kwam dagelijks een koppeltje kauwen in de nestkast kijken en ze waren zeker van plan er te gaan broeden. Nu de bosuilen de kast in beslag genomen hebben, doet het koppeltje kauwtjes verwoede pogingen om de nestkast te heroveren. Ze zitten dagelijks voor de kast en vliegen voor de opening langs om het vrouwtje bosuil te imponeren. Uit de beelden blijkt dat zij zich er niet druk om maakt. Vandaag kwam ook nog een koppeltje holenduiven een poging wagen, maar ook dat zonder resultaat.
Aantal eieren: 2
Het vrouwtje kijkt recht in de IR-camera
We zien nu dat het vrouwtje fanatieker gaat broeden. Toen er nog maar 1 ei was, ging het vrouwtje ’s nachts nog regelmatig van de nest gedurende een langere periode (wel meer dan een uur). Nu ze drie eieren heeft gaat ze ’s nachts nog wel af en toe van de nest, maar slechts heel kort (een minuutje of 10). Ze brengt de tijd door met het nest in orde maken, de eitjes ordenen, de veren poetsen, een beetje soezen en rustig rondkijken. Soms kijkt ze recht naar boven in de camera.
Aantal eieren: 2
V peuzelt een gekregen vleermuis op
Dat was wel even schrikken! Wij hebben in onze tuin diverse vleermuiskasten hangen om vleermuizen te lokken omdat we dat hele leuke en interessante beesten vinden. Elke avond tegen het donker worden genieten we van de vleermuizen die, acrobatische toeren makend, hun kostje bij elkaar scharrelen. En dan ineens veranderen ze zelf van jager in prooi! De natuur is soms toch wel hard.
Aantal eieren: 2
M geeft muis over aan V
Het is elke weer vertederend om te zien hoe het mannetje een prooi afgeeft aan het vrouwtje. Daar maakt het mannetje overigens geen langdurig ritueel van! Het kost hem nog geen twee seconden om aan te vliegen, in de opening te gaan zitten, de prooi over te dragen en weer weg te vliegen. Niet echt een romantisch etentje met twee dus!
Aantal eieren: 2
Het tweede ei is gelegd
Het vrouwtje is door de dag heen zowat constant bezig met het schikken van het nest. Vanwege dat gedrag verwachtten we dat er weer een ei op komst moet zijn en jawel het 2e ei is er.
Aantal eieren: 2
Bosuil heeft het eerste ei gelegd
Wat een opluchting! We hebben er zo naar uitgekeken en daar is dan eindelijk het eerste ei. Sommige vogelkenners hadden ons gezegd dat het al te laat was en dat ze niet meer zouden gaan broeden. Wij bleven echter een rotsvast vertrouwen in onze uilen houden, en terecht zo is gebleken.
Aantal eieren: 1
V in de kast, klaar voor wat komen gaat
De afgelopen nachten is het vrouwtje af en toe in de nestkast komen kijken maar overdag was ze weg. Dit is de eerste keer dat het vrouwtje ook overdag in de kast blijft. We hebben nu goede hoop dat ze toch gaat broeden.
Het eerste vastgelegde bezoek
Elke ochtend is het eerste werk de computer opstarten om te kijken wat de camera ’s nachts hebben vastgelegd. En dan is daar ineens het eerste uilenkoppie dat door de opening naar binnen gluurt. Wat een opluchting! De uil gaat nog niet de kast in.
Kauwtjes in de nestkast
Geen bosuilen, maar kauwtjes in de nestkast! De hele dag is een koppeltje kauwtjes in de nestkast aan het rondscharrelen. Ze zijn duidelijk van plan hier te gaan broeden. Ook wel mooi, maar daar zitten we niet echt op te wachten!
De nestkast is gereed
De camera’s zijn geïnstalleerd. Nu maar afwachten of de bosuilen ook dit jaar de nestkast gaan gebruiken. We hebben onze twijfels omdat we de bosuilen minder vaak horen roepen, en meestal ook nog wat verder weg. Voorgaande jaren was het koppeltje nadrukkelijker aanwezig in onze tuin. We hoorden ze vaak in de directe omgeving van het huis naar elkaar roepen
Rode lijst Nee, door zijn grote aanpassingsvermogen, zowel qua voedsel- als broedplaatskeuze, is de Bosuil niet bedreigd. Ondanks het hoge aantal verkeersslachtoffers neemt de Bosuil in aantal toe en vindt er uitbreiding naar het noorden plaats. Bij gebrek aan natuurlijke broedholtes kunnen in geschikte gebieden nestkasten worden opgehangen.
Voorkomen Algemene standvogel, De Bosuil komt vooral voor in loofbossen en gemengde bossen met een goede ondergroei en met open gedeelten. Maar hij komt ook voor in open parkachtige landschappen, kerkhoven, parken (Amsterdamse Bos) en zelfs in oude boomsingels. Een voorwaarde is dat er voldoende broedmogelijkheden aanwezig zijn. Bij het ontbreken van holle bomen wordt gebroed in oude nesten, nestkasten en in gebouwen. De gemiddelde grootte van het territorium is 20-30 ha.
Voedsel De Bosuil jaagt veel vanaf een vaste zitplaats, vanwaar hij een goed overzicht heeft over het terrein. Het menu van de Bosuil is zeer gevarieerd en bestaat uit kleine zoogdieren, vogels, kikkers, padden, wormen, slakken en insecten.
Geluid Door de bossen klinkt het geluid van de Bosuil luid en ver. Het gehele jaar kan de roep worden gehoord, maar vooral in de herfst en in het voorjaar. In de herfst bakent het mannetje zijn territorium reeds af door zich luid te laten horen. Het is het bekendste geluid: “oeoeh-oe.hoe-oe.oe.oe.oe.oeh”. Het vrouwtje reageert daarop met een “kuwiet”.
Lengte 37 tot 43 cm
Herkenning Opvallend is de grote ronde kop zonder oorpluimen en zijn gedrongen lichaam. De ogen zijn groot en donkerbruin. De vleugels zijn breed en afgerond en lijken in de vlucht korter dan ze in werkelijkheid zijn. De spanwijdte bedraagt bijna één meter (vrouwtjes 98 cm en mannetjes 93 cm). De kleur van de vleugels varieert van grijs tot roodbruin met opvallende donkere lengtestrepen en lichtere dwarsstrepen. Het mannetje is meestal iets kleiner dan het vrouwtje (resp. 40 en 42 cm). Het gewicht schommelt in de loop van het jaar tussen 300 en 800 gram. Het gemiddelde gewicht van het vrouwtje is 560 gram en van het mannetje 440 gram.
Gedrag:
De Bosuil is over het algemeen ’s nachts actief. Overdag roest de uil op een beschutte plaats, dicht tegen de stam gedrukt of in een holte van een boom of een gebouw. De Bosuil zit in het voorjaar graag in de zon. Wordt hij overdag door zangvogels ontdekt, dan is het gedaan met zijn rust. De vogels vliegen alarmerend over hem heen. Meestal blijft hij dan rustig zitten, maar als het hem teveel wordt, verdwijnt hij en zoekt een rustiger plek op. In de broedtijd kan het normaal rustige gedrag van de Bosuil plotseling veranderen. Hij kan dan agressief worden tegen elke indringer die zich te dicht bij het nest waagt. De individuele verschillen zijn echter groot. Zo zal de ene uil nooit een mens aanvallen, terwijl een andere dat wel zal doen. De aanvallen richten zich bij de mens altijd op het hoofd: de uil scheert over het hoofd van de “indringer” en slaat razendsnel de klauwen uit. Echte verwondingen zijn een grote uitzondering en treden slechts op als men zich vlak onder het nest bevindt.
Voortplanting:
Bosuilen zijn in hun eerste levensjaar al geslachtsrijp. In tegenstelling tot de Kerkuil bepaalt het vrouwtje van de Bosuil de broedplaats. Jaarlijks wordt er één keer gebroed en bij een slechte voedselsituatie wordt het broedseizoen overgeslagen.. Bij gunstige weersomstandigheden kan in februari al met de leg worden begonnen. Er worden 2 tot 6 eieren gelegd. Een pas uit het ei gekropen jong weegt 28 gram. De jongen verlaten na 4 tot 5 weken het nest. Ze kunnen dan nog niet vliegen, maar klauteren en fladderen in bomen. Uitgevlogen jongen zoeken in de omgeving een territorium en blijven daar hun leven lang. De sterfte na het uitvliegen is hoog (50%) met als belangrijkste oorzaak het verkeer. Bosuilen kunnen wel 16 jaar oud worden.
Noord-Brabant in particuliere tuin Op dit moment hebben we op deze locatie geen camera's meer actief
Biotoop
Half open landschap
De nestkast
Deze nestkast heeft een grote invliegopening van 15 cm in diameter. De nestkast is speciaal gemaakt door Leo naar het ontwerp van Nestkastlive zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de vogels verloren. Er is hier gekozen voor een zijaanzicht waarbij de invliegopening ook zichtbaar is. Het ontwerp van deze nestkast is speciaal geschikt voor de Bosuil. Maar er kunnen natuurlijk ook andere vogels in komen zoals kauwen of holenduifjes. De afgelopen twee jaar is er met succes gebroed en zijn er er jongen bosuilen uit het ei gekropen.
Sponsoring
Er zijn voor het eerst camera's geplaatst door Leo in 2010, hij heeft half maart 2012 contact opgenomen met NestkastLIVE om de beelden aan een breder publiek ter beschikking te kunnen stellen. Hiervoor wordt gebruik gemaak van zijn ADSL-verbinding.
Half december 2012 is in samenwerking met leo de techniek vervangen.