De eerste jongen zijn uit het ei. Door problemen met de verbinding naar de locatie valt de camera veel uit.
Aantal eieren: 2Aantal jonkies: 3
Vijfde ei
Vanmorgen het vijfde ei. Het broeden is inmiddels begonnen.
Aantal eieren: 5
Vierde ei
Vanochtend, zoals verwacht, het vierde ei. Zal er nog een vijfde komen?
Aantal eieren: 4
Derde ei
Tussen 8 en 9 uur werd het 3e eitje gelegd.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vanmorgen kwam er een tweede eitje bij.
Aantal eieren: 2
Eerste ei
Vanmorgen 08:44 uur is het verwachte ei gelegd, Waarschijnlijk is het eerste broedsel mislukt. De meeste vrouwen en natuurlijk hun mannen zijn nu druk met het voeren van hun jongen. Zoals bij Spreeuw1 is te volgen. De legsel grote is bij een tweede broedsel vaak wat kleiner. Spreeuwen leggen elke dag een eitje. Voor het laatste eitje blijft het vrouwtje al langer op de eitjes. Met het laatste ei begint het broeden. Inge maakte de foto
Aantal eieren: 1
Bouw gaat voorspoedig
De nestbouw gaat goed. Het is al een heel nest geworden. Zie ook het filmpje van 28 april - 2 mei nestbouw.
Nestbouw
Na verkenning van div soorten,o.a.Boomklever, Huismus, Pimpelmees en Koolmees heeft een Spreeuw man zijn zinnen op deze woning gezet. Of het vrouwtje voor dit nest kiest moeten we afwachten. Waarschijnlijk wordt dit dan de tweede broedpoging. De meeste spreeuwen hebben nu jongen. Het is zelfs mogelijk dat ook deze man spreeuw jongen heeft en tussen het voeren door al aan het volgende nest werkt.
Bezoek
De boomklever kwam weer in de nestkast kijken
Nr.3 ook vertrokken
We konden aan het verenkleed zien dat het een kleine achterstand had. Daarom bleef het langer in de nestkast. Wel zo veilig om pas te gaan als je er fysiek klaar voor bent. Net als de jongen die al uitgevlogen zijn bedelde het om voedsel. De ouders zijn nog wat keren wezen voeren waarna het uiteindelijk de sprong heeft genomen. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies uitgevlogen: 3
Nr.2 Vertrokken
Ook nr.2 vertrokken, (foto) een aantal seconde voor het naar buiten ging.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2Aantal jonkies: 1
Het uitvliegen is begonnen
09.39 Uur: Het uitvliegen is begonnen bij de boomklevertjes. Wat hebben we van ze genoten. Op dit moment is er eentje uitgevlogen. Op het plaatje zie je hem nog net in de opening. De andere zit boven de opening en nog eentje op het nest.. Zie ook het filmpje
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 2
3 Weken oud
De jonge boomklevertjes zijn vandaag 3 weken oud. Het gaat goed met de overgebleven 3. Ze groeien hard, bewegen zich door de kast, trainen de vleugeltjes en doen al spring/vliegoefeningen. Het gaat opschieten dat deze 3 het nest en dus ook ons als kijkers gaan verlaten. Meestal gebeurt dit rond de 23e dag. Zelfs nadat ze zijn uitgevlogen, verzorgen en voeren de ouders hen nog gedurende 8 tot 10 dagen. Dan zijn ze zelfstandig en begint de grote zoektocht naar een eigen gebied.
Aantal jonkies: 3
Nestroof door kat
Gisteravond heeft helaas een kat de nestkast ontdekt. Door met zijn poot in de nestkast te graaien kreeg hij 1 jong uit de kast. Daarnaast zijn er door dit graai incident nog 3 andere jongen dood gegaan. Er zijn er nog 3 over. Hopelijk komt de kat niet terug om nog een poging te wagen, maar die kans is dus zeker wel aanwezig, omdat hij de locatie nu weet. Zie ook het filmpje. Let op, beelden kunnen wel als confronterend/ schokkend worden ervaren.
Een huiskat hoeft niet te jagen. Hij krijgt namelijk brokjes en/of vlees uit blik. Maar wat veel mensen vergeten is dat een kat een jachinstinct heeft. Ook al komt een kat nooit buiten en hij gaat ineens naar buiten zal hij gewoon gaan jagen. Niet omdat hij niet genoeg te eten heeft; nee, het zit in de genen. Katten zijn immers roofdieren. Mensen die dus denken dat hun kat dit niet doet of dat alleen doet als hij honger heeft hebben het mis.
Aantal jonkies: 3
Proppen maar
De ouders hebben hun snavels vol aan deze zeven belhamels. Ze lijken onverzadigbaar.
De ontwikkeling van het verenkleed is al goed zichtbaar en over korte tijd zullen ze bijna niet meer te onderscheiden zijn van Pa en Ma. En dan de grote stap naar buiten. De wijde wereld in.
Nog maar even genieten van het gezinnetje. Zie ook het filmpje "Proppen Maar"
Aantal jonkies: 7
Het gaat goed
Wat groeien de boomklevertjes hard. Ze zijn erg actief en.. hongerig. De ouders hebben het er druk mee. Ze zijn nu 11 dagen oud, dat betekent dat de oogjes bijna open zullen gaan. Dit gebeurd meestal rond de 12 dagen.
Aantal jonkies: 7
Nog steeds 7
Begin van de avond, het beeld mooi in kleur...... en nog steeds zien we 7 jonge boomklevertjes. Ze zijn inmiddels ook goed te horen. Jonge boomklevers vliegen gemiddeld na zo'n 3 weken uit. Dus we kunnen nog mooi even van ze genieten. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 7
7 Jongen
Er zijn 7 jongen te zien. Of zullen er nog meer zijn? we gaan het snel zien want ze groeien heel hard
Aantal jonkies: 7
Eitjes komen uit
De eitjes zijn aan het uitkomen bij de boomklever. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 7Aantal jonkies: 1
Broeden begonnen
V zit inmiddels al te broeden sind gisteren. Als alles goed gaat kunnen we rond 30 april jongen verwachten. Tijdens het broeden komt M zo nu en dan V voedsel brengen.
Aantal eieren: 8
Achtste ei gelegd
Vanmorgen vroeg werd het 8e eitje gelegd. Het vrouwtje zat bijna de hele dag door op de eitjes dus we gaan er vanuit dat ze is begonnen met broeden.
Aantal eieren: 8
Zevende ei
En vanmorgen dan het 7de eitje. Het lijkt nog niet de laatste te zijn want ze heeft de eitjes afgedekt en is weer voedsel zoeken. Spannend hoeveel het er gaan worden.
Aantal eieren: 7
Zesde ei
Rood 06:30 uur vanmorgen werd het zesde eitje gelegd.
Aantal eieren: 6
Vijfde ei
Deze boomklever is van de tijd, want iedere dag rond dezelfde tijd komt er een eitje bij. Vandaag de vijfde alweer. Om 06.40 uur werd het gelegd.
Aantal eieren: 5
Het vierde ei
Vanmorgen om 06.39 uur werd het 4e ei gelegd. Als we uit gaan van het gemiddelde hebben we nog minimaal 2 eitjes te gaan. Want zoals eerder al verteld; het legsel van de boomklever bestaat gemiddeld uit 6 tot 8 eieren die een melkwitte ondergrond hebben en bezaaid zijn met roodbruine en kastanjebruine stippen en vlekjes.
Aantal eieren: 4
En daar is ei nr 3
Vanmorgen vroeg kwam er weer een eitje bij. Om 06.47 uur hadden we even zicht op 3 eitjes. Toch fijn om even een bevestiging te zien dat het allemaal klopt.
Aantal eieren: 3
Tweede ei
Vanmorgen vroeg om 06.52 uur werd door de boomklever het 2e ei gelegd. Het legsel van de boomklever bestaat gemiddeld uit 6 tot 8 eieren die een melkwitte ondergrond hebben en bezaaid zijn met roodbruine en kastanjebruine stippen en vlekjes. Zie ook het filmpje.
Aantal eieren: 2
Eerste eitje
Weer een primeur voor NestkastLIVE!! Het eerste boomklever nestje met eerste eitje. Vanmorgen iets voor 7 uur werd het gelegd. Boomklevers leggen, net als o.a. de mezen, elke dag 's morgens een eitje. Als het legsel compleet is start het broeden. Nu maar is af kijken hoeveel eitjes het gaan worden.
Aantal eieren: 1
Vaart maken
Het stel boomklevers maakt vaart, twee plaatjes gecombineerd van gisteren toen het slepen net was begonnen en vandaag. Na een flinke laag (foto) boomschors is er een laagje dorblad van o.a. de eik naar binnen gebracht. V heeft daarna de ingang al wat verkleind. Zie ook het filmpje.
De boomklever
De boomklever lijkt de nestkast wel wat te vinden en is begonnen met de aanvoer van schors (bast van de grove den bijvoorbeeld.) Ook dor blad kan als nestmateriaal dienen. Ze maken niet echt een nest maar zorgen voor een laag waar op de eitjes gelegd kunnen worden. De kans bestaat dat ook de ingang van de nestkast nog aangepast wordt door de boomklever. Als ze de ingang te groot vinden wordt deze verkleind door een deel dicht te metselen met klei.
Eekhoorn neemt een kijkje
Vanmorgen nam een eekhoorn vluchtig een kijkje in de nestkast. Zal hij nog terug komen? Er zijn meer gegadigden.
Nestkast
De kast is neer gehangen schuin boven de eekhoorn voerplaats in de hoop dat er eekhoorns in gaan komen. Maar het is heel goed mogelijk dat een andere soort de nestkast in gebruik gaat nemen. De koolmees heeft al even binnen rond gekeken. Het is dus afwachten of de nestkast in gebruik genomen gaat worden en door wie. De boomklever zou bijvoorbeeld ook kunnen. Die metselen gewoon een deel van de ingang dicht. Maar de spreeuw kan natuurlijk ook. Iedereen is welkom.
Voorkomen Soortenrijke oudere bossen met loofbomen met veel stamoppervlakte en enkele open plekken zijn uitstekend geschikt voor de boomklever. Ook in parken en tuinen te zien. Het voedsel van de boomklever wordt gezocht door nauwkeurig de schors van bomen te inspecteren op insecten. Ook zaden en noten worden gegeten; boomklevers kunnen dan ook gezien worden terwijl ze verwoed inhakken op een met de poten vastgehouden vrucht.
Voedsel Insecten, zaden en noten. De zaden en noten zetten boomklevers vast tussen de bast van de boom, of ze houden die vast in hun poot om met hun krachtige snavel kapot te kunnen pikken. Vaak te vinden op voedertafels en daar assertief aanwezig.
Geluid Vaak luidruchtig. Luide fluittonen en trillers. Ook kenmerkende, stuiterende roepjes en hoge piep-tonen.
Lengte 12 tot 17 cm
Herkenning Rug, vleugels, staart en kop zijn opvallend blauw gekleurd. De borst en de buik zijn oranje/roestbruin van kleur. Tijdens de broedperiode is het mannetje extra opvallend gekleurd. Korte poten met relatief lange tenen, met lange nagels voor goede grip op de boomschors. Spitse, dunne snavel.
Eieren en broeden Boomklevers hakken of metselen hun nestopening precies op maat met modder zodat grotere soorten er niet in kunnen. Ze broeden vaak in oude spechtennesten. Bodem van het nest wordt bedekt met schilfers dennenschors en dode blaadjes. Boomklevers die in nestkasten broeden, maken soms een versterkt dakoverstek boven de invliegopening. Ze leggen één of twee keer eieren vanaf april met per legsel meestal 6-9 eieren. Boomklevers broeden vaak meermaals in hetzelfde nest.
Vogeltrek
Boomklevers verblijven het gehele jaar in hun territorium. Jonge boomklevers zwerven rond. Zijn ze gesetteld, dan zijn boomklevers honkvast.
Deze Nestkast hangt sinds 26-03-2016 in een tuin in de buurt van Ede. Dit is de zelfde tuin als waar de eekhoornvoedertafel staat. Hij hangt ongeveer 4 meter hoog in een boom vlaknaast de voedertafel. Op dit moment hebben we op deze locatie geen camera's meer actief.
Biotoop
Bos/park.
De nestkast
De nestkast is opgehangen met de bedoeling dat de aanwezige eekhoorns die bij de eekhoorn voedertafel te zien zijn de nestkast evt kunnen gebruiken. Maar ook andere dieren kunnen de kast gebruiken. De nestkast is speciaal gemaakt door het NestkastLIVE team zodat er een aparte ruimte is voor de camera. Hierdoor gaat er geen ruimte voor de dieren verloren. Er is gekozen om de camera aan de zijkant te plaatsen zodat we mooi zicht hebben op de invliegopening en de nestruimte.
Geluid
Soorten
De nestkast is o.a. geschikt voor de Eekhoorn, Spreeuw, Boomklever maar ook div mezensoorten zouden de nestkast kunnen gebruiken.
Binnen een week heeft de boomklever de kast toegeëigend en is op 31 maart aan de nestbouw begonnen.