Zal de nestlocatie gekozen zijn? Er was een stelletje in ieder geval erg actief vanmorgen met het nestje bezig.
Één zwaluw
De eerste boerenzwaluwen zijn al weer een poosje terug. Zoals het spreekwoord zegt. één zwaluw maak nog geen zomer. klopt deze keer wel.
I.v.m. de aanwezigheid van kerkuilen in de schuur waar de camera hing hebben we deze verplaatst naar een andere schuur. We kijken naar een kunstnest. Nu maar afwachten of ze er gaan broeden.
14.11 uur En en paar seconden later ging ook nummer 3
Het laatste jong wilde duidelijk niet achterblijven, want die volgde na een paar seconden. 3 Jongen boerenzwaluuwtjes met succes uitgevlogen. Zo te horen zitten ze nog in de buurt. De kans is dan ook groot dat we ze net als voorgaande jaren nog wel een paar keer even terug zullen zien op het nest.
Aantal jonkies uitgevlogen: 3
14.11 uur Daar gaat de tweede jonge boerenzwaluw
Deze 2 zaten nog wel even prima. Pas om 14.11 uur ging nummer 2.
Aantal jonkies uitgevlogen: 2Aantal jonkies: 1
09.24 uur Daar gaat nummer 1
Daar waagt het eerste jong de sprong. Eentje uitgevlogen, nog 2 in het nest.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 2
08.07 uur Klaar voor vertrek
De jongen zijn er klaar voor. Vandaag wordt de dag dat ze gaan uitvliegen. Zie de volgende updates.
Aantal jonkies: 3
Al goed in de veren
De ontwikkeling van de jongen gaat nu heel snel. Het zal dan ook niet lang meer duren voor deze jongen vertrekken. De vleugeltjes worden al getraind. Na het uitvliegen worden ze nog een poosje door de ouders gevoerd. De kans bestaat dat er nog een tweede broedpoging wordt ondernomen, daar hopen we natuurlijk op.
We zijn van plan de camera om te hangen naar het kunstnest als beide nestjes zijn uitgevlogen. Daar kunnen we iets meer van boven in kijken dan bij dit nest. Eerst nog maar even van deze rakkers en hun drukke ouders genieten. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 3
Nieuwe buren
Bij het plaatsen van de camera dit broedseizoen hebben we een boerenzwaluw kunstnest opgehangen. Het hangt tegenover dit nest twee spanten verder in de nok. Toen we er vanmiddag waren om e.a. aan te sluiten bleek het ingebruik genomen. Er zijn ook jongen.
Aantal jonkies: 3
Drie jong in beeld
Even een glimp van drie jongen. Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 3
Al jonkies
Dit stelletje heeft eerder dan wij hadden verwacht al jonkies. Ze zitten nog diep in het nest, maar af en toe komt er een puntje van de snavel boven het nestje uit. Er zijn er minimaal 2.
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 2
Hoeveel eitjes zullen er zijn?
Dat er eitjes zijn is een feit. Maar hoeveel is even de vraag. 3? 4? Of misschien zoals een gemiddeld legsel 5 eitjes? We kunnen niet goed in het nestje kijken om het vast te stellen. Gemiddeld worden er dus vijf eitjes gelegd waaruit na 2 weken broeden de jongen verschijnen. Het lijkt erop dat het broeden al begonnen is sinds een dag of 3. Dus dat zou betekenen dat rond de 1e juni we jongen kunnen verwachten. We zetten het aantal eitjes even op 5, uitgaande van het gemiddelde. Maar dit is dus nog niet waargenomen. Spannend.
Aantal eieren: 5
Slapen
Sinds de camera vrijdagavond aanging slaapt V al in het nestje.
Weer aan
De boerenzwaluw camera is vanavond weer aan gegaan. We volgen het zelfde nestje dan voorgaande jaren. Er word nog aan de binnenvoering van het nestje gewerkt. Binnenkort komt het wat meer info over de camera locatie en de schuur waar de camera hangt bij Kast info te staan.
Hier geen eitjes meer
Het is rustig op en in het nestje op een enkel bezoekje na blijft het nest leeg. Dit geld niet voor de gehele schuur en andere nesten.
Fien melde het volgende: In 2014 waren er bij dit bedrijf ( waar de camera hangt) 10 nestjes en in 2015 ( laatste telling juni ) 14 nestjes. Echt pech dat er bij de camera niemand op het nest wil. Op de website van ANV Weide- en Waterpracht staat het complete verslag. Lees meer
Voor de Boerenzwaluw in kleur is de eerste € 15,- binnen waarmee we zo goed als op de helft zijn om ook hier de apparatuur aan te schaffen.
Nestonderhoud
Vandaag veel activiteit bij het nest. Er werd zelfs aan nestonderhoud gedaan. Zie ook het plaatje.
Bouw op de kabels
We kregen een berichtje van de locatie.
Het is nu even stil in de schuur. Een paar weken terug gebeurde het volgende; Een zwaluw had een nestje gebouwd op de twee kabels van de camera. Helaas is het nestje nadat het klaar was naar beneden gevallen. Was toch niet stabiel genoeg.
Uitgevlogen!!
Zo zie je kleine bekjes nauwelijks boven de rand uit komen en zo zijn ze weg. In 20 dagen van uit het ei (piepklein) tot vlieg vlug jong.
Zal er weer een tweede nestje komen net als vorig jaar? We wachten het af. Stilletjes hopen we van wel natuurlijk.
Aantal jonkies uitgevlogen: 5
Klaar voor de start...
Monique maakte dit plaatje. Ze zitten er nog alle 5, Maar lang zal dit niet meer duren. Ze zijn al zo groot geworden en zitten al echt klaar voor de start Ze zullen de boel gaan verkennen en soms nog terugkeren op het nestje waarna ze na een poosje echt zullen uitvliegen.
Aantal jonkies: 5
Ter plaatse
Het gaat erg goed hier. Wat groeien ze hard. Het zal niet lang meer duren voor ze uitvliegen.
Aantal jonkies: 5
Oogjes open
Het gaat nog steeds erg goed met de 5 jongen. Ze groeien hard. Inmiddels zijn de ogen ook open en gaat de ontwikkeling van het verenkleed door.
Aantal jonkies: 5
3 beestjes
Het gaat goed met de jonge zwaluwtjes. Ze groeien hard. Terwijl pa of ma BZ even kwam voeren had die gezelschap van 3 beestjes wat dit plaatje opleverde.
Het is merkwaardig dat zwaluwen, die dagelijks duizenden insecten eten, zelf zo sterk door ectoparasieten zoals mijten, vlooien, luizen en luisvliegen geplaagd worden.
Boerenzwaluwen worden tijdens hun leven vooral geplaagd door de tropische hoendermijt Ornithonyssus bursa die zowel op zwaluwen zelf als in hun nest leeft.
Aantal jonkies: 5
5 Jongen
Vijf jongen, het was even puzelen, zo tussen alle veertjes zijn ze moeilijk allemaal tegelijk op een plaatje te krijgen. Ze groeien snel dus vanaf nu zal het steeds makkelijker gaan.
Aantal jonkies: 5
Jongen!!
Vanmorgen om 06:30 uur melde M&M's team in de shout "Jongen". En inderdaad de eitjes zijn aan het uitkomen. In het filmpje zijn duidelijk twee jongen te zien.
Speciaal voor de kleintjes onder ons: Kleurplaat: Link
Aantal eieren: 3Aantal jonkies: 2
Wanneer komen de eitjes uit
We weten niet helemaal precies wanneer het broeden is begonnen, maar het zal niet lang meer duren. Het vrouwtje broed 2 weken voordat de eitjes uitkomen. We verwachten toch wel dat er daarom binnenkort hier ook jonge boerenzwaluwtjes zullen zijn.
Aantal eieren: 5
Help de Boerenzwaluw een handje
In verband met het het Boerenzwaluw project "We schrijven het op de balk" van ANV Weide & Waterpracht kregen we deze week een bericht. De eigenaars van de locatie waar wij te gast zijn met onze boerenzwaluw cam werken ook mee aan dit Project.
Er is geconstateerd dat de boerenzwaluw moeite heeft met de nestbouw. Dit komt omdat het te droog wordt. Hierdoor verdwijnen de modderplaatsen op het erf. De boerenzwaluw en ook de huiszwaluw heeft nu een modderplaats nodig voor nestmateriaal.
Heeft u zwaluwen op uw erf en ontbreekt deze modderplaats? Help de zwaluw dan een handje door handmatig een modderplaats/natte plaats bij u op het erf te maken. Het is misschien net het laatste zetje wat nodig is om tot nestelen te komen. De zwaluwen zullen er blij mee zijn.
Marja_ melde vandaag 5 eitjes in de shoutbox. Zij heeft ook dit mooie screenshot met ei aanduiding erbij gemaakt, waarvoor dank.
Aantal eieren: 5
Zeker 4 eitjes
Vandaag de beelden terug gekeken, hier een plaatje van zeker vier eitjes. Zie ook het filmpje
Aantal eieren: 4
4 eitjes gezien
Gisteravond melde Willy in de shoutbox 4 eitjes te zien. Waarvoor dank. Dus we gaan nu uit van minimaal 4 eitjes. Gemiddeld worden vijf eitjes gelegd waaruit na 2 weken broeden de jongen verschijnen. Dus we gaan het zien.
Aantal eieren: 4
Eitjes, maar hoeveel?
Dat er eitjes zijn is een feit. Maar hoeveel is even de vraag. 3? 4? of misschien zelfs al 5? Het is erg lastig te zien. Op het plaatje lijken er 3 zichtbaar. Waarvan 1 maar een heel klein stukje. Maar we gaan voor alsnog maar even uit van 3 eitjes. Zie je er meer? Meld het in de shoutbox.
Boerenzwaluwen die de barre tocht van 9000 kilometer heen en weer terug hebben overleefd, keren jaar na jaar op dezelfde broedplaats terug. Meestal wordt het oude nest hersteld en opnieuw door het zwaluwpaar in gebruik genomen; dat spaart tijd en energie! Dus de kans is groot dat dit hetzelfde paar is als vorig jaar.
Aantal eieren: 3
Ze zijn weer terug!!
De eerste boerenzwaluwen zijn al weer even terug. Hier was dat een dag of tien geleden. Ze hebben de lange reis uit het zuiden weer achter de rug. Nu op krachten komen, nestje opknappen en..... tja dat gaan we volgen.
We zijn weer te gast in een schuur in Oud-Reeuwijk. Hetzelfde nestje als vorig jaar. Tijdens het schrijven van dit bericht zit v in het nest dat al geheel is gestoffeerd met veertjes.Het lijkt er op dat ze blijft slapen.
De eigenaars van de locatie doen mee met het project "We schrijven het op de balk". Hierover later meer.
Nog twee slapers
Er zijn nogsteeds twee jongen die op het nest komen slapen. Het vliegen gaat ze inmiddels goed af. Dis is ook nodig voor de enorme reis naar het zuiden. Uiterlijk half november vertrekken de laatste zwaluwen, dan moeten ze hun spieren genoeg getraind hebben.
Aantal jonkies uitgevlogen: 8
Overdag op de vleugels
De laatste dagen zien we alleen tegen het donker de jongen terug komen om vervolgens op en in het nest te slapen. Wel leuk zo kunnen we langen zien hoe het met ze gaat. Ze moeten nu snel aansterken voor de reis die uiterlijk in november zal aanvangen.
Hoe lang ze nog op het nest terugkeren weten we niet. Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies uitgevlogen: 9
Eerste vertekt
vanmiddag is het eerste jong uit het nest gefladderd, het zal waarschijnlijk op een balk in de schuur zitten en daar worden gevoerd. Op het plaatje een achtergebleven jong die het nakijken heeft.
Aantal jonkies uitgevlogen: 1Aantal jonkies: 3
Flinke hap
Het gaat goed met de jongen, je merkt wel dat de ouders de jongen langer warm moeten houden nu het frisser is. Dat ze niet alleen mugjes voeren kunje op de foto zien. Een flinke zweefvlieg als hapje gaat er wel in. Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
4 jongen geteld
Onze oplettende vaste kijker SuzanneH zag 4 snaveltjes. Zie het plaatje wat ze heeft gemaakt. Er zijn dus minimaal 4 jongen.
Aantal jonkies: 4
Drie jongen
Vanavond een foto gemaakt van het voeren, drie jongen. Zullen er meer zijn? Zie ook het filmpje.
Aantal jonkies: 3
Broeden
En ook hier is een tweede broedsel een feit. Vrouwtje zit lekker te broeden. Hoeveel eitjes het uiteindelijk zijn geworden weten we nog niet. We houden het even op 2.
Aantal eieren: 2
Tweede nestje?
Het stel is weer druk met het nestje in de weer. Het lijkt er op dat er een tweede poging gaat komen.
Foto uit de schuur
We kregen een foto toegestuurd die deze week in de schuur gemaakt is waar dit nestje zich bevind. Er bestaat dus de mogelijkheid dat dit de jonkies zijn van dit nest. Maar dat zullen we nooit weten. Sowieso een hele leuk foto gemaakt door Cees v.d. Starre.
Komen ze nog?
Het is al weer even stil in het nest, We hopen nogsteeds op een tweede nestje. En zoals we zien waar we het verwachten duurt het...... lang of... komen ze niet? We kunnen alleen afwachten.
Kunt u over het boerenzwaluw project terug lezen. Ook over de opendag.
Wilt u ANV Weide & Waterpracht en IVN jeugd "de fladderaars" steunen met één muisklik?
ANV Weide & Waterpracht en IVN jeugd "de fladderaars" trekken samen op om een prijs te bemachtigen. Als we winnen wordt er gedeeld. Het deel van ANV Weide & Waterpracht zal o.a besteed worden aan een nieuw frame met fotopanelen welke we gebruiken voor de open dagen.
Alle 5 uitgevlogen
Met succes zijn alle jonge Boerenzwaluwtjes uitgevlogen. SuzanneH maakte nog dit mooie plaatje.
Aantal jonkies uitgevlogen: 5
Klaar voor vertrek
Wat zijn ze enorm hard gegroeid deze jonge boerenzwaluwtjes. Ze zijn al bijna 3 weken oud. Rond de 20ste dag kunnen de jongen vliegen. Meestal verlaten ze het nest tussen dag 19 en 24. Dat gaat dus niet lang meer duren. Nog maar even genieten van dit mooie nestje.
Aantal jonkies: 5
Oogjes open
Het gaat goed met de 5 jongen. Inmiddels zijn de ogen open en gaat de ontwikkeling van het verenkleed ook door. De handpennen breken uit de spoelen als kleine kwastjes.
Aantal jonkies: 5
Toch vijf
16 mei melde Fien dat er nog een eischaaltje uit het nest werd verwijderd. Nu het bewijs dat er echt vijf jonkies zijn.
Foto gemaakt door SuzanneH.
Aantal jonkies: 5
6 dagen oud.
De jongen zijn nu 6 dagen oud. Ze worden goed verzorgt door de kersverse ouders. De lichaamsveren ontwikkelen zich, maar zitten nog in de spoelen. De oogjes zullen binnenkort ook open gaan.
Aantal jonkies: 4
Uitnodiging
Op zaterdag 14 juni 2014 houdt de Agrarische Natuur Vereniging Weide en Waterpracht een open dag in het kader van het boerenzwaluwenproject “We schrijven het op de balk”. Wij zullen hier ook bij aanwezig zijn. Onze kijkers worden dan ook van harte uitgenodigd. Kom gezellig even langs. Details over het programma zijn hier te vinden.
adres: Lena’s hoeve, Compierekade 8 te Alphen aan den Rijn
Aantal jonkies: 4
Vier jongen
Vanavond zijn de eitjes uitgekomen, om 19:23 werd door mies gezien dat er een eischaal werd weg gebracht. Zie ook het filmpje
Aantal jonkies: 4
Hoeveel eitjes?
Hoeveel eitjes er zijn weten we niet. Twee weten we zeker. Gewoonlijk worden 4 of 5 eieren gelegd. De broedtijd is 14 tot 16 dagen. Meestal broedt alleen het vrouwtje, maar het mannetje blijft wel in de buurt. Je hoort hem vaak kwetteren en dan zit hij een halve meter van het nest op een uitstekende plank. Als de eieren uitgekomen zijn worden de jongen door beide ouders verzorgd. Na ongeveer 21 dagen verlaten de jongen het nest. Er zijn twee en soms drie legsels per jaar.
I.v.m. het Boerenzwaluwproject 'We schrijven het op de balk' zijn een aantal foto's van het plaatsen van de camera bij de boerenzwaluwen en een filmpje van de huiszwaluw te zien op:
Het broeden is begonnen, hoeveeleitjes het uiteindelijk zijn geworden weten we nog niet. Het zijn er zeker twee, een verrassing achteraf?
Aantal eieren: 2
Slapen
Vanavond de andere camera aangesloten die bij het nest boven in de nok van de schuur is geplaatst. En ja hoor v komt op het randje slapen. Het nest zit wel op een plek waar het minder licht is dus waarschijnlijk zullen we het met zwartwit beelden moeten doen.
Foto: Trees
Aantal eieren: 2
Camera schuw?
Het lijkt er op dat de Boerenzwaluw camera schuw is. ;-) Er is een hoop gekwetter te horen, maar ze zijn niet veel in beeld. Margriet had geluk en kon dit plaatje maken.
Boerenzwaluw?
Een merelvrouw op de plank ze zal toch niet.....
Eerste man!
Vandaag was het zover de eerste man werd gezien op het plankje onder het nest. Zie ook het filmpje.
Mannen komen eerder aan
Om van westelijk Afrika naar hier te vliegen hebben de mannetjes ongeveer een maand nodig. De vrouwtjes komen wat later aan en vliegen er ook wat langer over. Zij zijn niet zo gehaast om te broeden, temeer omdat zij dit laatste helemaal alleen moeten doen, zonder hulp van meneer. Oorspronkelijk broedden de boerenzwaluwen in rotsholen, maar stilaan hebben zij het gezelschap van de mensen opgezocht.Zij nestelen zich bij voorkeur in gebouwen, en dan nog liefst in gebouwen waar het voedselaanbod gegarandeerd is, zoals schuren en stallen.Zij leven zowel in kleine kolonies als solitair. En, als het enigszins kan op dezelfde plaats en in hetzelfde nest als het jaar tevoren, of, als het nest verdwenen is, in de onmiddellijke omgeving van de oorspronkelijke plaats.
Wanneer komen ze?
Enkele zwaluwen zijn al aangekomen in de lagelanden, toch moet het overgrote deel nog aankomen, ze zijn dus nog onderweg. Over de trek van de boerenzwaluw weten we nog niet zo veel. Hier wordt al jaren onderzoek naar gedaan. Ook met de allernieuwste technieken. lees meer via de volgende link:
Laat vanaf eind maart uw garage, paardenstal, schuurdeur of – raampje openstaan.
Zijn er binnen geen uitstekende richels, balken, plankjes e.d. schroef dan een Latje of houten plankje tegen de muur of balk in een donkere hoek. Doe dit minnimaal +/- 15 cm van de zolder. Hier kan het te bouwen nest op steunen.
Zorg voor een modderplaats, enkel vierkante meters groot. Maak er indien nodig een.
Graaf een ondiepe kuil en bekleed die met plastic, vul die met modderige klei. Zorg dat de klei het hele voorjaar vochtig blijft.
Boerenzwaluwen laten wel eens wat vallen. Oude kranten , zand of een plankje onder het nest kan de uitwerpselen opvangen.
Online
Vanmiddag zijn de werkzaamheden afgerond om de boerenzwaluw camera online te krijgen. We hadden een beetje haast omdat er al zijn gesignaleerd. Nu is het afwachten of ze ook dit nest kiezen als broedplaats. Het nest ligt in de regio waar vorig jaar het Boerenzwaluwproject "We schrijven het op de balk" van ANV Weide & Waterpracht is gestart.
We zijn zeer verheugd te melden dat we voor 2014 een nieuwe vogelsoort op het oog hebben. We hebben een locatie en een bereidwillige eigenaar gevonden om een broedlocatie met camera te realiseren voor de Boeren Zwaluw. Door veranderingen in de landbouw, bijvoorbeeld de plicht om uit oogpunt van hygiëne stallen af te sluiten voor wilde dieren, neemt de boerenzwaluw sinds 1990 in Nederland langzaam af. De boerenzwaluw staat als gevoelig op de Nederlandse rode lijst en als achteruitgaand op Vlaamse rode lijst. Voor ons dus voldoende reden om deze vogel meer aandacht en onze steun te geven.
Voorkomen De boerenzwaluw broedt in open schuren en onder brede dakoverstekken, onder bruggen en incidenteel ook op andere beschutte plaatsen. Het voedsel wordt gezocht in de lucht: het bestaat uit enorme hoeveelheden kleine vliegende insecten die in volle vlucht verzameld worden. Ook komt de boerenzwaluw veel voor in de omgeving van water, waar de zwaluwen rakelings overheen scheren om insecten te verzamelen.
Geluid Kwetterende, zeer snelle zang bij nest en in vlucht.
Lengte
Herkenning De boerenzwaluw is blauwzwart van boven. Het voorhoofd en de kin zijn rood; zwarte borstband. Rest roomwit. Vliegt behendig door de lucht om insecten te vangen. Om te drinken vliegen ze vlak boven het wateroppervlak en steken af en toe hun snavel in het water. Lange gevorkte staart.
Voortplanting
Broedlocatie Broedt in los kolonieverband in de periode mei-augustus. Soms nog een tweede legsel (juni-juli) of zelfs derde legsel (augustus) afhankelijk van de omstandigheden (weer/voedsel). Per legsel 3-6 eieren (soms 2-7). Broedduur: 12-16 dagen. Ze metselen hun nesten van klei en leem vaak op randen en richels in koeien-, varkens- of paardenstallen, zowel hoog als laag, maar ook wel onder bruggetjes, of aan sluizen of onder brede dakoverstekken. Jongen zitten zo'n 20-24 dagen op het nest, maar soms langer als het weer slecht is.
Eieren en broeden Broedt in los kolonieverband in de periode mei-augustus. Soms nog een tweede legsel (juni-juli) of zelfs derde legsel (augustus) afhankelijk van de omstandigheden (weer/voedsel). Per legsel 3-6 eieren (soms 2-7). Broedduur: 12-16 dagen. Ze metselen hun nesten van klei en leem vaak op randen en richels in koeien-, varkens- of paardenstallen, zowel hoog als laag, maar ook wel onder bruggetjes, of aan sluizen of onder brede dakoverstekken. Jongen zitten zo'n 20-24 dagen op het nest, maar soms langer als het weer slecht is.
Vogeltrek
De boerenzwaluw trekt in groepen naar het zuiden. In september en oktober kunnen grote groepen boerenzwaluwen gezien worden; deze vogels verzamelen zich voor de lange reis. De boerenzwaluwen die in Nederland broeden, overwinteren in West- en Centraal-Afrika, ruwweg het gebied tussen Ivoorkust en Angola. Tussen eind maart en begin juni (met piek in mei) keren ze terug naar ons land. Dagtrekker.
De camera bevond zich op het erf van Bed and Breakfast Het Stalhuys. Op dit moment hebben we op deze locatie geen camera meer actief
Het Stalhuys is onderdeel van een voormalig melkveebedrijf dat tot medio jaren negentig in bedrijf was. Op het erf zijn nog vele stille getuigen aanwezig van dit agrarische gebruik. Bij de boerderij behoort 12 hectare weiland dat recent is omgevormd naar natuur. Onder andere door de aanleg van natuurvriendelijke oevers neemt de diversiteit in plantensoorten toe. Planten die 100 jaar terug nog volop aanwezig waren krijgen op deze manier weer een kans. In het weiland broeden weidevogels zoals Grutto, Kieviet, Scholekster, Slobeend, Tureluur en Watersnip. Voor de bedreigde zwarte stern zijn er zelfs speciale broedplekken gecreëerd d.m.v. vlotjes in het water. En niet zonder resultaat: in 2016 zijn er 3 nestjes met jonge sterns gespot!
Biotoop
veenweide
Kaartje broed/Jachtgebied
Biotoop is een open polder landschap.
Het Nest
Het nest maakt deel uit van een aantal nesten in een boerenschuur. De schuur staat altijd open zodat de zwaluwen ongehinderd binnen kunnen vliegen. Inmiddels is de camera verplaatst (2017) naar een schuur die er naast staat ivm kerkuilen die zich in de schuur hebben gevestigd.
Het is een echt Boerenzwaluw biotoop met veel water en graslanden.
Soorten
De kans bestaat dat er Boerenzwaluwen hier gaan nestelen. Het komt soms voor dat b.v. een de huismus het nestje ingebruik neemt.
Sponsoring
Deze camera is mede mogelijk gemaakt door o.a: ANV Weide & Waterpracht en tal van kijkers van stichting NestkastLIVE.